Landstede - Opleidingen

Dienstverlening (23189) BOL 2019-2020 Zwolle, Rechterland 1

  1. Voorwoord Landschap

    Welkom in het Landschap Sport & Bewegen!

  2. Het Landschap

     In het Landschap Sport & Bewegen leer je hoe je interactieve sport- en bewegingsactiviteiten aanbiedt, les en leiding geeft en wedstrijden, toernooien of evenementen organiseert voor verschillende doelgroepen. Dat doe je in een omgeving waarin alles sport en bewegen ademt!

    Jij kunt straks mensen helpen hun talenten te ontdekken en die verder te ontwikkelen. En hoewel de focus bij ons op sport en bewegen ligt, kun je datgene wat je bij ons leert ook goed inzetten op andere werkterreinen. Organisatietalent, sociale vaardigheden en ondernemerschap zijn namelijk overal welkom.

    In het landschap Sport en Bewegen vind je de volgende opleidingen:

    Crebo

     Opleiding

    Niveau

    Leerweg

    Locatie

    25500

    Medewerker Sport en Recreatie

    2

    BOL

    Zwolle/Harderwijk

    25415

    Sport- en bewegingsleider

    3

    BOL

    Zwolle/Harderwijk *

    25411

    Coördinator Buurt, Onderwijs en Sport

    4

    BOL

    Zwolle/Harderwijk *

    25412

    Coördinator Sport en Bewegingsagogie

    4

    BOL

    Zwolle/Harderwijk *

    25413

    Coördinator Sport, Bewegen en Gezondheid

    4

    BOL

    Zwolle/Harderwijk *

    25414

    Coördinator Sportinstructie, Training en Coaching

    4

    BOL

    Zwolle/Harderwijk *

    *      Voor Harderwijk geldt: eerste 2 leerjaren vinden in Harderwijk plaats. Het vervolgtraject vindt in principe plaats in Zwolle. Als de groep groot genoeg is, bieden we het profiel ook aan in Harderwijk (te bepalen door de opleiding).   

    Jij en Sport & Bewegen

    Talent moet groeien, zeker sporttalent. Het lijkt jou geweldig om je daar in de toekomst mee bezig te houden: mensen helpen bij het ontdekken van hun talenten en die verder ontwikkelen. Het merendeel van je docenten en begeleiders heeft een sportieve achtergrond of is dagelijks actief in de sportwereld. Ze zijn gewend om met (top)sporters om te gaan. Iedereen die bij deze opleiding betrokken is, begrijpt hoe de wereld van sport en bewegen  in elkaar zit. Alles ademt sport en bewegen: de gebouwen, de kleding van studenten en docenten en de gesprekken onderling. Wat je leert is ook heel goed inzetbaar op andere werkterreinen: organisatietalent, sociale vaardigheden en ondernemerschap zijn overal welkom.

    De profielen Sport- en bewegingsleider, Coördinator buurt, onderwijs en sport, Coördinator sport en bewegingsagogie, Coördinator sport, bewegen en gezondheid en Coördinator sportinstructie, training en coaching (inclusief Buitensport) bieden je een brede keuze wat betreft specialisatie.

    Met een opleiding in het landschap Sport & Bewegen draag jij je steentje bij aan een vitale en gezonde samenleving!

              

  3. Leren in het Landschap

    De praktijk als uitgangspunt bij het leren in ons landschap.

    We werken nauw samen met partners uit het vakgebied, zowel binnen als buiten school. Dat garandeert dat de opleiding precies aansluit op de praktijk. Bovendien weet jij daardoor wat er mogelijk is in dit uitdagende vakgebied. Je leert met én van elkaar: van andere studenten, docenten, begeleiders en professionals. De meeste van hen hebben een sportieve achtergrond of zijn dagelijks actief in de sportwereld. Iedereen is gewend om met (top)sporters om te gaan en weet hoe de wereld van sport en bewegen in elkaar zit.

    Wij stimuleren jouw motivatie;Zeker in sport geldt: motivatie bepaalt of iets een succes wordt. Dat geldt natuurlijk ook voor deze opleiding. Daarom stimuleren we jouw motivatie voortdurend. Hoe? Met goede begeleiding, een sportieve leeromgeving en door veel praktijkervaring op te doen. Zowel binnen als buiten school.

    Onze pedagogische aanpak stemmen we af op de ontwikkeling in je zelfstandigheid. We houden optimaal rekening met jouw persoonlijke kenmerken, leervoorkeuren, leertempo, capaciteit, begeleidingsbehoefte en belangstelling.

    Zelf verantwoordelijkheid nemen;We leren je steeds meer verantwoordelijkheid te nemen voor je eigen leerprestaties en je ontwikkeling. Dat doen we door jou te activeren, stimuleren en soms te confronteren. Zo ontwikkel je je tot een bewuste, zelfverzekerde, ambitieuze professional die gebruik weet te maken van zijn of haar netwerk.

    Voor dit Landschap is het om te beginnen belangrijk dat je gek bent op sporten. Daarnaast ben je sociaal, gedisciplineerd en weet je mensen enthousiast te maken om te bewegen. Met een opleiding in het Landschap Sport & Bewegen draag jij je steentje bij aan een vitale en gezonde samenleving.

    Lndstede Sportcentrum als unieke leerwerkomgeving; De locatie van Sport & Bewegen in Zwolle grenst aan het Landstede Sportcentrum, thuishaven van onder andere Landstede Basketbal, KNVB Steunpunt Noord en Oost, de belangenvereniging Coaches Betaald Voetbal, Isala sportgeneeskunde en sportfysiotherapie. Dit betekent dat je niet alleen een sportieve opleiding volgt, maar dat jij je ook midden in een dynamische sportomgeving bevindt. Ook heeft het Landstede Sportcentrum een fitnesscentrum voor de topsporters, studenten en docenten. In Harderwijk krijg jij les in het aqua- en sportcentrum De Sypel.

    Werken met ‘echte’ opdrachten; De opleidingen binnen Sport & Bewegen werken met een eigen projectteam, genaamd ‘SportEve’. Bij SportEve voer je tijdens je opleiding opdrachten van echte opdrachtgevers uit. Dit varieert van het organiseren van een sportdag tot en met het organiseren van activiteiten bij grote (topsport) evenementen. Ook kun je opdrachten voor partners van Landstede MBO uitvoeren.

    Topsportpartners; Het Landschap Sport & Bewegen werkt nauw samen met PEC Zwolle en Landstede Basketbal. Deze samenwerkingen bieden hele uitdagende BPV-plaatsen (= stage) voor jou als student. Als student Trainer/Coach voetbal kun je bijvoorbeeld bij een jeugdteam van PEC Zwolle assisteren en de nodige ervaring opdoen. Verder kun je betrokken worden bij de video-analyse van de wedstrijden en de trainingen van de spelers die gescout zijn en selectietrainingen volgen.

  4. Welkom

    Welkom

    Jij wilt iets met…

    …sport, bewegen en recreatie. Je sport en beweegt zelf, je kijkt er graag naar en praat er veel over. Je zit graag te midden van allemaal liefhebbers van sport en recreatieve activiteiten: studenten, docenten, begeleiders. Ze zijn allemaal net zo sportminded als jij, dus dat klikt meteen. Je vindt het daarnaast ook geweldig om mee te draaien in een organisatie en daar verantwoordelijkheid te dragen. Jij houdt je aan afspraken en je hebt discipline. Jij wilt iedere dag bezig zijn met je favoriete activiteit. Jij wilt sporten en bewegen, je vindt het leuk om sport- en bewegingsactiviteiten aan te bieden, te ondersteunen bij toernooien en daarnaast ook dienstverlenende taken uit te voeren die bij deze evenementen of activiteiten horen! Je wilt jezelf bij sport- en bewegingsactiviteiten ontwikkelen van deelnemer tot assistent in de organisatie en uitvoering. Wij willen jou graag begeleiden tijdens de opleiding om je goed voor te bereiden op deze taak.

    Jij en de opleiding Medewerker Sport & Recreatie

    Talent moet groeien, zeker sporttalent. Het lijkt jou geweldig om je daar in de toekomst mee bezig te houden: mensen helpen bij het ontdekken van hun talenten en die verder ontwikkelen. Het merendeel van je docenten en begeleiders heeft een sportieve achtergrond of is dagelijks actief in de sportwereld. Ze zijn gewend om met (top)sporters om te gaan. Iedereen die bij deze opleiding betrokken is, begrijpt hoe de wereld van sport en recreatie in elkaar zit. Alles ademt sport en bewegen: de gebouwen, de kleding van studenten en docenten en de gesprekken onderling. Wat je leert is ook heel goed inzetbaar op andere werkterreinen: organisatietalent, sociale vaardigheden en ondernemerschap zijn overal welkom.

    In deze opleidingsgids leer je meer over hoe jouw opleiding in elkaar zit en wat je kan verwachten. Het is belangrijk dat je deze opleidingsgids samen met de Landstede Studiegids goed doorleest. Je hebt de gidsen nodig tijdens je opleiding.

  5. Visie op de opleiding

    Wij leiden studenten op tot collega’s in de wereld van sport, bewegen en recreatie. Tijdens dit opleidingstraject staat naast jouw eigen ontwikkeling ‘de ander’ centraal. Bij dit actieve leerproces tonen coach en student initiatief en leveren een maximale inspanning. Eenvoud, duidelijkheid en transparantie is ons credo.

    We bieden een persoonlijke leeromgeving

    Bij Landstede MBO Medewerker Sport & Recreatie staat de persoonlijke leerontwikkeling centraal. We houden hierbij rekening met persoonseigen kenmerken, leervoorkeuren, leertempo, capaciteit, begeleidingsbehoefte en belangstelling.

    We werken vanuit een pedagogische relatie

    De pedagogische relatie is cruciaal voor het leren binnen Landstede MBO Medewerker Sport & Recreatie. Gedurende de leerloopbaan van de student zal het karakter van deze relatie veranderen, passend bij de ontwikkeling in zijn zelfstandigheid. Deze relatie richt zich op begeleiden, uitdagen, uitnodigen, stimuleren en confronteren.

    De praktijk is het uitgangspunt

    Bij Landstede MBO Medewerker Sport & Recreatie is de beroepspraktijk het uitgangspunt voor het onderwijs, om de studenten een betekenisvolle en contextrijke leeromgeving te bieden. Dat betekent dat in verbinding met partners vanuit de beroepspraktijk het onderwijs wordt vormgegeven, zowel binnen- als buitenschools. De beroepshouding van de student wordt op deze manier positief ontwikkeld.

    Wij stimuleren de motivatie

    Motivatie van de student speelt een grote rol bij zijn studiesucces. Door onze begeleiding én contextrijke/sportieve leeromgevingen, zowel binnen als buiten school, stimuleren we de motivatie.

    Iedereen is verantwoordelijk: ook de student

    Binnen Landstede MBO Medewerker Sport & Recreatie stellen we eisen aan de student. De student leert dat hij zelf de verantwoordelijkheid moet nemen voor zijn leren, maar dat betekent niet dat er vrijblijvend geleerd kan worden. We stimuleren, activeren en confronteren de student. Hierdoor wordt de uitdaging om zich verder te ontwikkelen steeds meer iets van de student zelf.

