Landstede - Opleidingen

Dienstverlening (23189) BOL 2022-2023 Zwolle, Dokterspad 2

  1. Voorwoord Landschap

    Welkom in het landschap Gezond & Wel.
    Vind jij het leuk om met mensen te werken, jong, oud, gezond of met lichamelijke en/of geestelijke problemen? Dan vind je vast en zeker een opleiding in het Landschap Gezond & Wel. Hier vind je veel verschillende opleidingen waarmee jij je kunt voorbereiden op de werkplek en doelgroep die jou het meeste aanspreken.

  2. Het Landschap

    Van medische zorg...
    In het Landschap Gezond & Wel zijn twee hoofdrichtingen: gezondheidszorg en welzijn. Bij gezondheidszorg draait het vooral om zorg op het lichamelijke vlak, bijvoorbeeld omdat mensen herstellen van een operatie, gewond of net bevallen zijn. Je mag sommige medische handelingen verrichten die je met een ander diploma niet mag uitvoeren, zoals het geven van medicatie en injecties.
     

    …tot sociaal maatschappelijke ondersteuning
    Bij welzijn draait het ook om zorg, maar die is bedoeld voor mensen die hulp nodig hebben bij het huishouden, zelfstandig wonen, het invullen van de dag of het regelen van allerlei zaken. Soms hebben ze psychische of sociale problemen, maar het kan ook zijn dat ze jong of slecht ter been zijn.
     

    Waar kun je werken?
    Met de opleidingen uit dit Landschap kun je veel kanten op. Afhankelijk van je diploma kun je werken in bijvoorbeeld een ziekenhuis, een sociaal wijkteam, verpleeghuis, bij mensen thuis, in een woongroep, een organisatie voor verslavingszorg of psychiatrie of bij een algemene organisatie voor sociaal werk. Als je wilt, kun je je bij ons specialiseren in specifieke doelgroepen, zoals mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, cliënten met gedragsproblemen of ouderen.


    Is dit jouw Landschap?
    Wil je een van de opleidingen in dit boeiende Landschap volgen? Dat kan als jij geïnteresseerd bent in mensen met sociale en/of medische problemen. Je hebt veel verantwoordelijkheidsgevoel en inlevingsvermogen. Belangrijk is ook dat je gemakkelijk contact legt, helder communiceert en goed bent in samenwerken. Verder zijn flexibiliteit en stressbestendigheid een echte must in dit vakgebied.
     

    Landschap
    Bij Landstede MBO gebruiken we andere namen voor de verschillende domeinen, zoals deze door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de MBO Raad zijn vastgesteld. Wij noemen deze domeinen: Landschappen. Het Landschap Gezond & Wel is er daar één van. Hierin vind je opleidingen die raakvlakken met elkaar hebben. Een soort interessegebied dus.

  3. Leren in het Landschap

    Skillslab
    Op school heb je de beschikking over een skillslab. Dit is een praktijklokaal met bedden, oefenpoppen en allerlei materialen waarmee je de basiszorg en verpleegtechnische handelingen in de praktijk brengt. Soms spelen anderen de rol van zorgvrager en wordt er een praktijksituatie in scène gezet, zodat je goed voorbereid wordt op jouw toekomstige beroep.
     

    Leren in de praktijk
    Om de theorie goed aan te laten sluiten op de praktijk werken we nauw samen met diverse organisaties en hebben we nauwe contacten met het werkveld. Dit biedt uitdagende stageplaatsen voor jou. In overleg met jou zorgen we voor passende stageplaatsen.
     

    Innovatief onderwijs
    De zorg is constant in beweging: toenemende vergrijzing, bezuinigingen, zorgtechnologische ontwikkelingen en verschuiving van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’. Landstede MBO speelt hierop in door kruisverbanden te leggen tussen opleidingen, te participeren in projecten en door met externe partijen aan innovaties te werken. Bijvoorbeeld binnen de Care Academy, in het Zorgtrainingscentrum en het Health Innovation Park (HIP). In het HIP werken zorgaanbieders, ondernemers, zorgverzekeraars en kennisinstellingen in de regio Zwolle samen aan zorginnovaties, die de kwaliteit van de zorg verbeteren en de zorgkosten verlagen.
     

    Care Academy en Zorgtrainingscentrum
    Wat is de echte zorgvraag van de cliënt? Welke mogelijkheden zie jij om de zorgvraag proactief op te lossen? Hoe bied je deze zorg op een respectvolle manier? Dat leer je het beste in de praktijk. In de Care Academy (regio Noord-Veluwe) en het Zorgtrainingscentrum (regio Zwolle) leer en werk je vanuit de praktijk. Er wordt een beroep gedaan op je persoonlijk leiderschap, creativiteit, ondernemend en invoelend vermogen.
     

