Landstede - Opleidingen

Ommen, Balkerweg 2

  1. Voorwoord Locatie

    Hartelijk welkom bij Landstede locatie Ommen,

    In de locatiegids vind je informatie over voorzieningen waar je gebruik van kunt maken. We beginnen met de algemene locatiegegevens (naam, adres, telefoonnummers, etc.). Vervolgens worden alle voorzieningen genoemd.

    Tot slot wensen wij je een heel prettige-  en vooral ook leerzame schooltijd toe.

    Succes met je opleiding!

  2. Gegevens locatie

    Gegevens locatie

    Bezoekadres Vechtdal College Ommen 

    Postadres: Postbus 15, 7730 AA Ommen 
    Balkerweg 2, 7731 RZ Ommen 
    Telefoonnummer: 0529 - 408330 

    Leerlingenadministratie / Secretariaat 

    Mevrouw H. de Lange-Schoppink 
    E-mail: H.dLange@vechtdalcollege.nl 

    Belangrijk informatie over deze locatie vind je op www.vechtdalcollege.nl. 

    Daarnaast ontvang je ook een wekelijkse nieuwsbrief met nieuws en informatie vanuit het Vechtdal College. 

  3. Administratie

    Studie Informatie Punt (STIP) voor officiële inschrijving 
    Het STIP vind je in Raalte en is bedoeld als een loket waar je terecht kunt met alle vragen die betrekking hebben op de officiële inschrijving op school. Het STIP is voortdurend bezet door een medewerker, die vragen kan beantwoorden en die je kan doorverwijzen naar elke functionaris binnen en buiten de school. 

    Enkele voorbeelden waarvoor je bij het STIP terecht kunt: 
    • studiefinanciering en bijverdiensten; 
    • schoolgeld, schoolkosten; 
    • inschrijvingsduur; 
    • onderwijsovereenkomsten; 
    • uitreiken van inschrijvingsformulieren; 
    • beroepspraktijkvormingsovereenkomsten (BPVO) 
     

    Het STIP is elke dag geopend van 08.00-17.00 uur en telefonisch bereikbaar onder 088-8508200. Het mailadres van STIP: STIPSalland@landstede.nl. 

    De medewerkers die werken op de deelnemersadministratie zijn: 
    Angèle Wessels-van Oldeniel en Erna Kuttschruiter 

    Op connect onder Studie-informatie / Studie Informatie Punt (STIP) vind je allerlei belangrijke informatie. Zie Studie Informatie Punt (STIP). 

    Aanwezigheid 
    We vinden het belangrijk dat je aan alle activiteiten op en vanuit school deelneemt. We denken dat je dan de beste basis legt voor een goede opleiding. Behalve individueel gerichte lesvormen, werk je regelmatig in kleinere groepen of klassikaal en dat gaat nu eenmaal het beste als iedereen er bij aanwezig is. 

     
    Daarnaast willen we je ook leren wennen aan een vast ritme, waar het normaal is dat je op tijd aanwezig bent. Je volgt immers een beroepsopleiding en je toekomstige werkgever zal dit ook van je verlangen. 

    We helpen je om zicht te krijgen op je aan- en afwezigheid door je aanwezigheid vanuit school nauwgezet te registreren, waarbij je zelf verantwoordelijkheid krijgt om je afwezigheid te verklaren. Met de coach wordt gekeken naar je aanwezigheid. Als je frequent verzuimt zonder daarvoor geldige redenen te hebben, zal de coach daar met je afspraken over maken. Bij meer dan 8 uur afwezigheid doen wij een melding bij de leerplichtambtenaar. De registratie gebeurt aan het begin van elk lesuur. De gegevens worden opgeslagen in een systeem dat we Eduarte (soort Magister) noemen. 
     
    Te laat: Het is erg vervelend als een activiteit is begonnen, terwijl er nog mensen binnendruppelen die te laat zijn. Daarom hanteren we de regel dat je op tijd in de les bent. Als dat niet gelukt is, meld jij je coach, en kun je alsnog deelnemen aan de activiteit. 

    Afmelden: Kan je door bijvoorbeeld ziekte of een begrafenis niet aanwezig zijn op school, dan meld je je af bij je coach. Ben je nog minderjarig? Dan moeten je ouder(s) en/of verzorger(s) je afmelden. 

    Deelnemersgegevens

    Vaak is de school voor voortgezet onderwijs waarvan jij afkomstig bent, geïnteresseerd in de resultaten die je bij ons behaalt. Natuurlijk geven we deze resultaten graag door. Als jij daar bezwaar tegen hebt, laat dat dan schriftelijk weten aan je coach. Het spreekt vanzelf dat we jouw resultaten dan niet doorgeven.

