Landstede - Opleidingen

Signmaking (23258) BOL 2022-2023 Harderwijk, Westeinde 33

 1. Voorwoord Landschap

  Welkom in het Landschap Vormgeving & Entertainment!

  Hier draait het vooral om creativiteit. Je voelt je er thuis als je zelf op het podium wilt staan, de techniek wilt verzorgen om anderen te laten stralen, foto’s, films, websites of drukwerk wilt maken of activiteiten voor andere mensen wilt organiseren.

 2. Het Landschap

  In dit Landschap vind je opleidingen in verschillende richtingen. Beeld, geluid, vormgeving, musical, event, media en journalistiek zijn de ingrediënten in dit Landschap. Samen met jouw talent leer je verrassende en boeiende evenementen te organiseren of creatieve producten te ontwerpen en te bouwen. Creativiteit, enthousiasme, flexibiliteit en improvisatie komen hier goed van pas. Afhankelijk van de richting die je kiest, kan ook de nodige technische kennis nodig zijn.

  Ga voor gedrukt of digitaal
  Ga jij voor mooie en opvallende posters, advertenties en brochures? Ga je liever voor digitaal design? Of wil je beide? In dit Landschap kun je met je grafische talent verschillende kanten op!

  Pakkende inhoud via de juiste media
  Mooie communicatiemiddelen hebben alleen nut als ze ook de juiste boodschap hebben en bij de juiste doelgroepen terecht komen. In dit Landschap kun je leren meedenken over het inzetten van de beste media. Ook leer je goede inhoud te maken voor bijvoorbeeld websites, social media en blogs.

  Leg beelden vast
  Op televisie, internet en in reclame zie je beelden die worden gemaakt door fotografen en audiovisuele (AV) specialisten. Ben jij iemand die goed is in het maken of aanpassen van beelden, zodat ze nóg krachtiger worden? Door te kiezen voor dit Landschap weet je straks alles van foto- en beeldbewerking.

  Sta achter of óp het podium
  Zie jij jezelf op het podium om te acteren, zingen, dansen of muziek te maken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Ervaren en bevlogen docenten helpen je verder te groeien. Ben je liever achter de schermen bezig, in de organisatie of de technische ondersteuning bij een evenement? Ook dan vind je in dit Landschap de juiste voorbereiding.

  Organiseer evenementen en festivals
  Nederland krijgt steeds meer festivals en evenementen voor muziek, film, theater en noem maar op. Ben jij iemand met goede ideeën op dat gebied die toevallig ook een kei is in organiseren? Wij leren je hoe je een festival, feest of evenement tot een succes maakt.

  Landschap
  Bij Landstede MBO gebruiken we andere namen voor de verschillende domeinen, zoals deze door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de MBO Raad zijn vastgesteld. Wij noemen deze domeinen: Landschappen. Het Landschap Vormgeving & Entertainment is er daar één van. Hierin vind je opleidingen die raakvlakken met elkaar hebben. Een soort interessegebied dus.

 3. Leren in het Landschap

  Persoonlijke begeleiding
  Jezelf en elkaar goed leren kennen: dat vinden we belangrijk bij Vormgeving & Entertainment. Daarom krijg je veel persoonlijke begeleiding van vakdocenten met veel praktijkervaring. We bekijken en bespreken je werk regelmatig. We zijn kritisch en daardoor soms confronterend. Maar we willen hetzelfde als jij: jouw toekomstwensen realiseren. Wij helpen je om je talent verder te ontwikkelen en veel ervaring op te doen. Op die manier sta je straks extra stevig in je schoenen. Je krijgt les van vakdocenten die weten waar ze het over hebben en die vaak zelf ook nog in de praktijk werkzaam zijn.

  Volop ruimte voor je eigen ideeën
  Heb je zelf ideeën voor een evenement, theaterproductie, website of ander project? Dan staan we daar natuurlijk ook voor open! We helpen je graag op weg bij het uitvoeren van je ideeën. Bij ons krijg je alle ruimte om te laten zien wie je bent. Bovendien ontdek je zo het beste waar jouw kracht ligt. Met de juiste kennis en tips helpen wij je nóg beter te worden.

  Veel praktijk
  In het Landschap Vormgeving & Entertainment mag je veel oefenen en ervaren. Soms doe je dat met schoolopdrachten. Maar je gaat ook regelmatig aan de slag met opdrachten van echte klanten. Op die manier leer je met opdrachtgevers om te gaan en leer je hoe belangrijk het is om rekening te houden met bijvoorbeeld deadlines, budgetten en promotie.

