Landstede - Opleidingen

Sociaal werk (23251) BBL 2021-2022 Zwolle, Dokterspad 2

  1. Voorwoord Landschap

    Welkom in het landschap Gezond & Wel.

    Ben je sociaal, ondernemend en wil je mensen ondersteunen in hun (dagelijkse)zorgbehoefte?  Bij het Landschap Gezond&Wel vind je veel verschillende opleidingen waarmee jij je kunt voorbereiden op de werkplek en doelgroep die jou het meeste aanspreken. Een leven lang leren? Je kan verschillende certificaten behalen of diploma`s. 

  2. Het Landschap

    In dit Landschap zijn flexibliteit en stressbestendigheid een echte must. Daarnaast is het belangrijk dat je gemakkelijk contact legt, ondernemend gedrag laat zien, helder communiceert en goed bent in samenwerken. Je hebt veel verantwoordelijkheidsgevoel en inlevingsvermogen en bent geïnteresseerd in mensen.

    Van medische zorg...
    In het Landschap Gezond & Wel zijn twee hoofdrichtingen: gezondheidszorg en welzijn. Bij gezondheidszorg draait het vooral om zorg op het lichamelijke vlak, preventie of bijvoorbeeld omdat mensen herstellen van een operatie, gewond of net bevallen zijn. Afhankelijk van de opleiding en niveau mag je sommige medische handelingen verrichten, zoals het geven van medicatie en injecties. Preventie en zorgtechnologie zijn thema`s die mensen kunnen helpen en dat komt dan ook zeker aan bod tijdens je opleiding

    …tot sociaal maatschappelijke ondersteuning
    Bij welzijn draait het ook om zorg, maar die is bedoeld voor mensen die hulp nodig hebben bij het huishouden, zelfstandig wonen, het invullen van de dag of het regelen van allerlei zaken. Soms hebben ze psychische of sociale problemen, ongeacht leeftijd.

    Waar kun je werken?
    Met de opleidingen uit dit Landschap kun je veel kanten op. Afhankelijk van je diploma kun je werken in bijvoorbeeld een ziekenhuis, een sociaal wijkteam, verzorgingshuis (intramuraal), bij mensen thuis (extramuraal), in een woongroep, een organisatie voor verslavingszorg of psychiatrie of bij een algemene organisatie voor sociaal werk. Als je wilt, kun je je bij ons specialiseren in specifieke doelgroepen, zoals mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, cliënten met gedrags-problemen of ouderen. Wil je een diploma of een certificaat? 

  3. Leren in het Landschap

    Skillslab
    Op school ga je trainen in een skills-lab. Dit is een praktijklokaal waar scenario`s getraind worden, oefenpoppen en allerlei materialen waarmee je de basiszorg en verpleegtechnische handelingen in de praktijk brengt. Soms spelen anderen de rol van zorgvrager en wordt er een praktijksituatie in scène gezet, zodat je goed voorbereid wordt op jouw toekomstige beroep.

    Leren in de praktijk
    Om de theorie zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de praktijk werkt het Landschap Gezond & Wel nauw samen met diverse organisaties uit de branche. Dit biedt hele uitdagende beroepspraktijkvorming-plaatsen (BPV, dat is stage) voor jou als student. Landstede MBO zorgt – in overleg met de student - voor passende BPV-plaatsen voor onze studenten. Wij maken daarbij gebruik van onze goede contacten met het werkveld.

    Innovatief onderwijs

    Ervaringsleren, dat kan met behulp van leertechnologie zoals VR, AR in de Veiligheidsacademie Harderwijk en inleefsessies in het Innovatie Trainingscentrum in Zwolle. Binnen het landschap gaan we deze innovaties verbinden en jou de meerwaarde ervan laten ervaren tijdens je opleiding.
    De zorg is constant in beweging: toenemende vergrijzing, bezuinigingen, zorgtechnologische ontwikkelingen en de verschuiving van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’. Landstede MBO speelt hierop in door kruisverbanden te leggen tussen opleidingen, te participeren in nieuwe projecten en door met externe partijen aan innovaties te werken. Zo kennen we hybride onderwijsvormen waarbij je als student wordt opgeleid binnen een instelling en de docent je daar ter plekke begeleid. We noemen dat praktijkleerroutes. Voorbeelden hiervan zijn de Sallandse praktijkleerroute, Care Academy Veluwe e.a

    Sport, Gezondheid en gezonde voeding zijn thema`s wat niet meer los te zien is maar wat je aan elkaar verbind om de mens zo lang mogelijk preventief gezond te (be)houden.  

  4. Specifieke voorzieningen en of vereisten

    Leermiddelen

    Voor de aanvang van de opleiding heb je een brief gekregen over de aanschaf van leermiddelen. Ben je later ingestroomd, dan kun je deze brief ophalen bij de administratie. Je moet zelf de leermiddelen aanschaffen. De leermiddelen gebruik je gedurende de hele opleiding.  Om het onderwijs goed te laten verlopen is elke student verplicht om de leermiddelen in zijn/haar bezit te hebben en mee te nemen naar school.

