Landstede - Opleidingen

Zwolle, Stadionplein 12

 1. Voorwoord Locatie

  Hartelijk welkom bij Landstede MBO, Stadionplein 12. Op deze locatie vind je de Landschappen ICT & Technologie en Vormgeving & Entertainment. 

  Deze locatiegids is onderdeel van de studie-informatie die van belang is voor jouw opleiding bij Landstede. Gedurende het jaar informeren wij je over allerlei zaken. Mocht je na het lezen van deze locatiegids nog vragen hebben, dan kun je contact opnemen met jouw coach. 

  Namens alle medewerkers wensen wij jou een heel prettige en vooral ook leerzame schooltijd toe. Succes met je opleiding!

  Directie Landstede MBO Zwolle

 2. Administratie

  Op locatie Stadionpein 12 is het Studie Informatie Punt (STIP) gevestigd aan de balie op de 2e verdieping. Het STIP is geopend op maandag tot en met vrijdag van 08.00 - 16.3 00 uur (pauze: 12.45 - 13.15 uur). 

  Bij het Studie Informatie Punt kun je terecht met jouw vragen over:

  • Studentenadministratie;
  • Adres- en telefoonnummer wijzigingen;
  • Leren bij Landstede; 
  • Student Advies & Begeleiding (SAB);
  • Praktijkleren en beroepsraktijkvorming (BPV);
  • Studiefinanciering en Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO);
  • Aanmelding, inschrijving en uitschrijving;
  • Praktische zaken.

  De medewerkers van het STIP zijn: 

  • Mevrouw T. Knotters 
  • Mevrouw M. Veldman

 3. Bereikbaarheid school / openbaar vervoer

  Via www.9292.nl vind je reisadviezen naar de locatie met het openbaar vervoer. De dichtstbijzijnde bushalte is 'Bushalte Stadion' aan de Boerendanserdijk. Via www.routenet.nl vind je de reisadvies als je met eigen vervoer komt. 

  Je kunt je fiets of scooter stallen binnen de vakken die met heggen zijn afgeschermd aan de zijkant, bij de sportvelden. Kom je met de auto, dan is er (betaald) parkeergelegenheid aanwezig op het parkeerterrein. 

 4. Examenbureau

  Het examenbureau van de Landschappen ICT & Technologie en Vormgeving & Entertainment is gevestigd aan locatie Rechterland 1 in ruimte A123. Het examenbureau is geopend:

  • Maandag: 09.00 - 16.00 uur 
  • Dinsdag: 09.00 - 16.00 uur 
  • Woensdag 09.00 - 12.00 uur
  • Donderdag 09.00 - 16.00 uur
  • Vrijdag 09.00 - 11.30 uur (even weken)

  Je kunt het examenbureau per mail bereiken via examenbureauzwolled@landstede.nl

  De examens worden afgenomen op locatie Rechterland 1 in ruimte A002.

 5. Facilitaire dienst

  De conciërge is het centrale aanspreekpunt voor zowel studenten als medewerkers. Denk hierbij aan veiligheid, het verhelpen van storingen, begeleiden naar ruimtes in het gebouw, vragen over kluisjes, sleutels en medewerking bij activiteiten, enz.

  Telefonisch kun je de conciërge bereiken via telefoonnummer 088 - 850 8409.

  Conciërge van locatie Stadionplein 12 is:

  • Meneer A. van de Streek

  Ongeluk of calamiteit
  Als je te maken krijgt met een ongeluk of een andere calamiteit meld je dit gelijk bij de conciërge, receptionisten of andere medewerkers. Zij verzorgen de eerste hulp en dat juiste mensen worden ingeschakeld.

  BHV
  Op de locatie is een bedrijfshulpverlening team (BHV) aanwezig, dit team houdt regelmatig ontruimingsoefeningen. Luister bij het afgaan van het alarm naar de instructies van de BHV-er en je docenten en volg de vluchtroute die wordt aangegeven.

  De nooddeuren in het gebouw zijn voorzien van een aanwijsverlichting en worden alleen in geval van nood gebruikt. Zorg ervoor dat de deuren altijd vrij zijn van obstakels. Het vluchtplan hangt op diverse plekken in het gebouw en ook in alle lokalen.

  Facilitair coördinator: mevrouw. M. Canocchi. 
  ICT-coördinator: meneer S. Bakker. 

