Landstede - Opleidingen

Publieke veiligheid (23162) BOL 2022-2023 Zwolle, Ossenkamp 8

  1. Voorwoord Landschap

    Welkom in het landschap Veilig & Beschermd
    Door veiligheid en goede dienstverlening zullen de mensen zich meer op hun gemak voelen. Landstede MBO biedt Veiligheids- en Defensieopleidingen aan. Tijdens jouw opleiding leer je hoe je een flinke bijdrage kunt leveren aan een veilige woon-, werk- en leefomgeving. Je leert bij ons zowel in groepjes als individueel, door middel van workshops en colleges, via theorie- en praktijkopdrachten. De praktijk zoeken we zoveel mogelijk op, zodat je een goed beeld krijgt van de beroepen binnen de beveiliging, handhavende organisaties, Defensie, politie en Koninklijke Marechaussee

  2. Het Landschap

    Veiligheid & Vakmanschap (VeVa)
    Binnen de richting VeVa leer je hoe je moet samenwerken en hoe je een opdracht tot een goed einde brengt. Ondertussen laat Defensie je zien wat de mogelijkheden zijn als je kiest voor het beroep van militair. Je gaat dan ook regelmatig naar de Koninklijke Marine of Koninklijke Landmacht voor praktijklessen. Als militair word je wereldwijd ingezet, bijvoorbeeld bij bondgenootschappelijke verdediging, crisisbeheersingsoperaties en rampenbestrijding.

    Beveiliging en Handhaver Toezicht & Veiligheid
    Particuliere beveiligers en coördinatoren zijn vaak in het zogenoemde 'Private Domein' werkzaam, handhavers vaak in het 'Publieke Domein'. Je ziet hen allen steeds vaker in het straatbeeld en zij nemen steeds meer taken van de politie over. Bijvoorbeeld als beveiliger bij de receptie van een ziekenhuis, bij festivals of als veiligheidsfunctionaris die fouilleert op Schiphol. Een beveiliger voert werkzaamheden uit binnen bijvoorbeeld de gevangenis, is toezichthouder bij een bedrijvencomplex of surveilleert bij grotere winkels.

    Landschap
    Bij Landstede MBO gebruiken we andere namen voor de verschillende domeinen, zoals deze door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de MBO Raad zijn vastgesteld. Wij noemen deze domeinen: Landschappen. Het Landschap Veilig & Beschermd is er daar één van. Hierin vind je opleidingen die raakvlakken met elkaar hebben. Een soort interessegebied dus.

  3. Leren in het Landschap

    Activiteiten in de praktijk
    Binnen dit Landschap maak je kennis met beveiligers, politie, handhavers/toezichthouders en Defensiemedewerkers. Zij zijn verantwoordelijk voor het behouden of verkrijgen van een veilige omgeving. Met hen organiseren we het hele jaar door verschillende activiteiten. Deze variëren van ontruimingsoefeningen in een voetbalstadion en het beveiligen van evenementen tot een honden- of marinierstraining. Deze gezamenlijke activiteiten bieden jou de perfecte kans om kennis te maken met meerdere veiligheidsberoepen!

    Locatie Kranenburg
    Kies je voor een Defensie-, beveiligingsopleiding of de opleiding Handhaver Toezicht & Veiligheid in Harderwijk, dan volg je die op het voormalig Landmacht kazerneterrein Kranenburg. Dit is vlakbij het station en onze locatie aan het Westeinde. Kranenburg bevat veel faciliteiten, zoals een eigen beveiligingsdienst, een sporthal, fitness, klimtoren, hindernisbaan, appèlplaats en een technische praktijkruimte (werkplaats) met militaire voertuigen. Ook hebben we een oefenpraktijkomgeving voor zorg en een praktijkexamencentrum in de vorm van een echte winkelstraat. We maken gebruik van virtual en mixed reality ondersteuning bij de lessen. Hierdoor proef en beleef je de juiste sfeer tijdens jouw opleiding.

    Locatie Ossenkamp 8
    Kies je voor een beveiligingsopleiding of de opleiding Handhaver Toezicht & Veiligheid (eventueel met KMar-arrangement) in Zwolle, dan volg je deze aan de Ossenkamp 8 in Zwolle. We maken naast deze locatie gebruik van verschillende locaties in de (nabije) omgeving, waar je specifieke vaardigheden, behorend bij het beroep, leert.

    Officiële samenwerkingspartners
    Het Landschap Veilig & Beschermd werkt nauw samen met de Koninklijke Marine (Korps Mariniers), Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Marechaussee, Landelijk Opleidings- en Kenniscentrum Marechaussee, gemeenten, bedrijven en instellingen. Door de (jarenlange) samenwerking met deze instanties is er een goede afstemming tussen de opleidingen en het werkveld. Dit biedt ook mogelijkheden om in te kunnen spelen op de markt, wat voordelen voor jou als student oplevert. Daarnaast bieden deze instanties uitdagende stageplaatsen en oefenruimtes waar we gebruik van maken tijdens de opleiding. Het Landschap kent ook een eigen Veiligheidsacademie waarbinnen 21 bedrijven samenwerken om het beroepsonderwijs up-to-date te houden en zo realistisch mogelijk aan te kunnen bieden.

    Leren in de praktijk
    Bij Landstede MBO leer je in, aan en van de praktijk, onder meer bij diverse partners. Hier werk je aan opdrachten van echte opdrachtgevers onder begeleiding van professionals. Je beweegt je in interessante leeromgevingen (ook buiten school) en kunt daardoor de theorie meteen toepassen in het werkveld.

  4. Welkom

    Welkom

    Welkom bij Veilig & Beschermd Zwolle aan de Ossenkamp

    Je bent ingeschreven voor de opleiding Publieke Veiligheid niveau 3 (Handhaver Toezicht & Veiligheid, HTV), met als doel deze opleiding te starten, maar bovenal uiteindelijk af te ronden met een mooi MBO diploma.

    Wij, als opleidingsteam Veilig & Beschermd Zwolle (V&B Zwolle), doen ons uiterste best om ons onderwijs zo goed mogelijk te organiseren en uit te voeren, waardoor jij naast een leerzame tijd, ook een fijne tijd hebt gedurende jouw opleiding. 

    De inhoud van deze gids behandelen we tijdens de les. We raden je aan het geheel ook zelf aandachtig door te nemen bij voorkeur met je ouders en/of opvoeders, zodat je weet hoe wij werken, met elkaar omgaan en wat je in grote lijnen kunt verwachten tijdens je opleiding. Deze gids telt voor de duur van je hele opleiding.

    We wensen je een hele fijne en leerzame tijd toe!

                                                            LandstedeTeam Veilig & Beschermd Zwolle

  5. Visie op de opleiding

    Jij staat voor ons centraal.

    Ons handelen is erop gericht jou te begeleiden in je ontwikkeling naar een beginnend beroepsbeoefenaar en naar een waarde(n)vol mens in de maatschappij.

    Naast dat we je opleiden voor het vak waar je voor hebt gekozen met alle kennis, vaardigheden en gedragingen/houding die daarbij horen, richten we ons ook op vaardigheden die belangrijk zijn om je te kunnen blijven ontwikkelen (loopbaanleren), zoals samenwerken, reflecteren, kritisch denken, oplossingsgericht werken en dergelijke. Deze onderdelen lopen als een rode draad door de opleiding. 

