Landstede - Opleidingen

Entree (23301) BBL 2022-2023 Harderwijk, Westeinde 33

  1. Voorwoord Landschap

    Welkom bij Landstede, bij het landschap StartCollege.

    Heb je geen diploma, maar wil je wel een beroepsopleiding volgen? Met Entree haal je een niveau 1 mbo-diploma in één jaar. Soms zelfs in minder tijd en soms langer. Daarna kun je aan het werk óf doorstuderen. Bij de entreeopleiding van StartCollege bieden we jou een opleiding op maat, kom je erachter welk beroep bij je past en word je voorbereid op werk of een vervolgopleiding. Je ontdekt jouw talenten en interesses en wordt op weg geholpen naar een mooie toekomst. Hoe we dat doen? We leggen het je graag uit.

  2. Het Landschap

    Een thuis voor iedereen
    Onze school is een thuis voor iedereen. De klassen zijn klein, je hebt een vaste mentor en kunt ook voor extra hulp bij ons terecht. We werken veel samen met hulp- en zorginstellingen en organisaties waar experts werken die jou kunnen helpen als dat nodig is. Ook organiseren we samen met bedrijven allerlei projecten. Dat maakt het leren leuker!

    Over de opleiding
    Bij de start van de opleiding onderzoek je samen met de coach jouw interessegebieden, kwaliteiten, valkuilen en uitdagingen. Daarnaast wordt kennisgemaakt met verschillende beroepsrichtingen en ontdek je welke richting het beste bij jou past. Dit doen we door te werken aan praktijkopdrachten binnen en buiten de school en door middel van stage. We werken ook aan sociale vaardigheden, zoals het samenwerken met anderen en aan werknemersvaardigheden. Daarnaast volg je lessen Nederlands, rekenen en Landstede, Loopbaan en Burgerschap. Iedere dag stel je haalbare doelen die we samen evalueren. Daarbij kijken we ook naar de werkhouding en inzet. 

    Op weg naar de toekomst
    StartCollege brengt je verder. Door persoonlijk onderwijs met professionele begeleiding te combineren, kun jij je doelen bereiken. Doelen die nu misschien nog ver weg lijken, maar als je bij ons begint zijn ze dichterbij dan je denkt. Zo helpen wij jou op weg naar een mooie toekomst.

  3. Leren in het Landschap

    Altijd maatwerk
    De entreeopleiding bij StartCollege is altijd maatwerk. Je krijgt een traject op maat, waarin jij centraal staat. Je volgt één van onze drie maatwerkroutes of een combinatie hiervan (Start.route, Anderstaligen.route of Plus.route). Je wordt begeleid door een vaste coach. Samen met de coach wordt bekeken wat jouw doelen zijn, op welke manier je je het beste kunt ontwikkelen, hoe lang de opleiding duurt en welke (extra) ondersteuning nodig is.

    Goede persoonlijke begeleiding
    Wij vinden het belangrijk dat onze studenten gezien en geholpen worden op weg naar een mooie toekomst. Dit doen wij door jou goed, maar vooral ook veel te begeleiden. Je krijgt persoonlijke begeleiding door een eigen coach. Zo zorgen wij ervoor dat je de opleiding succesvol kunt afronden en kunt doorstromen naar een vervolgopleiding of werk. Ook na de entreeopleiding blijven we jou begeleiden. Dit doen we door middel van een doorleer- of doorwerkcoach. 

  4. Welkom

    Welkom

    Fijn dat je hebt gekozen voor de opleiding Entree bij Landstede/StartCollege in Harderwijk. In deze opleidingsgids vind je informatie over je opleiding.

    Ook voor jouw ouders/verzorgers is de informatie interessant. 

  5. Visie op de opleiding

    Het StartCollege versterkt de positie van jongeren en (jong)volwassenen met afstand tot onderwijs of vervolgstudie, samenleving en arbeidsmarkt.

    Een student leert zich te vormen tot een zelfstandig, betrokken en verantwoordelijk mens. De student participeert in de Nederlandse samenleving. StartCollege is voor studenten een oefenplaats waar ze op allerlei manieren, samen met anderen kunnen leren in een uitdagende en krachtige leeromgeving.

    De basis van deze leeromgeving wordt gelegd vanuit relatie (anderen waarderen mij en willen met mij omgaan), autonomie (ik kan het zelf, hoewel niet altijd alleen) en competentie ( ik geloof en heb plezier in mijn eigen kunnen).

    Landstede gaat voor waarde(n)vol leren, leven en werken. Dat betekent dat we aandacht hebben voor wie je bent als persoon, de manier waarop je het prettigste leert en welke begeleiding het beste bij je past. Je wordt opgeleid voor het werken met en voor mensen. 

    Landstede gelooft dat de wereld beter en mooier wordt als mensen hun talenten ontwikkelen én anderen helpen dat ook te doen. Vanuit een christelijke oorsprong laten wij ons inspireren door onderstaande vijf waarden.

