Wat als je ziek bent?
Je meldt dit ’s ochtends uiterlijk 9.00 uur via de mail. De coach geeft je aan het begin van het schooljaar door waar je naartoe kunt mailen. Èn je meldt dit ook altijd bij je coach via een mailbericht onder vermelding van de reden. Het kan zijn dat de wijze van melden bij jouw opleiding iets afwijkt. Vraag dit meteen na bij je coach.
Verzuim & Leerplicht/Regionaal Meld - en Coördinatiepunten
Wat is verzuim?
Verzuim betekent dat je niet aanwezig bent op school tijdens de lessen, lwp’s en twixxen die je moet volgen en/of afwezig bent op je stagebedrijf. Verzuim kan een geldige reden (ziekte, afwezigheid met toestemming, etc) of een ongeldige reden (ongeoorloofd afwezig) hebben.
Wat is leerplicht, kwalificatieplicht en startkwalificatieplichtig?
Verzuim is aan duidelijke verplichtingen en aan regels gebonden.
Tot 16 jaar ben je leerplichtig. Van 16 tot 18 jaar ben je kwalificatieplichtig en moet je naar school ter voorbereiding op de maatschappij en de arbeidsmarkt. Als je na je 16e nog geen startkwalificatie hebt, moet je tot je 18e onderwijs volgen. Een startkwalificatie is een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger. Dat staat in de Leerplichtwet. Deze wet wordt gecontroleerd door leerplichtambtenaren van de gemeente waarin je woont.
Als je tussen de 18 en 23 jaar bent, val je niet meer onder de leerplicht en kwalificatieplicht, maar wél onder de zogenoemde RMC-wet. Daarom wordt iedereen die een opleiding zonder een startkwalificatie verlaat, geregistreerd, begeleid en gestimuleerd om alsnog ten minste een mbo2-diploma te halen. Voor een goede startpositie op de arbeidsmarkt heb je een startkwalificatie nodig. Dit vergroot niet alleen de kans om een baan te vinden, maar ook een baan te behouden.
Kun je bij Landstede een uurtje verzuimen of te laat komen?
Nee. Als je verzuimt of te laat komt, neemt de opleiding waar je onderwijs volgt maatregelen. Jouw coach gaat met je in gesprek en maakt indien nodig afspraken met je. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen studenten met of zonder startkwalificatie.
Wat als je te vaak verzuimt?
Onderwijsinstellingen zijn wettelijk verplicht een melding te maken van verzuim. Bij teveel verzuim meldt jouw coach dit via het Digitale Verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en krijgen jij en je ouders een brief van de melding thuisgestuurd. Dit geldt voor alle studenten tussen 16 – 23 jaar (BOL én BBL) zonder startkwalificatie.
Wanneer wordt jouw verzuim aan DUO gemeld?
Als je meer dan 16 klokuur les – of praktijktijd verzuimt (of 10x te laat bent gekomen) binnen vier weken, dan wordt dit aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) gemeld. Je coach kan ook eerder melden als je bijvoorbeeld regelmatig ziek bent. Dit is een signaalmelding.
Wat kan een leerplichtambtenaar (voor jongeren onder de 18 jaar) of RMC- coördinator (voor jongeren ouder dan 18 jaar) doen?
Een leerplichtambtenaar of RMC- coördinator zal eerst aan jou (en je ouders) vragen waarom je verzuimt. Daarna kunnen ze hulp inschakelen of je een waarschuwing geven. De leerplichtambtenaar kan ook een proces-verbaal opmaken.
Waarom werkt Landstede samen met leerplichtambtenaren en RMC- coördinator ?
Samen proberen we te bereiken dat zoveel mogelijk studenten een startkwalificatie halen.
Kost spijbelen/afwezig zijn zonder duidelijke reden geld?
Ongeoorloofd afwezig zijn kan dus gevolgen hebben voor je recht op studiefinanciering. Voor niveau 1 en 2 studenten kan dit betekenen dat je studiefinanciering (dat een gift is) wordt stopgezet. Als je niveau 3 of 4 volgt heb je een prestatiebeurs. Bij voortijdig schoolverlaten moet dan alle studiefinanciering die je hebt ontvangen worden terugbetaald.
Wat zijn de gevolgen van voortijdig schoolverlaten?
Als voortijdig schoolverlater heb je minder kans op werk. Daarnaast krijg je als voortijdig schoolverlater niet zomaar een uitkering.
Wanneer mag je wel verzuimen?
Er is een aantal redenen waarvoor je extra verlof krijgt. Bijvoorbeeld voor een ziekenhuisbezoek, een begrafenis van een familielid of een bruiloft van een broer of zus. Dit heet geoorloofd verzuim. Dit vraag je tijdig vooraf aan bij je coach van je opleiding (via het formulier extra verlof te vinden in het Handboek Verzuim).
Vragen?
Vragen over hoe te handelen met verzuim kun je stellen aan je coach, een leerplichtambtenaar of RMC-coördinator.