    Je krijgt een coach toebedeeld aan het begin van je opleiding. Aan hem/haar kun je al je vragen kwijt.

    We streven er naar je te begeleiden 'van aanbodgericht naar vraaggestuurd'. Dit houdt in dat we je in de eerste fase van je opleiding meer uitleg zullen geven over wat we van je verwachten, waarom en hoe.

    Naarmate je verder komt in je opleiding zal je steeds meer zelf de regie in handen nemen. Je geeft aan wat je wil leren en hoe je dat wil aanpakken, nog steeds in overleg met jouw coach, iedere student in het eigen tempo.

    We willen je zo opleiden dat je er niet alleen bewust van bent dat van jou wordt gevraagd dat je 'een leven lang zal leren', maar ook dat je dat zelf juist een uitdaging vindt en daar vol voor wil gaan. Een leven lang leren is nodig, want de huidige banen die er zijn, veranderen net zo snel mee als de maatschappij waarin wij leven. We zullen ons dus moeten blijven ontwikkelen om mee te kunnen doen in de maatschappij.

    Het gaat ons dus om jou als student. We hebben je dan ook keihard nodig om aan te kunnen sluiten bij jouw leer- en ontwikkelbehoefte. We hopen dat je daarom dan ook positief kritisch bent en ons voorziet van opbouwende feedback als dat nodg is. Zodat wij ons ook kunnen blijven ontwikkelen in het aanscherpen van ons onderwijs. We leren met, door en van elkaar, vandaar onze slogan:

                                                          'Samen leren, samen-werken; Wij!

  6. Talentvol Ontwikkelen in de opleiding

    We willen je de opleiding bieden die het best bij jou past en waarin jij al je talenten kunt ontwikkelen. Ons onderwijs heet 'Talentvol Ontwikkelen' (TO).

    Talent moet ontdekt kunnen worden en de ruimte krijgen om te groeien. Landstede noemt dat Talentvol Ontwikkelen. Het betekent dat je op zoek gaat naar wat je talenten zijn. Wie ben jij, waar ben je goed in, wat kan en wil jij daarmee en op welke manier. De opleiding helpt je bij het ontwikkelen van je talent, door grenzen te verleggen, elkaar te ontmoeten en door te werken aan een brede persoonlijke ontwikkeling.

    Naast de lessen die je op school krijgt, vinden we het van belang dat je ervaring opdoet in het werk waar je voor opgeleid wordt. Reflecteren op jouw opgedane ervaring is erg leerzaam, zeker als je dat kunt koppelen aan de theorie. Gedurende de opleiding kom je dus regelmatig in aanraking met de praktijk. Hou er rekening mee dat deze praktijksituaties zich veelal voordoen buiten schooltijden, dus in avonden, weekenden en vakanties. We verwachten dat je hierbij aanwezig bent, want ook deze buitenschoolse activiteiten dragen bij aan jouw ontwikkeling.

    We werken met een digitaal systeem dat we e-TO noemen (elektronisch Talentvol Ontwikkelen). Dit is een persoonlijke leeromgeving waarin o.a. al jouw gemaakte opdrachten, de feedback die je daarop krijgt, verslagen van coachgesprekken en cijfers voor examens in opgeslagen staan. 

    Het is de bedoeling dat je laat zien dat je aan het eind van de opleiding minimaal een beginnend beroepsbeoefenaar bent. Beginnend, omdat je nog niet kan beschikken over (jarenlange) ervaring in het werkveld. Binnen e-TO koppelt je coach iedere periode een periodeplan (ILP). Daarin staan LWP's klaar. Een LWP is een LeerWerkPrestatie, oftewel een grote opdracht die je alleen of in een groep uitwerkt. Je ontvangt feedback op het door jou ingeleverde werk en past jouw uitwerking aan als daarom wordt gevraagd. Door aan de LWP's te voldoen laat je zien de kerntaken en werkprocessen te beheersen (kennis, vaardigheden, houding en gedrag) die horen bij het beroep waarvoor je wordt opgeleid. Aan jou dus om tijdens het werken aan de LWP's te laten zien wat je allemaal kan. De LWP's staan in ons onderwijs centraal. Je krijgt lessen (TWIXX) die jou helpen deze LWP's te kunnen aangaan, zowel theoretisch als praktisch. Ook ondersteunen de TWIXX jou bij de voorbereiding op de examens. 

    Door te experimenteren, te proberen en een klein beetje buiten je comfort zone te gaan (iets proberen wat je nog niet of nauwelijks hebt gedaan), ervaar je nieuwe dingen. Door daar bewust op terug te kijken (reflecteren), vergroot je je zelfkennis en kom je er steeds meer achter waar jouw talenten en waar je uitdagingen liggen. Onder andere op deze wijze is het voor ons als docententeam een eer en ons streven bij te mogen dragen in jouw talent ontwikkeling.

  7. Individueel leren en leren in groepen

    Tijdens jouw opleiding leer je zelfstandig en in groepen. Je werkt aan theorie- en praktijkopdrachten aan de hand van een individueel leerplan (ILP). Het ILP maakt een belangrijk onderdeel uit van de Landstede-visie Talentvol Ontwikkelen. Je vindt je ILP terug in e-TO (digitale leeromgeving). Omdat we op jouw persoonlijke situatie in willen spelen, kan het voorkomen dat gedurende de opleiding de coachgroep waarin je zit kan wijzigen omdat je bijvoorbeeld versneld of juist vertraagd in de voortgang van je opleiding. Het uitgangspunt is altijd dat we je de begeleiding willen bieden die aansluit bij jouw leerbehoefte.

    Wij staan als team (studenten en docenten) in contact met elkaar. We zien dit als voorwaarde om te komen tot leerprestaties.

    Vandaar onze slogan: 'Samen leren, samen-werken, Wij!'

  8. Overzicht van de opleiding

    Overzicht van de opleiding

    Iedere MBO opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en uit een keuzedeelverplichting. Deze onderdelen bestaan uit kerntaken en werkprocessen. Een kerntaak is de belangrijkste bezigheid van je werkzaamheden waar je voor wordt opgeleid. de werkprocessen vallen daaronder en geven een taak of handeling weer wat er van je verwacht wordt in je toekomstige beroep. 

    • Via deze link de uitleg over basisdeel, profieldeel en keuzedelen
    • Via deze link een filmpje met de uitleg over de herziening van de kwalificatiestructuur MBO (is een ouder filmpje, maar geeft goed weer hoe dit in elkaar zit)

    Voor jouw opleiding gelden de volgende kerntaken en werkprocessen vakgericht (basisdeel, profieldeel en keuzedelen). 

