Landstede - Opleidingen

Software development (23243) BOL 2022-2023 Raalte, Zwolsestraat 63a

  1. Voorwoord Landschap

    Welkom in het Landschap ICT & Technologie! 
    Vind je het leuk om vraagstukken in de automatisering op te lossen en ben je op de hoogte van de laatste digitale ontwikkelingen? Of wil jij nieuwe mogelijkheden onderzoeken en voor gebruikers digitale toepassingen bedenken en maken? Dan is het Landschap ICT & Technologie iets voor jou. Dankzij jou kunnen mensen in bedrijven en organisaties beter werken met hun computers, applicaties en geautomatiseerde informatievoorziening. In dit Landschap leer jij hoe je dat voor elkaar krijgt.

    Kies je voor leren en werken in een ICT-beroep, dan werk je vanzelfsprekend met computers, maar vooral met mensen, in alle bedrijfstakken. Jij ondersteunt collega's en verhelpt storingen in apparaten. Ook kun je netwerken of applicaties ontwerpen en onderhouden. Maar er is veel meer te doen, zoals apparatuur repareren. Jij zorgt daarvoor. Jouw taak kan zijn het bouwen of beveiligen van een digitaal netwerk, het bedenken en bouwen van een webshop of applicatie. De werkzaamheden in het beroep vormen het uitgangspunt van je opleiding.

  2. Het Landschap

    Werkgebieden binnen ICT & Technologie
    In het ICT-werkveld kun je veel richtingen op, verdeeld in grofweg twee gebieden: Beheer en Ontwikkeling. Op beide werkgebieden heeft ICT & Technologie de opleiding die bij jou past!

    Beheer
    Het beheer richt zich op bestaande toepassingen en applicaties en het onderhouden van de verschillende ICT-systemen. Je hebt veel interesse voor toepassingen met computers. Je bent vriendelijk en hebt geduld om zaken over ICT aan iemand uit te leggen. Je werkt zelfstandig volgens een plan en je kunt prima samenwerken met ICT-collega’s en gebruikers. Dankzij jou worden pittige ICT-vraagstukken goed geanalyseerd en opgelost.

    Ontwikkeling
    Ontwikkeling richt zich op zowel het technische als creatieve vlak. Je leert nieuwe (web-)toepassingen en applicaties te ontwikkelen. Bij kleinere applicaties werk je meestal aan het gehele ontwikkelproces, bij grotere maak je meestal onderdelen ervan. Je bent creatief in digitale vormgeving en je volgt de trends. Je leert (web)applicaties of games voor de opdrachtgever te bedenken en te bouwen. Jij luistert naar de bedoeling van anderen, drukt jezelf helder uit en werkt onder meer samen met communicatieadviseurs, vormgevers, tekstschrijvers, collega’s en gebruikers.

    Landschap
    Bij Landstede MBO gebruiken we andere namen voor de verschillende domeinen, zoals deze door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de MBO Raad zijn vastgesteld. Wij noemen deze domeinen: Landschappen. Het Landschap ICT & Technologie er daar één van. Hierin vind je opleidingen die raakvlakken met elkaar hebben. Een soort interessegebied dus.

  3. Leren in het Landschap

    Projectteams
    Landstede MBO kent verschillende projectteams. Voor dit Landschap zijn dat bijvoorbeeld Servicedesk ICT in Harderwijk en IT Servicepoint in Zwolle. Hier werken studenten met elkaar aan opdrachten en projecten van organisaties, verenigingen en geselecteerde gebruikersgroepen. Zo kunnen medewerkers en studenten van Landstede MBO en particuliere gebruikers een beroep doen op de kennis en kunde van de studenten. Van het installeren, configureren en updaten van diverse systemen en apparaten, PC/iMac, laptop/MacBook, tablet en smartphone, het adviseren, oplossen en afhandelen van soft- en hardware en computernetwerk storingen tot het geven van trainingen en workshops gerelateerd aan IT-onderwerpen: er komen regelmatig uitdagende verzoeken binnen. Vanaf het eerste schooljaar help je mee deze wensen van de klant uit te voeren. Eerst vooral door te doen, later ga je steeds meer adviseren en begeleiden. Je organiseert je werk met service-management-software en je zorgt voor professionele dienstverlening. Je werkt dus tijdens je opleiding al aan projecten voor echte opdrachtgevers.

    Unieke leerplek en manier van leren
    Naast leren in het klaslokaal, kun je jezelf ontwikkelen in het leerwerkbedrijf, waar je aan echte opdrachten uit het bedrijfsleven werkt, onder de deskundige begeleiding van zowel docenten als vakmensen uit de praktijk. Naast zelfstandig leren werk je vaak met andere studenten samen in projectgroepen. Bij de innovatieve vakgebieden van ICT & Technologie mag je een vernieuwende manier van onderwijs en opleiden verwachten. Eentje die ervoor zorgt dat jouw kennis en kunde actueel is als je afstudeert. Kortom, nog betere en leukere lessen, de meest actuele kennis en directe contacten met je toekomstige werkveld.