 6. Financiële administratie

  Bij de financiële administratie kun je terecht met vragen over de deelnemersbijdrage, schoolkosten en informatie over bijvoorbeeld een betalingsregeling.

  De financiële administratie is te bereiken op e-mailadres: debiteuren@landstede.nl

 7. Fit & Sportief

  Hoewel we van je verwachten dat je deelneemt aan al ons onderwijsaanbod, stellen we voor de fit en sportfief-lessen een extra eis.
  Als school geloven we er in dat gezond gedrag bijdraagt aan je ontwikkeling. We willen jou leren hoe je gezond leeft en daarvoor bieden we onderwijs aan onder de naam 'Fit en sportief'. 

  In het eerste jaar bieden we je dit iedere week aan. Tijdens deelname aan één bijeenkomst verzamel je een ‘fit-ster’.
  Voor het onderdeel Loopbaan en Burgerschap moet je dertig (30) fit-sterren verzamelen om te kunnen voldoen aan het volgende onderdeel: 

  Kerntaak 5 De dimensie Vitaal Burgerschap: 5.1 Vitaal
  Ik ben me bewust van mijn eigen leefstijl. Ik kan gezondheidsrisico’s van leefstijl en werk inschatten en daarin verantwoorde keuzes maken. Ik onderneem activiteiten die bijdragen aan een gezonde leefstijl. De onderwerpen waar het om gaat zijn bijvoorbeeld: bewegen, sport, voeding, roken, alcohol, drugs en seksualiteit.'

  Zonder deze dertig sterren kun je dit onderdeel niet voldoende afronden en zul je op een ander moment, in overleg met je docent, deze punten alsnog moeten verzamelen. Wanneer dit donderdeel niet voldoende is afgerond, kun je je opleiding niet voldoende afronden.

 8. Landstedepas

  De Landstedepas kun je gebruiken voor het kopiëren, betalingen in de kantine en automaten en is binnen de gebouwen van Landstede verplicht als identificatie. De pas is verkrijgbaar via de conciërge en er wordt klassikaal afgesproken wanneer de pas gemaakt wordt. Het printtegoed op je pas kun je opwaarderen via https://www.landstede.net/RicohmyPrint/Main.aspx. Via deze site kun je ook je documenten printen.
   

 9. Gevonden voorwerpen

  Voor de gevonden voorwerpen kun je terecht bij de conciërge. Laat geen geld of waardevolle spullen onbeheerd in kleding of tas achter in lokalen, garderobes, kleedkamers en dergelijke!

  Landstede kan niet aansprakelijk gesteld worden voor vernielingen en vermissingen van eigendommen.

 10. Inloggen

  Aan het begin van het schooljaar ontvang je een gebruikersnaam en wachtwoord om in te kunnen loggen op jouw eigen account binnen Landstede. Hiermee kun je inloggen op het draadloze netwerk van Landstede (Eduroam). 

  Via Connect, het internetportaal van Landstede, kun je je Landstede e-mail lezen, opleidingsinformatie zien op het opleidingsportaal e-TO, een printopdracht geven, etc. 

  Bij problemen met inloggen op Connect en Landstede-e-mail, ga je naar Helpdesk ICT. ICT-medewerkers zijn telefonisch bereikbaar via 088 850 8094.  

 11. Internationalisering

  In e-TO staat in de studiegids informatie over internationalisering.

  De coördinator Internationalisering van Landstede MBO Zwolle is:

  Mevrouw T. Wezenberg (locatie Rechterland, team Horeca)
  twezenberg@landstede.nl

 12. Jaarrooster

  Je ontvangt van je coach het jaarrooster aan het begin van je opleiding. Het jaarrooster is ook te vinden op Connect.

 13. Kopiëren en printen

  Op het Stadionplein vind je meerdere multifunctionele kopieerapparaten. Je kunt hiermee documenten afdrukken, scannen en kopiëren. Met je Landstedepas kun jij hiervan vanaf € 0,05 per kopie gebruik van maken. De gebruikshandleiding vind je bij het apparaat. Heb je vragen, dan kun je terecht bij de conciërge.

  Voor grotere printopdrachten kun je ook gebruik maken van de Repro. De Repro kán goedkoper voor je zijn. Zij kunnen, tegen betaling, voor je printen en verslagen inbinden. Je kunt mailen naar: repro@landstedegroep.nl.

