Landstede - Opleidingen

Retail advies (23325) BOL 2022-2023 Raalte, Zwolsestraat 63a

 1. Voorwoord Landschap

  Welkom in het landschap Handel & Commercie.

 2. Het Landschap

  Hoe goed producten en diensten ook zijn, ze verkopen zich natuurlijk niet vanzelf. In het Landschap Handel & Commercie leer je hoe het wél werkt. Of je nu zelf het contact met de klant wilt, liever achter de schermen werkt of zelf een onderneming wilt beginnen: je vindt er altijd een opleiding die past bij jouw wensen en commerciële talent. En omdat elk soort organisatie klanten heeft, kun je met de opleidingen in dit Landschap alle kanten op.

  Bij Landstede MBO gebruiken we andere namen voor de verschillende domeinen, zoals deze door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de MBO Raad zijn vastgesteld. Wij noemen deze domeinen: Landschappen. Het Landschap Handel & Commercie is er daar één van. Hierin vind je opleidingen die raakvlakken met elkaar hebben. Een soort interessegebied dus.

 3. Leren in het Landschap

  Commerciële beroepen
  Als bedrijf ben je zuinig op je klanten. Niet voor niets is het onderhouden van de contacten met klanten een aparte functie, vaak van de commercieel medewerker of junior accountmanager. Natuurlijk tellen de verkoopcijfers, maar je bent meer dan een verkoper. Jij kent een vaste groep klanten door en door en blinkt uit in goede service en je kennis van de producten of diensten. Soms werk je vooral telefonisch, soms ben je altijd onderweg. Jij bent voor je klanten een betrokken en persoonlijk adviseur, voor wie de lange termijn telt.

  Retail
  Zoek je een commerciële baan waar het gaat om persoonlijk contact met de klant en waarin je direct resultaat ziet van je werk? Kies dan voor de retail. In een winkel of bij een groothandel denk je na over welke producten je verkoopt en hoe je ze het beste presenteert. Dat doe je samen met je collega’s, je leidinggevende of de leverancier. Wil je zelf het klantcontact? Stuur je liever andere verkopers aan? Of wil je een eigen onderneming starten? Het kan allemaal met één van de vele opleidingen in dit dynamische vakgebied.

  Marketing & Communicatie
  Of je nu voor een energieleverancier werkt, een museum of een goed doel: je wilt dat zoveel mogelijk mensen je merk, product of dienst kennen. En heb je eenmaal een klant, dan wil je ook dat hij terugkomt. Je moet dus weten wat je klant wil, bijvoorbeeld door marktonderzoek. Vervolgens ontwikkel je een goed plan en een sterke campagne. Daar zet je allerlei middelen voor in, van een advertentie, een website tot misschien wel een opvallend evenement. De kunst is te zorgen dat alles op elkaar aansluit. Wat marketing en communicatie zo boeiend maakt? De veelzijdigheid! Soms ben je adviserend bezig, dan juist weer heel praktisch.

  Vakman-Ondernemer
  Je hebt een vakdiploma behaald en nu wil je een eigen bedrijf beginnen? Deze eenjarige opleiding Vakman-Ondernemer leert je welke stappen je dan moet ondernemen. Sterker nog: je gaat die stappen ook echt zetten. Want vanaf het eerste moment ga je aan de slag met jouw onderneming. Je krijgt les, begeleiding en advies van vakkundige docenten en ondernemers. Tijdens deze opleiding kom je in contact met succesvolle bedrijven en doe je uitdagende praktijkopdrachten. Kortom: alle ingrediënten voor een vliegende start.

 4. Welkom

  Welkom

  Welkom bij het landschap Handel & Commercie. Je hebt gekozen voor één van onze opleidingen uit het kwalificatiedossier Retail advies, namelijk Retailspecialist.

  Wat leer je?

  Het moet je natuurlijk wel een beetje in je bloed zitten, maar je leert tijdens de opleiding tot verkoopspecialist hoe je ondernemender wordt en hoe belangrijk het is om initiatief te nemen. Je leert hoe je een winkel aantrekkelijk maakt en hoe je met collega's samenwerkt om het beste resultaat te halen. Je krijgt de vakken economie, marketing en verkoop. En je leert hoe je een webshop beheert. 

  Hoe ziet het beroep eruit?

  Als er iemand weet hoe je een artikel het best kunt verkopen, dan is het de verkoopspecialist. Je adviseert klanten over de aankoop. Je kunt klanten netjes en vriendelijk te woord staan, een product verkopen en het product afrekenen. Je houdt de winkel op orde en zorgt voor een aantrekkelijke presentatie van de artikelen. Natuurlijk zorg je ervoor dat je alle trends en ontwikkelingen volgt, zodat jij alles weet over jouw product.

  Waar kan je werken?

  Winkel in de detail- of groothandel, in uiteenlopende winkelformules. Zoals een modewinkel, supermarkt, boekwinkel, juwelier, drogisterij-parfumerie, bouwmarkt, tuincentrum, muziekwinkel, hobby- of speelgoedzaak.

  Belangrijkste taken?

  • Je geeft advies aan klanten en voert verkoopgesprekken
  • Je maakt de artikelen of producten gebruiksklaar
  • Je rekent af en ziet toe op de juiste afhandeling
  • Je ontvangt goederen en slaat ze op in de opslag
  • Je doet verbetervoorstellen voor het aanbod, de presentatie en de verkoopresultaten.

 5. Visie op de opleiding

  Onze visie op leren en ontwikkelen

  “Ontwikkel je talenten vanuit een persoonlijke leerroute in het zakelijk economisch domein”

  Wij vinden dat je je talenten kunt ontwikkelen door van elkaar te leren, door nieuwsgierig en innovatief te zijn, door je eigen kracht en kwaliteiten in te zetten en proactief te handelen.