    We willen ontwikkelen
    Liefde voor leren zit in ons DNA. Wij (her)kennen onze talenten en die van al onze studenten. Daardoor kunnen we hen op maat begeleiden. We willen ook zelf elke dag beter worden, want of we nu jong of oud zijn: we gaan voor een leven lang ontwikkelen.

    We zoeken de ontmoeting
    Ontmoeten vraagt om oprechte wederzijdse interesse en het serieus nemen van elkaar. Dat is het uitgangspunt bij alles wat we doen. Alleen zo kunnen we ons werkelijk verbinden met elkaar, onze studenten en onze omgeving.

    We werken aan brede persoonsvorming
    We hebben aandacht voor wat het leven zinvol maakt. We helpen elkaar, onze studenten, om na te denken over wat ons beweegt, om zelfbewust te zijn en om eigen keuzen voor het leven te maken. Zinnige vorming noemen we dat.

    We omarmen diversiteit op onze scholen en in de samenleving en we stimuleren studenten om respectvol en reflectief te zijn.

    We verleggen grenzen
    We zijn nieuwsgierig naar veranderingen en kijken met lef naar wat er op ons afkomt. We hebben een hoopvol toekomstbeeld. We willen creëren en we maken ruimte voor ontwikkeling. Zo verleggen we grenzen.

    We zijn betrokken
    Betrokken zijn is voor ons niet alleen iets dat je voelt, maar vooral iets dat je dóét. Goed zorgen voor jezelf, de mensen om je heen en de aarde waarop je leeft. En: elkaar daarop aanspreken.

  6. Talentvol Ontwikkelen in de opleiding

    Binnen Landstede gaan we uit van jouw talent. Wij geloven dat iedereen talenten heeft en we sluiten aan bij jouw kwaliteiten. Het uitgangspunt van Talentvol Ontwikkelen is dat studenten verschillend zijn en zich dus ook verschillend ontwikkelen: qua stijl, qua tempo en tot verschillende niveaus. Vanuit dat perspectief kiest Landstede voor maatwerk. We helpen de student meer eigenaar en regisseur te worden van het eigen leerproces.

    Iedere student is uniek en ontwikkelt zich dus op zijn eigen manier. Bij ons gaat het om jou en hoe jij je ontwikkelt. Jouw talenten en wat je nodig hebt, zijn het uitgangspunt bij het leren. 

    Wij willen je: 

    Opleiden tot een zelfbewust persoon, zodat jij je kunt onderscheiden van anderen.

    De kennis en vaardigheden meegeven die jij voor je beroep nodig hebt, zodat je deze kunt toepassen in de praktijk.

    Begeleiden bij het ontdekken wie je bent en wat je wilt in de maatschappij en in je werk.

  7. Individueel leren en leren in groepen

    Als je iets leert, gebeurt dat altijd in jouw hoofd. Leren is dus voor iedereen persoonlijk. Wij leren jou om individueel te werken. Zo oefen jij om zelfstandig te werken. Immers, in elk beroep of werksituatie komt individueel werk voor. Maar er zijn twee belangrijke redenen om ook in groepen te werken: 
    • Ten eerste: samenwerken is een belangrijke competentie, omdat in heel veel beroepen het werk in teams wordt uitgevoerd. Sommige bedrijven werken zelfs alleen maar met teams.
    • Ten tweede: als je samenwerkt, moet je communiceren. Wanneer je met anderen praat, hoor je dingen die je al kende of waarvan je juist nog weinig wist. Je werkt tijdens jouw opleiding daarom regelmatig samen, zodat je van en met elkaar kunt leren.

  8. Overzicht van de opleiding

    Overzicht van de opleiding

    De Entreeopleiding is inhoudelijk opgebouwd in 3 delen. 

    Basisdeel
    In dit deel van de opleiding leer je om te werken als assistent in een organisatie. Dit is voor alle Entree studenten gelijk. Het generieke deel bestaat uit de vakken Nederlands, rekenen,  LLB ( Landstede Loopbaan en Burgerschap) en Sport. 

    Profieldeel
    Dit is de beroepsrichting waarvoor je kiest. Bij Entree kun je kiezen uit 9 profielen.
    1. Assistent logistiek
    2. Assistent dienstverlening
    3. Assistent procestechniek
    4. Assistent bouwen, wonen en onderhoud
    5. Assistent verkoop/retail
    6. Assistent mobiliteitsbranche
    7. Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie
    8. Assistent plant, dier of groene omgeving
    9. Assistent metaal,- elektro- en installatietechniek

    Keuzedeel

    In overleg met jouw coach bepaal je welk keuzedeel je gaat volgen. Elke student moet een keuzedeel volgen, dit omvat 15% van de wettelijke studielast van de opleiding. In geval van de Entreeopleiding gaat het dus om een keuzeverplichting van 240 SBU.