    Sallandse Praktijkleerroute
    Twaalf zorgorganisaties in Salland en Landstede MBO leiden samen studenten op tot toekomstgerichte zorgmedewerkers. Vanaf dag 1 doe je ervaring op bij de zorgorganisaties. Je werkt samen met collega's, je docent en persoonlijke begeleider. Wat je leert in de praktijk bespreek je wekelijks in het Leerhuis met je docent en medestudenten. Dé ideale mix van leren en werken! Je bepaalt zelf je tempo en hoe je leert. Als zorg- en welzijnsmedewerker weet je goed in te spelen op de vragen van je cliënten en de zorg van de toekomst.
     

    Leren in Lelystad
    Op onze locatie in Lelystad krijg je de gelegenheid om je breed te oriënteren. Zo krijg je input vanuit de opleidingen binnen de Landschappen Onderwijs & Opvoeding en Gezond & Wel. Voor de uitwerking van het onderwijsprogramma geldt: algemeen waar het kan, gericht waar het moet en je leert met en van elkaar. Ons doel is dat je aan het eind van het eerste schooljaar overtuigd bent dat je op het juiste niveau en op de juiste opleiding zit.
     

    Derde leerweg
    Mbo-opleidingen kunnen ook aangeboden worden in de derde leerweg. De opleiding is op dezelfde wijze vormgegeven als andere mbo-opleidingen. Het verschil is dat de derde leerweg geen wettelijk vastgestelde urennorm of studieduur kent en de student de opleiding zelf moet betalen (particulier onderwijs). Veelal wordt deze opleiding gevolgd door volwassenen. Ook het Landschap Gezond & Wel biedt deze mogelijkheid aan. Neem voor meer informatie contact met ons op via: 0800-0245666 of info@landstede.nl.

  4. Welkom

    Welkom

    Leuk dat je gekozen hebt voor de opleiding Dienstverlening. In deze opleidingsgids vind je informatie over je opleiding. Ook voor jouw ouders/verzorgers is deze informatie interessant, zodat zij weten welke opleiding jij gaat volgen.

    De opleiding Dienstverlening wordt aangeboden op onze locaties in Zwolle, Harderwijk, Dronten en Raalte. Op alle locaties werk je toe naar hetzelfde diploma, maar op een net iets andere manier. 

  5. Visie op de opleiding

    Landstede gaat voor waarde(n)vol leren, leven en werken. Dat betekent dat we aandacht hebben voor wie je bent als persoon, de manier waarop je het prettigste leert en welke begeleiding het beste bij je past. Je wordt opgeleid voor het werken met en voor mensen. Als dienstverlener verricht je praktische ondersteuning, waardoor je een toegevoegde waarde hebt binnen verschillende organisaties.

  6. Talentvol Ontwikkelen in de opleiding

    Iedereen is anders, iedereen leert anders. Wij hebben oog voor de verschillen tussen de studenten en passen ons onderwijs zo veel mogelijk aan op jouw mogelijkheden en behoeften. Dit doen we door middel van aandacht voor talentontwikkeling, ontmoeting, respect, zingeving en verantwoordelijkheid.

  7. Individueel leren en leren in groepen

    Tijdens de opleiding leer je zowel individueel als in groepen. Iedere student wordt geplaatst in een coachgroep en wordt begeleid door een persoonlijke coach.

  8. Overzicht van de opleiding

    Overzicht van de opleiding

    De opleiding is opgebouwd aan de hand van een kwalificatiedossier (Deze kwalificatiedossiers kun je vinden op de website van het SBB: www.s-bb.nl).

    Basisdeel:

    Het basisdeel van de opleiding leidt je breed en algemeen ondersteunend op. Je leert van alles over het inrichten en onderhouden van ruimtes en je leert hoe je op de juiste wijze contact maakt met mensen. Daarnaast voer je werkzaamheden uit gericht op voeding en leer je van alles over voorraadbeheer.

    Generieke vakken:

    Generiek betekent ‘algemeen’. Generieke vakken in jouw opleiding zijn: Nederlands, rekenen, Landstede Loopbaan en Burgerschap (LLB).

    Profieldeel:

    Door het kiezen van een profieldeel geef je richting aan de inhoud van je opleiding. Je kunt kiezen tussen de volgende profielen: Helpende Zorg & Welzijn (HZW) of Medewerker Facilitaire Dienstverlening (MFD).