 4. Welkom

  Welkom

  Op de locatie Harderwijk worden de 3 opleidingen voor Sign aangeboden:

  • Mederwerker Sign niveau 2 duurt 2 jaar. 
  • Allround Signmaker niveau 3 duurt 3 jaar.
  • Signspecialist niveau 4 duurt 4 jaar.

  Landstede MBO heeft de opleidingen ingedeeld in Landschappen. Landschappen zijn gevormd op interesse- en vakgebied. De opleidingen voor Sign vallen binnen het landschap Vormgeving & Entertainment. Dit landschap biedt opleidingen aan in Zwolle en Harderwijk. De opleidingen voor Sign worden alleen in Harderwijk aangeboden. Als student binnen het boeiende landschap Vormgeving & Entertainment ben je creatief, handig en kun je goed samenwerken. Naast de signopleidingen biedt V&E ook de opleiding Allround Mediamaker en Mediavormgeving in Harderwijk aan. 

  In 2019 en 2020 zijn wij als Top-opleiding aangemerkt en daar zijn wij heel trots op.

 5. Visie op de opleiding

  Wij stimuleren studenten een zelfstandige leerhouding aan te nemen. Dit doen we in een inspirerende werkomgeving. De beroepspraktijk en de veranderingen hierin staan centraal. Ons onderwijs is deels geïnspireerd op de MBO Scrum methode. Je werkt met werkbonnen. Door middel van een projectmatige aanpak, coaching en begeleiding maakt de student kennis met zijn of haar talenten. 

 6. Talentvol Ontwikkelen in de opleiding

  MBO Scrum helpt om studenten te leren samenwerken, plannen, presenteren, zelfstandig te worden en verantwoordelijkheid te nemen. Kortom: een professionele beroepshouding. 

 7. Individueel leren en leren in groepen

  Je werkt soms samen aan project en leert dan van en met elkaar. Een individueel leerplan is ook mogelijk. Binnen MBOScrum is er veel ruimte om te exelleren en je eigen tempo te bepalen.  

 8. Overzicht van de opleiding

  Overzicht van de opleiding

  In het kwalificatiedossier van de opleidingen Sign staat beschreven waaraan je moet voldoen aan het einde van de opleiding. Dat staat omschreven in kerntaken die een onderverdeling in werkprocessen hebben. Aan de hand van deze kerntaken en werkprocessen krijg je een beeld van de inhoud van de opleiding. 

  Het kwalificatiedossier is opgebouwd uit een basisdeel, drie profieldelen en keuzedelen.

  Het basisdeel (B1) is zowel voor de Medewerker sign, Allround signmaker als de Signspecialist van toepassing. Voor de Allround signmaker en Signspecialist gelden binnen het basisdeel aanvullende eisen.

  Het profieldeel van de Medewerker sign omvat geen extra kerntaken en werkprocessen daarom bestaat de opleiding voor Medewerker sign uit onderstaande 2 kerntaken en de daarbij behorende werkprocessen.

  Basisdeel voor alle 3 de opleidingen.

  B1-K1 Vervaardigt sign(deel)producten

  B1-K1-W1 Bereidt werkzaamheden voor

  B1-K1-W2 Bereidt opdracht digitaal voor

  B1-K1-W3 Plot, print, graveert en/of freest opdracht

  B1-K1-W4 Werkt sign(deel)producten af en assembleert

  B1-K1-W5 Maakt sign(deel)producten transportklaar

  B1-K1-W6 Voert bestands- en opslagbeheer uit

  B1-K1-W7 Voert opruimwerkzaamheden uit

  B1-K2 Monteert signmateriaal

  B1-K2-W1 Voert transportwerkzaamheden uit

  B1-K2-W2 Bereidt montage voor

  B1-K2-W3 Monteert sign(deel)producten

  B1-K2-W4 Levert sign(deel)producten op Profieldeel Medewerker sign Het profieldeel van de

