Landstede - Opleidingen

Entree (23301) BBL 2022-2023 Raalte, Zwolsestraat 63a

  1. Voorwoord Landschap

    Welkom bij Landstede, bij het landschap StartCollege.

    Heb je geen diploma, maar wil je wel een beroepsopleiding volgen? Met Entree haal je een niveau 1 mbo-diploma in één jaar. Soms zelfs in minder tijd en soms langer. Daarna kun je aan het werk óf doorstuderen. Bij de entreeopleiding van StartCollege bieden we jou een opleiding op maat, kom je erachter welk beroep bij je past en word je voorbereid op werk of een vervolgopleiding. Je ontdekt jouw talenten en interesses en wordt op weg geholpen naar een mooie toekomst. Hoe we dat doen? We leggen het je graag uit.

  2. Het Landschap

    Een thuis voor iedereen
    Onze school is een thuis voor iedereen. De klassen zijn klein, je hebt een vaste mentor en kunt ook voor extra hulp bij ons terecht. We werken veel samen met hulp- en zorginstellingen en organisaties waar experts werken die jou kunnen helpen als dat nodig is. Ook organiseren we samen met bedrijven allerlei projecten. Dat maakt het leren leuker!

    Over de opleiding
    Bij de start van de opleiding onderzoek je samen met de coach jouw interessegebieden, kwaliteiten, valkuilen en uitdagingen. Daarnaast wordt kennisgemaakt met verschillende beroepsrichtingen en ontdek je welke richting het beste bij jou past. Dit doen we door te werken aan praktijkopdrachten binnen en buiten de school en door middel van stage. We werken ook aan sociale vaardigheden, zoals het samenwerken met anderen en aan werknemersvaardigheden. Daarnaast volg je lessen Nederlands, rekenen en Landstede, Loopbaan en Burgerschap. Iedere dag stel je haalbare doelen die we samen evalueren. Daarbij kijken we ook naar de werkhouding en inzet. 

    Op weg naar de toekomst
    StartCollege brengt je verder. Door persoonlijk onderwijs met professionele begeleiding te combineren, kun jij je doelen bereiken. Doelen die nu misschien nog ver weg lijken, maar als je bij ons begint zijn ze dichterbij dan je denkt. Zo helpen wij jou op weg naar een mooie toekomst.

  3. Leren in het Landschap

    Altijd maatwerk
    De entreeopleiding bij StartCollege is altijd maatwerk. Je krijgt een traject op maat, waarin jij centraal staat. Je volgt één van onze drie maatwerkroutes of een combinatie hiervan (Start.route, Anderstaligen.route of Plus.route). Je wordt begeleid door een vaste coach. Samen met de coach wordt bekeken wat jouw doelen zijn, op welke manier je je het beste kunt ontwikkelen, hoe lang de opleiding duurt en welke (extra) ondersteuning nodig is.

    Goede persoonlijke begeleiding
    Wij vinden het belangrijk dat onze studenten gezien en geholpen worden op weg naar een mooie toekomst. Dit doen wij door jou goed, maar vooral ook veel te begeleiden. Je krijgt persoonlijke begeleiding door een eigen coach. Zo zorgen wij ervoor dat je de opleiding succesvol kunt afronden en kunt doorstromen naar een vervolgopleiding of werk. Ook na de entreeopleiding blijven we jou begeleiden. Dit doen we door middel van een doorleer- of doorwerkcoach. 

  4. Welkom

    Welkom

    Welkom 

  5. Visie op de opleiding

    Onze onderwijsvisie is  

    Er zijn voor elke student .

    De ontwikkeling van elke student staat bij ons voorop. Door middel van een positieve insteek willen we de student helpen zijn/haar niveau te behalen en ontwikkelen. Studenten leren leren, ontdekken wie ze zijn en wat ze kunnen. We helpen hen dat ze zelf invloed hebben op hun toekomst.  En dat ze eigenaar zijn van hun eigen leerproces. Wij bieden persoonlijk onderwijs, zodat studenten hun doelen kunnen bereiken.

    We leiden niet alleen op voor een diploma,  maar juist voor het vervolg daarop; doorstroom in het mbo of naar werk. Daarbij hebben we oog voor de student. Er is ruimte voor ontwikkeling in leren, gecombineerd met persoonsvorming en we sluiten aan bij het gewenste leertempo.

