Landstede - Opleidingen

Elektrotechnische systemen en installaties (23300) BOL 2022-2023 Harderwijk, Westeinde 33

  1. Voorwoord Landschap

    Welkom in het Landschap Techniek & Innovatie!

    Hier vind je bijna al onze technische opleidingen. Van het bewerken van metaal, het aanleggen van elektriciteit, het repareren van auto’s tot het ontwerpen van compleet computergestuurde machines - en alles wat daar tussen zit. Een Landschap met uitstekende baankansen, want Nederland zit te springen om goed opgeleide technici!

  2. Het Landschap

    Metaalbewerking
    Om te beginnen kun je in dit Landschap leren hoe je metaal kunt bewerken. Dit kan een precisieonderdeel voor een machine zijn, maar ook een complete scheepsboeg. Na de opleidingen in de richting Metaalbewerking kun je allerlei soorten metaal snijden, buigen, lassen en noem maar op. We leren je omgaan met traditionele én met computergestuurde machines.

    Installatietechniek
    Je ziet het misschien niet, maar ze zitten overal in de grond en in gebouwen: leidingen voor water, gas, ventilatie, riolering, verwarming, brandblussystemen en duurzame energie. Het uitdenken van deze systemen is vaak behoorlijk uitdagend. En dat geldt ook voor de aanleg ervan!

    Elektrotechniek
    Installeer je liever verlichting, wandcontactdozen, datanetwerken, brandmeldsystemen of bijvoorbeeld beveiligingsnetwerken in woningen of grote gebouwen? Dan kies je elektrotechniek. Hier komen elektrotechniek, elektronica én ICT vaak samen: uitdagend en altijd in ontwikkeling!

    Mechatronica
    Machines nemen steeds vaker het werk van mensen over. Wil jij slimme en veelzijdige apparaten en machines ontwerpen, bouwen of onderhouden? Kies dan voor mechatronica. In dit veelzijdige en superuitdagende vakgebied komen onder andere elektrotechniek, werktuigbouwkunde en ICT samen.

    Autotechniek
    Als autotechnicus zorg jij dat de wereld in beweging blijft. Je houdt personenvoertuigen in topconditie. Dit begint bij het goed onderhouden van de auto's. Als er dan toch wat defect raakt, word jij voorbereid om elk probleem op te lossen. Dit varieert van eenvoudige reparaties tot de meest complexe diagnoses aan zowel mechanische als elektronische systemen.

    Dit Landschap is geschikt voor jou als je technisch inzicht hebt, precies bent en over een flinke dosis doorzettingsvermogen beschikt. Niemand kan zich nog een wereld voorstellen zonder elektriciteit, leidingwater, riolering, telefonie, machines of auto’s. Zo ver hoeft het gelukkig ook nooit te komen, dankzij de beroepen die je kunt uitoefenen na de opleidingen in dit Landschap.

    Bij Landstede MBO gebruiken we andere namen voor de verschillende domeinen, zoals deze door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de MBO Raad zijn vastgesteld. Wij noemen deze domeinen: Landschappen. Het Landschap Techniek & Innovatie is er daar één van. Hierin vind je opleidingen die raakvlakken met elkaar hebben. Een soort interessegebied dus.

  3. Leren in het Landschap

    Techniek is veelzijdiger dan je denkt

    Er zijn heel veel verschillende functies binnen deze sector. Zo kun je aan de slag in de productie, maar je kunt je ook verdiepen in het ontwerpen. In beide gevallen komt je creativiteit je heel goed van pas. Je wordt getraind in technische vaardigheden, leidinggeven, uitvoeren en samenwerken. Techniek is dus meer dan alleen technische dingen doen.

    Breed kennismaken, daarna specialiseren
    De meeste studenten die aan een opleiding binnen dit Landschap beginnen, willen ‘iets met techniek’ doen, maar weten nog niet precies wát. Bij Landstede MBO laten we je eerst breed kennismaken met de mogelijkheden. Gaandeweg kies je steeds meer een specialisatie. Het voordeel is dat je daardoor zeker weet dat je een goede keuze maakt. Bovendien krijg je daardoor een extra brede technische basiskennis.

    Extra certificaten halen?
    Bij ons kun je je diploma aanvullen door naast je opleiding ook extra cursussen te volgen. Zo kun je extra certificaten halen en je bijscholen. Veel certificaten staan hoog aangeschreven binnen de technische markt en geven je extra mogelijkheden op de arbeidsmarkt. 

    Werken met échte opdrachten
    Wij vinden het belangrijk dat je datgene wat je leert ook echt gaat gebruiken. Je voert bij ons dan ook regelmatig opdrachten uit voor bedrijven. Op basis van hun vragen ga je een technisch product ontwerpen, maken en uiteindelijk presenteren. Dit doe je in groepsverband, zodat je ook leert samenwerken.