  4. Bereikbaarheid school / openbaar vervoer

  5. Examenbureau

    Binnen Landstede wordt het onderwijs vooral binnen de opleidingen vormgegeven. In ieder opleidingsteam functioneert een taakhouder kwaliteitszorg. In Ommen is dit Lisa ten Cate. Zij is, samen met de examencommissie en het opleidingsteam verantwoordelijk voor een goede cijferverwerking, het uitdraaien van de resultaten en de diplomering. 

     Om de schriftelijke toetsing te coördineren, wordt binnen Landstede Beroepsopleidingen Salland gewerkt met een Examenbureau. Het Examenbureau is een ondersteunende dienst en werkt in opdracht van de Examencommissies. 

    De medewerkers van het examenbureau zijn via het mailadres van het examenbureau te bereiken: examenbureauraalte@landstede.nl. 

     
    De medewerkers die werken op het examenbureau zijn: 
    Gemma Booijink 088-8508200 (aanwezig op maandag, dinsdag en donderdag) 

     Het Examenbureau zorgt er onder andere voor dat: 
    • de aanvragen voor examens verwerkt worden. 
    • de examens op tijd klaar liggen voor afname. 
    • deelnemers hun examen kunnen inzien. 
    • deelnemers met een lichamelijke beperking (slechtziendheid, dyslexie, dyscalculie, enz.) extra tijd en/of   
      voorzieningen krijgen tijdens het examen. 
    • examens gearchiveerd worden. 
    • diploma’s worden aangemaakt. 

    Examens en praktijkexamens: 
    Via jouw opleiding krijg je te horen welke examens en praktijkexamens er zijn en hoe je ze moet aanvragen. 

    Taal- en rekenexamens: 
    De examens taal en rekenen zijn op een vaste schoolcomputer. Voor de luistervaardigheden moet je zelf een koptelefoon meenemen. 
    Voor studenten niveau 2, 3 en 4 geldt dat ze verplicht zijn om mee te doen met de centraal ontwikkelde examens voor de vaardigheden rekenen en Nederlands lezen/luisteren.  

  6. Facilitaire dienst

    Het loket 
    De conciërge Hans Posthuma en loketmedewerker John Waaijerink beheren de lokalen, de openbare ruimtes en het terrein rondom het schoolgebouw en zien er op toe dat studenten en personeel daar op een verantwoorde wijze mee omgaan. Om er zeker van te kunnen zijn dat er geen onbevoegden in de school rondlopen, hebben zij het recht om iedereen te vragen zich te legitimeren met de schoolpas of ander geldig legitimatiebewijs. 
    De conciërge en loketmedewerkers zijn te vinden in het loket. Wanneer je daar niemand treft, kun je de medewerker van de receptie vragen om contact met hen op te nemen. 

    Coördinator facilitair 
    Anne Marsman is coördinator facilitair en is te vinden bij de administratie van het Vechtdal College Ommen. 

    Schoonmaak 
    De dagelijkse schoonmaak is in handen van het schoonmaakbedrijf CSU. 

    Lift 
    Op de locatie Balkerweg 2 is een lift. Deze mag je alleen gebruiken als je niet met de trap kunt en een sleutel hebt gekregen van het loket (je moet hiervoor je identiteitskaart inleveren, dan krijg je een sleutel). 

  7. Financiële administratie

    Schoolkosten 
    Je betaalt een vergoeding voor voorzieningen die de school treft voor haar studenten. 

    In de schoolkosten zijn de boeken niet verrekend. Boeken of een digitale methode voor je vakgerichte opleiding, Nederlands, Engels en rekenen worden separaat in rekening gebracht. Je ontvang daarvoor een aparte nota in de start van het schooljaar. 
     
    Betaling 

    De schoolkosten worden rechtstreeks door de school in rekening gebracht via een brief met betaalverzoek. Als je het niet eens bent met de schoolkosten of een betaling in termijnen wilt afspreken, moet je dat schriftelijk aangeven vóór 1 december bij je coach of teamleider Imre Zomer-Zeewuster. Na 1 december 2023 wordt de volledige bijdrage aan je gefactureerd en kun je hier niet meer op terugkomen. Bij het niet kunnen voldoen aan de betalingsverplichting kom je wellicht in aanmerking voor het mbo studentenfonds. Deze aanvraag en andere financiële vragen kun je neerleggen bij de financiële afdeling van Landstede, die alle betalingen regelt, kun je ook mailen: debiteuren@landstede.nl

  8. Fit & Sportief

    Landstede vindt een gezonde en sportieve leefstijl voor studenten en medewerkers belangrijk. We willen je mogelijkheden bieden om sportief bezig te zijn. Zo zijn er interne sporttoernooien en doen wij mee aan verschillende NK’s voor MBO-scholen.