    We groeien door te leren met en van elkaar

    Bij Landstede MBO Medewerker Sport & Recreatie leert de student in grotere en kleinere groepen. De student groeit in zijn leren door de interactie met andere studenten, docenten, praktijkbegeleiders, professionals en andere actieve betrokkenen binnen onze samenleving.

    Medewerker Sport & Recreatie: betrokken, bekwaam en betrouwbaar.

  6. Talentvol Ontwikkelen in de opleiding

    Bij Talentvol Ontwikkelen staat de persoonlijke leerontwikkeling centraal. We houden hierbij rekening met persoonseigen kenmerken, leervoorkeuren, leertempo, capaciteit, begeleidingsbehoefte en belangstelling. De pedagogische relatie is cruciaal voor het leren binnen Talentvol Ontwikkelen. We steken dan ook veel tijd in het opbouwen van deze relatie en richten ons op begeleiden, uitdagen, uitnodigen, stimuleren en confronteren.

    Bij Talentvol Ontwikkelen is de beroepspraktijk het uitgangspunt van het onderwijs. Je leert aan de hand van integrale opdrachten LeerWerkPrestaties (LWP's).

    Jouw motivatie om te leren is cruciaal. Door onze begeleiding en contextrijke leeromgevingen binnen en buiten de school stimuleren we de motivatie. Binnen Talentvol Ontwikkelen leer je zelf verantwoordelijkheid te nemen voor jouw leerproces.

    De student kiest.

    Binnen het concept van “Talentvol Ontwikkelen” zal de student steeds weer keuzes moeten maken. De student zal eraan moeten wennen dat hij/zij in principe de touwtjes zelf in handen heeft. Het is de coach die hem/haar zal helpen bij de bewustwording en/of bij het beslissen.

    Er is een groot aantal vragen dat op de student af komt:

    • Wat wil ik bereiken?
    • Wat kan ik al?
    • Wat vind ik leuk om te doen?
    • Wat moet ik nog leren?
    • Met wie ga ik samenwerken?
    • Hoe pak ik de opdracht aan?
    • Wat doe ik vandaag?
    • Wat kan later?
    • Lig ik op schema?
    • Heb ik genoeg informatie?
    • Waar kan ik informatie halen?

    De eerste vraag, “wat wil ik bereiken” stuurt het hele onderwijsproces. Het geeft richting aan de te maken keuzes.

                                                                           ‘Ik wil…’

    De vraag “wat kan ik al” laat zien dat je een aantal zaken al kunt. In opleidingsland spreken we dan van eerder verworven competenties. Gevolg hiervan zal zijn dat je ten aanzien van een aantal werkprocessen niet meer op het niveau van de beginner zult functioneren maar al de status van gevorderd of misschien wel beroepsbekwaam bezit.

                                                                           ‘Ik kan …’

    Als je weet wat je wilt en je weet wat je al kunt dan blijft er nog over wat je nog te doen hebt om bij je doel uit te komen.

                                                                           ‘Ik doe …’

    In de Time Out week komt nadrukkelijk de vraag aan de orde wat er terecht is gekomen van de doelen die je voor jezelf gesteld had. Daarnaast moet je antwoord geven op de vraag wat je geleerd hebt.

                                                                           ‘Ik heb ….. gedaan’

                                                                           ‘Ik heb ….. geleerd’

    Jij weet heel vaak goed wat je wilt gaan doen. Ook kan het voorkomen dat je coach aangeeft dat bepaalde zaken voor jou van groot belang zijn. Je hebt dan te maken met onderwerpen waarvan jij misschien niet direct ziet welke betekenis dat voor jou kan hebben maar het zal zeker zinvol zijn in je opleidingsroute. Jouw coach heeft zicht op de opbouw van de opleiding en kan daardoor voor jou een adviseur zijn.

                                                                           ‘Ik moet …’

    Willen, kunnen, moeten en doen zijn de werkwoorden die van jou een actieve en betrokken student maken. Zo’n student zal met alle ondersteuning en begeleiding die er beschikbaar is in staat zijn om het opleidingstraject vorm te geven en af te ronden met het gewenste diploma.

                                           Willen +  kunnen + moeten + doen = SUCCES!

  7. Individueel leren en leren in groepen

    Als je iets leert, gebeurt dat altijd in jouw hoofd. Leren is dus voor iedereen persoonlijk. Wij leren jou om individueel te werken, zo oefen je om zelfstandig te werken. Immers in elk beroep of werksituatie, komt individueel werk voor.

    Maar er zijn twee belangrijke redenen om ook in groepen te werken:

    • Ten eerste: samenwerken is een belangrijke bekwaamheid omdat in heel veel beroepen het werk in teams wordt uitgevoerd. Sommige bedrijven werken zelfs alleen maar met teams, bijvoorbeeld met projectteams.
    • Ten tweede: als je samenwerkt, moet je communiceren. Wanneer je met anderen praat, hoor je dingen die je al kende, of waarvan je juist nog weinig wist. Je werkt tijdens je opleiding daarom regelmatig samen, zodat je van en met elkaar kunt leren. Wij proberen dat te stimuleren door goede opdrachten te maken, zodat iedereen een eigen herkenbare bijdrage moet leveren. Ook beoordelen we niet alleen de groep, maar ook alle groepsleden individueel.

    Met name tijdens het werken aan LWP's komt het samenwerken aan bod. Zo leer je ook met en van elkaar.

  8. Overzicht van de opleiding

    Overzicht van de opleiding

    Binnen de opleiding Medewerker Sport & Recreatie staat het ondersteunen bij van Sport- en Bewegingsactiviteiten (SB-activiteiten) en het daarbij begeleiden van de SB-deelnemers [1] centraal. Daarnaast wordt binnen de opleiding verwacht dat er dienstverlenende werkzaamheden ten behoeve van de sport- en bewegingsorganisatie worden opgepakt. Het kan gaan om zeer diverse werkzaamheden, zoals baliewerk, onderhouds- en beheertaken, administratieve taken of voorbereidende werkzaamheden.

    De Medewerker Sport & Recreatie ondersteunt bij SB-activiteiten of evenementen, dit kunnen ook recreatieve evenementen of activiteiten zijn. Daarnaast heeft de Medewerker Sport & Recreatie ook dienstverlenende taken en draait hij moeiteloos mee in een sportorganisatie of een sportbedrijf zoals een zwembad of een recreatiebedrijf. Belangrijk is daarbij dat hij [2] werkt volgens de geldende procedures. Hij is breed inzetbaar dat wil zeggen dat hij verschillende taken kan doen, flexibel is en zijn werkzaamheden zelfstandig kan plannen en uitvoeren.

    SB-activiteiten kunnen verschillende functies hebben. Vier functies zijn onderscheidend en typerend voor de verschillende varianten in de beroepsuitoefening van de sport:

    1. Deelnemers SB-activiteiten aanbieden met als doel te ontspannen en te recreëren.

    2. Ontwikkeling sporttechniek en sporttactiek: deelnemers SB-activiteiten aanbieden die hen in staat stellen hun sporttechnische en – tactische vaardigheden te ontwikkelen.

    3. Stimulering bewegingsactiviteiten: aanbieden van SB-activiteiten die bijdragen aan de groei en instandhouding van bewegingsvaardigheden, bewegingsgedrag en individuele ontwikkeling.

    4. Maatschappelijke activering: deelnemers ondersteunen bij en activeren tot het deelnemen aan SB-activiteiten, met name om welzijns- en gezondheidsverbeterende resultaten te bereiken.

    De Medewerker Sport & Recreatie  kan bij elk type activiteit ingezet wordt als ondersteuning. Hij denkt actief mee over de organisatie en inhoud en overlegt nauwgezet met collega’s. Ook kan de Medewerker Sport & Recreatie zelfstandig taken oppakken en uitvoeren.  

    Voor een optimale taakuitoefening is het noodzakelijk dat de Medewerker Sport & Recreatie een professionele beroepshouding en een groot verantwoordelijkheidsgevoel hebben voor de ondersteunende taken die van hen verwacht worden. Zij kunnen situaties juist inschatten en zijn zich bewust van de veiligheid van henzelf, collega's en gasten. De Medewerkers Sport & Recreatie zijn enthousiast en sportief, kunnen goed met mensen omgaan en zijn klantgericht, stellen zich dienstverlenend op, kunnen goed samenwerken, kunnen met verschillende typen gasten omgaan, zijn flexibel, weten van aanpakken, volgen instructies op en houden zich aan de regels en kunnen plannen aanpassen als de omstandigheden daarom vragen. Zij zorgen er daarnaast voor dat zij altijd hygiënisch handelen. Kortom een echte ondersteuner waar je wat aan hebt.

    Door een positieve aanpak en begeleiding komen mensen met plezier terug naar de (recreatieve) activiteiten die hij organiseert. Hij is integer en gaat respectvol met mensen om. Hij is representatief en heeft een klantgerichte houding. Hij kan zich goed inleven, maar werkt ook vanuit zijn eigen waarden en normen en is niet bang om mensen op hun gedrag aan te spreken als dat nodig is. Hij werkt strikt volgens afgesproken werkprocedures en houdt zich aan veiligheidsvoorschriften.

    [1] Waar SB-deelnemers staat kan ook worden gelezen: sporters, recreanten, gasten of klanten.

    [2] Daar waar 'hij' staat wordt ook 'zij' bedoeld.

    Kwalificatiedossiers Medewerker Sport & Recreatie

    Jouw opleiding is gebaseerd op een kwalificatiedossier (zie https://www.s-bb.nl/onderwijs/kwalificeren-en-examineren/kwalificatiedossiers). Het kwalificatiedossier is een document waarin beschreven staat wat de wettelijke vereisten zijn van jouw opleiding.

    Bij Sport & Bewegen is sprake van 2 kwalificatiedossiers. Een kwalificatiedossier voor niveau 2 (Medewerker Sport & Recreatie)  en een kwalificatiedossier voor niveau 3 en 4 (Bewegingsbegeleider en Bewegingscoördinator). Voor het onderwijsprogramma en examinering voor het cohort dat start in 2019 geldt het kwalificatiedossier 2018.

    Het kwalificatiedossier bestaat uit:

    1. Het basisdeel (B), dat gevormd wordt door:

    a.         De beroepsspecifieke onderdelen. Dit betreft gemeenschappelijke kerntaken en werkprocessen voor het                    gehele kwalificatiedossier.

    b.         De generieke onderdelen. De generieke onderdelen zijn door de landelijke overheid geformuleerd. Het                       betreft de onderdelen: Nederlandse taal; rekenen; loopbaan en burgerschap; en voor zover het niveau 4                     betreft: Engelse taal.

    2. Het profieldeel (P). Profielen bestaan uit kerntaken (K ) en werkprocessen (W) waarop de kwalificaties in dit kwalificatiedossier van elkaar verschillen.

    3. De keuzedelen (D). De beroepsopleiding in het mbo is gebaseerd op een kwalificatie en één of meer keuzedelen. Keuzedelen hebben tot doel om bovenop de kwalificatie een verdieping of verbreding te leveren bij de toerusting voor de arbeidsmarkt of een extra voorbereiding voor een vervolgopleiding. De beschikbare keuzedelen voor dit kwalificatiedossier zijn te vinden op www.s-bb.nl/keuzedelen. Op deze website staat ook een overzicht met alle keuzedelen gekoppeld aan kwalificaties.

