Landstede - Opleidingen

Servicemedewerker (26007) BOL 2022-2023 Ommen, Balkerweg 2

  1. Voorwoord Landschap

    Welkom in het landschap Gezond & Wel.
    Vind jij het leuk om met mensen te werken, jong, oud, gezond of met lichamelijke en/of geestelijke problemen? Dan vind je vast en zeker een opleiding in het Landschap Gezond & Wel. Hier vind je veel verschillende opleidingen waarmee jij je kunt voorbereiden op de werkplek en doelgroep die jou het meeste aanspreken.

  2. Het Landschap

    Van medische zorg...
    In het Landschap Gezond & Wel zijn twee hoofdrichtingen: gezondheidszorg en welzijn. Bij gezondheidszorg draait het vooral om zorg op het lichamelijke vlak, bijvoorbeeld omdat mensen herstellen van een operatie, gewond of net bevallen zijn. Je mag sommige medische handelingen verrichten die je met een ander diploma niet mag uitvoeren, zoals het geven van medicatie en injecties.
     

    …tot sociaal maatschappelijke ondersteuning
    Bij welzijn draait het ook om zorg, maar die is bedoeld voor mensen die hulp nodig hebben bij het huishouden, zelfstandig wonen, het invullen van de dag of het regelen van allerlei zaken. Soms hebben ze psychische of sociale problemen, maar het kan ook zijn dat ze jong of slecht ter been zijn.
     

    Waar kun je werken?
    Met de opleidingen uit dit Landschap kun je veel kanten op. Afhankelijk van je diploma kun je werken in bijvoorbeeld een ziekenhuis, een sociaal wijkteam, verpleeghuis, bij mensen thuis, in een woongroep, een organisatie voor verslavingszorg of psychiatrie of bij een algemene organisatie voor sociaal werk. Als je wilt, kun je je bij ons specialiseren in specifieke doelgroepen, zoals mensen met een lichamelijke of verstandelijke beperking, cliënten met gedragsproblemen of ouderen.


    Is dit jouw Landschap?
    Wil je een van de opleidingen in dit boeiende Landschap volgen? Dat kan als jij geïnteresseerd bent in mensen met sociale en/of medische problemen. Je hebt veel verantwoordelijkheidsgevoel en inlevingsvermogen. Belangrijk is ook dat je gemakkelijk contact legt, helder communiceert en goed bent in samenwerken. Verder zijn flexibiliteit en stressbestendigheid een echte must in dit vakgebied.
     

    Landschap
    Bij Landstede MBO gebruiken we andere namen voor de verschillende domeinen, zoals deze door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de MBO Raad zijn vastgesteld. Wij noemen deze domeinen: Landschappen. Het Landschap Gezond & Wel is er daar één van. Hierin vind je opleidingen die raakvlakken met elkaar hebben. Een soort interessegebied dus.

  3. Leren in het Landschap

    Skillslab
    Op school heb je de beschikking over een skillslab. Dit is een praktijklokaal met bedden, oefenpoppen en allerlei materialen waarmee je de basiszorg en verpleegtechnische handelingen in de praktijk brengt. Soms spelen anderen de rol van zorgvrager en wordt er een praktijksituatie in scène gezet, zodat je goed voorbereid wordt op jouw toekomstige beroep.
     

    Leren in de praktijk
    Om de theorie goed aan te laten sluiten op de praktijk werken we nauw samen met diverse organisaties en hebben we nauwe contacten met het werkveld. Dit biedt uitdagende stageplaatsen voor jou. In overleg met jou zorgen we voor passende stageplaatsen.
     

    Innovatief onderwijs
    De zorg is constant in beweging: toenemende vergrijzing, bezuinigingen, zorgtechnologische ontwikkelingen en verschuiving van ‘zorgen voor’ naar ‘zorgen dat’. Landstede MBO speelt hierop in door kruisverbanden te leggen tussen opleidingen, te participeren in projecten en door met externe partijen aan innovaties te werken. Bijvoorbeeld binnen de Care Academy, in het Zorgtrainingscentrum en het Health Innovation Park (HIP). In het HIP werken zorgaanbieders, ondernemers, zorgverzekeraars en kennisinstellingen in de regio Zwolle samen aan zorginnovaties, die de kwaliteit van de zorg verbeteren en de zorgkosten verlagen.
     