  Dit doe je in een persoonlijke leerroute waarin je zelfregie neemt en wederzijds respect en vertrouwen uitdraagt. Daarbij ontvang je coaching in een hybride leeromgeving waarin je uitdaging en verdieping opzoekt.

  Binnen het zakelijk economisch domein om…

  • breder inzetbaar te zijn op de arbeidsmarkt
  • samen met de beroepspraktijk te worden opgeleid
  • multidisciplinair samen te werken

 6. Talentvol Ontwikkelen in de opleiding

  Bij ons kun je je talenten ontwikkelen. We bekijken samen met jou wát je leert, je leertempo en je manier van leren. Dit noemen we Persoonlijk Onderwijs. Door jouw ontwikkeling groeit je vakmanschap en groei jij als mens. Met jouw talenten mag je van betekenis zijn voor anderen. Het is belangrijk dat je doet waar je goed in bent, of goed in wilt worden én dat je deze inzet voor je beroep en voor anderen in de maatschappij. Als je dat doet, gaat het leren vaak 'vanzelf'.

  Dit krijgt vorm door de omgeving en de  wijze waarop docenten studenten betrekken bij het leren. Dit betekent dat wij onze studenten een gevoel willen geven van vertrouwen in eigen capaciteiten en acties en ze willen stimuleren om de eigen competenties te benutten en verder te ontwikkelen. En hen het gevoel willen geven verbonden te zijn met anderen, van betekenis te mogen zijn voor en met anderen en ergens toe te behoren. we willen hen stimuleren en doen groeien om zelf keuzes te leren maken vanuit eigen interesses en waarden (groeien naar zelfsturing).

 7. Individueel leren en leren in groepen

  Hier vind je de link naar het kwalificatiedossier

  Leren en ontwikkelen is voor iedereen persoonlijk en doet iedereen op zijn of haar eigen manier. In een opleiding bij ons bieden we iedereen ook die ruimte. Voor de één betekent dit een strak schema, door ons opgesteld, voor de ander een vrijwel geheel door zichzelf opgestelde leerroute. Wij leren jou om individueel te werken, zo oefen je om zelfstandig te werken. Immers in elk beroep of werksituatie, komt individueel werk voor.

  Naast het individueel leren komt ook teamwork en groepswerk duidelijk naar voren in de beroepen en daarmee ook in de opleiding, omdat: 

  • samenwerken een belangrijke bekwaamheid is. In heel veel beroepen wordt namelijk het werk in teams uitgevoerd. Sommige bedrijven werken zelfs alleen maar met teams, bijvoorbeeld met projectteams. 
  • als je samenwerkt, je moet communiceren. Wanneer je met anderen praat, hoor je dingen die je al kende, of waarvan je juist nog weinig wist. Je werkt tijdens je opleiding daarom regelmatig samen, zodat je van en met elkaar kunt leren. Wij proberen dat te stimuleren door goede opdrachten te krijgen van echte opdrachtgevers. Je gaat dus echte successen ervaren en echte fouten maken. Van die fouten leer je het meest. We zullen je in alles uitdagen om buiten je “bubble van comfort” te stappen, want daar vindt ontwikkeling plaats. Het vertrekpunt is altijd wel: voel je je veilig genoeg om die stap met elkaar te zetten?

 8. Overzicht van de opleiding

  Overzicht van de opleiding

  Tijdens de opleiding kun jij je op verschillende onderdelen verdiepen, verbreden of eventueel de duur van je opleiding aanpassen.

  De vereisten van jouw opleiding zijn opgenomen in een wettelijk kwalificatiedossier. Hierin is vastgelegd welk resultaat en gedrag van jou wordt verwacht.

  Het kwalificatiedossier voor jouw opleiding is als volgt opgedeeld:

  Basisdeel

  In het basisdeel komt het volgende aan de orde:

  • Nederlands
  • Engels
  • Rekenen
  • Loopbaan en burgerschap
  • Beroepsgerichte vakken m.b.t. Kerntaken uit het profiel welke je gekozen hebt (zie kwalificatiedossier)
  • Profieldeel (zie kwalificatiedossier)

  • Keuzedelen

  Binnen het mbo onderwijs ga jij je ook verdiepen of verbreden op één of meerdere onderdelen naar keuze. Het is verplicht om een keuzdeel te kiezen. Tijdens de startperiode op school wordt uitgelegd wanneer en welke keuze voor jouw opleiding mogelijk is. Hierbij moet je denken aan andere taal, het volgen van een specifiek vakgebied of een voorbereiding op het hbo. Dit maakt het mogelijk dat jij je op een bepaalde manier onderscheidt en specialiseert. Daarmee vergroot jij je kansen op de arbeidsmarkt of als je verder studeert na je mbo-opleiding.
  Het keuzedeel bedraagt 15% van je opleidingstijd. De andere 85% is gereserveerd voor het Basis- en Profieldeel.

 9. Startprogramma

  Je begint met een startperiode. In die periode leer je het beroep, jezelf, elkaar en je opleiding beter kennen. Alles staat in het teken van de V van Vorming. Misschien ken je het beroep dat je gekozen hebt al goed, omdat iemand bij jou in de familie of  een bekende dat beroep hebben. Soms weet je al welke werkzaamheden typisch voor dat beroep zijn. Maar misschien heb je helemaal nog niet zo'n duidelijk idee van dat beroep. We leiden jou op in de gedachte van de drie P's: Positief, Pro-actie en Professioneel.