  Profieldeel Allround signmaker 

  P2-K1 Maakt een ontwerp

  P2-K1-W1 Stelt plan van aanpak op

  P2-K1-W2 Maakt ontwerp

  P2-K1-W3 Levert ontwerp op

  P2-K1-W4 Voert bestands- en opslagbeheer uit

  P2-K2 Voert praktische projectleiding uit

  P2-K2-W1 Bereidt project voor

  P2-K2-W2 Stuurt medewerkers aan

  P2-K2-W3 Begeleidt nieuwe medewerkers/leerlingen

  P2-K2-W4 Bewaakt kwaliteit en voortgang project

  P2-K2-W5 Levert project op

  Profieldeel signmaker 

  P2-K1 Maakt een ontwerp

  P2-K1-W1 Stelt plan van aanpak op

  P2-K1-W2 Maakt ontwerp

  P2-K1-W3 Levert ontwerp op

  P3-K1-W4: Maakt technisch ontwerp

  P3-K1-W5: Voert bestands- en opslagbeheer uit

  P2-K2 Voert praktische projectleiding uit

  P2-K2-W1 Bereidt project voor

  P2-K2-W2 Stuurt medewerkers aan

  P2-K2-W3 Begeleidt nieuwe medewerkers/leerlingen

  P2-K2-W4 Bewaakt kwaliteit en voortgang project

  P2-K2-W5 Levert project op

  Extra profieldeel voor alleen Signspecialist

  P3-K3: Voert activiteiten uit op het gebied van bedrijfsvoering 

  P3-K3-W1: Ziet kansen en benut mogelijkheden om het werk te optimaliseren

  P3-K3-W2: Zet netwerk in en promoot het bedrijf en haar diensten

  P3-K3-W3: Stelt calculaties en offertes op

  P3-K3-W4: Houdt relevante administratie bij

  P3-K3-W5: Koopt materialen en middelen in

  Generieke deel

  In de algemene studiegids van Landstede staat al beschreven hoe we binnen Landstede met de generieke vakken omgaan en welke niveaus van toepassing zijn. Als aanvulling daarop: de lessen Nederlands, rekenen en Engels worden waar mogelijk geïntegreerd in de Leer Werk Prestaties (LWP). Wanneer je bijvoorbeeld de LWP de Ouderavond doet, krijg je voor Nederlands de lessen hoe je daarvoor een mooie uitnodiging schrijft zonder spelfouten.

  Daarnaast zul je ook apart lessen en toetsen krijgen op deze vakgebieden, zodat je zeker weet dat je je vaardigheden op het juiste niveau afrondt. Voor Nederlands en rekenen is dat niveau 2F voor de medewerker Sign en de Allround Signmaker. Voor de Signspecialist is het niveau 3F voor de vakken Nederlands, Engels en rekenen.

  Keuzedelen

  Naast je basisiopleiding en je generieke delen, kies je ook nog een aantal keuzedelen.Aan de kwalificaties Medewerker sign, Allround signmaker en Signspecialist zijn verschillende keuzedelen gekoppeld. Hoeveel dat er zijn hangt af van de duur van een bepaald keuzedeel en de opleiding die je doet. Daarmee kun je zelf je opleiding en diploma een eigen invulling geven en je goed voorbereiden op datgene wat je na je studie bij ons wilt gaan doen. In de loop van het eerste jaar krijg je uitgebreide informatie over welke keuzedelen wij aanbieden en wat en hoe je mag kiezen. De afdeling V&E in Harderwijk biedt minimaal 2 configuraties aan.

  Wil je het kwalificatiedossier bekijken klik dan hier. 

 9. Startprogramma

  We beginnen met een startweek waarin je kennismaakt met je groepsgenoten, docenten en MBOScrum. 

 10. Planning onderwijsprogramma

  Planning onderwijsprogramma

  Je werkt met een vast rooster per schooljaar. Per studiejaar houden we ons aan de 1000 uren norm. 

  Een schooldag is van 9.00 tot 16.00 uur. 

  Het lesrooster wordt verzonden aan iedere klas via teams. 

 11. Vakanties

  Voor schooljaar 2022 - 2023 gelden er de volgende vakanties: 

  • Herfstvakantie: 22-10-'22 t/m 30-10-'22
  • Kerstvakantie: 24-12-'22 t/m 08-01-'23
  • Voorjaarsvakantie: 25-02-'23 t/m 05-03-'23
  • Meivakantie: 29-04-'23 t/m 07-05-'23
  • Zomervakantie: 17-07-'23 t/m 28-08-'23

  Overige vrije dagen: 

  • Paasweekend van 07-04-'23 t/m 10-04-'23
  • Hemelvaartsweekend: 18-05-'23 en 19-05-'23
  • 2e pinksterdag: 29-05-'23

 12. Digitale leeromgeving

  We werken met OneNote (onderdeel van Office 365), daarin staan de opdrachten voor iedere periode. 