    Door middel van samenwerking en begeleiding

    In Raalte is de sfeer dorps en gemoedelijk. Er is veel samenwerking met lokale partners en vervolgopleidingen, de lijnen zijn kort. Hierdoor ligt de focus op de toekomst van de student. We begeleiden elke student zo optimaal mogelijk, zodat het past bij zijn/haar ontwikkeling en de student het beste uit zichzelf kan halen. Tijdens groepsactiviteiten, stage en individuele coaching  werken we hier samen aan. De student krijgt door middel van succeservaringen vertrouwen en mag zichzelf zijn op school, in de klas en op stage. De docenten luisteren naar de leervraag en waar mogelijk krijgt de student een opleiding op maat.

  6. Talentvol Ontwikkelen in de opleiding

    Je leert op school en in de praktijk. Dat doe je in een leeromgeving die je uitdaagt en nieuwsgierig maakt. Waar het om gaat is dat je kennis en vaardigheden leert en ervaringen opdoet. Kennis en ervaringen die je nodig hebt voor je toekomstige beroep je vervolgopleiding en natuurlijk ook als burger in de maatschappij. We bereiden je voor op een leven lang nieuwe dingen leren.

  7. Individueel leren en leren in groepen

    Leren van en met elkaar

    Je leert alleen en ook samen met anderen: in grote en kleine groepen en binnen en buiten de school. Door met medestudenten aan opdrachten of projecten te werken: door deze zogenaamde LeerWerkPrestraties leer je samenwerken en goed communiceren.

    De praktijk is het uitgangspunt

    Bij Startcollege leer je door veel in de praktijk te doen: de praktijk staat centraal. Tijdens stages doe je veel ervaring op in de praktijk. Daardoor ontdek je wat je nog nodig hebt aan kennis en ervaring als je bij dat bedrijf of organisatie zou gaan werken. Dat wat jij nog niet weet of kunt, worden jouw leer- en ontwikkeldoelen. Daarover ga je in gesprek met je praktijkbegeleider (in de praktijk) en met je coach. Samen met hen onderzoek je hoe jij de gewenste kennis en ervaring op kunt doen.

    Jouw persoonlijke leerontwikkeling staat centraal!

    Iedere student is uniek en ontwikkelt zich dus op zijn eigen manier. Bij ons gaat het om jou en hoe jij je ontwikkelt. Jouw talenten en wat jij nodig hebt, zijn het uitgangspunt bij het leren.

    Wij willen je:

    1. Opleiden tot een zelfbewust persoon zodat jij je kunt onderscheiden van anderen.
    2. De kennis en vaardigheden meegeven die jij voor je beroep nodig hebt zodat je deze kunt toepassen in de praktijk.
    3. Begeleiden bij het ontdekken wie je bent en wat je wilt in de maatschappij en in je werk.

  8. Overzicht van de opleiding

    Overzicht van de opleiding

    De entreeopleiding bestaat uit drie delen: Basisdeel, profieldeel en keuzedeel.

    Basisdeel

    Dit onderdeel is voor alle studenten gelijk. Je leert te werken als assistent in een organisatie. Daarnaast krijg je Nederlands, rekenen en LLB (leren, loopbaan en burgerschap).

    Profieldeel

    Het profiel is de beroepsrichting die je kiest. Je rond dit onderdeel af met een praktijkexamen. Je kan kiezen uit de volgende profielen:

    1. Assistent bouw, wonen en onderhoud
    2. Assistent dienstverlening en zorg
    3. Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie
    4. Assistent installatie- en constructietechniek
    5. Assistent logistiek
    6. Assistent mobiliteitsbranche
    7. Assistent procestechniek
    8. Assistent verkoop/retail
    9. Assistent plant, dier of (groene) leefomgeving

    Keuzedeel

    Er worden verschillende keuzedelen aangeboden. Je overlegt met je coach welk keuzedeel je wilt volgen en examineren.

  9. Startprogramma

    In het begin van jouw opleiding besteden we, naast de vakken die hierboven staan, vooral aandacht aan de volgende drie onderdelen: Zelfbeeld, beroepsbeeld en opleidingsbeeld.

    Zelfbeeld

    Wie ben je? Wat maakt wie je bent? Waar ben je goed in? Wat kan je minder goed? We gaan met het thema solliciteren aan de slag: hoe presenteer je jezelf? Waar ligt je interesse? We leggen samen de basis om het hele schooljaar verder na te denken over deze onderwerpen.

    Beroepsbeeld

    We beginnen met oriënteren op het werkveld, welke mogelijkheden zijn er voor je? Wat is het beroep waar je later in zou willen werken? Welke BPVplekken (Beroeps Praktijk Vorming) zou je hierbij kunnen zoeken, om je zo goed mogelijk voor te bereiden? Samen met je coach en BPV coördinator ga je aan de slag om een goede plek te zoeken.