    Je kunt in Harderwijk uit de onderstaande keuzedelen kiezen:

    • K0285 Rekenen in de beroepspraktijk
    • K1133 Toewerken naar Nederlands 2F 
    • K0984 Engels A1 A2 
    • K0877 Persoonlijk profileren 
    • K0440 Verrijkende leervaardigheden

    De Entreeopleiding is verdeeld in 4 fases. 
    Fase 1: Introductiefase              Oriënteren op de opleiding, het beroep en jezelf.
    Fase 2: Verkenningsfase           Verkenning van de gekozen beroepsrichting
    Fase 3: Verdiepingsfase            Verdiepingsfase van de gekozen beroepsrichting
    Fase 4: Examineringsfase         Toewerken naar het examen/ aandacht voor vervolgopleiding en/of werk.

    Normaal gesproken duurt de opleiding 1 jaar. Het kan zijn dat je meer tijd nodig hebt voor een fase of dat je juist sneller kan. De Entree opleiding is altijd maatwerk. Samen met jouw coach bekijk je hoeveel tijd je voor iedere fase nodig hebt. 

    Fase 1: Oriëntatiefase
    Deze fase duurt 10 weken. In deze fase leer jij jezelf nog beter kennen. Je onderzoekt de volgende punten voor jezelf; wie ben ik, wat kan ik en wat wil ik. Je onderzoekt jouw interesses en talenten.  Aan het einde van deze fase maak je een voorlopige keuze voor het keuzedeel. In deze fase ga je 1 dag naar school en 3 tot 4 dagen naar jouw BPV (minimaal 24 uur).

    Wanneer ga je naar fase 2?
    Voordat je naar fase 2 gaat, verwachten we dat jij je gedraagt volgens de normen, waarden en regels van school. Tijdens je portfolio-/vaststelgesprek (gesprek met je coach) laat ziet dat je:
    -          Op tijd komt
    -          Afspraken nakomt
    -          Respectvol omgaat met spullen/materialen van school
    -          Respectvol omgaat met docenten en medestudenten
    -          De LWP’s van fase 1 hebt afgerond
    Het opleidingsteam kan anders besluiten als daarvoor aanwijsbare (goede) redenen zijn.

    Fase 2: Verkenningsfase
    Deze fase duurt 10 weken. In deze fase werk je aan het vergroten van jouw vakkennis met betrekking tot het profieldeel.  In deze fase ga je 1 dag naar school en 3 tot 4 dagen naar jouw BPV (minimaal 24 uur). 

    Wanneer ga je naar fase 3?
     Om door te kunnen naar fase 3 laat je tijdens het portfolio-/vaststelgesprek zien dat je:
    ​- de LWP's van fase 2 (Nederlands, rekenen, LLB, basisdeel, beroepsprofiel, keuzedeel) hebt afgerond 
    ​- in de leermeters (basisdeel, profieldeel, keuzedeel) op starter/ gevorderd niveau beoordeeld bent
    Natuurlijk houd jij je ook aan de afspraken die bij fase 1 staan.
    Het opleidingsteam kan anders besluiten als daarvoor aanwijsbare (goede) redenen zijn.

    Fase 3: Verdiepingsfase
    Deze fase duurt 10 weken. In deze fase ga jij je verder verdiepen in het profieldeel. Je functioneert steeds meer als een beroepsbekwaam assistent. In deze fase ga je 1 dag naar school en 3 tot 4 dagen naar jouw BPV (minimaal 24 uur). Aan het einde van deze fase functioneer je op gevorderd/ beroepsbekwaam niveau op de werkprocessen en competenties van het basis- en profieldeel en keuzedeel van Entree. ​In deze fase ga je ook op zoek naar een vervolgopleiding en/of werk. 

    Wanneer ga je naar fase 4? 
    ​Om door te kunnen naar fase 4 laat je tijdens het portfolio-/vaststelgesprek zien dat je:
    ​- de LWP's van fase 3 (Nederlands, rekenen, LLB, basisdeel, beroepsprofiel, keuzedeel) hebt afgerond
    ​- in de leermeters (basisdeel, profieldeel, keuzedeel) op gevorderd/ beroepsbekwaam niveau functioneert
    Natuurlijk houd jij je ook aan de afspraken die bij fase 1 en 2 staan.
    Het opleidingsteam kan anders besluiten als daarvoor aanwijsbare (goede) redenen zijn.

    Fase 4: Examineringsfase
    Deze fase duurt ongeveer 6-10 weken. Deze fase staat geheel in het teken van de examinering.
    Je gaat je voorbereiden op de examens Entree. Tegen het einde van deze fase functioneer je op beroepsbekwaam niveau en mag je examens doen.  ​In deze fase ga je ook op zoek naar een vervolgopleiding en/of werk (Paspoort voor Succes).

    Het bindend studieadvies
    Na een traject van maximaal 4 maanden (kan ook eerder), krijg je een bindend studieadvies. Het bindend studieadvies bepaalt of je verder kan met de opleiding en wordt vastgelegd in de onderwijsovereenkomst.