  4. Welkom

    Welkom

    Software ontwikkelen: lijkt jou dat wel wat? Tijdens deze opleiding word je helemaal klaargestoomd tot software developer. Als software-ontwikkelaar in de ICT maak je software voor verschillende apparaten, zoals computers, telefoons of tablets. Aan wat voor software moet je dan denken? Nou, bijvoorbeeld de voorkant of achterkant van websites, apps of programma’s. Maar denk ook aan het programmeren van games, apps, applicaties en software voor medische of andere specialistische bedrijven.

    Processen worden in veel bedrijven steeds meer geautomatiseerd door middel van software, dus je kunt je werk bij veel verschillende organisaties uitvoeren. Niet alleen in de industrie is dit steeds meer nodig, maar bijvoorbeeld ook binnen de zorg of de creatieve sector. Daarbij spelen algoritmes, netwerktechnologie en datastructuren een steeds grotere rol. Met jouw baan heb je dus het oog op de toekomst.

  5. Visie op de opleiding

    Landstede gaat voor waarde(n)vol leren, leven en werken. Onze visie is: “Het geven van ruimte aan de student om je talenten in een persoonlijke leerroute te vergroten naar een duurzame en waardevolle toekomst”. Deze visie is voor ons het kompas in alles wat we doen in ons werk. Van daaruit zijn we overtuigd dat iedere student zich kan ontwikkelen tot de professional die je graag wilt zijn.

    Bij Landstede willen we je:

    • laten groeien in vertrouwen in eigen capaciteiten en acties. Hierdoor stimuleren wij je om de eigen competenties te benutten en verder te ontwikkelen gedurende je hele leven.
    • in verbinding laten zijn met anderen. Hierdoor leer je van betekenis te zijn voor en met anderen.
    • leren zelfstandig keuzen te maken vanuit je eigen interesses en waarden. Hierdoor groei je in zelfsturing.

  6. Talentvol Ontwikkelen in de opleiding

    Bij ons kun je je talenten ontwikkelen. We bekijken samen met jou wát je leert, je leertempo en je manier van leren. Dit wordt ook wel gepersonaliseerd leren genoemd.  Door jouw ontwikkeling groeit je vakmanschap en groei jij als mens. Met jouw talenten mag je van betekenis zijn voor anderen. Het is belangrijk dat je doet waar je goed in bent, of goed in wilt worden én dat je deze inzet voor je beroep en voor anderen in de maatschappij. Als je dat doet, gaat het leren vaak 'vanzelf'. Dit krijgt vorm door de omgeving en de  wijze waarop docenten studenten betrekken bij het leren. Dit betekent dat wij onze studenten een gevoel willen geven van vertrouwen in eigen capaciteiten en acties en ze willen stimuleren om de eigen competenties te benutten en verder te ontwikkelen. En hen het gevoel willen geven verbonden te zijn met anderen, van betekenis te mogen zijn voor en met anderen en ergens toe te behoren. we willen hen stimuleren en doen groeien om zelf keuzes te leren maken vanuit eigen interesses en waarden (groeien naar zelfsturing).

  7. Individueel leren en leren in groepen

    Leren en ontwikkelen is voor iedereen persoonlijk en doet iedereen op zijn of haar eigen manier. In een opleiding bij ons bieden we iedereen ook die ruimte. Voor de een betekent dit een strak schema, door ons opgesteld, voor ander een vrijwel geheel door zichzelf opgestelde leerroute. Wij leren jou om individueel te werken, zo oefen je om zelfstandig te werken. Immers in elk beroep of werksituatie, komt individueel werk voor.

    Naast het individueel leren komt ook teamwork en groepswerk duidelijk naar voren in de beroepen en daarmee ook in de opleiding, omdat: 

    • samenwerken een belangrijke bekwaamheid is. In heel veel beroepen wordt namelijk het werk in teams uitgevoerd. Sommige bedrijven werken zelfs alleen maar met teams, bijvoorbeeld met projectteams. 
    • als je samenwerkt, je moet communiceren. Wanneer je met anderen praat, hoor je dingen die je al kende, of waarvan je juist nog weinig wist. Je werkt tijdens je opleiding daarom regelmatig samen, zodat je van en met elkaar kunt leren. Wij proberen dat te stimuleren door goede opdrachten te krijgen van echte opdrachtgevers. Je gaat dus echte successen ervaren en echte fouten maken. Van die fouten leer je het meest. We zullen je in alles uitdagen om buiten je “bubble van comfort” te stappen, want daar vindt ontwikkeling plaats. Het vertrekpunt is altijd wel: voel je je veilig genoeg om die stap met elkaar te zetten?

  8. Overzicht van de opleiding

    Overzicht van de opleiding

    Jouw opleiding is wettelijk vastgelegd als een 4-jarige opleiding. Tijdens de opleiding kun jij je in verschillende onderdelen verdiepen. Ook kun je je verbreden of je kunt eventueel versnellen.

    De vereisten van jouw opleiding zijn opgenomen in een wettelijk kwalificatiedossier. Hierin is vastgelegd welk resultaat en gedrag van jou wordt verwacht.