    Care Academy en Zorgtrainingscentrum
    Wat is de echte zorgvraag van de cliënt? Welke mogelijkheden zie jij om de zorgvraag proactief op te lossen? Hoe bied je deze zorg op een respectvolle manier? Dat leer je het beste in de praktijk. In de Care Academy (regio Noord-Veluwe) en het Zorgtrainingscentrum (regio Zwolle) leer en werk je vanuit de praktijk. Er wordt een beroep gedaan op je persoonlijk leiderschap, creativiteit, ondernemend en invoelend vermogen.
     

    Sallandse Praktijkleerroute
    Twaalf zorgorganisaties in Salland en Landstede MBO leiden samen studenten op tot toekomstgerichte zorgmedewerkers. Vanaf dag 1 doe je ervaring op bij de zorgorganisaties. Je werkt samen met collega's, je docent en persoonlijke begeleider. Wat je leert in de praktijk bespreek je wekelijks in het Leerhuis met je docent en medestudenten. Dé ideale mix van leren en werken! Je bepaalt zelf je tempo en hoe je leert. Als zorg- en welzijnsmedewerker weet je goed in te spelen op de vragen van je cliënten en de zorg van de toekomst.
     

    Leren in Lelystad
    Op onze locatie in Lelystad krijg je de gelegenheid om je breed te oriënteren. Zo krijg je input vanuit de opleidingen binnen de Landschappen Onderwijs & Opvoeding en Gezond & Wel. Voor de uitwerking van het onderwijsprogramma geldt: algemeen waar het kan, gericht waar het moet en je leert met en van elkaar. Ons doel is dat je aan het eind van het eerste schooljaar overtuigd bent dat je op het juiste niveau en op de juiste opleiding zit.
     

    Derde leerweg
    Mbo-opleidingen kunnen ook aangeboden worden in de derde leerweg. De opleiding is op dezelfde wijze vormgegeven als andere mbo-opleidingen. Het verschil is dat de derde leerweg geen wettelijk vastgestelde urennorm of studieduur kent en de student de opleiding zelf moet betalen (particulier onderwijs). Veelal wordt deze opleiding gevolgd door volwassenen. Ook het Landschap Gezond & Wel biedt deze mogelijkheid aan. Neem voor meer informatie contact met ons op via: 0800-0245666 of info@landstede.nl.

  4. Welkom

    Welkom

    Welkom en leuk dat je start bij of doorstroomt naar één van de mbo-opleidingen op de locatie bij het Vechtdal College in Ommen. Landstede verzorgt hier verschillende opleidingen, namelijk: 

    • mbo-entree 

    • Assistent logistiek 

    • Assistent dienstverlening en zorg 

    • Assistent procestechniek 

    • Assistent bouwen, wonen en onderhoud 

    • Assistent verkoop/retail 

    • Assistent mobiliteitsbranche 

    • Assistent horeca, voeding of voedingsindustrie 

    • Assistent plant of (groene) leefomgeving 

    • Assistent installatie- en constructietechniek 

    • mbo-2 verkoper 

    • mbo-2 dienstverlening helpende zorg en welzijn 

    • mbo-2 dienstverlening medewerker sport en recreatie 

    • mbo-2 dienstverlening facilitair medewerker 

    • mbo-2 servicemedewerker gebouwen 

    In deze opleidingsgids vind je meer informatie over je opleiding. Veel van deze informatie heb je in periode 0 al gehad of heb je meegekregen in de doorlopende leerroute. De laatste 5 á 6 weken voor de zomervakantie, waarin jij gestart bent met de opleiding, noemen wij periode 0. Tijdens periode 0 heb je al gewerkt aan het vak trajectlijnen en daardoor bewijs verzameld waarom jij geschikt bent voor de opleiding. Ook heb je al enkele lwp's gemaakt en onderwijs gevolgd welke hoort bij het keuzedeel. Je hebt dus al kennisgemaakt met je opleiding en daadwerkelijk al lessen en beroepspraktijkvorming gevolgd.  