    Keuzedelen:

    Daarnaast kies je, in overleg met je coach, gedurende de opleiding twee keuzedelen uit de keuzedelen die de opleiding aanbiedt. Met deze keuzedelen wordt jouw diploma nog waardevoller en unieker. Je krijgt de kans om de opleiding nog beter te laten aansluiten op de actualiteiten in de arbeidsmarkt en je eigen talenten, of op een eventuele vervolgopleiding.

    Keuzedelen kunnen verbredend of verdiepend zijn. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld:

    • Helpende Plus
    • Doorstroom naar niveau 3 Zorg & Welzijn
    • Ondernemend gedrag
    • Nederlands op niveau 3F
    • Rekenen op niveau 3F
    • Assisteren bij facilitaire diensten
    • Zorg en technologie toepassen
    • Schoonmaak
    • Etc.

    Vraag aan je coach welk keuzedeelaanbod er voor jouw locatie geldt.

  9. Startprogramma

    Je begint met een startprogramma. Daarin leer je vanaf het eerste moment voor het beroep van dienstverlener. In het startprogramma ga je op allerlei manieren aan de slag met het beroep. Je gaat het werkveld onderzoeken. Dit is werken aan het beroepsbeeld. 

    Tegelijkertijd leer je tijdens het startprogramma hoe we bij Landstede leren. Dit is werken aan het opleidingsbeeld.

    Als je zo met beroep en opleiding bezig bent, leer je ook veel over jezelf: Wat is belangrijk en waarde(n)vol voor mij? Wat betekent werk eigenlijk voor mij, waar wil ik zijn en hoe wil ik mij verder ontwikkelen? Dit is werken aan je zelfbeeld. Als je met beroep-opleiding-zelfbeeld aan de slag gaat werk je aan jouw (leer)loopbaan.

  10. Planning onderwijsprogramma

    Planning onderwijsprogramma

    De gemiddelde opleidingsduur is twee jaar. Hoe lang je over de opleiding doet is afhanklijk van jouw kennis, vaardigheden en beroepshouding. Het kan dus zijn dat je korter of langer over de opleiding doet. Per leerjaar worden 1000 klokuren onderwijs aangeboden, verdeeld over school en in de praktijk (stage). Daarnaast krijg je huiswerkopdrachten. Een schooljaar is verdeeld in vier periodes van acht tot tien weken. Per periode krijg je een nieuw rooster. In je elektronische leeromgeving (e-TO) kun je een exact overzicht vinden hoe de uren van jouw opleiding zijn verdeeld.

  11. Vakanties

    Aan het begin van elk schooljaar krijg je het jaarrooster. Daarop staan alle schoolvakanties en vrije dagen aangegeven. 

  12. Digitale leeromgeving

    In je digitale leeromgeving wordt je ontwikkeling bijgehouden. Deze digitale leeromgeving noemen we e-TO. Deze afkorting staat voor ‘elektronisch Talentvol Ontwikkelen’. Je vindt daarin je persoonlijke studieplan, aantekeningen van coach- en begeleidingsgesprekken en je kunt er je digitale portfolio bijhouden.

    Elke student krijgt een e-mailadres van Landstede. Dit mailadres wordt gebruikt om jou te informeren over verschillende zaken. Hiermee krijg je ook toegang tot Office365 en de online versies van bijvoorbeeld Word, Teams, PowerPoint, Excel, etc. Je bestanden kun je opslaan in de cloud, zodat je altijd en overal je belangrijke documenten bij de hand hebt en er niets verloren gaat als je laptop stuk gaat. Samenwerken met klasgenoten en communicatie met docenten wordt op deze manier erg gemakkelijk gemaakt. 

    Tijdens de lessen krijg je uitleg hoe al deze toepassingen werken. Daarvoor is het belangrijk dat je zelf een goed werkende laptop tot je beschikking hebt.

  13. Trajectlijn

    Alle kennis en vaardigheden die je je eigen gaat maken zijn beschreven in trajectlijnen. Een trajectlijn geeft je inzicht in hoe ver je bent met je opleiding: ben je beginner, gevorderde of zelfs al beroepsbekwaam?

  14. LWP

    Ook vind je in e-TO je opdrachten, deze noemen we LWP’s. Deze afkorting staat voor Leer Werk Prestatie. Een LWP is een opdracht waar kennis en vaardigheden samenkomen. Een LWP heeft meestal te maken met de praktijk.

  15. TWIXX/lesactiviteiten

    Naast LWP’s krijg je ook te maken met TWIXX. Deze afkorting staat voor Training, Workshop, Instructie of andere activiteiten (vandaar XX). Een TWIXX kan gegeven worden in een praktijksituatie of buiten de school. Soms bestaat een TWIXX uit theorie die je voor je opleiding nodig hebt, maar het kan ook zijn dat de TWIXX een ondersteuning is bij het maken van je LWP.

