Menso Alting - Opleidingen

Mbo-Verpleegkundige (23182) BOL 2019-2020 Zwolle, Fuchsiastraat 1

  1. Welkom

    Leuk dat je gekozen hebt voor de opleiding MBO-Verpleegkunde. In deze opleidingsgids vind je informatie over je opleiding. Ook voor jouw ouders/verzorgers is deze informatie interessant, zodat zij weten welke opleiding jij gaat volgen.

    MBO-Verpleegkunde is een brede opleiding. Dat wil zeggen dat je tijdens deze opleiding onderwijs krijgt over de verschillende zorgbranches en over diverse doelgroepen. De branches zijn Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT), Psychiatrie (GGZ) en Ziekenhuiszorg (ZH). De doelgroepen waarmee je te maken krijgt zijn o.a. chronisch zieken, revaliderenden, ouderen en dementerenden, mensen met een verstandelijke beperking, mensen met psychiatrische aandoeningen. In de diverse functies werk je met mensen die vanwege ziekte of functiebeperkingen dagelijks zorg nodig hebben. Je verleent de dagelijkse zorg aan deze mensen. En stelt de verpleegkundige diagnose vast. Dit doet je in samenwerking met andere disciplines en de patiënt/cliënt. Je coördineert de activiteiten vanuit het verpleegproces en brengt verslag uit aan andere zorgverleners. Je bent in staat de zelfredzaamheid van de patiënt/cliënt te begeleiden en te stimuleren en hebt bij het verlenen van de zorg aandacht voor lichamelijke, psychische en sociale aspecten van de patiënt/cliënt. Je werkt samen met collega's in een team en samen met andere professionals zoals fysiotherapeuten en artsen.

  2. Visie op de opleiding

    MBO Menso Alting gaat voor waarde(n)vol leren, leven en werken. Onze missie is: ‘Jou als student vormen en opleiden tot een zelfbewuste persoonlijkheid en professional, die zijn omgeving in beweging zet’. De wezenlijke drijfveer voor ons werk is ons geloof in God. Dit geloof geeft ons leven en werk elke dag betekenis. Van daaruit zijn we overtuigd dat ieder mens waardevol is en recht heeft op respect. Dit houdt voor ons in dat jij als student mag ontdekken, hoe je van betekenis zijn in je omgeving.

    Als Menso Alting willen wij jou:

    • laten groeien in vertrouwen in eigen capaciteiten en acties. Hierdoor stimuleren wij je om de eigen competenties te benutten en verder te ontwikkelen gedurende je hele leven.
    • in verbinding laten zijn met anderen. Hierdoor leer je van betekenis te zijn voor en met anderen.
    • leren zelfstandig keuzen te maken vanuit je eigen interesses en waarden. Hierdoor groei je in zelfsturing.

    We geloven dat jij pas echt professional wordt in je vak als je ervaart, dat jij sowieso waardevol bent zoals je bent. Het aanleren en eigen maken van voldoende kennis, vaardigheden en beroepshouding is de basis om uit te groeien tot een gewaardeerde professional. Dat betekent voor ons ook, dat jij van waarde bent voor anderen: dat je kwaliteit levert en het verschil kunt maken voor anderen

    Voor jou betekent dit dat mbo Menso Alting beroepsonderwijs biedt dat gekenmerkt wordt door:

    1 de intentie om jou vanuit de identiteit en kernwaarden van Menso Alting te vormen en op te leiden tot professional in je beroep en tot verantwoordelijk burger;

    2 het rekening houden met jouw eigen leervoorkeur en –mogelijkheden;

    3 het stellen van uitdagende doelen, die gericht zijn op jouw ontwikkeling;

    4 de verbinding met de beroepspraktijk;

    5 het uitdagend en activerend zijn;

    6 het je aanspreken op eisen die we stellen aan theoretische kennis, vaardigheden en beroepshouding.