    Of de doorlopende leerroute waarmee jij start in leerjaar 3 van het vmbo-basis. De doorlopende leerroute duurt gemiddeld 3 jaar. In deze route haal je het vmbo-basis diploma en een mbo-2 diploma. Wil jij na het behalen van je vmbo-basis diploma een andere mbo-opleiding volgen of naar een andere mbo-instelling overstappen, dan kan dat. 

    Wij wensen je een goede studieperiode bij Landstede op de locatie Vechtdal College Ommen. Als er vragen zijn, kom naar één van je docenten of naar je coach toe. Ze helpen je graag. 

  5. Visie op de opleiding

    In je eigen omgeving starten met een mbo-opleiding? Landstede MBO maakt het mogelijk! Speciaal voor leerlingen van het Vechtdal College biedt Landstede MBO mbo-opleidingen aan in Ommen. Landstede MBO in Ommen staat voor:

    Toekomstgericht werken; volwassen worden gaat over jezelf beter leren kennen. We leren jou de basisvaardigheden die je nodig hebt voor een vervolgopleiding of voor je werk. Je hebt bij ons geen vmbo-vakken, maar je doet opdrachten die gericht zijn op jouw toekomst.

    Individuele aandacht; iedere leerling is anders en leert anders. Of je nu stil of juist levendig bent, of je nu wel of nog totaal niet weet wat je straks wilt: wij hebben alle aandacht voor je. Wij zorgen dat de opdrachten en begeleiding aansluiten op jouw interesses en situatie. Daarbij durven we ook oplossingen te zoeken die 'out-of-the-box' zijn.

    Persoonlijke begeleiding; we kijken naar de kwaliteiten en de mogelijkheden van elke leerling. Dat is voor ons de basis van de begeleiding. Je krijgt individuele opdrachten die jou uitdagen telkens weer een stapje verder te zetten. We nemen je altijd serieus. Merken we dat iets niet werkt? Dan kijken we samen hoe de begeleiding anders en beter kan.

  6. Talentvol Ontwikkelen in de opleiding

    Bij Landstede kennen we een eigentijdse manier van leren. Dit noemen we Talentvol ontwikkelen. Dit doen we door aandacht voor talentontwikkeling, ontmoeting, respect, zingeving en verantwoordelijkheid. Iedereen is anders, iedereen leert anders. Wij hebben oog voor de verschillen tussen de studenten en passen ons onderwijs zo veel mogelijk aan jouw mogelijkheden en behoeften aan.

    Wat betekent dat voor ons onderwijs:

    • Wij bieden een persoonlijke leeromgeving met aandacht voor individuele vragen;
    • De praktijk is het uitgangspunt;
    • Iedereen is verantwoordelijk, ook de student;
    • We groeien door te leren met en van elkaar.

  7. Individueel leren en leren in groepen

    Op de locatie in Ommen staat jouw ontwikkeling centraal. Dat betekent dat we er voor kiezen om iedere dag tijd in te plannen zodat jij kan werken aan je eigen individuele opdrachten. De individuele opdrachten zijn gekoppeld aan jouw stageplek en of jouw persoonlijke ontwikkeling. Tijdens de stagebezoeken wordt bepaald welke individuele opdracht jou verder kan helpen in jouw ontwikkeling. Immers: opdrachten moeten passen bij jouw leervraag, jouw ontwikkeling én de (on)mogelijkheden op de stageplek. Ook de snelheid van leren wordt door jou bepaald. Jij bent aan zet om je ontwikkeling aan te tonen. Soms is het goed om te verdiepen of juist te verbreden. En soms blijkt dat herhaling verstandiger is; ook goed! 

    Bij de algemeen theoretische vakken en loopbaan en burgerschap zijn er ook opdrachten die je in samenwerkingsverband gaat maken. Samenwerking is een belangrijk onderdeel van het zijn van medewerker in de beroepspraktijk. Door op school samenwerking te oefenen, krijg je feedback op de wijze waarop jij samenwerkt. Wat is jouw rol? Wat kan jij juist goed bij samenwerken? Hoe kan je jouw kwaliteiten in samenwerken meenemen naar je stage?