    Door naar het hbo
    Na een niveau 4-opleiding in dit Landschap kun je doorstromen naar het hoger beroepsonderwijs (hbo). Veel techniekstudenten doen dat. Als jij dat ook wilt, krijg je van ons extra ondersteuning. We geven extra aandacht aan theorievakken en zorgen zo dat je een grotere kans van slagen hebt op het hbo.

  4. Welkom

    Welkom

    Hartelijk welkom bij Landstede en bij de opleiding Technicus elektrotechnische intallaties woning en utiliteit.

    In deze gids vind je allerlei informatie over de door jou gekozen opleiding, de voorzieningen waar je gebruik van kunt maken, en welke regels Landstede hanteert om jou en je medestudenten succesvol door deze opleiding te leiden.  

    Leuk dat je hebt gekozen voor  onze opleiding! In de landschapsgids in de OER (Onderwijs- en Examenregeling) heb je al kunnen lezen waar we voor opleiden. In deze opleidingsgids krijg je meer gedetailleerde informatie over jouw opleiding op de locatie waar jij deze gaat volgen. Ook voor je ouders is deze informatie interessant, zodat zij weten voor welke studierichting jij gaat.

    Gegevens Schooldirectie:                   dhr. J. de Craen (directeur)

    Gegevens Teamleider:                        dhr. P. Zijlstra (teamleider ICT en techniek)

    Tel.nr:                                                 088-850 78 00

    Locatie opleiding:                               Westeinde 33

  5. Visie op de opleiding

    Landschap Techniek en inovatie heeft oog en respect voor ieder persoon en wil studenten alle mogelijkheden bieden hun talenten te ontwikkelen, waarmee ze worden voorbereid op ‘Succesvol meedoen in de samenleving’. 

    Om aan te sluiten op de arbeidsmarkt moet talent aansluiten op de vraag van het werkveld. Dit doen wij in samenwerking met onze regionale contacten, waarmee wij een brug willen slaan tussen onderwijs, omgeving en samenleving. 

    Door gevarieerd onderwijs en de nieuwste technieken aan te bieden, geven wij onze studenten alle kansen om zich te ontwikkelen tot ‘beginnend beroepsbeoefenaar’. Hiermee willen wij invulling geven aan onze maatschappelijke opdracht. 

  6. Talentvol Ontwikkelen in de opleiding

    Bij Landstede kennen we een eigentijdse manier van leren. Dit noemen we Talentvol ontwikkelen. Samen met jou bekijken we je leertempo, je manier van leren en wat je leert. Dat stemmen we waar mogelijk af op jouw wensen en mogelijkheden, eigenlijk op jouw talenten. Dus ook: langer of korter studeren. Hierover maak je samen met je coach afspraken. Je werkt zowel in groepjes als individueel. De ene keer doe je een workshop, de andere keer volg je een instructie. Je krijgt theorie en voert praktijkopdrachten uit.  

  7. Individueel leren en leren in groepen

    Tijdens de opleiding leer je alleen zelfstandig en in groepen. Je werkt aan theorie- en praktijkopdrachten aan de hand van een individueel leerplan (ILP). Het ILP maakt een belangrijk onderdeel uit van de Landstede-visie Talentvol Ontwikkelen. Elke student heeft een coach die je begeleidt tijdens je opleiding.

  8. Overzicht van de opleiding

    Overzicht van de opleiding

    De opleiding 

    Als Technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit werk je in de sector techniek bij een installatiebedrijf dat zowel eenvoudige als complexe elektrotechnische installaties en systemen aanlegt, onderhoudt en aanpast. Dit zijn bijvoorbeeld : algemene elektrotechnische installaties, gebouwbeheersystemen, datanetwerken, telecommunicatie-installaties, elektro- en instrumentatiesystemen, besturingssystemen, bliksem- en overspanningsbeveiliging, (openbare) verlichting, lichtreclamesystemen, beveiligingssystemen en verkeerssignaleringsinstallaties. Je doet je werk op uiteenlopende locaties, bijvoorbeeld woningen, woongebouwen, winkelbedrijven, industriële bedrijven en utiliteitsbouw (zoals scholen, kantoorgebouwen en ziekenhuizen). Tijdens je werk heb je te maken met collega’s, (eerste) monteurs en mogelijk met werknemers van andere bedrijven, opdrachtgevers en klanten. 