    Het kwalificatiedossier voor jouw opleiding is als volgt opgedeeld: Klik hier voor jouw dossier

    Keuzedeel

    Binnen het mbo-onderwijs ga jij je ook verdiepen op een onderdeel naar keuze. Het is verplicht om meerdere keuzedelen te kiezen. Tijdens de startperiode op school wordt uitgelegd wanneer en welke keuze voor jouw opleiding mogelijk is. Hierbij moet je denken aan een verdieping op Engels, het volgen van een specifiek vakgebied of de voorbereiding op het hbo onderwijs. Dit maakt het mogelijk dat jij je op een bepaalde manier onderscheidt en specialiseert. Daarmee vergroot jij je kansen op de arbeidsmarkt of als je verder studeert na je mbo-opleiding.

  9. Startprogramma

    begint met een (verkorte) startperiode. In die periode leer je het beroep, jezelf, elkaar en je opleiding beter kennen. Alles staat in het teken van de V van Vorming. Misschien ken je het beroep dat je gekozen hebt al goed, omdat iemand bij jou in de familie of een bekende dat beroep hebben. Soms weet je al welke werkzaamheden typisch voor dat beroep zijn. Maar misschien heb je helemaal nog niet zo'n duidelijk idee van dat beroep. In de startperiode ga je op allerlei manieren aan de slag met het beroep, jezelf, elkaar en de opleiding. Op deze manier werk je aan het beroepsbeeld, opleidingsbeeld en zelfbeeld. De begeleiding is erop gericht dat jij leert hoe je kunt leren en kunt denken. Daardoor kun je jouw eigen leerproces steeds beter sturen. En dat is belangrijk, want na je opleiding moet jij zelf verder kunnen leren. Op deze manier werk je aan het opleidingsbeeld. Als je zo met het beroep en de opleiding bezig bent, leer je ook veel over jezelf. Op deze manier werk je aan je zelfbeeld.

  10. Planning onderwijsprogramma

    Planning onderwijsprogramma

    Niet alle opdrachten en lessen kosten evenveel tijd, jij bepaalt je eigen leertempo. Wel hebben we vastgelegd hoeveel tijd er in de week wordt besteed aan het werken aan opdrachten, het doen van lessen en de tijd voor coaching. Wij noemen dat een vaste werkweek. Een vaste werkweek betekent dat we met een vaste planning werken, met een begin- en eindtijd. Je kunt ook weleens buiten je opleiding en/of schoollocatie leren: in een andere leeromgeving, in een project met studenten uit andere opleidingen, in een andere beroepsomgeving, enzovoorts. Wij stellen eisen aan jouw leren, maar jij kan en mag zelf keuzes maken. Daarvoor gebruik je het aanbod dat per periode door jouw opleiding geboden wordt. De periode is (ongeveer) 10 weken. In de periodeplanning is per opleiding te vinden welke onderwijsactiviteiten wij aanbieden en wat je keuzemogelijkheden zijn. Deze planning vind je terug in je Individueel Leer Plan (ILP).

  11. Vakanties

    • Herfstvakantie, 17 oktober - 21 oktober
    • Kerstvakantie, 26 december - 06 januari
    • Voorjaarsvakantie, 27 februari - 03 februari
    • Goede vrijdag, 7 april
    • Pasen,10 april 
    • Meivakantie, 24 april - 05 mei
    • Hemelvaartsweekend, 18  en 19 mei
    • 2e Pinksterdag, 29 mei
    • Zomervakantie, 17 juli t/m 27 augustus

  12. Digitale leeromgeving

    Om voor jou leren makkelijker te maken, zijn alle opdrachten en lessen, readers, enzovoort, online te vinden. Het systeem wat wij hiervoor gebruiken heet e-TO. Je hebt een eigen digitale ruimte waarin je alleen of samen met anderen aan je opdrachten werkt en waar je feedback vraagt aan andere studenten, je begeleider, of je coach. Alles wat belangrijk is voor jouw leerproces staat erin: notities, een leermeter (waarmee je kunt zien hoever je bent), je behaalde resultaten, examens en nog veel meer. Tijdens het startprogramma krijg je informatie hoe in te loggen en te werken met e-TO.
     

  13. Trajectlijn

    Elke opleiding heeft twee delen die bij elkaar horen: 

    • een deel gericht op het beroep.
    • een deel gericht op algemeen vormende onderdelen (dit deel is voor alle opleidingen ongeveer hetzelfde):
      - ‘Landstede, loopbaan en burgerschap’ (L&B)
      - Rekenen
      - Nederlands
      - Engels.

    Zowel het opleidingsdeel voor het beroep als het algemeen vormende deel, hebben we opgedeeld in kleinere delen die we Trajectlijnen noemen. Een trajectlijn geeft een leerroute aan. Je gaat aan de slag met (beroeps)handelingen. Ook leer je de kennis, vaardigheden en beroepshouding die daarbij horen. De trajectlijnen hebben drie stadia (Starter, Gevorderd en Beroepsbekwaam). Een stadium beschrijft wat jij moet laten zien op een bepaald moment in je opleiding. Zo weet jij wat je moet kunnen om je diploma te halen. Tijdens het leermetergesprek met je coach ga je aan de hand van verzamelde bewijzen (ervaringen) vastleggen in welk stadium jij je bevindt. De beschrijving van de trajectlijnen van jouw eigen opleiding staat verderop in deze OER. Alle opleidingen beschrijven de trajectlijnen op dezelfde manier. Niet elk opleidingsdeel heeft evenveel trajectlijnen. De inhoud van het kwalificatiedossier, waar je opleiding en de trajectlijnen op zijn gebaseerd, hebben wij niet zelf bepaald, dat doet de overheid. Dat is ook nodig zodat jouw diploma landelijk erkend wordt.

