Landstede - Opleidingen

Entree (23301) OVO 2022-2023 Raalte, Zwolsestraat 63a

  1. Voorwoord Landschap

    Welkom bij Landstede, bij het landschap StartCollege.

    Heb je geen diploma, maar wil je wel een beroepsopleiding volgen? Met Entree haal je een niveau 1 mbo-diploma in één jaar. Soms zelfs in minder tijd en soms langer. Daarna kun je aan het werk óf doorstuderen. Bij de entreeopleiding van StartCollege bieden we jou een opleiding op maat, kom je erachter welk beroep bij je past en word je voorbereid op werk of een vervolgopleiding. Je ontdekt jouw talenten en interesses en wordt op weg geholpen naar een mooie toekomst. Hoe we dat doen? We leggen het je graag uit.

  2. Het Landschap

    Een thuis voor iedereen
    Onze school is een thuis voor iedereen. De klassen zijn klein, je hebt een vaste mentor en kunt ook voor extra hulp bij ons terecht. We werken veel samen met hulp- en zorginstellingen en organisaties waar experts werken die jou kunnen helpen als dat nodig is. Ook organiseren we samen met bedrijven allerlei projecten. Dat maakt het leren leuker!

    Over de opleiding
    Bij de start van de opleiding onderzoek je samen met de coach jouw interessegebieden, kwaliteiten, valkuilen en uitdagingen. Daarnaast wordt kennisgemaakt met verschillende beroepsrichtingen en ontdek je welke richting het beste bij jou past. Dit doen we door te werken aan praktijkopdrachten binnen en buiten de school en door middel van stage. We werken ook aan sociale vaardigheden, zoals het samenwerken met anderen en aan werknemersvaardigheden. Daarnaast volg je lessen Nederlands, rekenen en Landstede, Loopbaan en Burgerschap. Iedere dag stel je haalbare doelen die we samen evalueren. Daarbij kijken we ook naar de werkhouding en inzet. 

    Op weg naar de toekomst
    StartCollege brengt je verder. Door persoonlijk onderwijs met professionele begeleiding te combineren, kun jij je doelen bereiken. Doelen die nu misschien nog ver weg lijken, maar als je bij ons begint zijn ze dichterbij dan je denkt. Zo helpen wij jou op weg naar een mooie toekomst.

  3. Leren in het Landschap

    Altijd maatwerk
    De entreeopleiding bij StartCollege is altijd maatwerk. Je krijgt een traject op maat, waarin jij centraal staat. Je volgt één van onze drie maatwerkroutes of een combinatie hiervan (Start.route, Anderstaligen.route of Plus.route). Je wordt begeleid door een vaste coach. Samen met de coach wordt bekeken wat jouw doelen zijn, op welke manier je je het beste kunt ontwikkelen, hoe lang de opleiding duurt en welke (extra) ondersteuning nodig is.

    Goede persoonlijke begeleiding
    Wij vinden het belangrijk dat onze studenten gezien en geholpen worden op weg naar een mooie toekomst. Dit doen wij door jou goed, maar vooral ook veel te begeleiden. Je krijgt persoonlijke begeleiding door een eigen coach. Zo zorgen wij ervoor dat je de opleiding succesvol kunt afronden en kunt doorstromen naar een vervolgopleiding of werk. Ook na de entreeopleiding blijven we jou begeleiden. Dit doen we door middel van een doorleer- of doorwerkcoach. 

  4. Welkom

    Welkom

    Welkom bij de nieuwe opleiding van StartCollege in de derde leerweg.

    Fijn dat je hebt gekozen om deze praktijkopleiding bij StartColleg te volgen. We hopen dat je een leerzame, maar vooral ook een leuke tijd tegemoet en dat je de opleiding met waardevolle praktijkervaring en een verklaring gaat verlaten.

    In deze opleidingsgids vind je meer informatie over praktijkleren bij StartCollege. Wij vinden het belangrijk dat je deze opleidingsgids samen met de Algemene Landstede Studiegids goed doorleest. Deze documenten heb je nodig tijdens de opleiding.

  5. Visie op de opleiding

  6. Talentvol Ontwikkelen in de opleiding

    Bij StartCollege kennen we een eigentijdse manier van leren. Dit noemen we Talentvol ontwikkelen. Dit doen we door aandacht voor talentontwikkeling, ontmoeting, respect, zingeving en verantwoordelijkheid. Iedereen is anders, iedereen leert anders. Wij hebben oog voor de verschillen tussen de studenten en passen ons onderwijs zo veel mogelijk aan jouw mogelijkheden en behoeften aan.

