Landstede - Opleidingen

Dienstverlening (23189) BBL 2022-2023 Dronten, De Arend 4

  1. Welkom

    Welkom

    Leuk dat je gekozen hebt voor de opleiding Dienstverlening bij Landstede in Dronten. In deze opleidingsgids vind je informatie over je opleiding. Ook voor jouw ouders/verzorgers is deze informatie interessant!

    De opleiding Dienstverlening wordt aangeboden op de locaties in Zwolle, Harderwijk, Dronten en Raalte. Op alle locaties werk je toe naar hetzelfde diploma, maar op een net iets andere manier. Vraag aan je coach wat de unieke kenmerken van jouw opleiding op jouw locatie zijn.

  2. Visie op de opleiding

    Landstede gaat voor waarde(n)vol leren, leven en werken. Dat betekent dat we aandacht hebben voor wie je bent als persoon, de manier waarop je het prettigste leert en welke begeleiding het beste bij je past. Je wordt opgeleid voor het werken met en voor mensen. Als dienstverlener verricht je praktische ondersteuning, waardoor je een toegevoegde waarde hebt binnen verschillende organisaties.

    Landstede gelooft dat de wereld beter en mooier wordt als mensen hun talenten ontwikkelen én anderen helpen dat ook te doen. Vanuit een christelijke oorsprong laten wij ons inspireren door onderstaande vijf waarden.

    We willen ontwikkelen 
    Liefde voor leren zit in ons DNA. Wij (her)kennen onze talenten en die van al onze leerlingen, studenten en cursisten. Daardoor kunnen we hen op maat begeleiden. We willen ook zelf elke dag beter worden, want of we nu jong of oud zijn: we gaan voor een leven lang ontwikkelen.

    We zoeken de ontmoeting 
    Ontmoeten vraagt om oprechte wederzijdse interesse en het serieus nemen van elkaar. Dat is het uitgangspunt bij alles wat we doen. Alleen zo kunnen we ons werkelijk verbinden met elkaar, onze leerlingen, studenten, cursisten en onze omgeving.

    We werken aan brede persoonsvorming 
    We hebben aandacht voor wat het leven zinvol maakt. We helpen elkaar, onze leerlingen, studenten en cursisten om na te denken over wat ons beweegt, om zelfbewust te zijn en om eigen keuzen voor het leven te maken. Zinnige vorming noemen we dat.

    We omarmen diversiteit op onze scholen en in de samenleving en we stimuleren leerlingen, studenten en cursisten om respectvol en reflectief te zijn.

    We verleggen grenzen 
    We zijn nieuwsgierig naar veranderingen en kijken met lef naar wat er op ons afkomt. We hebben een hoopvol toekomstbeeld. We willen creëren en we maken ruimte voor ontwikkeling. Zo verleggen we grenzen.

    We zijn betrokken 
    Betrokken zijn is voor ons niet alleen iets dat je voelt, maar vooral iets dat je dóét. Goed zorgen voor jezelf, de mensen om je heen en de aarde waarop je leeft. En: elkaar daarop aanspreken

  3. Talentvol Ontwikkelen in de opleiding

    Binnen Landstede gaan we uit van jouw talent. Wij geloven dat iedereen talenten heeft en we sluiten aan bij jouw kwaliteiten. Het uitgangspunt van Talentvol Ontwikkelen is dat studenten verschillend zijn en zich dus ook verschillend ontwikkelen: qua stijl, qua tempo en tot verschillende niveaus. Vanuit dat perspectief kiest Landstede voor maatwerk. We helpen de student meer eigenaar en regisseur te worden van het eigen leerproces.

  4. Individueel leren en leren in groepen

    Als je iets leert, gebeurt dat altijd in jouw hoofd. Leren is dus voor iedereen persoonlijk. Wij leren jou om individueel te werken. Zo oefen jij om zelfstandig te werken. Immers, in elk beroep of werksituatie komt individueel werk voor. Maar er zijn twee belangrijke redenen om ook in groepen te werken: 
    • Ten eerste: samenwerken is een belangrijke bekwaamheid, omdat in heel veel beroepen het werk in teams wordt uitgevoerd. Sommige bedrijven werken zelfs alleen maar met teams, bijvoorbeeld met projectteams. 
    • Ten tweede: als je samenwerkt, moet je communiceren. Wanneer je met anderen praat, hoor je dingen die je al kende of waarvan je juist nog weinig wist. Je werkt tijdens jouw opleiding daarom regelmatig samen, zodat je van en met elkaar kunt leren.