    Kwalificatiedossier Handhaver toezicht en veiligheid

    Basisdeel

    Kerntaak 1:  B1-K1:  Houdt toezicht in het publieke domein

    B1-K1-W1:  Bereidt een surveillance voor

    B1-K1-W2:  Surveilleert en houdt toezicht

    B1-K1-W3:  Treedt corrigerend op

    B1-K1-W4:  Voert een burgeraanhouding uit

    Kerntaak 2:  B1-K2:  Biedt service en verleent hulp

    B1-K2-W1:  Informeert en verwijst personen

    B1-K2-W2:  Voert (ondersteunende) serviceverlenende werkzaamheden uit

    B1-K2-W3:  Geeft voorlichting over het voorkomen van (kleine) criminaliteit

    B1-K2-W4:  Verleent hulp

    Profieldeel

    Kerntaak 1:  P2-K1:  Bevordert de veiligheid en leefbaarheid

    P2-K1-W1:  Maakt surveillanceplan

    P2-K1-W2:  Treedt sanctionerend op

    P2-K1-W3:  Handelt opgelegde sancties administratief af 

    P2-K1-W4:  Organiseert, onderhoudt en gebruikt samenwerkingsverbanden

    Keuzedelen

    Naast je basisopleiding en je generieke delen voor de opleiding Handhaver toezicht en veiligheid, kies je ook nog een aantal keuzedelen. Hoeveel dat er zijn hangt af van de duur van een bepaald keuzedeel. In ieder geval besteed je totaal 720 studiebelastingsuren aan keuzedelen, door bijvoorbeeld 3 keuzedelen van 240 uur of 1 keuzedeel van 720 uur. Daarmee kun je zelf je opleiding en diploma verdiepen en verbreden. In de loop van het eerste jaar krijg je uitgebreide informatie over welke keuzedelen wij aanbieden en hoe hier een keuze in te maken. Niet alle keuzedelen die het Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (S-BB) heeft vastgesteld kunnen gekozen worden. Het opleidingsteam koppelt de beschikbare keuzedelen aan jouw opleiding. 

    NB Vanaf cohort 2020 tellen de keuzedelen mee in de zakslaagregeling!!

    Het volgen en examineren van het keuzedeel is verplicht. Het aanbod keuzedelen wordt per cursusjaar vastgesteld, tussentijds kunnen er keuzedelen worden gewijzigd. Dit heeft te maken met het doel van keuzedelen. 

    Voorbeelden van een keuzedeelaanbod* 

    • Internationaal I: bewustzijn (interculturele) diversiteit met sbu 240 uur
    • Proactief beveiligen met sbu 240 uur
    • Bestuursrechtelijk handhaven met sbu 240 uur
    • Kmar arrangement met sbu 480 uur
    • Landstedebrede keuzedelen met verschillende sbu's van 240 of 480 uren

    *keuzedeelaanbod kan wijzigen en wordt via de coach kenbaar gemaakt. Student kiest gedurende de opleiding keuzedelen. Het opleidingsteam en de coach begeleiden dit traject.

    Generieke deel

    Hiermee bedoelen we Nederlands en rekenen. In de algemene studiegids van Landstede staat beschreven hoe we binnen Landstede met de generieke vakken omgaan en welke niveaus van toepassing zijn. We hechten ook veel waarde aan dit gedeelte van je opleiding. We proberen daar waar het mogelijk is, de generieke onderdelen te koppelen aan de vakgerichte delen.   

    Daarnaast zal je ook apart lessen, toetsen en examens krijgen op de generieke onderdelen. De eisen voor de examens voor Nederlands en rekenen is niveau 2F.

    Landstede Loopbaan en Burgerschap (LLB)

    We werken op school ook aan je persoonlijke groei, je loopbaan en aan burgerschap door het maken van opdrachten en het uitvoeren van projecten tijdens je opleiding. Je leert niet alleen voor een beroep maar ook om als mens actief deel te kunnen nemen in de samenleving.

    Op school bereiden we je ook voor op jouw loopbaan. We kijken samen naar wie je bent, wat je kan en wat je wilt. We onderzoeken samen waar je enthousiast van wordt, welke talenten je hebt (ontdekt) en wat dit betekent voor je toekomstige werk en/of een vervolgstudie.

    Van alle activiteiten die je in het kader van LLB uitvoert verzamel je bewijzen. Deze bewaar je in een portfolio. Dit portfolio wordt als afsluiting van je opleiding beoordeeld. Je hoort op de verschillende onderdelen (dimensies of kerntaken) van LLB ontwikkeling te laten zien door opdrachten netjes en persoonlijk (authentiek) uit te werken.

    In dit filmpje wordt (Landstede) Loopbaan en Burgerschap in het kort uitgelegd.

    Planning onderwijsprogramma

    De duur van je opleiding kunnen we vooraf nog niet vastleggen. We hebben als onderwijsteam wel de gemiddelde duur van de opleiding gepland. Voor jouw opleiding is dit 3 jaar. Per leerjaar worden 1000 klokuren onderwijs aangeboden. Deze uren zijn verdeeld over school, stage (BPV= BeroepsPraktijk Vorming) en praktijkleren (geplande onderwijsactiviteiten buiten school). Naast het door ons geplande onderwijs, behoor je thuis ook aan de slag te gaan met je opleiding. Zo werk je thuis aan opdrachten en leer je de kennis die je nodig hebt om je opleiding met een diploma te kunnen afronden. 

    Het schooljaar is verdeeld in 4 perioden van ongeveer 8 á 9 weken en wordt afgesloten met de ladenlossenweek.

    Per periode krijg je een nieuw rooster.

     

  9. Startprogramma

    In het eerste jaar van je opleiding start je met een introductiekamp. Tijdens deze dagen maak je kennis met je klas, je coach en Landstede. Ook krijg je informatie om de startperiode aan te gaan (denk hierbij aan het rooster, docenten, wijze van afmelden, omgangsnormen, enz.). 

    Na de introductie, tijdens de eerste weken van jouw opleiding, doorlopen we een zogenaamd 'Startprogramma'. Tijdens dit programma (gepland in je rooster) ontvang je alle informatie die nodig is om je opleiding tot een succes te maken. Zo doorlopen we ook deze gids. We vinden het van belang dat jij op de hoogte bent van je rechten, maar ook van je plichten als student. Zo worden o.a. de volgende onderdelen tijdens de startperiode behandeld:

    • Hoe gaan we met elkaar om?
    • Waar en bij wie kun je terecht met een bepaalde vraag?
    • Hoe meld je je af bij ziekte of ziekenhuisbezoek?
    • Welke ondersteuning kun je krijgen tijdens je opleiding?
    • Hoe zijn je resultaten te zien?
    • Bij wie kan je terecht met persoonlijke problemen?
    • Hoe vraag je examens aan?
    • Wat komt er allemaal bij kijken of je diploma te kunnen halen?
    • enz.

    Na de startperiode wordt de focus verlegd naar de kennis en vaardigheden die gevraagd worden voor het beroep waar je voor opgeleid wordt. Let wel, deze informatie (studiegids, maar ook het examenreglement) is van belang gedurende je gehele opleiding. Zorg er dus voor dat je weet waar je informatie terug kunt vinden. 

  10. Planning onderwijsprogramma

    Planning onderwijsprogramma

    De globale planning van de gehele opleiding staat in de herontwerptool (ook wel HOT genoemd) en kun jij terug vinden in e-TO. Het is een globale planning, dit betekent dat er soms tijdens het schooljaar in geschoven wordt omdat dit beter uitkomt in het geheel.

    Schooljaar

    Het schooljaar bestaat uit 4 periodes. Iedere periode sluiten we af met een 'lossen- en ladenweek' (LoLaweek). Je 'lost' de door jou uitgewerkte opdrachten (LWP's) en vraagt feedback aan bij de docenten. Vervolgens 'laad' je de nieuwe LWP's voor de aankomende periode. We sluiten het schooljaar af met twee van deze weken. Je ontvangt voor deze LoLaweken een aangepast rooster dat je dan volgt. Deze weken staan over het algemeen in het teken van projecten, coaching, evalueren en reflecteren. 