    Als Technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit zorg je voor werkomstandigheden waarin jij en de medewerkers waar jij de verantwoordelijkheid over hebt optimaal kunnen functioneren. Je beschikt over een goed ontwikkeld analytisch vermogen, je werkt goed samen en streeft een goede kwaliteit na van je eigen werk en van het werk dat onder jou verantwoordelijkheid wordt uitgevoerd. Je hebt verantwoordelijkheidsgevoel en durft beslissingen te nemen. Daarnaast moet je flexibel zijn, goed kunnen plannen en organiseren en een brede kennis en inzicht van het elektrotechnische vakgebied hebben. 

    Tenslotte is het bij het uitvoeren van je werk van groot belang, dat je over goede communicatieve vaardigheden beschikt, gezien de verschillende soorten mensen waar je mee (samen)werkt, overlegt, kennis deelt en afstemt. 

    Opbouw van de opleiding 

    Het kwalificatiedossier voor het middelbaar beroepsonderwijs geeft weer wat de beginnend beroepsbeoefenaar moet kennen en kunnen aan het einde van de mbo-opleiding. 

    Opbouw dossier 

    Dit kwalificatiedossier bevat de kwalificatie-eisen voor één of meerdere mbo-beroepen en bestaat uit: 

    1. Het basisdeel (B), dat gevormd wordt door:  

    1. De beroepsspecifieke onderdelen: Dit betreft gemeenschappelijke kerntaken en werkprocessen voor het gehele kwalificatie - dossier. 

    1. De generieke onderdelen: De generieke onderdelen zijn door de landelijke overheid geformuleerd. Het betreft de onderdelen: Nederlandse taal; rekenen; loopbaan en burgerschap; en voor zover het niveau 4 betreft: Engels. 

    1. Het profieldeel (P). Profielen bestaan uit kerntaken (K ) en werkprocessen (W) waarop de kwalificaties in dit kwalificatiedossier van elkaar verschillen. 

    De beroepsopleiding in het mbo is gebaseerd op een kwalificatie en één of meer keuzedelen.  Keuzedelen hebben tot doel om bovenop de kwalificatie een verdieping of verbreding te leveren bij de toerusting voor de arbeidsmarkt of een extra voorbereiding voor een vervolgopleiding. 

     

    Basisdeel  

    De verbinding tussen de verschillende profielen in dit kwalificatiedossier bevindt zich op de volgende beroepsspecifieke kerntaken en werkprocessen: 

    B1-K1 Installeert elektrotechnische installaties 

    1. B1-K1-W1 Voorbereiden van elektrotechnische installatiewerkzaamheden 

    1. B1-K1-W2 Demonteren en repareren van elektrotechnische componenten, kabels/leidingen 

    1. B1-K1-W3 Bepalen van de positie van componenten en route van kabels/leidingen 

    1. B1-K1-W4 Aanleggen kabels/leidingen 

    1. B1-K1-W5 Plaatsen en monteren van componenten in elektrotechnische installaties en systemen 

    1. B1-K1-W6 Instellen van componenten in elektrotechnische installaties en systemen 

    1. B1-K1-W7 Begeleidt, instrueert en deelt kennis met minder ervaren collega's 

    1. B1-K1-W8 Afronden van elektrotechnische installatiewerkzaamheden 

    Profieldeel 

    De profielen in dit kwalificatiedossier hebben de volgende kerntaken en werkprocessen: 

    P2 Technicus elektrotechnische installaties woning en utiliteit 

    P2-K1 Onderhouden van elektrotechnische installaties woning en utiliteit en analyseren van storingen 

    1. P2-K1-W1 Installeert, onderhoudt, modificeert en/of adviseert over elektrotechnische installaties woning en utiliteit 

    1. P2-K1-W2 Analyseert en verhelpt storingen aan elektrotechnische installaties woning en utiliteit 

    1. P2-K1-W3 Uitgebreid testen van uitgevoerde werkzaamheden en in bedrijf stellen van de installatie woning en utiliteit 

  9. Startprogramma

    Bij de start van je opleiding wordt jou een introductieprogramma aangeboden. Naast kennismaking met je medestudenten zullen we jou de benodigde informatie geven over je opleiding. 

  10. Planning onderwijsprogramma

    Planning onderwijsprogramma

    Versneld mbo 
    Hoe lang jouw opleiding duurt, hangt af van hoe snel je leert. Je kunt een opleiding bij Landstede MBO verkorten wanneer je sneller het gewenste niveau hebt bereikt. Heb je een havo-diploma? Of zit je in het eerste jaar van het hbo, maar wil je overstappen naar een mbo-opleiding? Informeer dan bij de desbetreffende opleiding of het Landschap naar de mogelijkheden om versneld jouw mbo-diploma te halen! 

  11. Herontwerptool

    Technicus Elektrotechnische Installatiess Woning & Utiliteit

  12. Vakanties

    Voor de vakanties volgen we het vakantierooster van regio Midden en/of Noord.

