Landstede - Opleidingen

Zwolle, Rechterland 1

 1. Voorwoord Locatie

  Hartelijk welkom bij Landstede MBO, locatie Rechterland 1. Op deze locatie vind je de Landschappen Mooi & Mode, Sport & Bewegen, Vrij & Gastvrij (Horeca) en het Startcollege. 

  In deze locatiegids informeren wij je over vrijwel alle voorzieningen waar je gebruik van kunt maken tijdens je studie bij Landstede.

  Mocht je na het lezen van deze locatiegids nog vragen hebben, dan kun je contact opnemen met de coach van je opleiding.

  Namens alle medewerkers wensen wij jou een heel prettige en vooral ook leerzame schooltijd toe. Succes met je opleiding!

  Directie Landstede MBO Zwolle

 2. Gegevens locatie

  Gegevens locatie

  Bezoekadres
  Rechterland 1
  8024 AH Zwolle
  T: 088 - 850 80 08
  W: www.landstede.nl

  Connect: www.landstede.net

 3. Administratie

  Het Studie Informatie Punt (STIP) Rechterland vind je op 1e verdieping, ruimte A102. Hier kun je terecht voor:

  • Studentenadministratie;
  • Adres- en telefoonnummer wijzigingen;
  • Leren bij Landstede;
  • Student Advies & Begeleiding (SAB);
  • Praktijkleren en beroepspraktijkvorming (BPV);
  • Studiefinanciering en Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO);
  • Aanmelding, inschrijving en uitschrijving;
  • Praktische zaken.

  Het STIP is geopend: 

  • Maandag: 08.30 - 16.00 uur
  • Dinsdag: 08.30 - 16.00 uur
  • Woensdag: 08.30 - 16.00 uur
  • Donderdag: 08.30 - 12.30 uur ('s middags van Microsoft Teams: H. Beens)
  • Vrijdag: 08.30 - 12.30 uur

  Tussen 10.00 - 10.30 uur en 13.00 - 13.30 uur is het STIP niet geopend i.v.m. pauze.

 4. Bereikbaarheid school / openbaar vervoer

  Via www.9292.nl vind je reisadviezen naar de locatie met het openbaar vervoer. Afhankelijk van met welke bus je kunt, kun je uitstappen bij bushalte 'Stadion' aan de Boerendanserijk of bushalte 'De Vrolijkheid'. Vanaf hier kun je lopend naar school. 

  Via www.routenet.nl vind je de reisadvies als je met eigen vervoer komt. 

  Er is (gratis) parkeergelegenheid voor auto's op het parkeerterrein P1 bij het Sportcentrum. Je fiets zet je in de fietsenrekken vlakbij de buitengym. 

 5. Examenbureau

  • Het examenbureau van Mooi & Mode (excl. Fashion) en Vrij & Gastvrij (Horeca) is gevestigd in ruimte A123 op locatie Rechterland 1. 
  • Het examenbureau van Sport & Bewegen is gevestigd bij het Studie Informatie Punt (STIP) in ruimte D023 op locatie Rechterland 1. 
  • Het examenbureau van het StartCollege en de opleiding Fashion (Mooi & Mode) is gevestigd bij het StartCentrum, ruimte B010a.

 6. Facilitaire dienst

  De conciërge is het centrale aanspreekpunt voor zowel studenten als medewerkers. Denk hierbij aan veiligheid, het verhelpen van storingen, begeleiden naar ruimtes in het gebouw, vragen over kluisjes, sleutels en medewerking bij activiteiten, etc. Via het e-mailadres conciergerechterland@landstede.nl kun je je vraag voorleggen en meldingen doen. Telefonisch kun je de conciërges bereiken via de receptie 088-8508008.

  Het conciërgeteam bestaat uit:

  • Rob Jansen Holleboom, kamer D008
  • Dirk van den Belt, kamer A118
  • Dirk-Jan van Schooten, glazen ruimte naast de kantine
  • Harm Otten, glazen ruimte naast de kantine
  • Frans Ruth, Sportcentrum, lokaal 14

 7. Financiële administratie

  De financiële administratie is te bereiken via het e-mailadres: debiteuren@landstede.nl. Hier kun je terecht met vragen over de deelnemersbijdrage en om bijvoorbeeld een betalingsregeling aan te vragen.