  14. LWP

    Op school volg je verschillende vakgebieden die te maken hebben met jouw opleiding. Naast de opdrachten vanuit de verschillende vakgebieden werk je ook aan grotere prestaties (opdrachten) die te maken hebben met veelal meer dan één vakgebied. Daarbij werk je bijvoorbeeld aan een echte of gesimuleerde opdracht uit de praktijk. Naast de verschillende vakgebieden besteed je daarbij vaak ook aandacht aan bijvoorbeeld Nederlands, je verslaglegging en de samenwerking met anderen.

    Zo’n grotere prestatie noemen we een LeerWerkPrestatie (afgekort LWP).

  15. TWIXX/lesactiviteiten

    Om een LWP goed te kunnen maken heb je natuurlijk informatie nodig. Deze informatie kun je jezelf op verschillende manieren eigen maken, namelijk door:

    • Leren van Theorie tijdens een hoorcollege of zelfstudie
    • Oefenen tijdens een Workshop
    • Interactie met de docent, student of iemand uit de praktijk

    Deze verschillende manieren worden gebruikt om de informatie over te brengen. We noemen deze werkwijze afgekort Twixx.

  16. Individueel leerplan (ILP)

    We willen dat ons onderwijs aansluit bij jouw leervragen. Daarnaast moet ons onderwijs ook aansluiten op de wereld van het beroep, vakmanschap en diploma’s. Anders gezegd: wij willen jouw talenten en ambities verbinden met de, vaak snel weer, veranderende eisen van de maatschappij

    Dat gebeurt op drie manieren: 

    • het wat (de inhoud van het leren); 
    • het hoe (de manier of vorm van het leren, of de plaats van het leren); 
    • het wanneer (de snelheid of timing van het leren). 

    Samen met jou maken we een plan van aanpak: een individueel leerplan (ILP). 
    In een ILP staat wat jij, op welke manier en wanneer gaat doen voor een aankomende periode.
    Je maakt voor elke periode een nieuw ILP. Maar hoe werkt dat nou precies? De basis van het onderwijs heeft de minister van onderwijs vastgelegd in de kwalificatiedossiers. 
    Menso Alting heeft die dossiers goed bekeken en vervolgens omgezet in trajectlijnen, LWP’s en TWIXX. 
    We proberen veel verschillende LWP’s te maken, zodat we altijd een LWP hebben die bij je past. 
    Ook stel je samen met je coach welke TWIXX jij nodig hebt om deze LWP’s met succes uit te kunnen voeren. 
    Maar ook: waar en op welke manier je dat gaat leren in de praktijk?

  17. Feedback tijdens de LWP

    Om de twee weken is er een sprint review (oplevering). Deze presenteer je aan de product owner (docent). Na de oplevering krijg je feedback die je kan verwerken in het project. Na de eindoplevering krijg je ook weer feedback die gepaard gaat met een cijfer. De feedback kan je meenemen naar het volgende project.

  18. Coach

    Coaching en projectbegeleiding

    Talent vormgegeven bij ICT & Technologie Raalte

    Iedere student heeft minstens één talent. 

    De opleiding Landstede ICT & Technologie Raalte biedt de opleidingen Expert IT Systems and Devices en Software development aan. De opleidingen worden vormgegeven door een bevlogen team docenten en instructeurs die onderwijskwaliteit en studenttevredenheid bovenaan de agenda heeft staan. 

    De lat nèt even hoger 
    Ons ICT Raalte team gelooft dat mbo’ers vaak tot veel meer in staat zijn dan zij bij binnenkomst zelf vermoeden. Door middel van een projectmatige aanpak, intensieve coaching en begeleiding maakt de student kennis met talenten die hij of zij nog niet bij zichzelf had ontdekt. Hiervoor gebruiken wij de methode mbo-scrum. 

    Deze methode is op onze opleiding ontwikkeld om de student handvatten te bieden waarmee hij gedurende zijn opleiding uitgroeit tot een bekwame ICT’er die door zijn projectmatige aanpak met een voorsprong kan beginnen op het hbo. Daarnaast is gebleken dat onze studenten gewilde medewerkers zijn in het werkveld. Niet zelden zijn onze studenten al tijdens hun mbo-opleiding een eigen onderneming gestart. Tijdens onze jaarlijkse nieuwjaarsborrel met alumni horen we in geuren en kleuren de praktijkverhalen die ze in hun ondernemersbestaan meemaken. Dit is erg inspirerend om mee te maken! 

    Wij willen studenten helpen groeien naar excellent vakmanschap. De ingrediënten voor kwalitatief hoogstaand onderwijs die wij de noodzakelijke voedingsstoffen en smaakmakers vinden zijn: intensieve coaching, reële projecten, echte opdrachtgevers, ambitie, talent, maatwerk, creativiteit, (leren omgaan met) verantwoordelijkheid en eigenaarschap. Deze vaardigheden hebben waarde als je houding pro-actief, professioneel en positief is. 