    Wat betekent dat voor ons onderwijs:

    • Wij bieden een persoonlijke leeromgeving met aandacht voor individuele vragen;
    • De praktijk is het uitgangspunt;
    • Iedereen is verantwoordelijk, ook de student;
    • We groeien door te leren met en van elkaar.

  7. Individueel leren en leren in groepen

    Jouw programma is afgestemd op de beroepspraktijk. Ook is het aanbod afgestemd de talenten van jou, als (jong)volwassen persoon, met meer of minder werkervaring en intersse in één van de negen beroepsprofielen van de Entree opleiding. Je oefent in vaardigheden en werkt zelfstandig aan jouw doelen. Iedere student krijgt een coach toegewezen en wordt begeleid door een praktijkbegeleider.

  8. Overzicht van de opleiding

    Overzicht van de opleiding

    De nieuwe opleiding praktijkleren van StartCollege is ontwikkeld voor mensen die werk zoeken of werken hebben, maar geen startkwalificatie (diploma niveau 2 of hoger) hebben. Wanneer je niet in aanmerking komt voor een volledige mbo-opleiding, dan kan je deelnemen aan de Pilot Praktijkleren. 

    De opleiding praktijkleren is voor (jong)volwassenen die:

    1. stevig in hun schoenen staan 

    2. vanuit een uitkering of re-integratie zoeken naar een baan, naar nieuwe kansen of een nieuwe positie op de arbeidsmarkt.

    Tijdens de opleiding is het belangrijkste om nuttige praktijkervaring op te doen. Alles wat je tijdens deze opleiding leert wordt opgenomen in de praktijkverklaring. Met deze verklaring kan je aantonen dat je vaardigheden beheerst die nodig zijn voor een betaalde baan. 

  9. Startprogramma

    De opleiding praktijkleren begint met een Intake Sluitende Aanpak, dat  betekent dat je niet alleen een intake hebt met iemand van school, maar ook mijn iemand van bijv het leer- werkbedrijf. Tijdens en na deze intake ga je aan de slag met het maken van jouw trajectplan. 

  10. Planning onderwijsprogramma

    Planning onderwijsprogramma

    Je wordt als student ingeschreven in de derde leerweg opleiding van entree Startcollege.

    Je volgt een van te voren afgesproken deel van mbo- opleiding met in ieder geval beroepspraktijkvorming (BPV). 

    Je volgt geen reguliere lessen op school (zoals Nederlands, rekenen en/of burgerschap). Je volgt je eigen planning.

    Alles wat je leert, leer je in de beroepspraktijk op jouw leerwerkplek. 

    De opleiding richt zich op de ontwikkeling van jouw niveau op de werkplek.

    Tijdens de opleiding laat je zien op welk niveau je bepaalde onderdelen beheerst (beroepscompetenties).

    Jouw ontwikkeling bespreek je met de coach en je praktijkopleider.

    Aan het eind van deze opleiding ontvang je een praktijkverklaring van jouw leerwerkbedrijf. 

  11. Herontwerptool

  12. Vakanties

  13. Digitale leeromgeving

  14. Trajectlijn

  15. LWP

  16. TWIXX/lesactiviteiten

    Je volgt geen lessen op school. Examens zijn niet verplicht. Wil je voor bepaalde onderdelen wel graag officiele examens doen? Dan kan dit worden opgenomen in jouw individuele leerplan. Bespreek de mogelijkheden met jouw coach van StartCollege. 

  17. Individueel leerplan (ILP)

    Een individueel leerplan (ILP) is het trajectplan dat voor jou op maat gemaakt is. Wat wil je leren? Welke doelen wil je behalen? Je begint met het maken van een plan tijdens jouw intakegesprek. Dit trajectplan is de basis voor jouw praktijkopleiding.

  18. Feedback tijdens de LWP

  19. Coach

    Tijdens jouw opleiding heb je te maken met drie verschillende begeleiders:
    - Jouw trajectbegeleider (Pilot Praktijkleren)
    - Jouw praktijkopleider (van jouw leerwerkplek)
    - Jouw coach (van StartCollege)

    De coach van StartCollege is jouw vaste aanspreekpunt. Als je vragen hebt of dingen wilt weten ga je naar je coach. Ook ouders/ verzorgers/ begeleiders kunnen terecht bij de coach. 