    Om tot een bindend studieadvies te komen zijn er 3 vastgestelde momenten:

    1. Plaatsingsgesprek. De procedure bindend studieadvies start al bij het plaatsingsgesprek. Dit is het eerste gesprek met de student, door de scout van de opleiding.
    2. Het tweede gesprek. Na de introductieperiode vindt het tweede gesprek plaats. Het tweede gesprek wordt gevoerd door de coach samen met student. Als het voor alle partijen duidelijk is, kan het bindend studieadvies al worden uitgebracht.
    3. Het derde gesprek. Het derde gesprek vindt plaats voor 1 december met de eigen coach (als je vanaf het begin van het schooljaar ingeschreven staat). Nu is het moment dat er een bindend studieadvies af wordt gegeven.

  9. Startprogramma

    Je begint je opleiding met een introductieweek. Hierin zal het kennismaken met elkaar, de opleiding en de school centraal staan. Meer informatie hierover ontvang je in de uitnodigingsbrief voor de eerste lesdag.

  10. Planning onderwijsprogramma

    Planning onderwijsprogramma

    BBL

    Vrijdag

    Coachgroep

    9.00-9.30 uur

    Les 1

    9.30-10.45 uur

    Les 2

    11.00-12.15 uur

    Les 3

    12.45-13.45 uur

    Les 4

    14.00-15.00 uur

    Les 5

    15.15-16.30 uur

    Gedurende het gehele schooljaar zijn maandag, dinsdag, woensdag en donderdag werkdagen.

  11. Herontwerptool

    Entree BLL algemeen geldend voor alle crebo's 2022-2023

  12. Vakanties

    In het jaarrooster staan de vakanties beschreven, deze ontvang je tijdens introductieweek.

  13. Digitale leeromgeving

    In je digitale leeromgeving wordt jouw ontwikkeling bijgehouden. Deze digitale leeromgeving noemen we e-TO. Deze afkorting staat voor ‘elektronisch Talentvol Ontwikkelen’. Je vindt daarin je persoonlijke studieplan, aantekeningen van coach- en begeleidingsgesprekken en je kunt er je digitale portfolio bijhouden.

    Elke student krijgt een e-mailadres van Landstede. Hiermee krijg je toegang tot Office365 en de onlineversies van bijvoorbeeld Word, PowerPoint, Excel, etc. Je bestanden kun je opslaan in Onedrive van Landstede, zodat je altijd en overal je belangrijke documenten bij de hand hebt en er niets verloren gaat als je laptop stuk gaat. Samenwerken met klasgenoten en communicatie met docenten wordt op deze manier erg gemakkelijk gemaakt.

    Tijdens de lessen krijg je uitleg hoe deze programma's werken. Daarvoor is het wel belangrijk dat je zelf een goed werkende laptop tot je beschikking hebt.

  14. Trajectlijn

    De opleiding staat beschreven in trajectlijnen.

    In deze trajectlijnen worden de kerntaken en werkprocessen beschreven waar je aan moet voldoen volgens het kwalificatiedossier van je opleiding. Deze vind je in eTO. De trajectlijnen zijn opgebouwd uit drie fasen: starter, gevorderde en beroepsbekwaam.

    De opleiding is opgebouwd uit de volgende trajectlijnen.

    Trajectlijn basisdeel Entree

    Trajectlijn van het gekozen profieldeel

    Trajectlijn van het gekozen keuzedeel

    Trajectlijn Nederlands

    Trajectlijn Rekenen

    Trajectlijn LLB

    Trajectlijn Ontwikkellijn persoonsvorming

  15. LWP

    Een LWP is een leerwerkprestatie die je uitvoert op school, thuis of op de BPV. Aan deze opdracht kun je individueel werken, maar er zijn ook LWP’s die je met een groep mag doen. Door het werken aan LWP's ontwikkel jij je binnen de opleiding.

  16. TWIXX/lesactiviteiten

    TWIXX is de afkorting Training, Workshop, Instructie en Extra. Een TWIXX geeft je informatie die je nodig hebt om te werken aan de LWP's.

  17. Individueel leerplan (ILP)

    Al je LWP’s vind je terug in je ILP, oftewel je Individueel Leer Plan in e-TO. Je ILP geeft een handig overzicht van alle LWP’s, die ervoor zorgen dat jij je ontwikkelt op de verschillende trajectlijnen.

    Je stelt samen met jouw coach jouw programma (inhoud LWP's) samen en bepaalt samen met jouw coach in welk tempo jij de opleiding volgt en afrondt. 

  18. Feedback tijdens de LWP

    Tijdens het werken aan de LWP’s vraag je via e-TO  feedback aan je coach en vakdocent over het gemaakte werk: individueel, maar ook als leerteam. 

    Tijdens de lessen zal hierover uitleg gegeven worden.