  16. Individueel leerplan (ILP)

    Al je LWP’s en TWIXX vind je terug in je ILP, oftewel je Individueel Leer Plan in e-TO. Je ILP geeft een handig overzicht van alle LWP’s en TWIXX die ervoor zorgen dat je jezelf op je trajectlijn van beginner naar beroepsbekwaam ontwikkelt.

  17. Feedback tijdens de LWP

    Tijdens het werken aan je LWP’s kun je – behalve tijdens de lessen - ook via e-TO om feedback vragen. Daarnaast ga je regelmatig met je coach in gesprek om je vorderingen op je trajectlijn te bespreken in een leermetergesprek.

  18. Coach

    Tijdens je opleiding moet je nadenken over wat jij wilt en wat bij je past. Dat is niet altijd makkelijk. Daarom heb je bij Landstede een coach. Bij je coach kun je terecht met vragen over je opleiding, maar hij begeleidt jou ook in je ontwikkeling tijdens je studie. Je coach helpt je bij het maken van plannen en keuzes voor jouw (leer)loopbaan en helpt je om overzicht te krijgen en te houden tijdens je opleiding. Je coach daagt je uit en stimuleert je om jezelf te ontwikkelen. Tijdens de opleiding is jouw coach altijd het eerste aanspreekpunt voor jou, maar ook voor je ouders/verzorgers.

    Bij Landstede zit je in een coachgroep. Dit is eigenlijk je ‘basisgroep’. Met deze coachgroep krijg je coachlessen. Tijdens deze lessen bespreekt de coach met jou en je medestudenten bijvoorbeeld de volgende onderwerpen:

      • alles wat met de klas te maken heeft
      • studieresultaten
      • verzuim
      • studiemoeilijkheden
      • gezamenlijke activiteiten
      • studie-informatie

    Soms heb je tijdens je studie extra begeleiding nodig. Deze begeleiding kun je vragen via je coach. Je coach meldt je dan aan. Je ouder(s)/verzorger(s) worden, indien nodig en toegestaan, betrokken bij de afspraken over extra begeleiding of ondersteuning.

    Er is extra begeleiding voor studievaardigheden, beroepsvaardigheden (ook richting BPV/stage), sociale vaardigheden, taal en rekenen en loopbaanbegeleiding. Extra begeleiding wordt gegeven door je coach en/of in het Studiecentrum van de locatie waar je je opleiding volgt. Je spreekt samen met je coach af welke extra begeleiding je nodig hebt.

    Als je hulp nodig hebt bij vragen over leren en gedrag, psychosociale problemen of gericht loopbaanadvies, dan kun je terecht bij een studentadviseur van het SAB (Student Advies en Begeleiding) op de locatie waar je je opleiding volgt. Ook deze extra begeleiding kun je aanvragen in overleg met je coach.

  19. Leermetergesprek/Leerloopbaangesprek

    Je hebt regelmatig een voortgangsgesprek/leermetergesprek/Leerloopbaangesprek met je coach. Je kijkt dan terug op de voorgaande periode. Samen met de coach bespreek je dan je ontwikkeling, leerpunten, planning en studievoortgang. Ook kijk je met je coach of de opleiding je (nog) bevalt, wat er goed gaat en waar eventueel meer begeleiding nodig is. Deze gesprekken worden vastgelegd in e-TO en zijn dus ook voor jou inzichtelijk. 

    Je krijgt in het eerste studiejaar een bindend studieadvies (BSA). Dit advies wordt tussen negen en twaalf maanden na de start van je opleiding gegeven. Dit advies kan positief of negatief zijn. Het BSA is besproken door je docenten en wordt dus door al je docenten onderschreven. Het (positief of negatief) bindend studieadvies wordt door je coach gegeven tijdens een voortgangsgesprek.

    Krijg je een positief studieadvies? Dan verwachten wij dat je je opleiding succesvol kunt afronden. Dit betekent dat je je studie kan voortzetten!

    Laat je weinig of geen ontwikkeling binnen je opleiding zien? Dan ga je met je coach in gesprek en maak je afspraken wat jij en wij kunnen doen, zodat je je opleiding succesvol kunt voortzetten. Deze afspraken worden opgenomen in een schriftelijke overeenkomst (‘waarschuwing’). In deze waarschuwing staat een datum waarop jij en je coach opnieuw kijken naar je ontwikkeling binnen de opleiding en of de afspraken in de waarschuwing zijn nagekomen. Je krijgt voldoende tijd om een positieve ontwikkeling te laten zien. Mocht er geen verbetering optreden, dan krijg je een negatief bindend studieadvies. Dit houdt in dat het docententeam vindt dat de opleiding niet aansluit bij jouw mogelijkheden. We gaan na een negatief bindend studieadvies samen met jou kijken naar een ander traject dat beter aansluit bij wat jij wilt en wat bij je past.