 8. Fit & Sportief

 9. Landstedepas

  De Landstede studentenpas kun je gebruiken voor het kopiëren van documenten, het doen van betalingen in de counter en bij automaten en de pas is op de locaties van Landstede verplicht als identificatie. De pas is verkrijgbaar via de conciërge Rob Jansen Holleboom in kamer D008 (er wordt klassikaal afgesproken wanneer de pas voor je gemaakt wordt). Het printtegoed op je pas kun je opwaarderen via https://www.landstede.net/RicohmyPrint/Main.aspx. Via deze site kun je ook je documenten printen.

 10. Gegevens locatie

  Gegevens locatie

  Bezoekadres
  Rechterland 1
  8024 AH Zwolle
  T: 088 - 850 80 08
  W: www.landstede.nl

  Connect: www.landstede.net

 11. Gevonden voorwerpen

  Voor de gevonden voorwerpen kun je terecht bij de conciërge. Landstede kan niet aansprakelijk gesteld worden voor vernielingen en vermissingen van eigendommen. Laat geen geld of waardevolle spullen onbeheerd in kleding of tas achter in lokalen, garderobes, kleedkamers en dergelijke. Zet ook je (brom)fiets op slot!

 12. Inloggen

  Aan het begin van het cursusjaar ontvang je een gebruikersnaam en wachtwoord om in te kunnen loggen op jouw eigen account binnen Landstede. Hiermee kun je inloggen op het draadloze netwerk van Landstede (Eduroam). Via Connect, het internetportaal van Landstede, kun je je Landstede mail lezen, opleidingsinformatie zien op het opleidingsportaal e-TO, een printopdracht geven, etc. 

  Bij problemen met inloggen op Connect en Landstede-e-mail, ga je naar Helpdesk ICT. ICT-medewerkers zijn telefonisch bereikbaar via 088 - 850 8094.  

 13. Internationalisering

  In e-TO staat in de studiegids informatie over internationalisering.

  De coördinator Internationalisering van Landstede MBO Zwolle is:

  Mevrouw T. Wezenberg (locatie Rechterland, team Horeca)
  twezenberg@landstede.nl

 14. Jaarrooster

  Je ontvangt van je coach het jaarrooster aan het begin van je opleiding. Het jaarrooster is ook te vinden op Connect.

 15. Kopiëren en printen

  Op locatie Rechterland staan meerdere kopieerapparaten. Met je Landstede-pas kun je hier - vanaf € 0,10 per kopie - gebruik van maken.

  Voor grotere printopdrachten kan je ook gebruik maken van de Landstede Repro-afdeling. Zij kunnen, tegen betaling, documenten voor je printen en verslagen inbinden. De repro vind je in de kelder.

 16. Lestijden

  De lestijden zijn te vinden in je rooster en op Connect. In verband met bijbaantjes e.d. is het belangrijk roosterwijzigingen, data van werkweken/excursies en andere buitenschoolse activiteiten goed in de gaten te houden. Let er op dat het rooster per periode kan veranderen!

 17. Publicatie

  Op verschillende plekken in de school hangen (digitale) publicatieborden en prikborden waar je informatie kunt vinden over evenementen, toernooien en mededelingen. Ook worden hier in sommige gevallen roosters, roosterwijzigingen en andere zaken op gemeld. (Deze informatie is vaak ook te vinden via het intranetportaal van de opleiding.)

  Rookvrije School
  Alle Landstede terreinen zijn rookvrij. Dat betekent zowel het schoolgebouw als het schoolterrein, inclusief de parkeerterreinen. Op deze manier wil Landstede iedereen een gezonde leer- en werkomgeving te bieden. Ook in het onderwijsprogramma zal hier aandacht aan besteed worden. 

  Periodeverzorging
  Op elke vleugel van deze locatie hangt in één van de toiletruimtes een kastje met periodeverzorging, zoals maandverband en tampons. Deze producten worden gratis beschikbaar gesteld aan vrouwen die zelf niet de middelen hebben om deze producten aan te schaffen. 