  20. Leermetergesprek/Leerloopbaangesprek

    Laat je weinig of geen ontwikkeling zien? Dan ga je met jouw begeleiders in gesprek om afspraken te maken over wat jij en wij kunnen doen, zodat je de opleiding succesvol kunt voortzetten. Deze afspraken worden opgenomen in een schriftelijke overeenkomst waarbij de bijkomende kosten voor vertraging worden opgenomen. Mocht je er niet in slagen om een praktijkverklaring te halen dan volgt er een eindgesprek waarbij het exitformulier wordt getekend.

  21. Contact school, ouders/verzorgers en studenten

  22. Aanwezigheid, verzuim, ziekte en afmelden, verlof aanvragen

    Dit zijn de afspraken:
    - je bent aanwezig 
    - je bent op tijd
    - je meld je af als je ziek bent
    - je meld je af met een geldige reden

  23. Korte beschrijving van de examinering

    De basis voor de optionele examinering is het Kwalificatiedossier Entree. De kwalificatie-eisen voor Nederlands, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap gelden niet voor de deelnemers aan de Pilot Praktijkleren. Hier hoef je je dus geen zorgen over te maken.

    Na het afronden van deze opleiding ontvang je een praktijkverklaring met referentie van jouw praktijkopleider. Hierin staat hoe goed jij één of meerdere werkprocessen kan uitvoeren.

    De praktijkverklaring kan worden aangevuld met bepaalde examenonderdelen die jij hebt behaald. Wanneer dit is opgenomen in jouw individuele leerplan (ILP) dan zul je ook officiele beroepsgerichte examens moeten doen. De examencommissie van Landstede bepaalt of je aan deze examenonderdelen hebt voldaan. Dit is een optie en zeker niet verplicht. De examencommissie geeft geen inhoudelijk oordeel over jouw praktijkverklaring van de praktijkopleider. 

    Hieronder lees je hoe het behalen van beroepsgerichte examens werkt:
    De beroepsgerichte praktijkexamens worden ingekocht bij Prove2Move. Je ontvangt een examenmap tijdens de opleiding. In deze examenmap staat beschreven hoe je de examenopdrachten moet uitvoeren. Daarnaast ontvangt je tijdens de opleiding voorlichting over het voorbereiden, aanvragen, uitvoeren en het inleveren van dit examenmateriaal. Door het oefenen in de praktijk en het maken van de BPV-opdrachten wordt het niveau Beroepsbekwaam bereikt. Met de feedback van je BPV-begeleider en de beroepsgerichte docent toon je aan dit je dit onder de knie hebt. Je otvangt een akkoordformulier waarna je het examen kunt plannen met de praktijkbeoordelaar. De examens worden afgenomen op jouw leerwerkplek door een onafhankelijk en vakinhoudelijk én op het gebied van examinering deskundig beoordelaar.

    Voor ieder examen heb je recht op twee kansen. Bij een eerste onvoldoende beoordeling volgt een gesprek met jouw coach en bespreekt je hoe jij je gaat voorbereiden op de tweede gelegenheid. Voor de tweede gelegenheid vraag je nieuwe beoordelingsformulieren aan. Deze worden voorzien van het stempel ‘herkansing’.

  24. Werkwijze en procedure

  25. Praktijkleren, BPV, Internationale BPV en andere vormen

  26. Begeleiding vanuit school en op de BPV plaats

  27. Organisatie van de BPV

  28. Specifieke voorzieningen en of vereisten

  29. Studieinformatiepunt (STIP), opleidingsadministratie

  30. Vertrouwenspersoon

    Wat doe je als je gepest wordt? Geintimideerd wordt? Of een klacht wil indienen? Dan kun je natuurlijk jouw coach van StartCollege vragen om hulp. Of je schakelt de vertrouwenspersoon van de opleiding in. De namen en foto's van de vertrouwenspersonen hangen op het prikbord van de opleiding waar jij bent ingeschreven. Je kunt in de algemene informatiegids lezen wat onze vertrouwenspersoon nog meer voor jou kan betekenen. 

  31. Specifieke afspraken en regels

    De trajectbegeleider draagt zorg voor het ondertekenen van de Praktijkverklaring door de praktijkopleider en de deelnemer. De begeleider van het onderwijs (de coach) draagt zorgt voor verkrijging van de Praktijkverklaring middels het Praktijkloket.

  32. Geen examenplan beschikbaar
  33. Geen schoolkosten beschikbaar