  13. Digitale leeromgeving

    In je digitale leeromgeving wordt alles over je ontwikkeling door zowel jezelf als je coach tijdens de opleiding bijgehouden. Wij noemen deze digitale leeromgeving e-TO. Deze afkorting staat voor; Elektronisch Talentvol Ontwikkelen. In deze digitale leeromgeving kun je alles vinden over de kluis met examens, de notities van coachings- en begeleidingsgesprekken.

    Je krijgt een Landstede e-mailadres. We werken alleen via het studentenportaal en via je Landstede-e-mailadres. Via het studentenportaal kun je softwarematige programma’s en oplossingen vinden en alle informatie omtrent examinering. Hier kun je dus alles vinden wat je nodig hebt voor je opleiding.

    Tijdens je coachles krijg je uitleg over hoe je hiermee kunt werken. Belangrijk is dat je een goedwerkende laptop hebt.

  14. Trajectlijn

    In de trajectlijn staat alles beschreven in de verschillende fases van je opleiding over wat je moet weten aan kennis en vaardigheden. Tijdens de leermetergesprekken met je coach, bekijk je met je coach in welke fase je van je opleiding zit: beginners, gevorderd en beroepsbekwaam. De trajectlijnen geven je inzicht in je opleiding en worden gebruikt om te kijken hoe ver je bent met leren in je opleiding.

  15. LWP

    Gedurende de opleiding krijg je LWP's (Leer Werk Prestaties). Dit is een totaalopdracht die, afhankelijk van jouw inzet en vooropleiding, een aantal weken duurt. Binnen  jouw opleiding werk je een aantal LWP's uit die jou helpen je te ontwikkelen tot een beroepsbekwame medewerker. Aan het einde van de LWP kijk je met jouw coach terug op hoe jij je LWP hebt doorlopen. Hierover ontvang je dan feedback.

  16. TWIXX/lesactiviteiten

    Een TWIXX is onderdeel van een LWP en is een afkorting voor alles wat je nodig hebt om een LWP goed af te ronden: Training Workshop Instructie XX=alle overige lesactiviteiten. De specifieke TWIXX'en bieden wij aan via OneNote. Tijdens de introductieweek zul je hiermee kennismaken.

  17. Individueel leerplan (ILP)

    Op trechniek.mijnstudie.net staat een tabblad genaamd taken hierin kan je terugvinden wat jouw Individueel Leer Plan is. In dit ILP staan de LWP’s per periode waaraan je gaat werken.

  18. Feedback tijdens de LWP

  19. Coach

    Coaching en projectbegeleiding

    Talent vormgegeven bij Elektrotechnische systemen en installaties

    De opleidingen worden vormgegeven door  een bevlogen team docenten en instructeurs die onderwijskwaliteit en studenttevredenheid bovenaan de agenda heeft staan. 

    De lat nèt even hoger 
    Team Techniek Harderwijk gelooft dat Mbo’ers vaak tot veel meer in staat zijn dan zij bij binnenkomst vermoeden. Door middel van een projectmatige aanpak, intensieve coaching en begeleiding maakt de student kennis met talenten die hij of zij niet bij zichzelf ontdekt had. Hiervoor gebruiken wij de methode MBOscrum. 

    Deze methode is op onze opleiding ontwikkeld om de student handvatten te bieden waarmee hij gedurende zijn opleiding uitgroeit tot bekwame techneut die door hun projectmatige aanpak met een voorsprong beginnen op het HBO. Daarnaast is gebleken dat zij gewilde medewerkers zijn in het werkveld. Niet zelden zijn onze studenten al tijdens hun Mbo-opleiding een eigen onderneming gestart. 


    Wij willen studenten helpen groeien naar excellent vakmanschap. De ingrediënten voor kwalitatief hoogstaand onderwijs die wij de noodzakelijke voedingsstoffen en smaakmakers vinden zijn: intensieve coaching to the top, reële projecten, echte opdrachtgevers, ambitie, talent, maatwerk, creativiteit, (leren omgaan met) verantwoordelijkheid en eigenaarschap. Vaardigheden hebben waarde als je houding pro-actief, professioneel en positief is. 

    Meer dan productontwikkeling 
    MBOscrum biedt niet alleen veel structuur voor het productontwikkelingsproces, maar vooral ook voor het studentontwikkelingsproces en teamontwikkelingsproces. Onze gedachtegang is dat de student vanaf dag één dat hij op onze opleiding deelneemt, onderdeel is van een projectgroep – het scrumteam. Dit scrumteam krijgt vanaf het begin realistische gesimuleerde projecten die op de SCRUM-manier worden uitgesplitst in deeltaken (backlog). Deze deeltaken worden door het scrumteam gekwantificeerd in hoeveelheid werk, puntenpokeren genaamd. 