  5. Overzicht van de opleiding

    Overzicht van de opleiding

    Je begint in de startersfase waarin je je oriënteert op wat er in de branche gebeurt. Je gaat werken aan je zelfbeeld, opleidings- en beroepsbeeld. Je leert, door naar jezelf te kijken, welke sterke en minder sterke competenties je hebt en welke je wilt versterken of ontwikkelen. Daarnaast ga je bezig met het beroepskwalificerende deel van de opleiding. Je leert in deze fase allerlei basiskennis en vaardigheden, die noodzakelijk zijn voor deze branche. Deze kennis en vaardigheden ga je gedurende je opleiding verder toepassen, uitdiepen en verbreden. Je wordt intensief begeleid door de docent en je coach bij het formuleren van je leervragen.

    Na de startersfase kom je in de gevorderde fase. Je komt in aanraking met diverse branches en doelgroepen. Naast het basisdeel, waar je nog mee bezig bent, ga je je ook verdiepen in een branche waar je stage gaat lopen of loopt. Daarnaast ga je je in deze fase verder verdiepen in het beroepsbeeld, zelfbeeld en opleidingsbeeld. Je gaat je verder verdiepen en experimenteren met het geleerde uit de periode die achter je ligt. Na de gevorderde fase start je met examinering in de praktijk wanneer je van werkprocessen (bepaalde beroepsonderdelen) hebt aangetoond dat je deze op voldoende niveau beheerst. 

    Na de gevorderde fase kom je in de fase waarin je beroepsbekwaam gaat worden. Alles wat je hebt geleerd, pak je bij elkaar en ga je met elkaar verbinden. Je sluit je opleiding af wanneer je alle examens hebt behaald. Dit betreft zowel de generieke examens als de beroepsgerichte examens.

    Er zit een opbouw in de complexiteit van de kennis, vaardigheden en beroepshouding. Je gaat van begeleid naar geleid en uiteindelijk naar zelfstandig leren. Je hebt in het laatste jaar ook meer verantwoordelijkheden. Jij zorgt steeds meer voor je eigen leerproces en het formuleren van je leervragen.

    De opleiding is opgebouwd aan de hand van een kwalificatiedossier (deze kwalificatiedossiers kun je vinden op de website van het SBB: www.s-bb.nl).

    Basisdeel
    Het basisdeel van de opleiding leidt je breed en algemeen ondersteunend op. Je leert van alles over het inrichten en onderhouden van ruimtes en je leert hoe je op de juiste wijze contact maakt met mensen. Daarnaast voer je werkzaamheden uit gericht op voeding en leer je van alles over voorraadbeheer.

    Generieke vakken:
    Generiek betekent ‘algemeen’. Generieke vakken in jouw opleiding zijn: Nederlands, rekenen, Landstede Loopbaan en Burgerschap (LLB).

    Profieldeel
    Door het kiezen van een profieldeel geef je richting aan de inhoud van je opleiding. Je kunt kiezen tussen de volgende profielen: Helpende Zorg & Welzijn (HZW) of Medewerker Facilitaire Dienstverlening (MFD).

    Keuzedelen
    Daarnaast kies je, in overleg met je coach, gedurende de opleiding twee keuzedelen uit de keuzedelen die de opleiding aanbiedt. Met deze keuzedelen wordt jouw diploma nog waardevoller en unieker. Je krijgt de kans om de opleiding nog beter te laten aansluiten op de actualiteiten in de arbeidsmarkt en je eigen talenten, of op een eventuele vervolgopleiding.

    Keuzedelen kunnen verbredend of verdiepend zijn. Je kunt hierbij denken aan bijvoorbeeld:

    • Helpende Plus
    • Doorstroom naar niveau 3 Zorg & Welzijn
    • Doorstroom naar niveau 3 Sport & Bewegen
    • Ondernemend gedrag
    • Nederlands / Rekenen op niveau 3F
    • Assisteren bij facilitaire diensten
    • Assisteren bij zorg en welzijn
    • Inspelen op innovaties
    • Schoonmaak

  6. Startprogramma

    Je begint je opleiding met een introductieweek. Hierin zal het kennismaken met elkaar, de opleiding en de school centraal staan. Meer informatie hierover ontvang je in de uitnodigingsbrief voor de eerste lesdag.