    Opleidingsbeeld

    In de eerste periode wordt je uitgelegd hoe het schooljaar eruit ziet en waar je examens in moet doen voor je diploma. Het hele jaar werken we aan de voorbereiding en passen we samen met jou het programma aan, om je zo goed mogelijk voor te bereiden op JOUW toekomst.

  10. Planning onderwijsprogramma

    Planning onderwijsprogramma

    Opzet van de opleiding

    Het gehele schooljaar heeft dezelfde opbouw van het rooster. Iedere periode krijg je bij de lessen opdrachten.

    De volgende lessen krijg je in ieder geval aangeboden

    • LLB
    • Algemene theorie over veiligheid, voeding en communicatie
    • (Beroeps)opdrachten die horen bij de richting waar je mee bezig wilt
    • Keuzedeel
    • Nederlands
    • Rekenen

    Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom allerlei verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten.

    De studieduur kan verschillen. Afhankelijk van je tempo kun je de studie in minder of meer tijd afronden.

    Als je kiest voor de BOL-opleiding heb je twee dagen per week beroepspraktijkvorming (BPV = stage). Kies je voor de BBL-opleiding dan werk je vier dagen en kom je één dag per week naar school. Welke dagen dit zijn, hoor je aan het begin van de opleiding.

  11. Vakanties

    Schooljaar 2022/2023

    Zomervakantie 
    Regio Noord en Midden (Harderwijk): maandag 18 juli 2022 t/m vrijdag 26 augustus 2022

    Herfstvakantie
    Regio Noord: maandag 17 oktober 2022 t/m vrijdag 21 oktober 2022
    Regio Midden: maandag 24 oktober 2022 t/m vrijdag 28 oktober 2022

    Kerstvakantie
    Regio Noord en Midden: maandag 26 december 2022 t/m vrijdag 06 januari 2023

    Voorjaarsvakantie
    Regio Noord en Midden: maandag 27 februari 2023 t/m vrijdag 3 maart 2023

    Meivakantie 
    Regio Noord en Midden: maandag 24 april 2023 t/m vrijdag 05 mei 2023

    Zomervakantie
    Regio Noord: maandag 24 juli 2023 t/m vrijdag 01 september 2023
    Regio Midden: maandag 17 juli 2023 t/m vrijdag 25 augustus 2023

  12. Digitale leeromgeving

    Alles wat je nodig hebt om te leren vind je in je persoonlijke, digitale leeromgeving. Je hebt daar de werkplaats waar je jouw opdrachten en projecten vindt en waar je ze uitvoert. Er is ook een kluis voor het examendeel. Verder kun je in deze digitale leeromgeving alle begeleidende informatie vinden die je voor je leren en je ontwikkeling nodig hebt. We noemen deze digitale leeromgeving e-TO ( elektronisch Talentvol Ontwikkelen).

  13. Trajectlijn

  14. LWP

    Op school en in de praktijk werk je aan LWP’s. LWP’s zijn levensechte  opdrachten die gaan over je toekomstige beroep of leven. Activiteiten waarbij je tegelijk leert en werkt. Bij de start van je opleiding van de LWP’s eenvoudig en zijn er minder eisen. Aan het eind van de opleiding gaan we ervan uit dat je klaar bent voor je beroep. Dan worden de opdrachten ingewikkelder. Je moet aan meer eisen voldoen en je hebt meer verantwoordelijkheden.

  15. TWIXX/lesactiviteiten

    Bij het werken aan LWP’s ontdek je dingen die je nog niet weet of kunt. Daarvoor zijn er TWIXX. TWIXX zijn ondersteunende leeractiviteiten. TWIXX is een afkorting voor trainingen, workshops, instructies en XX zoals hoorcolleges en excursies naar bijvoorbeeld bedrijven. Zo blijft het leren afwisselend, en wordt het niet voorspelbaar. De kennis en ervaring die je via TWIXX opdoet, gebruik je bij je LWP’s. Ook pas je de opgedane kennis in de praktijk toe.

  16. Individueel leerplan (ILP)

  17. Feedback tijdens de LWP

  18. Coach

    Tijdens je opleiding moet je nadenken over wat jij wilt en wat bij je past. Dat is niet altijd makkelijk. Daarom heb je bij Landstede een coach. Bij je coach kun je terecht met vragen over je opleiding, maar hij begeleidt jou ook in je ontwikkeling tijdens je studie. Je coach helpt je bij het maken van plannen en keuzes voor jouw (leer)loopbaan en helpt je om overzicht te krijgen en te houden tijdens je opleiding. Je coach daagt je uit en stimuleert je om jezelf te ontwikkelen. Tijdens de opleiding is jouw coach altijd het eerste aanspreekpunt voor jou, maar ook voor je ouders/verzorgers.