  In de startperiode ga je op allerlei manieren aan de slag met het beroep, jezelf, elkaar en de opleiding. Op deze manier werk je aan het beroepsbeeld, opleidingsbeeld en zelfbeeld. De begeleiding is erop gericht dat jij leert hoe je kunt leren en kunt denken. Daardoor kun je jouw eigen leerproces steeds beter sturen. En dat is belangrijk, want na je opleiding moet jij zelf verder kunnen leren. Op deze manier werk je aan het opleidingsbeeld. Als je zo met het beroep en de opleiding bezig bent, leer je ook veel over jezelf. Op deze manier werk je aan je zelfbeeld.

 10. Planning onderwijsprogramma

  Planning onderwijsprogramma

  Samen met jou bepalen we leertempo wat bij jou past. Wel hebben we vastgelegd hoeveel tijd er in de week wordt besteed aan het werken aan LWP’s, het volgen van TWIXX-en de tijd voor coaching. Je leert ook buiten je opleiding en/of schoollocatie: in een andere leeromgeving, in een project met studenten uit andere opleidingen, in een andere beroepsomgeving, enzovoorts. Wij stellen eisen aan jouw leren, maar jij kan en mag zelf keuzes maken. Daarvoor gebruik je het aanbod dat per periode door jouw opleiding geboden wordt.

  We werken met vier periodes. Elke periode spreek je regelmatig je coach. In het gesprek met je coach bespreek je je voortgang en jouw ontwikkeling.

 11. Vakanties

  • De vakantieplanning vind je op in het jaarrooster die je aan het begin van het jaar ontvangt.

 12. Digitale leeromgeving

  In je digitale leeromgeving wordt alles over je ontwikkeling door zowel jezelf als je coach tijdens de opleiding bijgehouden. Wij noemen deze digitale leeromgeving e-TO (electronisch Talentvol Ontwikkelen). In eTO vind je de verslaglegging van je coachgesprekken (de werkplaats), je Individueel leerplan en je cijfers (de kluis). Bij Leeruitkomsten vind je je portfolio’s, daar sla je de stukken op die van belang zijn om je voortgang te kunnen bewijzen. Ook deze opleidingsgids kun je in e-TO terugvinden. Zo heb je overal en op ieder moment zicht op de laatste ontwikkelingen en voortgang binnen jouw leertraject. 

  Bij de start van je opleiding ontvang je een Landstede e-mailadres. Het is van belang dat je deze gebruikt (je kunt mailadressen koppelen), want op je Landstede e-mailadres ontvang je informatie die voor jou van belang is. Dit geldt tot en met het diplomeren, dus zo lang je ingeschreven staat bij Landstede.

  Naast e-TO en je Landstede e-mailadres maak je ook gebruik van het studentenportaal van Landstede  (Connect). Je kunt op Connect softwarematige programma's en oplossingen vinden. Ook vind je daar alle informatie omtrent examinering. Je kunt op Connect bijna alles vinden wat je nodig hebt voor je opleiding. Tijdens de coachlessen krijg je uitleg over hoe je hiermee kunt werken. Belangrijk is dat je een goedwerkende laptop hebt. 

  Aangezien je van Landstede een account hebt voor Office 365, gebruiken we dit ook veel. Dat betekent dat veel docenten ook veel met je samen zullen werken door middel van Teams en OneDrive en je wordt zelf ook geacht gebruik te maken van OneDrive om je bestanden op te slaan.

  Voor diverse vaklessen werk je in een digitale leeromgeving, bijv. via Stichting Praktijkleren of via Boom digitaal, dit wordt ook tijdens de eerste lesweken uitgelegd.

 13. Trajectlijn

  De kerntaken zijn beschreven in de vorm van trajectlijnen op 3 niveaus: starter, gevorderd en beroepsbekwaam. Hierin staat beschreven wat je je allemaal eigen moet maken aan kennis en vaardigheden, voordat je je beroepsbekwaam mag noemen. Dit zijn in feite de leerdoelen. Dit kunnen zowel onderwijsleerdoelen als persoonlijke leerdoelen zijn.

  Deze trajectlijnen met de indeling in 3 fasen vormen:

  • een hulpmiddel voor het ontwikkelen van onderwijs en

  • een begeleidingsinstrument waarmee de studievoortgang van je inzichtelijk wordt middels de

     leermeter in e-TO.

 14. LWP

  Een LWP (LeerWerkPrestatie) is een geheel van opdrachten waarbij je allerlei vaardigheden in moet zetten, kennis op moet doen en moet laten zien in je uitwerkingen dat je het gevraagde niveau beheerst. Bij LWP’s op school oefen je met het uitvoeren van diverse werkzaamheden die je ook in de praktijk tegen zult komen. Ook zijn er LWP’s voor bijvoorbeeld Burgerschap.

 15. TWIXX/lesactiviteiten

  Om een LWP goed te kunnen maken heb je kennis nodig. Die kennis krijg je door het volgen van TWIXX. Dit zijn Theorielessen, Workshops, Instructies en alle andere voorkomende lesvormen (XX) waarmee jij ondersteund wordt om steeds meer kennis en vaardigheden op te doen voor het uitvoeren van je toekomstige beroep.

 16. Individueel leerplan (ILP)

  Ons onderwijs sluit aan op de wereld van het beroep, vervolgopleiding, vakmanschap en diploma’s. Hierin kijken we samen met jou hoe  we dat het beste vorm kunnen gaan geven.

