Landstede - Opleidingen

Ondernemerschap op basis van vakmanschap (OCW) (23078) BBL 2022-2023 Zwolle, Hanzeplein 11-27

  1. Voorwoord Landschap

    Welkom in het landschap Handel & Commercie.

  2. Het Landschap

    Hoe goed producten en diensten ook zijn, ze verkopen zich natuurlijk niet vanzelf. In het Landschap Handel & Commercie leer je hoe het wél werkt. Of je nu zelf het contact met de klant wilt, liever achter de schermen werkt of zelf een onderneming wilt beginnen: je vindt er altijd een opleiding die past bij jouw wensen en commerciële talent. En omdat elk soort organisatie klanten heeft, kun je met de opleidingen in dit Landschap alle kanten op.

    Bij Landstede MBO gebruiken we andere namen voor de verschillende domeinen, zoals deze door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de MBO Raad zijn vastgesteld. Wij noemen deze domeinen: Landschappen. Het Landschap Handel & Commercie is er daar één van. Hierin vind je opleidingen die raakvlakken met elkaar hebben. Een soort interessegebied dus.

  3. Leren in het Landschap

    Commerciële beroepen
    Als bedrijf ben je zuinig op je klanten. Niet voor niets is het onderhouden van de contacten met klanten een aparte functie, vaak van de commercieel medewerker of junior accountmanager. Natuurlijk tellen de verkoopcijfers, maar je bent meer dan een verkoper. Jij kent een vaste groep klanten door en door en blinkt uit in goede service en je kennis van de producten of diensten. Soms werk je vooral telefonisch, soms ben je altijd onderweg. Jij bent voor je klanten een betrokken en persoonlijk adviseur, voor wie de lange termijn telt.

    Retail
    Zoek je een commerciële baan waar het gaat om persoonlijk contact met de klant en waarin je direct resultaat ziet van je werk? Kies dan voor de retail. In een winkel of bij een groothandel denk je na over welke producten je verkoopt en hoe je ze het beste presenteert. Dat doe je samen met je collega’s, je leidinggevende of de leverancier. Wil je zelf het klantcontact? Stuur je liever andere verkopers aan? Of wil je een eigen onderneming starten? Het kan allemaal met één van de vele opleidingen in dit dynamische vakgebied.

    Marketing & Communicatie
    Of je nu voor een energieleverancier werkt, een museum of een goed doel: je wilt dat zoveel mogelijk mensen je merk, product of dienst kennen. En heb je eenmaal een klant, dan wil je ook dat hij terugkomt. Je moet dus weten wat je klant wil, bijvoorbeeld door marktonderzoek. Vervolgens ontwikkel je een goed plan en een sterke campagne. Daar zet je allerlei middelen voor in, van een advertentie, een website tot misschien wel een opvallend evenement. De kunst is te zorgen dat alles op elkaar aansluit. Wat marketing en communicatie zo boeiend maakt? De veelzijdigheid! Soms ben je adviserend bezig, dan juist weer heel praktisch.

    Vakman-Ondernemer
    Je hebt een vakdiploma behaald en nu wil je een eigen bedrijf beginnen? Deze eenjarige opleiding Vakman-Ondernemer leert je welke stappen je dan moet ondernemen. Sterker nog: je gaat die stappen ook echt zetten. Want vanaf het eerste moment ga je aan de slag met jouw onderneming. Je krijgt les, begeleiding en advies van vakkundige docenten en ondernemers. Tijdens deze opleiding kom je in contact met succesvolle bedrijven en doe je uitdagende praktijkopdrachten. Kortom: alle ingrediënten voor een vliegende start.

  4. Welkom

    Welkom

    Welkom bij Landstede , bij het landschap Handel en Commercie. Je hebt hierbij ook de Landstede Studiegids ontvangen over onderwijs en examinering en de locatiegids waarin de specifieke zaken met betrekking tot voor jouw locatie beschreven zijn. In deze opleidingsgids krijg je meer gedetailleerde informatie over jouw opleiding. Het is belangrijk dat je het geheel van de algemene ,locatie en opleidingsgidsen goed doorleest. Ook voor je ouders zijn deze gidsen interessant.

    We hopen dat je een leerzame, maar vooral ook een leuke tijd tegemoet gaat bij Handel en Commercie en dat je uiteindelijk de opleiding met diploma gaat verlaten. Daarvoor moet er natuurlijk nog het een en ander gebeuren en wij staan met alle docenten, conciërges, administratieve medewerkers en directie klaar om jou hierbij te helpen. Wij wensen je veel succes bij je opleiding op Landstede.