  7. Planning onderwijsprogramma

    Planning onderwijsprogramma

    In de eerste periode ga je op allerlei manieren aan de slag met het beroep. Je gaat het werkveld onderzoeken. Tegelijkertijd leer je tijdens het startprogramma hoe we bij Landstede leren. Als je zo met beroep en opleiding bezig bent, leer je ook veel over jezelf: Wat is belangrijk en waarde(n)vol voor mij? Wat betekent werk eigenlijk voor mij, waar wil ik zijn en hoe wil ik mij verder ontwikkelen? 

    De gemiddelde opleidingsduur is twee jaar. Per leerjaar worden 850 klokuren onderwijs aangeboden, verdeeld over school en in de praktijk (stage). Daarnaast krijg je huiswerkopdrachten. Een schooljaar is verdeeld in vier periodes van acht tot tien weken. 

    Bij Landstede in Dronten kun je je opleiding versneld doen. Dit kan alleen als jij laat zien dat jij over vaardigheden en kennis beschikt, je zeer gemotiveerd bent en je gedrag en houding beroepsbekwaam zijn. Je krijgt dan een speciaal programma dat je volgt. Dit betekent dat je ook meer thuis aan het werk moet met opdrachten.
    Wij zullen er alles aan doen om je te helpen, maar jij moet het laten zien! We garanderen dus niet dat jij je diploma in een jaar (of iets langer) haalt, dat moet jij laten zien en verdienen!

  8. Herontwerptool

    Dienstverlening: helpende zorg en welzijn.

    https://landstedeproductie.educator.eu/wicket/bookmarkable/eu.educator.redesigntool.ui.manage.education.overview.EducationManagementOverviewPage?19-1.ILinkListener-educationManagementOverviewPanel-designsContainer-designs-65-design-panel-panelCollapse-panelBody-designContainer-educationRepeater-0-rows-6-templateRow-design-design

    Dienstverlening: medewerker facilitaire dienstverlening.

    https://landstedeproductie.educator.eu/wicket/bookmarkable/eu.educator.redesigntool.ui.manage.education.overview.EducationManagementOverviewPage?19-1.ILinkListener-educationManagementOverviewPanel-designsContainer-designs-65-design-panel-panelCollapse-panelBody-designContainer-educationRepeater-0-rows-21-templateRow-design-design

  9. Vakanties

    Landstede Dronten valt onder de regio Noord. Onze vakanties zijn:

    Vakantierooster:

    Introductieweek:           29 augustus (start schooljaar)– 2 september 

    Herfstvakantie:             17 oktober – 21 oktober

    Kerstvakantie:              26 december – 6 januari 

    Voorjaarsvakantie:        27 februari – 3 maart

    Meivakantie:                 24 april – 5 mei 

    Laatste schoolweek:     17 juli – 21 juli

    Start zomervakantie:     24 juli 2023

  10. Digitale leeromgeving

    Om voor jou leren makkelijker te maken, zijn alle LWP’ s en TWIXX, readers, opdrachten, enzovoort, online te vinden. Het systeem wat wij hiervoor gebruiken heet e-TO. Jij hebt een eigen digitale ruimte waarin je alleen of samen met anderen aan jouw LWP’ s werkt en waar jij feedback vraagt aan andere studenten, jouw LWP-begeleider, of jouw coach. Alles wat belangrijk is voor jouw leerproces staat erin: notities, een leermeter (waarmee je kunt zien hoever je bent), jouw behaalde resultaten, examens en nog veel meer. In de eerste periode krijg jij informatie hoe in te loggen en te werken met e-TO.

    Naast eTO heb je tijdens je opleiding toegang tot Office 365. Hier kun je al je materialen opslaan en gebruik maken van allerlei programma’s. Ook dit zal in de eerste weken van je opleiding uitgelegd worden.

  11. Trajectlijn

    De opleiding staat beschreven in een trajectlijn.

    In deze trajectlijnen worden de kerntaken en werkprocessen beschreven waar je aan moet voldoen volgens het kwalificatiedossier van je opleiding. Deze vind je in eTO. De trajectlijnen zijn opgebouwd uit drie fasen: starter, gevorderde en beroepsbekwaam.