  20. Contact school, ouders/verzorgers en studenten

    Aan het begin van je opleiding wordt er een informatieavond voor je ouders georganiseerd. Je mag daar zelf ook bij aanwezig zijn. Op deze avond wordt verteld dat ouders altijd bij de coach terecht kunnen met vragen. De coach geeft dan een mailadres of telefoonnummer waarop hij/zij bereikt kan worden.

    Mocht je coach iets met je ouders willen overleggen, dan zal hij/zij dit eerst met jou bespreken. Als je nog geen 18 jaar bent, dan kan je coach nog zonder jouw toestemming contact opnemen met je ouders/verzorgers. Ben je 18 jaar of ouder dan mag dit niet meer zonder jouw toestemming.

  21. Aanwezigheid, verzuim, ziekte en afmelden, verlof aanvragen

    In de algemene informatiegids heb je al kunnen lezen wat hier onder verstaan wordt en wat de wettelijke regels en het Landstede beleid is.

    Ben je ziek en ben je nog geen 18 jaar, dan melden je ouders je op tijd af op school. Dit kan per telefoon. De gegevens vindt je in de locatiegids. Deze melding wordt dan in de computer gezet. Daarnaast stuur je een mail of een app aan je coach dat je niet aanwezig zult zijn, omdat je ziek bent.

    Ben je ziek en 18 jaar of ouder? Dan meld je je zelf op tijd af bij de receptie op school. Dit doe je door de school te bellen en aan te geven dat je ziek bent. Daarnaast stuur je een mail of een app aan je coach dat je niet aanwezig zult zijn, omdat je ziek bent.

    Mocht je ziek zijn en dit valt op een stagedag, dan moet je – behalve naar school - ook je stagebegeleider bellen om je ziek te melden.

  22. Korte beschrijving van de examinering

    Tijdens de opleiding zul je verschillende examens moeten afronden. Door middel van het examenplan heb je overzichtelijk wat voor examens je allemaal moet afronden om het uiteindelijke diploma te kunnen behalen. Dit examenplan vind je in de kluis in ETO en hier zal gedurende de opleiding uitleg over worden gegeven. Tijdens de opleiding heb je op deze wijze overzichtelijk naar welke examens je toewerkt en hoe je er gedurende de opleiding voor staat.

    In het examenplan zie je dat de volgende examens afgerond moeten worden tijdens de opleiding Dienstverlening:

    • Beroepsgerichte examens Dienstverlening (7)
    • Examens Nederlands (4)
    • Examen rekenen (1)
    • Leren, loopbaan en burgerschap (LLB) portfolio (1)
    • Keuzedelen (2)

    Tijdens de opleiding werk je samen met jouw coach en de vakdocenten toe naar deze examens. De beroepsgerichte examens zullen grotendeels op de BPV worden afgenomen, een enkel examen zal mogelijk op school worden afgerond. De examens van de generieke vakken (Nederlands, rekenen en LLB) zullen op school worden getoetst. De plaats van examens van de keuzedelen is afhankelijk van het gekozen keuzedeel, maar dit zal voornamelijk op school plaatsvinden.

    Hieronder volgt nog aanvullende informatie over de verschillende examens:

    Beroepsgerichte examens Dienstverlening

    Deze praktijkexamens worden ingekocht bij Prove2Move. Je ontvangt deze examenmap tijdens de opleiding. In deze examenmap staat beschreven hoe je de examenopdrachten moet uitvoeren. Daarnaast ontvang je tijdens de opleiding voorlichting over het voorbereiden, aanvragen, uitvoeren en het inleveren van dit examenmateriaal. Sommige opleidingen zullen werken met een procesplaat, of anders ontvang je een uitleg wanneer je eraan toe bent om een praktijkexamen uit te gaan voeren en waar je allemaal op moet letten hierbij. In beide gevallen is de route van examinering in ieder geval duidelijk.

    Voor ieder examen heb je recht op twee kansen. Bij een eerste onvoldoende beoordeling volgt een gesprek met je coach en bespreek je samen hoe jij je gaat voorbereiden op de tweede gelegenheid. Voor de tweede gelegenheid vraag je nieuwe beoordelingsformulieren aan. Deze worden voorzien van het stempel ‘herkansing’.


    Examens Nederlands, rekenen en Leren, Loopbaan en Burgerschap (LLB)

    Bij de examens van de generieke vakken spreken we van instellingsexamens en centrale examens (CE).