  19. Coach

    Tijdens je opleiding moet je nadenken over wat jij wilt en wat bij je past. Dat is niet altijd makkelijk. Daarom heb je bij Landstede een coach. Bij je coach kun je terecht met vragen over je opleiding, maar hij begeleidt jou ook in je ontwikkeling tijdens je studie. Je coach helpt je bij het maken van plannen en keuzes voor jouw (leer)loopbaan en helpt je om overzicht te krijgen en te houden tijdens je opleiding. Je coach daagt je uit en stimuleert je om jezelf te ontwikkelen. Tijdens de opleiding is jouw coach altijd het eerste aanspreekpunt voor jou, maar ook voor je ouders/verzorgers.

    Bij Landstede zit je in een coachgroep. Dit is eigenlijk je ‘basisgroep’. Met deze coachgroep krijg je coachlessen. Tijdens deze coachlessen bespreekt de coach met jou en je medestudenten bijvoorbeeld de volgende onderwerpen:

    • alles wat met de klas te maken heeft
    • studieresultaten
    • verzuim
    • studiemoeilijkheden
    • gezamenlijke activiteiten
    • studie informatie

    Soms heb je tijdens je studie extra begeleiding nodig. Deze begeleiding kun je aanvragen via je coach. Je coach meldt je dan aan bij het SAB (Student, Advies en Begeleiding). Je ouder(s)/verzorger(s) worden, indien nodig, betrokken bij de afspraken over extra begeleiding of ondersteuning.

  20. Leermetergesprek/Leerloopbaangesprek

    Iedere balansweek heb je een voortgangsgesprek met je coach. Je kijkt dan terug op de voorgaande periode. Samen met je coach bespreek je dan je ontwikkeling, leerpunten, planning en studievoortgang. Deze gesprekken worden vastgelegd in e-TO bij Notities coachgesprek, en zijn dus ook voor jou inzichtelijk. 

  21. Contact school, ouders/verzorgers en studenten

    Aan het begin van je opleiding wordt er een informatieavond voor je ouders/verzorgers georganiseerd. Je mag daar zelf trouwens ook bij aanwezig zijn. Op deze avond wordt verteld dat ouders/verzorgers altijd bij de coach terecht kunnen met vragen. De coach geeft dan een mailadres of telefoonnummer waarop hij/zij te bereiken is. 

    Mocht je coach iets met je ouders/verzorgers willen overleggen, dan zal hij/zij dit eerst met jou bespreken. 

  22. Aanwezigheid, verzuim, ziekte en afmelden, verlof aanvragen

    Ben je ziek en ben je nog geen 18 jaar, dan melden je ouders je voor 9.00 uur af op school. Dit kan per telefoon 06 57060134. Deze melding wordt dan in Eduarte gezet. Daarnaast stuur je een mail of een app aan je coach dat je niet aanwezig zult zijn, omdat je ziek bent.

    Ben je ziek en 18 jaar of ouder? Dan meld je jezelf voor 9.00 uur af . Dit doe je per telefoon, door 06 57060134 te bellen en aan te geven dat je ziek bent. Daarnaast stuur je een mail of een app aan je coach dat je niet aanwezig zult zijn, omdat je ziek bent.

    Mocht je ziek zijn en dit valt op een stage/werkdag, dan moet je ook je BPV opleider en BPV docent  bellen om je ziek te melden.

  23. Korte beschrijving van de examinering

    Basis voor de examinering (en het onderwijs) zijn het Kwalificatiedossier Entree en Kwalificatie-eisen Loopbaan en Burgerschap in het MBO. Aan het einde van je opleiding toetsen we of jij de kerntaken beheerst en dus recht hebt op een diploma.

    Als student heb je recht op goede informatie over het examen. Ook ben je zelf verantwoordelijk om op de hoogte te zijn van de beschikbare informatie. In het examenplan van jouw opleiding vind je het overzicht van de examens die je moet behalen om een diploma te behalen. De examens bestaan uit activiteiten die afgestemd zijn op het Kwalificatiedossier. Tijdens de opleiding wordt uitgelegd wat je moet doen om deze examens te halen. Lees de Examenkrant Entree Harderwijk, hierin staat alle belangrijke informatie rondom de examens Nederlands, Rekenen, examen basisdeel en profieldeel, examen LLB en examen keuzedeel.

  24. Werkwijze en procedure

    Beroepsgerichte examens

    Examenonderdeel

    Vorm

    Examenlocatie

    Kerntaak basisdeel*
    Kerntaak profieldeel*

    Praktijkexamen
    Examenbank Prove 2 move

    BPV

    Tijdens je opleiding Entree doorloop je een leerproces. Dat betekent dat je op school en stage kennis, houding en vaardigheden ontwikkelt. Dit leerproces evalueer je regelmatig met je coach. Als je in de gesprekken met je coach op basis van je studievoortgang tot de conclusie komt dat je klaar bent voor de afsluiting van je opleiding, dan wordt het praktijkexamen, via je coach, ingepland.