  Dat gebeurt op de volgende 4 manieren: 

  • het wat (de inhoud van het leren); 
  • het hoe (de manier of vorm van het leren, of de plaats van het leren); 
  • het wanneer (de timing van het leren). 
  • In welk tempo (de snelheid van het leren)

  Samen met jou maken we een plan van aanpak: een individueel leerplan (ILP). In de start van de opleiding kan het zo zijn dat wij meer de regie in handen hebben, maar in de loop van het leertraject geven we steeds meer de teugels aan jou.

 17. Feedback tijdens de LWP

  Tijdens het werken aan opdrachten krijg je feedback. Dit kan door verschillende mensen gedaan worden. Zowel klasgenoten, als een praktijkopleider of docenten voorzien jou van feedback.

  Feedback wordt door de opleiding gegeven in verschillende vormen in je leerproces. Je ontvangt:

  -Mondelinge feedback

  -Schriftelijke feedback

  -Beoordelingen op gemaakt werk

  Alle feedback is gericht op jouw ontwikkeling; beter worden in je werkzaamheden. Ook in het geven en ontvangen van feedback word je getraind. Dat is tegenwoordig een zeer belangrijke vaardigheid.

 18. Coach

  Jouw leerloopbaan is het uitgangspunt van de gesprekken met je coach. Tijdens je studie moet je nadenken over wat jij wilt en wat bij je past. Maar dat valt niet mee. Want hoe kom je er achter wat je allemaal kunt leren? En vooral: wat is voor jou belangrijk om te leren? Daarvoor heb je een coach die jou helpt in jouw ontwikkeling en bij het maken van plannen en keuzes voor jouw (leer)loopbaan. Je coach helpt je om overzicht te krijgen en te houden tijdens je opleiding. Hij stimuleert je om het beste uit jezelf te halen. Wij begeleiden je dus intensief, je coach houdt elke periode een persoonlijk gesprek met jou. En is het nodig, dan kun je hem of haar altijd vaker benaderen! De coach is het aanspreekpunt  rondom vragen over de opleiding en studievoortgang.

  Je kunt bij je coach ook terecht met persoonlijke zaken. Verloopt je studie niet soepel omdat er problemen zijn thuis, of met je gezondheid? Dan kun je door je coach doorverwezen worden naar een intern begeleider van SAB (Student Advies en Begeleiding). Zij zijn er voor extra ondersteuning, bepalen samen met jou wat jij nodig hebt om met succes een diploma te behalen. Zij weten ook waar je zo nodig buiten school hulp kunt krijgen.

  Heb je extra hulp nodig bij plannen, Nederlands, Engels of rekenen? Kom je erachter dat je solliciteren naar een stageplek wel erg spannend vindt? Of kun je hulp gebruiken omdat het werken in een groep niet lekker verloopt? Voor al deze zaken zijn er korte of langere cursussen te volgen onder lestijd bij het studiecentrum. Je coach kan je daarvoor aanmelden.

 19. Leermetergesprek/Leerloopbaangesprek

  Ten minste twee keer per (school)jaar voer je een leermetergesprek met je coach. Samen met de coach bespreek je dan je ontwikkeling, leerpunten, planning en studievoortgang. Deze gesprekken worden vastgelegd in e-TO en zijn dus ook voor jou inzichtelijk.

  Bindend Studieadvies (BSA)

  Je krijgt in het eerste studiejaar een bindend studieadvies (BSA). Dit advies wordt tussen negen en twaalf maanden na de start van je opleiding gegeven. Dit advies kan positief of negatief zijn. Het BSA is besproken door je docenten en wordt dus door al je docenten onderschreven. Het (positief of negatief) bindend studieadvies wordt door je coach gegeven tijdens een voortgangsgesprek.

  Krijg je een positief studieadvies? Dan verwachten wij dat je je opleiding succesvol kunt afronden. Dit betekent dat je je studie kan voortzetten!

  Laat je weinig of geen ontwikkeling binnen je opleiding zien? Dan ga je met je coach in gesprek en maak je afspraken wat jij en wij kunnen doen, zodat je je opleiding succesvol kunt voortzetten. Deze afspraken worden opgenomen in een schriftelijke overeenkomst (‘waarschuwing’). In deze waarschuwing staat een datum waarop jij en je coach opnieuw kijken naar je ontwikkeling binnen de opleiding en of de afspraken in de waarschuwing zijn nagekomen. Je krijgt voldoende tijd om een positieve ontwikkeling te laten zien. Mocht er geen verbetering optreden, dan krijg je een negatief bindend studieadvies. Dit houdt in dat het docententeam vindt dat de opleiding niet aansluit bij jouw mogelijkheden. We gaan na een negatief bindend studieadvies samen met jou kijken naar een opleiding die beter aansluit bij wat jij wilt en wat bij je past.

 20. Contact school, ouders/verzorgers en studenten

  Betrokkenheid van ouders of verzorgers is belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat die betrokkenheid helpt om studie-uitval te voorkomen. Wij verwachten daarom van je ouders/verzorgers een ondersteunende rol bij jouw leren en schoolgaan. Dat is ook de reden waarom wij je ouders of verzorgers informeren over je studievoortgang en andere belangrijke zaken. Een meerderjarige student die niet wil dat wij ouders/verzorgers informeren, kan dit aangeven op het opleidingsblad van de onderwijsovereenkomst.

 21. Aanwezigheid, verzuim, ziekte en afmelden, verlof aanvragen

  Ziekmelding: 

  • Vóór 9.00 uur
  • Telefonisch via  088 850 8200 of via receptiesalland@landstede.nl
  • Verder stel je je coach via de e-mail op de hoogte
  • Ben je ziek en heb je een afspraak bij bijvoorbeeld het studiecentrum of het SAB? Meld jezelf daarvoor dan af aan de betreffende persoon per mail. 