 18. Receptie

  De centrale receptie is geopend op maandag tot en met vrijdag van 08.00 - 16.30 uur. De receptie is te bereiken op telefoonnummer 088 - 850 80 08. 

 19. Restaurant / Kantine

  De counter is iedere schooldag geopend van 10.00 tot 14.30 uur. In de counter kun je terecht voor broodjes, salades, soep, snacks, frisdrank, zuivel, sappen, koffie en thee. Ook zijn er automaten aanwezig voor koffie, thee, fris, water en gezonde lekkernij. De kantine voldoet aan de 'Richtlijn Eetomgevingen voor scholen'. Elk jaar wordt dat gecheckt met de jaarlijkse 'kantinescan'. 
  In het sportcafé in het sportcentrum zijn de hele dag broodjes, zuivel en drinken verkrijgbaar.

  In de kantine kun je lunchen en zitten als je een tussenuur hebt. Je wordt vriendelijk verzocht om de tafels en stoelen weer netjes achter te laten en je afval in de afvalbakken te deponeren, zodat je medestudent hier ook weer een opgeruimde plek aantreft.

  Statiegeldflessen en -blikjes kun je deponeren in de grote fles die bij de counter staat. Of je kunt ze inleveren in de couter bij aankoop van een nieuw product; het statiegeld wordt dan verrekend als korting. 

  Restaurant Gerecht & Land
  Als student kun je ook gebruik maken van het opleidingsrestaurant Gerecht & Land. Je kunt hier tegen relatief lage kosten uitgebreid lunchen en dineren. Via de website www.gerechtenland.nl kun je reserveren en de menukaart bekijken.

 20. Roosterzaken

  In het lopende cursusjaar wordt per periode een lesrooster uitgedeeld. Van eventuele roosterwijzigingen word je zo snel mogelijk op de hoogte gesteld. Dit gebeurt vaak mondeling maar ook via je Landstede-email, houd die altijd goed in de gaten. Het rooster is ook altijd via Eduarte te vinden. 

 21. Student, Advies & Begeleiding (SAB)

  Extra begeleiding en ondersteuning vindt plaats op de eenheid waar je je opleiding volgt en/of vanuit het expertisecentrum Studie Advies & Begeleiding (SAB). 

  Wanneer extra ondersteuning vanuit Student Advies & Begeleiding nodig is, doe je dat in overleg met je coach. Je coach meldt je aan en jij maakt vervolgens een afspraak bij het SAB.

  Het SAB vind je in op de A-vleugel in ruimte A102 en bij het STIP van Sport & Bewegen. De openingstijden zijn maandag t/m vrijdag van 08.30 - 12.30 en 13-00 16.30 uur (m.u.v. dinsdag en vrijdagmiddag). Elke schooldag is er een inloopspreekuur voor de studenten en coaches m.u.v. dinsdag en vrijdag.

  Het SAB is telefonisch te bereiken op telefoonnummer 088 - 850 8770.

 22. Studiecentrum

  Landstede Beroepsopleidingen bied je in het Studiecentrum de gelegenheid om zelfstandig te werken. Of je kunt in het Studiecentrum de extra begeleiding volgen die je samen met je coach hebt besproken. In het Studiecentrum kun je dus werken aan vragen rondom je studie, taal, rekenen, vaardigheden en loopbaan. Welkom!

  Het Studiecentrum is te vinden in ruimte D007.

 23. Ziekmelding

  Ziekmelding
  Wanneer je door ziekte niet aanwezig kunt zijn, kun je jezelf afmelden in het online systeem; Eduarte. Op schooldagen meld je je af vóór 8.30 uur. Je kunt je in principe niet voor meerdere dagen ziekmelden (tenzij het heel duidelijk is dat je er een aantal dagen zeker niet kunt zijn). Daarom moet je elke ziektedag de melding herhalen.

  Wanneer je op BPV bent en wegens ziekte niet op het BPV-adres kunt komen, geef je dit vóór 10.00 uur door aan school (telefoonnummer 088 - 850 80 08) én voor 8.15 uur aan het BPV-adres.

  Afspraken bij artsen/fysiotherapeuten plan je in principe buiten je lestijden.

