Menso Alting - Opleidingen

Maatschappelijke Zorg (23181) BOL 2019-2020 Zwolle, Fuchsiastraat 1

  1. Welkom

    Leuk dat je gekozen hebt voor de opleiding Maatschappelijke Zorg! Je kiest daarmee voor een opleiding binnen een boeiende en dynamische leer- en werkomgeving. 

    In deze opleidingsgids vind je informatie over je opleiding. Ook voor jouw ouders/verzorgers is deze informatie interessant, zodat zij weten welke opleiding jij gaat volgen.

  2. Visie op de opleiding

    Mbo Menso Alting gaat voor waarde(n)vol leren, leven en werken. Onze missie is: ‘Jou als student vormen en opleiden tot een zelfbewuste persoonlijkheid en professional, die zijn omgeving in beweging zet’. De wezenlijke drijfveer voor ons werk is ons geloof in God. Dit geloof geeft ons leven en werk elke dag betekenis. Van daaruit zijn we overtuigd dat ieder mens waardevol is en recht heeft op respect. Dit houdt voor ons in dat jij als student mag ontdekken, hoe je van betekenis zijn in je omgeving.

    Als Menso Alting willen wij jou:

    • laten groeien in vertrouwen in eigen capaciteiten en acties. Hierdoor stimuleren wij je om de eigen competenties te benutten en verder te ontwikkelen gedurende je hele leven.
    • in verbinding laten zijn met anderen. Hierdoor leer je van betekenis te zijn voor en met anderen.
    • leren zelfstandig keuzen te maken vanuit je eigen interesses en waarden. Hierdoor groei je in zelfsturing.

    We geloven dat jij pas echt professional wordt in je vak als je ervaart, dat jij sowieso waardevol bent zoals je bent. Het aanleren en eigen maken van voldoende kennis, vaardigheden en beroepshouding is de basis om uit te groeien tot een gewaardeerde professional. Dat betekent voor ons ook, dat jij van waarde bent voor anderen: dat je kwaliteit levert en het verschil kunt maken voor anderen

    Voor jou betekent dit dat mbo Menso Alting beroepsonderwijs biedt dat gekenmerkt wordt door:

    1. de intentie om jou vanuit de identiteit en kernwaarden van Menso Alting te vormen en op te leiden tot professional in je beroep en tot verantwoordelijk burger;
    2. het rekening houden met jouw eigen leervoorkeur en –mogelijkheden;
    3. het stellen van uitdagende doelen, die gericht zijn op jouw ontwikkeling;
    4. de verbinding met de beroepspraktijk;
    5. het uitdagend en activerend zijn;
    6. het je aanspreken op eisen die we stellen aan theoretische kennis, vaardigheden en beroepshouding.
  3. Talentvol Ontwikkelen in de opleiding

    Iedereen is anders. Iedereen leert anders. We hebben oog voor de verschillen tussen de studenten en passen ons onderwijs zo veel mogelijk aan jouw mogelijkheden en behoeften aan. Dit doen we door aandacht voor talentontwikkeling, ontmoeting, respect, zingeving en verantwoordelijkheid.

    We kijken samen met jou naar wat je voor je toekomstig beroep moet leren, wat jouw leertempo en manier van leren is. Samen kijken we dan hoe we jouw leren zo optimaal mogelijk kunnen inrichten en vormgeven. Dit wordt ook wel gepersonaliseerd leren genoemd. 

    Door jouw ontwikkeling tijdens de opleiding groeit jouw vakmanschap en groei jij als mens. Het is belangrijk dat je doet waar je goed in bent én dat je gericht werkt aan de aspecten waar je nog in mag groeien. Jouw talenten, kwaliteiten en ontwikkeling mag je inzetten voor je beroep en voor anderen in de maatschappij. Als je dat doet, gaat het leren vaak 'vanzelf'.

    We willen onze studenten een gevoel willen geven van vertrouwen in eigen capaciteiten en acties en ze willen stimuleren om de eigen competenties te ontdekken, benutten en verder te ontwikkelen. Ook willen we hen het gevoel willen geven verbonden te zijn met anderen, van betekenis te mogen zijn voor en met anderen en ergens toe te behoren. we willen hen stimuleren en doen groeien om zelf keuzes te leren maken vanuit eigen interesses en waarden (groeien naar zelfsturing).

  4. Individueel leren en leren in groepen

    Als je iets leert, gebeurt dat altijd in jouw hoofd. Leren is dus voor iedereen persoonlijk. Wij leren jou om individueel te werken, zo oefen je om zelfstandig te werken. Immers in elk beroep of werksituatie, komt individueel werk voor.