    Namens het landschap Handel en Commercie

  5. Visie op de opleiding

    Vakman-Ondernemer

    Deze praktijkgerichte opleiding wordt aangeboden in samenwerking met het Deltion-College.Je gaat aan de slag met het starten van jouw eigen bedrijf. Wij ondersteunen je hierbij en wij vinden het zeer belangrijk dat jij jouw eigen leerroute volgt. 

    Je hebt gekozen voor de opleiding Vakman-ondernemer uit het kwalificatiedossier Ondernemerschap op basis van vakmanschap. 

    Als vakman-ondernemer ga je bezig met de start van je eigen onderneming. Voordat je begint met het bedrijf maak je een plan zodat je goed bent voorbereid. In dit plan beschrijf je jouw idee en voer je een marktonderzoek uit om te onderzoeken of het idee haalbaar is. Daarnaast werk je het marketingplan en het financiele plan uit. Ook onderzoek je de specifieke regels en wetten die in jouw branche gelden. In de tussentijd bouw je een netwerk op.
     

    Overige informatie met betrekking tot je opleiding

    Tijdens jouw opleiding leer je alle kennis en vaardigheden die je nodig hebt als toekomstig beroepsbeoefenaar. Tijdens jouw opleiding werk je bij een erkend leerbedrijf. De LWP's (opdrachten) en TWIXXen(lessen) volg je op school in de lokalen of praktijkruimtes, maar je leert ook veel in de praktijk, buiten de school.

    Een schooljaar is opgedeeld in vier perioden. Iedere periode staan specifieke thema’s of vakgebieden centraal. Voorafgaand aan iedere periode ontvang je een overzicht en een rooster met daarop de verschillende onderdelen.

    Over het algemeen vinden de lessen plaats tussen 8:30 uur en 17:00 uur. De lesdag voor de BBL is in de regel op woensdag, op individuele basis kan hiervan worden afgeweken. Doordat deze opleiding een samenwerking is met Deltion wordt er soms andere afgeweken van generieke afspraken(zoals gebruik van bepaalde termen).

  6. Talentvol Ontwikkelen in de opleiding

    Talent moet ontdekt kunnen worden en de ruimte krijgen om te groeien. Landstede/Menso Alting noemt dat Talentvol Ontwikkelen. Het betekent dat je eerst op zoek gaat naar wat je talenten zijn. Wie ben jij, waar ben jij goed in, kan en wil jij daar iets mee en zo ja: op welke manier. In je portfolio verzamel je jouw talenten en wat je wilt bereiken. De opleiding helpt je bij het ontwikkelen van je talent.

  7. Individueel leren en leren in groepen

    Als je iets leert, gebeurt dat altijd in jouw hoofd. Leren is dus voor iedereen persoonlijk. Wij leren jou om individueel te werken, zo oefen je om zelfstandig te werken. Immers in elk beroep of werksituatie, komt individueel werk voor. Maar er zijn twee belangrijke redenen om ook in groepen te werken: 
    • Ten eerste: samenwerken is een belangrijke bekwaamheid omdat in heel veel beroepen het werk in teams wordt uitgevoerd. Sommige bedrijven werken zelfs alleen maar met teams, bijvoorbeeld met projectteams. 
    • Ten tweede: als je samenwerkt, moet je communiceren. Wanneer je met anderen praat, hoor je dingen die je al kende, of waarvan je juist nog weinig wist. Je werkt tijdens je opleiding daarom regelmatig samen, zodat je van en met elkaar kunt leren.

    Tijdens de opleiding krijg je de ondersteunende vakken Financieel, Commercieel, Recht en Personeel zodat je deze theoretische kennis kunt verwerken in jouw ondernemingsplan.

    Daarnaast volg je de vakken Nederlands,Engels en Rekenen. Als jij, in overleg met je docent, klaar bent voor het examen schrijf jij je hiervoor in.  Zo stippel je jouw eigen leerroute uit.

  8. Overzicht van de opleiding

    Overzicht van de opleiding

    Jouw opleiding is wettelijk vastgelegd als een 1-jarige specialistenopleiding. Tijdens de opleiding kun jij je in verschillende onderdelen verdiepen, verbreden of eventueel versnellen.

    De vereisten van jouw opleiding zijn opgenomen in een wettelijk kwalificatiedossier. Hierin is vastgelegd welk resultaat en gedrag van jou wordt verwacht.