    Bij Landstede zit je in een coachgroep. Dit is eigenlijk je ‘basisgroep’. Met deze coachgroep krijg je coachlessen. Tijdens deze lessen bespreekt de coach met jou en je medestudenten bijvoorbeeld de volgende onderwerpen:

      • alles wat met de klas te maken heeft
      • studieresultaten
      • verzuim
      • studiemoeilijkheden
      • gezamenlijke activiteiten
      • studie-informatie

    Soms heb je tijdens je studie extra begeleiding nodig. Deze begeleiding kun je vragen via je coach. Je coach meldt je dan aan. Je ouder(s)/verzorger(s) worden, indien nodig en toegestaan, betrokken bij de afspraken over extra begeleiding of ondersteuning.

    Er is extra begeleiding voor studievaardigheden, beroepsvaardigheden (ook richting BPV/stage), sociale vaardigheden, taal en rekenen en loopbaanbegeleiding. Extra begeleiding wordt gegeven door je coach en/of in het Studiecentrum van de locatie waar je je opleiding volgt. Je spreekt samen met je coach af welke extra begeleiding je nodig hebt.

    Als je hulp nodig hebt bij vragen over leren en gedrag, psychosociale problemen of gericht loopbaanadvies, dan kun je terecht bij een studentadviseur van het SAB (Student Advies en Begeleiding) op de locatie waar je je opleiding volgt. Ook deze extra begeleiding kun je aanvragen in overleg met je coach.

  19. Leermetergesprek/Leerloopbaangesprek

  20. Contact school, ouders/verzorgers en studenten

  21. Aanwezigheid, verzuim, ziekte en afmelden, verlof aanvragen

  22. Korte beschrijving van de examinering

  23. Werkwijze en procedure

  24. Praktijkleren, BPV, Internationale BPV en andere vormen

  25. Begeleiding vanuit school en op de BPV plaats

  26. Organisatie van de BPV

  27. Specifieke voorzieningen en of vereisten

  28. Studieinformatiepunt (STIP), opleidingsadministratie

    Studie Informatie Punt (STIP)
    Het STIP vind je in de centrale hal van de school en is bedoeld als een loket waar je terecht kunt met alle vragen die betrekking hebben op de school en op je persoonlijk welbevinden.
    Het STIP is voortdurend bezet door een medewerker die vragen kan beantwoorden en die je kan doorverwijzen naar elke functionaris binnen en buiten de school. Enkele voorbeelden waarvoor je bij het STIP terecht kunt:
    • studiefinanciering;
    • schoolgeld, schoolkostenbijdrage;
    • inschrijvingsduur;
    • onderwijs-/praktijkovereenkomsten;
    • ziekmeldingen ed.;
    Het STIP is ma.di. en do. geopend van 08.00-17.00 uur. Wo. en vr. van 8.00 uur tot 16.30 uur
    Het mailadres van STIP: STIPSalland@landstede.nl.

  29. Vertrouwenspersoon

    Op onze school in Raalte zijn door het bevoegde gezag twee vertrouwenspersonen aangewezen. De vertrouwenspersoon wil deelnemers begeleiden bij persoonlijke problemen binnen of buiten de school, waarover een deelnemer niet kan of wil praten met de coach. Ook is het mogelijk dat een probleem van een deelnemer zodanig is, dat de coach de vertrouwenspersoon te hulp roept. De vertrouwenspersoon zal de hem of haar voorgelegde problemen altijd vertrouwelijk behandelen. Deze problemen kunnen van allerlei aard zijn: zowel pestgedrag, seksuele intimidatie, incest of suïcide.
    De vertrouwenspersoon probeert de deelnemer te helpen bij het helder krijgen van het probleem en het oplossen ervan. De vertrouwenspersoon verwijst zo nodig door naar gespecialiseerde hulpverleningsinstanties. 

  30. Specifieke afspraken en regels

    Bij de opleiding gelden dezelfde regels en afspraken als in de rest van de school.

    In het algemeen geldt: gebruik je gezond verstand om te bepalen welk gedrag 'normaal' is. Op deze manier hoeven we geen lange opsomming van regels en afspraken te maken en heeft iedereen baat bij prettige omgangsvormen.

  31. Geen examenplan beschikbaar
  32. Geen schoolkosten beschikbaar