In elk gezin, vriendengroep, sportvereniging e.d. gelden afspraken die structuur en duidelijkheid geven om het met elkaar gezellig en leefbaar te houden, zo ook op Landstede. Want alleen in een prettige leer- en werkomgeving kan er optmaal gepresteert worden.
1. Omgaan met elkaar:
We spreken elkaar beleefd aan en laten de ander tot zijn/haar recht komen. Om de privacy van iedereen te kunnen waarborgen mag er tijdens de lessen en alle andere onderwijsactiviteiten niet gefotografeerd of gefilmd worden. Wanneer dit wel gewenst is, kan de docent hier toestemming voor geven. Het spreekt voor zich dat je zorgvuldig omgaat met elkaar en anderen via Instagram, TikTok en andere social media.
2. Ziek/geoorloofd afwezig:
Je kan jezelf ziek afmelden zoals afgesproken. Wanneer je nog geen 18 jaar bent dan doen je ouders/verzorgers dit voor jou. Dit kan ook wanneer je naar de huisarts of tandarts moet. Deze regels gelden ook als je op stage bent.
Wanneer je verlof aan wilt vragen, omdat je bijvoorbeeld naar een bruiloft, begrafenis, autorij-examen, ed. zou moeten, dan doe je dat zo spoedig in overleg met je coach. Bij 18- doet je ouder/verzorger dit met je coach (mail/telefoon).
3. Eten en drinken op school:
Eten en drinken doe je in de daarvoor aangewezen pauzes en op de plekken die daarvoor aangewezen zijn. Voor iedere situatie die daarvan afwijkt, is dit in overleg gegaan met de docent. De lokalen gaan tijdens alle pauzes op slot.
Een flesje water is toegestaan.
4. Gebruik laptop:
Tijdens de lessen is het gebruik van een laptop toegestaan ten behoeve van het te volgen onderwijs. Wanneer de docent aangeeft dat de laptop niet gebruikt wordt tijdens de les, dan wordt de laptop dichtgeklapt. Je hebt dagelijks naast je boeken, een opgeladen laptop, pen en papier bij je om de lessen te kunnen volgen en om actief mee te kunnen doen.
5. Telefoon:
Tijdens de les, dus ook tijdens het werken in leerteams, wordt er geen gebruik gemaakt van mobiele telefoons, tenzij je deze voor de opdrachten nodig hebt of de docent aangeeft dat je deze mag gebruiken. Je mobiele telefoon zit in je tas en staat uit, zodat je niet afgeleid wordt. Naarmate je vordert in de opleiding en laat zien om te kunnen gaan met je telefoon binnen handbereik, kunnen daar afspraken over gemaakt worden. Om kunnen gaan met je telefoon, betekent dat de telefoon voor niemand storend is en iedereen kan focussen op dat wat gevraagd wordt. Dit in overleg met de lesgevende docent en coach. Uitzonderingen om je telefoon in het zicht te houden, doe je altijd en iedere les bij jouw coach en de betrokken docent.
6. Skills:
De regels van het skills worden in de 1e skillsles uitgelegd.
7. Begin lessen:
Op het tijdstip dat de les start ben je aanwezig in het lokaal en klaar om de les te volgen. Ben je te laat dan wacht je tot de lesgevende docent je toestemming geeft om binnen te komen. In overleg met je coach haal je de gemiste les in. Wanneer je regelmatig te laat komt, dan gaat je coach met je in gesprek. Ook hier gaat het om jouw beroepshouding. Als Maatschappelijke Zorg medewerker is het belangrijk dat je op tijd op je afspraak bent.
8. Lokaal:
Het lokaal en alles wat daar instaat, laat je na gebruik netjes en opgeruimd achter. Werken en leren in een nette omgeving draagt bij aan de kwaliteit van je werk. Na iedere les kijken we om ons heen en geven het goede voorbeeld door de ruimte netjes achter te laten (propjes, flesjes in de pullenbak, tafel recht en stoel aangeschoven.) Dit geldt voor alle ruimtes, zoals de kantine, buiten school en op de BPV.
9. Uitval van lessen:
Lessen kunnen uitvallen door omstandigheden. Helaas ook op het laatste moment door bijvoobeeld ziekte van een docent of een andere vervelende gebeurtenis. We doen ons best om je z.s.m. te informeren. Hier maak je met je klas bij de start afspraken over met je coach. Toch kan het zijn dat je op school komt en te horen krijgt dat een les is komen te vervallen. Dat is heel vervelend. Gelukkig kan je altijd zelfstandig aan de slag met taken en opdrachten.
Klachtenprocedure:
Waar (samen)gewerkt wordt, kan er altijd iets voorvallen wat niemand graag zou willen, een conflict. Omgaan met conflicten en het oplossen van problemen zijn vaardigheden die binnen het MZ werkveld geregeld voor kunnen komen en waarbij het de bedoeling is dat je deze uitspreekt met de juiste persoon op een goed moment (wanneer de emoties wat gezakt zijn). Dat is niet altijd even makkelijk en ook daarin mogen fouten gemaakt worden om van te leren. Kom je er niet uit met de ander, dan bespreek je dit met je coach. Lukt het nog steeds niet, dan kun je er iemand bijhalen die binnen het team MZ (Studentsucces) daar bij kan ondersteunen. Lukt dat nog steeds niet, dan kun je naar de teamleider toe om te komen tot een oplossing. Als laatste stap is er een directeur van de school waar je bij aan zou kunnen kloppen, voordat je een klacht in zou kunnen dienen. Deze stappen noemen we de 'escalatieladder'. Goed om te weten dat je dus veel wegen hebt om te bewandelen als je ergens niet uitkomt (medestudent of personeelslid). Ons doel is dat iedereen zich prettig voelt op school, zodat je het beste uit jezelf kunt halen.
We wensen je een hele fijne, leerzame en succesvolle tijd op onze mooie school met mooie mensen toe!
Team Maatschappelijke Zorg Zwolle