    Maar er zijn twee belangrijke redenen om ook in groepen te werken: 

    • Ten eerste: samenwerken is een belangrijke bekwaamheid omdat in heel veel beroepen het werk in teams wordt uitgevoerd. Sommige bedrijven werken zelfs alleen maar met teams, bijvoorbeeld met projectteams. 
    • Ten tweede: als je samenwerkt, moet je communiceren. Wanneer je met anderen praat, hoor je dingen die je al kende, of waarvan je juist nog weinig wist. Je werkt tijdens je opleiding daarom regelmatig samen, zodat je van en met elkaar kunt leren. Wij proberen dat te stimuleren door goede opdrachten te maken, zodat iedereen een eigen herkenbare bijdrage moet leveren. Ook beoordelen we niet alleen de groep, maar ook alle groepsleden individueel. Het samenwerken zal in de basis plaatsvinden in het kernteam. Het kernteam vormt een vaste groep binnen een totale leergroep van studenten van onze school en vormt daarmee een vaste ‘thuisbasis’. Van hieruit kan je je studie vormgeven, leren leren en jezelf leren ontdekken. Tegelijkertijd is het ook een plek waar je kan terugkeren wanneer je hulp nodig hebt of het tegen zit en waar je je eigen ervaringen kan delen en successen kan vieren.  Het kernteam komt onder begeleiding van een loopbaancoach bij elkaar, dit noemen we kernteamtijd.

    Tijdens kernteamtijd staat het leerproces van de student centraal.

    De loopbaancoach houdt zicht op de ontwikkeling van de student, het daadwerkelijke leren in de beroepscontext en de leeropbrengsten daaruit.

  5. Overzicht van de opleiding

    De opleiding is opgebouwd aan de hand van een kwalificatiedossier. Deze kwalificatiedossiers kan je vinden op de website van het SBB: www.s-bb.nl. Tijdens de opleiding kun jij je op verschillende onderdelen verdiepen, verbreden of eventueel versnellen als je aan kunt tonen dat je bepaalde onderdelen al op beroepsbekwaam niveau beheerst.

    Het kwalificatiedossier voor jouw opleiding is als volgt opgedeeld:

    Basisdeel:

    In het basisdeel leer je de basiskennis, houding en vaardigheden van een medewerker in de Maatschappelijke Zorg.

    Generieke vakken:

    Generiek betekent ‘algemeen’. Generieke vakken in jouw opleiding zijn: Nederlands, Engels (bij niv. 4) Rekenen, Loopbaan en Burgerschap (LB).

    Profieldeel:

    Door het kiezen van een profieldeel geef je richting aan de inhoud van je opleiding. We bieden op onze school 4 profielen aan:

    • Niveau 3 (dubbelkwalificatie)
      • Begeleider Specifieke Doelgroepen
      • Begeleider Gehandicaptenzorg
    • Niveau 4
      • Persoonlijk Begeleider Specifieke Doelgroepen
      • Persoonlijk Begeleider Gehandicaptenzorg

    Keuzedelen:

    Daarnaast kies je, in overleg met je coach, gaandeweg de opleiding keuzedelen uit de keuzedelen die de opleiding aanbiedt. Met deze keuzedelen wordt jouw diploma nog waardevoller en unieker. Je krijgt de kans om de opleiding nog beter te laten aansluiten op de actualiteiten in de arbeidsmarkt en je eigen talenten, of op een eventuele vervolgopleiding.

    Keuzedelen kunnen verbredend of verdiepend zijn. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld:

    • Zorginnovaties en technologie
    • Engels
    • Voorbereiding HBO
    • Jeugd- en opvoedhulp
  6. Startprogramma

    Je begint met een inwerkperiode van vijf weken. In de inwerkperiode leer je vanaf het eerste moment al voor je beroep. Misschien ken je het beroep dat je gekozen hebt al goed, omdat iemand bij jou in de familie of  een bekende dat beroep hebben. Soms weet je al welke werkzaamheden typisch voor dat beroep zijn. Maar misschien heb je helemaal nog niet zo'n duidelijk idee van dat beroep. In de inwerkperiode ga je daarom op allerlei manieren aan de slag met het (verder) ontdekken van het beroep. Je gaat het werkveld onderzoeken. Je zult vakmensen ontmoeten, die vertellen over hun liefde voor het vak, maar ook hoor je welke problemen er zijn. Op deze manier werk je aan het beroepsbeeld. Tegelijkertijd leer je in de inwerkperiode hoe je bij Menso Alting kunt leren. Onze begeleiding is erop gericht dat jij leert hoe je kunt leren en hoe het vormgeven van leren op Menso Alting werkt. Daardoor kun je jouw eigen leerproces steeds beter sturen. En dat is belangrijk, want na je opleiding moet jij zelf verder kunnen leren. Op deze manier werk je aan het opleidingsbeeld. Als je zo met het beroep en de opleiding bezig bent, leer je ook veel over jezelf. Wat is belangrijk en waarde(n)vol voor mij? Wat betekent werk eigenlijk voor mij, waar wil ik zijn, en hoe wil ik mij verder ontwikkelen? Met andere woorden, het gaat om jouw (leer)loopbaan. Op deze manier werk je aan je zelfbeeld.
  7. Planning onderwijsprogramma

