Landstede - Opleidingen

Travel, Leisure & Hospitality (23264) BOL 2022-2023 Zwolle, Fuchsiastraat 1

  1. Voorwoord Landschap

    Welkom in het Landschap Vrij & Gastvrij!

  2. Het Landschap

    Ben jij iemand die wil dat mensen plezier hebben en zorgeloos genieten? Die mensen actief wil maken, een lekkere maaltijd wil serveren, hen wil informeren of begeleiden? In het Landschap Vrij & Gastvrij vind jij jouw opleiding door te kiezen voor facilitaire dienstverlening, horeca, recreatie, toerisme of luchtvaartdienstverlening.

    Landschap
    Bij Landstede MBO gebruiken we andere namen voor de verschillende domeinen, zoals deze door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de MBO Raad zijn vastgesteld. Wij noemen deze domeinen: Landschappen. Het Landschap Vrij & Gastvrij is er daar één van. Hierin vind je opleidingen die raakvlakken met elkaar hebben. Een soort interessegebied dus.

  3. Leren in het Landschap

    Landstede Restaurants
    In Harderwijk en Zwolle beschikken we over eigen restaurants, gerund door studenten. Je bent samen met je medestudenten verantwoordelijk voor de hele gang van zaken in het restaurant. Denk hierbij aan koken, bedienen en afwassen. Ook promotie, bestellingen, reserveringen, facilitaire planning en financiële zaken komen aan de orde. Zo leer je direct in en van de praktijk!

    Hotel Lumen
    Hotel Lumen is een hotel met 125 luxe kamers en suites. Het is gevestigd in het PEC Zwolle stadion. Hier word je regelmatig ingezet achter de receptie, in de lounge of in het restaurant. Je wordt begeleid door professionals uit het bedrijfsleven en door coaches van Landstede MBO. Daarmee zorgen we ervoor dat theorie en praktijk naadloos op elkaar aansluiten, zodat jij na het behalen van je diploma meer kans hebt op een baan!

    Het Luchthavenplein: een ultieme vorm van praktijkleren
    De opleiding Luchtvaartdienstverlener beschikt over een unieke praktijklesruimte die uit drie lokalen bestaat: een KLM-Boeing 747-400 met businessclass- en economyclass-ruimtes, een pantry, toiletten en bagageruimtes in het vliegtuig, een vertrekhalruimte met incheckbalie en ruimte voor beveiligingscontroles en servicedesks, een nog te bouwen baristobar en andere luchthaven-gerelateerde zaken. Met dit nieuwe en moderne luchthavenplein bieden we prachtig praktijkonderwijs waar het bedrijfsleven een grote rol in speelt. Lessen volgen en examen doen in en rondom een echte Boeing 747-400, dat is een ervaring die je niet wilt missen!

    Samenwerking met het bedrijfsleven
    Landstede MBO heeft uiteenlopende partners waar je leerwerkervaring kunt opdoen. Denk aan gerenommeerde theaters en restaurants, conferentiecentra, wellness- en beautyoorden, campings, reisbureaus en interessante (top)sportorganisaties. Maar ook bekende pretparken en evenementencentra behoren tot het netwerk. Verder hebben we de meest uiteenlopende stagebedrijven in binnen- en buitenland.

    Derde leerweg
    Mbo-opleidingen kunnen ook aangeboden worden in de derde leerweg (OVO=overig onderwijs). De opleiding is op dezelfde wijze vormgegeven als andere mbo-opleidingen. Het verschil is dat de derde leerweg geen wettelijk vastgestelde urennorm of studieduur kent en de student de opleiding zelf moet betalen (particulier onderwijs). Veelal wordt deze opleiding gevolgd door volwassenen. Ook Vrij & Gastvrij biedt deze mogelijkheid aan. Neem voor meer informatie contact met ons op: 0800-0245666 of info@landstede.nl

  4. Specifieke voorzieningen en of vereisten

    Houding

    Wij verwachten als eerste dat jij een professionele werkhouding laat zien. Je wordt het visitekaartje van je bedrijf als je doorgaat in de branche waarvoor we opleiden en uiteraard willen we je die houding zo snel mogelijk aanleren. Eten, drinken en kauwgomgebruik is tijdens alle lessen en contacten met het bedrijfsleven niet toegestaan. Bij het niet voldoen aan deze regels word je hierop aangesproken.