    Generieke examens

    Examenonderdeel

    Vorm

    Examenlocatie

    LLB Portfolio*

    Portfolio

    Op school

    Nederlands 2F
    Lezen en luisteren

    Centraal examen op de computer

    Op school

    Nederlands 2F

    Schrijven

    Instellingsexamen op de computer
     

    Op school

    Nederlands 2F

    Gesprekken voeren

    Instellingsexamen

    Mondeling

    Op school

    Nederlands 2F

    Spreken

    Instellingsexamen

    Mondeling

    Op school

    Rekenen 2F/2A / ER

    Centraal examen op de computer

    Op school

    Voor Nederlands en Rekenen hoef je geen voldoende te behalen. Je moet de examens wel hebben gemaakt.
    De uitslag is in geval van doorstroming naar bijv. niveau 2 wel belangrijk, omdat het je taal-/rekenniveau aangeeft.
    Voor de uitslag van het examen Nederlandse taal 2F wordt voor de Entreeopleiding en mbo niveau 2 dit studiejaar cijferdifferentiatie doorgevoerd. Dit betekent dat je 1 punt extra krijgt.  Dit is een maatregel uit de brief van het ministerie van Onderwijs Cultuur en Wetenschap van 6 oktober 2015.

    Keuzedeel 

    Examenonderdeel

    Vorm

    Examenlocatie

    Keuzedeel 

    K0285 Rekenen in de beroepspraktijk Examenwerk digitaal examen

    K1133 Toewerken naar Nederlands 2F Portfolio + gesprek

    K0984 Engels A1 A2 Instellingsexamen

    K0877 Persoonlijk profileren Examenbank Prove 2 Move

    K0440 Verrijkende leervaardigheden Examenbank Prove 2 Move

    Op school

    Archivering diplomadossier
    Voor iedere student is er een eigen diplomadossier. Jouw dossier is in beheer bij het examenbureau. Documenten en examenopbrengsten worden gedurende je opleiding in dit dossier opgeslagen. Het gaat om alle examenonderdelen die voorkomen in het examenplan. Voor informatie over de verschillende onderdelen zie het Proces-Verbaal.

    Voor uitgebreide informatie over de examens ontvang je in de eerste periode de examenkrant Entree Harderwijk.

  25. Praktijkleren, BPV, Internationale BPV en andere vormen

    Tijdens de opleiding ga je naar je stage/werk. Dit noemen we bij Landstede: BPV. De BPV is een belangrijk en groot onderdeel van de opleiding en je weekprogramma. Minimaal 24 uur per week leer jij in de BPV. Op school wordt aandacht besteed aan wat je in de BPV leert en hoe je in de BPV leert. Door zelf actief te zijn in het werkveld doe je de nodige (leer)ervaringen op. Je praktijkopleider geeft je feedback en zorgt voor begeleiding.

    Naast de BPV opleider vanuit het bedrijf heb je ook een BPV docent. Deze BPV docent komt gedurende jouw BPV minimaal vijf keer langs. 

    Tijdens de coachlessen bespreek je met je coach hoe het met jou gaat op de BPV/werkplek.

  26. Begeleiding vanuit school en op de BPV plaats

    Begeleiding vanuit school: hoe is dit geregeld bij onze opleiding?
    Je krijgt vanuit de opleiding een BPV-docent toegewezen. Behalve dat er telefonisch- en mailcontact mogelijk is tussen BPV-docent en stage/werk, zullen er meerdere gesprekken zijn tussen jou, je BPV opleider en de BPV docent. Tijdens dit contactmoment wordt er samen met jou en de praktijkbegeleider gesproken over de door jou opgestelde leerdoelen en jouw ontwikkeling op stage. Ook worden de LWP's besproken. Op schooldagen wordt aandacht besteed aan de voortgang van de stage/werk en is er gelegenheid voor het onderling uitwisselen van stage/werk-ervaringen.

    Inhoud BPV-bezoeken:

    BPV-bezoek 1: De kennismaking, de uitleg en de afspraken

    1. Kennismaken en voorstellen.
    2. Uitleg geven over Entree (adv de BPV map)
    3. Vertellen dat er 5 contactmomenten zijn.
    4. Uitleg geven over het BPV-boek van de student.
    5. Wat wil de student leren in deze BPV?  Doorstroom werk of doorstroom vervolgopleiding + leerdoelen BPV.
    6. Uitleg ETO, afspraken die beschreven staan in de BPVO.
    7. Aanvraag formulier BPVO invullen. Noodzaak uitleggen van de BPVO. Pas starten met de BPV als de BPVO in 3-voud door alle partijen zijn ondertekend.
    8. Geen erkenning Entree? Verwijs de praktijkopleider naar het juiste kenniscentra en naar de BPV-coördinator voor erkenning.
    9. Wie wordt binnen het bedrijf de praktijkopleider en wie de praktijkbeoordelaar. Deze toevoegen aan ETO “begeleidende info”..
    10. Telefoonnummer en emailadressen uitwisselen.
    11. Afspraken maken wanneer de student begint met de BPV.
    12. Wat zijn de tijden en de dagen?
    13. Wat zijn de werkzaamheden die de student gaat uitvoeren
    14. Het tweede bezoek plannen ongeveer na 3 weken.
    15. Invullen deskundigheidsverklaring en toevoegen aan ETO. 