    Niet alle LWP’ s en TWIXX kosten evenveel tijd, jij hebt invloed je eigen leerproces en leertempo.  Wel hebben we vastgelegd hoeveel tijd er in de week wordt besteed aan het werken aan LWP’s, het doen van TWIXX en de tijd voor coaching. Wij noemen dat een vaste werkweek. Een vaste werkweek betekent dat we met een duidelijke lesplanning werken, met een begin- en eindtijd. Je kunt ook weleens buiten je opleiding en/of schoollocatie leren: in een andere leeromgeving, in een project met studenten uit andere opleidingen, in een andere beroepsomgeving, enzovoorts. Wij stellen eisen aan jouw leren, maar jij kan en mag zelf keuzes maken. Daarvoor gebruik je het aanbod dat per periode door jouw opleiding geboden wordt. De periode is (ongeveer) 10 weken. In de periodeplanning is per opleiding te vinden welke onderwijsactiviteiten wij aanbieden en wat je keuzemogelijkheden zijn. Deze planning vind je terug in je ILP.

  8. Herontwerptool

    Klik hier voor de herontwerptool
  9. Vakanties

    • Herfstvakantie, 21 oktober - 25 oktober
    • Kerstvakantie, 23 december - 3 januari
    • Voorjaarsvakantie, 17 februari - 21 februari
    • Goede vrijdag, 10 april
    • Pasen,13 april 
    • Meivakantie, 27 april - 8 mei
    • Hemelvaartsweekend, 21  en 22 mei
    • 2e Pinksterdag, 1 juni
    • Zomervakantie, 13 julie t/m 21 augusutus
  10. Digitale leeromgeving

    Om voor jou leren makkelijker te maken, zijn alle LWP’ s en TWIXX, readers, opdrachten, enzovoort, online te vinden. Het systeem wat wij hiervoor gebruiken heet e-TO. Je hebt een eigen digitale ruimte waarin je alleen of samen met anderen aan je LWP’ s werkt en waar je feedback vraagt aan andere studenten, je LWP-begeleider, of je coach. Alles wat belangrijk is voor jouw leerproces staat erin: notities, belangrijke gespreksaantekeningen, een leermeter (waarmee je kunt zien hoever je bent), je behaalde resultaten, examens en nog veel meer.

    Elke student krijgt een e-mailadres van Menso Alting. Hiermee krijg je toegang tot Office365 en de online versies van bijvoorbeeld Word, PowerPoint, Excel, etc. Je bestanden kun je opslaan in de Cloud, zodat je altijd en overal je belangrijke documenten bij de hand hebt en er niets verloren gaat als je laptop stuk gaat. Samenwerken met klasgenoten en communicatie met docenten wordt op deze manier erg gemakkelijk gemaakt. We verwachten dat je voor digitaal communiceren met docenten en medestudenten gebruik maakt van dit Menso Alting emailadres.

    Tijdens het startprogramma krijg je informatie hoe in te loggen en te werken met e-TO en de andere toepassingen.

  11. Trajectlijn

    Elke opleiding heeft twee delen die bij elkaar horen: 

    • een deel gericht op het beroep.
    • een deel ‘Menso Alting, loopbaan en burgerschap’ (L&B), dit laatste onderdeel is voor alle opleidingen ongeveer hetzelfde.

    Zowel het opleidingsdeel voor het beroep als de L&B, hebben we opgedeeld in kleinere delen die we Trajectlijnen noemen. Een trajectlijn geeft een leerroute aan. Je gaat aan de slag met (beroeps)handelingen. Ook leer je de kennis, vaardigheden en beroepshouding die daarbij horen. De trajectlijnen hebben drie ankerpunten. Een ankerpunt beschrijft wat jij moet laten zien op een bepaald moment in je opleiding. Zo weet jij wat je moet kunnen om je diploma te halen. We sluiten een trajectlijn af met een examen. De beschrijving van de trajectlijnen van jouw eigen opleiding staat verderop in deze OER. Alle opleidingen beschrijven de trajectlijnen op dezelfde manier. Niet elk opleidingsdeel heeft evenveel trajectlijnen.er zijn minimaal twee en maximaal negen trajectlijnen Voor 'Menso Alting, loopbaan en burgerschap' zijn er drie trajectlijnen. Voor meer informatie zie onder L&B. De inhoud van je opleiding hebben wij niet zelf bepaald, dat doet de overheid. Die inhoud ligt vast in 'kwalificatiedossiers' (zie de volgende paragraaf) en in het brondocument Leren en Burgerschap. Dat is ook nodig zodat jouw diploma landelijk erkend wordt.

  12. LWP

    Tijdens de opleiding werk je aan leerwerkprestaties (LWP's). Door het werken aan deze LWP's leer je vaardigheden, een goede beroepshouding en doe je kennis op. Deze leerwerkprestaties zijn voorbereidingen op je examens op school of tijdens stage en bevatten opdrachten, projecten en dergelijke. 

    Je kunt in een LWP lezen aan welke kerntaken en werkprocessen je werkt. Daarnaast lees je in de LWP hoeveel uren je ermee bezig bent en aan welke eisen je moet voldoen om de LWP met een voldoende of goed resultaat af te sluiten. Het gaat hierbij om het product en het proces.