 14. Lestijden

  De rooster- en pauzetijden zijn te vinden in het rooster en op Connect.

  In verband met bijbaantjes e.d. is het belangrijk om roosterwijzigingen en bijzonderheden in het rooster goed in de gaten te houden. Let erop dat je rooster kan verschillen per periode! 

 15. Publicatie

  Heb je voor je opleiding een camera, verlichting of andere AV-apparatuur nodig? Dan kun je deze, na toestemming van je docenten, reserveren bij onze uitleen.

 16. Receptie

 17. Restaurant / Kantine

  De counter op de 2e verdieping is iedere schooldag geopend van 10.00 tot 14.00 uur. In de counter kun je terecht voor broodjes, salades, soep, snacks, frisdrank, zuivel, sappen, koffie en thee. Ook zijn er automaten aanwezig voor koffie/ thee, fris, water (gratis) en gezonde lekkernij. De kantine voldoet aan de 'Richtlijn Eetomgevingen voor scholen'. Elk jaar wordt dat gecheckt met de jaarlijkse 'kantinescan'.  Je kunt betalen met je Landstede pas en alleen contactloos met je bankpas.

  In de kantine kun je lunchen of je kunt er zitten in tussenuren. Je wordt vriendelijk verzocht om de tafels en stoelen weer netjes achter te laten en je afval in de afvalbakken te deponeren, zodat je medestudent ook op een schone plek kan pauzeren.

 18. Roosterzaken

  In het lopende schooljaar wordt per periode een lesrooster gepubliceerd. Je vindt deze op Connect > Eduarte. Van eventuele roosterwijzigingen word je zo snel mogelijk op de hoogte gesteld. Dit gebeurt vaak mondeling, maar ook via sms of je Landstede-email. Houd dit altijd goed in de gaten.

 19. Student, Advies & Begeleiding (SAB)

  Extra begeleiding en ondersteuning, naast je onderwijsprogramma, kun je vinden in het Expertisecentrum Studie Advies & Begeleiding (SAB) op de locatie waar je je opleiding volgt. Welke extra ondersteuning je vanuit SAB nodig hebt en in welke periode dat gebeurt, spreek je vooraf door met je coach. Zodra jij en je coach samen een plan hebben opgesteld met bijbehorende afspraken, dan meldt je coach je aan en jij maakt vervolgens een afspraak bij het SAB.

  Student Advies & Begeleiding is een onderdeel van het Studie Informatie Punt (STIP).

  Het SAB vind je in ruimte 107 op de 1e verdieping. Er hangt een rooster waarop SAB-medewerkers aanwezig zijn. Het SAB is telefonisch te bereiken op telefoonnummer 088 - 850 8770.

 20. Studiecentrum

  Landstede Beroepsopleidingen biedt je in het Studiecentrum de gelegenheid om zelfstandig te werken. Of je kunt in het Studiecentrum extra begeleiding volgen zoals je dat met je coach hebt afgesproken. In het studiecentrum kun je dus werken aan vragen rondom je studie, taal, rekenen, vaardigheden en loopbaan.

  Het Studiecentrum van het Stadionplein kun je vinden in ruimte 128.

 21. Ziekmelding

  Wat als je ziek bent?
  Je meldt dit ’s ochtends uiterlijk 9.00 uur via de mail. De coach geeft je aan het begin van het schooljaar door waar je naartoe kunt mailen. Èn je meldt dit ook altijd bij je coach via een mailbericht onder vermelding van de reden. Het kan zijn dat de wijze van melden bij jouw opleiding iets afwijkt. Vraag dit meteen na bij je coach.

  Verzuim & Leerplicht/Regionaal Meld - en Coördinatiepunten

  Wat is verzuim?
  Verzuim betekent dat je niet aanwezig bent op school tijdens de lessen, lwp’s en twixxen die je moet volgen en/of afwezig bent op je stagebedrijf. Verzuim kan een geldige reden (ziekte, afwezigheid met toestemming, etc) of een ongeldige reden (ongeoorloofd afwezig) hebben.

  Wat is leerplicht, kwalificatieplicht en startkwalificatieplichtig?
  Verzuim is aan duidelijke verplichtingen en aan regels gebonden.
  Tot 16 jaar ben je leerplichtig. Van 16 tot 18 jaar ben je kwalificatieplichtig en moet je naar school ter voorbereiding op de maatschappij en de arbeidsmarkt. Als je na je 16e nog geen startkwalificatie hebt, moet je tot je 18e onderwijs volgen. Een startkwalificatie is een diploma havo, vwo of mbo (niveau 2 of hoger. Dat staat in de Leerplichtwet. Deze wet wordt gecontroleerd door leerplichtambtenaren van de gemeente waarin je woont.