  Medische afspraak door student:

  Ben je 18 jaar of ouder? Heb je een afspraak bij de huisarts of andere medische specialist, zet deze dan zodra dat weet in het Eduarte portaal. Je kunt niet achteraf een afspraak in het Eduarte portaal zetten.

  Ben je nog geen 18 jaar dan zetten je ouders/verzorgers deze afspraak in het Eduarte portaal

  Afwezigheid van student anders dan door ziekte:

  • Overleg altijd voorafgaand met je coach! Je kunt verlof aanvragen voor een aantal afspraken! 
  • Als je verlof wordt goedgekeurd geeft de teamleider in de aanwezigheidsregistratie (Participatie) bij de betreffende datum/uren aan dat je geoorloofd afwezig bent.
  • Ook hier geldt: ben je nog geen 18 dan vragen je ouders/verzorgers verlof voor jou aan.

  Geoorloofd afwezig is alleen van toepassing (volgens de Leerplichtwet) bij:

  • Te laat komen waarbij de reden bekend en legitiem is
  • Vrije dag met toestemming van de schooldirecteur of leerplichtambtenaar (i.v.m. vakantieverlof, godsdienstige plichten, andere gewichtige omstandigheden zoals begrafenis, bruiloft, jubileum e.d.)
  • Bezoek huisarts of specialist, mits 24 uur vooraf gemeld conform de regels.

  Eduarte-link installeren op je smartphone: 

  1: Ga op je smartphone naar de website www.landstede.net/student 

  2: Log in met je met eigen gegevens van Landstede 

  3: Op het dashboard (onder algemeen) aan de linkerkant klik je het Eduarte studentenportaal aan (niet de handleiding) 

  4: Android: klik op de drie stippen rechtsboven en daarna op ‘toevoegen aan startscherm’ (studenten kunnen eventueel de app een eigen naam geven zoals rooster Landstede) klik op toevoegen. 

  Apple: klik onderaan je scherm op vierkantje met pijltje naar boven en klik op ‘zet in beginscherm’ (studenten kunnen eventueel de app een eigen naam geven zoals rooster Landstede) klik op voeg toe. 

  5: Sluit de website af en er staat een hyperlink staan op je startscherm 

  6: Je kunt de app verplaatsen naar een voor jou handige plek op het startscherm.

  Werkwijze Eduarte-link: 

  Links bovenaan is er een menuknop met 3 streepjes (wit in groene balk). 

  • Dashboard: Dit is de hoofdpagina en daar zie je je rooster van deze dag en hoe lang de dag duurt. 
  • Agenda: hier zie je het rooster van de hele week. Klopt deze niet dan ga je in de eerste week van een nieuwe periode naar de administratie om dit aan te passen. 
  • Studie: hier kan je zien voor welke opleiding je bent ingeschreven 
  • Presentie: Hier zie je alle lessen die je gemist heb en in de witte balk met weekoverzicht zie je een menuknop (3 zwarte streepjes) 

  Presentie:

  * absentie (percentage afwezigheid). Hier meld je dmv de + knop in de groene balk je ziekmelding of medische afspraak.

  Verlof: 

  Wanneer is afwezigheid ongeoorloofd volgens de Leerplichtwet?

  • Spijbelen:
  • Betreft hele uren of dagen
  • Reden onbekend of niet legitiem
  • Reden achteraf gemeld
  • Te laat komen met een onbekende of niet legitieme reden
  • Bezoek (huis)arts, specialist e.d. indien niet vooraf aangevraagd conform regels
  • Schorsing
  • Melding bij inspectie en leerplicht bij meer dan 1 dag
  • Ziekte, indien niet gemeld conform regels

  Consequenties van ongeoorloofde afwezigheid

  Een student die vaker te laat komt of zonder geldige reden wegblijft uit de les(sen), wordt hierover door zijn/haar coach aangesproken. Verbetert het gedrag van de student niet, dan kan een studieadvies worden afgegeven, waarbij hij/zij in een proefperiode moet laten zien dat het gedrag verbetert. Werkt dit niet, dan kan de student uiteindelijk worden uitgeschreven uit de opleiding.

  Naast deze acties van de coach houden we ook de leerplichtambtenaar en/of DUO op de hoogte. Landstede is verplicht om studenten die (te) veel afwezig zijn te melden. Dit is het geval wanneer iemand in een periode van 4 lesweken meer dan 16 uren ongeoorloofd te laat of afwezig is geweest.

  Ben je onder de 18 jaar, dan onderhouden we contact met je ouders.

  Als er een nieuw wachtwoord nodig is voor één van de ouders bij een minderjarige student, dan zal dit wachtwoord niet telefonisch of per mail worden doorgegeven. De student moet hiervoor persoonlijk bij de medewerker van de studentenadministratie een nieuw wachtwoord opvragen. Als een student een mailadres van ouders/verzorgers heeft doorgegeven, dan kunnen de ouders/verzorgers ook per mail het nieuwe wachtwoord ontvangen.

 22. Korte beschrijving van de examinering

  Tijdens je opleiding doorloop je een leerproces. Dit leerproces evalueer je regelmatig met je coach in de leermetergesprekken en met de vakdocenten in de TWIXX-en. Als je in de gesprekken met je coach op basis van je studievoortgang tot de conclusie komt dat je klaar bent voor de afsluiting van een deel van je opleiding, dan maak je een afspraak voor een Proeve van Bekwaamheid (PvB), een theorie-examen of een mondeling examen. Examens vraag je zelf aan.