    Nederlands, schrijven, spreken en gesprek voeren, en LLB zijn instellingsexamens. Dit betekent dat de examens worden vastgesteld door school. Bij Landstede worden deze examens via TOA afgenomen. De afname loopt via de vakdocenten.

    Rekenen en Nederlands (onderdeel lezen en luisteren) zijn centrale examens, oftewel landelijke examens. Deze worden op door de overheid bepaalde momenten in het jaar afgenomen. De data staan in de examenkrant. De vakdocenten informeren jou over de niveaus en de afname van de genoemde examens.

    Aangepaste examenmogelijkheden Nederlands en rekenen

    Het kan zijn dat de normale examenfaciliteiten niet voldoende zijn voor studenten met een beperking. In dat geval kan de student extra faciliteiten - zoals extra tijd of extra hulpmiddelen – aanvragen bij de DEC via het examenbureau.

    Examens keuzedelen

    Afname van deze examens zijn afhankelijk van het gekozen keuzedeel.

  23. Werkwijze en procedure

    Het examenbureau neemt een belangrijke plaats in bij alles rondom examinering. Het examenbureau op jouw locatie is verantwoordelijk voor de aanvraag, de uitvoering en de verwerking van examens. Zo worden examens via het examenbureau aangevraagd, examenmateriaal wordt hier bewaard en voor inzage van examens kun je hier terecht.  Iedere locatie heeft zijn eigen examenbureau. Voor meer uitleg over de taken van het examenbureau, maar ook jouw rechten en plichten als student verwijzen wij je naar de examenkrant die bij de start van ieder schooljaar wordt uitgegeven. Als het goed is ontvang je de examenkrant via jouw coach en anders kun je deze altijd opvragen bij het examenbureau. Lees deze examenkrant goed door en stel vragen wanneer je iets niet begrijpt.

    Contactgegevens examenbureau opleiding Dienstverlening per locatie:

    Afwezigheid examens

    Bij afwezigheid meld je je bij de taakhouder kwaliteit en het examenbureau af. Zie verder hieronder ‘Recht op een herkansing en overmacht’.

    BPV

    De BPV is een ontwikkelproces dat je aan het einde met een voldoende moet afsluiten. De eindbeoordeling met de urenverantwoording en een kopie van je BPV overeenkomst (BPVO) zijn een onderdeel van jouw examendossier.

    Recht op inzage Nederlands en rekenen

    Je hebt recht op inzage van de examens Nederlands en rekenen. Je dient je verzoek je verzoek binnen 10 werkdagen bij het examenbureau in. Voor inzage in de centrale examens heb je een speciaal formulier nodig dat je bij de taakhouder kwaliteit kunt ophalen.

    Recht op een herkansing en overmacht

    Wettelijk heb je recht op een herkansing voor ieder examenmoment. Landstede spreekt dan van een examen in tweede gelegenheid. De tweede gelegenheid wordt op een redelijke termijn aangeboden. Een reden tot herkansing/tweede gelegenheid kan zijn dat je de eerste gelegenheid ziek was, het examen vergeten had of dat je een hoger examenresultaat wilt behalen.

    Bij uitzondering, bijvoorbeeld in een overmacht situatie waardoor je het examen niet kon maken, kun je in aanmerking komen voor een extra gelegenheid, eigenlijk een derde kans. Je dient hiervoor een schriftelijk verzoek in bij het examenbureau. Je voorziet dit verzoek van argumenten en bewijsmateriaal. Het examenbureau legt jouw verzoek voor aan de examencommissie.

    Let op! In geval van een herkansing wordt altijd een volledig examen afgenomen; met andere woorden:  een praktijkexamen of een centraal examen kan niet in delen worden herkanst.

    Examendeelnemer

    Een kandidaat die de examinering ook in tweede/derde gelegenheid niet heeft behaald kan zich, mits voldaan aan de criteria van examendeelnemer, na afloop van de opleiding inschrijven bij Landstede als examendeelnemer. Dit betekent dat de student een Landstede account heeft. De student heeft geen recht op onderwijs en begeleiding en betaalt een bedrag voor elk af te leggen examen. Informatie daarover kun je verkrijgen bij de administratie.

    De kosten voor het maken een praktijkexamenopdracht zijn € 130,-.

    De kosten voor het maken een schriftelijk examen zijn € 90,-.