  8. Overzicht van de opleiding

    Overzicht van de opleiding

    Het gehele schooljaar heeft dezelfde opbouw van het rooster. Iedere periode ontvang je bij het lesblok je opdrachten (lwp’s leerwerkprestaties). De volgende lesblokken worden er in ieder geval aangeboden:

    • Algemene theorie over bijvoorbeeld veiligheid, voorraadbeheer, voeding en communicatie;
    • Specifieke theorie die hoort bij de opleiding waar jij voor gekozen hebt;
    • Tijd voor individuele opdrachten die bij jouw ontwikkeling passen;
    • Keuzedeel zoals ondernemend gedrag, persoonlijk profileren, verrijking leervaardigheden of Engels in de beroepscontext;
    • Loopbaan en burgerschap over gezondheid, politiek, financiën of zingeving;
    • Nederlands
    • Rekenen

  9. Startprogramma

    In het startprogramma is er aandacht voor:

    • Zelfbeeld: wie ben jij? Wat maakt wie jij bent? Waar ben je goed in? Wat kan je minder goed? We gaan via het thema solliciteren aan de slag om jezelf te leren presenteren. Solliciteren naar een stageplek? Wat voor stageplek heb jij nodig om tot leren te komen? Waar ligt jouw interesse? Een heleboel vragen waar we stap voor stap mee aan het werk gaan om tot antwoorden te komen. Meestal lukt het niet om jouw zelfbeeld in de startperiode al helemaal duidelijk te hebben. Daarom blijven we het hele schooljaar met jou aan de slag om jouw zelfbeeld elke keer duidelijker te krijgen.
    • Beroepsbeeld: wat is het beroep waar jij voor wordt opgeleid? Door vragen te stellen in het bedrijfsleven krijg je duidelijker wat voor beroepen er zijn. Ook door het praktijkleren bij bedrijven wordt duidelijker wat het beroep inhoudt. In periode 0 wordt, deels in overleg met jou, bepaald welke praktijkleerplek voor jou meerwaarde hebben. Vaak kiezen we voor een praktijkleerplek die bij jou huidige interesse ligt. Aan het eind van de startperiode moet duidelijk worden of jouw bedachte beroepsbeeld klopt met de werkelijkheid.
    • Opleidingsbeeld: in de startperiode wordt jou het opleidingsbeeld uitgelegd. Hoe ziet het schooljaar eruit en op welke manier werkt het examen. Het is vaak veel informatie die we in de loop van het jaar op verschillende manieren herhalen. Belangrijk is dat je na de startperiode weet op welke manier we met elkaar werken. Wat is belangrijk en hoe wordt jouw voortgang en ontwikkeling in de gaten gehouden? Maar nog belangrijker: het wordt duidelijk dat jij degene bent die daadwerkelijk de inhoud van de opleiding bepaald.

  10. Planning onderwijsprogramma

    Planning onderwijsprogramma

    Er is een basis onderwijsprogramma waarin alle onderdelen van de opleiding aan bod komen. Dit programma bevat minimaal 6 dagdelen beroepspraktijkvorming (BPV, stage) en 2 dagdelen onderwijs op school. Je kunt het basisprogramma volgen.; er is alleen een hele grote maar...

    Wij willen graag dat jouw opleidingsjaar past bij jouw ontwikkeling. Dat betekent vaak dat je net iets anders nodig hebt dan het basisprogramma. Individuele aanpassingen zijn op de locatie Vechtdal College Ommen erg gebruikelijk. Andere opdrachten, meer of juist minder opdrachten, op een extra plek beroepspraktijkvorming of juist meer aandacht voor de theorie; alles wat nodig is om jou voor te bereiden op de volgende stap.

    In e-TO (soort Magister) zetten we een verslag van gesprekken die we met je hebben over jouw ontwikkeling. Daarin kun je de afspraken nalezen die we maken over jouw aanpassingen in het onderwijsprogramma. 