  Basis voor de examinering is het kwalificatiedossier, de kwalificatie-eisen Loopbaan en Burgerschap en de keuzedelen. Daarnaast moet je aan de generieke kwalificatie- eisen van Nederlands, rekenen en eventueel één of meerdere moderne vreemde talen voldoen.  Aan het einde van je opleiding checken we of jij de kerntaken van je beroep beheerst, alle onderdelen voor de generieke vakken geëxamineerd hebt en voor Loopbaan en Burgerschap je portfolio op orde hebt en de eindopdracht ingeleverd hebt. Ook de keuzedelen maken onderdeel uit van de examinering.

  Aan het einde van de opleiding checken wij of alle onderdelen in de kluis van jouw studie dashboard (e-TO) zijn ingevuld, en voldoen aan de zak-/slaagregeling van je opleiding. Als dat zo is, heb je recht op een diploma!

 23. Werkwijze en procedure

  Afwezigheid examens

  Bij afwezigheid meld je je voorafgaand aan het examen bij het examenbureau af. Zie verder ‘Recht op herkansing en overmacht’. 

  Recht op een herkansing en overmacht

  Wettelijk heb je recht op een tweede gelegenheid voor ieder examen. Deze tweede gelegenheid wordt op een redelijke termijn opnieuw aangeboden. Een reden tot tweede gelegenheid kan zijn dat je de eerste gelegenheid onverhoopt afwezig was of dat je een hoger examenresultaat wilt behalen.  

  Bij uitzondering, bijvoorbeeld in een overmacht situatie waardoor je niet aanwezig kon zijn bij het examen, kun je in aanmerking komen voor behoud van een examengelegenheid, Je dient hiervoor een schriftelijk verzoek in bij het examenbureau. Je voorziet dit verzoek van argumenten en bewijsmateriaal. Het examenbureau legt jouw verzoek voor aan de examencommissie.  

  Examendeelnemer

  Een student die een examen na twee gelegenheden  het examen niet heeft behaald, kan zich, mits voldaan aan de criteria van examendeelnemer, na afloop van de opleiding inschrijven als examendeelnemer. De student heeft daarmee geen recht op onderwijs, BPV of begeleiding en betaalt een bedrag voor elk nog af te leggen examen.

  Je betaalt een inschrijfgeld van 150 euro en een bedrag per examen die je nog moet maken om het diploma te behalen, voor meer informatie over bedragen kun je terecht bij je coach

  Examenprotocol studenten

  De schoolexamens worden afgenomen in aanwezigheid van een of meerdere surveillanten.

  Het examenprotocol is bindend. Dat wil zeggen dat wie zich daar niet aan houdt, zich moet melden bij het examenbureau. Vervolgens wordt contact opgenomen met de examencoördinator van het team, wat in het uiterste geval kan leiden tot nietigverklaring of uitsluiting van het examen.

  Het protocol

  • Je betreedt de examenruimte zonder tas, jas, pet, mobiele telefoon, horloge. Alleen datgene wat je nodig hebt om het examen te kunnen maken, heb je bij je (op tafel): een pen en je pasje.
  • Je neemt plaats achter de tafel die jou is toegewezen.
  • Je legt je Landstede-pas of een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) zichtbaar op de tafel.
  • Ben je niet in het bezit van een legitimatiebewijs, dan kun je niet deelnemen aan het examen.
  • Bij elke examenzitting legt de surveillant schriftelijk vast of je er bent.
  • Je neemt het examen in ontvangst van de surveillant en volgt eventuele instructies op met betrekking tot het gebruik van hulpmiddelen.
  • Je maakt het examen binnen de daarvoor beschikbare tijd zonder hardop te denken en/of te overleggen met anderen; het uitwisselen van hulpmiddelen is verboden.
  • Wanneer je klaar bent, lever je je werk, aantekeningen en de examenopgaven in bij de surveillant, de surveillant geeft aan wanneer je mag vertrekken.
  • Het verlaten de ruimte tijdens het examen is alleen toegestaan onder begeleiding van een surveillant.
  • In bijzondere situaties, bijvoorbeeld insuline spuiten, hiervoor toestemming van de examencommissie en is dat bekend bij het examenbureau 

  Algemene regels

  • Je respecteert te allen tijde de dienstdoende surveillanten en volgt hun aanwijzingen zonder commentaar op.
  • Je gedraagt je zoals dat tijdens examens behoort en bezorgt niemand overlast.
  • Je levert een bijdrage aan een zorgvuldige procedure door stipt op tijd aanwezig te zijn en alles bij je te hebben wat je voor het examen nodig hebt.
  • Je hebt je voldoende voorbereid op het examen waardoor het niet nodig is dat je allerlei vragen stelt. Bedenk in dit verband dat surveillanten je inhoudelijk absoluut niet van dienst mogen zijn.

  Regels met betrekking tot begin en eind van het examen

  • Wie te laat is, heeft het recht om na aanvang van het examen nog te worden toegelaten, mits dit binnen de termijn is die de opleiding heeft vastgesteld.
  • Wie te laat is, krijgt daarover een aantekening in de presentielijst.
  • Wie te laat is, heeft geen recht op extra tijd.
  • Gedurende het eerste halfuur van een examen mag niemand het examenlokaal verlaten.
  • De in het examenrooster aangegeven begin- en eindtijd van een examen is bindend.
  • Verlenging van de examentijd is alleen toegestaan met toestemming van de DEC.

  Fraude, plagiaat en onregelmatigheden examen

  Als er fraude, plagiaat of een onregelmatigheid wordt geconstateerd bij een examen, maakt de student het examen af. De surveillant maakt intussen een aantekening op het proces-verbaal van het examen. De surveillant maakt een ‘protocol van onregelmatigheid’ op en stuurt dit via examenbureau naar de examencommissie (DEC).