  13. TWIXX/lesactiviteiten

    Om een LWP goed te kunnen maken heb je natuurlijk informatie nodig. Deze informatie kun je jezelf op verschillende manieren eigen maken, namelijk door:

    • Leren van Theorie tijdens een hoorcollege of zelfstudie
    • Oefenen tijdens een Workshop
    • Interactie met de docent, student of iemand uit de praktijk

    Deze verschillende manieren worden gebruikt om de informatie over te brengen. We noemen deze werkwijze afgekort Twixx.

  14. Individueel leerplan (ILP)

    We willen dat ons onderwijs aansluit bij jouw leervragen. Daarnaast moet ons onderwijs ook aansluiten op de wereld van het beroep, vakmanschap en diploma’s. Anders gezegd: wij willen jouw talenten en ambities verbinden met de, vaak snel weer, veranderende eisen van de maatschappij

    Dat gebeurt op drie manieren: 

    • het wat (de inhoud van het leren); 
    • het hoe (de manier of vorm van het leren, of de plaats van het leren); 
    • het wanneer (de snelheid of timing van het leren). 

    Samen met jou maken we een plan van aanpak: een individueel leerplan (ILP). 
    In een ILP staat wat jij, op welke manier en wanneer gaat doen voor een aankomende periode.
    Elke periode kent een nieuw ILP. Maar hoe werkt dat nou precies? De basis van het onderwijs heeft de minister van onderwijs vastgelegd in de kwalificatiedossiers. 
    Menso Alting heeft die dossiers goed bekeken en vervolgens omgezet in trajectlijnen, LWP’s en TWIXX. 
    We proberen veel verschillende LWP’s te maken, zodat we altijd een LWP hebben die bij je past. 
    Ook stel je samen met je coach welke TWIXX jij nodig hebt om deze LWP’s met succes uit te kunnen voeren. 
    Maar ook: waar en op welke manier je dat gaat leren in de praktijk?

  15. Feedback tijdens de LWP

    Je hebt een eigen digitale ruimte waarin je alleen of samen met anderen aan je LWP’ s werkt en waar je feedback vraagt aan andere studenten, je LWP-begeleider, of je coach.
  16. Coach

    Om succesvol te kunnen zijn in je leer- en loopbaan krijg je tijdens je opleiding een coach toegewezen. De coach speelt een belangrijke en centrale rol in de tijd die je op school doorbrengt, maar ook gedurende je stage. Je bespreekt je leerproces met hem/haar en je kunt ook persoonlijke dingen bespreken. De coach is ook degene die je kan verwijzen naar het studie advies en begeleidingcentrum (SAB) voor extra ondersteuning. In het begin van je opleiding zal je coach je meer sturend begeleiden, maar aan het eind ben je zo zelfstandig dat je op vraagsturing begeleid wordt. Op MBO Menso Alting heb je een dagdeel in de week kernteam. Naast individuele coaching zullen er ook groepscoachingsmomenten zijn waarin het groepsproces centraal staat.

  17. Leermetergesprek/Leerloopbaangesprek

    Twee keer per jaar voer je een leermetergesprek met je coach. Samen met de coach bespreek je dan je ontwikkeling, leerpunten, planning en studievoortgang. Ook kijk je met je coach of de opleiding je (nog) bevalt, wat er goed gaat en waar eventueel meer begeleiding nodig is. Deze gesprekken worden vastgelegd in e-TO en zijn dus ook voor jou inzichtelijk.

    Bindend Studieadvies (BSA)

    Je krijgt in het eerste studiejaar een bindend studieadvies (BSA). Dit advies wordt tussen negen en twaalf maanden na de start van je opleiding gegeven. Dit advies kan positief of negatief zijn. Het BSA is besproken door je docenten en wordt dus door al je docenten onderschreven. Het (positief of negatief) bindend studieadvies wordt door je coach gegeven tijdens een voortgangsgesprek.

    Krijg je een positief studieadvies? Dan verwachten wij dat je je opleiding succesvol kunt afronden. Dit betekent dat je je studie kan voortzetten!

    Laat je weinig of geen ontwikkeling binnen je opleiding zien? Dan ga je met je coach in gesprek en maak je afspraken wat jij en wij kunnen doen, zodat je je opleiding succesvol kunt voortzetten. Deze afspraken worden opgenomen in een schriftelijke overeenkomst (‘waarschuwing’). In deze waarschuwing staat een datum waarop jij en je coach opnieuw kijken naar je ontwikkeling binnen de opleiding en of de afspraken in de waarschuwing zijn nagekomen. Je krijgt voldoende tijd om een positieve ontwikkeling te laten zien. Mocht er geen verbetering optreden, dan krijg je een negatief bindend studieadvies. Dit houdt in dat het docententeam vindt dat de opleiding niet aansluit bij jouw mogelijkheden. We gaan na een negatief bindend studieadvies samen met jou kijken naar een opleiding die beter aansluit bij wat jij wilt en wat bij je past.