  11. Herontwerptool

  12. Vakanties

  13. Digitale leeromgeving

    De digitale leeromgeving die we gebruiken heet e-TO. Het is een soort Magister. In e-TO kan je de volgende dingen vinden:

    • De werkplaats
      • ILP; in de ILP in de werkplaats kan je jouw opdrachten (leerwerkprestaties) vinden die bij de bepaalde periode horen. Bij de start van de opdracht vul je bolletje 1 in. Bij bolletje 1 zet je jouw belangrijkste leerdoel van de bewuste leerwerkprestaties. Als je met de opdracht klaar bent vul je bolletje 3 in. Bij bolletje 3 schrijf je op hoe je vond dat de opdracht ging. Als docenten vullen wij bolletje 4 in; wij geven jouw feedback over hoe de opdracht gegaan is. 
      • Notities coachgesprek; bij notities coachgesprek zetten we de verslagen van gesprekken die we met je hebben over jouw ontwikkeling. Daarin kan je ook afspraken nalezen die we maken over jouw aanpassingen in het onderwijsprogramma. 
    • De kluis; in de kluis kan je jouw examens en jouw examenresultaten vinden.

  14. Trajectlijn

  15. LWP

    LWP staat voor Leer Werk Prestatie. Dit is een opdracht die je moet uitvoeren. De LWP’s kan je vinden in e-TO. E-TO is een computerprogramma waar onder andere alle LWP’s en je persoonlijke leerplan (ILP) staan. Iedere periode krijg je nieuwe LWP’s.

    LWP’s (Leer Werk Prestaties) zijn opdrachten waaraan je werkt. Je coach of docent zet die voor je klaar in een individueel leerplan (ILP).

    De LWP’s van de opleiding zijn gericht op de volgende thema’s:

    • Kennismaken met de opleiding;
    • Persoonlijke ontwikkeling;
    • Verdieping van het gekozen beroep;
    • De BPVplek (Beroeps Praktijk Vorming = stage);
    • Omgangskunde;
    • Landstede Loopbaan en Burgerschap;
    • Keuzedelen.

  16. TWIXX/lesactiviteiten

    TWIXX staat voor Training, Workshop, Instructie en extra. Een TWIXX kan je zien als een soort les over het onderwerp van je LWP.  TWIXX-en kunnen zowel klassikaal, in groepjes of persoonlijk worden aangeboden door de docenten.

    De TWIXX zijn gericht op;

    • Persoonlijke ontwikkeling
    • Kennis maken en verkennen
    • Verdieping van het gekozen beroep
    • De 9 beroepsprofielen met bijbehorende werkprocessen en competenties  
    • De BPVplek
    • Algemene kennis
    • Omgangskunde
    • Landstede Loopbaan en Burgerschap
    • Nederlands
    • Rekenen
    • Keuzedeel
    • Nederlands en Rekenen

  17. Individueel leerplan (ILP)

  18. Feedback tijdens de LWP

  19. Coach

    Tijdens jouw opleiding heb je te maken met twee (of meer) verschillende begeleiders:

    • Jouw praktijkopleider (van jouw leerwerkplek)
    • Jouw coach (van Landstede)

    In Ommen heb je een eigen coach; het een soort mentor+ zoals je op het vmbo gewend was. Aan de coach mag je alles vragen of zeggen wat je maar wilt. We zullen altijd naar je luisteren en zoveel mogelijk helpen als kan. Ook ouders/ verzorgers/ begeleiders kunnen terecht bij de coach. 

  20. Leermetergesprek/Leerloopbaangesprek

  21. Contact school, ouders/verzorgers en studenten

    Als ouder/verzorger kunt u altijd contact opnemen met de coach voor bijvoorbeeld een individueel gesprek samen met uw zoon/dochter.

  22. Aanwezigheid, verzuim, ziekte en afmelden, verlof aanvragen

    Dit zijn de afspraken:

    • Je bent aanwezig; 
    • Je bent op tijd;
    • Je meld je af als je ziek bent;
    • Je meld je af met een geldige reden.

    Wij vinden dat je op het mbo zelf verantwoordelijk mag zijn voor afwezigheidsmeldingen. 

  23. Korte beschrijving van de examinering

  24. Werkwijze en procedure

  25. Praktijkleren, BPV, Internationale BPV en andere vormen

  26. Begeleiding vanuit school en op de BPV plaats

  27. Organisatie van de BPV

  28. Specifieke voorzieningen en of vereisten

  29. Studieinformatiepunt (STIP), opleidingsadministratie

  30. Vertrouwenspersoon

  31. Specifieke afspraken en regels

  32. Geen examenplan beschikbaar
  33. Geen schoolkosten beschikbaar