    Overzicht van het kwalificatiedossier Medewerker Sport & Recreatie.

    Basisdeel

    Het basisdeel in dit kwalificatiedossier heeft de volgende kerntaken en werkprocessen:

    Kerntaak

    Werkproces

     

     

     

    B1-K1 Voert dienstverlenende werkzaamheden uit

    B1-K1-W1 Bereidt werkzaamheden voor en stemt af

    B1-K1-W2 Maakt ruimtes gebruiksklaar

    B1-K1-W3 Treedt op als aanspreekpunt

    B1-K1-W4 Voert eenvoudige administratieve werkzaamheden uit

    B1-K1-W5 Assisteert bij voorraadbeheer

    B1-K1-W6 Draagt bij aan een veilige situatie

    B1-K1-W7 Voert eenvoudige onderhouds- en herstelwerkzaamheden uit

    B1-K1-W8 Voert werkzaamheden uit gericht op voeding

    B1-K1-W9 Evalueert de werkzaamheden

    Profieldeel

    De profielen in dit kwalificatiedossier hebben de volgende kerntaken en werkprocessen:

    Kerntaak

    Werkproces

    P3-K1

    Assisteert bij activiteiten en evenementen

    P3-K1-W1 Assisteert bij de uitvoering van activiteiten

    P3-K1-W2 Begeleidt gasten/deelnemers

    P3-K1-W3 Houdt toezicht

    De minister van onderwijs heeft vastgesteld welke onderdelen in het opleidingsprogramma aan de orde dienen te komen en op welk niveau er examen moet worden afgenomen.  Dit geldt voor zowel de beroepsspecifieke kerntaken als de generieke kerntaken.

    Keuzedelen

    Naast het basis- en profieldeel kies je, in overleg met je coach, gedurende de opleiding twee keuzedelen uit de keuzedelen die de opleiding aanbiedt keuzedelen. Deze zijn verbredend of verdiepend en/of dragen bij aan een betere in- of doorstroom naar een vervolgopleiding. Met deze keuzedelen wordt jouw diploma nog waardevoller en unieker. Je krijgt de kans om de opleiding nog beter te laten aansluiten op de actualiteiten in de arbeidsmarkt en je eigen talenten, of op een eventuele vervolgopleiding.

    Het keuzedeel vormt een verplicht onderdeel van het onderwijs en de examinering.

    Voor de opleiding Medewerker Sport & Recreatie zijn de volgende keuzedelen vastgesteld:

    • Sportspecialisatie basis 1 (sportieve recreatie)
    • Sportspecialisatie basis 2 (keuze voetbal, fitness, buitensport, gymnastiek)
    • Lifeguard
    • Doorstroom niveau 3

    NB: In het examenplan van jouw opleiding vind je het overzicht van de examens die je moet behalen om een diploma te krijgen. Het examenplan kun je terugvinden in e’TO.

    [1] Waar SB-deelnemers staat kan ook worden gelezen: sporters, recreanten, gasten of klanten.

    [2] Daar waar 'hij' staat wordt ook 'zij' bedoeld.

  9. Startprogramma

    De startperiode binnen het landschap Sport & Bewegen is een leerzame basis voor nieuwe studenten. Het startprogramma duurt in principe tien weken. In die weken krijgen studenten zicht op hun loopbaangerichte leeromgeving binnen een landschap. 

    Beelden: Zelfbeeld, beroepsbeeld en opleidingsbeeld. 

    Leren begint altijd bij jezelf. Je bent zelf het vertrekpunt. Om meer duidelijkheid te krijgen over jezelf besteden we aandacht aan het beeld, dat je van jezelf hebt, je zelfbeeld. Verder besteden we aandacht aan het einddoel. Doel van je opleiding is een beroep of een verdere opleiding gericht op een beroep. Een duidelijk einddoel betekent, dat je ook een duidelijk beeld van dat beroep hebt, kortom een beroepsbeeld. Dat komt vooral bij beroepsoriëntatie aan de orde, maar dat gebruiken we ook in dit programma. Tenslotte de route, het opleidingsprogramma. Je moet immers weten hoe je van de start naar het einddoel reist. Een duidelijk beeld van het opleidingsprogramma is nodig om te weten of je op de goede weg bent. Daarom besteden we ook aandacht aan het ontwikkelen van een opleidingsbeeld.

    Zo krijgen alle eerstejaars deelnemers basiskennis en ontwikkelen ze algemene beroepscompetenties voor het gekozen landschap c.q. beroepsopleiding. Tevens kunnen studenten die nog niet precies hun keuze voor een branche binnen een landschap hebben gemaakt zich oriënteren. Op deze manier zijn ze goed voorbereid op het competentiegericht leren én werken. Want het uiteindelijke doel van het werken binnen een landschap is toch het vinden van een leuke en duurzame baan of vervolgopleiding.

    Het is voor de meeste jongeren en volwassenen een hele omslag wanneer ze bij Landstede Sport & Bewegen een opleiding komen volgen. Wij stellen namelijk hun eigen verantwoordelijkheid centraal. Opeens moeten studenten zelf gaan nadenken over hoe hun opleiding eruit komt te zien, want het is geen standaardprogramma dat ze uitvoeren. Daarom is dat startprogramma zo belangrijk. Een student gaat kijken naar de competenties die hij nodig heeft in het beroep waarvoor hij leert en hij moet vervolgens zelf aangeven welke competenties hij al machtig is en aan welke hij moet werken en hoe hij dit denkt te gaan doen.

    De leerloopbaan van de student en de relatie opbouwen met de coach staat centraal. De coach helpt de student bij het maken van plannen en keuzes voor de (leer)loopbaan. Deze keuzes en plannen worden samen vastgelegd in een individueel leerplan. Het startprogramma is het eerste individuele leerplan. Omdat men de student nog niet kent, zal dit voor vrijwel iedereen binnen een bepaalde opleiding een identiek programma zijn.

  10. Planning onderwijsprogramma

    Planning onderwijsprogramma

    De gemiddelde opleidingsduur voor Landstede Medewerker Sport & Recreatie is 2 jaar. Afhankelijk van de student kan de opleiding versneld worden afgerond. Per leerjaar worden minimaal 1000 klokuren onderwijs aangeboden, verdeeld over school en in de praktijk (stage).

    Jaarrooster en onderwijsperiodes 

    De gegevens van het jaarrooster zijn onder voorbehoud van wijzigingen en er kunnen dan ook geen rechten aan worden ontleend. Wijzigingen en / of aanvullingen op het jaarrooster worden bekend gemaakt via je coach, de Landstedemail, de publicatieborden en/of het blad “Sportreport”.

    Periodes/Semesters

    Het schooljaar telt in het cursusjaar 2019-2020 twee semesters en vier onderwijsperiodes. In het jaarrooster van Zwolle/Harderwijk kun je zien hoe dit precies is ingedeeld.

    Time Out weken

    In de Time Out weken wijken wij af van het normale weekritme. Je ontvangt van je coach op tijd informatie over de planning in de Time Out week. In de Time Out week heb je een persoonlijk gesprek met jouw coach over jouw voortgang en (nieuwe) doelen.

    Bijzondere activiteiten

    In de week voorafgaand aan de Time Out weken worden (soms) bijzondere activiteiten aangeboden zoals bijvoorbeeld één of meerdaagse kampactiviteiten. Voor de planning van dit schooljaar wordt verwezen naar het jaaroverzicht 2019-2020 van de opleiding Medewerker Sport & Recreatie. Voor sommige activiteiten geldt dat het vervoer van en naar de accommodatie op eigen gelegenheid is. Eventuele kosten zijn voor rekening van de student.

    LET OP !!

    Deelname aan de bijzondere activiteiten is VERPLICHT omdat ze standaard deel uitmaken van het onderwijsprogramma.

  11. Vakanties

    LET OP !!

    In principe kun je geen vrij krijgen voor een vakantie buiten de geplande schoolvakanties om. Bijzondere omstandigheden kunnen er toe leiden dat er toch zo’n verzoek is. Je kunt dit dan aanvragen in Eduarte/Participatie. 

    Mocht een student toch ongeoorloofd afwezig zijn dan is de opleiding verplicht dit te melden bij de betreffende leerplichtambtenaar.

  12. Digitale leeromgeving

    Op school is draadloos netwerk aanwezig waar je gebruik van kunt maken. We werken binnen Landstede met het sociale intranet CONNECT. Binnen CONNECT heb je als student je eigen Dashboard voor de student. Hier vind je bijvoorbeeld belangrijke algemene informatie zoals : handleidingen voor e-TO, snelkoppelingen naar je E-mail en OneDrive en informatie over software die je als student voordelig kunt kopen. Onder ‘School’ kun je op je dashboard informatie vinden over je rooster, BPV informatie en een link naar de kennisbank van Landstede.Je kunt altijd en overal inloggen op je Dashboard, ook vanuit huis. Je krijgt een emailadres van school. Het is verplicht dat je de inbox van jouw schoolmail regelmatig checkt, want alleen via dit e-mailadres houden wij je op de hoogte over schoolzaken. Tip: koppel je Landstede e-mailadres aan je privé e-mailadres, dan mis je niets!

    Je werkt tijdens je opleiding met een digitale leeromgeving: e-TO (elektronisch Talentvol Ontwikkelen). Binnen deze omgeving staan alle onderwijsmaterialen en maak je jouw ontwikkeling zichtbaar.

  13. Trajectlijn

    De trajectlijnen maken inzichtelijk welke werkprocessen en competenties aan bod komen in de betreffende kerntaak. Naast het duidelijk maken van de inhoud (het wat) is aan de trajectlijn ook een niveau-indicatie toegevoegd. In termen van waarneembaar gedrag is zichtbaar gemaakt wat je moet laten zien om het starters-, gevorderd of beroepsbekwaam niveau af te ronden.

    Competenties kunnen niet op elk gewenst moment worden aangeleerd. Dit kan liggen aan de vereiste voorkennis of komen door het gewenste eindniveau. Vaak is er een opbouw in de complexiteit en dus ook de beheersing van een competentie. Daarom moet een student de gelegenheid krijgen om door te ‘doen’ leerervaringen op te doen en steeds meer bekwaam te worden. Door te werken aan Leerwerkprestaties verwerft de student competenties.

  14. LWP

    Een Leerwerkprestatie (LWP) is een concrete opdracht binnen een uitdagende leeromgeving, die door de student individueel of met een groep wordt uitgevoerd binnen een afgesproken tijd. Het gaat daarbij om het aanleren van beroepscompetenties en overige competenties, voortkomend uit de kerntaken en -opgaven van het beroep. Hierbij is reflectie op het werkproces een belangrijk gegeven in het leerproces.

    LWP’s zijn zo geformuleerd dat ze dicht bij de praktijk staan. Hierdoor kunnen binnen een LWP meerdere competenties worden geleerd. Op dit punt komen LWP’s binnen de schoolomgeving (realistische leeromgeving) overeen met LWP’s binnen een bedrijf (reële leeromgeving). Een LWP bestrijkt meerdere competentiegebieden die zelfs per student (kunnen) verschillen. Dat laatste is sterk afhankelijk van de afgesproken taakverdeling en aanwezige kwaliteiten binnen een “LWP-groepje”. Samenwerking stimuleert de kennisverbreding. Het is heel goed mogelijk dat je ook leert van de ander met wie je samenwerkt. Elke LWP biedt zo de mogelijkheid sociaal – maatschappelijke, persoonlijke ontwikkelings- en beroepscompetenties te integreren.

