Visie op leren en ontwikkelen binnen praktijkgericht en persoonsgericht onderwijs
Als Begeleider in Opleiding (BiO) neem je al veel kennis en vaardigheden mee. Je hebt goede communicatieve vaardigheden en je bent in staat om zelfstandig het leerproces aan te gaan. Je bent vaardig in digitale communicatiemiddelen, zodat je zowel in het werk als in het leertraject deze hulpmiddelen kunt gebruiken.
Centraal in je ontwikkeling staat: wat heb jij nodig om binnen de doelgroep waar je werkt te kunnen functioneren en je kunnen ontwikkelen tot vakbekwaam beroepsbeoefenaar.
Dat betekent dat het leerplan persoonlijk is en dat jij hier zelf de regie over neemt. Je hoeft het niet alleen te doen: in leerplangesprekken bespreek je wat jij zelf ervaart, geeft de werkbegeleider input, en helpt de docent om tot een concrete studie aanpak te komen.
In de leerplangesprekken staan je leerdoelen centraal (POP/PAP). Wat heb je nodig om verder te ontwikkelen op je doelen?
Het leren wordt gestuurd vanuit de praktijk, waar je op grond van je eigen doelen zelfstandig, met je werkbegeleider, je coach en docent leeractiviteiten inplant.
Je kunt dit doen via zelfstudie, deelnemen aan e-Learnings, literatuurstudie, oefenopdrachten via consortium, coaching, leerteam (leren van en met elkaar) en deelname aan lesactiviteiten die thematisch worden ingericht. Alles gericht op de doelen en het programma dat je in samenspraak met je praktijkbegeleider en leerspecialist hebt opgesteld.
De voortgang in je ontwikkeling wordt weergegeven in de leermeter die in e-TO staat. Die leermeter wordt vanaf de nulmeting verschoven van starter naar gevorderde tot beroeps bekwaam. Dit gebeurt na ieder Leerplangesprek. Dit doe je door vooraf zelf de leermeter in te vullen, de coach doet dit na het gesprek.
Gaandeweg ontwikkel je kennis, ervaring en vaardigheden waaruit je kunt putten in de praktijk. We noemen dat competenties.
Een bijzonder punt in deze vorm van opleiden is het aandacht geven aan de kennis, ervaringen en expertise die je in een eerdere scholing en/of werkveld hebt opgedaan.
In onze visie hoef je dan de daartoe gerichte scholing niet opnieuw te volgen. Wel kan het zo zijn dat je deze competenties nog moet leren vertalen naar dit beroeps veld. Dit neem je dan op als leerdoel.
Hierin gaat de aandacht ook met name uit naar het ontwikkelen van de beroepsidentiteit (beroepshouding, professionaliteit, waarden binnen het beroep)
Het kunnen reflecteren en onderbouwen waarom je iets doet zijn belangrijke instrumenten hierin. Daarom staat het leerplangesprek met jouw werkbegeleider en docent centraal in dit leertraject.