    In je digitale leeromgeving wordt je ontwikkeling bijgehouden. Deze digitale leeromgeving noemen we e-TO. Deze afkorting staat voor ‘elektronisch Talentvol Ontwikkelen’. Je vindt daarin je persoonlijke studieplan, aantekeningen van coach- en begeleidingsgesprekken en je kunt er je digitale portfolio bijhouden.

    Elke student krijgt een e-mailadres van Landstede. Hiermee krijg je toegang tot Office365 en de onlineversies van bijvoorbeeld Word, PowerPoint, Excel, etc. Je bestanden kun je opslaan in de Cloud, zodat je altijd en overal je belangrijke documenten bij de hand hebt en er niets verloren gaat als je laptop stuk gaat. Samenwerken met klasgenoten en communicatie met docenten wordt op deze manier erg gemakkelijk gemaakt.

    Tijdens de lessen krijg je uitleg hoe al deze toepassingen werken. Daarvoor is het belangrijk dat je zelf een goed werkende laptop tot je beschikking hebt.

  12. LWP

    Een LWP kan ondersteund worden door diverse TWIXX-en.  Deze afkorting staat voor Training, Workshop, Instructie of andere activiteiten (vandaar XX). Je kunt een TWIXX volgen in een klaslokaal, collegezaal, in het skills of door middel van een opdracht buiten school of een excursie. Een TWIXX of een LWP kan dus zowel binnenschools als buitenschools gevolgd worden.

  13. TWIXX/lesactiviteiten

    Een TWIXX kan zijn een training, workshop, instructie, opdracht etc. Voorbeelden van TWIXX-en kunnen zijn:  een rollenspel met een simulant, een PowerPoint over een onderwerp, werken aan opdrachten, het volgen van e-learning of een presentatie maken en geven.

    Al je LWP’s en TWIXX vind je terug in je ILP, oftewel je Individueel Leer Plan in e-TO. Je ILP geeft een handig overzicht van alle LWP’s en TWIXX-en, die ervoor zorgen dat je jezelf op je trajectlijn van beginner naar beroepsbekwaam ontwikkelt.

  14. Individueel leerplan (ILP)

    Mocht je in overleg met je coach af willen en kunnen wijken van de aanbevolen route, dan ga je een eigen individueel leerprogramma (ILP) en rooster krijgen. Hierdoor kun je dus naar eigen behoefte en in eigen tempo de opleiding volgen en afronden. Dit kan zowel betekenen dat je ervoor kiest om je opleiding sneller af te ronden, maar het kan ook zijn dat je ervoor kiest om wat langer over je opleiding te doen. In overleg met je coach wordt dan er ILP gemaakt.

  15. Feedback tijdens de LWP

    Tijdens het werken aan de LWP’s kun je via eTO  feedback vragen: individueel, maar ook als leerteam. Daarnaast kun je per mail feedback vragen op jouw opdrachten/verslagen.

    Tijdens de lessen zal hierover uitleg gegeven worden.

  16. Coach

    Tijdens je opleiding moet je nadenken over wat jij wilt en wat bij je past. Dat is niet altijd makkelijk. Daarom heb je bij Landstede een coach. Bij je coach kun je terecht met vragen over je opleiding, maar hij begeleidt jou ook in je ontwikkeling tijdens je studie. Je coach helpt je bij het maken van plannen en keuzes voor jouw (leer)loopbaan en helpt je om overzicht te krijgen en te houden tijdens je opleiding. Je coach daagt je uit en stimuleert je om jezelf te ontwikkelen. Tijdens de opleiding is jouw coach altijd het eerste aanspreekpunt voor jou, maar ook voor je ouders/verzorgers.

    Bij Landstede zit je in een coachgroep. Dit is eigenlijk je ‘basisgroep’. Met deze coachgroep krijg je coachlessen. Tijdens deze coachlessen bespreekt de coach met jou en je medestudenten bijvoorbeeld de volgende onderwerpen

    • alles wat met de klas te maken heeft
    • studieresultaten
    • verzuim
    • studiemoeilijkheden
    • gezamenlijke activiteiten
    • studie-informatie

  17. Leermetergesprek/Leerloopbaangesprek

    Ieder bufferweek heb je een voortgangsgesprek met je coach. Je kijkt dan terug op de voorgaande periode. Samen met je coach bespreek je dan je ontwikkeling, leerpunten, planning en studievoortgang. Ook kijk je met je coach of de opleiding je (nog) bevalt, wat er goed gaat en waar eventueel meer begeleiding nodig is. Deze gesprekken worden vastgelegd in e-TO en zijn dus ook voor jou inzichtelijk

    Soms heb je tijdens je studie extra begeleiding nodig. Deze begeleiding kun je vragen via je coach. Je coach meldt je dan aan. Je ouder(s)/verzorger(s) worden, indien nodig, betrokken bij de afspraken over extra begeleiding of ondersteuning.