  De DEC neemt maatregelen, bijvoorbeeld ongeldigheidverklaring van de uitslag van het betreffende examen of uitsluiting van (verdere) deelname aan examinering. Voordat een dergelijke maatregel wordt opgelegd, wordt de student gehoord. De student kan zich daarbij laten bijstaan door een meerderjarige. Als de student minderjarig is, neemt de student een wettelijke vertegenwoordiger mee. Alle betrokken partijen worden van de maatregel schriftelijk in kennis gesteld.

  Bij onregelmatigheid moet je denken aan:

   • spieken
   • niet opvolgen van instructies van surveillanten;
   • het gebruik van niet-toegestane hulpmiddelen;
   • telefoon opnemen of bekijken tijdens het examen;
   • het meenemen van het kladpapier uit de examenruimte

  Verder beoordeelt de examencommissie of gedragingen, handelingen en dergelijke als onregelmatigheid gelden.

  Als bij een praktijkexamen fraude, plagiaat of een onregelmatigheid wordt geconstateerd, meldt de coach dit bij de DEC. De procedure verloopt op dezelfde wijze als hierboven.

  Bezwaar maken

  Als je het niet eens bent met een uitslag, een genomen maatregel of beslissing kun je binnen tien werkdagen nadat je hiervan op de hoogte bent gesteld een schriftelijk bezwaarschrift indienen bij de Decentrale Examencommissie (DEC). Als je het vervolgens niet eens bent met de beslissing van de DEC, kun je binnen tien dagen na deze beslissing in beroep gaan bij de Commissie van Beroep van Landstede. (zie de algemene gids) Het examenbureau fungeert als postadres voor deze bezwaarschriften.

  Examencommissie

  Elke opleiding heeft een decentrale examencommissie (DEC), die verantwoordelijk is voor de diplomering binnen het landschap. .

  Het examenbureau

  Het examenbureau is verantwoordelijk voor het plannen, de afname en de verwerking van de   schoolexamens.

 24. Praktijkleren, BPV, Internationale BPV en andere vormen

  Praktijkleren vinden we belangrijk bij Landstede.

  Met onze manier van leren genaamd ‘Talentvol Ontwikkelen’ en het leren in en van de praktijk werk je aan een ondernemende houding. 

  Praktijkleren kan plaatsvinden op verschillende manieren. Zo kunnen er opdrachten vanuit het bedrijfsleven binnenkomen waarmee jij als student aan de slag gaat op school, individueel of in een groep. Je kunt ook via simulaties op school bezig zijn met opdrachten waarin je op een praktijkgerichte manier leert. Ook bedrijfsbezoeken en gastlessen door mensen vanuit het bedrijfsleven behoren tot de mogelijkheden om te leren van de praktijk.

  BPV

  Een andere manier van praktijkleren is de BPV. Tijdens de opleiding loop je stage; we noemen dat Beroepspraktijkvorming (BPV). Je kunt stagelopen bij een grote verscheidenheid aan bedrijven. Het stagebedrijf moet voor jouw niveau en opleiding erkend zijn. Erkende leerbedrijven kun je vinden via www.stagemarkt.nl

  BPV in het buitenland; een wereldervaring!
  Als je wilt, kun je in overleg met je coach in het tweede of derde leerjaar stage in het buitenland volgen. Veel studenten van verschillende opleidingen en niveaus zijn je voor gegaan. Bij interesse in een buitenlandse stage neem je contact op met je coach, hij of zij zal je na een positief oriënterend gesprek doorverwijzen naar de Coördinator Internationalisering van de locatie waar jij je opleiding volgt.

 25. Begeleiding vanuit school en op de BPV plaats

  Je wordt als student op school voorbereid op de beroepspraktijkvorming (BPV) en je krijgt vanuit de opleiding een BPV-begeleider toegewezen. Ook vanuit het bedrijf is er een persoon aangewezen die jou opleidt binnen het bedrijf. Behalve dat er telefonisch- en mailcontact mogelijk is tussen BPV-begeleider en praktijkopleider, zullen er ook gesprekken zijn tussen jou, je begeleider en de opleider. Tijdens die contactmomenten wordt er samen met jou gesproken over de door jou opgestelde leerdoelen. Deze leerdoelen staan ook vermeld in de BPV Overeenkomst. Op schooldagen wordt aandacht besteed aan de voortgang van de stage en is er gelegenheid voor het onderling uitwisselen van stage-ervaringen.

  Elke BPV-periode kent zijn eigen inhoud. Deze inhoud is vastgelegd in BPV Informatiegids. Hierin staat o.a. vermeld wat de BPV inhoudt, wat je daar kan leren, hoe de begeleiding er uit ziet, hoe je wordt beoordeeld en allerlei andere zaken rondom BPV. Voordat je op BPV gaat wordt deze informatie met je doorgenomen op school. We vinden het belangrijk dat je goed voorbereid bent. Ook tijdens de terugkomdagen op school wordt aandacht besteed aan de inhoud van de BPV gidsen. 

  Meer info over leerdoelen, begeleiding en beoordeling van de BPV is ook terug te vinden in de BPVO (BPV Overeenkomst).

 26. Organisatie van de BPV

  Om op stage (BPV) te kunnen gaan moet er het één en ander geregeld worden. Je solliciteert naar een stageplaats, en word je aangenomen dan maakt Landstede een overeenkomst voor je. Deze overeenkomst moet op school aanwezig zijn vóór je begint op je BPV.

