Landstede - Opleidingen

Mechatronische systemen (23131) BBL 2022-2023 Harderwijk, Westeinde 100

 1. Voorwoord Landschap

  Welkom in het Landschap Techniek & Innovatie!

  Hier vind je bijna al onze technische opleidingen. Van het bewerken van metaal, het aanleggen van elektriciteit, het repareren van auto’s tot het ontwerpen van compleet computergestuurde machines - en alles wat daar tussen zit. Een Landschap met uitstekende baankansen, want Nederland zit te springen om goed opgeleide technici!

 2. Het Landschap

  Metaalbewerking
  Om te beginnen kun je in dit Landschap leren hoe je metaal kunt bewerken. Dit kan een precisieonderdeel voor een machine zijn, maar ook een complete scheepsboeg. Na de opleidingen in de richting Metaalbewerking kun je allerlei soorten metaal snijden, buigen, lassen en noem maar op. We leren je omgaan met traditionele én met computergestuurde machines.

  Installatietechniek
  Je ziet het misschien niet, maar ze zitten overal in de grond en in gebouwen: leidingen voor water, gas, ventilatie, riolering, verwarming, brandblussystemen en duurzame energie. Het uitdenken van deze systemen is vaak behoorlijk uitdagend. En dat geldt ook voor de aanleg ervan!

  Elektrotechniek
  Installeer je liever verlichting, wandcontactdozen, datanetwerken, brandmeldsystemen of bijvoorbeeld beveiligingsnetwerken in woningen of grote gebouwen? Dan kies je elektrotechniek. Hier komen elektrotechniek, elektronica én ICT vaak samen: uitdagend en altijd in ontwikkeling!

  Mechatronica
  Machines nemen steeds vaker het werk van mensen over. Wil jij slimme en veelzijdige apparaten en machines ontwerpen, bouwen of onderhouden? Kies dan voor mechatronica. In dit veelzijdige en superuitdagende vakgebied komen onder andere elektrotechniek, werktuigbouwkunde en ICT samen.

  Autotechniek
  Als autotechnicus zorg jij dat de wereld in beweging blijft. Je houdt personenvoertuigen in topconditie. Dit begint bij het goed onderhouden van de auto's. Als er dan toch wat defect raakt, word jij voorbereid om elk probleem op te lossen. Dit varieert van eenvoudige reparaties tot de meest complexe diagnoses aan zowel mechanische als elektronische systemen.

  Dit Landschap is geschikt voor jou als je technisch inzicht hebt, precies bent en over een flinke dosis doorzettingsvermogen beschikt. Niemand kan zich nog een wereld voorstellen zonder elektriciteit, leidingwater, riolering, telefonie, machines of auto’s. Zo ver hoeft het gelukkig ook nooit te komen, dankzij de beroepen die je kunt uitoefenen na de opleidingen in dit Landschap.

  Bij Landstede MBO gebruiken we andere namen voor de verschillende domeinen, zoals deze door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de MBO Raad zijn vastgesteld. Wij noemen deze domeinen: Landschappen. Het Landschap Techniek & Innovatie is er daar één van. Hierin vind je opleidingen die raakvlakken met elkaar hebben. Een soort interessegebied dus.

 3. Leren in het Landschap

  Techniek is veelzijdiger dan je denkt

  Er zijn heel veel verschillende functies binnen deze sector. Zo kun je aan de slag in de productie, maar je kunt je ook verdiepen in het ontwerpen. In beide gevallen komt je creativiteit je heel goed van pas. Je wordt getraind in technische vaardigheden, leidinggeven, uitvoeren en samenwerken. Techniek is dus meer dan alleen technische dingen doen.

  Breed kennismaken, daarna specialiseren
  De meeste studenten die aan een opleiding binnen dit Landschap beginnen, willen ‘iets met techniek’ doen, maar weten nog niet precies wát. Bij Landstede MBO laten we je eerst breed kennismaken met de mogelijkheden. Gaandeweg kies je steeds meer een specialisatie. Het voordeel is dat je daardoor zeker weet dat je een goede keuze maakt. Bovendien krijg je daardoor een extra brede technische basiskennis.

  Extra certificaten halen?
  Bij ons kun je je diploma aanvullen door naast je opleiding ook extra cursussen te volgen. Zo kun je extra certificaten halen en je bijscholen. Veel certificaten staan hoog aangeschreven binnen de technische markt en geven je extra mogelijkheden op de arbeidsmarkt. 