    Als je hulp nodig hebt bij vragen over leren en gedrag, psychosociale problemen of gericht loopbaanadvies, dan kun je terecht bij een studentadviseur van Student Advies en Begeleiding. Ook deze extra begeleiding kun je aanvragen in overleg met je coach.

    Bindend studieadvies 
    Je krijgt in het eerste studiejaar een bindend studieadvies (BSA). Dit advies wordt tussen negen en twaalf maanden na de start van je opleiding gegeven. Dit advies kan positief of negatief zijn. Het BSA is besproken door je docenten en wordt dus door al je docenten onderschreven. Het (positief of negatief) bindend studieadvies wordt door je coach gegeven tijdens een voortgangsgesprek.

    Krijg je een positief studieadvies? Dan verwachten wij dat je je opleiding succesvol kunt afronden. Dit betekent dat je je studie kan voortzetten!

    Laat je weinig of geen ontwikkeling binnen je opleiding zien? Dan ga je met je coach in gesprek en maak je afspraken wat jij en wij kunnen doen, zodat je je opleiding succesvol kunt voortzetten. Deze afspraken worden opgenomen in een schriftelijke overeenkomst (‘waarschuwing’). In deze waarschuwing staat een datum waarop jij en je coach opnieuw kijken naar je ontwikkeling binnen de opleiding en of de afspraken in de waarschuwing zijn nagekomen. Je krijgt voldoende tijd om een positieve ontwikkeling te laten zien. Mocht er geen verbetering optreden, dan krijg je een negatief bindend studieadvies. Dit houdt in dat het docententeam vindt dat de opleiding niet aansluit bij jouw mogelijkheden. We gaan na een negatief bindend studieadvies samen met jou kijken naar een opleiding die beter aansluit bij wat jij wilt en wat bij je past.

  18. Contact school, ouders/verzorgers en studenten

    Aan het begin van je opleiding wordt er een informatieavond voor je ouders georganiseerd. Je mag daar zelf trouwens ook bij aanwezig zijn. Op deze avond wordt verteld dat ouders altijd bij de coach terecht kunnen met vragen. De coach geeft dan een mailadres of telefoonnummer waarop hij/zij bereikt kan worden. Er worden geen aparte gespreksmomenten gepland, maar je ouders/verzorgers kunnen altijd bij je coach terecht.

    Mocht je coach iets met je ouders willen overleggen, dan zal hij/zij dit eerst met jou bespreken. Als je nog geen 18 jaar bent, dan kan je coach nog zonder jouw toestemming contact opnemen met je ouders/verzorgers. Ben je 18 jaar of ouder dan mag dit niet meer zonder jouw toestemming

  19. Aanwezigheid, verzuim, ziekte en afmelden, verlof aanvragen

    In de algemene informatiegids heb je al kunnen lezen wat hier onder verstaan wordt en wat de wettelijke regels en het Landstede beleid is.

    Ben je ziek en ben je nog geen 18 jaar, dan melden je ouders je voor 8.30 uur af op school. Dit kan per telefoon 0321-209010. Deze melding wordt dan in Magister gezet. Daarnaast stuur je een mail of een app aan je coach dat je niet aanwezig zult zijn, omdat je ziek bent.

    Mocht je ziek zijn en dit valt op een stagedag, dan moet je ook je stagebegeleider bellen om je ziek te melden.

  20. Korte beschrijving van de examinering

    examenplan
    Tijdens de opleiding zul je verschillende examens moeten afronden. Door middel van het examenplan heb je overzichtelijk wat voor examens je allemaal moet afronden om het uiteindelijke diploma te kunnen behalen. Dit examenplan vind je in de kluis in ETO en hier zal gedurende de opleiding uitleg over worden gegeven. Tijdens de opleiding heb je op deze wijze overzichtelijk naar welke examens je toewerkt en hoe je er gedurende de opleiding voor staat.