    Meer dan productontwikkeling 
    Mbo-scrum biedt niet alleen veel structuur voor het productontwikkelingsproces, maar vooral ook voor het studentontwikkelingsproces en teamontwikkelingsproces. Onze gedachtegang is dat de student vanaf dag één dat hij op onze opleiding deelneemt, onderdeel is van een projectgroep – het scrumteam. Dit scrumteam krijgt vanaf het begin realistische gesimuleerde projecten die op de SCRUM-manier worden uitgesplitst in deeltaken (backlog). 


    Differentiatie en ondersteuning 
    Na het afronden van een project kan een filtering plaatsvinden waarbij de vakspecialisten en scrummaster van de verschillende scrumteams bij elkaar geplaatst kunnen worden als eigen scrumteam. Voor dit excellerende team kan een reële klant gevonden worden met een echte opdracht waarmee de ingrediënten tijdsdruk, deadline, kwaliteit en communicatie extra worden toegevoegd. Waar mogelijk streven we ernaar dit in samenwerking met gerenommeerde bedrijven uit de omgeving te doen. Dit geeft de smaak van een real-life omgeving, waarbij niet in een gesimuleerde, maar werkelijke omgeving geproduceerd en ontwikkeld wordt. De cyclus van sprints en begeleiding worden voortgezet, maar nu in een excellerende omgeving waarbij steeds meer verantwoordelijkheid wordt overgedragen aan het scrumteam. Bij gebleken beheersing van de tot dan toe aangeboden vakmatigheden, kunnen deze uitgebreid worden naar behoefte en interesse. 

    Ondersteuningsbehoeftegroepen

    De teams worden geformeerd in ondersteuningsbehoeftegroepen. Zij gaan verder in een gesimuleerde omgeving waarin de eisen en het tempo worden aangepast aan hun ontwikkelingsbehoefte. Ook deze nieuwe scrumteams gaan verder in de scrumcyclus met de terugblikken aan het eind van elke sprint. Na iedere sprintcyclus kan opnieuw een filtering en opschaling plaatsvinden. Op deze manier kan iedere student groeien naar het niveau dat bij hem of haar past en kan talent zo ver groeien als zijn of haar mogelijkheden toelaten. Ruimte dus voor ambitie, talent, creativiteit, leren omgaan met zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Ook voor studenten die wat meer tijd en ondersteuning nodig hebben om te kunnen groeien. Geclusterde ondersteuning op maat met de begeleiding waar op een bepaald moment behoefte aan is. 

    Je ontwikkeling wordt gemeten aan de hand van je behaalde studieresultaten. Je studievoortgang wordt vaak met jou besproken. In dit gesprek bekijken we samen met jou wat goed gaat, wat beter kan en hoe je dat kunt aanpakken. Aan het eind van het studiejaar ontvang je een studieadvies. Dit advies is afhankelijk van jouw functioneren. Absentie, beoordeling, ontwikkeling, beroepshouding, functioneren in de BPV en/of studieresultaten worden daarin meegenomen.

    Tempodifferentiatie

    In principe staat voor onze ICT-opleidingen een studieduur van 4 jaar. De opleiding kan met voldoende tempo in 3 jaar worden voltooid. Dit noemen wij de "doorzetters". Loop je achter in je ontwikkeling? Dan bestaat de mogelijk om meer tijd te krijgen voor het behalen van je diploma. Je doet er dan 4 jaar over. Dit noemen wij de "volhouders". Als je aantoonbaar vooruit loopt in je ontwikkeling, bestaat de mogelijkheid te versnellen. Je kunt dan mogelijk in 2 jaar je diploma behalen; de "versnellers".

    SAB
    Er zijn studenten die meer begeleiding nodig hebben dan wij als docenten en coaches kunnen bieden. Dan kan extra begeleiding van het SAB (Student Advies en Begeleiding) mogelijk helpen. In overleg met je coach kan een verwijzing plaatsvinden.

    Wat als het even wat minder gaat?

    Loopt de achterstand te ver op dan zal de coach met jou en eventueel je ouders/ verzorgers een gesprek hebben. In dit gesprek zal ook worden gekeken naar mogelijke oorzaken van de achterstand. Afhankelijk van dit gesprek kun je een negatief studieadvies krijgen. In dat negatieve studieadvies staat beschreven dat het vertrouwen in een succesvol verloop van jouw studie beperkt is. Het is een laatste aansporing om je inzet en/of houding te verbeteren. Als na verloop van de afgesproken tijd waarin verbetering zichtbaar moeten worden niet blijkt dat hier voldoende aanwijzingen voor zijn, zal een bindend negatief studieadvies gegeven worden. Dit houdt in dat je de opleiding zal moeten verlaten. Het SAB en je coach begeleiden jou dan naar een ander traject waar je beter op je plaats bent.

    Natuurlijk is onze coachings- en begeleidingsmethode erop gericht om jou te begeleiden naar een mooi ICT-diploma. Uiteraard bepaalt jouw inzet of dat ook lukt. Wij gaan ervan uit dat als je één van onze opleidingen volgt, je hiervoor gemotiveerd bent. Gemotiveerd zijn helpt je om vol te houden!

    "Attitude is a little thing that makes a big difference" - Winston Churchill

  19. Leermetergesprek/Leerloopbaangesprek

    Minimaal twee keer per jaar heb je een leermetergesprek. Je kijkt dan terug op de voorgaande periode. Samen met de coach bespreek je dan je ontwikkeling, leerpunten, planning en studievoortgang. Beide gesprekken worden vastgelegd in e-TO en zijn voor jou dus inzichtelijk.