  18. Contact school, ouders/verzorgers en studenten

    Aan het eind van de introductieperiode organiseer je met je kernteam een informatieavond voor je ouders/verzorgers. Mocht je coach iets met je ouders willen overleggen, dan zal hij/zij dit eerst met jou bespreken. Als je nog geen 18 jaar bent, dan kan je coach nog zonder jouw toestemming contact opnemen met je ouders/verzorgers. Een meerderjarige student die niet wil dat wij ouders/verzorgers informeren, moet dit aangeven op het opleidingsblad van de onderwijsovereenkomst.

  19. Aanwezigheid, verzuim, ziekte en afmelden, verlof aanvragen

    We streven naar het succesvol afronden van de opleiding en willen je daarbij, waar nodig, ondersteunen. Je bent als student verantwoordelijk voor je gedrag op school en het bijwonen van het onderwijs. Om jou zo goed mogelijk te kunnen begeleiden registreren wij jouw aan- en afwezigheid in een digitaal programma. Verzuim betekent dat je niet aanwezig bent op school tijdens de lessen, LWP’s en TWIXX, die je moet volgen en/of je bent afwezig op je stage/leerbedrijf.Dit kan een geldige reden hebben, ziekte of je moet naar een arts. Meld dit voor de aanvang van jouw schooldag bij je opleiding. Je bent dan geoorloofd afwezig. Plan afspraken bij een arts en de tandarts bij voorkeur niet onder schooltijd. Ook kan het zo zijn dat jij om een bijzondere reden vrij van school wil zijn, je vraagt dan verlof aan bij je loopbaancoach. Met toestemming ben je geoorloofd vrij. In alle andere gevallen (met uitzondering van calamiteiten) ben je ongeoorloofd afwezig. Hierbij volgen we de geldende wet- en regelgeving.

    In de algemene informatiegids lees je welke regels er gelden.

  20. Praktijkleren, BPV, Internationale BPV en andere vormen

    Tijdens de opleiding ga je op BeroepsPraktijkVorming (BPV, oftewel stage). De BPV is een belangrijk en groot onderdeel van de opleiding en je weekritme. Een aantal dagen in de week leer je in de BPV. Op school wordt aandacht besteed aan wat je in de BPV leert en hoe je in de BPV leert. Door zelf actief te zijn in het werkveld doe je de nodige (leer)ervaringen op. Je praktijkbegeleider geeft je feedback en zorgt voor begeleiding.

    Tijdens de coachlessen word je voorbereid op de BPV. Je maakt kennis met het werkveld en we bieden jou de mogelijkheid om te ontdekken of dit bij je past. De BPV vindt plaats op vaste dagen in de week. Daarnaast kan het zijn dat de BPV-plek jou vraagt om ook op andere momenten stage te lopen. Dat kan vroeg in de morgen, in de avond of in de weekenden zijn.

    Andere vormen

    Tijdens de opleiding worden er ook andere praktijkmomenten georganiseerd. Bijvoorbeeld excursies, kampen, recreatiedagen, schoolreizen en andere activiteiten. Dat kan vanuit de school georganiseerd worden, maar je kunt ook gevraagd worden door je BPV-bedrijf. 

    Het is mogelijk om tijdens je opleiding stage te lopen in het buitenland. Heb je belangstelling voor stage in het buitenland, bezoek dan de informatieavond die op Menso Alting georganiseerd wordt en geef je belangstelling aan bij je coach.

  21. Begeleiding vanuit school en op de BPV plaats

    Je wordt als student op school voorbereid op de beroepspraktijkvorming (BPV) en je krijgt vanuit de opleiding een BPV-docent toegewezen. Behalve dat er telefonisch- en mailcontact mogelijk is tussen BPV- docent en stage, zal er een gesprek zijn tussen jou, je begeleider en de bpv-docent. Tijdens dit contactmoment wordt er samen met jou en de praktijkbegeleider gesproken over de door jou opgestelde leerdoelen. Op schooldagen wordt aandacht besteed aan de voortgang van de stage en is er gelegenheid voor het onderling uitwisselen van stage-ervaringen.

    Elk opleidingsjaar heeft zijn eigen BPV-gids. In deze gids kun je lezen wat de BPV inhoudt, wat je daar kan leren, hoe de begeleiding er uit ziet, hoe je wordt beoordeeld en allerlei andere zaken rondom BPV. Dit is zomaar een greep uit de inhoud van de BPV-gids, want er staat nog veel meer in. Voordat je op BPV gaat wordt deze gids met je doorgenomen. We vinden het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Een belangrijk onderdeel van die voorbereiding is het schrijven van een BPV-plan, waarin je beschrijft wie je bent, wat je kan en wat je wil ontwikkelen.