    Sprints

    Vervolgens worden deze taken toegewezen aan een sprint. De sprint is een vooraf gedefinieerde tijdsspanne waarin de toegewezen deeltaken door het scrumteam worden geproduceerd. Aan het begin van iedere dag komt het team kort bijeen tijdens de daily startup om de gang van zaken te bespreken aan de hand van de volgende vragen: 

    • Wat heb je gedaan? 
    • Wat ga je doen? 
    • Zie je ook problemen/uitdagingen en heb je hulp nodig, zijn er dingen die voor andere teamleden van belang zijn? 

    Hierdoor wordt de teamleden geleerd terug te kijken, vooruit te kijken en hulp te vragen of te bieden als dat nodig is. Tegelijkertijd krijgen zij hiermee inzicht in de issues van anderen waarmee zij leren met anderen mee te denken. De eerste tijd zullen deze vergaderingen begeleid worden door een projectbegeleider, de scrumcoach. Naar mate de teams zelfstandiger worden, zal deze begeleiding steeds meer losgelaten worden. De teams worden zo begeleid naar meer zelfstandigheid. 

    SprintReview

    Aan het einde van iedere sprint vindt er een sprintreview plaats waarin het scrumteam terugkijkt op het productieproces. Er wordt dan in kaart gebracht welke deeltaken zijn afgerond en welke niet en hoe dat komt. De individuele student krijgt dan snel en structureel in beeld waar zijn ontwikkelpunten liggen op vakmatig gebied. De projectbegeleider krijgt in deze sprintreview snel een beeld van de vakmatige competenties van de individuele student en van het scrumteam als geheel. 

    Retrospective

    Aansluitend aan de sprintreview vindt de sprintretrospective plaats. Hierbij ligt de focus op de procesmatige kant tijdens de sprint. Welke inzet, acties, welk gedrag, welke houding, welke wijze van communiceren, welke rollen van de teamleden etc. zijn zaken die besproken worden tijdens deze terugblik. Het leer- en ontwikkelproces wordt doorgelicht en leerpunten voor de volgende sprint worden hieruit meegenomen. Tijdens de sprintreview en –retrospective komt talent vanzelf bovendrijven. De student kan in de rol van vakspecialist of scrummaster gesteld worden. Hiermee wordt gedifferentieerd in twee richtingen: vakmatig en leidinggevend/aansturend. 

    Differentiatie en ondersteuning 
    Na het afronden van een project kan een filtering plaatsvinden waarbij de vakspecialisten en scrummaster van de verschillende scrumteams bij elkaar geplaatst kunnen worden als eigen scrumteam. Voor dit excellerende team kan een reële klant gevonden worden met een echte opdracht waarmee de ingrediënten tijdsdruk, deadline, kwaliteit en communicatie extra worden toegevoegd. Waar mogelijk streven we ernaar dit in samenwerking met gerenommeerde bedrijven uit de omgeving te doen. Dit geeft de smaak van een real-life omgeving, waarbij niet in een gesimuleerde, maar werkelijke omgeving geproduceerd en ontwikkeld wordt. De cyclus van sprints en begeleiding worden voortgezet, maar nu in een excellerende omgeving waarbij steeds meer verantwoordelijkheid wordt overgedragen aan het scrumteam. Bij gebleken beheersing van de tot dan toe aangeboden vakmatigheden, kunnen deze uitgebreid worden naar behoefte en interesse. 

    Ondersteuningsbehoeftegroepen

    De teams worden geformeerd in ondersteuningsbehoeftegroepen. Zij gaan verder in een gesimuleerde omgeving waarin de eisen en het tempo worden aangepast aan hun ontwikkelingsbehoefte. Ook deze nieuwe scrumteams gaan verder in de scrumcyclus met de terugblikken aan het eind van elke sprint. Na iedere sprintcyclus kan opnieuw een filtering en opschaling plaatsvinden. Op deze manier kan iedere student groeien naar het niveau dat bij hem of haar past en kan talent zo ver groeien als zijn of haar mogelijkheden toelaten. Ruimte dus voor ambitie, talent, creativiteit, leren omgaan met zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Ook voor studenten die wat meer tijd en ondersteuning nodig hebben om te kunnen groeien. Geclusterde ondersteuning op maat met de begeleiding waar op een bepaald moment behoefte aan is. 
     

    Onze doelstelling is dat iedere student wil gaan reiken het hogere level. Gewoon, omdat het kan.

    Je ontwikkeling wordt gemeten aan de hand van je behaalde studieresultaten. Je studievoortgang wordt frequent met jou besproken. In dit gesprek bekijken we samen met jou wat goed gaat, wat beter kan en hoe je dat kunt aanpakken. Aan het eind van het studiejaar ontvang je een studieadvies. Dit advies is afhankelijk van jouw functioneren. Absentie, beoordeling, ontwikkeling, beroepshouding, functioneren in de BPV en/of studieresultaten worden daarin meegenomen.