    Bindend Studieadvies (BSA)

    Je krijgt in het eerste studiejaar een bindend studieadvies (BSA). Dit advies wordt tussen negen en twaalf maanden na de start van je opleiding gegeven. Dit advies kan positief of negatief zijn. Het BSA is besproken door je docenten en wordt dus door al je docenten onderschreven. Het (positief of negatief) bindend studieadvies wordt door je coach gegeven tijdens een voortgangsgesprek.

    Krijg je een positief studieadvies? Dan verwachten wij dat je je opleiding succesvol kunt afronden. Dit betekent dat je je studie kan voortzetten!

    Laat je weinig of geen ontwikkeling binnen je opleiding zien? Dan ga je met je coach in gesprek en maak je afspraken wat jij en wij kunnen doen, zodat je je opleiding succesvol kunt voortzetten. Deze afspraken worden opgenomen in een schriftelijke overeenkomst (‘waarschuwing’). In deze waarschuwing staat een datum waarop jij en je coach opnieuw kijken naar je ontwikkeling binnen de opleiding en of de afspraken in de waarschuwing zijn nagekomen. Je krijgt voldoende tijd om een positieve ontwikkeling te laten zien. Mocht er geen verbetering optreden, dan krijg je een negatief bindend studieadvies. Dit houdt in dat het docententeam vindt dat de opleiding niet aansluit bij jouw mogelijkheden. We gaan na een negatief bindend studieadvies samen met jou kijken naar een opleiding die beter aansluit bij wat jij wilt en wat bij je past.

  20. Contact school, ouders/verzorgers en studenten

    Jouw coach is voor jou en je ouders het eerste aanspreekpunt. Er worden diverse oudercontactmomenten georganiseerd.

  21. Aanwezigheid, verzuim, ziekte en afmelden, verlof aanvragen

    We streven naar het succesvol afronden van de opleiding en willen je daarbij, waar nodig, ondersteunen. Je bent als student medeverantwoordelijk voor je gedrag op school en het bijwonen van het onderwijs. Om jou zo goed mogelijk te kunnen begeleiden registreren wij jouw aan- en afwezigheid in een digitaal programma. Verzuim betekent dat je niet aanwezig bent op school tijdens de contactmomenten: LWP’s, coaching en TWIXX, die je moet volgen en/of je bent afwezig op je stage/leerbedrijf. Dit kan een geldige reden hebben, ziekte of je moet naar een arts. Meld dit voor de aanvang van jouw schooldag bij je opleiding. Je bent dan geoorloofd afwezig. Plan afspraken bij een arts en de tandarts bij voorkeur niet onder schooltijd. Ook kan het zo zijn dat jij om een bijzondere reden vrij van school wil zijn, je vraagt dan verlof aan bij je loopbaancoach. Met toestemming ben je geoorloofd vrij. In alle andere gevallen (met uitzondering van calamiteiten) ben je ongeoorloofd afwezig.

  22. Korte beschrijving van de examinering

    Tijdens je opleiding doorloop je een leerproces. Dit leerproces evalueer je regelmatig met je coach. Als je in de gesprekken met je coach op basis van je studievoortgang tot de conclusie komt dat je klaar bent voor de afsluiting van een deel van je opleiding, dan maak je een afspraak voor een Proeve van Bekwaamheid (PvB), een theorie-examen of een mondeling examen.

    Basis voor de examinering is het kwalificatiedossier, de kwalificatie-eisen Loopbaan en Burgerschap en de keuzedelen. Daarnaast moet je aan de generieke kwalificatie- eisen van Nederlands, rekenen en eventueel één of meerdere moderne vreemde talen voldoen.  Aan het einde van je opleiding checken we of jij de kerntaken van je beroep beheerst, alle onderdelen voor de generieke vakken geëxamineerd hebt en voor Loopbaan en Burgerschap je portfolio op orde hebt en het eindgesprek hebt gevoerd. Ook de keuzedelen maken onderdeel uit van de examinering. Aan het einde van de opleiding checken wij of alle onderdelen in de kluis van jouw studie dashboard (E-to) zijn ingevuld, en voldoen aan de zak-/slaagregeling van je opleiding. Als dat zo is, heb je recht op een diploma!

    Op elke locatie bevindt zich een Examenbureau. Aan het begin van je opleiding worden de werkwijze en procedures rondom het aanvragen van examens en inzage hiervan uitgelegd.

    De examenstukken, dus uitgevoerde Proeven van Bekwaamheid, theorie-examens en dergelijke, worden door het Examenbureau bewaard in jouw examendossier (tot een jaar na het behalen van je diploma). Je kunt voor het einde van die termijn een verzoek indienen bij het Examenbureau voor teruggave van de examenstukken. Doe je dat niet, dan worden de examenstukken vernietigd.

  23. Werkwijze en procedure

    Het examenbureau neemt een belangrijke plaats in bij alles rondom examinering. Het examenbureau op jouw locatie is verantwoordelijk voor de aanvraag, de uitvoering en de verwerking van examens. Zo worden examens via het examenbureau aangevraagd, examenmateriaal wordt hier bewaard en voor inzage van examens kun je hier terecht. Iedere locatie heeft zijn eigen examenbureau.