  Werken met échte opdrachten
  Wij vinden het belangrijk dat je datgene wat je leert ook echt gaat gebruiken. Je voert bij ons dan ook regelmatig opdrachten uit voor bedrijven. Op basis van hun vragen ga je een technisch product ontwerpen, maken en uiteindelijk presenteren. Dit doe je in groepsverband, zodat je ook leert samenwerken.

  Door naar het hbo
  Na een niveau 4-opleiding in dit Landschap kun je doorstromen naar het hoger beroepsonderwijs (hbo). Veel techniekstudenten doen dat. Als jij dat ook wilt, krijg je van ons extra ondersteuning. We geven extra aandacht aan theorievakken en zorgen zo dat je een grotere kans van slagen hebt op het hbo.

 4. Welkom

  Welkom

  Hartelijk welkom bij Landstede en bij de opleiding Technicus mechatronica systemen.

  Leuk dat je hebt gekozen voor onze opleiding! In de landschapsgids in de OER (Onderwijs- en Examenregeling) heb je al kunnen lezen waar we voor opleiden. In deze opleidingsgids krijg je meer gedetailleerde informatie over jouw opleiding op de locatie waar jij deze gaat volgen. Ook voor je ouders is deze informatie interessant, zodat zij weten voor welke studierichting jij gaat.

 5. Visie op de opleiding

  Landschap Techniek heeft oog en respect voor ieder persoon en wil studenten alle mogelijkheden bieden hun talenten te ontwikkelen, waarmee ze worden voorbereid op ‘Succesvol meedoen in de samenleving’. 

  Om aan te sluiten op de arbeidsmarkt moet talent aansluiten op de vraag van het werkveld. Dit doen wij in samenwerking met onze regionale contacten, waarmee wij een brug willen slaan tussen onderwijs, omgeving en samenleving. 

  Door gevarieerd onderwijs en de nieuwste technieken aan te bieden, geven wij onze studenten alle kansen om zich te ontwikkelen tot ‘beginnend beroepsbeoefenaar’. Hiermee willen wij invulling geven aan onze maatschappelijke opdracht. 

 6. Talentvol Ontwikkelen in de opleiding

  Bij Landstede kennen we een eigentijdse manier van leren. Dit noemen we Talentvol ontwikkelen. Samen met jou bekijken we je leertempo, je manier van leren en wat je leert. Dat stemmen we waar mogelijk af op jouw wensen en mogelijkheden, eigenlijk op jouw talenten. Dus ook: langer of korter studeren. Hierover maak je samen met je coach afspraken. Je werkt zowel in groepjes als individueel. De ene keer doe je een workshop, de andere keer volg je een instructie. Je krijgt theorie en voert praktijkopdrachten uit.  

 7. Individueel leren en leren in groepen

  Tijdens de opleiding leer je alleen zelfstandig en in groepen. Je werkt aan theorie- en praktijkopdrachten aan de hand van een individueel leerplan (ILP). Het ILP maakt een belangrijk onderdeel uit van de Landstede-visie Talentvol Ontwikkelen. Elke student heeft een coach die je begeleidt tijdens je opleiding.

 8. Overzicht van de opleiding

  Overzicht van de opleiding

  De opleiding 

  Als Technicus mechatronica systemen werk je bij zowel kleine als (zeer) grote bedrijven in de elektrotechniek, metaal en de apparatenbouw. Het gaat hier zowel om bedrijven die halffabrikaten/onderdelen aanleveren als om bedrijven die het complete eindproduct, zoals mechatronische producten en/of machines maken. Je voert je werkzaamheden meestal binnen het bedrijf uit, maar het kan ook zijn dat de machines/installaties op een andere locatie worden samengebouwd of afgebouwd. 

  Voor het uitvoeren van de werkzaamheden zijn je volgende persoonlijke eigenschappen erg belangrijk: voorzichtigheid, nauwkeurigheid en zorgvuldigheid, procesmatig inzicht, kostenbewust, kwaliteitsbewust en klantgericht. Daarnaast moet je ook goed om kunnen gaan met mogelijke knelpunten/problemen die in de planning en het ontwerp ontstaan. Van belang hierbij is dat je deze knelpunten goed met je collega's kunnen overleggen en bespreken. 