    Op basis van de met een student besproken leerdoelen worden de LWP’s ingezet om de gewenste competenties te ontwikkelen. LWP’s kunnen eveneens worden uitgevoerd tijdens de stage. LWP’s worden per periode uitgevoerd. Uitvoering vindt plaats binnen school en indien wenselijk en mogelijk mede onder begeleiding van het werkveld, waarbij er met het verloop van de opleiding steeds meer LWP’s in het werkveld plaats vinden.

    Naarmate de studie vordert wordt er steeds zelfstandiger aan de LWP’s gewerkt. De situaties worden in toenemende mate complexer en de periodes langer. Telkens als er voor een nieuwe onderwijsperiode LWP’s worden aangeboden, maakt de student hieruit een keuze.

  15. TWIXX/lesactiviteiten

    Trainingen hebben een verplichtend karakter, omdat hierin de basiskennis (theorie en praktijk) van de opleiding Medewerker Sport & Recreatie behandeld wordt. Ook de wettelijk verplichte programmaonderdelen krijgen een plaats binnen deze trainingen. Daarnaast kunnen studenten zelfstandig theoretische kennis verwerven of vaardigheden eigen maken.

    Bij het uitvoeren van een LWP, zal een student vanuit de ervaring van ‘het geheel’ (de Leerwerkprestatie) kunnen ontdekken dat benodigde kennis en / of vaardigheden worden gemist. Hieruit kunnen leervragen ontstaan. Het is van belang dat de student die leervraag naar voren brengt tijdens coachuren of TWIXX-en.

  16. Individueel leerplan (ILP)

    We willen dat ons onderwijs aansluit bij jouw leervragen. Daarnaast moet ons onderwijs ook aansluiten op de wereld van het beroep, vakmanschap en diploma’s. Anders gezegd: wij willen jouw talenten en ambities verbinden met de, vaak snel weer, veranderende eisen van de maatschappij.

    Dat gebeurt op drie manieren:

    • het wat (de inhoud van het leren);
    • het hoe (de manier of vorm van het leren, of de plaats van het leren);
    • het wanneer (de snelheid of timing van het leren).

    Samen met jou maken we een plan van aanpak: een individueel leerplan (ILP). In een ILP staat wat jij, op welke manier en wanneer gaat doen voor een aankomende periode. Je maakt voor elke periode een nieuw ILP.

    Dit ILP staat in de digitale leeromgeving e-TO. Dit ILP bespreek je met jouw coach.

  17. Feedback tijdens de LWP

    Tijdens het werken aan een LWP verzamel je feedback van je docent en medestudenten. Op die manier krijg je inzicht hoe jij je kunt ontwikkelen.

    Hierbij gaat het om de aanpak, de samenwerking, de kennis en vaardigheden en het eindresultaat. De prestaties worden in groepsverband uitgevoerd, maar de student ‘bewijst’ individueel wat hij/zij heeft geleerd. De student neemt de bewijzen mee in het reflectiegesprek met de coach. De coach is verantwoordelijk voor het plannen van de reflectiegesprekken. Wel is het zo dat het geen zin heeft om dit gesprek te houden als de student geen goede voorbereiding heeft gedaan op het gesprek. De student heeft ook het recht om zelf het initiatief te nemen om een reflectiegesprek aan te vragen. Het kan namelijk best zo zijn dat je een aantal mooie bewijzen hebt die je wilt benutten in het verschuiven van je trajectlijnen.

  18. Coach

    Bij de opleiding Medewerker Sport & Recreatie spreken we niet over een klas, maar over teams. Teams zijn gemengde ( jongens-meisjes) groepen studenten. Studenten leren (mede)sturing te geven aan hun eigen leerproces. De persoonlijke kwaliteiten van de student zijn het vertrekpunt voor verdere ontwikkeling. Bovendien werken studenten zelfstandig aan opdrachten en het bijhouden van het eigen (s)portfolio.

    Gedurende de opleiding worden de studenten individueel begeleid door een coach. Deze stelt zich als een persoonlijke coach op, die in overleg met de student de vorderingen vaststelt. Dit betekent ook dat ze de vorderingen in de trajectlijnen vastleggen, zodat de voortgang van je ontwikkeling zichtbaar wordt.

    Ook alle andere onderwerpen die te maken hebben met het leerproces van de student spelen een rol van betekenis. De coach begeleidt tevens prestaties die specifiek gericht zijn op sociaal – maatschappelijke en persoonlijke ontwikkelingscompetenties. Verder verzorgt de coach een aantal trainingen en is hij jouw BPV-coach.

    Over de voortgang van je studie kun jij altijd bij hem/haar terecht. Hij/zij is ook het eerste aanspreekpunt voor je ouders/verzorgers.

    De coach is dus een docent die jou als student meer persoonlijk kan begeleiden. Voorwaarde is dat jij en de coach zich vertrouwd voelen met elkaar, zodat een goede relatie opgebouwd kan worden. Daarin kan er een sfeer van openheid ontstaan waarin het mogelijk is met elkaar gesprekken aan te gaan. De coach houdt niet alleen regelmatig begeleidingsgesprekken met jou, maar is ook degene die de ontwikkelingen in het team volgt en bewaakt. Het initiatief voor de gesprekken kan van de coach, maar nog beter van jou uitgaan. De coach staat altijd open voor een gesprek over problemen met studie of problemen thuis, die je studievoortgang belemmeren.

    In het weekritme zijn vaste momenten (zgn. coachuren) opgenomen waarin gesproken kan worden over:

    • alles wat met de klas te maken heeft
    • studieresultaten
    • verzuim
    • studiemoeilijkheden
    • gezamenlijke activiteiten
    • studie-informatie

    Soms loopt het in je studie niet helemaal naar wens. Je coach zal samen met jou kijken welke oplossing dan het best is. Het SAB (Student Advies en Begeleiding) kan daarin een ondersteunende rol vervullen.

  19. Leermetergesprek/Leerloopbaangesprek

    Je bespreekt jouw ontwikkeling tijdens het leermetergesprek met je coach. Tijdens dit gesprek ga je kijken waar je staat in je leerproces en schuif je met de leermeter. Op die manier wordt zichtbaar waar je staat in je leerproces: starter, gevorderd en beroepsbekwaam.

    Time Out week

    Iedere Time Out week heb je een reflectiegesprek met je coach. Je kijkt dan terug op de voorgaande periode. Samen met de coach bespreek je dan je ontwikkeling, leerpunten, planning en studievoortgang. Ook kijk je met je coach of de opleiding je (nog) bevalt, wat er goed gaat en waar eventueel meer begeleiding nodig is. Deze gesprekken worden vastgelegd in e-TO ('Notities coachgesprek') en zijn dus ook voor jou inzichtelijk.

    Portfolio
    Je verzamelt bewijsstukken van de behaalde competenties, in jouw (s)portfolio. De inhoud van een (s)portfolio kan variëren van werkstukken en verslagen tot video-opnamen en uitwerkingen van reflectie gesprekken. Hiermee wordt aantoonbaar wat het werk- en denkniveau van jou is, alsmede welke verdere relevante ervaring is opgedaan. Dat heeft meerwaarde ten opzichte van een ‘standaard’ diploma.

    De (s)portfoliomethode is op meerdere gebieden inzetbaar. Het kan van dienst zijn bij het assessment, als je  voorafgaand aan de opleiding al een (s)portfolio hebt opgebouwd (vooropleiding, werkervaring, enz.). Tevens kan het dienen als instrument bij de begeleiding van jou; het geeft een beeld van de vorderingen van jou. Het (s)portfolio is dus een ontwikkelingsinstrument, een pedagogisch instrument (motiveren) en een instrument bij de beoordeling van de ontwikkeling van competenties.

    Het (s)portfolio kan gezien worden als een verzameling bewijsmateriaal op basis waarvan je op mag gaan voor Proeven van Bekwaamheid. Het is de verantwoordelijkheid van jezelf het (s)portfolio bij te houden en de coach volgt dit proces met name ook in de reflectiegesprekken.

    Bindend studieadvies

    Je krijgt in het eerste studiejaar een bindend studieadvies (BSA). Dit is wettelijk bepaald. Dit advies wordt bij meerjarige opleidingen tussen negen en twaalf maanden en bij eenjarige opleidingen tussen drie en vier maanden gegeven. Dit advies kan positief of negatief zijn. Bij een positief advies is er de verwachting dat jij je in de huidige opleiding kan door ontwikkelen tot beginnend beroepsbeoefenaar. Een negatief advies geeft aan dat de huidige opleiding niet aansluit bij jouw mogelijkheden.

    Meer informatie over het bindend studieadvies kun je vinden in de Landstede studiegids.

  20. Contact school, ouders/verzorgers en studenten

    Naast incidentele contacten tussen jou, je ouder(s)/verzorger(s) en de studentcoach, zijn er ook 15-minuten gesprekken over de studieresultaten en het studietempo. De data worden bekend gemaakt in Sportreport.

    Mocht je coach iets met je ouders willen overleggen, dan zal hij/zij dit eerst met jou bespreken. Als je nog geen 18 jaar bent, dan kan je coach nog zonder jouw toestemming contact opnemen met je ouders/verzorgers. Ben je 18 jaar of ouder dan mag dit niet meer zonder jouw toestemming.

    Daarnaast zijn er ouderinfo-avonden. In samenwerking tussen opleiding en studenten van de betreffende fase zal er een informatief programma worden aangeboden. Afhankelijk van fase en periode kan de inhoud van dat programma verschillen.

    Verder houden wij het thuisfront middels onze nieuwsbrief ‘Sportreport’ op de hoogte van alle ins- en outs van de opleiding.

  21. Aanwezigheid, verzuim, ziekte en afmelden, verlof aanvragen

    Een beroepsopleiding volgen is geen vrijblijvende zaak. Wij gaan er vanuit, dat jij goed gemotiveerd aan de opleiding begint en dat jij er gewoon bent. Maar de ervaring heeft geleerd, dat wij ook iets moeten zeggen over afwezigheid.

    Laten wij duidelijk zijn! Wij gaan er van uit dat jij op school bent. Altijd. Jij hebt ons dit ook toegezegd op het moment dat jij je onderwijsovereenkomst hebt getekend. Uitgangspunt is daarom ook 100% aanwezigheid. De docenten registreren de presentie in het daarvoor beschikbare systeem ‘PARTICIPATIE’. Je aan- en afwezigheid wordt bijgehouden. Je coach spreekt je aan als jij lessen hebt gemist. Als jij te veel lessen mist, wordt dat vertaald in een negatieve beoordeling, met alle gevolgen van dien. Je kunt namelijk (in het uiterste geval) van school verwijderd worden.

    Het overzicht van je presentie (uit PARTICIPATIE) zal aan de orde komen in coach- en of reflectiegesprekken.