    Lesrooster 

    Lessen kunnen van 08.00 - 19.45 uur geroosterd worden. De roostermaker streeft er naar dat de roosters 2 weken voor aanvang inzichtelijk zijn. We werken in lesblokken van 60 en 90 minuten. 's Morgens en 's middags is een pauze van 15 minuten. De middagpauze duurt 30 minuten. 

    Mocht vanwege omstandigheden het lesrooster anders verlopen, dan hoor je dit uiteraard zo spoedig mogelijk.

    Lesroosters zijn in te zien op jouw Studenten Connectpagina, ook kun je ze vinden in Eduarte. Tijdens de coachlessen wordt hier aandacht aan besteed.

    Buitenschoolse activiteiten 

    Binnen V&B Zwolle vinden we het van belang om naast de geroosterde lessen op school ook in en van de praktijk te leren. Je wordt geacht aan deze buitenschoolse activiteiten actief deel te nemen wanneer je hiervoor ingepland wordt. Dit leren in de praktijk vindt voornamelijk buiten schooltijden plaats. Hou er dus rekening mee dat je ook ingezet kunt worden in weekenden en vakanties. Dit hoor je uiteraard zo vroeg mogelijk om eventuele hobby's of bijbaantjes te verplaatsen. 

    Eén ding is zeker bij de start van een schooljaar. Alle studenten starten op hetzelfde moment. Maar wanneer studenten klaar zijn met hun opleiding is heel verschillend. Dit betekent dat studenten individueel kunnen versnellen of vertragen tijdens hun opleiding. Hierdoor kan de planning van het onderwijsprogramma, zoals in de roosters aangegeven meebewegen tijdens het versnellen en vertragen van de opleiding. Hiervoor wordt dan een ILP(Individueel leerplan) gemaakt welke in e-TO geplaatst wordt. Studenten starten allemaal in dezelfde periode, maar de einddatum voor hun opleiding kan binnen of buiten de 2 of 3 leerjaren vallen.

  11. Herontwerptool

    In de herontwerptool kan je de geplande onderwijstijd terugvinden. Dit is een globale planning. Hier kan dus van afgeweken worden, maar geeft jou richting in wat je wanneer kunt verwachten.

    Link naar herontwerptool

  12. Vakanties

    Ieder schooljaar wordt de jaarplanner opnieuw vastgesteld. Je ziet in deze jaarplanner wanneer de vakanties gepland staan. De vakantieplanner ontvang je in de startperiode via je coach.

    Zoals je eerder hebt gelezen in deze gids, weet je dat er ook een beroep op je gedaan kan worden in weekenden en vakanties. Je krijgt dit uiteraard bij tijds te horen van je coach. Zo weten we al dat je in de meivakantie, op 5 mei, een buitenschoolse leeractiviteit hebt, het bevrijdingsfestival Overijssel. Je kunt bij je coach vragen om welke momenten het nog meer gaat. 

    Buiten de geplande schoolvakanties kunnen we zonder bijzondere reden geen verlof verlenen. Is er een bijzondere reden, dan bespreek je dit met je coach. Je kunt dan eventueel 'bijzonder verlof' aanvragen. Dit verlof kan, met aanleveren van de gevraagde bewijzen, verleend worden door de teamleider. 

  13. Digitale leeromgeving

    In je digitale leeromgeving wordt alles over je ontwikkeling door zowel jezelf als je coach tijdens de opleiding bijgehouden. Wij noemen deze digitale leeromgeving e-TO (electronisch Talentvol Ontwikkelen). In e-TO kun je alles vinden over o.a. je Individuele leerplan (ILP, de door jou uit te werken opdrachten in een bepaalde periode en de ontvangen feedback daarop), de kluis (examenplan en examenresultaten) en de notities van coachings- en begeleidingsgesprekken. Ook deze gids kun je in e-TO terugvinden. Zo heb je overal en op ieder moment zicht op de laatste ontwikkelingen en voortgang binnen jouw leertraject. 

    Je ontvangt een Landstede e-mailadres. Het is van belang dat je deze gebruikt (je kunt mailadressen koppelen), want op je Landstede e-mailadres ontvang je informatie die voor jou van belang is. Dit geldt tot en met het diplomeren, dus zo lang je ingeschreven staat bij Landstede.

    Naast e-TO en je Landstede e-mailadres maak je ook gebruik van het studentenportaal van Landstede (Connect). Je kunt op Connect softwarematige programma's en oplossingen vinden. Ook vind je daar alle informatie omtrent examinering. Je kunt op Connect bijna alles vinden wat je nodig hebt voor je opleiding.

    Tijdens je coachles krijg je uitleg over hoe je hiermee kunt werken. Belangrijk is dat je een goedwerkende laptop hebt met camera en microfoon. 

    Voor de ondersteuning bij het leren van de vakgerichte lesstof maken we gebruik van de digitale leeromgeving van het SPV (huidige leverancier lesmateriaal). Je coach zal jou begeleiden in het gebruik van deze leeromgeving.

  14. Trajectlijn

    In de trajectlijn staat in drie fases beschreven wat je moet weten (kennis) en wat je moet kunnen laten zien (vaardigheden). In de drie fases zit een opbouw van 'beginner' naar 'gevorderd' tot 'beroepsbekwaam'. We leiden je op tot beroepsbekwaam (beginnend beroepsbeoefenaar).

    Tijdens leermetergesprekken met je coach, bekijk je met je coach in welke van de drie fases je van je opleiding zit. De leermeter staat gekoppeld aan de door jou te maken opdrachten. Je verzamelt dus bewijs dat je jezelf ontwikkeld binnen de opleiding door de opdrachten uit te werken (LWP's). De leermeter geeft dus een indicatie in welke fase je zit van je opleiding. 

    In de lessen met je coach zal je uitleg krijgen over de trajectlijnen en het leermetergesprek.

  15. LWP

    Gedurende de opleiding krijg jij LWP’s (Leer Werk Prestaties) om aan te werken. Een LWP is een omschrijving van een uitgebreide opdracht die je uit gaat voeren. Binnen jouw opleiding werk je een aantal LWP’s uit die je helpen te ontwikkelen tot een beginnend beroepsbeoefenaar. Je laat zien door deze grotere opdrachten uit te voeren dat je bepaalde taken (werkprocessen) beheerst die gevraagd worden voor het werk, de baan waar je voor opgeleid wordt.

    De LWP staat binnen V&B Zwolle centraal. Alle lesactiviteiten (TWIXX, daarover later meer) zijn ondersteunend aan de LWP.

    Je krijgt LWP's van je coach gekoppeld in jouw e-TO omgeving. Aan deze LWP werk je een periode, waarbij je zorgt dat je jouw uitwerkingen netjes, overzichtelijk en geordend plaatst in e-TO. Dat wat jij uploadt, daar ben je zelf verantwoordelijk voor. Zorg er dus voor dat je het geheel pas uploadt op het moment dat je er zelf tevreden over bent. Je ontvangt uiterlijk binnen tien werkdagen feedback van een vakdocent op jouw werk. Feedback kan zijn dat er om een aanvulling gevraagd wordt, dit volg je uiteraard op, zodat je de LWP af kunt sluiten. Om een LWP af te kunnen sluiten, verzamel je alle door jou ontvangen feedback die je hebt ontvangen tijdens het werken aan de LWP (leg ontvangen feedback dus vast!). De voor jou relevante feedback beschrijf je op de plek die daarvoor bestemd is (groene bolletjes). Ook schrijf je een reflectie, waarin je duidelijk aangeeft wat je meeneemt naar een volgende LWP of opdracht. Als je dat hebt gedaan vraag je aan je vakdocent of coach de LWP af te sluiten. Reflecteren loopt ook  als een rode draad door je opleiding. Van kritisch kijken naar jezelf en`erachter komen waar iets bij jou vandaan komt (reflecteren), leer je heel veel. 