    BPV-bezoek 2: Definitieve plaatsing op de BPV, is het de juiste keuze?

    1. Hoe zijn de eerste weken verlopen t.a.v. het functioneren van de student?
    2. Waar liep de student en de praktijkopleider tegenaan?
    3. Houdt de student zich aan de afspraken die tijdens het eerste gesprek zijn gemaakt
    4. Wat zijn de werkzaamheden van de student binnen de BPV?
    5. Hoe werkt de student met de weekprogramma’s BPV?
    6. Aan welke LWP’s werkt de student binnen de BPV?
    7. Wat vindt de student moeilijk en waar heeft hij/zij hulp bij nodig (leervragen)?
    8. Wat zijn de kwaliteiten van de student?
    9. Uitleg beoordeling via de leermeter ETO. (zie BPV map)
    10. Uitleggen 3de bezoek 1ste evaluatie: leermeter BPV, persoonlijke competenties en beroepsprofielen.
    11. Het derde BPV-bezoek plannen.
    12. Definitieve plaatsing van de student omcirkelen: < ja      = nee

    BPV-bezoek 3: Eerste evaluatie!

    1. Hoe is het de afgelopen periode verlopen?
    2. Nalopen van de leermeters in de BPV map die zijn ingevuld door de student en praktijkopleider.
    3. Vult de student de weekprogramma’s in?
    4. Wat zijn de nieuwe werkzaamheden van de student binnen de BPV?
    5. Aan welke LWP’s werkt de student binnen de BPV en welke zijn afgerond?
    6. Wat vindt de student moeilijk en waar heeft hij/zij hulp bij nodig (leervragen)? (zie ook leermeter)
    7. Welke kwaliteiten heeft de student ontwikkeld?
    8. Zijn er bijzonderheden die gemeld moeten worden?
    9. Uitleggen 4de bezoek tweede evaluatie
    10. Afgeronde LWP’s bespreken en laten beoordelen door de praktijkopleider. Planning maken en afspraken maken, zodat alle BPV-LWP’s af zijn voor het vierde BPV-bezoek.
    11. Het vierde BPV-bezoek plannen. 

    BPV-bezoek 4: Tweede evaluatie!

    1. Hoe is het de afgelopen periode verlopen?
    2. Nalopen van de leermeters in de BPV map die zijn ingevuld door de student en praktijkopleider.
    3. Vult de student de weekprogramma’s in?
    4. Wat is er nodig voor de student om de leervraag uitstroom werk of doorstroom vervolgopleiding te behalen?
    5. Zijn er bijzonderheden die gemeld moeten worden?
    6. Alle BPV- LWP’s afronden door een beoordeling door de praktijkopleider.
    7. Uitleg Praktijkexamen. De toelichting en uitleg zit in de BPV map.
    8. Het 5de BPV-bezoek “Praktijkexamen” plannen, tenzij de opleider van school dezelfde is als de coach. Dan maakt een andere docent een afspraak voor het praktijkexamen.

    BPV-bezoek 5: Praktijkexamen

    Tijdens het 5de bezoek voert de student het praktijkexamen uit op de BPV. De docent Entree en de beoordelaar van de beroepspraktijkvorming zijn aanwezig bij de uitvoering van het praktijkexamen

    Afspraken maken over de handtekening van de BPV-opleider voor BPV-urenlijsten.

  27. Organisatie van de BPV

    Als je je aanmeldt bij de opleiding Entree, heb je al een BPV/werkplek. Dit is een plek die binnen je opleiding past. De BPV/werkplek moet een erkend leerbedrijf zijn. Je geeft tijdens je intakegesprek aan waar jij werkt en wat dus jouw BPV/werkplek wordt. 

    Op jouw BPV/werkplek leer je om te functioneren als assistent in een gekozen profieldeel. De BPV is een begeleide praktijkperiode van minimaal 24 uur per week en duurt tot en met fase 4. Je stage loop je bij een erkend leerbedrijf. Wil je weten of jouw leerbedrijf een erkend leerbedrijf is? Dan kun je kijken op www.stagemarkt.nl.

    De eerste drie weken zijn bedoeld als een proefperiode. Van de praktijkopleider verwachten wij dat hij/zij jou gedurende de stage instrueert (vertelt wat je moet doen en hoe je dat moet doen) én dat de begeleiding afgestemd is op het assistenten niveau. Voor meer informatie kan je het handboek BPV lezen.