    Jij werkt regelmatig in je team. De andere studenten zijn afhankelijk van jouw inbreng en kunnen eigenlijk niet zonder je. Dit geldt ook andersom: jij kunt niet zonder die anderen. Kortom, als jij niet komt opdagen voelen je “collega’s” dat. En als er iets is dat een SB-er moet leren, dan is dat wel “samenwerken” en kunnen bouwen op je collega’s. Als SB-er heb jij in je latere werkkring een voorbeeldfunctie t.o.v. anderen:  je kunt het dus niet maken om niet te komen of te laat te komen.

    Wat moet jij doen als jij echt niet op school aanwezig kunt zijn?

    Als jij ziek bent of er zijn andere onvoorziene omstandigheden waardoor jij lessen of andere onderwijsactiviteiten moet verzuimen, dan bel jij voor 9.30 de receptie van Sport & Bewegen (088-8508700). Je kunt jezelf ook afmelden in Eduarte/Participatie. Dit moet je voor elke dag dat je afwezig bent doen. Mocht je door ziekte of andere geldige redenen niet je stage kunnen vervullen zorg dan dat je praktijkbegeleider ook op tijd op de hoogte is. Je doet zelf die melding.

    Het kan ook zijn, dat jij een bruiloft of een begrafenis hebt in de familie. Indien jij vrij wilt vragen bespreek dit ruim van te voren met je coach. Kun jij je door een overmachtssituatie niet afmelden, vertel dit dan zo spoedig mogelijk aan je coach.

    Afspraken bij artsen e.d. dien je in principe buiten je onderwijsuren te plaatsen.

    Samenvattend gelden de volgende regels:

    1. Zonder geldige reden mogen er geen lessen of andere onderwijsactiviteiten verzuimd worden.
    2. Het verzuimen van lessen of andere onderwijsactiviteiten zonder kennisgeving wordt aangemerkt als ongeoorloofd verzuim.
    3. Elke student moet in principe elke schooldag van 08.30 uur – 17.00 uur op school aanwezig kunnen zijn. Nieuwe roosters en lesroosterwijzigingen gaan voor afspraken op je BPV, met werkgevers, autorijscholen, enz.
    4. Als jij een deel van het lesuur of onderwijsactiviteit te laat komt of eerder weggaat, telt dat als een verzuimd uur.
    5. Als jij te laat komt overleg jij met de betrokken docent of en op welk moment jij alsnog de les binnen kan komen. Als jij ingeval van een blokuur het eerste uur te laat bent, mag jij in ieder geval bij de start van het 2e uur de les weer binnen komen.
    6. Je mag tijdens de les alleen weggaan met toestemming van de desbetreffende docent. Deze uren worden wel meegeteld als verzuimde uren.

  22. Korte beschrijving van de examinering

    Landstede visie op examineren

    Landstede heeft het wettelijk kader rond examinering vertaald in een Landstede visie op examinering. Deze visie dekt de basiskwaliteit af uit het wettelijk kader en geeft richting en inhoud aan onze eigen kwaliteitsambities.

    Visie examinering Landstede

    1. Waarde voor de student

    • Het onderwijs is gericht op de ontwikkeling en groei van de studenten met het examen als logisch sluitstuk.
    • Het diploma is het bewijs dat de student het vereiste niveau bereikt heeft.
    • Iedere student die een diploma ontvangt, voldoet aan de eisen uit het KD zodat de waarde van het diploma onbetwist is.
    • Betrouwbare examinering resulteert erin dat het diploma waarde heeft voor de student, voor het werkveld, het vervolgonderwijs en de maatschappij.

    2. Leren en examineren

    • De examinering heeft een integrale plaats in ons onderwijs; de student werkt stap voor stap naar het examen toe. Door goede feedback weet hij wanneer hij het eindniveau heeft bereikt.
    • Voor de student is de scheiding tussen formatief toetsen tijdens het leerproces en summatief examineren duidelijk.
    • De studenten (en eventueel hun ouders) zijn tijdig en helder geïnformeerd over de examinering.
    • Studenten weten ruim vooraf wanneer een examen plaatsvindt, wat er op dat moment van ze verwacht wordt en hoe er beoordeeld zal worden.
    • De examinering vindt zoveel mogelijk plaats in de realistische beroepspraktijk.

    3. Bekwame examenfunctionarissen

    • Alle docenten in de teams beschikken minimaal over basisvaardigheden op het gebied van examinering.
    • Wie specifiek rollen en taken vervult bij examinering beschikt over daarbij passende specifieke vaardigheden (leden examencommissies, constructeurs, beoordelaars, examenbureaus)
    • Bij examens worden bekwame beoordelaars van de school en uit de praktijk ingezet.
    • Alle beoordelaars (school en praktijk) beschikken over vakinhoudelijke deskundigheid en beoordeling technische deskundigheid (principes, procedures en criteria).

    4. Betrouwbaarheid

    • Bij examinering werken we vanuit de standaarden die de Inspectie aangeeft.
    • In het handboek examinering zijn deze standaarden geconcretiseerd. Iedereen bij Landstede werkt volgens de kaders, procedures en formats uit dit Handboek.
    • De examencommissies en teams voelen zich eigenaar van de gezamenlijke kaders en gaan er kwaliteitsbewust mee om.
    • De examenplannen zijn duidelijk, volledig en opgesteld volgens de wettelijke vereisten; per examen is de inhoud en de examenvorm beschreven.
    • De vorm van een examen past bij de inhoud ervan. We werken met een methode mix hetgeen bijdraagt aan grotere betrouwbaarheid.
    • Examens worden ingekocht (tenzij er geen examenleverancier is) om de kwaliteit van de examens te waarborgen.

    5. Kwaliteitsborging

    • De onafhankelijke examencommissies hebben een borgende rol.
    • De directeuren en teamleden zijn verantwoordelijk en dragen zorg voor de uitvoering van de examinering.
    • De aandachtsgebied verantwoordelijke kwaliteit heeft binnen het team een coördinerende rol bij de zorg voor de examinering.
    • In het handboek worden aan de voorkant kaders gegeven; die gelden voor iedereen bij Landstede.

  23. Werkwijze en procedure

    Examencommissie

    Elke opleiding heeft een examencommissie, die verantwoordelijk is voor de examinering binnen het landschap.  De volgende taken zijn o.a. van toepassing:

    • Contacten met studenten over examinering
    • Autoriseert verzoeken van studenten met betrekking tot examentijdverlenging, wijzigen van examenbeoordelingen, overmacht situaties en het oplossen van onvoorziene omstandigheden
    • Handelt onregelmatigheden en klachten af
    • Regels vaststellen m.b.t. de goede gang van zaken tijdens het proces van examinering
    • Evalueert examenproducten en -processen
    • Fiatteert een aanvraag tot diplomering                                                               
      De decentrale examencommissie (DEC5) bestaat uit vertegenwoordigers (docenten) van de landschappen Mooi & Mode, Vrij & Gastvrij, Vormgeving & Entertainment en Sport & Bewegen.
      Contactgegevens DEC5: DEC5@landstede.nl

    Verantwoordelijke resultaatgebied kwaliteit (Examinering & Diplomering)

    Binnen elke studierichting en op elke locatie is een verantwoordelijke voor het resultaatgebied Kwaliteit aangesteld waarbij de student via de e-mail of schriftelijk terecht kan voor:

    • Het verloop van examinering
    • Klachten over het examenproces
    • Aanvragen extra toets gelegenheid i.v.m. afwezigheid door overmacht situatie
    • Aanvragen van vrijstellingen
    • Aanvragen toetstijdverlenging
    • Aanvragen extra faciliteiten tijdens de examinering
    • Aanvragen wijziging van toets- en examenbeoordelingen 

    Het examenbureau
    Het examenbureau zorgt voor de uitvoering van de examinering. Het examenbureau is verantwoordelijk voor de voorbereiding, de uitvoering en de verwerking van examens. Per locatie is er een examenbureau op locatie.
    Taken:

    • Stelt examenroosters op en verspreidt examenroosters onder belanghebbenden.
    • Regelt examenruimtes en regelt, instrueert en begeleidt surveillanten.
    • Vraagt examentijdverlenging en/ of toekenning van andere overige faciliteiten aan bij de examencommissie. 
    • Meldt onregelmatigheden en/of klachten tijdens examinering bij de examencommissie.
    • Geeft inzage in beoordeelde examens aan studenten.
    • Archiveert examens.
    • Inschrijven voor herkansingen
    • De student kan een herkansing aanvragen bij het examenbureau. Dit kan via mail en/of een herkansingsformulier. Contactgegevens examenbureau, locatie: Harderwijk:       examenbureausb@landstede.nl
      Zwolle:             examenbureausb@landstede.nl

    Recht op een herkansing en overmacht

    Wettelijk heb je recht op een herkansing voor ieder examenmoment. Landstede spreekt dan van een examen in tweede gelegenheid. De tweede gelegenheid wordt op een redelijke termijn opnieuw aangeboden.
    Indien je kunt aantonen dat er sprake was van overmacht waardoor je het examen niet kon maken, blijft het recht bestaan op de examengelegenheid. Je dient hiervoor een verzoek in bij de examencommissie via het examenbureau door middel van het formulier ‘aanvraag behoud examengelegenheid’.
    Let op! In geval van een herkansing wordt altijd een volledig examen afgenomen; met andere woorden: Praktijkexamens kunnen niet in delen worden herkanst, tenzij in het PvB-boekje anders is aangegeven.
    Wil je extra herkansingen aanvragen, dan zijn daar kosten aan verbonden. Zie Extraneus voor meer informatie.

    Examenplan

    Basis voor (onderwijs en) de examinering zijn het Kwalificatiedossier en Kwalificatie-eisen Loopbaan & Burgerschap in het mbo. Aan het einde van je opleiding toetsen we of jij de kerntaken/werkprocessen beheerst en dus recht hebt op een diploma. Dit gebeurt bijvoorbeeld door één of meerdere praktijkexamens. Daarnaast zijn er examens voor de keuzedelen, Landstede Loopbaan en Burgerschap (LLB), Nederlands, rekenen en voor niveau 4 ook nog voor Engels.
    In het examenplan van jouw opleiding vind je het overzicht van de examens, die je moet behalen om een diploma te krijgen. Een overzicht daarvan vind je in e-TO.

    Examinering beroepsbekwaamheid

    Werkwijze Kerntaken uit het Kwalificatiedossier Medewerker Sport & Recreatie:

    Afhankelijk van je opleidingstraject bestaat je opleiding uit een aantal kerntaken. Iedere Kerntaak sluit je af met een Proeve van Bekwaamheid (PVB). In de PVB wordt helder uitgelegd hoe je de PVB met succes af kunt ronden. In de aanloop naar een PVB werken we met digitale trajectlijnen. Per Kerntaak is een lijn. Op die lijn schuif je je niveau van starter, via gevorderd naar beroepsbekwaam. Door middel van bewijzen in je portfolio overtuig jij je coach/docent en je praktijkbegeleider ervan dat je het vereiste niveau hebt bereikt. De criteria worden verder uitgelegd en toegelicht tijdens de coaching. Binnen de  opleiding  Sport & Recreatie hebben we afgesproken dat je een PVB mag aanvragen wanneer alle werkprocessen binnen een Kerntaak naar Beroepsbekwaam geschoven zijn. De aanvraag loopt via het Examenbureau.