    Bij Veilig & Beschermd Zwolle hanteren we een vaste werkwijze bij het aangaan van de LWP tot het afronden ervan. Deze werkwijze zal aan het begin van je opleidingen (tijdens de startperiode) door je coach besproken en uitgelegd worden. 

    Voorbeelden van LWP's zijn:

    • Hulpmiddelen toepassen tijdens een surveillance
    • Als BOA/burger de straat op
    • Roos van Leary, handig tijdens het handhaven

  16. TWIXX/lesactiviteiten

    Lesactiviteiten genaamd TWIXX

    Een TWIXX is onderdeel van een LWP en is een afkorting voor alles wat je nodig hebt om een LWP goed af te ronden: Training Workshop Instructie XX = alle overige lesactiviteiten zoals bijvoorbeeld een gastles.

    Op je lesrooster staat beschreven wanneer je een TWIXX hebt, dat betekent dus een geroosterde les. Neem daar altijd aanteken materialen mee. Je zal veel op je laptop werken. We verwachten dat je ook altijd pen/potlood en een schrift/multomap meeneemt. Het is handig om aantekeningen te maken en wanneer je feedback krijgt, kun je dat direct noteren, zodat je dit op een later tijdstip kunt verwerken.

    Voorbeelden van TWIXX zijn:

    • Veiligheidsorganisaties in Nederland
    • Gastles 'Rechter in de klas'
    • Test je leefstijl

  17. Individueel leerplan (ILP)

    In jouw e-TO staat een tabblad genaamd 'ILP' (Individueel Leer Plan). In dit ILP staan de LWP’s per periode waaraan je gaat werken. Je kunt daardoor in een ander tempo je leerroute doorlopen. Het kan zijn dat je door omstandigheden wat langer over je opleiding doet. Ook kan het gebeuren dat je binnen jouw opleiding versnelt. Het is aan jou, in overleg met je coach, om het tempo aan te passen waarin je de opleiding doorloopt. We verwachten dat je altijd in contact staat met je coach, zodat deze weet waar je staat in de opleiding.

  18. Feedback tijdens de LWP

    Feedback is een krachtig middel om te ontwikkelen. Feedback betekent dat je iets teruggeeft of terugkrijgt. NIet alleen jouw coach zal je feedback geven tijdens je opleiding, ook alle andere docenten, maar ook vakspecialisten zullen jou voozien van feedback. Alle feedback die je ontvangt, zo verwachten we van je, neem je mee voor jouw ontwikkeling. 

    Tijdens het werken aan LWP's ontvang je feedback. Deze feedback noteer je, om tijdens de afronding van je LWP weer bij stil te staan door dit in e-TO in het systeem te verwoorden. Door dit te noteren in e-TO op de daarvoor bestemde plek (dit wordt uitgelegd in de startperiode door je coach) laat je zien dat de feedback bij jou is aangekomen. Je kiest de voor jou meest belangrijke feedback om bewust mee aan de slag te gaan. Van die feedback formuleer je een leerdoel(en), zodat je je ontwikkelt tot een beginnend beroepsbeoefenaar en betrokken mens in de samenleving. Dit noemen we reflecteren.

    Ook geef en ontvang je feedback van medestudenten. Kort gezegd, we kunnen van iedereen leren en laten zien dat we daar open voor staan! 

  19. Coach

    Tijdens de opleiding heb je een coach. De coach is jouw aanspreekpunt bij vragen over de opleiding en studievoortgang. Je coach begeleidt je ook in jouw persoonlijke ontwikkeling en helpt je bij je studieloopbaan.

    De coach is altijd je eerste aanspreekpunt voor (hulp)vragen en opmerkingen.

    Het is belangrijk dat jouw coach op de hoogte is van hoe het met jou gaat en of er iets bij je speelt. Zo kan jouw coach jou de beste ondersteuning geven die je nodig hebt om je studie tot een succes te maken.

    Een coach is geen mentor die zegt wat je moet doen en ook zegt hoe je dat moet doen. In het begin zal de coach je wegwijs maken binnen de procedures en normen van team Landstede V&B Zwolle.

    Naarmate je opleiding vordert, zal de coach (figuurlijk) meer achter je komen te staan en vragen stellen, waardoor je zelf na zal denken over te maken keuzes. Deze visie op coaching draagt volgens ons bij aan het vergroten van jouw autonomie (zelfsturing en zelfregie).

  20. Leermetergesprek/Leerloopbaangesprek

    Minimaal twee keer per jaar heb je een leermetergesprek. Je kijkt dan terug op de voorgaande periode. Samen met de coach bespreek je dan je ontwikkeling, leerpunten, planning en studievoortgang. Beide gesprekken worden vastgelegd in e-TO en zijn voor jou dus inzichtelijk.

    De leermeter is een digitaal hulpmiddel en is in jouw e-TO terug te vinden. Jouw coach zal je hier uitleg over geven als je hieraan toe bent, want er kan pas geschoven worden op het moment dat je enkele LWP's hebt afgerond.

    De coach houdt zich zoals gezegd met jouw ontwikkeling en voortgang van je opleiding bezig. Ook zal de coach klassikaal en individueel het hebben over jouw loopbaan. Nadenken over wat je wil bereiken en hoe je dat voor elkaar kan krijgen zal tijdens coaching aan bod komen. Je bent dan bewust bezig je loopbaan vorm en richting te geven.

  21. Contact school, ouders/verzorgers en studenten

    Jouw coach is voor jou en je ouder(s)/verzorger(s) het eerste aanspreekpunt. Voor de start van je opleiding hebben we als vakteam een eerste kennismakings- en voorlichtingsbijeenkomst georganiseerd, waarin we uitleg hebben gegeven over enkele zaken die vooraf al van belang zijn om te weten. Voor deze bijeenkomst zijn jij en je ouder(s)/verzorger(s) voor uitgenodigd en vond plaats voor de zomervakantie.

    Van de Mederwerker Student Administratie heb je in het begin van de zomervakantie een brief ontvangen met daarin informatie over de start van je opleiding en wat je nodig hebt (zoals boeken en laptop). 

    In de eerste periode van de opleiding bereid je met je klas een ouderavond voor. Doel is om als klas een interessant programma te organiseren voor de ouder(s)/verzorger(s). Zo kun je laten zien wat we o.a. op school doen.

    Rond de helft van het eerste leerjaar wordt er door je coach een 10-minutengesprek ingepland. Je gaat met je ouder(s)/verzorger(s) en jouw coach in gesprek over de voortgang van je opleiding. Dit 10 minutengesprek plannen we alleen het eerste leerjaar in.. Er kan uiteraard, wanneer dat wenselijk is, een gesprek met de coach aangevraagd worden bij de coach. We zullen in eerste instantie het contact laten verlopen via jou als student. Mochten er iets spelen rond jouw voortgang, dan zal jouw coach, wanneer je onder de 18 jaar bent, contact opnemen met je ouder(s)/verzorger(s). 

  22. Aanwezigheid, verzuim, ziekte en afmelden, verlof aanvragen

    In de algemene informatiegids heb je al kunnen lezen wat hier onder verstaan wordt, wat de wettelijke regels zijn en wat het Landstede beleid is.