  Op stagemarkt.nl vind je alle erkende leerbedrijven. Wanneer je een stageplek vindt en het bedrijf is nog niet erkend, de werkzaamheden passen bij jouw opleiding, dan kan het bedrijf ook erkend worden. Je coach en de BPV-coördinator van je opleiding kunnen je hier meer over vertellen.

  Eenmaal op stage ga je daar allerlei werkzaamheden uitvoeren, waar je ook op wordt beoordeeld. Je verzamelt bewijzen van je vaardigheden, je wordt beoordeeld door je begeleider van school en je stageplek. Alle informatie over je stage vind je in de stagegids die op de kennisbank staat. 

 27. Specifieke voorzieningen en of vereisten

  Voor het beoefenen van je vak is het belangrijk te voldoen aan bepaalde vereisten. Dit noemen we ook wel beroepshouding. Jij hebt gekozen voor een beroepsopleiding. Daarmee is het belangrijk tijdens deze opleiding een professionele beroepshouding te laten zien.
  Naast de beroepshouding die is beschreven in het kwalificatiedossier hebben wij als school ook onze verwachtingen voor een prettig schoolklimaat. Deze verwachtingen worden tijdens de startperiode met jou gecommuniceerd. In het algemeen verwachten wij van iedereen dat hij of zij zich tijdens de opleiding professioneel, respectvol en begripvol gedraagt tegenover andere studenten, docenten of ieder ander, en daarbij de verwachtingen of huisregels die geldig zijn op de opleiding naleeft. Zo werken wij met zijn allen in een veilige en prettige leer- en werkomgeving.

  Een leerbedrijf kan vragen om een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) of een geheimhoudingsverklaring.

 28. Studieinformatiepunt (STIP), opleidingsadministratie

  De medewerkers van de studentadministratie kunnen je op weg helpen bij het vinden van antwoorden op vragen die te maken hebben met inschrijvingen, aanmeldingen, DUO vragen en overige administratieve vragen. Op iedere locatie is een medewerker studentadministratie aanwezig.

 29. Vertrouwenspersoon

  Landstede vindt het belangrijk om een veilige school te zijn voor alle studenten, waar iedereen zichzelf kan zijn. Krijg je desondanks te maken met ongewenst gedrag van een medestudent of een medewerker van Landstede dan kun je terecht bij de vertrouwenspersoon op jouw locatie.
   

  De vertrouwenspersonen zijn:

  Arzu Turan-Bas, aturan@landstede.nl

  Niek Voorhorst, nvoorhorst@landstede.nl 

 30. Specifieke afspraken en regels

  Om ervoor te zorgen dat we op school prettig met elkaar kunnen samenwerken (studenten met docenten en studenten onderling) gelden er een aantal regels. Zo weten we waar we aan toe zijn en wat wel en niet toelaatbaar is.

  We verwachten op school van jou een professionele houding

  • Kom op tijd.
  • Zorg voor een actieve houding tijdens de lessen.
  • Houd je aan gemaakte afspraken.
  • Communiceer tijdig en duidelijk met je coach over evt. absentie.

  Gebruik van lokalen:

  • Laat het lokaal na de les (en de kantine na de pauze) netjes achter.
  • Eten en drinken is niet toegestaan in de lokalen, water drinken wel.
  • In de pauzes worden de lokalen afgesloten, tenzij dit niet mogelijk is vanwege de vluchtroute.
  • Eventueel gebruik van andere lokalen alleen na afstemming met de verantwoordelijke docent voor de betreffende les.

  Gebruik van laptop, telefoon e.d.:

  • Doe in de les je telefoon uit en berg deze op in je tas.
  • Wanneer de docent dat vraagt houd je je laptop dicht of opgeborgen in de tas.
  • Video en spelletjes op de pc's zijn niet toegestaan.
  • Muziek luisteren mag, alleen via je laptop en na toestemming van de docent. Zorg dus voor oordopjes die op je laptop passen en een playlist op een website. Zorg dat je tijdens het luisteren naar de muziek nog wel kunt horen wat de docent tegen jou of tegen de klas zegt.

  Bij examinering:

  • Geen mobiel bij je (deze staat uit en ligt in je kluis).
  • Horloges zijn niet toegestaan ivm mogelijk gebruik van smartwatches
  • Je hebt je Landstedepas en/of een geldig legitimatiebewijs bij je.
  • Als je een rekenmachine mag gebruiken, gebruik je de rekenmachine die op je boekenlijst staat.
  • Als je een woordenboek mag gebruiken, worden die verstrekt bij het examen. Je neemt niet je eigen woordenboek mee.
  • Als je een wettenbundel of Kleine Gids mag gebruiken, neem je die zelf mee.

  Verder:

  • Respecteer zowel je docent als je medestudenten.
  • Plaats je tas op de grond, voor overzicht en een nette werkomgeving.
  • In en om de school wordt Nederlands gesproken.
  • Tijdens jouw opleiding wordt een professionele beroepshouding verwacht, denk hierbij aan taalgebruik, kledingkeuze etc.
  • Bij het binnenkomen en verlaten van de school, wordt gebruik gemaakt van de hoofdingang. Het gebruik van nooduitgangen is alleen toegestaan in nood!

  Neem altijd mee naar school (zonder deze materialen heb je geen toegang tot de les):

  • Laptop en oplader
  • Boeken voor de desbetreffende lessen
  • (Agenda)
  • Landstedepas en inloggegevens
  • Goed werkende oordopjes of een koptelefoon, passend op je laptop
  • Een pen die het goed doet
  • Papier om notities op te kunnen maken
  • Rekenmachine, indien noodzakelijk (telefoon is niet toegestaan als rekenmachine)

 31. Geen schoolkosten beschikbaar