  22. Organisatie van de BPV

    De BPV-coördinator heeft zicht op stageplaatsen en helpt je bij het vinden van een stageplek. Hierin neem je zelf initiatief. Tijdens de kernteamlessen krijg je uitleg over de stages.
  23. Korte beschrijving van de examinering

    Tijdens de opleiding zul je verschillende examens moeten afronden. Door middel van het examenplan heb je overzichtelijk wat voor examens je allemaal moet afronden om het uiteindelijke diploma te kunnen behalen. Dit examenplan vind je in de kluis in ETO en hier zal gedurende de opleiding uitleg over worden gegeven. Tijdens de opleiding heb je op deze wijze overzichtelijk naar welke examens je toewerkt en hoe je er gedurende de opleiding voor staat.

    In het examenplan zie je dat de volgende examens afgerond moeten worden tijdens de opleiding Dienstverlening:

    • Beroepsgerichte examens
    • Nederlandse examens
    • Examen rekenen
    • Leren, loopbaan en burgerschap (LB) portfolio
    • Keuzedelen

    Tijdens de opleiding werk je samen met jouw coach en de vakdocenten toe naar deze examens. De beroepsgerichte examens zullen op de BPV worden afgenomen. De examens van de generieke vakken (Nederlands, rekenen en LB) zullen op school worden getoetst. De plaats van examens van de keuzedelen is afhankelijk van het gekozen keuzedeel.

    Hieronder volgt nog aanvullende informatie over de verschillende examens:
     

    Beroepsgerichte examens
    Deze praktijkexamens worden ingekocht bij Prove2Move. Je ontvangt deze examenmap tijdens de opleiding. In deze examenmap staat beschreven hoe je de examenopdrachten moet uitvoeren. Daarnaast ontvang je tijdens de opleiding voorlichting over het voorbereiden, aanvragen, uitvoeren en het inleveren van dit examenmateriaal. Voor ieder examen heb je recht op twee kansen. Bij een eerste onvoldoende beoordeling volgt een gesprek met je coach en bespreek je samen hoe jij je gaat voorbereiden op de tweede gelegenheid. Voor de tweede gelegenheid vraag je nieuwe beoordelingsformulieren aan. Deze worden voorzien van het stempel ‘herkansing’.

    Examens Nederlands, rekenen, Loopbaan en Burgerschap (LB) 
    Bij de examens van de generieke vakken spreken we van instellingsexamens en centrale examens (CE).
    Nederlands, schrijven, spreken en gesprek voeren, en LB zijn instellingsexamens. Dit betekent dat de examens worden vastgesteld door school. Bij Menso Alting worden deze examens via TOA afgenomen. De afname loopt via de vakdocenten.
    Rekenen en Nederlands (onderdeel lezen en luisteren) zijn centrale examens, oftewel landelijke examens. Deze worden op door de overheid bepaalde momenten in het jaar afgenomen. De data staan in de examenkrant. De vakdocenten informeren jou over de niveaus en de afname van de genoemde examens.
    Aangepaste examenmogelijkheden Nederlands en rekenen
    Het kan zijn dat de normale examenfaciliteiten niet voldoende zijn voor studenten met een beperking. In dat geval kan de student extra faciliteiten - zoals extra tijd of extra hulpmiddelen – aanvragen bij de DEC via het examenbureau.
     

    Examens keuzedelen 
    Afname van deze examens is erg afhankelijk van het gekozen keuzedeel.
     

    Werkwijze en procedure
    Het examenbureau neemt een belangrijke plaats in bij alles rondom examinering. Het examenbureau op jouw locatie is verantwoordelijk voor de aanvraag, de uitvoering en de verwerking van examens. Zo worden examens via het examenbureau aangevraagd, examenmateriaal wordt hier bewaard en voor inzage van examens kun je hier terecht.  Iedere locatie heeft zijn eigen examenbureau. Voor meer uitleg over de taken van het examenbureau, maar ook jouw rechten en plichten als student verwijzen wij je naar de examenkrant die bij de start van ieder schooljaar wordt uitgegeven. Als het goed is ontvang je de examenkrant via jouw coach en anders kun je deze altijd opvragen bij het examenbureau. Lees deze examenkrant goed door en stel vragen wanneer je iets niet begrijpt.
    Contactgegevens examenbureau
    Menso Alting:       examenbureauMA@landstede.nl

    Afwezigheid examens
    Bij afwezigheid meld je je bij de taakhouder kwaliteit en het examenbureau af. Zie verder hieronder ‘Recht op een herkansing en overmacht’.
     

    BPV
    De eindbeoordeling met de urenverantwoording en een kopie van je BPV overeenkomst (BPVO) zijn een onderdeel van jouw examendossier.
     

    Recht op inzage Nederlands en rekenen
    Je hebt recht op inzage van de examens Nederlands en rekenen. Je dient je verzoek je verzoek binnen 10 werkdagen bij het examenbureau in. Voor inzage in de centrale examens heb je een speciaal formulier nodig dat je bij het team kan opvragen.
     