    Procedure:

    Samen met je coach vul je een aanvraagformulier in voor een PvB. Met het aanvraagformulier ga je naar het Examenbureau. Hier ontvang je in tweevoud de PvB. Een exemplaar voor de beoordelaar in de praktijk en een voor jou als voorbereidingsdocument. Let op: voor een PvB staat een bepaalde tijd. Zorg dat je binnen die periode blijft. Na de volledige afronding van de PvB lever je alle documenten in bij het Examenbureau. Check goed of alles aanwezig is voor je het gaat inleveren. Wanneer je de beoordelaar van school de spullen meegeeft, check dan bij hem of haar of alles in orde was en ingeleverd is bij het Examenbureau. De beoordeling van de PvB tref je ook aan in e’TO.

    Beoordeling:

    De meeste praktijkexamens worden in de praktijk beoordeeld. Je wordt begeleid door een praktijkbegeleider van het praktijkadres. Zodra jij, je coach/docent en je praktijkbegeleider ervan overtuigd zijn dat je het vereiste niveau hebt bereikt, kan worden afgesproken wanneer er beoordeeld gaat worden. Je wordt dan beoordeeld door een praktijkbeoordelaar.

    Het beoordelen van praktijkexamens gebeurt door een geschoolde en bekwame beoordelaar, die aan de hand van de beoordelingsinstructie de prestatie van jou beoordeelt. Bij onvoldoende resultaat zal een gesprek met de coach volgen waarin je jouw leerdoelen opnieuw formuleert en je op een herkansing voorbereidt.

    Archivering examendossier:

    De ingeleverde documenten worden door een medewerker van het Examenbureau toegevoegd aan je examendossier. In het examendossier komen alle stukken die uiteindelijk recht geven op het ontvangen van een Landstede Medewerker Sport & Recreatie diploma. Naast de onderdelen uit het Kwalificatiedossier en LLB horen daar ook de volgende onderdelen bij: afgeronde keuzedelen en behaald EHBO diploma. Alle stukken worden tot een jaar na diplomering bewaard. Na een jaar heb je de keuze om de inhoudelijke stukken terug te krijgen. Dat dien je zelf aan te geven. De beoordelingen blijven 10 jaar in het archief bewaard.

    Werkwijze examens keuzedelen

    Afname van deze examens zijn afhankelijk van het gekozen keuzedeel

    Extraneus

    Een kandidaat die de examinering ook in tweede gelegenheid niet heeft behaald kan zich, mits voldaan aan criteria van extraneus, na afloop van de opleiding inschrijven bij Landstede als extraneus. Dit betekent dat de student een Landstede account heeft. De student heeft geen recht op onderwijs, maar betaalt administratiekosten en een bedrag per af te leggen examen. Informatie daarover kun je verkrijgen bij de administratie. De kosten voor het maken een praktijkexamen is € 150,-. De kosten voor het maken een schriftelijke toets is € 90,-.

    Let op! In geval van een herkansing wordt altijd een volledig examen afgenomen; met andere woorden:  Praktijkexamens kunnen niet in delen worden herkanst, tenzij in het PvB-boekje anders is aangegeven.
     

    Werkwijze Landstede Loopbaan en Burgerschap (LLB)

    De afsluiting van LLB bestaat uit één hoofdonderdelen: je portfolio. Het portfolio toont aan dat je gedurende de gehele opleiding jezelf ontwikkeld hebt. Een van de eerste onderdelen van je portfolio is een soort ‘’0-meting’’. Waar sta je aan het begin van je LLB ontwikkeling. Als ondersteuningsmiddel zijn er digitale trajectlijnen opgenomen in de leermeter. Ontwikkeling toon je aan door bijvoorbeeld het maken van opdrachten rond een thema. Door de opdracht aan het begin en later in de opleiding te maken, breng je je ontwikkeling in beeld. Ook kun je denken aan eigen initiatieven waaruit je ontwikkeling duidelijk zichtbaar wordt. Denk hierbij aan de beschrijving van bijvoorbeeld je werkzaamheden als vrijwilliger in de sport toen en nu. Stel dus, vanaf dag één op de opleiding, een portfoliomap samen. Aan het einde van je opleiding lever jij je portfolio ter beoordeling bij je coach in.

    Procedures:

    Bij LLB is sprake van een zogenaamd portfolio. In tegenstelling tot de beroepsgerichte kerntaken is er dus geen afronding door middel van een PVB, maar heb je een gevuld portfolio wat je aan het einde van je opleiding overlegd, waarvan de beoordeling ook in het dossier gevoegd wordt. Het portfolio bepaalt of je LLB afgerond hebt.

    Archivering Examendossier:

    De ingeleverde documenten worden door een medewerker van het Examenbureau toegevoegd aan je examendossier. In het examendossier komen alle stukken die uiteindelijk recht geven op het ontvangen van een Landstede Medewerker Sport & Recreatie diploma. Naast de onderdelen uit het Kwalificatie dossier en LLB horen daar ook de volgende onderdelen bij: afgeronde keuzedelen en behaald EHBO diploma. Alle stukken worden tot een jaar na diplomering bewaard. Na een jaar heb je de keuze om de inhoudelijke stukken terug te krijgen. Dat dien je zelf aan te geven. De beoordelingen blijven 10 jaar in het archief bewaard.

    Werkwijze examinering Nederlands, Moderne Vreemde Talen en Rekenen

    In overeenstemming met de wet Referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen zijn de voor het MBO vastgestelde referentieniveaus Nederlandse taal en rekenen van toepassing. De toewijzing van referentieniveaus is als volgt:

    •           Het referentieniveau 2F is van toepassing op kwalificaties op niveau 2 en 3.

    •           Het referentieniveau 3F is van toepassing op kwalificaties op niveau 4

    We examineren de Nederlandse Taal en rekenen via bureau ICE en Cito. Tijdens de Startperiode krijg je uitleg over de manier waarop en wanneer je getoetst wordt.

    De te behalen niveaus Engels zijn in overeenstemming met de wet referentieniveaus die zijn afgeleid van ‘Common European Framework’. De toewijzing van het niveau is als volgt:

    •           B1 niveau voor leesvaardigheid en luistervaardigheid op niveau 4.

    •           A2 niveau voor schrijfvaardigheid, spreekvaardigheid en gesprekken op niveau 4.

    We examineren Engels via bureau ICE. Tijdens de Startperiode krijg je uitleg over de manier waarop en wanneer je getoetst wordt.

    Voor de student die bij de intake of op grond van zijn vooropleiding al op een behoorlijk niveau zit, geldt een onderhoudsplicht. Examens mogen pas worden afgenomen als ten minste de helft van de voor de student geldende studieduur is verstreken.

    Examenreglement Centraal Ontwikkelde examens Nederlands, Rekenen en Engels

    De planning van Centraal Ontwikkelde examens

    De overheid bepaalt ieder jaar in welke weken de centraal ontwikkelde examens Nederlands, rekenen en Engels moeten worden afgenomen. Landstede bepaalt vervolgens op welke dagen en tijden het examen plaatsvindt. Ruim voor aanvang van het examen krijgt de student hiervan bericht en de docent.

    Herkansingen Nederlands, rekenen en Engels

    De student kan gebruik maken van een tweede examengelegenheid. De student heeft voor de gehele duur van de opleiding slechts één maal recht op een herkansing Nederlands, rekenen en Engels.

    Is de student afwezig bij een eerste examengelegenheid vanwege een geldige reden, dan kan de student een verzoek doen bij de Decentrale Examen Commissie (DEC) om het examen nogmaals te maken. De student houdt in dit geval het recht op een herkansing. Afwezigheid bij een examen zonder geldige reden betekent dat de student deze examengelegenheid gebruikt heeft. De student krijgt dan in elk geval de vermelding “absent” op het overzicht. Dit betekent dat de student in staat is geweest om aan het examen deel te nemen, maar hieraan niet heeft kunnen voldoen. De student kan zich vervolgens aanmelden voor de tweede gelegenheid.

    Mocht een student na twee gelegenheden geen voldoende hebben gehaald dan kan hij/zij nog eenmaal, nadat alle andere examens zijn afgerond een examen inkopen. Hieraan zijn van te voren vastgestelde kosten aan verbonden.

    Aangepaste examenmogelijkheden Nederlands, rekenen en Engels

    Het kan zijn dat de normale examenfaciliteiten niet voldoende zijn voor studenten met een beperking.  In dat geval kan de student extra faciliteiten - zoals extra tijd of extra hulpmiddelen – aanvragen via het SAB. De examencommissie zal deze aanvraag vervolgens beoordelen en toekennen.

    De afname van examens Nederlands, rekenen en Engels

    De examens worden afgenomen in een ruimte waarin de studenten het examen zoveel als mogelijk ongestoord kunnen maken. Afspraken en roosters voor afname van examens worden gecommuniceerd.

    Fraude, plagiaat en onregelmatigheden examen Nederlands, rekenen en Engels

    Als er fraude, plagiaat of een onregelmatigheid wordt geconstateerd dan maakt de student het examen af. De surveillant maakt intussen een aantekening op het proces-verbaal van het examen. De surveillant maakt een ‘protocol van onregelmatigheid’ op en stuurt dit naar de Decentrale Examen Commissie (DEC).

    De DEC neemt maatregelen, bijvoorbeeld ongeldigheidverklaring van de uitslag van het betreffende examen of uitsluiting van (verdere) deelname aan examinering. Voordat een dergelijke maatregel wordt opgelegd, wordt de student gehoord. De student kan zich daarbij laten bijstaan door een meerderjarige. Als de student minderjarig is, neemt de student een wettelijke vertegenwoordiger mee. Alle betrokken partijen worden van de maatregel schriftelijk in kennis gesteld.

    Bij onregelmatigheid moet je denken aan:

    • Spieken;
    • niet opvolgen van instructies van surveillanten;
    • het gebruik van niet-toegestane hulpmiddelen;
    • telefoon opnemen of bekijken tijdens het examen;
    • het meenemen van het kladpapier uit de examenruimte.

    Verder beoordeelt de examencommissie of gedragingen, handelingen en dergelijke als onregelmatigheid gelden.

    Afwezigheid bij examens Nederlands, rekenen en Engels

    Als de student niet aanwezig kan zijn bij een examen, meldt de student dit vooraf bij de aandachtsgebied verantwoordelijke kwaliteitszorg en het examenbureau. Deze kan dan beoordelen of er sprake is van overmacht en of er redenen zijn voor een aanvraag van een extra gelegenheid bij de DEC. Is de student ziek op de dag van examinering, dan zorgt de student voor een correcte ziekmelding met redenen. In principe mist de student hierdoor een gelegenheid, tenzij de DEC beslist dat er sprake is van een bijzondere omstandigheid.

    Beoordeling van examens Nederlands, rekenen en Engels

    De antwoorden op de examenvragen worden verstuurd naar het Facet. Op basis van de scores in het hele land wordt bepaald bij hoeveel goede antwoorden de student een voldoende krijgt. De cijfers worden door het Facet verstuurd naar de toetsleider van de onderwijseenheid. De cijfers worden z.s.m. bekendgemaakt in e-TO.

    Recht op inzage Nederlands, rekenen en Engels

    Bij examens heeft de student recht op inzage in het examenwerk om te kijken of de correctie goed is gebeurd.