  Je moet ook goed actie kunnen nemen als er fouten in de werkopdracht staan. Je werkt hierbij volgen de regels op het gebied van veiligheid, gezondheid, milieu, arbovoorschriften en natuurlijk de geldende regels binnen het bedrijf. 

  Opbouw van de opleiding 

  Het kwalificatiedossier voor het middelbaar beroepsonderwijs geeft weer wat de beginnend beroepsbeoefenaar moet kennen en kunnen aan het einde van de mbo-opleiding. 

  Opbouw dossier 

  Dit kwalificatiedossier bevat de kwalificatie-eisen voor één of meerdere mbo-beroepen en bestaat uit: 

  1. Het basisdeel (B), dat gevormd wordt door: 

  1. De beroepsspecifieke onderdelen: Dit betreft gemeenschappelijke kerntaken en werkprocessen voor het gehele kwalificatie - dossier. 

  1. De generieke onderdelen: De generieke onderdelen zijn door de landelijke overheid geformuleerd. Het betreft de onderdelen: Nederlandse taal; rekenen; loopbaan en burgerschap; en voor zover het niveau 4 betreft: Engels. 

  1. Het profieldeel (P). Profielen bestaan uit kerntaken (K ) en werkprocessen (W) waarop de kwalificaties in dit kwalificatiedossier van elkaar verschillen. 

  De beroepsopleiding in het mbo is gebaseerd op een kwalificatie en één of meer keuzedelen.  Keuzedelen hebben tot doel om bovenop de kwalificatie een verdieping of verbreding te leveren bij de toerusting voor de arbeidsmarkt of een extra voorbereiding voor een vervolgopleiding. 

   

  Basisdeel  

  De verbinding tussen de verschillende profielen in dit kwalificatiedossier bevindt zich op de volgende beroepsspecifieke kerntaken en werkprocessen: 

  B1-K1 Vervaardigt elektrotechnische en mechatronische (deel)producten 

  1. B1-K1-W1 Interpreteert informatie van de werklocatie en bereidt werkzaamheden voor 

  1. B1-K1-W2 Vervaardigt elektrotechnische- en werktuigbouwkundige (deel)producten 

  1. B1-K1-W3 Plaatst en controleert mechanische onderdelen 

  1. B1-K1-W4 Sluit onderdelen en (deel)producten aan 

  B1-K2 Begeleidt en stuurt het werkproces  

  1. B1-K2-W1 Voert overleg over uit te voeren werkzaamheden 

  1. B1-K2-W2 Plant en organiseert de uitvoering van de werkzaamheden 

  1. B1-K2-W3 Bewaakt de voortgang van het ontwikkelproces 

  1. B1-K2-W4 Onderhoudt contact met alle betrokken partijen 

  1. B1-K2-W5 Instrueert en begeleidt minder ervaren collega's 

  B1-K3 Controleert en test elektrotechnische en mechatronische (deel) producten 

  1. B1-K3-W1 Bereidt testwerkzaamheden voor 

  1. B1-K3-W2 Controleert de aansluiting van mechatronische en elektrotechnische onderdelen 

  1. B1-K3-W3 Assisteert bij het testen van installaties en producten 

  1. B1-K3-W4 Administreert en archiveert productgegevens 

  Profieldeel 

  De profielen in dit kwalificatiedossier hebben de volgende kerntaken en werkprocessen: 

   
  P2 Technicus mechatronica systemen 

  P2-K1 Installeert en modificeert mechatronische (deel)producten 

  1. P2-K1-W1 Verzamelt technisch mechanische informatie 

  1. P2-K1-W2 Installeert machines en mechatronische producten 

  1. P2-K1-W3 Stelt af en regelt mechatronische producten in 

  1. P2-K1-W4 Rondt de installatiewerkzaamheden af 

  P2-K2 Ontwerpt prototypes mechatronische producten 

  1. P2-K2-W1 Verzamelt prijsgegevens en maakt een voorcalculatie 

  1. P2-K2-W2 Stelt documentatiepakketten samen voor het ontwerp van mechatronische apparaat of machine 

  1. P2-K2-W3 Assisteert bij het testen van prototypes van mechatronische producten 

  Keuzedelen 

  Binnen de bovengenoemde opleidingen bieden we de volgende keuzedelen aan: Duits in de beroepscontext, basisvaardigheden metaalbewerking, industriele robotica. 