    Het kwalificatiedossier voor jouw opleiding is als volgt opgedeeld

    In het basisdeel komt het volgende aan de orde:

    • Nederlands 3F
    • Engels A2/B1
    • Rekenen 3F
    • Loopbaan en burgerschap
    • Vakgebied kerntaak 1 - Start en/of innoveert een onderneming
    • Vakgebied kerntaak 2 - Geeft leiding aan een onderneming

    Keuzedelen

    Binnen het mbo onderwijs ga jij je ook verdiepen of verbreden op één of meerdere onderdelen naar keuze. Het is verplicht om een keuzedeel te kiezen. Jij kunt kiezen tussen het keuzedeel ondernemend gedrag of keuzedeel doorstroom hbo. Dit maakt het mogelijk dat jij je op een bepaalde manier onderscheidt en specialiseert. Daarmee vergroot jij je kansen.

  9. Startprogramma

    De eerste week vindt er een introductie plaats. Tijdens deze introductieperiode leer je jouw klasgenoten beter kennen.

  10. Planning onderwijsprogramma

    Planning onderwijsprogramma

    Deze 1 jarige opleiding bestaat uit 4 periodes van maximaal 10 weken. Het ondernemingsplan is de basis van de opleiding. Elke woensdag word je op school verwacht en daarnaast nog (maximaal) 1 dag voor de generieke vakken..

  11. Herontwerptool

    Voor een overzicht van school- en BPVuren 

    Klik hier voor link naar onderwijsprogramma

  12. Vakanties

    De vakantiesperiodes kun je vinden in de jaarplanner die je zult (online) ontvangen.

  13. Digitale leeromgeving

    Om voor jou leren makkelijker te maken, zijn alle LWP’ s en TWIXX, readers, opdrachten, enzovoort, online te vinden. Het systeem wat wij hiervoor gebruiken heet oa. e-TO. Daarnaast kun je veel informatie vinden op de kennisbank. Je hebt een eigen digitale ruimte waarin je alleen of samen met anderen aan je LWP’ s werkt en waar je feedback vraagt aan andere studenten, je LWP-begeleider, of je coach. Alles wat belangrijk is voor jouw leerproces staat erin: notities, je behaalde resultaten, examens en nog veel meer. Tijdens het startprogramma krijg je informatie hoe in te loggen en te werken met e-TO.

  14. Trajectlijn

    Elke opleiding heeft twee delen die bij elkaar horen: 
    • een deel gericht op het beroep.
    • een deel generiek en taal en ‘Landstede, loopbaan en burgerschap’ (LLB), dit laatste onderdeel is voor alle opleidingen ongeveer hetzelfde. Zowel het opleidingsdeel voor het beroep als de generieke en LLB, hebben we opgedeeld in kleinere delen die we Trajectlijnen noemen. Een trajectlijn geeft een leerroute aan. Je gaat aan de slag met (beroeps)handelingen. Om die te kunnen uitvoeren is het belangrijk dat je beschikt over kennis en vaardigheden en de juiste beroepshouding. Een trajectlijn kent verschillende fasen. Een fase in de trajectlijn beschrijft wat jij moet kunnen laten zien op een bepaald moment in je opleiding. De beschrijving van de trajectlijnen voor jouw opleiding staat in e-TO. Deze manier van werken met trajectlijnen hebben wij zelf ontwikkeld. De inhoud van je opleiding hebben wij overigens niet bepaald, dat doet de overheid. Die inhoud ligt vast in ‘kwalificatiedossiers’ (zie de volgende paragraaf) en in het brondocument Leren en Burgerschap.

  15. LWP

    LWP – Een uitgebreide prestatie

    Op school volg je verschillende vakgebieden die te maken hebben met jouw opleiding. Naast de opdrachten vanuit de verschillende vakgebieden werk je ook aan één grotere prestatie namelijk het maken van jouw ondernemingsplan.Naast de verschillende vakgebieden besteed je daarbij vaak ook aandacht aan bijvoorbeeld Nederlands, je verslaglegging en de samenwerking met anderen.

    Zo’n grotere prestatie noemen we een LeerWerkPrestatie (afgekort LWP).

  16. TWIXX/lesactiviteiten

    TWIXX – Het opdoen van de benodigde informatie

    Om een LWP goed te kunnen maken heb je natuurlijk informatie nodig. Deze informatie kun je jezelf op verschillende manieren eigen maken, namelijk door:

    • Leren van Theorie tijdens een hoorcollege of zelfstudie
    • Oefenen tijdens een Workshop
    • Interactie met de docent, student of iemand uit de praktijk

    Deze verschillende manieren worden gebruikt om de informatie over te brengen. We noemen deze werkwijze afgekort TWIXX.