  3. Talentvol Ontwikkelen in de opleiding

    Iedereen is anders, iedereen leert anders. Wij hebben oog voor de verschillen tussen de studenten en passen ons onderwijs zo veel mogelijk aan jouw mogelijkheden en behoeften aan. Dit doen we door aandacht voor talentontwikkeling, ontmoeting, respect, zingeving en verantwoordelijkheid.

  4. Individueel leren en leren in groepen

    Tijdens de opleiding leer je zowel individueel als in groepen. Iedere student krijgt een persoonlijke loopbaancoach om de persoonlijke ontwikkeling te bespreken, maar wordt ook geplaatst in een kernteam en volgt onderwijs in groepen. Binnen ons onderwijs leer je van en met elkaar.

  5. Overzicht van de opleiding

    De opleiding is opgebouwd aan de hand van een kwalificatiedossier (Deze kwalificatiedossiers kun je vinden op de website van het SBB: www.s-bb.nl).

    Basisdeel:

    In het basisdeel leer je de basiskennis, houding en vaardigheden van een Verpleegkundige.

    Generieke vakken:

    Generiek betekent ‘algemeen’. Generieke vakken in jouw opleiding zijn: Nederlands, rekenen, Loopbaan en Burgerschap (LB).

    Profieldeel:

    Door het kiezen van een profieldeel geef je richting aan de inhoud van je opleiding. Bij de opleiding Verzorgende-IG heten dat brancheverbijzonderingen. De branches waar je uit kunt kiezen zijn Verpleeg-, Verzorgingshuizen en Thuiszorg (VVT), Gehandicaptenzorg (GHZ), Psychiatrie (GGZ) en Ziekenhuiszorg (ZH).

    Keuzedelen:

    Daarnaast kies je, in overleg met je coach, gedurende de opleiding drie keuzedelen uit de keuzedelen die de opleiding aanbiedt. Met deze keuzedelen wordt jouw diploma nog waardevoller en unieker. Je krijgt de kans om de opleiding nog beter te laten aansluiten op de actualiteiten in de arbeidsmarkt en je eigen talenten, of op een eventuele vervolgopleiding.

    Keuzedelen kunnen verbredend of verdiepend zijn. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld:

    • Zorginnovaties en technologie
    • Wijkgericht werken
    • Voorbereiding HBO
    • Mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel
  6. Startprogramma

    Op Menso Alting begin je met een introductieperiode. Deze duurt vijf weken en staat in het teken van kennismaken met Menso Alting, je opleiding en het onderwijs dat we bieden. Daarnaast werk je veel aan Loopbaan en Burgerschap.

  7. Planning onderwijsprogramma

    De opleiding MBO-verpleegkunde duurt vier jaar. Het eerste deel van je opleiding werk je aan de basisvaardigheden, daarna kies je je profiel. Het eerste haf jaar ga je naar school (met een dag in de week opdrachten in de praktijk). Vanaf het tweede half jaar ga je een deel van de week op BPV (stage) en een deel van de week naar school. Dit blijft zo gedurende je opleiding. Voor het onderwijsprogramma, zie:

  8. Vakanties

    In het jaarrooster (zie Connect Menso Alting) staan de vakanties aangegeven.

  9. Digitale leeromgeving

    In je digitale leeromgeving wordt je ontwikkeling bijgehouden. Deze digitale leeromgeving noemen we e-TO. Deze afkorting staat voor ‘elektronisch Talentvol Ontwikkelen’. Je vindt daarin je persoonlijke studieplan, aantekeningen van coach- en begeleidingsgesprekken en je kunt er je digitale portfolio bijhouden.

    Elke student krijgt een e-mailadres van Menso Alting. Hiermee krijg je toegang tot Office365 en de online versies van bijvoorbeeld Word, PowerPoint, Excel, etc. Je bestanden kun je opslaan in de Cloud, zodat je altijd en overal je belangrijke documenten bij de hand hebt en er niets verloren gaat als je laptop stuk gaat. Samenwerken met klasgenoten en communicatie met docenten wordt op deze manier erg gemakkelijk gemaakt.