    In het examenplan zie je dat de volgende examens afgerond moeten worden tijdens de opleiding Dienstverlening:

    • Beroepsgerichte examens Dienstverlening (7)
    • Nederlandse examens (4)
    • Examen rekenen (1)
    • Leren, loopbaan en burgerschap (LLB) portfolio (1)
    • Keuzedelen (2)

    Examenplan
    Tijdens de opleiding zul je verschillende examens moeten afronden. Door middel van het examenplan heb je overzichtelijk wat voor examens je allemaal moet afronden om het uiteindelijke diploma te kunnen behalen. Dit examenplan vind je in de kluis in ETO en hier zal gedurende de opleiding uitleg over worden gegeven. Tijdens de opleiding heb je op deze wijze overzichtelijk naar welke examens je toewerkt en hoe je er gedurende de opleiding voor staat.

    In het examenplan zie je dat de volgende examens afgerond moeten worden tijdens de opleiding Dienstverlening:

    • Beroepsgerichte examens Dienstverlening (7)
    • Nederlandse examens (4)
    • Examen rekenen (1)
    • Leren, loopbaan en burgerschap (LLB) portfolio (1)
    • Keuzedelen (2)

    Tijdens de opleiding werk je samen met jouw coach en de vakdocenten toe naar deze examens. De beroepsgerichte examens zullen grotendeels op de BPV worden afgenomen, een enkel examen zal mogelijk op school worden afgerond. De examens van de generieke vakken (Nederlands, rekenen en LLB) zullen op school worden getoetst. De plaats van examens van de keuzedelen is afhankelijk van het gekozen keuzedeel, maar dit zal voornamelijk op school plaatsvinden.

    Hieronder volgt nog aanvullende informatie over de verschillende examens:

    Beroepsgerichte examens Dienstverlening
    Deze praktijkexamens worden ingekocht bij Prove2Move. Je ontvangt deze examenmap tijdens de opleiding. In deze examenmap staat beschreven hoe je de examenopdrachten moet uitvoeren. Daarnaast ontvang je tijdens de opleiding voorlichting over het voorbereiden, aanvragen, uitvoeren en het inleveren van dit examenmateriaal. Sommige opleidingen zullen werken met een procesplaat, of anders ontvang je een uitleg wanneer je eraan toe bent om een praktijkexamen uit te gaan voeren en waar je allemaal op moet letten hierbij. In beide gevallen is de route van examinering in ieder geval duidelijk.
    Voor ieder examen heb je recht op twee kansen. Bij een eerste onvoldoende beoordeling volgt een gesprek met je coach en bespreek je samen hoe jij je gaat voorbereiden op de tweede gelegenheid. Voor de tweede gelegenheid vraag je nieuwe beoordelingsformulieren aan voorzien van het stempel ‘herkansing’.

    Examens Nederlands, rekenen en Leren, Loopbaan en Burgerschap (LLB)
    Bij de examens van de generieke vakken spreken we van instellingsexamens en centrale examens (CE).
    Nederlands, schrijven, spreken en gesprek voeren, en LLB zijn instellingsexamens. Dit betekent dat de examens worden vastgesteld door school. Bij Landstede worden deze examens via TOA afgenomen. De afname loopt via de vakdocenten.

    Rekenen en Nederlands (onderdeel lezen en luisteren) zijn centrale examens, oftewel landelijke examens. Deze worden op door de overheid bepaalde momenten in het jaar afgenomen. De data staan in de examenkrant. De vakdocenten informeren jou over de niveaus en de afname van de genoemde examens.

    Aangepaste examenmogelijkheden Nederlands en rekenen
    Het kan zijn dat de normale examenfaciliteiten niet voldoende zijn voor studenten met een beperking. In dat geval kan de student extra faciliteiten - zoals extra tijd of extra hulpmiddelen – aanvragen bij de DEC via het examenbureau.

    Examens keuzedelen
    Afname van deze examens zijn erg afhankelijk van het gekozen keuzedeel.

  21. Werkwijze en procedure

    De examencommissie
    Elke opleiding heeft een decentrale examencommissie (DEC), die verantwoordelijk is voor de examinering binnen het landschap. De examencommissie van het landschap Gezond & Wel is samengesteld uit docenten die werkzaam zijn in de opleidingen Maatschappelijke Zorg, Dienstverlening, Verzorging en Verpleging, Kinderopvang, Onderwijsassistent op de locaties Harderwijk, Dronten, Lelystad, Raalte en Zwolle.