    Bezwaar maken

    Als je het niet eens bent met een uitslag, een genomen maatregel of beslissing kun je binnen 10 werkdagen nadat je hiervan op de hoogte bent gesteld een schriftelijk bezwaarschrift indienen bij de Examencommissie (DEC). Als je het vervolgens niet eens bent met de beslissing van de DEC, kun je binnen 3 dagen na deze beslissing in beroep gaan bij de Commissie van Beroep van Landstede. Het examenbureau fungeert als postadres voor deze bezwaarschriften.

    Bewaren examendossier

    Het examenmateriaal wordt bij door het examenbureau bewaard in jouw examendossier, tot een jaar na het behalen van jouw diploma. Je kunt voor het einde van die termijn een verzoek indienen bij het Examenbureau voor teruggave van de examenstukken. Doe je dat niet, dan worden de examenstukken vernietigd.

  24. Praktijkleren, BPV, Internationale BPV en andere vormen

    Tijdens de opleiding leer je binnen- en buiten de school en ga je praktijkervaring opdoen op stage. Hierbij voer je verschillende werkzaamheden uit. Je kunt stage lopen bij verschillende soorten bedrijven en instellingen. Samen met je BPV-coördinator en/of coach kies je een stageplek die bij je interesse past. Dit kan in de zorg zijn, op een school, in een sportcentrum, in een vakantiepark, bij een commerciëel bedrijf, enzovoort. 

    Je kunt zelf kijken welk leerbedrijf je het meeste aanspreekt. Kijk daarvoor op www.stagemarkt.nl. Kies voor een bedrijf dat is goedgekeurd voor de opleiding Helpende Zorg en Welzijn, Medewerker Facilitaire Dienst of Medewerker Sport en Recreatie. 

  25. Begeleiding vanuit school en op de BPV plaats

    Tijdens de stage wordt je begeleid door iemand van het leerbedrijf, dit is je praktijkopleider. Ook je bpv-docent neemt regelmatig contact op met het leerbedrijf om je ontwikkeling te bespreken. Tijdens elke stage komt je bpv-docent regelmatig op bezoek.

  26. Organisatie van de BPV

     Voordat je op stage (BPV; beroepspraktijkvorming) gaat, geeft je jouw voorkeur op, zodat de bpv-coordinator mogelijk een geschikt leerbedrijf kan vinden. Ook tijdens de lessen wordt aandacht besteed aan het vinden van een geschikt leerbedrijf.

    Alle praktische zaken omtrent de BPV worden aangestuurd door de BPV-coördinator.  Je kunt bij hem terecht voor hulp bij het zoeken naar een leerbedrijf, het maken van een BPV overeenkomst (BPVO) of een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG). 

    Voor sommige stages is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en/of registratie in het Persoonsregister Kinderopvang (wettelijk) verplicht. Dit geldt met name voor stages in de kinderopvang en de zorg. De kosten voor de VOG en registratie in het Persoonsregister zijn voor eigen rekening. (Op dit moment - 2022 - zijn de kosten €33,85 voor een VOG en €12,00 voor de registratie in het persoonsregister. Onder voorbehoud van wijzigingen.

  27. Specifieke voorzieningen en of vereisten

    Verklaring Omtrent Gedrag (VOG)

    Voor sommige stages is een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) en/of registratie in het Persoonsregister Kinderopvang (wettelijk) verplicht. Dit geldt met name voor stages in de kinderopvang en de zorg. De kosten voor de VOG en registratie in het Persoonsregister zijn voor eigen rekening. (Op dit moment - 2019 - zijn de kosten €33,85 voor een VOG en €12,00 voor de registratie in het persoonsregister. Onder voorbehoud van wijzigingen.)

    Leren in het skills binnen de diverse locaties

    Tijdens de skills acttiviteiten is het, op sommige locaties, verplicht om een uniformjasje te dragen. Verdere gedragsregels voor het skills worden op de diverse locaties bekend gemaakt tijdens de eerste lessen.

    Tijdens de BPV draag je de kleding die de instelling waar je stage loopt voorschrijft. Als het gaat om beroepskleding, wordt dit in de meeste gevallen verstrekt door de instelling. Deze heb je gedurende je stage in bruikleen. Instellingen kunnen regels hebben rondom tattoo's en het dragen van piercings, oorbellen of andere sieraden. Deze regels moeten worden gevolgd.

    Medische verklaring

    Voor het uitvoeren van de beroepspraktijkvorming is geen medische verklaring nodig.

    Beroepsgeheim

    De student is, evenals degene die reeds tot het beroep is toegetreden, verplicht geheim te houden al hetgeen de student gedurende de opleiding  tot het beroep is toevertrouwd, of hetgeen daarbij ter harer/zijner kennis is gekomen, of waarvan zij/hij het vertrouwelijk karakter moet bewaren.