    Tijdens de lessen krijg je uitleg hoe al deze toepassingen werken. Daarvoor is het belangrijk dat je zelf een goed werkende laptop tot je beschikking hebt.

  10. Trajectlijn

    In de trajectlijnen worden de kerntaken en werkprocessen beschreven waar je aan moet voldoen volgens het kwalificatiedossier van je opleiding. Deze vind je in eTO.De trajectlijnen zijn opgebouwd uit drie fasen: starter, gevorderde en beroepsbekwaam.

  11. LWP

    Tijdens de opleiding werk je aan leerwerkprestaties (LWP's). Middels deze LWP's leer je vaardigheden, een goede beroepshouding en doe je kennis op. Deze leerwerkprestaties zijn voorbereidingen op je examens op school of tijdens stage en bevatten opdrachten, projecten en dergelijke. 

    Je kunt in een LWP lezen aan welke kerntaken en werkprocessen je werkt. Daarnaast lees je in de LWP hoeveel uren je ermee bezig bent en aan welke eisen je moet voldoen om de LWP met een voldoende of goed resultaat af te sluiten. Het gaat hierbij om het product en het proces.

  12. TWIXX/lesactiviteiten

    Een LWP kan ondersteund worden door diverse TWIXX-en. Je kunt een TWIXX volgen in een klaslokaal, collegezaal, in het skills of door middel van een opdracht buiten school of een excursie. Een TWIXX of een LWP kan dus zowel binnenschools als buitenschools gevolgd worden. Een TWIXX kan zijn een training, workshop, instructie, opdracht etc.

  13. Individueel leerplan (ILP)

    Al je LWP’s en TWIXX vind je terug in je ILP, oftewel je Individueel Leer Plan in e-TO. In principe volg je het onderwijsprogramma dat we aanbieden. Mocht je in overleg met je coach af willen en kunnen wijken van de aanbevolen route dan verandert je ILP. Hierdoor kun je dus naar eigen behoefte en in eigen tempo de opleiding volgen en afronden. Dit kan zowel betekenen dat je ervoor kiest om je opleiding sneller af te ronden, maar het kan ook zijn dat je ervoor kiest om wat langer over je opleiding te doen. In overleg met je coach wordt dan een ILP gemaakt.

  14. Feedback tijdens de LWP

    Tijdens het werken aan je LWP’s kun je – behalve tijdens de lessen - ook via e-TO om feedback vragen. Daarnaast ga je regelmatig met je coach in gesprek om je vorderingen op je trajectlijn te bespreken in een leermetergesprek.

  15. Coach

    Om succesvol te kunnen zijn in je leer- en loopbaan krijg je tijdens je opleiding een coach toegewezen. De coach speelt een belangrijke en centrale rol in de tijd die je op school doorbrengt, maar ook gedurende je stage. Je bespreekt je leerproces met hem/haar en je kunt ook persoonlijke dingen bespreken. De coach is ook degene die je kan verwijzen naar het studie advies en begeleidingcentrum (SAB) voor extra ondersteuning. In het begin van je opleiding zal je coach je meer sturend begeleiden, maar aan het eind ben je zo zelfstandig dat je op vraagsturing begeleid wordt. Op MBO Menso Alting heb je een dagdeel in de week kernteam. Naast individuele coaching zullen er ook groepscoachingsmomenten zijn waarin het groepsproces centraal staat.

  16. Leermetergesprek/Leerloopbaangesprek

    Twee keer per jaar voer je een leermetergesprek met je coach. Samen met de coach bespreek je dan je ontwikkeling, leerpunten, planning en studievoortgang. Ook kijk je met je coach of de opleiding je (nog) bevalt, wat er goed gaat en waar eventueel meer begeleiding nodig is. Deze gesprekken worden vastgelegd in e-TO en zijn dus ook voor jou inzichtelijk. 