    Tempodifferentiatie

    In principe staat voor onze opleidingen een studieduur van 3 jaar. Dit noemen wij de "doorzetters". Loop je achter in je ontwikkeling? Dan bestaat de mogelijk om meer tijd te krijgen voor het behalen van je diploma. Dit noemen wij de "volhouders". Als je aantoonbaar vooruit loopt in je ontwikkeling, bestaat de mogelijkheid te versnellen. Je kunt dan mogelijk in 2,5 jaar je diploma behalen; de "versnellers".

    SAB
    Er zijn studenten die meer begeleiding nodig hebben, dan wij als docenten en coaches kunnen bieden. Dan kan extra begeleiding van het SAB (Student Advies en Begeleiding) mogelijk helpen. In overleg met je coach kan een verwijzing plaatsvinden.

    Wat als het even wat minder gaat?

    Loopt de achterstand te ver op dan zal de coach met jou en eventueel je ouders/ verzorgers een gesprek hebben. In dit gesprek zal ook worden gekeken naar mogelijke oorzaken van de achterstand. Afhankelijk van dit gesprek kun je een negatief studieadvies krijgen. In dat negatieve studieadvies staat beschreven dat het vertrouwen in een succesvol verloop van jouw studie beperkt is. Het is een laatste aansporing om je inzet en/of houding te verbeteren. Als na verloop van de afgesproken tijd waarin verbetering zichtbaar moeten worden niet blijkt dat hier voldoende aanwijzingen voor zijn, zal een bindend negatief studieadvies gegeven worden. Dit houdt in dat je de opleiding zal moeten verlaten. Het SAB en je coach begeleiden jou dan naar een ander traject waar je beter op je plaats zit.

    Natuurlijk is onze coachings- en begeleidingsmethode erop gericht om jou te begeleiden naar een mooi diploma. Uiteraard bepaalt jouw inzet of dat ook lukt. Wij gaan ervan uit dat als je één van onze opleidingen volgt, je hiervoor gemotiveerd bent. Gemotiveerd zijn helpt je om vol te houden!

    "Attitude is a little thing that makes a big difference" - Winston Churchill

  20. Leermetergesprek/Leerloopbaangesprek

    Minimaal twee keer per jaar heb je een leermetergesprek. Je kijkt dan terug op de voorgaande periode. Samen met de coach bespreek je dan je ontwikkeling, leerpunten, planning en studievoortgang. Beide gesprekken worden vastgelegd in e-TO en zijn voor jou dus inzichtelijk.

  21. Contact school, ouders/verzorgers en studenten

    Landstede en de opleiding hebben op verschillende manieren contact met jou en je ouders of voogd; jij als student bent voor ons echter het eerste aanspreekpunt. Wij verwachten van jou dat jij de voortgang op school met je ouders/voogd bespreekt. Als wij dit noodzakelijk vinden, nemen wij contact op met je ouders/voogd (en na toestemming van jou als je ouder bent dan 16 jaar). Dit doen we bijvoorbeeld als er zorg ontstaat over de voortgang van jouw studie/opleiding.

    In het eerste jaar van de opleiding houden wij ouderavonden om jouw ouder/voogd nader kennis te laten maken met de opleiding. Ook worden er in dit eerste jaar iedere periode voortgangsgesprekken met  je gehouden; de resultaten en jouw ontwikkelpunten worden naar jou en je ouders/voogd  teruggekoppeld.

    Uiteraard staat het je ouders ook vrij om contact met de opleiding op te nemen; dit kan op ieder moment in het jaar. Dit contact verloopt in de eerste plaats via jouw coach.

  22. Aanwezigheid, verzuim, ziekte en afmelden, verlof aanvragen

    Landstede verwacht dat je deelneemt aan alle les-, buitenschoolse- en BPV-activiteiten. Daarbij wordt jouw aan- en afwezigheid geregistreerd. Bij registratie van afwezigheid wordt onderscheid gemaakt tussen geoorloofd en ongeoorloofd verzuim.

    Je kunt zelf in Eduarte (aanwezigheidsregistratie) een absentiemelding aanmaken in verband met ziekte (op de dag zelf voor 08.30 uur) of een bezoek aan een arts of andere medische zorg (2 dagen van tevoren, bij spoed op de dag zelf voor 08.30 uur). Ook kun je in Eduarte verlof aanvragen voor bijvoorbeeld het bijwonen van een bruiloft of het doen van een rijexamen.