    Recht op een herkansing en overmacht
    Wettelijk heb je recht op een herkansing voor ieder examenmoment. Menso Alting spreekt dan van een examen in tweede gelegenheid. De tweede gelegenheid wordt op een redelijke termijn aangeboden. Een reden tot herkansing/tweede gelegenheid kan zijn dat je de eerste gelegenheid ziek was, het examen vergeten had of dat je een hoger examenresultaat wilt behalen.
    Bij uitzondering, bijvoorbeeld in een overmacht situatie waardoor je het examen niet kon maken, kun je in aanmerking komen voor een extra gelegenheid, eigenlijk een derde kans. Je dient hiervoor een schriftelijk verzoek in bij het examenbureau. Je voorziet dit verzoek van argumenten en bewijsmateriaal. Het examenbureau legt jouw verzoek voor aan de examencommissie.
    Let op! In geval van een herkansing wordt altijd een volledig examen afgenomen; met andere woorden:  een praktijkexamen of een centraal examen kan niet in delen worden herkanst.
     

    Examendeelnemer
    Een kandidaat die de examinering ook in tweede/derde gelegenheid niet heeft behaald kan zich, mits voldaan aan de criteria van examendeelnemer, na afloop van de opleiding inschrijven bij Landstede als examendeelnemer. Dit betekent dat de student een Menso Alting account heeft. De student heeft geen recht op onderwijs en begeleiding en betaalt een bedrag voor elk af te leggen examen. Informatie daarover kun je verkrijgen bij de administratie.
    De kosten voor het maken een praktijkexamenopdracht zijn € 130,-.
    De kosten voor het maken een schriftelijke examen zijn € 90,-.
     

    Bezwaar maken
    Als je het niet eens bent met een uitslag, een genomen maatregel of beslissing kun je binnen 10 werkdagen nadat je hiervan op de hoogte bent gesteld een schriftelijk bezwaarschrift indienen bij de Examencommissie (DEC). Als je het vervolgens niet eens bent met de beslissing van de DEC, kun je binnen 3 dagen na deze beslissing in beroep gaan bij de Commissie van Beroep van Landstede. Het examenbureau fungeert als postadres voor deze bezwaarschriften.


    Bewaren examendossier
    Het examenmateriaal wordt bij door het examenbureau bewaard in jouw examendossier, tot een jaar na het behalen van jouw diploma. Je kunt voor het einde van die termijn een verzoek indienen bij het Examenbureau voor teruggave van de examenstukken. Doe je dat niet, dan worden de examenstukken vernietigd.

  24. Werkwijze en procedure

    Het examenbureau neemt een belangrijke plaats in bij alles rondom examinering. Het examenbureau op jouw locatie is verantwoordelijk voor de aanvraag, de uitvoering en de verwerking van examens. Zo worden examens via het examenbureau aangevraagd, examenmateriaal wordt hier bewaard en voor inzage van examens kun je hier terecht.  Iedere locatie heeft zijn eigen examenbureau. Voor meer uitleg over de taken van het examenbureau, maar ook jouw rechten en plichten als student verwijzen wij je naar de examenkrant die bij de start van ieder schooljaar wordt uitgegeven.Je ontvangt de examenkrant via jouw coach en je kunt deze altijd opvragen bij het examenbureau. Lees deze examenkrant goed door en stel vragen wanneer je iets niet begrijpt.

    Contactgegevens examenbureau

    Menso Alting:       examenbureauMA@landstede.nl

    Afwezigheid examens

    Bij afwezigheid meld je je bij het examenbureau af. Zie verder hieronder ‘Recht op een herkansing en overmacht’.

    BPV

    De BPV is een ontwikkelproces dat je aan het einde met een voldoende moet afsluiten. De eindbeoordeling met de urenverantwoording en een kopie van je BPV overeenkomst (BPVO) zijn een onderdeel van jouw examendossier.

    Recht op inzage

    Je hebt recht op inzage van de examens. Je dient je verzoek je verzoek binnen 10 werkdagen bij het examenbureau in. Voor inzage in de centrale examens heb je een speciaal formulier nodig dat je bij het team kan opvragen.

    Recht op een herkansing en overmacht

    Wettelijk heb je recht op een herkansing voor ieder examenmoment. Menso Alting spreekt dan van een examen in tweede gelegenheid. De tweede gelegenheid wordt op een redelijke termijn aangeboden. Een reden tot herkansing/tweede gelegenheid kan zijn dat je de eerste gelegenheid ziek was of dat je een hoger examenresultaat wilt behalen.

    Bij uitzondering, bijvoorbeeld in een overmacht situatie waardoor je het examen niet kon maken, kun je in aanmerking komen voor een extra gelegenheid, eigenlijk een derde kans. Je dient hiervoor een schriftelijk verzoek in bij het examenbureau. Je voorziet dit verzoek van argumenten en bewijsmateriaal. Het examenbureau legt jouw verzoek voor aan de examencommissie.

    Let op! In geval van een herkansing wordt altijd een volledig examen afgenomen; met andere woorden:  een praktijkexamen of een centraal examen kan niet in delen worden herkanst.