    Bindend Studieadvies (BSA)

    Je krijgt in het eerste studiejaar een bindend studieadvies (BSA). Dit advies wordt tussen negen en twaalf maanden na de start van je opleiding gegeven. Dit advies kan positief of negatief zijn. Het BSA is besproken door je docenten en wordt dus door al je docenten onderschreven. Het (positief of negatief) bindend studieadvies wordt door je coach gegeven tijdens een voortgangsgesprek.

    Krijg je een positief studieadvies? Dan verwachten wij dat je je opleiding succesvol kunt afronden. Dit betekent dat je je studie kan voortzetten!

    Laat je weinig of geen ontwikkeling binnen je opleiding zien? Dan ga je met je coach in gesprek en maak je afspraken wat jij en wij kunnen doen, zodat je je opleiding succesvol kunt voortzetten. Deze afspraken worden opgenomen in een schriftelijke overeenkomst (‘waarschuwing’). In deze waarschuwing staat een datum waarop jij en je coach opnieuw kijken naar je ontwikkeling binnen de opleiding en of de afspraken in de waarschuwing zijn nagekomen. Je krijgt voldoende tijd om een positieve ontwikkeling te laten zien. Mocht er geen verbetering optreden, dan krijg je een negatief bindend studieadvies. Dit houdt in dat het docententeam vindt dat de opleiding niet aansluit bij jouw mogelijkheden. We gaan na een negatief bindend studieadvies samen met jou kijken naar een opleiding die beter aansluit bij wat jij wilt en wat bij je past.

  17. Contact school, ouders/verzorgers en studenten

    Aan het eind van de introductieperiode organiseer je met je kernteam een informatieavond voor je ouders/verzorgers. Mocht je coach iets met je ouders willen overleggen, dan zal hij/zij dit eerst met jou bespreken. Als je nog geen 18 jaar bent, dan kan je coach nog zonder jouw toestemming contact opnemen met je ouders/verzorgers. Ben je 18 jaar of ouder dan mag dit niet meer zonder jouw toestemming.

  18. Aanwezigheid, verzuim, ziekte en afmelden, verlof aanvragen

    In de algemene informatiegids lees je welke regels hiervoor gelden.

  19. Praktijkleren, BPV, Internationale BPV en andere vormen

    Tijdens de opleiding ga je op BeroepsPraktijkVorming (BPV, oftewel stage). De BPV is een belangrijk en groot onderdeel van de opleiding en je weekritme. Een aantal dagen in de week leer je in de BPV. Op school wordt aandacht besteed aan wat je in de BPV leert en hoe je in de BPV leert. Door zelf actief te zijn in het werkveld doe je de nodige (leer)ervaringen op. Je praktijkbegeleider geeft je feedback en zorgt voor begeleiding.

    Tijdens de coachlessen word je voorbereid op de BPV. Je maakt kennis met het werkveld en we bieden jou de mogelijkheid om te ontdekken of dit bij je past. De BPV vindt plaats op vaste dagen in de week. Daarnaast kan het zijn dat de BPV-plek jou vraagt om ook op andere momenten stage te lopen. Dat kan vroeg in de morgen, in de avond of in de weekenden zijn.

    Andere vormen

    Tijdens de opleiding worden er praktijkmomenten georganiseerd. Bijvoorbeeld excursies, snuffelstages, kampen, recreatiedagen, schoolreizen en andere activiteiten. Dat kan vanuit de school georganiseerd worden, maar je kunt ook gevraagd worden door je BPV-bedrijf. 

    Het is mogelijk om tijdens je opleiding stage te lopen in het buitenland. Er zijn stageplekken in Duitsland, Spanje en Ierland. Heb je belangstelling voor stage in het buitenland, bezoek dan de informatieavond die op Menso Alting georganiseerd wordt en geef je belangstelling aan bij je coach.