    Je hebt de volgende boeken nodig:

    SMART rekenen €24,95 (aanschaffen op advies van de docent)

    https://webshop.boomberoepsonderwijs.nl/webshop/winkelmand_laden/BBOLandstedeVakmanondernemer120222023152022

  17. Individueel leerplan (ILP)

    We willen dat ons onderwijs aansluit bij jouw leervragen. Daarnaast moet ons onderwijs ook aansluiten op de wereld van het beroep, vakmanschap en diploma’s. Dat gebeurt op drie manieren: 
    • het wat (de inhoud van het leren); 
    • het hoe (de manier of vorm van het leren, of de plaats van het leren); 
    • het wanneer (de snelheid of timing van het leren). 
    Samen met jou maken we een plan van aanpak: een individueel leerplan (ILP). 
    In een ILP staat wat jij, op welke manier en wanneer gaat doen voor een aankomende periode.

    Landstede heeft die dossiers goed bekeken en vervolgens omgezet in trajectlijnen, LWP’s en TWIXX. 
    Ook stel je samen met je coach welke TWIXX jij nodig hebt om deze LWP’s met succes uit te kunnen voeren. 
    Maar ook: waar en op welke manier je dat gaat leren in de praktijk? Doordat je jouw eigen leerroute kunt bepalen heeft elke student een Individueel Leerplan.

  18. Feedback tijdens de LWP

    Een effectieve manier om iets te leren, is door terug te kijken op je ervaringen. Dat kunnen belevenissen in de praktijk zijn, maar ook gebeurtenissen op school of in je vrije tijd. Iedereen denkt wel eens terug aan een gebeurtenis, vooral als deze belangrijk voor je was. Je merkt dat je beter met zo’n gebeurtenis om kan gaan als je erover hebt nagedacht en gepraat. De gebeurtenis krijgt dan betekenis voor je. Dit noemen we reflecteren. Als je reflecteert word je aan het denken gezet.Reflecteren kan gaan over ervaringen, kennis, gevoelens of gedachten. Het gaat niet over goed of slecht. Reflecteren is neutraal. Het is dus iets anders dan evalueren of beoordelen.  Reflecteren over jouw ervaringen in de praktijk gaat om vragen als: 
    • wat speelde er bij jou in die praktijk? 
    • wat gebeurde er om je heen? 
    • wat waren de voor-en nadelen? 
    • wat kon jij doen? 
    • wat waren jouw inzichten hierover? 
    • wat waren je opties?

    en tenslotte:

    • welke afweging heb jij gemaakt?
    Als je reflecteert, zie je wat je denkt en wat je doet. Denken en doen is niet altijd hetzelfde. Soms denk je iets in theorie, maar doe je het toch anders in de praktijk. Dat kan positief of negatief zijn: soms had je beter iets anders kunnen doen, of juist niet. Als je reflecteert gebruik je eigenlijk een soort spiegel om ‘in jezelf’ te kijken. Dat kan best lastig zijn. Docenten zullen jou hierbij helpen.
    Door het reflecteren krijgen jouw “praktijk” ervaringen meer betekenis en ontstaan er nieuwe mogelijkheden. Door het reflecteren op je ervaringen tijdens je opleiding weet je wat al goed gaat en waar je nog aandacht aan moet besteden. Dit helpt je bij het formuleren van leerdoelen. Samen met je coach bespreek je waar je aan gaat werken om je leerdoelen te behalen.

  19. Coach

    Een coach voor jouw (leer)loopbaan. Jouw loopbaan is het uitgangspunt. Je coach helpt je in jouw ontwikkeling en bij het maken van plannen en keuzes voor jouw (leer)loopbaan. Je coach helpt je om overzicht te krijgen en te houden tijdens je opleiding. Hij stimuleert je om het beste uit jezelf te halen. Je kunt jezelf uitdagen, bijvoorbeeld door jezelf een hoog leertempo op te leggen, een ander kiest bijvoorbeeld een breed pakket. Wij begeleiden je dus heel intensief. Je hebt tijdens de opleiding dezelfde coach.

  20. Leermetergesprek/Leerloopbaangesprek

    Tijdens een individueel leergesprek bespreken we de voortgang van de studie en maken we afspraken voor het vervolg.