    Participatie (aanwezigheidsregistratie) wordt door de docenten ieder lesblok bijgehouden (ook tijdens praktijkleren buiten school), je kunt via Connect inzicht krijgen in je eigen aanwezigheid bij jouw lesuren. Heb je hierover vragen, meldt het dan bij je coach of bij de verzuimcoordinator, mevrouw Barty Kits.

    V&B Zwolle houdt zich ook aan de wet- en regelgeving omtrent verzuim, wat in kan houden dat we bij te hoge afwezigheid en/of ziekteverzuim melding maken bij Leerplicht, RMC en DUO.

    Procedure

    Binnen de opleiding meld je je bij ziekte voor zowel schooldagen, praktijk als BPV (stage) per mail af bij je coach en in het digitale systeem.

    Digitaal afwezigheid melden gaat via student/ouderportaal. Als er een nieuw wachtwoord nodig is voor een van de ouders bij 18-student zal deze niet telefonisch of per mail doorgegeven worden maar moet de student persoonlijk bij de medewerker Student Administratie een nieuw wachtwoord opvragen.

    Als een student een emailadres van ouders doorgeeft, kan het daarna wel gemaild worden.

    Tijdens je BPV meld je je natuurlijk ook af bij jouw contactpersoon van je BPV adres, volgens de daar geldende afspraken. Ook zet je je ouders/verzorgers in cc van deze mails.

    Bij andere (bijzondere) afspraken waardoor je afwezig bent van school, vul je minimaal 5 werkdagen van te voren een schriftelijke verlofaanvraag in en deze lever je in bij je coach, met een bewijsstuk zoals een afsprakenkaart. Deze verlofaanvraag moet ook worden ondertekend door ouders en/of verzorgers.

    Je coach zal deze aanvraag dan beoordelen. Je kunt deze verlofaanvraag ophalen bij de medewerker Student Administratie.

  23. Korte beschrijving van de examinering

    Je diploma ga je halen door het behalen van verschillende examens. Je hebt vakspecifieke examens die worden afgelegd bij het ExTH (Exameninstelling Toezicht en Handhaving) op een aangewezen locatie van het ExTH.

    Daarnaast heb je examens voor de generieke vakken Nederlands, rekenen en Leren Loopbaan Burgerschap. Deze examens ga je op Landstede afleggen. Tijdens je opleiding word je verder geïnformeerd over de wijze van aanmelden en overige voorwaarden. 

  24. Werkwijze en procedure

    De beroepsgerichte theorie-examens en de HTV praktijkexamens worden landelijk geëxamineerd door het ExTH (Exameninstelling Toezicht en Handhaving). De theorie-examens vinden plaats na afsluiting van het op school behandelde theorieonderdeel (BOA, WKPV 1 en 2). De landelijke praktijkexamens HTV worden aan het eind van de opleiding afgenomen.

    Voordat jij aan de beroepsgerichte theorie- en praktijkexamens bij het ExTH deelneemt, is het voor jou en voor Landstede belangrijk om in te kunnen schatten of jij daadwerkelijk klaar bent voor dit examen. Jij zal voorafgaande aan elk examen een voorwaardelijke ontwikkelingsgerichte toets afronden conform de eisen die gelden voor het examen.

    Wat is een voorwaardelijke ontwikkelingsgerichte toets?

    De voorwaardelijke, ontwikkelingsgerichte toetsen behoren niet tot het examen, maar tot het onderwijsproces en zijn derhalve geen examens. De voorwaardelijke ontwikkelingsgerichte toetsen tellen dan ook niet mee voor de zak- en slaagregeling.  

    Jij zal voorafgaand aan ieder beroepsgerichte examen (bedoeld worden de examens BOA, Wettelijke Kaders Publieke Veiligheid 1 en 2 en het HTV-praktijkexamen) een door het docententeam ontwikkelde voorwaardelijke toets maken/doen. Deze voorwaardelijke toets zal worden beoordeeld met een gelijke cesuur zoals deze wordt gehanteerd bij de examens van het ExTH. De uitslag van deze voorwaardelijke toets zal met jou worden besproken, door je coach of door de vakdocent, om te kijken of je in staat bent het vakgerichte examen bij het ExTH te behalen.

    Generieke examens

    De examens Nederlands, rekenen, LLB en keuzedeel worden op school geexamineerd. Na afname van een examen heeft de docent 10 werkdagen de tijd om dit examen na te kijken. Dit geldt niet voor de centrale examens (CE). Deze examens worden landelijk nagekeken. De uitslag van deze examens zijn niet binnen 10 werkdagen verwerkt. Je resultaat wordt in het digitale systeem e-TO gezet, daarvan krijg je een melding in je Landstede mail. Een aantal examens kun je inzien nadat je deze gemaakt hebt. Je krijgt alleen de opdrachten en je eigen gemaakte werk te zien. Er moet iemand van het examenbureau bij aanwezig zijn en verder mag er niemand bij zijn. 

    Rekenen

    NB Vanaf cohort 2020 telt rekenen mee in de zakslaagregeling!!

    Je moet minimaal een 5,0 voor rekenen hebben. Voorwaarde is dan wel dat Nederlands een 6 of hoger is.

    In het digitale volgsysteem (e-TO) zullen onder het tabblad 'de kluis' jouw behaalde resultaten te zien zijn. Wanneer je alle examens hebt behaald, je urenstaat van je BPV voldoende is en daarbij alle BPV formulieren met een voldoende beoordeeld zijn, heb je recht op het diploma HTV.

    Afwezigheid examens

    Bij afwezigheid meld je je voorafgaand aan het examen bij het examenbureau af. Zie verder ‘Recht op herkansing en overmacht’. 

    Recht op een herkansing en overmacht

    Wettelijk heb je recht op een tweede gelegenheid voor ieder examen. Deze tweede gelegenheid wordt op een redelijke termijn opnieuw aangeboden. Een reden tot tweede gelegenheid kan zijn dat je de eerste gelegenheid onverhoopt afwezig was of dat je een hoger examenresultaat wilt behalen.  

    Bij uitzondering, bijvoorbeeld in een overmacht situatie waardoor je niet aanwezig kon zijn bij het examen, kun je in aanmerking komen voor behoud van een examengelegenheid, Je dient hiervoor een schriftelijk verzoek in bij het examenbureau. Je voorziet dit verzoek van argumenten en bewijsmateriaal. Het examenbureau legt jouw verzoek voor aan de examencommissie.  

    Examendeelnemer

    Een student die een examen na twee gelegenheden  het examen niet heeft behaald, kan zich, mits voldaan aan de criteria van examendeelnemer, na afloop van de opleiding inschrijven als examendeelnemer. De student heeft daarmee geen recht op onderwijs, BPV of begeleiding en betaalt een bedrag voor elk nog af te leggen examen.

    Je betaalt een inschrijfgeld van 150 euro en een bedrag per examen die je nog moet maken om het diploma te behalen, voor meer informatie over bedragen kun je terecht bij je coach

    Examenprotocol studenten

    De schoolexamens worden afgenomen in aanwezigheid van een of meerdere surveillanten.

    Het examenprotocol is bindend. Dat wil zeggen dat wie zich daar niet aan houdt, zich moet melden bij het examenbureau. Vervolgens wordt contact opgenomen met de examencoördinator van het team, wat in het uiterste geval kan leiden tot nietigverklaring of uitsluiting van het examen.