    Sporten is niet alleen leuk om te doen en goed voor de gezondheid, maar kan ook helpen bij het ontwikkelen van vaardigheden. Denk hierbij aan grenzen opzoeken en verleggen, samenwerken, omgaan met tegenslagen en emoties. Deze vaardigheden kunnen goed geoefend worden in verschillende vormen van bewegen.    

    Landstede Topsport Traject
    Het Landstede Topsport Traject (LTT) is één van de activiteiten binnen het sportbeleid van Landstede. Via het LTT kunnen we talentvolle sporters en topsporters helpen om onderwijs en topsport te combineren in alle onderwijssoorten die Landstede biedt. Dus sport je op een hoog niveau en denk je hiervoor in aanmerking te komen, neem dan via je coach contact op met de topsportcoördinator, Gijs Niessink. Hij kan jou alles vertellen over de mogelijkheden én voordelen van het Landstede Topsport Traject.

    Ruimte voor maatwerk

    De studenten bedenken zelf een leerdoel op het gebied van een sociale competentie. Dit kan altijd in samenspraak met de coach en/of ouders van een student. Tijdens de lessen coach en burgerschap op school wordt er gereflecteerd op deze leerdoelen. Kickboksen is bijvoorbeeld goed om je agressie af te reageren, maar leert je ook om grenzen aan te geven en in te zien wat jouw gedrag met anderen doet. Ook voor zulk maatwerk is ruimte.

  9. Landstedepas

  10. Gegevens locatie

    Gegevens locatie

    Bezoekadres Vechtdal College Ommen 

    Postadres: Postbus 15, 7730 AA Ommen 
    Balkerweg 2, 7731 RZ Ommen 
    Telefoonnummer: 0529 - 408330 

    Leerlingenadministratie / Secretariaat 

    Mevrouw H. de Lange-Schoppink 
    E-mail: H.dLange@vechtdalcollege.nl 

    Belangrijk informatie over deze locatie vind je op www.vechtdalcollege.nl. 

    Daarnaast ontvang je ook een wekelijkse nieuwsbrief met nieuws en informatie vanuit het Vechtdal College. 

  11. Gevonden voorwerpen

    Gevonden voorwerpen worden bij het loket afgegeven. Hier kunnen de eigenaren hun verloren voorwerpen ophalen. Het is aan te bevelen geld en waardevolle voorwerpen niet in de jassen of in boekentassen te laten zitten. Eventueel zijn kluisjes te huur.

  12. Inloggen

    Vechtdal College Ommen heeft een draadloos netwerk waar jij met je (eigen) apparatuur kunt werken. Het inloggen kan gebeuren met je landstede e-mail en wachtwoord. 

    Heb je problemen met inloggen op het Vechtdal College netwerk, dan kun je terecht bij de Servicedesk ICT naast de receptie. 

    Via het intranet kun je de Landstede E-mail lezen, opleidingsinformatie zien op het opleidingsportaal en e-TO inzien e.d. Aan het begin van je opleiding ontvang je inloggegevens (gebruikersnaam en wachtwoord). Op www.landstede.net/student log je in met gebruikersnaam en geboortedatum+E-mail Voorbeeld(01011994E-mail). Je ziet dan een 'tegelscherm' waar je kan klikken naar de belangrijke gebruikersfunties zoals 

    • e-TO 
    • One-drive 
    • E-mail 

    Elke student (en medewerker) van Landstede kan via www.Slim.nl voordelig software (voor thuis of op je laptop) en hardware bestellen. Dit kan met je Landstede-account. 

  13. Internationalisering

  14. Jaarrooster

    Het jaarrooster ontvang je aan het begin van het schooljaar. In het jaarrooster zijn ook de vakanties opgenomen.

  15. Kopiëren en printen

    In de deelnemersbijdrage zijn kosten voor kopiëren en printen opgenomen.

  16. Lestijden

    1e Blok : 08.30-10.45 uur
    pauze

    2e Blok: 11.05-12.35 uur
    pauze

    3e Blok: 13.05-14.35 uur

  17. Publicatie

    Soms is het belangrijk dat je informatie direct hoort. Lees daarom dagelijks je Landstede-mail, of koppel deze aan je prive-mail.

    Ook hangt er bij het Loket een beeldscherm en hangt er in het lokaal een publicatiebord. Hierop kunnen jullie de actuele informatie lezen zoals themabijeenkomsten, exameninformatie, etc.