  21. Contact school, ouders/verzorgers en studenten

    Betrokkenheid van ouders of verzorgers is belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat die betrokkenheid helpt om studie-uitval te voorkomen. Wij verwachten daarom van je ouders/verzorgers een ondersteunende rol bij jouw leren en schoolgaan. Dat is ook de reden waarom wij je ouders of verzorgers informeren over je studievoortgang en bijvoorbeeld wanneer ouderavonden zijn. Een meerderjarige student die niet wil dat wij ouders/verzorgers informeren, moet dit aangeven op het opleidingsblad van de onderwijsovereenkomst

  22. Aanwezigheid, verzuim, ziekte en afmelden, verlof aanvragen

    We streven naar het succesvol afronden van je opleiding en willen je daarbij, waar nodig, ondersteunen. Jij bent als student medeverantwoordelijk voor je gedrag op school en het bijwonen van het onderwijs. Om jou zo goed mogelijk te kunnen begeleiden registreren wij jouw aan- en afwezigheid in een digitaal programma. Verzuim betekent dat je niet aanwezig bent op school tijdens de lessen, LWP’s en TWIXX, die je moet volgen en/of je bent afwezig op je BPV-bedrijf. Dit kan een geldige reden hebben, ziekte of je moet naar een arts of andere medische zorg (bv fysiotherapie).

    Meld ziekte voor 08.30 uur via het Studentenportaal met een absentiemelding en je stuurt je coach een mail. Je bent dan geoorloofd afwezig.

    Meld bezoek aan een arts of andere medische zorg uiterlijk 2 dagen voor verhindering via het Studentenportaal, bij spoed op de dag zelf voor 08.30 uur. Plan afspraken bij een arts of andere medische zorg bij voorkeur niet onder schooltijd. Je bent dan geoorloofd afwezig.

    Ook kan het zo zijn dat jij om een bijzondere reden vrij van school wil zijn, je vraagt verlof aan uiterlijk 2 dagen voor verhindering (bij buitengewoon vakantieverlof 8 weken) via het Studentenportaal. Met toestemming ben je geoorloofd vrij. In alle andere gevallen (met uitzondering van calamiteiten) ben je ongeoorloofd afwezig. Om de volgende redenen mag je verlof aanvragen:

    • Zwangerschaps- en bevallingsverlof
    • Wegens verplichtingen voortvloeiend uit godsdienst of levensovertuiging.
    • Vakantieverlof i.v.m. specifieke aard beroep van de ouder(s)/verzorger(s). Je kunt dan niet op vakantie in de vastgestelde vakanties. Onder bepaalde voorwaarden.
    • Verhuizing max.1 dag.
    • Bijwonen huwelijk tot en met de 3e graad.
    • Ernstige levensbedreigende ziekte zonder uitzicht op herstel tot en met de 3e graad. Max.10 dagen.
    • Overlijden tot en met 4e graad 1-5 dagen.
    • Bevalling echtgenote, geregistreerde partner of persoon waarmee je ongehuwd samenwoont max. 2 dagen.
    • Wettelijke verplichting.
    • 25-, 40- of 50-jarig ambtsjubilea van (groot)ouder/verzorger.Max. 1 dag
    • 12 ½-, 25-, 40-, 50- of 60-jarig huwelijksjubilea van (groot)ouders/verzorgers.Max.1 dag

  23. Korte beschrijving van de examinering

    Tijdens je opleiding doorloop je een leerproces. Dit leerproces evalueer je regelmatig met je coach. Als je in de gesprekken met je coach (of docent) op basis van je studievoortgang tot de conclusie komt dat je klaar bent voor de afsluiting van een deel van je opleiding, dan maak je een afspraak voor een Proeve van Bekwaamheid (PvB), een theorie-examen of een mondeling examen.

    Basis voor de examinering is het kwalificatiedossier, de kwalificatie-eisen Loopbaan en Burgerschap en de keuzedelen. Daarnaast moet je aan de generieke kwalificatie- eisen van Nederlands, rekenen en Engels voldoen.  Aan het einde van je opleiding checken we of jij de kerntaken van je beroep beheerst, alle onderdelen voor de generieke vakken geëxamineerd hebt en voor Loopbaan en Burgerschap je portfolio op orde hebt en het eindgesprek hebt gevoerd. Ook de keuzedelen maken onderdeel uit van de examinering. Aan het einde van de opleiding checken wij of alle onderdelen in de kluis van jouw studie dashboard (E-to) zijn ingevuld, en voldoen aan de zak-/slaagregeling van je opleiding. Als dat zo is, heb je recht op een diploma!

    Op de locatie Fuchsiastraat bevindt zich het Examenbureau. Aan het begin van je opleiding worden de werkwijze en procedures rondom het aanvragen van examens en inzage hiervan uitgelegd.

    De examenstukken, dus uitgevoerde Proeven van Bekwaamheid, theorie-examens en dergelijke, worden door het Examenbureau bewaard in jouw examendossier (tot een jaar na het behalen van je diploma). Je kunt voor het einde van die termijn een verzoek indienen bij het Examenbureau voor teruggave van de examenstukken. Doe je dat niet, dan worden de examenstukken vernietigd.