  Als er redenen zijn waarom je vrij zou willen/moeten hebben van school dan dien je een schriftelijk verzoek in bij je coach. Je coach laat na overleg met de coördinator van de opleiding weten of je toestemming krijgt. De opleiding kan in principe geen vrij geven voor vakantie op andere momenten dan volgens het rooster. Alleen in bijzondere gevallen (het werk van ouders) kan vakantie toegewezen worden op andere tijdstippen.

  Verzuim & Leerplicht / Regionaal Meld - en Coördinatiepunten Wat is verzuim?
  Verzuim is dat je niet aanwezig bent op school tijdens de lessen, lwp’s en twixxen, die je moet volgen en/of afwezig bent op je stage bedrijf. Verzuim kan een geldige reden (ziekte, afwezigheid met toestemming) of een ongeldige reden (ongeoorloofd afwezig) hebben.

  Wat is leerplicht, kwalificatieplicht en startkwalificatie plichtig?
  Verzuim is aan duidelijke verplichtingen en aan regels gebonden.

  Tot 16 jaar ben je leerplichtig. Van 16 tot 18 jaar ben je kwalificatie plichtig en moet je naar school ter voorbereiding op de maatschappij en de arbeidsmarkt. Als je na je 16e geen startkwalificatie hebt, moet je tot je 18e onderwijs volgen. Een startkwalificatie is een diploma havo, vwo of mbo (niveau of hoger). Dat staat in de Leerplichtwet. Deze wet wordt gecontroleerd door leerplichtambtenaren van de gemeente waarin je woont.

  Als je tussen de 18 en 23 jaar bent, val je niet meer onder de leerplicht en kwalificatieplicht, maar wél onder de zogenoemde RMC-wet. Daarom wordt iedereen die een opleiding zonder een startkwalificatie verlaat, geregistreerd, begeleid en gestimuleerd om alsnog ten minste een mbo2-diploma te halen. Voor een goede startpositie op de arbeidsmarkt heb je een startkwalificatie nodig. Die vergroot niet alleen de kans om een baan te vinden, maar ook een baan te behouden. 

  Kun je bij Landstede een uurtje verzuimen of te laat komen?
  Nee. Als je verzuimt of te laat komt, neemt de opleiding waar je onderwijs volgt maatregelen. Jouw coach gaat met je in gesprek en maakt indien nodig afspraken met je. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen studenten met of zonder startkwalificatie.

  Wat als je te vaak verzuimt?
  Onderwijsinstellingen zijn wettelijk verplicht een melding te maken van verzuim. Bij te veel verzuim meldt jouw coach dit via het Digitale Verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en krijgen jij en je ouders een brief van de melding thuisgestuurd. Dit geldt voor alle studenten tussen 16 – 23 jaar (BOL én BBL) zonder startkwalificatie.

  Wanneer wordt jouw verzuim aan DUO gemeld?
  Als je meer dan 16 klokuur les – of praktijktijd verzuimt (of 10 x te laat bent gekomen) binnen vier weken, dan wordt dit aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) gemeld. Je coach kan ook eerder melden als je bijvoorbeeld regelmatig ziek bent. Dit is een signaalmelding.

  Wat kan een leerplichtambtenaar (voor jongeren onder de 18 jaar) of RMC- coördinator (voor jongeren ouder dan 18 jaar) doen?
  Een leerplichtambtenaar of RMC- coördinator zal eerst aan jou (en je ouders) vragen waarom je verzuimt. Daarna kunnen ze hulp inschakelen of je een waarschuwing geven. De leerplichtambtenaar kan ook een proces-verbaal opmaken.

  Waarom werkt Landstede samen met leerplichtambtenaren en RMC- coördinator?
  Samen proberen we te bereiken dat zoveel mogelijk studenten een startkwalificatie halen.

  Veiligheid
  Op locatie Rechterland hebben we bedrijfshulpverleners: BHV-ers en EHBO-ers. Mocht je in geval van nood iemand nodig hebben dan kan je dit melden bij de receptie, telefoon 088-8508008. Op diverse plekken in het gebouw hangen er noodplannen met de vluchtwegen. Neem eens de tijd om deze te bekijken. Ook worden er jaarlijks ontruimingsoefeningen gehouden. Bij een ontruiming volg je de aanwijzingen van de docent.