Landstede - Opleidingen

Maatschappelijke Zorg (23181) BOL 2021-2022 Raalte, Zwolsestraat 63a

  1. Voorwoord Landschap

    Welkom in het landschap Gezond & Wel.

    Ben je sociaal, ondernemend en wil je mensen ondersteunen in hun (dagelijkse)zorgbehoefte?  Bij het Landschap Gezond&Wel vind je veel verschillende opleidingen waarmee jij je kunt voorbereiden op de werkplek en doelgroep die jou het meeste aanspreken. Een leven lang leren? Je kan verschillende certificaten behalen of diploma`s. 

  2. Het Landschap

    In dit Landschap zijn flexibliteit en stressbestendigheid een echte must. Daarnaast is het belangrijk dat je gemakkelijk contact legt, ondernemend gedrag laat zien, helder communiceert en goed bent in samenwerken. Je hebt veel verantwoordelijkheidsgevoel en inlevingsvermogen en bent geïnteresseerd in mensen.

    Van medische zorg...
    In het Landschap Gezond & Wel zijn twee hoofdrichtingen: gezondheidszorg en welzijn. Bij gezondheidszorg draait het vooral om zorg op het lichamelijke vlak, preventie of bijvoorbeeld omdat mensen herstellen van een operatie, gewond of net bevallen zijn. Afhankelijk van de opleiding en niveau mag je sommige medische handelingen verrichten, zoals het geven van medicatie en injecties. Preventie en zorgtechnologie zijn thema`s die mensen kunnen helpen en dat komt dan ook zeker aan bod tijdens je opleiding

    …tot sociaal maatschappelijke ondersteuning
    Bij welzijn draait het ook om zorg, maar die is bedoeld voor mensen die hulp nodig hebben bij het huishouden, zelfstandig wonen, het invullen van de dag of het regelen van allerlei zaken. Soms hebben ze psychische of sociale problemen, ongeacht leeftijd.

    Waar kun je werken?
    Met de opleidingen uit dit Landschap kun je veel kanten op. Afhankelijk van je diploma kun je werken in bijvoorbeeld een ziekenhuis, een sociaal wijkteam, verzorgingshuis (intramuraal), bij mensen thuis (extramuraal), in een woongroep, een organisatie voor verslavingszorg of psychiatrie of bij een algemene organisatie voor sociaal werk. Als je wilt, kun je je bij ons specialiseren in specifieke doelgroepen, zoals mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, cliënten met gedrags-problemen of ouderen. Wil je een diploma of een certificaat? 

  3. Leren in het Landschap

    Skillslab
    Op school ga je trainen in een skills-lab. Dit is een praktijklokaal waar scenario`s getraind worden, oefenpoppen en allerlei materialen waarmee je de basiszorg en verpleegtechnische handelingen in de praktijk brengt. Soms spelen anderen de rol van zorgvrager en wordt er een praktijksituatie in scène gezet, zodat je goed voorbereid wordt op jouw toekomstige beroep.

    Leren in de praktijk
    Om de theorie zo goed mogelijk aan te laten sluiten op de praktijk werkt het Landschap Gezond & Wel nauw samen met diverse organisaties uit de branche. Dit biedt hele uitdagende beroepspraktijkvorming-plaatsen (BPV, dat is stage) voor jou als student. Landstede MBO zorgt – in overleg met de student - voor passende BPV-plaatsen voor onze studenten. Wij maken daarbij gebruik van onze goede contacten met het werkveld.

    Innovatief onderwijs

    Ervaringsleren, dat kan met behulp van leertechnologie zoals VR, AR in de Veiligheidsacademie Harderwijk en inleefsessies in het Innovatie Trainingscentrum in Zwolle. Binnen het landschap gaan we deze innovaties verbinden en jou de meerwaarde ervan laten ervaren tijdens je opleiding.
    De zorg is constant in beweging: toenemende vergrijzing, bezuinigingen, zorgtechnologische ontwikkelingen en de verschuiving van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’. Landstede MBO speelt hierop in door kruisverbanden te leggen tussen opleidingen, te participeren in nieuwe projecten en door met externe partijen aan innovaties te werken. Zo kennen we hybride onderwijsvormen waarbij je als student wordt opgeleid binnen een instelling en de docent je daar ter plekke begeleid. We noemen dat praktijkleerroutes. Voorbeelden hiervan zijn de Sallandse praktijkleerroute, Care Academy Veluwe e.a

    Sport, Gezondheid en gezonde voeding zijn thema`s wat niet meer los te zien is maar wat je aan elkaar verbind om de mens zo lang mogelijk preventief gezond te (be)houden.  

