Landstede - Opleidingen

Onderhoud- en verbouwbedrijf (23315) BOL 2022-2023 Dronten, De Arend 4

  1. Voorwoord Landschap

    Welkom bij het landschap Bouw & Architectuur!

    Wil je straks een afwisselende baan in een vakgebied waarin je gebouwen en interieur gaat ontwerpen, bouwen of onderhouden? Of je nu in de uitvoering van bouwprojecten wilt werken, liever wilt ontwerpen of begeleiden: jij vindt altijd de juiste opleiding in het Landschap Bouw & Architectuur. De bouw en (binnenhuis)architectuur vormen samen een breed vakgebied. Je hebt er vakmensen die zorgen voor het ontwerp en uitvoerende mensen, zoals projectleiders en timmermannen/-vrouwen. Al die rollen vind je terug in dit Landschap.

  2. Het Landschap

    Welke rollen en taken vind je terug in de beroepen van ons landschap?

    Van het ontwerpen...
    Wat er ook gebouwd of verbouwd wordt: alles begint met een ontwerp dat voldoet aan de wensen van de klant en dat constructief goed in elkaar zit. Ontwerpen is dus een erg belangrijk onderdeel in dit Landschap. Of het nu een woning, school of bijvoorbeeld het interieur van een kantoorgebouw is. Je bent creatief, kent de wettelijke bouweisen en weet veel van bouwkundige zaken, vorm, kleur en aankleding. Je weet je ontwerp ook overtuigend te presenteren. Dat kan met een tekening of maquette, maar ook met een 3D-model of in virtual reality.

    Begeleiden van de werkzaamheden...
    Een bouwproject vraagt om een goede organisatie. Telkens heb je te maken met een andere plaats, een ander bouwwerk en heel veel verschillende vakmensen die moeten samenwerken. De bouw kan dus niet zonder iemand die precies weet wat er moet gebeuren, die goed kan plannen, afspraken maakt, helder communiceert en zorgt voor een goede werksfeer. Ook de bouwkosten, het bestellen van materialen en de kwaliteitscontrole van het geleverde werk zijn belangrijke taken van deze coördinator.

    Tot timmeren en werken aan gebouwen.
    Veel mensen kiezen voor de bouw, omdat ze graag met hun handen bezig zijn en het geweldig vinden om mee te werken aan het bouwen van mooie gebouwen. Binnen dit Landschap kun je je daarom ook specialiseren in het vak timmeren en het opknappen van gebouwen. Wat de bouw mooi maakt, is dat je voortdurend op andere plekken werkt - soms binnen, soms buiten. Daarbij werk je veel samen met collega’s en andere specialisten. Al met al goede redenen om te kiezen voor dit gevarieerde vakgebied!
     

    Bij Landstede MBO gebruiken we andere namen voor de verschillende domeinen, zoals deze door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de MBO Raad zijn vastgesteld. Wij noemen deze domeinen: Landschappen. Het Landschap Bouw & Architectuur is er daar één van. Hierin vind je opleidingen die raakvlakken met elkaar hebben. Een soort interessegebied dus.

  3. Leren in het Landschap

    De bouwbranche is heel breed en er zijn veel verschillende partijen bij betrokken. In grote lijnen kun je het vak als volgt opdelen: ontwerp, organisatie en realisatie.

    Jij bent de ontwerper!
    De ontwerpers houden zich bezig met het vormgeven van gebouwen, of dat nu een school is, een fabriek of een woning. Je bent creatief, weet veel van bouwkundige zaken en hebt ook oog voor het interieur van het gebouw. Je houdt je bezig met de vorm, kleur en aankleding. Je adviseert en helpt bij het voorbereiden van projecten. Je onderbouwt en presenteert de ontwerpvoorstellen zowel schetsmatig als in een 3D-model of in virtual reality.

    Jij bent de organisator!
    Een gebouw dat gebouwd moet worden staat natuurlijk altijd op een andere plaats, heeft telkens een andere vorm en er werken veel mensen aan mee. Dit vraagt nogal wat van de organisatie. Jij bent daarin de spil. Je bent goed in communicatie en samenwerking. Je weet een goede werksfeer te creëren en wilt resultaten zien. Je beheert het bouwproces, bewaakt kosten en kwaliteit.

    Jij bent de vakman!
    Vakmensen zien graag iets moois uit hun handen komen. Bouwen, dat spreekt je aan. Je werkt graag buiten en op wisselende locaties. Je wilt iets maken wat zichtbaar blijft en waar je trots op kunt zijn. Jij werkt bovendien graag samen met anderen.

    Theorie en praktijk sluiten op elkaar aan
    Natuurlijk ben je in deze opleiding veel met de praktijk bezig, maar daar hoort ook de nodige theorie bij. We zorgen ervoor dat die theorie zo veel mogelijk aansluit op de projecten waarmee je bezig bent. Zo kun je het dus direct in de praktijk toepassen. Ook besteden we veel aandacht aan het omgaan met klanten en aan veilig werken. Wat ons extra onderscheidt, is dat je door excursies in binnen- en buitenland veel praktijkvoorbeelden bezoekt. Ook is er ruimte om je naast het reguliere studieprogramma te ontwikkelen in algemene zin, in organiseren (van bijeenkomsten) en ondernemersvaardigheden.

  4. Specifieke voorzieningen en of vereisten

    Het kan zijn dat jij vanwege persoonlijke problematiek of studieproblemen om een andere reden extra begeleiding nodig hebt. Dat kan zijn op het gebied van taal/rekenen, je beroepskeuze of studieloopbaanbegeleiding of bijvoorbeeld studievaardigheden. Je coach wijst je dan de weg en als je coach je onvoldoende begeleiding kan bieden verwijst hij/zij je naar ons Expertisecentrum Student Advies & Begeleiding (SAB). Bij SAB werken orthopedagogen, psychologen en loopbaandeskundigen die, als dat nodig is en in overleg met jou, ook contact opnemen met de Jeugdhulpverlening. Wat er nodig is, is afhankelijk van je vraag. Je spreekt samen met je coach en een studentadviseur af van welke extra ondersteuning je gebruik maakt en in welke periode dat gaat gebeuren. Extra ondersteuning vindt plaats op de volgende gebieden:

    • Leren en gedrag

    • Loopbaanadvies

    • Psychosociaal