    Taken van de decentrale examencommissie zijn o.a.:

    • zicht houden op de kwaliteit van de afname en de beoordeling van
    • examens;
    • het verstrekken van diploma’s, certificaten en instellingsverklaringen; 
    • het verlenen van vrijstellingen van examinering;
    • het beslissen over verzoeken tot aangepaste examinering, ER-dossiers (ernstige rekenproblemen) en alternatieve keuzedelen;
    • het behandelen van klachten, fraude en onregelmatigheden.

    Het examenbureau
    Per locatie is er een examenbureau. Het examenbureau is verantwoordelijk voor het plannen, de afname en de verwerking van de centrale examens Nederlands, Engels en rekenen. 

    Taken van het examenbureau zijn o.a.:

    • publiceren van centrale- en/of instellingsexamenresultaten in e-TO;
    • opstellen en/of laten opstellen van examenroosters;
    • verspreiden van examenroosters onder belanghebbenden;
    • regelen van examenruimtes;
    • regelen en instrueren en begeleiden van surveillanten;
    • aanvragen indienen bij de examencommissie: bijvoorbeeld examentijdverlenging voor studenten die korter dan zes jaar in Nederland verblijven, vrijstellingen, alternatieve keuzedelen of deelname aan ER-examens;
    • melden van onregelmatigheden en/of klachten tijdens examinering bij de examencommissie;
    • inzage geven in beoordeelde examens aan studenten;
    • verwerken van verzoeken, aanvragen en klachten van studenten in e-TO;
    • archiveren van o.a. examens, urenstaten BPV, voldoende voor de BPV en processen-verbaal diplomering;
    • vernietigen van examens na afloop van de bewaartermijn; de examenstukken worden door het Examenbureau bewaard in jouw examendossier (tot anderhalf jaar na het behalen van je diploma). Je kunt voor het einde van die termijn een verzoek indienen bij het Examenbureau voor teruggave van de examenstukken. Doe je dat niet, dan worden de examenstukken vernietigd.

    Contactgegevens examenbureau

    examenbureaudronten@landstede.nl

     Instellingsexamens en centrale examens (CE)
    Nederlands en Engels schrijven, spreken en gesprekken voeren en loopbaan en burgerschap zijn instellingsexamens, rekenen, Nederlands en Engels lezen en luisteren zijn centrale oftewel landelijke examens.

    De coach en vakdocenten informeren jou over de niveaus en de afname van de genoemde examens. Als je gaat beginnen aan de centrale examens ontvang je de examenkrant waarin je belangrijke informatie vindt. Bewaar deze goed en lees deze aandachtig door.

     Afwezigheid examens
    Bij afwezigheid meld je je voorafgaand aan het examen bij het examenbureau af. Wanneer dit niet is gebeurd en de student kan aantonen dat er sprake was van overmacht waardoor het examen niet kon worden bijgewoond of afgemaakt, blijft het recht bestaan op de examengelegenheid. De student dient hiervoor een verzoek in bij de examencommissie via het examenbureau voor het ‘behoud van een examengelegenheid’. In dit verzoek legt de student de reden van afwezigheid uit en levert bewijsmateriaal aan. Als de examencommissie zijn aanvraag goedkeurt behoudt hij zijn 1e gelegenheid.

    Aangepaste examenmogelijkheden Nederlands, rekenen en Engels
    Indien nodig kan een student gebruik maken van extra faciliteiten - zoals extra tijd of extra hulpmiddelen – aanvragen bij het SAB. De aanvraag voor extra faciliteiten dient het SAB via e-TO in bij de examencommissie.

    Recht op inzage Nederlands, rekenen en Engels
    Na de publicatie van het beoordelingsresultaat in e-TO heeft de student recht op inzage in het gemaakte examen. Dit kan worden aangevraagd bij de resultaatverantwoordelijke van de opleiding.

    Recht op een herkansing en overmacht
    Wettelijk heb je recht op een tweede gelegenheid voor ieder examenmoment. Deze tweede gelegenheid wordt op een redelijke termijn opnieuw aangeboden. Een reden tot tweede gelegenheid kan zijn dat je de eerste gelegenheid ziek was of dat je een hoger examenresultaat wilt behalen.