  24. Werkwijze en procedure

    Alle examens moeten aangevraagd worden bij het examenbureau, samen met je coach vul je een aanvraagformulier in voor een examen of proeve.

    Via je coach ontvang je de deelnemersversie van het examen (voor zover deze vooraf ingezien mag worden). In de PVB wordt helder uitgelegd hoe je de PVB kunt voorbereiden en hoe je de PVB met succes af kunt ronden.

    Via je coach ontvang je informatie over plaats, datum en tijd v.w.b. afname van het examen. Het examen wordt afgenomen door minimaal twee beoordelaars.

    Recht op Inzage Examens

    Je hebt het recht op inzage in het examenwerk om te kijken of de correctie goed is gebeurd. Dat geldt voor alle examens met uitzondering van de centraal ontwikkelde examens van CITO. Je hebt hier 10 werkdagen, na bekendmaking van het resultaat, de tijd voor. Wanneer je het niet eens bent met de beoordeling/het besluit, kun je een schriftelijk bezwaarschrift indienen bij de Examencommissie . In het examenreglement staat dit beschreven.

    Examendossier

    Voor iedere student is er een eigen examendossier waarin alle examinerende producten worden gearchiveerd. Jouw examendossier is in beheer bij het examenbureau. Het gaat om alle examenonderdelen die voorkomen in het examenplan, aangevuld met de BPV-onderdelen.

    De volgende bewijsstukken worden door de opleiding bewaard na het behalen van het diploma:

    • Examenopbrengsten: beoordelingen, akkoordformulieren, uitslagformulieren van alle proeven van bekwaamheid.
    • Onderliggende bewijsstukken van proeven van bekwaamheden (met andere woorden alle gemaakte opdrachten die beoordeeld zijn voor het voldoen aan de proeven van bekwaamheid). Er zijn situaties denkbaar dat de examenresultaten niet opgeslagen kunnen worden. Als alternatief valt dan te denken aan foto’s, videoregistraties of een uitgebreid beoordelingsprotocol dat voldoende inzicht geeft in wat het examenresultaat was en wat de beoordeling inhield. Jouw opleiding legt dit voor aan de examencommissie.
    • Van het portfolio LLB worden alleen de beoordelingsformulieren  van het verzamelportfolio en het exameneindgesprek in het examendossier bewaard. Jouw portfolio moet tot een jaar na diplomering door jou worden bewaard.
    • de BPV-beoordeling(en) en urenverantwoordingsformulieren (ondertekend door het BPV-bedrijf).

    De resultaten van taal- en rekenexamens worden niet in het examendossier gearchiveerd, maar in TOA en/of bij CITO.

    Je kunt voor het einde van die termijn een verzoek indienen bij het examenbureau voor teruggave van de examenstukken. Doe je dat niet, dan worden de examenstukken vernietigd.

    Voor ieder examen geldt de volgende regel: je mag elk examen 1x herkansen. Als ook de herkansing onvoldoende is, kun je alleen voor de 3e keer een examen aanvragen na afronding van de opleiding. Je wordt dan ingeschreven als examendeelnemer. Je volgt dan geen onderwijs meer. Voor examendeelnemer (extraneus) wordt inschrijfgeld in rekening gebracht en een bedrag per examen. De coach kan je nader informeren over de kosten.

    Afwezigheid examens

    Bij afwezigheid meld je je voorafgaand aan het examen bij het examenbureau af. Zie verder ‘Recht op herkansing en overmacht’. 

    Recht op een herkansing en overmacht

    Wettelijk heb je recht op een tweede gelegenheid voor ieder examen. Deze tweede gelegenheid wordt op een redelijke termijn opnieuw aangeboden. Een reden tot tweede gelegenheid kan zijn dat je de eerste gelegenheid onverhoopt afwezig was of dat je een hoger examenresultaat wilt behalen.  

    Bij uitzondering, bijvoorbeeld in een overmacht situatie waardoor je niet aanwezig kon zijn bij het examen, kun je in aanmerking komen voor behoud van een examengelegenheid, Je dient hiervoor een schriftelijk verzoek in bij het examenbureau. Je voorziet dit verzoek van argumenten en bewijsmateriaal. Het examenbureau legt jouw verzoek voor aan de examencommissie.  

    Examendeelnemer

    Een student die een examen na twee gelegenheden  het examen niet heeft behaald, kan zich, mits voldaan aan de criteria van examendeelnemer, na afloop van de opleiding inschrijven als examendeelnemer. De student heeft daarmee geen recht op onderwijs, BPV of begeleiding en betaalt een bedrag voor elk nog af te leggen examen.