  24. Praktijkleren, BPV, Internationale BPV en andere vormen

    Gedurende de opleiding ga je een aantal keren op BPV (Beroeps Praktijk Vorming). De BPV is een belangrijk en groot onderdeel van de opleiding en je weekritme. Door zelf actief te zijn in het werkveld doe je nodige echte (leer)ervaringen op. Je praktijkbegeleider geeft je feedback en zorgt voor begeleiding. De opbouw van de BPV in de opleiding is als volgt:

    S&B

    Leerjaar/Fase 1            31 weken         300 klokuren                9.5 klokuren per week              

    Leerjaar/Fase 2            35 weken         340 klokuren                9.5 klokuren per week             

    Leerjaar/Fase 3            35 weken         500 klokuren                14 klokuren  per week              

    Leerjaar/Fase 4            35 weken         700 klokuren                20 klokuren per week              

    MSR

    Leerjaar/Fase 1            34 weken         320 klokuren                9,5 klokuren per week              

    Leerjaar/Fase 2            35 weken         460 klokuren                16 klokuren per week              

    Andere vormen van leren in aan en van de praktijk
    Naast de reguliere BPV zoals bijv. 9,5 uur in de week voor fase 1 kan het ook mogelijk zijn om een blokstage te doen. Denk hierbij aan een kampweek met de vereniging of een aantal weken op de camping/bungalowpark. Dit dient altijd te gebeuren in overleg met je coach/BPV-commissie.

    Specifieke procedures, aanvraagtermijnen, kiezen BPV-plaats, Kenniscentra
    De BPV kan alleen gevolgd worden bij officieel erkende leerinstellingen. Deze erkenning wordt gegeven door de Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB). Officieel erkende leerinstellingen kun je vinden op www.stagemarkt.nl. 

    Voordat je de praktijk ingaat, wordt er een BPV-overeenkomst gesloten tussen jou, het ROC en de praktijk-biedende instelling. Als je minderjarig bent, tekent ook één van je ouder(s) / wettelijk vertegenwoordiger(s). Hierin staan jouw rechten en plichten tijdens de BPV. Deze BPV-overeenkomst moet voor aanvang van de BPV door alle partijen ondertekend én op school ingeleverd zijn. Is dit niet het geval, dan kun je niet starten met je BPV.

    Je kunt geen stage lopen op een adres dat niet in het bezit is van een juiste SBB-erkenning. Voor studenten die al op de opleiding zitten is het steeds de bedoeling om al voor de zomervakantie de stageplaats voor het volgende schooljaar geregeld te hebben.  Bij het niet tijdig inleveren van een voorlopig stage-contract word je geplaatst door de BPV-commissie. Bij het kiezen van je stageplaats zijn een aantal  zaken van belang:

    1. Overleg met je (aanstaande) coach
    2. Je kunt zelf geplaatst worden bij een partner van school. Hierdoor hoef je niet zelf te zoeken
    3. Je mag eventueel weer naar hetzelfde stagebedrijf.  Doel hierbij is wel om door te groeien en andere taken/teams op te pakken.
    4. We leiden niet op voor het Voortgezet Onderwijs.  Dus stages zijn hierbinnen niet toegestaan. Uitzondering kan hierbij zijn als het gaat om het begeleiden van sportworkshops (geen lessen)
    5. We adviseren dringend om in  de  1e fase niet stage te lopen bij een sportschool.
    6. In uitzonderingsgevallen beslist de BPV-commissie.

    Internationalisering, bijvoorbeeld stages in buitenland
    Stage in het buitenland is een bijzondere ervaring en is alleen toegestaan in laatste jaar van de opleiding. Wil je van die mogelijkheid gebruik maken dan bespreek je dat met je coach.

    De coach bepaalt of de student in aanmerking komt voor een buitenlandstage op basis van:

    • Beroepshouding - attitude;
    • Studievorderingen: alle opdrachten van het 1 leerjaar zijn voldoende afgerond;
    • Student moet in het 1 leerjaar bezig zijn met de opdrachten voor het 2 leerjaar (voorlopen);
    • Past de stage bij de opleiding;
    • Is de student zelfstandig genoeg om dit aan te kunnen?;
    • Is de student zorgvuldig genoeg in de communicatie om ‘op afstand’ de lijn met school in stand te houden?;
    • Is de stageplaats een erkend leerbedrijf of zou het door SBB erkend kunnen worden.

    Na toestemming van de coach neemt de student contact op met de coördinator buitenland stage. Hij regelt met de student de verdere gang van zaken, waaronder een vooraf volledig ingevulde en ondertekende Beroepspraktijk Overeenkomst. Voor een buitenland stage binnen Europa bestaat de mogelijkheid om subsidie aan te vragen bij het Erasmus Fonds (voorheen Leonardo da Vinci Fonds).

    BPV-Bureau

    Het BPV-bureau is ondergebracht bij de administratie S&B. Hier worden de beroepspraktijkovereenkomsten (BPVO's) gemaakt en opgeslagen als ze ondertekend zijn. Tevens worden hier ook de voorlopige praktijkovereenkomsten aangeleverd door de coach. Het BPV-bureau is dagelijks geopend. Het mailadres is: bpvbureausb@landstede.nl.

  25. Begeleiding vanuit school en op de BPV plaats

    Tijdens de stage word je begeleid door iemand van het leerbedrijf, dit is je praktijkopleider. Ook je coach neemt regelmatig contact op met het leerbedrijf om je ontwikkeling te bespreken. Tijdens elke stage komt je coach minimaal één keer op bezoek.

    Tijdens de lessen in het eerste jaar word je voorbereid op de BPV. Ook maak je in het eerste jaar kennis met het werkveld en bieden we jou de mogelijkheid om te ontdekken of dit bij je past. Je hebt vaste schooldagen; op die dagen ben je altijd op school. Daarnaast kan het zijn dat de BPV-plek vraagt om jou ook in de weekenden te laten stage lopen. Dit betekent dan dat je andere dagen vrij bent. Het gaat er bij de BPV om dat je het vereiste aantal uren moet maken. Deze worden bijgehouden in de BPV-gids. Na afloop van de BPV lever je deze urenregistratie in bij je coach. Het is belangrijk om dit bij te houden, want dit is voor jou een bewijs dat jij ook daadwerkelijk deze uren hebt stage gelopen. Naast je eigen handtekening zal er ook een handtekening worden gevraagd van je praktijkcoach. 

    We stimuleren je om zoveel mogelijk zelf een BPV-plek te regelen. Dit doe je in overleg met het BPV-bureau.  Het BPV-bureau zoekt met je mee naar een geschikte plek en biedt een passende BPV-plek als je er zelf niet slaagt een plek te vinden. In sommige gevallen moet je een sollicitatiebrief schrijven en volgt er een gesprek. In bijna alle gevallen zal je een kennismakingsgesprek voeren met de BPV-instelling.  Het BPV-bureau gaat uit van een reistijd van maximaal zestig minuten vanaf je woonplaats. Dit kan dus betekenen dat je niet altijd dichtbij jouw woonplaats kunt stagelopen. Als het BPV-bureau je een plek biedt, dan is dit een passende BPV-plek. Indien je die plek weigert, ben je zelf verantwoordelijk voor het vinden van een geschikte BPV-plek. Als je niet op tijd een BPV-plek regelt, kan dit studievertraging opleveren.  

    Beoordeling van de beroepspraktijk

    De BPV moet met een voldoende beoordeling worden afgesloten. Zie hiervoor de procedure van beoordelen in de BPV-gids of BPV-handleiding. De BPV is ook de plaats waar jij moet aantonen dat je beschikt over de kennis, houding en vaardigheden voor het gekozen beroep: je doet Praktijkexamens (PvB’s) op je BPV plek (zie het examenplan waarin alle examens beschreven zijn). Deze PvB’s vormen steeds een onderdeel van het totale examen. Als je uiteindelijk alle examens hebt gehaald (de praktijkexamens en de landelijke examens en LLB) kun je de opleiding afronden. Tijdens de lessen coaching besteden we er aandacht aan hoe je aan het werk gaat met de Proeven van Bekwaamheid.

  26. Organisatie van de BPV

    De BPV-gids 

    Elk opleidingsjaar heeft zijn eigen BPV-gids. In deze gids kun je lezen wat de BPV inhoudt, wat je moet doen, hoe de begeleiding er uit ziet, hoe je wordt beoordeeld en allerlei andere zaken rondom BPV. Dit is zomaar een greep uit de inhoud van de BPV-gids, want er staat nog veel meer in. Voordat je op BPV gaat krijg je een BPV-gids en deze wordt met je doorgenomen. We vinden het belangrijk dat je goed voorbereid op BPV gaat. Een belangrijk onderdeel van die voorbereiding is het schrijven van een Persoonlijk Ontwikkelingsplan. 

    In de BPV-gids kun je ook lezen hoe vaak er een docent/coach langskomt voor een bezoek of gesprek op de BPV- plek. Dit hoeft niet altijd jouw coach te zijn; het kan ook een andere docent zijn. Dit gesprek vindt plaats met jou en je BPV-begeleider. In dit gesprek staat jouw leerproces en functioneren centraal en worden er afspraken gemaakt voor het vervolg.  

  27. Specifieke voorzieningen en of vereisten

    Iedere student wordt geacht op de hoogte te zijn van de inhoud van:

    • Landstede studiegids.
    • Opleidingsgids.
    • Examenreglement (onderdeel opleidingsgids).
    • Locatiegids.
    • Examenplan.
    • BPV gids.

    Deze inhouden zijn in e-TO te vinden, ook zal er in je coachuren veel aandacht worden besteed aan de inhouden.

    Aanwezigheid:

    Er wordt van je verwacht dat je zorgt dat je altijd aanwezig bent op school. Je aanwezigheid wordt bijgehouden in Participatie. Er zijn natuurlijk altijd bijzonderheden waardoor je niet naar school kunt komen bijvoorbeeld bij ziekte of bij bijzondere feestelijke gebeurtenissen. Dat geef je dan tijdig door.

    Schoolkosten en VOG:

    Binnen de opleiding Medewerker Sport & Recreatie krijg je te maken met de volgende specifieke zaken:

    1. Schoolkosten (waaronder kleding en de diverse activiteiten): Voor de specificatie van alle kosten verwijzen wij naar het schoolkosten formulier. 

    2. VOG : Voor je BPV heb je een bij sommige instellingen/organisaties een VOG (verklaring omtrent gedrag nodig)

    Om je opleiding goed te kunnen volgen heb je een passend pakket materialen en leermiddelen nodig. Deze kosten hebben we zo laag mogelijk gehouden. Ze verschillen per opleiding en per schooljaar. Je krijgt een overzicht van deze schoolkosten bij de onderwijsovereenkomst. Je kunt er ook voor kiezen deze materialen en leermiddelen zelf aan te schaffen. De schoolkosten in leerjaar 1 zijn bekend en staan op internet vermeld. De schoolkosten uit het overzicht vind je terug op de factuur. Voor de overige jaren geven we slechts een indicatie, en geven we je concrete informatie op het moment dat het van toepassing is.

    Sportvaardigheden:

    Bij de opleiding Medewerker Sport & Recreatie ga je deelnemen aan sportieve recreatieve activiteiten.