 9. Startprogramma

  Bij de start van je opleiding wordt jou een introductieprogramma aangeboden. Naast kennismaking met je medestudenten zullen we jou de benodigde informatie geven over je opleiding. 

 10. Planning onderwijsprogramma

  Planning onderwijsprogramma

  Versneld mbo 
  Je kunt een opleiding bij Landstede MBO verkorten wanneer je sneller het gewenste niveau hebt bereikt. Heb je een havo-diploma? Of zit je in het eerste jaar van het hbo, maar wil je overstappen naar een mbo-opleiding? Informeer dan bij de desbetreffende opleiding of het Landschap naar de mogelijkheden om versneld jouw mbo-diploma te halen! 

 11. Herontwerptool

  Zie E-to voor jou herontwerptool

 12. Vakanties

  Waneer jij vakantie hebt of mischien wel een studiedag kan je allemaal terug vinden om mijnstudie je krijgt hier een account voor zodra je opleidng start. Je kan jou mijnstuie site bezoeken via de volgende link https://dtac.mijnstudie.net

 13. Digitale leeromgeving

  Om voor jou leren makkelijker te maken, zijn alle LWP’s en TWIXX, readers, opdrachten, enzovoort, online te vinden. Het systeem wat wij hiervoor gebruiken heet e-TO (Elektronisch Talentvol ontwikkelen). Je hebt een eigen digitale ruimte waarin je alleen of samen met anderen aan je LWP’s werkt en waar je feedback vraagt aan andere studenten, je LWP-begeleider of je coach. Alles wat belangrijk is voor jouw leerproces staat erin: notities, een leermeter (waarmee je kunt zien hoever je bent), je behaalde resultaten, examens en nog veel meer. Tijdens het startprogramma krijg je informatie hoe in te loggen en te werken met e-TO. 

 14. Trajectlijn

 15. LWP

  Gedurende de opleiding krijg je LWP's (Leer Werk Prestaties). Dit is een totaalopdracht die, afhankelijk van jouw inzet en vooropleiding, een aantal weken duurt. Binnen jouw opleiding werk je een aantal LWP's uit die jou helpen je te ontwikkelen tot een beroepsbekwame medewerker. Aan het einde van de LWP kijk je met jouw coach terug op hoe jij je LWP hebt doorlopen. Hierover ontvang je dan feedback.

 16. TWIXX/lesactiviteiten

  Om de LWP's met succes te kunnen afronden krijg je TWIXX-en. Dit kunnen theorielessen, instructies, vaardigheidstrainingen of workshops zijn. 

 17. Individueel leerplan (ILP)

  Samen met je coach maak je een individueel leerplan (ILP). Dit ILP beschrijft:

  • Wat je gaat leren – de LWP’s
  • Hoe je gaat leren – de TWIXX
  • Wanneer één en ander wordt uitgevoerd - tijdspad

 18. Feedback tijdens de LWP

 19. Coach

  Om ervoor te zorgen dat jij je opleiding succesvol afrondt, word je binnen de opleiding intensief begeleid. De begeleiding bij Landstede gebeurt grotendeels door de coach. De coach houdt in de gaten of jij lekker in je vel zit en of jij het leuk vindt op school. Heb jij problemen met het leren dan kun je bij hem terecht. Gaat het persoonlijk niet zo fijn met je, dan is hij de aangewezen persoon om naar toe te stappen. De coach zal jou regelmatig persoonlijk spreken om te informeren hoe het met jou en jouw opleiding gaat.

  De coach is altijd jouw eerste aanspreekpunt. Indien nodig helpt hij jou om extra ondersteuning te krijgen bij bijvoorbeeld het Studiecentrum of het Student Advies en Begeleiding (SAB). Bij het Studiecentrum kun je terecht voor bijlessen. Bij het SAB voor andere vragen.

 20. Leermetergesprek/Leerloopbaangesprek

  Minimaal 1 x per periode heb je met je coach een voortgangsgesprek. Tijdens dit gesprek wordt gekeken naar jouw ontwikkeling aan de hand van de feedback die je hebt ontvangen aan het einde van een periode. Dit voortgangsgesprek geeft inzicht in jouw voortgang en maakt het mogelijk om leerdoelen voor de volgende periode vast te stellen. Deze leerdoelen stel je op en bespreek met je coach en vormen het uitgangspunt voor de nieuwe periode.