    Het protocol

    • Je betreedt de examenruimte zonder tas, jas, pet, mobiele telefoon, horloge. Alleen datgene wat je nodig hebt om het examen te kunnen maken, heb je bij je (op tafel): een pen en je pasje.
    • Je neemt plaats achter de tafel die jou is toegewezen.
    • Je legt je Landstede-pas of een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) zichtbaar op de tafel.
    • Ben je niet in het bezit van een legitimatiebewijs, dan kun je niet deelnemen aan het examen.
    • Bij elke examenzitting legt de surveillant schriftelijk vast of je er bent.
    • Je neemt het examen in ontvangst van de surveillant en volgt eventuele instructies op met betrekking tot het gebruik van hulpmiddelen.
    • Je maakt het examen binnen de daarvoor beschikbare tijd zonder hardop te denken en/of te overleggen met anderen; het uitwisselen van hulpmiddelen is verboden.
    • Wanneer je klaar bent, lever je je werk, aantekeningen en de examenopgaven in bij de surveillant, de surveillant geeft aan wanneer je mag vertrekken.
    • Het verlaten de ruimte tijdens het examen is alleen toegestaan onder begeleiding van een surveillant.
    • In bijzondere situaties, bijvoorbeeld insuline spuiten, hiervoor toestemming van de examencommissie en is dat bekend bij het examenbureau 

    Algemene regels

    • Je respecteert te allen tijde de dienstdoende surveillanten en volgt hun aanwijzingen zonder commentaar op.
    • Je gedraagt je zoals dat tijdens examens behoort en bezorgt niemand overlast.
    • Je levert een bijdrage aan een zorgvuldige procedure door stipt op tijd aanwezig te zijn en alles bij je te hebben wat je voor het examen nodig hebt.
    • Je hebt je voldoende voorbereid op het examen waardoor het niet nodig is dat je allerlei vragen stelt. Bedenk in dit verband dat surveillanten je inhoudelijk absoluut niet van dienst mogen zijn.

    Regels met betrekking tot begin en eind van het examen

    • Wie te laat is, heeft het recht om na aanvang van het examen nog te worden toegelaten, mits dit binnen de termijn is die de opleiding heeft vastgesteld.
    • Wie te laat is, krijgt daarover een aantekening in de presentielijst.
    • Wie te laat is, heeft geen recht op extra tijd.
    • Gedurende het eerste halfuur van een examen mag niemand het examenlokaal verlaten.
    • De in het examenrooster aangegeven begin- en eindtijd van een examen is bindend.
    • Verlenging van de examentijd is alleen toegestaan met toestemming van de DEC.

    Fraude, plagiaat en onregelmatigheden examen

    Als er fraude, plagiaat of een onregelmatigheid wordt geconstateerd bij een examen, maakt de student het examen af. De surveillant maakt intussen een aantekening op het proces-verbaal van het examen. De surveillant maakt een ‘protocol van onregelmatigheid’ op en stuurt dit via examenbureau naar de examencommissie (DEC).

    De DEC neemt maatregelen, bijvoorbeeld ongeldigheidverklaring van de uitslag van het betreffende examen of uitsluiting van (verdere) deelname aan examinering. Voordat een dergelijke maatregel wordt opgelegd, wordt de student gehoord. De student kan zich daarbij laten bijstaan door een meerderjarige. Als de student minderjarig is, neemt de student een wettelijke vertegenwoordiger mee. Alle betrokken partijen worden van de maatregel schriftelijk in kennis gesteld.

    Bij onregelmatigheid moet je denken aan:

      • spieken
      • niet opvolgen van instructies van surveillanten;
      • het gebruik van niet-toegestane hulpmiddelen;
      • telefoon opnemen of bekijken tijdens het examen;
      • het meenemen van het kladpapier uit de examenruimte

    Verder beoordeelt de examencommissie of gedragingen, handelingen en dergelijke als onregelmatigheid gelden.

    Als bij een praktijkexamen fraude, plagiaat of een onregelmatigheid wordt geconstateerd, meldt de coach dit bij de DEC. De procedure verloopt op dezelfde wijze als hierboven.

    Bezwaar maken

    Als je het niet eens bent met een uitslag, een genomen maatregel of beslissing kun je binnen tien werkdagen nadat je hiervan op de hoogte bent gesteld een schriftelijk bezwaarschrift indienen bij de Decentrale Examencommissie (DEC). Als je het vervolgens niet eens bent met de beslissing van de DEC, kun je binnen tien dagen na deze beslissing in beroep gaan bij de Commissie van Beroep van Landstede. (zie de algemene gids) Het examenbureau fungeert als postadres voor deze bezwaarschriften.

    Examencommissie

    Elke opleiding heeft een decentrale examencommissie (DEC), die verantwoordelijk is voor de diplomering binnen het landschap. .

    Het examenbureau

    Het examenbureau is verantwoordelijk voor het plannen, de afname en de verwerking van de   schoolexamens.

    Contactgegevens examenbureau: examenbureaudiensten@landstede.nl

    Contactgegevens examencoördinator team V&B:  ddoorn@landstede.nl

  25. Praktijkleren, BPV, Internationale BPV en andere vormen

    Praktijkleren

    Tijdens jouw opleiding ga je praktijkleren. Praktijkleren is het leren in, aan en van de praktijk.

    Dit zijn onderwijsactiviteiten buiten school die begeleid worden door jouw docenten in samenwerking met verschillende organisaties. Tijdens je intake hebben we je hierover verteld en tijdens deze activiteiten word je verwacht, ook al valt dit in weekenden/vakanties of avonden. We sluiten aan bij wat het beroep vraagt en dat is in de praktijk niet altijd tussen 09.00-17.00 uur.

    Voorbeelden van praktijkleren:

    • Kerst in oud Kampen 
    • Bevrijdingsfestival op 5 mei te Zwolle
    • Witte voetjes actie of DDO (Donkere Dagen Offensief)
    • Oefeningen met de politie zoals met ME-trainingen en horecatrainingen

    BPV

    BPV staat voor Beroeps Praktijk Vorming en is een verplicht onderdeel van het onderwijs. De duur dat je op BPV (voorheen noemde we dit stage) bent, is afhankelijk van de duur van je opleiding. Voor de volledige 3 jaar staat 900 uur BPV gepland. Met 'duur' bedoelen we niet alleen hoe lang je aaneengesloten op BPV bent, maar vooral de hoeveelheid aan gemaakte uren. Je coach en de BPV docenten zullen hier uitleg over geven, zodat je precies weet wat er wanneer van je gevraagd wordt tijdens de BPV. 

    We zullen je begeleiden in het zoeken naar een BPV-plek en anders kunnen wij jou een BPV-plek aanbieden. Tijdens de opleiding informeren wij jou over onze beschikbare BPV-plekken en projecten waar jij op kunt solliciteren.

    Voordat je op BPV gaat gaan wij jou verder informeren over de opdrachten die je meekrijgt en op welke leerdoelen je je gaat richten.

  26. Begeleiding vanuit school en op de BPV plaats

    Vanuit school krijg je een BPV-begeleider toegewezen. Deze BPV-begeleider heeft contact met jou en jouw leerbedrijf en zal de voortgang met je bespreken. Dit kan fysiek op locatie, maar ook online (via Microsoft Teams). Het aantal contactmomenten is afhankelijk van de lengte van de BPV-periode.