    Als je afwezig bent zonder opgaaf van reden zal er in eerste instantie door jouw coach met jou en je ouders/voogd contact worden opgenomen. Je overtreedt dan namelijk de leerplichtwet. De school is wettelijk verplicht jouw verzuim (meer dan 16 klokuur in 4 weken) te melden bij de afdeling Leerplicht/RMC van jouw gemeente.

  23. Korte beschrijving van de examinering

    Basis voor de examinering is het Kwalificatiedossier van de opleiding. Aan het einde van je opleiding toetsen we of jij de kerntaken beheerst en dus recht hebt op een diploma. Dit gebeurt bijvoorbeeld door één of meerdere proeven van bekwaamheid (PvB). Daarnaast zijn er examens voor Nederlands, Rekenen, eventueel Engels en voor de door jou gekozen keuzedelen.

    In het examenplan van jouw opleiding vind je het overzicht van de examens die je moet behalen om een diploma te krijgen.

    Examinering Beroepsbekwaamheid

    Wanneer je aan het eind van de opleiding zoveel geleerd hebt dat je beroepsbekwaam bent, dan kun je dat laten zien in de Proeve van Bekwaamheid. Daarbij willen we vaststellen of je de benodigde beroepscompetenties voldoende beheerst om in het werkveld te kunnen beginnen. De beoordeling vindt tijdens en direct na afloop van de proeve plaats.

  24. Werkwijze en procedure

    Werkwijze

    Met de Proeve van Bekwaamheid (PvB) kun je laten zien dat je beroepsbekwaam bent voor jouw vakgebied. De PvB voer je uit tijdens de BPV of een gesimuleerde omgeving.

    Procedure

    Jouw opleiding bestaat uit één of meerdere kerntaken. Kerntaken sluit je af met een PvB. Naast een PVB kan het zijn dat er nog andere examens gedaan moeten worden voor het behalen van je diploma. In de aanloop naar een PVB werk je aan de ontwikkeling van jouw kerntaken door het uitvoeren van LWP’s, het volgen van TWIXX-en en het lopen van BPV. Zodra jij je voldoende ontwikkeld hebt op een kerntaak, overleg je met je coach en vraag je een examen aan.

    Via je coach ontvang je de deelnemersversie van het examen (voor zover deze vooraf ingezien mag worden). In de PvB wordt helder uitgelegd hoe je de PvB kunt voorbereiden en hoe je de PvB met succes af kunt ronden.

    Via je coach ontvang je informatie over plaats, datum en tijd v.w.b. afname van het examen. Het examen wordt beoordeeld door minimaal twee beoordelaars.

    Recht op Inzage Examens

    Je hebt het recht op inzage in het examenwerk om te kijken of de correctie goed is gebeurd. Dat geldt voor alle examens met uitzondering van de centraal ontwikkelde examens van CITO. Je hebt hier 10 werkdagen, na bekendmaking van het resultaat, de tijd voor. Wanneer je het niet eens bent met de beoordeling/het besluit, kun je een schriftelijk bezwaarschrift indienen bij de examencommissie (DEC3). In het examenreglement staat dit beschreven.

    Archivering examendossier

    Voor iedere student is er een eigen examendossier waarin alle examinerende producten worden gearchiveerd. Jouw examendossier is in beheer bij het examenbureau. Het gaat om alle examenonderdelen die voorkomen in het examenplan, aangevuld met de BPV-onderdelen.

    De volgende bewijsstukken worden door de opleiding bewaard na het behalen van het diploma:

    1. Examenopbrengsten: beoordelingen, akkoordformulieren, uitslagformulieren van alle proeven van bekwaamheid.
    2. Onderliggende bewijsstukken van de PvB's (met andere woorden alle gemaakte opdrachten die beoordeeld zijn voor het voldoen aan de proeven van bekwaamheid). Er zijn situaties denkbaar dat bepaalde examenwerkstukken niet opgeslagen kunnen worden. Als alternatief valt dan te denken aan foto’s, videoregistraties of een uitgebreid beoordelingsprotocol dat voldoende inzicht geeft in wat het examenresultaat was en wat de beoordeling inhield. Jouw opleiding legt dit voor aan de Examencommissie DEC3
    3. Van het portfolio LLB worden alleen de beoordelingsformulieren van het verzamelportfolio in het examendossier bewaard.
    4. De BPV-beoordeling(en) en urenverantwoordingsformulieren (ondertekend door het BPV-bedrijf).
    De resultaten van taal- en rekenexamens worden niet in het examendossier gearchiveerd, maar in TOA en/of bij CITO

  25. Praktijkleren, BPV, Internationale BPV en andere vormen

    Voor het leren van een beroep is leren in de praktijk erg belangrijk. Al vanaf het eerste jaar maak je kennis met de praktijk van het beroep waarvoor je leert.