 21. Contact school, ouders/verzorgers en studenten

  Landstede en de opleiding hebben op verschillende manieren contact met jou en je ouders of voogd; jij als student bent voor ons echter het eerste aanspreekpunt. Wij verwachten van jou dat jij de voortgang op school met je ouders/voogd bespreekt. Als wij dit noodzakelijk vinden, nemen wij contact op met je ouders/voogd (en na toestemming van jou als je ouder bent dan 16 jaar). Dit doen we bijvoorbeeld als er zorg ontstaat over de voortgang van jouw studie/opleiding.

  Uiteraard staat het je ouders ook vrij om contact met de opleiding op te nemen; dit kan op ieder moment in het jaar. Dit contact verloopt in de eerste plaats via jouw coach.

 22. Aanwezigheid, verzuim, ziekte en afmelden, verlof aanvragen

  Landstede verwacht dat je deelneemt aan alle les-, buitenschoolse- en BPV-activiteiten. Daarbij wordt jouw aan- en afwezigheid geregistreerd. Bij registratie van afwezigheid wordt onderscheid gemaakt tussen geoorloofd en ongeoorloofd verzuim.

  Je kunt zelf in Eduarte (aanwezigheidsregistratie) een absentiemelding aanmaken in verband met ziekte (op de dag zelf voor 08.30 uur) of een bezoek aan een arts of andere medische zorg (2 dagen van tevoren, bij spoed op de dag zelf voor 08.30 uur). Ook kun je in Eduarte verlof aanvragen voor bijvoorbeeld het bijwonen van een bruiloft of het doen van een rijexamen.

  Als je afwezig bent zonder opgaaf van reden zal er in eerste instantie door jouw coach met jou en je ouders/voogd contact worden opgenomen. Je overtreedt dan namelijk de leerplichtwet. De school is wettelijk verplicht jouw verzuim (meer dan 16 klokuur in 4 weken) te melden bij de afdeling Leerplicht/RMC van jouw gemeente.

 23. Korte beschrijving van de examinering

  Basis voor de examinering is het Kwalificatiedossier van de opleiding. Aan het einde van je opleiding toetsen we of jij de kerntaken beheerst en dus recht hebt op een diploma. Dit gebeurt bijvoorbeeld door één of meerdere proeven van bekwaamheid (PvB). Daarnaast zijn er examens voor Nederlands, Rekenen, eventueel Engels en voor de door jou gekozen keuzedelen.

  In het examenplan van jouw opleiding vind je het overzicht van de examens die je moet behalen om een diploma te krijgen.

  Examinering Beroepsbekwaamheid

  Wanneer je aan het eind van de opleiding zoveel geleerd hebt dat je beroepsbekwaam bent, dan kun je dat laten zien in de Proeve van Bekwaamheid. Daarbij willen we vaststellen of je de benodigde beroepscompetenties voldoende beheerst om in het werkveld te kunnen beginnen. De beoordeling vindt tijdens en direct na afloop van de proeve plaats.

 24. Werkwijze en procedure

  Werkwijze

  Met de Proeve van Bekwaamheid (PvB) kun je laten zien dat je beroepsbekwaam bent voor jouw vakgebied. De PvB voer je uit tijdens de BPV of een gesimuleerde omgeving.

  Procedure

  Jouw opleiding bestaat uit één of meerdere kerntaken. Kerntaken sluit je af met een PvB. Naast een PVB kan het zijn dat er nog andere examens gedaan moeten worden voor het behalen van je diploma. In de aanloop naar een PVB werk je aan de ontwikkeling van jouw kerntaken door het uitvoeren van LWP’s, het volgen van TWIXX-en en het lopen van BPV. Zodra jij je voldoende ontwikkeld hebt op een kerntaak, overleg je met je coach en vraag je een examen aan.

  Via je coach ontvang je de deelnemersversie van het examen (voor zover deze vooraf ingezien mag worden). In de PvB wordt helder uitgelegd hoe je de PvB kunt voorbereiden en hoe je de PvB met succes af kunt ronden.

  Via je coach ontvang je informatie over plaats, datum en tijd v.w.b. afname van het examen. Het examen wordt beoordeeld door minimaal twee beoordelaars.