  20. Begeleiding vanuit school en op de BPV plaats

    Je wordt als student op school voorbereid op de beroepspraktijkvorming (BPV) en je krijgt vanuit de opleiding een BPV-docent toegewezen. Behalve dat er telefonisch- en mailcontact mogelijk is tussen BPV- docent en stage, zal er een gesprek zijn tussen jou, je begeleider en de bpv-docent. Tijdens dit contactmoment wordt er samen met jou en de praktijkbegeleider gesproken over de door jou opgestelde leerdoelen. Op schooldagen wordt aandacht besteed aan de voortgang van de stage en is er gelegenheid voor het onderling uitwisselen van stage-ervaringen.

    Elk opleidingsjaar heeft zijn eigen BPV-gids. In deze gids kun je lezen wat de BPV inhoudt, wat je daar kan leren, hoe de begeleiding er uit ziet, hoe je wordt beoordeeld en allerlei andere zaken rondom BPV. Dit is zomaar een greep uit de inhoud van de BPV-gids, want er staat nog veel meer in. Voordat je op BPV gaat wordt deze gids met je doorgenomen. We vinden het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Een belangrijk onderdeel van die voorbereiding is het schrijven van een BPV-plan, waarin je beschrijft wie je bent, wat je kan en wat je wil ontwikkelen.

  21. Organisatie van de BPV

    Het BPV-bureau heeft overzicht op stageplaatsen en helpt je bij het vinden van een stageplek. Hierin neem je zelf ook initiatief. Tijdens de kernteamlessen krijg je uitleg over het vinden van een plek. Hou rekening met reistijd en het niet altijd kunnen voldoen aan jouw voorkeur. Sommige plekken, vooral in het ziekenhuis, zijn schaars. Het kan zijn dat je hiervoor plekken moet solliciteren.

  22. Korte beschrijving van de examinering

    Tijdens de opleiding zul je verschillende examens moeten afronden. Door middel van het examenplan heb je overzichtelijk wat voor examens je allemaal moet afronden om het uiteindelijke diploma te kunnen behalen. Dit examenplan vind je in de kluis in ETO en hier zal gedurende de opleiding uitleg over worden gegeven. Tijdens de opleiding heb je op deze wijze overzichtelijk naar welke examens je toewerkt en hoe je er gedurende de opleiding voor staat.

    In het examenplan zie je dat de volgende examens afgerond moeten worden tijdens de opleiding Dienstverlening:

    • Beroepsgerichte examens
    • Nederlandse examens
    • Examen rekenen
    • Leren, loopbaan en burgerschap (LB) portfolio
    • Keuzedelen

    Tijdens de opleiding werk je samen met jouw coach en de vakdocenten toe naar deze examens. De beroepsgerichte examens zullen op de BPV worden afgenomen. De examens van de generieke vakken (Nederlands, rekenen en LB) zullen op school worden getoetst. De plaats van examens van de keuzedelen is afhankelijk van het gekozen keuzedeel.

    Hieronder volgt nog aanvullende informatie over de verschillende examens:

    Beroepsgerichte examens

    Deze praktijkexamens worden ingekocht bij Prove2Move. Je ontvangt deze examenmap tijdens de opleiding. In deze examenmap staat beschreven hoe je de examenopdrachten moet uitvoeren. Daarnaast ontvang je tijdens de opleiding voorlichting over het voorbereiden, aanvragen, uitvoeren en het inleveren van dit examenmateriaal. Voor ieder examen heb je recht op twee kansen. Bij een eerste onvoldoende beoordeling volgt een gesprek met je coach en bespreek je samen hoe jij je gaat voorbereiden op de tweede gelegenheid. Voor de tweede gelegenheid vraag je nieuwe beoordelingsformulieren aan. Deze worden voorzien van het stempel ‘herkansing’.