    Schoolkosten

    Binnen de opleiding Sociaal werk worden, naast de licenties en boekengeld, bij aanvang geen overige kosten berekend. Op de momenten dat er een bijdrage van studenten worden gevraagd, zal dit gedurende het jaar via de coach of een docent plaatsvinden. Denk hierbij aan excursies en/of gastsprekers. Een student heeft altijd de keuze om wel of niet een bijdrage te leveren. Mocht je ervoor kiezen om geen bijdrage te leveren, dan kan je niet deelnemen aan deze activiteiten.

    Laptop

    Het gebruik van een laptop is onmisbaar in het onderwijsproces. Je kunt een laptop aanschaffen of een laptop huren, zorg ervoor dat je bij aanschaf er op let dat je laptop goed met Office365 kan werken. Omdat we digitaal werken belangrijk vinden, krijg je van ons jaarlijks een licentie om met Office365 te werken.

    Om de kosten zo laag mogelijk te houden, worden readers/opdrachten digitaal gepubliceerd. Hierbij wordt gebruik gemaakt van het opleidingsportaal, Teams, E-TO en de kennisbank. Tijdens de lessen krijg je een instructie over hoe je hiermee kunt werken. Als je graag een reader geprint  wilt hebben, dan kun je hem zelf printen door geld op je schoolpasje te zetten.

    Verklaring omtrent gedrag

    Voor sommige beroepen is een Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG) verplicht. Ook aan personeel dat omgaat met vertrouwelijke gegevens, kwetsbare personen, geld of goederen kan een bedrijf vragen om een VOG. Wanneer je een VOG moet aanvragen/aanleveren, hangt af van het BPV-bedrijf waar je stage loopt. Je krijgt een VOG als je geen strafbare feiten op je naam hebt staan. Anders wordt bekeken hoe bezwaarlijk dit is voor je functie. Een VOG kun je aanvragen bij je eigen gemeente.

    Onderstaande personen komen niet in aanmerking voor een VOG:

    • Personen die in de 20 jaar voorafgaande aan de aanvraag zijn veroordeeld tot een (on)voorwaardelijke gevangenisstraf of taakstraf vanwege zedendelicten.
    • Personen die 2 of meer keer in hun leven zijn veroordeeld (on) voorwaardelijke gevangenisstraf of taakstraf vanwege zedendelicten.
    • Personen die in de 10 jaar voorafgaand aan de aanvraag 1 maal in de justitiële documentatie (strafblad) voorkomen vanwege zedendelicten maar hiervoor geen gevangenisstraf of taakstraf hebben gekregen.

    De VOG heeft geen vaste geldigheidsduur. Vaak is de verklaring onbeperkt geldig voor het doel van de aanvraag. Wanneer je van baan verandert, is het mogelijk dat je werkgever verzoekt een nieuwe aanvraag te doen. Het is ook mogelijk dat je om de zoveel jaar een nieuwe VOG moet overleggen. Dit is een vergoeding voor de kosten die de gemeenten en het Centraal Orgaan Verklaring Omtrent het Gedrag (COVOG) maken. De kosten hiervoor zijn per gemeente verschillend en worden soms door de BPV-instelling vergoed.

    Gedragsregels bij gastlessen en excursies bij team SW 

    Om gastlessen en excursies goed te laten verlopen hebben we als opleiding de hieronder geldende afspraken opgesteld:  

    • Je bent 10 minuten voor aanvang bij de locatie of op tijd bij het lokaal 
    • Voor de gastles/excursie heb je de site van de organisatie bekeken en heb je vragen bedacht 
    • Je begroet/bedankt na afloop de inleider of anderen van de organisatie (eventueel een hand) 
    • Je mobiel is in de tas tijdens de gastles/excursie 
    • Je gedraagt je als professional en bent gemotiveerd (denk aan oogcontact, bevestiging, interactie, inzet tonen etc) 
    • Je bent een visitekaartje van Landstede 
    • Roken buiten, alleen op de plek waar het is toegestaan, mits het is toegestaan (peuken in asbak) 
    • Bij storend gedrag spreken we elkaar aan (zo stil mogelijk) 
    • Je verlaat de ruimte zoals je hem hebt aangetroffen : opgeruimd 

    Sancties: 

    • Bij niet representatief gedrag word je gewaarschuwd. Gesprek (met coach) volgt en dit wordt schriftelijk vastgelegd in je dossier.  
    • Geen gedragsverandering heeft consequenties. Een mogelijkheid is het niet mogen bijwonen van een volgende gastles/excursie, met uiteraard een vervangende opdracht.