  Recht op Inzage Examens

  Je hebt het recht op inzage in het examenwerk om te kijken of de correctie goed is gebeurd. Dat geldt voor alle examens met uitzondering van de centraal ontwikkelde examens van CITO. Je hebt hier 10 werkdagen, na bekendmaking van het resultaat, de tijd voor. Wanneer je het niet eens bent met de beoordeling/het besluit, kun je een schriftelijk bezwaarschrift indienen bij de examencommissie (DEC3). In het examenreglement staat dit beschreven.

  Archivering examendossier

  Voor iedere student is er een eigen examendossier waarin alle examinerende producten worden gearchiveerd. Jouw examendossier is in beheer bij het examenbureau. Het gaat om alle examenonderdelen die voorkomen in het examenplan, aangevuld met de BPV-onderdelen.

  De volgende bewijsstukken worden door de opleiding bewaard na het behalen van het diploma:

  1. Examenopbrengsten: beoordelingen, akkoordformulieren, uitslagformulieren van alle proeven van bekwaamheid.
  2. Onderliggende bewijsstukken van de PvB's (met andere woorden alle gemaakte opdrachten die beoordeeld zijn voor het voldoen aan de proeven van bekwaamheid). Er zijn situaties denkbaar dat bepaalde examenwerkstukken niet opgeslagen kunnen worden. Als alternatief valt dan te denken aan foto’s, videoregistraties of een uitgebreid beoordelingsprotocol dat voldoende inzicht geeft in wat het examenresultaat was en wat de beoordeling inhield. Jouw opleiding legt dit voor aan de Examencommissie DEC3
  3. Van het portfolio LLB worden alleen de beoordelingsformulieren van het verzamelportfolio in het examendossier bewaard.
  4. De BPV-beoordeling(en) en urenverantwoordingsformulieren (ondertekend door het BPV-bedrijf).
  De resultaten van taal- en rekenexamens worden niet in het examendossier gearchiveerd, maar in TOA en/of bij CITO

 25. Praktijkleren, BPV, Internationale BPV en andere vormen

  Voor het leren van een beroep is leren in de praktijk erg belangrijk. Al vanaf het begin maak je kennis met de praktijk van het beroep waarvoor je leert.

  Door de werkzaamheden die je doet, werk je net als op school aan je ontwikkeling. Je beschrijft welke opdrachten en taken je uitvoert en je kijkt welke LWP's en Twixx-en daarbij horen. Je bespreekt met je praktijkbegeleider wat en hoe je het gedaan hebt. Daarnaast vinden we een goede beroepshouding erg belangrijk. Dat zal dus tijdens de gesprekken zeker aan de orde komen.

 26. Begeleiding vanuit school en op de BPV plaats

  Om ervoor te zorgen dat je op je BPV (stage) ook goed wordt begeleid, krijg je op je stage ook een tweetal contactpersonen toegewezen. De BPV begeleider vanuit school en de Praktijkopleider vanuit het bedrijf.

  BPV-begeleider: BPV-begeleider bewaakt jouw rol binnen een LWP en de cijfers die jij haalt. Krijg je een LWP niet op tijd af of haal je onvoldoende cijfers, dan zal hij jou hierop aanspreken. BPV-begeleider onderhoudt de contacten met de praktijkopleider in het leerwerkbedrijf.

  De praktijkopleider: de praktijkopleider begeleidt jouw werkzaamheden in het leerwerkbedrijf en onderhoudt het contact met de praktijkbegeleider op jouw school/opleidingslocatie.

 27. Organisatie van de BPV

 28. Specifieke voorzieningen en of vereisten

  Afhankelijk van de opleiding gelden aanvullende eisen voor bijvoorbeeld veiligheid, werkkleding, aanschaf gereedschappen, laptop of software. Deze aanvullende vereisten worden vóór de start van de opleiding aan jou kenbaar gemaakt.

 29. Studieinformatiepunt (STIP), opleidingsadministratie

  Elke opleiding heeft een “eigen” administratie waar je terecht kunt met allerlei praktische vragen. De administratie is te vinden in ruimte G051 (achter de receptie) en is dagelijks geopend tussen 9.00 – 16.00 uur. Telefonisch is de administratie bereikbaar via de receptie: 088—8507800.

 30. Vertrouwenspersoon

 31. Specifieke afspraken en regels

 32. Geen examenplan beschikbaar
 33. Geen schoolkosten beschikbaar