    Je betaalt een inschrijfgeld van 150 euro en een bedrag per examen die je nog moet maken om het diploma te behalen, voor meer informatie over bedragen kun je terecht bij je coach

    Examenprotocol studenten

    De schoolexamens worden afgenomen in aanwezigheid van een of meerdere surveillanten.

    Het examenprotocol is bindend. Dat wil zeggen dat wie zich daar niet aan houdt, zich moet melden bij het examenbureau. Vervolgens wordt contact opgenomen met de examencoördinator van het team, wat in het uiterste geval kan leiden tot nietigverklaring of uitsluiting van het examen.

    Het protocol

    • Je betreedt de examenruimte zonder tas, jas, pet, mobiele telefoon, horloge. Alleen datgene wat je nodig hebt om het examen te kunnen maken, heb je bij je (op tafel): een pen en je pasje.
    • Je neemt plaats achter de tafel die jou is toegewezen.
    • Je legt je Landstede-pas of een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) zichtbaar op de tafel.
    • Ben je niet in het bezit van een legitimatiebewijs, dan kun je niet deelnemen aan het examen.
    • Bij elke examenzitting legt de surveillant schriftelijk vast of je er bent.
    • Je neemt het examen in ontvangst van de surveillant en volgt eventuele instructies op met betrekking tot het gebruik van hulpmiddelen.
    • Je maakt het examen binnen de daarvoor beschikbare tijd zonder hardop te denken en/of te overleggen met anderen; het uitwisselen van hulpmiddelen is verboden.
    • Wanneer je klaar bent, lever je je werk, aantekeningen en de examenopgaven in bij de surveillant, de surveillant geeft aan wanneer je mag vertrekken.
    • Het verlaten de ruimte tijdens het examen is alleen toegestaan onder begeleiding van een surveillant.
    • In bijzondere situaties, bijvoorbeeld insuline spuiten, hiervoor toestemming van de examencommissie en is dat bekend bij het examenbureau 

    Algemene regels

    • Je respecteert te allen tijde de dienstdoende surveillanten en volgt hun aanwijzingen zonder commentaar op.
    • Je gedraagt je zoals dat tijdens examens behoort en bezorgt niemand overlast.
    • Je levert een bijdrage aan een zorgvuldige procedure door stipt op tijd aanwezig te zijn en alles bij je te hebben wat je voor het examen nodig hebt.
    • Je hebt je voldoende voorbereid op het examen waardoor het niet nodig is dat je allerlei vragen stelt. Bedenk in dit verband dat surveillanten je inhoudelijk absoluut niet van dienst mogen zijn.

    Regels met betrekking tot begin en eind van het examen

    • Wie te laat is, heeft het recht om na aanvang van het examen nog te worden toegelaten, mits dit binnen de termijn is die de opleiding heeft vastgesteld.
    • Wie te laat is, krijgt daarover een aantekening in de presentielijst.
    • Wie te laat is, heeft geen recht op extra tijd.
    • Gedurende het eerste halfuur van een examen mag niemand het examenlokaal verlaten.
    • De in het examenrooster aangegeven begin- en eindtijd van een examen is bindend.
    • Verlenging van de examentijd is alleen toegestaan met toestemming van de DEC.

    Fraude, plagiaat en onregelmatigheden examen

    Als er fraude, plagiaat of een onregelmatigheid wordt geconstateerd bij een examen, maakt de student het examen af. De surveillant maakt intussen een aantekening op het proces-verbaal van het examen. De surveillant maakt een ‘protocol van onregelmatigheid’ op en stuurt dit via examenbureau naar de examencommissie (DEC).

    De DEC neemt maatregelen, bijvoorbeeld ongeldigheidverklaring van de uitslag van het betreffende examen of uitsluiting van (verdere) deelname aan examinering. Voordat een dergelijke maatregel wordt opgelegd, wordt de student gehoord. De student kan zich daarbij laten bijstaan door een meerderjarige. Als de student minderjarig is, neemt de student een wettelijke vertegenwoordiger mee. Alle betrokken partijen worden van de maatregel schriftelijk in kennis gesteld.

    Bij onregelmatigheid moet je denken aan:

      • spieken
      • niet opvolgen van instructies van surveillanten;
      • het gebruik van niet-toegestane hulpmiddelen;
      • telefoon opnemen of bekijken tijdens het examen;
      • het meenemen van het kladpapier uit de examenruimte

    Verder beoordeelt de examencommissie of gedragingen, handelingen en dergelijke als onregelmatigheid gelden.

    Als bij een praktijkexamen fraude, plagiaat of een onregelmatigheid wordt geconstateerd, meldt de coach dit bij de DEC. De procedure verloopt op dezelfde wijze als hierboven.