    Vaccinatie 

    Vele zorginstellingen stellen voor de stage een hepatitis B vaccinatie verplicht. Dit ter bescherming van zowel de student als de zorgvrager. De kosten van de vaccinatie komen voor rekening van Landstede. De school organiseert een informatie bijeenkomst over de hepatitis B vaccinatie. Dit wordt georganiseerd door de school in samenwerking met de GGD.

  28. Studieinformatiepunt (STIP), opleidingsadministratie

    Studie Informatie Punt (STIP)

    Voor de volgende vragen kun je bij het STIP terecht: 

    *Uitleen dvd's/koptelefoons/boeken
    *Hulp bij inlogproblemen
    *Lamineren/inbinden
    *Printen vanaf laptop/kopiëren
    *Inleveren van werkstukken

  29. Vertrouwenspersoon

    Landstede is een veilige school voor iedereen

    ...en wat kan een vertrouwenspersoon voor jou betekenen?

    Lastig gevallen worden...
    Discriminerende opmerkingen...
    Ongewenste aanrakingen...
    Pesten...
    Ongewenste (digitale) aandacht...
    Intimidatie...
    Agressief gedrag en bedreigingen...

    Herken je dit?
    Wij noemen dit ongewenst gedrag.

    Een veilige plek voor iedereen
    Landstede keurt ongewenst gedrag af. Dit betekent dat klachten serieus behandeld worden en dat de school zonodig optreedt. Wanneer je een klacht hebt, kan een vertrouwenspersoon je helpen.

    Iedereen hoort respect voor elkaar te hebben. Daar gaan we op onze school van uit.
    We maken hier samen afspraken over. Zo wordt de school een veilige plek voor iedereen

    Er is een landelijk telefoonnummer van de vertrouwensinspectie: 0900-111 3 111 (lokaal tarief). Dit nummer is tijdens kantooruren bereikbaar.

  30. Specifieke afspraken en regels

    In elk gezin, sportvereniging e.d. gelden afspraken die structuur en duidelijkheid geven om het met elkaar gezellig en leefbaar te houden, zo ook op Landstede.

    1. Omgaan met elkaar:

    We spreken elkaar beleefd aan en laten de ander tot zijn/haar recht komen. Om de privacy van iedereen te kunnen waarborgen mag er tijdens de lessen niet gefotografeerd of gefilmd worden. Wanneer dit wel gewenst is, gebeurt dit door de docent. Het spreekt voor zich dat je zorgvuldig omgaat met elkaar en anderen via Facebook en andere multimedia. 

    2. Ziek/geoorloofd afwezig:

    Je kan jezelf ziek afmelden in eduarteportaal. Tevens breng je altijd per mail je coach op de hoogte voor 08.30 uur. Wanneer je nog geen 18 jaar bent dan mailen je ouders/verzorgers jouw coach dat je ziek bent. Deze regels gelden ook als je op stage bent. 

    3. Eten en drinken op school:

    Eten en drinken doe je in de daarvoor aangewezen pauzes èn uitsluitend beneden in de aula of de zitjes (mits de zitjes schoon achtergelaten worden). De lokalen gaan tijdens alle pauzes op slot.

    Een flesje water is wel toegestaan.

    4. Gebruik laptop:

    Tijdens de lessen is het gebruik van een laptop toegestaan ten behoeve van het te volgen onderwijs. Wanneer de docent aangeeft dat de laptop niet gebruikt mag worden tijdens de les, dan wordt de laptop dichtgeklapt. Je hebt dagelijks naast je boeken, een opgeladen laptop, pen en papier bij je om de lessen   te kunnen volgen

    5. Telefoon:

    Tijdens de les, dus ook tijdens het werken in leerteams, wordt er geen gebruik gemaakt van mobiele telefoons. De mobiele telefoon zit in je tas. Mobiele telefoons staan uit met uitzondering voor bijzonderheden. Dit in overleg met de lesgevende docent en coach.

    6. Skills:

    De regels van het skills worden in de 1e skillsles uitgelegd.

    7. Begin lessen:

    Op het tijdstip dat de les volgens het rooster begint ben je aanwezig in het lokaal. Ben je te laat dan wacht je tot de lesgevende docent je toestemming geeft om binnen te komen. In overleg met je coach haal je de gemiste les in.

    8. Lokaal:

    Het lokaal en de zitjes worden netjes achter gelaten. (Schoon van losse papieren op de tafel en grond èn andere onwenselijkheden.) De stoelen en tafels staan in de lesopstelling.

    9. Uitval van lessen:

    Soms is er uitval van lessen. Hierdoor kan het zijn dat jouw reistijd langer is dan de lestijd. We verwachten dan toch dat je aanwezig bent.