  18. Receptie

    De receptie kan je vinden bij de hoofdingang van het Vechtdal College Ommen.

  19. Restaurant / Kantine

    De kantine is dagelijks geopend in de pauzes. 
    Onderzoeken laten een verband zien tussen voeding, gedrag en leerprestaties. 
    In 2015 zijn alle schoolkantines gezond. Dat is de ambitie van de overheid en het Voedingscentrum. Onder een “gezonder aanbod van voeding en dranken” wordt  een assortiment verstaan dat bestaat uit minimaal 75% basisvoedingsmiddelen en maximaal 25% snacks en tussendoortjes. Wij willen en moeten hier als Vechtdal College Ommen uiteraard ook in meegaan.  

  20. Roosterzaken

    Aan het begin van het schooljaar ontvang je het lesrooster.

     

  21. Student, Advies & Begeleiding (SAB)

    Student Advies & Begeleiding begeleidt studenten met vragen op het gebied van studie- en loopbaanoriëntatie, sociaal emotionele problemen en biedt hulp bij leren en studeren. 

    Een aantal voorbeelden van vragen:
    • Deze opleiding past niet bij me, maar ik heb echt geen  idee wat ik moet kiezen.
    • Ik wil graag meer zelfvertrouwen krijgen en gemakkelijker contact leggen met anderen.
    • Ik wil graag hulp bij het plannen van mijn opdrachten voor school.

    De begeleiding van Student Advies & Begeleiding kent veel verschillende vormen en kan zowel individueel of in groepen zijn. De ondersteuning van Student Advies & Begeleiding is aanvullend op de begeleiding die je vanuit de opleiding krijgt.

    Wanneer je begeleiding wilt vanuit Student Advies & Begeleiding of een training wilt volgen, dan kan je dat aangeven bij jouw coach. Jouw coach kan je aanmelden bij Student Advies & Begeleiding.

    Bij het Vechtdal College zitten de medewerkers van Student Advies & Begeleiding in PlusPunt. Studenten en medewerkers kunnen bij de medewerkers van PlusPunt terecht met vragen op het gebied van o.a. Loopbaanbegeleiding, Psychosociale begeleiding, Leren & Studeren en Studie & Handicap.

    Je vindt PlusPunt op de begane grond schuin tegen over de Vechtdal Corner. Elke dag kan je inlopen bij PlusPunt. Erna Nonkes is de leerlingbegeleider voor de leerlingen van het mbo-traject op Vechtdal College Ommen.

    Studie Loopbaan Gesprekken
    Coaches voeren met alle studenten (niveau 1 t/m 4) regelmatig studieloopbaangesprekken. Samen bespreken zij de voortgang van de opleiding met daarbij de verwachtingen voor de toekomst (opleidingen en werk).

    Exit- Loopbaangesprek
    Studenten die op het punt staan hun opleiding met een diploma af te ronden worden tijdens zo’n loop-baangesprek gewezen op het verkrijgen van een beter perspectief op werk, wanneer zij hun opleiding vervolgen met een opleiding op een hoger niveau mbo 2, 3, 4 of ad/hbo, dan wel hun opleiding op het behaalde niveau verbreden met een verwante opleiding.

  22. Studiecentrum

  23. Ziekmelding

    Als je ziek bent, moet je je vóór 08.30 uur ziekmelden bij je coach. Je meldt je weer beter bij je coach. Bezoek aan tandarts, huisarts, e.d. moet je plannen buiten je lesrooster om en tellen we niet mee als afwezigheid door ziekte. Je hebt vrij in de vastgestelde vakanties. 
    Wil je daarbuiten verlof aanvragen, bijvoorbeeld voor een 25-jarig huwelijk van je ouders, dan moet je dat vooraf bespreken met je teamleider Mevrouw Imre Zomer-Zeewuster. Alleen als je toestemming hebt gekregen, kun je hier gebruik van maken. 

    Om jou zo goed mogelijk te kunnen begeleiden registeren wij jouw aan- en afwezigheid. We hebben daarvoor een digitaal programma waarin wij die gegevens vastleggen. 

    Verzuim & Leerplicht/Regionaal Meld - en Coördinatiepunten

    Wat is verzuim?

    Verzuim is dat je niet aanwezig bent op school tijdens de lessen , lwp’s en twixxen, die je moet volgen en/of afwezig bent op je stage bedrijf. Dit kan een geldige reden (ziekte, afwezigheid met toestemming) of een ongeldige reden (ongeoorloofd afwezig) zijn.