    Doel van de sport en recreatieve activiteiten: De student te laten kennismaken met het werkveld Sport en Recreatie en de basistechnieken daarvan aan te leren en deze toe te passen in de wedstrijd en/of spelvorm. De basisvaardigheid  wordt verder uitgediept door de methodische en didactische opbouw van de trainingen in deze basisvaardigheid praktisch te laten zien voor de verschillende doelgroepen binnen ons werkveld.

    Keuzedeel sportspecialisatie - Bondskaderopleiding (BKO):

    Je volgt een keuzedeel sportspecialisatie basis (inclusief BPV) in fase1 en  2. Bij sommige keuzedelen is het mogelijk een bondcertificaat te halen. Deze sportspecialisaties worden op niveau 2 (CKS/KSS) en in overleg en overeenstemming met betreffende bond/organisatie aangeboden. De sportspecialisaties hebben een studiebelasting van 3 klokuren per week. Daarnaast dient de student stage (BPV) te lopen. Deze stage dient voor minimaal 3 klokuren gekoppeld te zijn aan de gekozen sportspecialisatie.

    Activiteiten:

    Zoals je hierboven hebt kunnen lezen laat de opleiding Medewerker Sport & Recreatie de student kennis maken met en zich bekwamen in een breed scala aan sporten en recreatieve activiteiten. Deze activiteiten geven je een brede basis van eigen sportervaringen naast de al bekende ‘eigen sport’.

    Legitimering:

    Omdat niet alle sporten binnen het reguliere lesrooster kunnen worden aangeboden, zijn er na een bepaalde periode activiteiten gepland (meestal in de week voorafgaand aan de Time-outweken). Hierbij wordt aandacht besteed aan de volgende onderdelen:

    • Sportvormen of sporten die niet in het reguliere lesrooster te organiseren zijn.
    • Kennismaking met activiteiten die trendsporten genoemd kunnen worden.
    • Randactiviteiten die zijdelings met de sport te maken hebben.
    • Verenigingsactiviteiten die een bijdrage leveren aan het functioneren van de student binnen de sportvereniging.
    • Verdieping of specialisering.
    • De sfeer en de onderlinge contacten binnen de opleiding Medewerker Sport & Recreatie.

    Hiermee leveren deze activiteiten een belangrijke bijdrage aan de opleiding van de student Medewerker Sport & Recreatie.

    Deelname:

    Als onderdeel van het onderwijsprogramma is deelname aan de activiteiten voor iedere student verplicht. De coach zorgt voor de registratie van de aanwezigheid van zijn/haar studenten.

    Financiën:

    Voor alle activiteiten is in het kader van de vrijwillige bijdrage aan het begin van het schooljaar door de student betaald. Dit geldt echter niet voor de reiskosten die eventueel gemaakt moeten worden. Deze kosten zijn nog voor rekening van de student. Het kan voorkomen dat de student ook zelf zijn/haar vervoer moet organiseren.

    Voor iedere activiteit is vooraf een bepaald bedrag gereserveerd. Hiervoor verwijzen wij naar de onderwijsovereenkomst.

    Praktische invulling 2019-2020.

    Voor fase 1 en 2 (basisfase) worden er 3 activiteiten gepland. Daarnaast wordt in fase 1 het sport- en spelkamp aangeboden op Ameland en in fase 2 een sportieve dag waarmee de opleiding wordt afgesloten.

  28. Studieinformatiepunt (STIP), opleidingsadministratie

    Het STIP vind je in de centrale hal van Sport & Bewegen en is bedoeld als een loket waar je terecht kunt met alle vragen die betrekking hebben op de school en op je persoonlijk welbevinden. Het STIP is voortdurend bezet door een medewerker die vragen kan beantwoorden en die je kan doorverwijzen naar elke functionaris binnen en buiten de school. Enkele voorbeelden waarvoor je bij het STIP terecht kunt:

    • studiefinanciering;

    • schoolgeld, schoolkostenbijdrage;

    • inschrijvingsduur;

    • onderwijs-/praktijkovereenkomsten;

    • ziekmeldingen ed.;

    Het STIP is maandag t/m vrijdag geopend van 08.00-16.30 uur. Het mailadres van STIP: infosb@landstede.nl.

    De medewerkers die werken op het STIP zijn:

    Miranda Bouwman                      088-8508700

    Debby Tieke                              088-8508700

  29. Vertrouwenspersoon

    Bij Landstede Sport & Bewegen zijn door het bevoegde gezag twee vertrouwenspersonen aangewezen. De vertrouwenspersoon wil deelnemers begeleiden bij persoonlijke problemen binnen of buiten de school, waarover een deelnemer niet kan of wil praten met de coach. Ook is het mogelijk dat een probleem van een deelnemer zodanig is, dat de coach de vertrouwenspersoon te hulp roept. De vertrouwenspersoon zal de hem of haar voorgelegde problemen altijd vertrouwelijk behandelen. Deze problemen kunnen van allerlei aard zijn: zowel pestgedrag, seksuele intimidatie, incest of suïcide.

    De vertrouwenspersoon probeert de deelnemer te helpen bij het helder krijgen van het probleem en het oplossen ervan. De vertrouwenspersoon verwijst zo nodig door naar gespecialiseerde hulpverleningsinstanties.

    De vertrouwenspersoon in Zwolle is:

    Dhr. A. Pullen                             tel: 088-8508700, e-mail: apullen@landstede.nl

    De vertrouwenspersoon in Harderwijk is:

    Mevrouw E. Boonstoppel            tel. 088-8508700, e-mail: eboonstoppel@landstede.nl

    Vertrouwenspersoon van buiten de school:

    Er is een landelijk telefoonnummer van de vertrouwensinspectie: 0900-111 3 111 (lokaal tarief). Dit nummer is tijdens kantooruren bereikbaar.

  30. Specifieke afspraken en regels

    Schoolregels

    Om het “dagelijkse” schoolleven goed te laten verlopen, moet iedereen zich aan een aantal afspraken houden. Wij hebben de regels hieronder beschreven.   

    1. De schoolregels gelden voor alle studenten. Studenten die de leeftijd van 18 jaar of ouder hebben zijn in principe zelf de gesprekspartner voor de opleiding. Als de opleiding wil communiceren met ouder(s)/verzorger(s) dan kan dat pas na (schriftelijke) toestemming van de student. Als de student geen toestemming geeft dan zal de opleiding de ouders dat schriftelijk laten weten.
    2. Iedereen werkt mee aan een goede werk- en leefsfeer in de school.
    3. De student is zelf verantwoordelijk voor het inhalen van gemiste informatie.
    4. In de gebouwen en op de schoolpleinen van de opleiding wordt niet gerookt.
    5. Op school is het tijdens lesdagen, schoolactiviteiten en tijdens de beroepspraktijkvorming niet toegestaan onder invloed van alcohol te zijn en/of bij zich te dragen. Het is verboden om op school, tijdens excursies, werkweken, kampweken, feesten en andere onder verantwoordelijk-heid van de school georganiseerde bijeenkomsten, alcoholhoudende drank, mee te nemen, aan te schaffen, bij zich te dragen of te gebruiken. In bijzondere situaties kan hiervan worden afgeweken, te bepalen door ( en onder verantwoordelijkheid van) de leiding op dat moment. Indien een student zich niet aan deze schoolregel houdt, kan hij met onmiddellijke ingang van de opleiding Sport & Bewegen verwijderd worden. 
    6. Tijdens alle door en namens de school georganiseerde activiteiten is het in bezit hebben, het verhandelen, het gebruik en het onder invloed zijn van drugs verboden.
    7. Eten en drinken is alleen toegestaan in de kantine en buiten. Afval dient in de daarvoor bestemde afvalbakken te worden gedeponeerd.
    8. Tijdens onderwijsactiviteiten en in het KIC mag niet (mobiel) worden getelefoneerd.
    9. Fietsen en bromfietsen moeten in de aangewezen bergplaatsen worden gestald.
    10. De schooldag kan starten met een bezinningsmoment. De inbreng van iedere student wordt op prijs gesteld.
    11. De praktijkzalen mogen uitsluitend met zaalschoenen (verdient de voorkeur) of zonder schoeisel betreden worden.
    12. Sportkleding tijdens praktijklessen is verplicht.
    13. Al of niet deelnemen aan de praktijk/sport lessen i.v.m. blessures e.d. gebeurt na overleg met de desbetreffende docent. Kun je niet meedoen aan de praktijklessen les-leiding dan draag je wel sportkleding.
    14. (Herhaaldelijk) wangedrag kan door de schoolleiding / directeur Sport & Bewegen gestraft worden met gedeeltelijke of gehele verwijdering uit de lessen/school. Van feiten die wettelijk verboden zijn, zal in principe aangifte worden gedaan bij de politie.
    15. Aan het gebouw of materialen van de school aangerichte schade wordt op de student of ouder(s) /verzorger(s) verhaald.
    16. Pesten mag niet. Iedereen moet zich veilig en op z’n gemak kunnen voelen binnen de opleiding. Wanneer je gepest wordt, kun je steun zoeken bij vrienden of vriendinnen. Helpt dat niet? Praat er dan over met je coach of een vertrouwenspersoon. Wie melding maakt van pesterijen hoeft zich geen klikspaan te voelen.
    17. Ongewenste intimiteiten: Je hoeft nooit akkoord te gaan met opmerkingen, gebaren, aanrakingen of pressie van seksuele aard. Niemand mag jou tegen je zin zo benaderen. Praat over ongewenste intimiteiten met de vertrouwenspersoon op school of met een ander in wie je vertrouwen stelt.
    18. Discriminatie: Je mag een ander niet belachelijk maken, dreigen met geweld per internet en mobiel, uitschelden of achterstellen op grond van afkomst, geloof, geslacht, leeftijd, gedrag, uiterlijk of kleding.
    19. Wapens: Als wapens bij je worden ontdekt, worden ze in beslag genomen en afgegeven aan de politie. Ook laserpennen zijn verboden.
    20. Handel: Wie wordt betrapt op handel in illegale spullen riskeert aangifte bij de politie.

    Schoolfeesten en klassenavonden

    Als aanvulling op de hierboven omschreven schoolregels voor de duidelijkheid het volgende: Schoolfeesten en klassenavonden die door of vanuit de opleiding Sport & Bewegen worden georganiseerd en/of begeleid vallen altijd onder de verantwoordelijkheid van de opleiding Sport & Bewegen.

    Echter: De docenten/organisatoren van schoolfeesten trachten waar mogelijk excessen en misdrijven te voorkomen, maar kunnen hiervoor niet verantwoordelijk worden gesteld. De verantwoordelijkheid  ligt in deze altijd bij de individuele student.

    Bij klassenavonden wordt in overleg met de betreffende coach bekeken hoe en waar de klassenavond ingevuld wordt. Ook hier geldt dat de coach tracht waar mogelijk excessen en misdrijven te voorkomen, maar kan hiervoor niet verantwoordelijk worden gesteld. De verantwoordelijkheid  ligt ook in deze altijd bij de individuele student.

    Voor schoolfeesten en klassenavonden geldt een collectieve verantwoordelijkheid voor materialen en veiligheid en een individuele verantwoordelijkheid voor excessen betreffende alcohol- en drugsgebruik, vernielingen en letsel. In het geval van excessen kan de betreffende student met onmiddellijke ingang van de opleiding Sport & Bewegen worden verwijderd.

  31. Geen examenplan beschikbaar
  32. Geen schoolkosten beschikbaar