    Contactgegevens examenbureau

    Landstede Raalte: examenbureauraalte@landstede.nl

    Afwezigheid examens

    Bij afwezigheid meld je je bij de examencoördinator af. Zie verder hieronder ‘Recht op een herkansing en overmacht’.

    BPV

    De BPV is een ontwikkelproces dat je aan het einde met een voldoende moet afsluiten. De eindbeoordeling met de urenverantwoording en een kopie van je BPV overeenkomst (BPVO) zijn een onderdeel van jouw examendossier.

    Recht op inzage

    Je hebt recht op inzage van de examens. Je dient je verzoek je verzoek binnen 10 werkdagen bij het examenbureau in. Voor inzage in de centrale examens heb je een speciaal formulier nodig dat je bij het team kan opvragen.

    Recht op een herkansing en overmacht

    Wettelijk heb je recht op een herkansing voor ieder examenmoment. Landstede spreekt dan van een examen in tweede gelegenheid. De tweede gelegenheid wordt op een redelijke termijn aangeboden. Een reden tot herkansing/tweede gelegenheid kan zijn dat je de eerste gelegenheid ziek was of dat je een hoger examenresultaat wilt behalen.

    Bij uitzondering, bijvoorbeeld in een overmacht situatie waardoor je het examen niet kon maken, kun je in aanmerking komen voor een extra gelegenheid, eigenlijk een derde kans. Je dient hiervoor een schriftelijk verzoek in bij de examencoördinator uit het opleidingsteam. Je voorziet dit verzoek van argumenten en bewijsmateriaal. De coördinator legt jouw verzoek voor aan de examencommissie.

    Let op! In geval van een herkansing wordt altijd een volledig examen afgenomen; met andere woorden:  een praktijkexamen of een centraal examen kan niet in delen worden herkanst.

    Examendeelnemer

    Een kandidaat die de examinering ook in tweede/derde gelegenheid niet heeft behaald kan zich, mits voldaan aan de criteria van examendeelnemer, na afloop van de opleiding inschrijven bij Landstede als examendeelnemer. Dit betekent dat de student een Landstede account heeft. De student heeft geen recht op onderwijs en begeleiding en betaalt een bedrag voor elk af te leggen examen. Informatie daarover kun je verkrijgen bij de administratie.

    De kosten voor het inschrijven (eenmalig) als examendeelnemer is zijn: € 150,-.

    De kosten voor het maken een schriftelijke examen zijn € 50,- per examen.

    Bezwaar maken

    Als je het niet eens bent met een uitslag, een genomen maatregel of beslissing kun je binnen 10 werkdagen nadat je hiervan op de hoogte bent gesteld een schriftelijk bezwaarschrift indienen bij de Examencommissie (DEC). Als je het vervolgens niet eens bent met de beslissing van de DEC, kun je binnen 3 dagen na deze beslissing in beroep gaan bij de Commissie van Beroep van Landstede. Het examenbureau fungeert als postadres voor deze bezwaarschriften.

    Bewaren examendossier

    Het examenmateriaal wordt bij door het examenbureau bewaard in jouw examendossier, tot een jaar na het behalen van jouw diploma. Je kunt voor het einde van die termijn een verzoek indienen bij het Examenbureau voor teruggave van de examenstukken. Doe je dat niet, dan worden de examenstukken vernietigd.

    Specifieke voorzieningen en of vereisten:

    Voor het uitoefenen van je beroep is het belangrijk te voldoen aan bepaalde vereisten. Dit noemen we ook wel beroepshouding. Jij hebt gekozen voor een beroepsopleiding. Daarmee is het belangrijk tijdens deze opleiding een professionele beroepshouding te laten zien.

    Naast de beroepshouding die is beschreven in het kwalificatiedossier hebben wij als school ook onze verwachtingen voor een prettig schoolklimaat. Deze verwachtingen worden tijdens de startperiode met jou gecommuniceerd. In het algemeen verwachten wij van een ieder dat hij of zij zich tijdens de opleiding professioneel, respectvol en begripvol gedraagt tegenover andere studenten, docenten of ieder ander, en daarbij de verwachtingen of huisregels die geldig zijn op de opleiding naleeft. Zo werken wij met zijn allen in een veilige en prettige leer- en werkomgeving.

  24. Praktijkleren, BPV, Internationale BPV en andere vormen

    BPV-voorbereiding
    Voordat leerlingen op BPV (BeroepsPraktijkVorming) gaan, krijgen zij instructie over hoe zij een BPV-bedrijf moeten zoeken en hoe zij zich moeten presenteren. Tijdens je opleiding zul je voorlichting krijgen met de bijbehorende documenten die aangeboden worden door de BPV coördinator.

    Je wordt als student op school en in je leerbedrijf gevolgd. Je krijgt een praktijkbegeleider toegewezen. Behalve dat er telefonisch- en mailcontact mogelijk is tussen praktijkbegeleider (school) en praktijkopleider (bedrijf), zullen er gesprekken zijn tussen jou, je begeleider en de opleider. Tijdens die contactmomenten wordt er samen met jou en de praktijkbegeleider gesproken over de door jou opgestelde leerdoelen. Op schooldagen wordt aandacht besteed aan de voortgang van de opleiding en is er gelegenheid voor het onderling uitwisselen van werkervaringen.