    Verder verwacht de opleiding dat je er altijd verzorgd uitziet. Belangrijk: kijk bij informatie over gastlessen, excursies, presentaties e.d. welke kledingcategorie gevraagd wordt. Bij twijfel altijd even navragen. Indien er niets vermeld wordt kun je uitgaan van categorie 3.

    Hieronder vind je de drie kledingcategorieën waar we mee werken.

    Categorie 1

    Heren: kostuum met overhemd, stropdas en bijpassende nette schoenen en sokken of het schooluniform welke je aan het begin van de opleiding hebt aangeschaft.

    Dames: mantel-/broekpak van dezelfde stof, in dezelfde kleur, rok op kniehoogte, maximaal 10 cm boven de knie, nette blouse en bijpassende nette schoenen of het schooluniform welke je aan het begin van de opleiding hebt aangeschaft. Geen spijkerkleding. Geen doorzichtige of ‘blote’ kleding.

    Haren goed verzorgd en vastgebonden, geen uitbundige sieraden (grote oorringen bv.) of zichtbare piercings/tatoeages, bescheiden make-up.

    Nette (kleine) tas (geen plastic tassen).

    Categorie 2

    Kleding: nette/representatieve effen broek of rok met blouse of nette trui, geen sportschoenen of slippers. Geen doorzichtige of ‘blote’ kleding. Geen spijkerkleding.

    Haren goed verzorgd, geen uitbundige sieraden (grote oorringen bv.) of zichtbare piercings/tatoeages, bescheiden make-up, geen plastic tassen.

    Categorie 3

    De gewone dagelijkse (school)kleding. Waarbij we je erop willen attenderen dat je je ook op school wel verzorgd/representatief kleedt. Dus niet te bloot of te opzichtig.

    Excursies/studiereizen Vrij en Gastvrij

    De programma’s worden uitgereikt door de coach. Tijdens de opleiding krijg je verschillende soorten excursies. Elke opleiding kent ééndaagse excursies, vaak bedrijfsbezoeken en meerdaagse excursies. Deze excursies vinden plaats zowel in Nederland als het buitenland.

    Financiën studiereizen

    De bijdrage voor de excursies is een niet-verplichte bijdrage. Ga je niet mee met de excursies, dan krijg je een vervangende opdracht en ben je op de dagen dat de excursie plaatsvindt gewoon op school.

    Terugbetaling

    Tijdens de opleiding wordt tijdig gevraagd of je deelneemt aan de verschillende excursies. Op het moment dat je hebt aangegeven deel te nemen aan de excursies is terugbetaling in principe niet meer mogelijk. Het aangeven dat je mee wilt doen leidt dus tot betalingsverplichting. We doen dit via onze Webshop. Uitzonderingen zijn mogelijk indien je de opleiding voortijdig verlaat. In dat geval wordt het geld dat betaald is voor de studiereizen teruggestort. Het bedrag wordt echter verminderd met:

    · de kosten van de reeds genoten studiereizen

    · de kosten die voortvloeien uit de reeds aangegane verplichtingen ten aanzien van nog uit te voeren studiereizen en administratiekosten

    Verzekeringen studiereizen

    1) Ongevallenverzekering

    Je bent via de school aangesloten bij een collectieve ongevallenverzekering. Voor meer informatie over deze verzekering wordt verwezen naar het hoofdstuk ongevallenverzekering.

    2) Annuleringsverzekering

    Door de school is geen annuleringskostenverzekering afgesloten. Indien je een annuleringsverzekering wilt afsluiten dien je dit zelf te regelen. Kijk goed of dit mogelijk is en welke annuleringsredenen geldig zijn.

    3) Reisongevallen- en reisbagageverzekering

    Tijdens de meerdaagse reizen naar het buitenland geldt een standaard reisongevallen- en bagageverzekering die door Landstede is afgesloten. De dekking van de verzekering wordt per reis aan jou meegedeeld.