    Bij uitzondering, bijvoorbeeld in een overmacht situatie waardoor je het examen niet kon maken, kun je in aanmerking komen voor behoud van een examengelegenheid, een derde kans. Je dient hiervoor een schriftelijk verzoek in bij het examenbureau. Je voorziet dit verzoek van argumenten en bewijsmateriaal. Het examenbureau legt jouw verzoek voor aan de examencommissie.

    Voor de tweede gelegenheid vraag je bij het examenbureau een nieuw beoordelingsformulier aan dat is voorzien is van het stempel ‘Herkansing’. 

  22. Praktijkleren, BPV, Internationale BPV en andere vormen

    Je hebt een contract van tenminste 16 uur bij een erkend leerbedrijf dat geaccrediteerd is voor de opleiding Dienstverlening.

    Andere vormen
    Tijdens de opleiding worden er praktijkmomenten georganiseerd. Bijvoorbeeld excursies, gastsprekers en andere activiteiten. Dat kan vanuit de school georganiseerd worden, maar je kunt ook gevraagd worden door je BPV-bedrijf. 

    Alle informatie over jouw BPV kun je vinden in onze BPV-gids. Deze wordt uitgebreid met jou besproken. In deze gids lees je alles over hoe bijvoorbeeld de begeleiding en beoordeling is geregeld, alles over leerdoelen en opdrachten en nog veel meer. De gids is een leidraad tijdens jouw BPV.  


     

  23. Begeleiding vanuit school en op de BPV plaats

    Begeleiding vanuit school: hoe is dit geregeld bij onze opleiding?
    Je krijgt vanuit de opleiding een docent voor de begeleiding tijdens je werk toegewezen. Behalve dat er telefonisch- en mailcontact mogelijk is tussen deze docent en werk, zullen er meerdere gesprekken zijn tussen jou, je begeleider en deze docent. Tijdens dit contactmoment wordt er samen met jou en de praktijkbegeleider gesproken over de door jou opgestelde leerdoelen en jouw ontwikkeling.

  24. Organisatie van de BPV

    Je bent al aan het werk bij een erkend leerbedrijf en hebt een contract. Bij aanmelding moet je een kopie van jouw contract inleveren. Op basis van dit contract wordt een overeenkomst gemaakt.  

  25. Specifieke voorzieningen en of vereisten

    Het kan zijn dat jij vanwege persoonlijke problematiek of studieproblemen om een andere reden extra begeleiding nodig hebt. Dat kan zijn op het gebied van taal/rekenen, je beroepskeuze of studieloopbaanbegeleiding of bijvoorbeeld studievaardigheden. Je coach wijst je dan de weg en als je coach je onvoldoende begeleiding kan bieden verwijst hij/zij je naar ons Expertisecentrum Student Advies & Begeleiding (SAB). Bij SAB werken orthopedagogen, psychologen en loopbaandeskundigen die, als dat nodig is en in overleg met jou, ook contact opnemen met de Jeugdhulpverlening. Wat er nodig is, is afhankelijk van je vraag. Je spreekt samen met je coach en een studentadviseur af van welke extra ondersteuning je gebruik maakt en in welke periode dat gaat gebeuren. Extra ondersteuning vindt plaats op de volgende gebieden:

    • Leren en gedrag

    • Loopbaanadvies

    • Psychosociaal

  26. Studieinformatiepunt (STIP), opleidingsadministratie

    Voor administratieve vragen kun je terecht bij Barbara Jansen-Veldman, bajansen@landstede.nl.

  27. Vertrouwenspersoon

    Het kan gebeuren dat je tijdens je studie op school of op je stage iets naars mee maakt. We adviseren je dan altijd in gesprek te gaan met je coach. Je mag met problemen ook altijd contact zoeken met je teamleider. Mocht je het prettig vinden om contact met iemand anders te hebben dan is er een vertrouwenspersoon binnen de opleiding aanwezig. Meer informatie over de vertrouwenspersoon binnen je school kun je vinden in de algemene informatiegids.

  28. Specifieke afspraken en regels

    Aanwezigheid op school
    Een student dient voor minimaal 80% van het onderwijsprogramma aanwezig te zijn en het lesprogramma te volgen. Indien een student minder dan 80% deelneemt aan het onderwijsprogramma dan heeft dit gevolgen zoals een bindend studieadvies of het niet kunnen deelnemen aan examens. Zie onderwijsovereenkomst voor verplichtingen van de student.