  Als je tussen de 18 en 23 jaar bent, val je niet meer onder de leerplicht en kwalificatieplicht, maar wél onder de zogenoemde RMC-wet. Daarom wordt iedereen die een opleiding zonder een startkwalificatie verlaat, geregistreerd, begeleid en gestimuleerd om alsnog ten minste een mbo2-diploma te halen. Voor een goede startpositie op de arbeidsmarkt heb je een startkwalificatie nodig. Dit vergroot niet alleen de kans om een baan te vinden, maar ook een baan te behouden. 

  Kun je bij Landstede een uurtje verzuimen of te laat komen?
  Nee. Als je verzuimt of te laat komt, neemt de opleiding waar je onderwijs volgt maatregelen. Jouw coach gaat met je in gesprek en maakt indien nodig afspraken met je. Er wordt hierbij geen onderscheid gemaakt tussen studenten met of zonder startkwalificatie.

  Wat als je te vaak verzuimt?
  Onderwijsinstellingen zijn wettelijk verplicht een melding te maken van verzuim. Bij teveel verzuim meldt jouw coach dit via het Digitale Verzuimloket van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) en krijgen jij en je ouders een brief van de melding thuisgestuurd. Dit geldt voor alle studenten tussen 16 – 23 jaar (BOL én BBL) zonder startkwalificatie.

  Wanneer wordt jouw verzuim aan DUO gemeld?
  Als je meer dan 16 klokuur les – of praktijktijd verzuimt (of 10x te laat bent gekomen) binnen vier weken, dan wordt dit aan de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) gemeld. Je coach kan ook eerder melden als je bijvoorbeeld regelmatig ziek bent. Dit is een signaalmelding.

  Wat kan een leerplichtambtenaar (voor jongeren onder de 18 jaar) of RMC- coördinator (voor jongeren ouder dan 18 jaar) doen?
  Een leerplichtambtenaar of RMC- coördinator zal eerst aan jou (en je ouders) vragen waarom je verzuimt. Daarna kunnen ze hulp inschakelen of je een waarschuwing geven. De  leerplichtambtenaar kan ook een proces-verbaal opmaken.

  Waarom werkt Landstede samen met leerplichtambtenaren en RMC- coördinator ?
  Samen proberen we te bereiken dat zoveel mogelijk studenten een startkwalificatie halen.

  Kost spijbelen/afwezig zijn zonder duidelijke reden geld?
  Ongeoorloofd afwezig zijn kan dus gevolgen hebben voor je recht op studiefinanciering. Voor niveau 1 en 2 studenten kan dit betekenen dat je studiefinanciering (dat een gift is) wordt stopgezet. Als je niveau 3 of 4 volgt heb je een prestatiebeurs.  Bij voortijdig schoolverlaten moet dan alle studiefinanciering die je hebt ontvangen worden terugbetaald.

  Wat zijn de gevolgen van voortijdig schoolverlaten?
  Als voortijdig schoolverlater heb je minder kans op werk. Daarnaast krijg je als voortijdig schoolverlater niet zomaar een uitkering.

  Wanneer mag je wel verzuimen?
  Er is een aantal redenen waarvoor je extra verlof krijgt. Bijvoorbeeld voor een ziekenhuisbezoek, een begrafenis van een familielid of een bruiloft van een broer of zus. Dit heet geoorloofd verzuim. Dit vraag je tijdig vooraf aan bij je coach van je opleiding (via het formulier extra verlof te vinden in het Handboek Verzuim).

  Vragen?
  ​​​​​​​
  Vragen over hoe te handelen met verzuim kun je stellen aan je coach, een leerplichtambtenaar of RMC-coördinator.

  Wil je meer weten of een afspraak maken met leerplicht of RMC-coördinator neem dan contact op met Wendy Lueks of Allard Muis, tel. 038-4982800, locatie Zwolle en Raalte (regio IJssel-Vecht). Of met Anita Smit of Linda Fillet, tel. 0341-474480, locatie Harderwijk (Leerlingzaken regio Noordwest- Veluwe).