    Examens Nederlands, rekenen, Loopbaan en Burgerschap (LB) 

    Bij de examens van de generieke vakken spreken we van instellingsexamens en centrale examens (CE).

    Nederlands, schrijven, spreken en gesprek voeren, en LB zijn instellingsexamens. Dit betekent dat de examens worden vastgesteld door school. Bij Menso Alting worden deze examens via TOA afgenomen. De afname loopt via de vakdocenten.

    Rekenen en Nederlands (onderdeel lezen en luisteren) zijn centrale examens, oftewel landelijke examens. Deze worden op door de overheid bepaalde momenten in het jaar afgenomen. De data staan in de examenkrant. De vakdocenten informeren jou over de niveaus en de afname van de genoemde examens.

    Aangepaste examenmogelijkheden Nederlands en rekenen

    Het kan zijn dat de normale examenfaciliteiten niet voldoende zijn voor studenten met een beperking. In dat geval kan de student extra faciliteiten - zoals extra tijd of extra hulpmiddelen – aanvragen bij de DEC via het examenbureau.

    Examens keuzedelen 

    Afname van deze examens is erg afhankelijk van het gekozen keuzedeel.

  23. Werkwijze en procedure

    Het examenbureau neemt een belangrijke plaats in bij alles rondom examinering. Het examenbureau op jouw locatie is verantwoordelijk voor de aanvraag, de uitvoering en de verwerking van examens. Zo worden examens via het examenbureau aangevraagd, examenmateriaal wordt hier bewaard en voor inzage van examens kun je hier terecht.  Iedere locatie heeft zijn eigen examenbureau. Voor meer uitleg over de taken van het examenbureau, maar ook jouw rechten en plichten als student verwijzen wij je naar de examenkrant die bij de start van ieder schooljaar wordt uitgegeven. Als het goed is ontvang je de examenkrant via jouw coach en anders kun je deze altijd opvragen bij het examenbureau. Lees deze examenkrant goed door en stel vragen wanneer je iets niet begrijpt.

    Contactgegevens examenbureau

    Menso Alting:       examenbureauMA@landstede.nl

    Afwezigheid examens

    Bij afwezigheid meld je je bij de taakhouder kwaliteit en het examenbureau af. Zie verder hieronder ‘Recht op een herkansing en overmacht’.

    BPV

    De BPV is een ontwikkelproces dat je aan het einde met een voldoende moet afsluiten. De eindbeoordeling met de urenverantwoording en een kopie van je BPV overeenkomst (BPVO) zijn een onderdeel van jouw examendossier.

    Recht op inzage Nederlands en rekenen

    Je hebt recht op inzage van de examens Nederlands en rekenen. Je dient je verzoek je verzoek binnen 10 werkdagen bij het examenbureau in. Voor inzage in de centrale examens heb je een speciaal formulier nodig dat je bij het team kan opvragen.

    Recht op een herkansing en overmacht

    Wettelijk heb je recht op een herkansing voor ieder examenmoment. Menso Alting spreekt dan van een examen in tweede gelegenheid. De tweede gelegenheid wordt op een redelijke termijn aangeboden. Een reden tot herkansing/tweede gelegenheid kan zijn dat je de eerste gelegenheid ziek was, het examen vergeten had of dat je een hoger examenresultaat wilt behalen.

    Bij uitzondering, bijvoorbeeld in een overmacht situatie waardoor je het examen niet kon maken, kun je in aanmerking komen voor een extra gelegenheid, eigenlijk een derde kans. Je dient hiervoor een schriftelijk verzoek in bij het examenbureau. Je voorziet dit verzoek van argumenten en bewijsmateriaal. Het examenbureau legt jouw verzoek voor aan de examencommissie.

    Let op! In geval van een herkansing wordt altijd een volledig examen afgenomen; met andere woorden:  een praktijkexamen of een centraal examen kan niet in delen worden herkanst.