  25. Begeleiding vanuit school en op de BPV plaats

    Je bespreekt met je praktijkbegeleider wat je op je stage hebt gedaan en hoe je dit hebt gedaan. Daarnaast vinden we een goede beroepshouding erg belangrijk. Dat zal dus tijdens de gesprekken zeker aan de orde komen. Er vinden tussen jou en je praktijkbegeleider regelmatig gesprekken plaats waarin besproken wordt hoe het gaat en wat je leerpunten zijn. Aan het eind van de BPV is er een beoordeling in een gesprek met de praktijkbegeleider en de begeleider van school.

  26. Organisatie van de BPV

    In het tweede en het derde leerjaar zul je op stage gaan. De beide stages duren een half jaar. Tijdens het eerste leerjaar krijg je instructie over de stage via de coördinator Martijn Boven. Je krijgt dan uitleg over de procedure naar de stage, de tijd tijdens de stage, opdrachten en de documenten die verwacht worden. Sollicicteren naar een stageplek doe je zelf. Je krijgt begeleiding wanneer dit nog is bij het solliciteren, maar het initiatief ligt bij de student.

    De stage is voldoende bij:
    • Een voldoende tijdens de eindbeoordeling.
    • Voldoende voor de ingeleverde opdrachten
    • Het aantal gemaakt uren voldoet aan de norm.

  27. Specifieke voorzieningen en of vereisten

    Voor het beoefenen van je vak is het belangrijk te voldoen aan bepaalde vereisten. Dit noemen we ook wel beroepshouding. Jij hebt gekozen voor een beroepsopleiding. Daarmee is het belangrijk tijdens deze opleiding een professionele beroepshouding te laten zien.

    Naast de beroepshouding die is beschreven in het kwalificatiedossier hebben wij als school ook onze verwachtingen voor een prettig schoolklimaat. Deze verwachtingen worden tijdens de startperiode met jou gecommuniceerd. In het algemeen verwachten wij van een ieder dat hij of zij zich tijdens de opleiding professioneel, respectvol en begripvol gedraagt tegenover andere studenten, docenten of ieder ander, en daarbij de verwachtingen of huisregels die geldig zijn op de opleiding naleeft. Zo werken wij met zijn allen in een veilige en prettige leer- en werkomgeving.

  28. Studieinformatiepunt (STIP), opleidingsadministratie

    De opleidingsadministratie kan je vinden in de centrale hal. (STIP) Je kan hier terecht voor bijvoorbeeld vragen rondom inschrijving van de opleiding, wijziging van contactgegevens, je BPV contract etc. Contactpersoon voor jouw opleiding is:

    Angéle Wessels: awessels@landstede.nl

  29. Vertrouwenspersoon

    Je kunt in de algemene informatiegids lezen wat onze vertrouwenspersoon voor je kan betekenen. 

    Op de locatie hangen bij binnenkomst foto’s van de vertrouwenspersonen. Je kunt ook altijd naar een vertrouwenspersoon vragen bij je coach of het SAB.

  30. Specifieke afspraken en regels

    Zoals op de introductie is besproken gaan we respectvol met elkaar om. Zowel de student naar de docent, de student naar student en de docent naar student. Uiteraard hebben we een gezamenlijk doel en dat is het behalen van jouw diploma! Omdat wij weten dat het soms lastig is om jezelf daarin te stimuleren spreken wij het volgende met elkaar af:

    Eten en drinken op de afdeling:

    -Drinken op je werkplek is toegstaan mits het drinken weer afgesloten kan worden in bijvoorbeeld een flesje met een draaidop. Drinken moet afgesloten kunnen worden, omdat vloeistoffen ICT-apparatuur kan beschadigen. Niet alleen jouw laptop loopt gevaar met vloeistoffen, maar die van anderen ook.

    -De begintijd op je rooster dient aangehouden te worden. Wij geven elke student van de opleiding 10 minuten speling om in de les te komen. Wanneer je dus 1 minuut later dan de speling binnenkomt, dan ben je 11 minuten te laat. We hebben afgesproken dat deze tijd dubbel wordt ingehaald en je zal dus een afspraak met de docenten moeten maken om 22 minuten in te halen.

    -Spelletjes spelen in ten strengste verboden wanneer dit zonder aangeven van de docent wordt gedaan. Wanneer je wordt betrapt op het spelen van een spelletje, zal er een half punt van je eindcijfer gehaald worden. Dit eindcijfer is dan van je huidige LWP. Aangezien dit een beroepsopleiding is, zal je ook op je beroepshouding worden beoordeeld. Deze houding is misschien wel het belangrijkste tijdens je leerproces hier. Zelf kan je natuurlijk voorstellen dat het spelen van een spelletje op een werkplek zeer onprofessioneel overkomt.

    -Ongeoorloofd afwezig zijn zal ook leiden tot een half punt aftrek op je huidige LWP project, waarvoor je een cijfer zult ontvangen. Ongeoorloofd is afwezigheid zonder geldige reden of afwezigheid zonder het uberhaupt te melden.

  31. Geen examenplan beschikbaar
  32. Geen schoolkosten beschikbaar