    Door de werkzaamheden die je doet, werk je net als op school aan je ontwikkeling. Je beschrijft welke opdrachten en taken je uitvoert en je kijkt welke LWP's en Twixx-en daarbij horen. Je bespreekt met je praktijkbegeleider wat en hoe je het gedaan hebt. Daarnaast vinden we een goede beroepshouding erg belangrijk. Dat zal dus tijdens de gesprekken zeker aan de orde komen.

    Voordat je op BPV gaat, word je hierop voorbereid. Je zoekt naar een erkend bedrijf. Deze vind je op www.stagemarkt.nl of op de site van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB) www.s-bb.nl. Wanneer je zelf een adres hebt gevonden, wordt bekeken of het adres een erkende BPV-plek is. Als het betreffende bedrijf / instelling nog niet erkend is, wordt er een aanvraag ingediend. Je hoort dan zo snel mogelijk of je hier je BPV kunt doen.

    Specifieke situatie: Indien je een buitenlandse stage hebt gevonden, bespreek je dit eerst met je coach. Hij verwijst je door naar de coördinator internationalisering.

    Je kunt alleen op BPV bij een erkend leerbedrijf! Je levert op tijd de gegevens van het bedrijf aan (minimaal 15 dagen voor aanvang van de BPV) zodat er op school een beroepspraktijkovereenkomst gemaakt kan worden. Deze kan dus alleen worden opgemaakt als het leerbedrijf erkend is. Er worden 3 exemplaren opgemaakt (één exemplaar voor jou, één exemplaar voor het bedrijf / instelling en één voor school). Pas wanneer alle partijen hebben ondertekend en alle exemplaren op school zijn ingeleverd, kun je starten met de BPV.

    Zonder deze beroepspraktijkovereenkomst kun je niet op BPV, ben je niet verzekerd en tellen de uren niet mee als BPV-uren.

  26. Begeleiding vanuit school en op de BPV plaats

    Om ervoor te zorgen dat je op je BPV (stage) ook goed wordt begeleid, krijg je op je stage ook een tweetal contactpersonen toegewezen. De BPV begeleider vanuit school en de Praktijkopleider vanuit het bedrijf.

    BPV-begeleider: BPV-begeleider bewaakt jouw rol binnen een LWP en de cijfers die jij haalt. Krijg je een LWP niet op tijd af of haal je onvoldoende cijfers, dan zal hij jou hierop aanspreken. BPV-begeleider onderhoudt de contacten met de praktijkopleider in het leerwerkbedrijf.

    De praktijkopleider: de praktijkopleider begeleidt jouw werkzaamheden in het leerwerkbedrijf en onderhoudt het contact met de praktijkbegeleider op jouw school/opleidingslocatie.

  27. Organisatie van de BPV

  28. Specifieke voorzieningen en of vereisten

    Afhankelijk van de opleiding gelden aanvullende eisen voor bijvoorbeeld veiligheid, werkkleding, aanschaf gereedschappen, laptop of software. Deze aanvullende vereisten worden vóór de start van de opleiding aan jou kenbaar gemaakt.

    Voor het beoefenen van je vak is het belangrijk te voldoen aan bepaalde vereisten. Dit noemen we ook wel beroepshouding. Jij hebt gekozen voor een beroepsopleiding. Daarmee is het belangrijk tijdens deze opleiding een professionele beroepshouding te laten zien.

    Naast de beroepshouding die is beschreven in het kwalificatiedossier hebben wij als school ook onze verwachtingen voor een prettig schoolklimaat. Deze verwachtingen worden tijdens de startperiode met jou gecommuniceerd. In het algemeen verwachten wij van een ieder dat hij of zij zich tijdens de opleiding professioneel, respectvol en begripvol gedraagt tegenover andere studenten, docenten of ieder ander, en daarbij de verwachtingen of huisregels die geldig zijn op de opleiding naleeft. Zo werken wij met zijn allen in een veilige en prettige leer- en werkomgeving.

  29. Studieinformatiepunt (STIP), opleidingsadministratie

    De opleidingsadministratie kan je vinden in ruimte G051 je kan hier terecht voor bijvoorbeeld vragen rondom inschrijving van de opleiding, wijziging van contactgegevens, je BPV contract etc. Contactpersoon voor jouw opleiding is:

    Tanja Uitterdijk: tuitterdijk@landstede.nl

  30. Vertrouwenspersoon

    Je kunt in de algemene informatiegids lezen wat onze vertrouwenspersoon voor je kan betekenen. 

    Op de locaties hangen foto’s van de vertrouwenspersonen. Je kunt ook altijd naar een vertrouwenspersoon vragen bij het SAB.

  31. Specifieke afspraken en regels

  32. Geen examenplan beschikbaar
  33. Geen schoolkosten beschikbaar