    Examendeelnemer

    Een kandidaat die de examinering ook in tweede/derde gelegenheid niet heeft behaald kan zich, mits voldaan aan de criteria van examendeelnemer, na afloop van de opleiding inschrijven bij Landstede als examendeelnemer. Dit betekent dat de student een Menso Alting account heeft. De student heeft geen recht op onderwijs en begeleiding en betaalt een bedrag voor elk af te leggen examen. Informatie daarover kun je verkrijgen bij de administratie.

    De kosten voor het maken een praktijkexamenopdracht zijn € 130,-.

    De kosten voor het maken een schriftelijke examen zijn € 90,-.

    Bezwaar maken

    Als je het niet eens bent met een uitslag, een genomen maatregel of beslissing kun je binnen 10 werkdagen nadat je hiervan op de hoogte bent gesteld een schriftelijk bezwaarschrift indienen bij de Examencommissie (DEC). Als je het vervolgens niet eens bent met de beslissing van de DEC, kun je binnen 3 dagen na deze beslissing in beroep gaan bij de Commissie van Beroep van Landstede. Het examenbureau fungeert als postadres voor deze bezwaarschriften.

    Bewaren examendossier

    Het examenmateriaal wordt bij door het examenbureau bewaard in jouw examendossier, tot een jaar na het behalen van jouw diploma. Je kunt voor het einde van die termijn een verzoek indienen bij het Examenbureau voor teruggave van de examenstukken. Doe je dat niet, dan worden de examenstukken vernietigd.

  24. Specifieke voorzieningen en of vereisten

    Leren in het skills binnen de diverse locaties

    Tijdens de skills acttiviteiten is het verplicht om een uniformjasje te dragen. Verdere gedragsregels voor het skills worden op de diverse locaties bekend gemaakt tijdens de eerste lessen.

    Tijdens de BPV draag je de kleding die de instelling waar je stage loopt voorschrijft. Als het gaat om beroepskleding, wordt dit in de meeste gevallen verstrekt door de zorginstelling. Deze heb je gedurende je stage in bruikleen. Zorginstellingen kunnen regels hebben rondom tattoo's en het dragen van piercings, oorbellen of andere sieraden. Deze regels moeten worden gevolgd.

    Zorgtrainingscentrum

    Het zorgtrainingscentrum is een regionaal initiatief van zorgprofessionals en opleidingen. De veranderingen in de maatschappij en de zorg zijn aanleiding geweest voor het opzetten van het zorgtrainingscentrum. In het zorgtrainingscentrum  worden zorgprofessionals opgeleid voor de zorg van morgen.

    Het zorgtrainingscentrum is verdeeld in drie pijlers, te weten: het zorgethischlab, het wijkzorglab en het zorgtechnologischlab. Studenten worden opgeleid volgens de principes van het "vernieuwend zorgen" waarin de cliënt zelf de regie neemt en de zorgmedewerker faciliterend is. De nadruk ligt meer op kwaliteit van leven, veerkracht en vitaliteit dan op ziekte.

    Medische verklaring

    Voor het uitvoeren van de beroepspraktijkvorming is geen medische verklaring nodig.

    Beroepsgeheim

    De student is, evenals degene die reeds tot het beroep is toegetreden, verplicht geheim te houden al hetgeen de student gedurende de opleiding  tot het beroep is toevertrouwd, of hetgeen daarbij ter harer/zijner kennis is gekomen, of waarvan zij/hij het vertrouwelijk karakter moet bewaren.

    Vaccinatie en VOG

    Vele instellingen stellen voor de stage een hepatitis B vaccinatie verplicht. Dit ter bescherming van zowel de student als de zorgvrager. De kosten van de vaccinatie komen voor rekening van Landstede. De school organiseert een informatie bijeenkomst over de hepatitis B vaccinatie. Dit wordt georganiseerd door de school in samenwerking met de GGD.

    Er zijn instellingen die vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). Overleg met je stageinstelling of je deze kosten kunt declareren.