    In de onderstaande tabel kun je zien wat de uitgangspunten zijn per “soort” BPV. Zoals in het vorige hoofdstuk al genoemd ben jij verantwoordelijk voor het maken van de afspraken en leid jij de gesprekken.

    Tijdens het gesprek van de BPV-begeleider wordt jouw voortgang besproken met als basis het voortgangsformulier. Zorg er dus voor dat deze voorafgaand aan het bezoek is ingevuld en besproken met je praktijkopleider.

    Daarnaast beantwoordt de BPV-begeleider eventuele vragen van jou en je praktijkopleider en helpt de BPV-begeleider bij het oplossen van problemen die je ondervindt en die niet door jezelf en/of de praktijkopleider kunnen worden opgelost.
     

    Minimale contactmomenten

    Kortdurige BPV <200 uur

    Langdurige BPV >200 uur

    BPV bij de KMar

    Telefonisch contact in de startperiode van de BPV met praktijkopleider

     Ja

     Ja

    De BPV-periode bij de KMar zal jaarlijks in overleg met de KMar worden gepland op basis van de capaciteit bij de KMar. De begeleiding/bezoeken van je begeleider zal voorafgaande aan de BPV worden medegedeeld. Tijdens de BPV heeft Landstede intensief contact met de KMar over jouw voortgang.

    Tussentijds gesprek halverwege de BPV

     Nee

     Ja

    Bezoek om het eindgesprek te voeren

     Ja

     Ja

  27. Organisatie van de BPV

    Het is van belang dat de formele zaken rond de BPV goed vastgelegd zijn. Naast het aanvraagformulier en de BPVO moet je daarom een urenverantwoording bijhouden tijdens je BPV. Je houdt op je urenlijst bij op welke data en tijden je op BPV bent geweest en laat deze per week paraferen door je praktijkopleider. Een voorbeeld van een urenlijst vind je in de BPV-gids. Op deze lijst zet je aan het eind van je BPV ook het totaal aantal gerealiseerde BPV-uren en ook dit laat je aftekenen door je praktijkopleider en door de BPV-begeleider van school.

    Een ongetekende urenlijst is niet geldig. Daarnaast zal je de BPV met een voldoende af moeten sluiten. Hiervoor gebruiken we het BPV voldoende formulier (zie BPV-gids). Mocht de BPV geen voldoende opgeleverd hebben, dan zal er in samenspraak met je BPV-begeleider en met je coach gekeken worden wat de consequenties voor je opleiding zijn. Dit is afhankelijk van de reden van de onvoldoende op de BPV.

    Zowel de getekende urenverantwoording alsook het BPV voldoende formulier zijn onderdeel van je examendossier. Het is dus van wezenlijk belang dat deze documenten in orde zijn, anders kun je niet diplomeren.

    Hieronder een opsomming van de noodzakelijke formulieren rond de BPV, zorg ervoor dat dit voor elkaar is;

    • Aanvraagformulier BPVO ruim voor aanvang BPV ingeleverd,
    • BPVO moet voor aanvang BPV ondertekend zijn ingeleverd,
    • Urenverantwoording; alle gemaakte uren staan hier op met datum en tijd ondertekend door de praktijkopleider en door jouw BPV-begeleider van Landstede.
    • BPV voldoendeformulier door jou en de BPV-begeleider van Landstede ondertekend.

  28. Specifieke voorzieningen en of vereisten

    Ben jij een student die een specifieke voorziening nodig heeft voor een tijdens een examen? Dan verzoeken wij jou om dit aan het begin van je opleiding aan de coach door te bespreken. Samen met je coach ga je de randzaken organiseren, in samenwerking met het SAB (Student Advies en Begeleiding) binnen Landstede, om je opleiding passend te maken aan jou.

    Verklaring omtrent gedrag

    Je toekomstige werkgever en sommige leerbedrijven zullen bij jou een verzoek voor een V.O.G. doen.

    In de volgende video kom je meer te weten over deze verklaring:

    Jongeren en de VOG (Verklaring Omtrent het Gedrag)

  29. Studieinformatiepunt (STIP), opleidingsadministratie

    Bij de medewerker Student Administratie kun je terecht voor allerlei vragen zoals adreswijzigingen, aanvragen van een stageovereenkomst, kosten opleiding enz.. 

    Onze medewerker Student Administratie is mevrouw J.A. Horstman, email: jahorstman@landstede.nl

    De medewerker Student Administratie is gevestigd op de begane grond van jouw locatie, tijdens de startperiode zal hier aandacht aan worden besteed.

    De Student Administratie is geopend op maandag tot en met donderdag. 

  30. Vertrouwenspersoon

    Landstede vind het belangrijk om een veilige school te zijn voor alle studenten, waar iedereen zichzelf kan zijn. Wanneer een student te maken krijgt met ongewenst gedrag van een medestudent of medewerker van de organisatie dan kan hij hiervoor aankloppen bij de vertrouwenspersoon op jouw locatie.

    Paola Schot                                                 Margreet Overweg
    pschot@landstede.nl                                   moverweg@landstede.nl
    tel. 06-48277385                                         06-22881765                                     

    In het schoolgebouw zie je ook de foto’s hangen van de vertrouwenspersonen met de bij behorende gegevens.

  31. Specifieke afspraken en regels

    Het uniform

    Je hebt gekozen voor een uniformberoep. Bij het dragen van een uniform horen gedragsregels. Je wordt als beroepsgroep aangekeken wanneer je een uniform draagt. Dus het gedrag van een ander wordt ook op jou geprojecteerd. Reden te meer om ervoor te zorgen dat je gedrag laat zien dat ten minste past binnen de wet- en regelgeving. Sterker nog, we verwachten voorbeeldgedrag van jou en je klasgenoten.

    Als je een uniform aan hebt, val je veel meer op dan wanneer je in burgerkleding voor de dag komt. Wees daar bewust van. Dit onderwerp zal ook tijdens coachlessen ter sprake komen. We hechten dus erg veel waarde aan houding en gedrag.

    We verwachten dit van jou niet alleen op school, tijdens de BPV en tijdens buitenschoolse leeractiviteiten, maar ook in de omgeving van school, in de bus, trein, op de fiets of op het station. Je laat zien dat je respect hebt voor jezelf, je medemens en je omgeving, de maatschappij. 

    Bij de start van je opleiding heb je een uniform aangeschaft. Je bent zelf verantwoordelijk het uniform up-to-date te houden en er representatief uit te zien. Het kan dus voorkomen dat je een deel van het uniform gedurende de opleiding zal moeten vervangen of laten herstellen. 

    Het uniform, wat eenheid uitstraalt naar buiten toe, dragen we ook als eenheid. Je draagt het uniform op de wijze zoals besproken is tijdens de coachles. Dit geldt voor binnen- en buitenschoolse activiteiten.

    Eventuele afwijkingen aan het uniform (denk aan blessures, extreme warmte of kou) gaan alleen in overleg met jouw coach. Ook hiervoor geldt; zorg dat je communiceert met jouw coach! 

    Representatief overkomen vindt het werkveld waar je voor opgeleid wordt erg belangrijk en daar sluiten wij ons als opleider uiteraard bij aan.

    Verder zullen we tijdens je eerste lesweken aan de hand van het startprogramma informeren over specifieke afspraken en regels die wij belangrijk vinden voor je opleiding.

  32. Geen examenplan beschikbaar