    Bezwaar maken

    Als je het niet eens bent met een uitslag, een genomen maatregel of beslissing kun je binnen tien werkdagen nadat je hiervan op de hoogte bent gesteld een schriftelijk bezwaarschrift indienen bij de Decentrale Examencommissie (DEC). Als je het vervolgens niet eens bent met de beslissing van de DEC, kun je binnen tien dagen na deze beslissing in beroep gaan bij de Commissie van Beroep van Landstede. (zie de algemene gids) Het examenbureau fungeert als postadres voor deze bezwaarschriften.

    Examencommissie

    Elke opleiding heeft een decentrale examencommissie (DEC), die verantwoordelijk is voor de diplomering binnen het landschap. .

    Het examenbureau

    Het examenbureau is verantwoordelijk voor het plannen, de afname en de verwerking van de   schoolexamens.

    Contactgegevens examenbureau: examenbureaudiensten@landstede.nl

    Contactgegevens examencoördinator team VO:  eschoen@landstede.nl

  25. Praktijkleren, BPV, Internationale BPV en andere vormen

    Je gaat aan de slag bij een erkend leerbedrijf. Daarom krijg je hiervoor een apart contract: de BPV-overeenkomst (BPVO). Deze uitgebreide overeenkomst moet je eerst aanvragen, dan goed lezen en uiteindelijk ondertekenen. Ook het erkende leerbedrijf en de opleiding ondertekenen mee.  
     

  26. Begeleiding vanuit school en op de BPV plaats

    Je wordt tijdens jouw werk begeleid door een docent vanuit school. Jouw leerdoelen zijn dat je meer kennis verwerft van het zijn als ondernemer. Vanuit school word je begeleid door een docent van school. De docent zal contact onderhouden met het leerbedrijf en met de jou over de voortgang. Dit zal minimaal met een voldoende moeten worden beoordeeld. Daarnaast zul je aan de wettelijke urennorm moeten voldoen.

  27. Organisatie van de BPV

    Je gaat zelf op zoek naar een erkend leerbedrijf. Je hebt regelmatig contact met een docent vanuit school over de voortgang.

  28. Specifieke voorzieningen en of vereisten

    Van een ondernemer wordt een ondernemende houding verwacht. Deze houding verwachten we ook tijdens de schoolactiviteiten van je.

  29. Studieinformatiepunt (STIP), opleidingsadministratie

    De studentenadministratie is de administratie voor jou en/of je ouder(s)/verzorger(s). De studentenadministratie is geopend van maandag tot en met donderdag en is voor jouw opleiding gevestigd aan de Fuchsiastraat .

    De medewerker studentenadministratie voor VO Zwolle is mevrouw J. de Hoo: jdehoo@landstede.nl 

  30. Vertrouwenspersoon

    Wij willen dat de school een veilige plek is voor iedereen. Daarom keuren we ongewenst gedrag af.
    Dit betekent dat wij klachten over gedrag serieus behandelen. Het kan zijn dat je problemen hebt die je liever niet aan je coach of docent vertelt, bijvoorbeeld als je klachten hebt over ongewenste intimiteiten, racisme of geweld. Die problemen kun je ook vertellen aan een vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon neemt bij zijn/haar werkzaamheden de grootst mogelijke zorgvuldigheid in acht; is verplicht tot geheimhouding van alle zaken die hij/zij in die hoedanigheid verneemt, behalve als enig wettelijk voorschrift hem tot mededeling verplicht of als uit zijn taak de noodzaak tot mededeling voortvloeit. De geheimhoudingsplicht vervalt niet nadat betrokkene zijn/haar taak als vertrouwenspersoon heeft beëindigd. De plicht tot geheimhouding geldt echter niet ten opzichte van de klachtencommissie, het bevoegd gezag en politie- justitie. Een vertrouwenspersoon kan jou helpen je problemen op te lossen, maar alleen als jij dat wil.

    Soms ben je het ergens niet mee eens, of je vindt dat er iets niet goed gaat. Dat kan zijn op school, maar ook tijdens praktijkleren. En dat mag je natuurlijk vertellen. Eerst probeer je, samen met de betrokkene(n), een oplossing voor het probleem te vinden. Als dat niet lukt, kun je een klacht indienen. Hiervoor hebben we een klachtenprocedure.

  31. Specifieke afspraken en regels

    Tijdens de opleiding zullen er regelmatig gastsprekers en excursies worden georganiseerd. Hierdoor krijg je een goed beeld van het ondernemerschap. Alle studenten worden verwacht hierbij aanwezig te zijn.

  32. Geen examenplan beschikbaar