  28. Specifieke voorzieningen en of vereisten

    Het kan zijn dat jij vanwege persoonlijke problematiek of studieproblemen om een andere reden extra begeleiding nodig hebt. Dat kan zijn op het gebied van taal/rekenen, je beroepskeuze of studieloopbaanbegeleiding of bijvoorbeeld studievaardigheden. Je coach wijst je dan de weg en als je coach je onvoldoende begeleiding kan bieden verwijst hij/zij je naar ons Expertisecentrum Student Advies & Begeleiding (SAB). Bij SAB werken orthopedagogen, psychologen en loopbaandeskundigen die, als dat nodig is en in overleg met jou, ook contact opnemen met de Jeugdhulpverlening. Wat er nodig is, is afhankelijk van je vraag. Je spreekt samen met je coach en een studentadviseur af van welke extra ondersteuning je gebruik maakt en in welke periode dat gaat gebeuren. Extra ondersteuning vindt plaats op de volgende gebieden:

    • Leren en gedrag

    • Loopbaanadvies

    • Psychosociaal

    Het examenbureau coördineert de uitvoering van examens en hier worden alle examens gearchiveerd.

    Ruimte examenbureau: E004

    Openingstijden: maandag t/m donderdag van 8.00 – 16.30 uur en vrijdag van 8.00 – 16.00 uur.

    Het mailadres is examenbureauharderwijk@landstede.nl en het telefoonnummer 088-8507963

    Bij het examenbureau zijn werkzaam:

    Mw. A. Bijlsma, Mw. C. Verweij, Mw. M. Hermes, Mw. M. den Uil, Mw. M. Verhulsdonck en Mw. M. den Besten.

  29. Studieinformatiepunt (STIP), opleidingsadministratie

    Voor administratieve vragen kun je terecht bij Henny Konter, hkonter@landstede.nl

  30. Vertrouwenspersoon

    Op de locatie Harderwijk is een vertrouwenspersoon die je kan inschakelen als je bijvoorbeeld: gepest wordt, geintimideerd wordt of een klacht in wil dienen.

    De namen en foto's van de vertrouwenspersonen hangen op het prikbord van de opleiding. 

  31. Specifieke afspraken en regels

    Afspraken van Entree om het leren en werken bij Entree nog prettiger te maken.

    De afdeling Entree is gebouwd op RESPECT.  Iedereen wordt gelijk behandeld, onafhankelijk van ras, afkomst, huidskleur, geloof, intelligentie of wat dan ook!

    • Je begint op tijd, mocht je later zijn dan meld je je af. Als je minderjarig bent, dan meldt je ouder/verzorger jou af. (Bellen naar 0657060134)
    • Als je de school verlaat tijdens lesuren, geef je dit door aan jouw coach.
    • Als je in het bezit bent van drugs en/of drank en/of dit gebruikt hebt, zal je ten minste uit de opleidingsactiviteit verwijderd worden.
    • Eten en drinken (behalve water drinken) doe je in de kantine en niet op de afdeling.
    • Op de afdeling Entree is energydrank niet toegestaan.
    • Iedereen laat de gebruikte ruimte netjes achter.
    • Als de deur van een lokaal dicht zit, klop je altijd aan voordat je naar binnen gaat.
    • De docentenkamer is alleen toegankelijk voor docenten.
    • We spreken elkaar op een respectvolle manier aan.
    • Tijdens de lessen Sport, ben je verplicht om sportkleding te dragen (sportschoenen/sportkleding).

  32. Examenplan Assistent plant, dier of groene omgeving (25746) (23301) (XPLAN20.524)
    Examenplan keuzedelen Assistent plant, dier of groene omgeving (25746) (23301) (XKZD.202)
    Examenplan Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie (25742) (23301) (XPLAN20.523)
    Examenplan keuzedelen Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie (25742) (23301) (XKZD.200)
    Examenplan Assistent bouwen, wonen en onderhoud (25740) (23301) (XPLAN20.520)
    Examenplan keuzedelen Assistent bouwen, wonen en onderhoud (25740) (23301) (XKZD.194)
    Examenplan Assistent dienstverlening (25741) (23301) (XPLAN20.518)
    Examenplan keuzedelen Assistent dienstverlening (25741) (23301) (XKZD.196)
    Examenplan Assistent logistiek (25743) (23301) (XPLAN20.517)
    Examenplan keuzedelen Assistent logistiek (25743) (23301) (XKZD.195)
    Examenplan Assistent metaal-, elektro- en installatietechniek (25744) (23301) (XPLAN20.525)
    Examenplan keuzedelen Assistent metaal-, elektro- en installatietechniek (25744) (23301) (XKZD.201)
    Examenplan Assistent mobiliteitsbranche (25745) (23301) (XPLAN20.522)
    Examenplan keuzedelen Assistent mobiliteitsbranche (25745) (23301) (XKZD.199)
    Examenplan Assistent verkoop/retail (25748) (23301) (XPLAN20.521)
    Examenplan keuzedelen Assistent verkoop/retail (25748) (23301) (XKZD.198)
    Examenplan Assistent procestechniek (25747) (23301) (XPLAN20.519)
    Examenplan keuzedelen Assistent procestechniek (25747) (23301) (XKZD.197)