    Examendeelnemer

    Een kandidaat die de examinering ook in tweede/derde gelegenheid niet heeft behaald kan zich, mits voldaan aan de criteria van examendeelnemer, na afloop van de opleiding inschrijven bij Landstede als examendeelnemer. Dit betekent dat de student een Menso Alting account heeft. De student heeft geen recht op onderwijs en begeleiding en betaalt een bedrag voor elk af te leggen examen. Informatie daarover kun je verkrijgen bij de administratie.

    De kosten voor het maken een praktijkexamenopdracht zijn € 130,-.

    De kosten voor het maken een schriftelijke examen zijn € 90,-.

    Bezwaar maken

    Als je het niet eens bent met een uitslag, een genomen maatregel of beslissing kun je binnen 10 werkdagen nadat je hiervan op de hoogte bent gesteld een schriftelijk bezwaarschrift indienen bij de Examencommissie (DEC). Als je het vervolgens niet eens bent met de beslissing van de DEC, kun je binnen 3 dagen na deze beslissing in beroep gaan bij de Commissie van Beroep van Landstede. Het examenbureau fungeert als postadres voor deze bezwaarschriften.

    Bewaren examendossier

    Het examenmateriaal wordt bij door het examenbureau bewaard in jouw examendossier, tot een jaar na het behalen van jouw diploma. Je kunt voor het einde van die termijn een verzoek indienen bij het Examenbureau voor teruggave van de examenstukken. Doe je dat niet, dan worden de examenstukken vernietigd.

  25. Specifieke voorzieningen en of vereisten

    Voor het beoefenen van je vak is het belangrijk te voldoen aan bepaalde vereisten. Dit noemen we ook wel beroepshouding. Jij hebt gekozen voor een beroepsopleiding. Daarmee is het belangrijk tijdens deze opleiding een professionele beroepshouding te laten zien.

    Naast de beroepshouding die is beschreven in het kwalificatiedossier hebben wij als school ook onze verwachtingen voor een prettig schoolklimaat. Deze verwachtingen worden tijdens de startperiode met jou gecommuniceerd. In het algemeen verwachten wij van een ieder dat hij of zij zich tijdens de opleiding professioneel, respectvol en begripvol gedraagt tegenover andere studenten, docenten of ieder ander, en daarbij de verwachtingen of huisregels die geldig zijn op de opleiding naleeft. Zo werken wij met zijn allen in een veilige en prettige leer- en werkomgeving.

    Beroepsgeheim

    De student is, evenals degene die reeds tot het beroep is toegetreden, verplicht geheim te houden al hetgeen de student gedurende de opleiding  tot het beroep is toevertrouwd, of hetgeen daarbij ter harer/zijner kennis is gekomen, of waarvan zij/hij het vertrouwelijk karakter moet bewaren.

    Vaccinatie en VOG

    Vele instellingen stellen voor de stage een hepatitis B vaccinatie verplicht. Dit ter bescherming van zowel de student als de zorgvrager. De kosten van de vaccinatie komen voor rekening van Landstede. De school organiseert een informatie bijeenkomst over de hepatitis B vaccinatie. Dit wordt georganiseerd door de school in samenwerking met de GGD.

    Er zijn instellingen die vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Overleg met je stageinstelling of je deze kosten kunt declareren. 

  26. Vertrouwenspersoon

    Menso Alting is een christelijke mbo waarin de Bijbel de norm is voor de manier waarop we met elkaar omgaan. We streven naar een school waar iedereen zich veilig voelt en dat wordt door studenten veelal ook zo ervaren.

    Toch kan het zijn dat je je niet veilig voelt op school of op je stage, misschien heb je een nare ervaring gehad. Je kunt dan altijd terecht bij je coach. Wil je hier liever met iemand anders over praten? Of wil je een klacht indienen? Neem dan contact op met de vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor en kijkt samen met je naar mogelijke oplossingen. Ook helpt de vertrouwenspersoon bij de begeleiding van een eventuele klachtenprocedure.

  27. Maatschappelijke Zorg (Begeleider gehandicaptenzorg)
    Maatschappelijke Zorg (Begeleider specifieke doelgroepen)
    Maatschappelijke Zorg (Agogisch medewerker GGZ)
    Maatschappelijke Zorg (Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg)
    Maatschappelijke Zorg (Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen)
    Maatschappelijke Zorg (Thuisbegeleider)
    Maatschappelijke Zorg (Begeleider gehandicaptenzorg)
    Maatschappelijke Zorg (Begeleider specifieke doelgroepen)
    Maatschappelijke Zorg (Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg)
    Maatschappelijke Zorg (Begeleider gehandicaptenzorg)
    Maatschappelijke Zorg (Thuisbegeleider)
    Maatschappelijke Zorg (Agogisch medewerker GGZ)
    Maatschappelijke Zorg (Persoonlijk begeleider gehandicaptenzorg)
    Maatschappelijke Zorg (Persoonlijk begeleider specifieke doelgroepen)
    Maatschappelijke Zorg (Begeleider specifieke doelgroepen)
    Maatschappelijke Zorg (Begeleider gehandicaptenzorg)