  4. Specifieke voorzieningen en of vereisten

    SAB

    Het kan zijn dat jij vanwege persoonlijke problematiek of studieproblemen om een andere reden extra begeleiding nodig hebt. Dat kan zijn op het gebied van taal/rekenen, je beroepskeuze of studieloopbaanbegeleiding of bijvoorbeeld studievaardigheden. Je coach wijst je dan de weg en als je coach je onvoldoende begeleiding kan bieden verwijst hij/zij je naar ons Expertisecentrum Student Advies & Begeleiding (SAB). Bij SAB werken orthopedagogen, psychologen en loopbaandeskundigen die, als dat nodig is en in overleg met jou, ook contact opnemen met de Jeugdhulpverlening. Wat er nodig is, is afhankelijk van je vraag. Je spreekt samen met je coach en een studentadviseur af van welke extra ondersteuning je gebruik maakt en in welke periode dat gaat gebeuren. Extra ondersteuning vindt plaats op de volgende gebieden:

    • Leren en gedrag

    • Loopbaanadvies

    • Psychosociaal

    Leren in het skills 

    Tijdens de skills acttiviteiten is het verplicht om een uniformjasje te dragen. Verdere gedragsregels voor het skills worden bekend gemaakt tijdens de eerste lessen.

    Tijdens de BPV draag je de kleding die de instelling waar je stage loopt voorschrijft. Als het gaat om beroepskleding, wordt dit in de meeste gevallen verstrekt door de zorginstelling. Deze heb je gedurende je stage in bruikleen. Zorginstellingen kunnen regels hebben rondom tattoo's en het dragen van piercings, oorbellen of andere sieraden. Deze regels moeten worden gevolgd.

    Zorgtrainingscentrum

    Het zorgtrainingscentrum is een regionaal initiatief van zorgprofessionals en opleidingen. De veranderingen in de maatschappij en de zorg zijn aanleiding geweest voor het opzetten van het zorgtrainingscentrum. In het zorgtrainingscentrum  worden zorgprofessionals opgeleid voor de zorg van morgen.

    Het zorgtrainingscentrum is verdeeld in twee pijlers, te weten: het zorgethischlab en het zorgtechnologischlab. Studenten worden opgeleid volgens de principes van het "vernieuwend zorgen" waarin de cliënt zelf de regie neemt en de zorgmedewerker faciliterend is. De nadruk ligt meer op kwaliteit van leven, veerkracht en vitaliteit dan op ziekte.

    Medische verklaring

    Voor het uitvoeren van de beroepspraktijkvorming is geen medische verklaring nodig.

    Beroepsgeheim

    De student is, evenals degene die reeds tot het beroep is toegetreden, verplicht geheim te houden al hetgeen de student gedurende de opleiding  tot het beroep is toevertrouwd, of hetgeen daarbij ter harer/zijner kennis is gekomen, of waarvan zij/hij het vertrouwelijk karakter moet bewaren.

    Vaccinatie en VOG

    Vele instellingen stellen voor de stage een hepatitis B vaccinatie verplicht. Dit ter bescherming van zowel de student als de zorgvrager. De kosten van de vaccinatie komen voor rekening van Landstede. De school organiseert een informatie bijeenkomst over de hepatitis B vaccinatie. Dit wordt georganiseerd door de school.

    Er zijn instellingen die vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). De student kan bij de staginstelling vragen naar een eventuele vergoeding. 

     

  5. Maatschappelijke Zorg (Begeleider gehandicaptenzorg)
    Maatschappelijke Zorg (Begeleider specifieke doelgroepen)
    Maatschappelijke Zorg (Agogisch medewerker GGZ)
    Maatschappelijke Zorg (Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg)
    Maatschappelijke Zorg (Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen)
    Maatschappelijke Zorg (Thuisbegeleider)
    Maatschappelijke Zorg (Begeleider gehandicaptenzorg)
    Maatschappelijke Zorg (Begeleider specifieke doelgroepen)
    Maatschappelijke Zorg (Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg)
    Maatschappelijke Zorg (Begeleider gehandicaptenzorg)
    Maatschappelijke Zorg (Thuisbegeleider)
    Maatschappelijke Zorg (Agogisch medewerker GGZ)
    Maatschappelijke Zorg (Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg)
    Maatschappelijke Zorg (Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen)
    Maatschappelijke Zorg (Begeleider specifieke doelgroepen)
    Maatschappelijke Zorg (Begeleider gehandicaptenzorg)