    Procedure bij reisongevallen- en reisbagageverzekering

    De verzekering wordt centraal afgesloten, doch is er sprake van een individueel contract tussen jou en de verzekeringsmaatschappij. Dit contact loopt altijd wel via een functionaris van Landstede. In voorkomende gevallen informeren we je natuurlijk over deze procedure. De school is echter nimmer verantwoordelijk voor het indienen van claims of het uitkeren van enige vergoeding. In geval van ziekte, schade, beschadiging of vermissing is het verkrijgen van de noodzakelijke verklaringen en bewijzen de verantwoordelijkheid van jezelf.

    Je bent zelf eindverantwoordelijk voor het invullen, versturen en afhandelen van schadeaangifteformulieren. Onverwachte kosten ter plaatse dienen in eerste instantie door jou betaald te worden. 

    Regels branchedagen/studiereizen

    Een branchedag/studiereis vormt een onderdeel van het studieprogramma. Je vertegenwoordigt tijdens een branchedag/studiereis de opleiding en dus wordt er een professionele houding van je gevraagd. Hoofdregel: deelnemers dienen alles na te laten dat de uitvoering van de branchedag/studiereis, het leereffect daarvan, de vertegenwoordiging van de school en het plezier ervan in de weg kan staan. Kortom: stel je professioneel op.

    Sancties:

    Je dient je aan de regels van iedere branchedag/studiereis te houden. Wordt hier door jou van afgeweken, dan beslissen de begeleidende docenten over sancties of maatregelen. Dit kan onmiddelijke uitsluiting van de excursie betekenen. Eventuele kosten voor een vervroegde terugreis zijn dan altijd voor de student of diens ouders/verzorgers. Bij ernstige overtredingen van de regels wordt door begeleidende docenten altijd contact opgenomen met de teamleider van de opleiding. Deze besluit, in samenspraak met de directeur, welke sanctie in zo'n geval wordt opgelegd. Bij studenten die nog geen 18 jaar oud zijn worden ouders/verzorgers zo snel mogelijk op de hoogte gebracht van de sanctie. 

    Tijd:

    Je dient bij alle excursies, gastlessen en evenementen op tijd te zijn. Er wordt niet op deelnemers gewacht. De gevolgen van te laat komen zijn geheel voor jou.

    Materialen:

    Je moet de benodigde materialen zoals: programma's, kaarten, gidsen en formulieren tijdens de reis bij je hebben.

    Afmelden bij branchedag/studiereis:

    Het is moeilijk overzicht te houden over alle leden van een groot gezelschap. Dit kan vervelende gevolgen hebben als 's avonds iemand in moeilijkheden raakt. Meestal blijkt dit dan pas de volgende ochtend. Bovendien zijn in verband met een goede uitvoering van het studieprogramma op de meeste branchedagen/studiereizen verplichte nachtrusttijden aangegeven.

    Om bovenstaande twee redenen wordt op veel branchedagen/studiereizen gebruik gemaakt van zogenaamde ‘aftekenlijsten'. Je bent verplicht om 's avonds bij terugkeer in de accommodatie deze lijst te tekenen, zodat de reisleiding overzicht en controle heeft.

    Laptop

    Voor het werken op school heb je een laptop nodig. Die is essentieel en heb je vrijwel elke dag nodig. Zorg dus dat je een goed werkende laptop hebt en onderhoud deze goed. We werken met een veelheid van programma's. Meestal zijn dat online programma's, maar zeker als je een extra voorziening nodig hebt kan het ook zijn dat er een extra programma geïnstalleerd moet worden. De minimum eisen aan de laptop zijn:

    Besturingssysteem: Windows (10 of hoger)

    Geheugen: 4 GB werkgeheugen

    Webcam

    Wifi 

    Je kunt ook op een Apple werken, maar bedenk dat docenten je niet kunnen ondersteunen als je ergens mee vastloopt. Het werken op een Chromebook of Windows 10-S wordt niet ondersteund.