  We werken met e-TO, (elektronisch Talentvol ontwikkelen) de digitale leeromgeving van Landstede. Daar kun je de overkoepelende opdrachten per periode vinden, beoordelingen van de BPV (stages) en wordt je studievoortgang bijgehouden middels de leermetergesprekken. 

 13. Trajectlijn

  Deze kan je vinden in e-TO. 

 14. LWP

  Het onderwijs op Landstede wordt vormgegeven in LeerWerkPrestaties (LWP's). Een LWP bestaat uit TWIXX'en. TWIXX'en zijn alle theorielessen, workshops, instructies; zeg maar alles wat te maken heeft met je lessen. Bij V&E in Harderwijk staat een overkoepelende LWP in ETO. De specifieke TWIXX'en bieden wij aan via OneNote. Tijdens de introductieweek zul je hiermee kennismaken.

 15. TWIXX/lesactiviteiten

  Per week zijn er verschillende instructiemomenten. Sommigen zijn verplicht en voor de anderen kun je je inschrijven. Daarnaast kunnen er door het scrumteam ook instructiemomenten aangevraagd worden bij verschillende docenten. 

 16. Individueel leerplan (ILP)

  Het is mogelijk om een individueel leerplan te schrijven wanneer de student afwijkt van het reguliere lesprogramma. Dit kan verschillende redenen hebben. 

 17. Feedback tijdens de LWP

  Tijdens het werken aan de opdrachten krijgt de individuele student feedback van de begeleidende docenten. Tijdens het werken aan projecten wordt de feedback soms aan een team gegeven. 

 18. Coach

  Tijdens de opleiding heb je een coach. De coach is jouw aanspreekpunt bij vragen over de opleiding en studievoortgang. Met je coach heb je leermetergesprekken, waarin je samen bespreekt wat je voortgang is en leerdoelen bedenkt. 

  Vooral tijdens fase 1 van de opleiding helpt je coach je wegwijs te worden in de opleiding en het werken met Talentvol Ontwikkelen. Je kunt bij hem of haar terecht met al je vragen. Soms zijn er coach- activiteiten in de coachgroep, maar daarnaast zul je ook regelmatig een individueel gesprek hebben. In fase 2 van de opleiding zal de coach jou helpen bij het maken van keuzes in je loopbaantraject. Tijdens de afstudeerfase zal de coach ook een belangrijke rol spelen.

  Gedurende je hele opleiding zijn er diverse vakspecialisten die jou begeleiden in het proces vakman/vakvrouw te worden. Ook van deze vakspecialisten krijg je feedback die jou helpen in jouw ontwikkeling.

  Jouw coach heeft o.a. de volgende taken. 
  -          het introduceren van de student in de opleiding;
  -          het aanleren van beroepsvaardigheden;
  -          het bespreken van de beroepsvaardigheden met elke student afzonderlijk
  -          het bijhouden, bespreken en adviseren van de ontwikkeling van de student.  

  Soms loopt het in je studie niet helemaal naar wens. Je coach zal samen met jou kijken welke oplossing dan het beste is. Het SAB (Student, Advies en Begeleiding) kan daarin een steun zijn.

 19. Leermetergesprek/Leerloopbaangesprek

  Een keer per half jaar krijg je een leermetergesprek met je coach. (niet als je op stage bent) Voordat het leermetergesprek plaats vindt heb je door middel van 'rubric' ook jezelf beoordeeld. Deze uitslag neem je mee bij het gesprek. Samen met je coach bespreek je nieuwe leerdoelen.

 20. Contact school, ouders/verzorgers en studenten

  In het eerste leerjaar organiseren we een ouderavond. Deze wordt mede door de studenten georganiseerd.

  Halverwege je studie is er een informatieavond waarin de examinering wordt uitgelegd.

 21. Aanwezigheid, verzuim, ziekte en afmelden, verlof aanvragen

  Iedere ochtend wordt er de aanwezigheid geregistreerd door één docent. Dit wordt verwerkt in het elektronisch systeem van Landstede. Bij veelvuldig ongeoorloofd verzuim melden wij de student bij Leerplicht of RMC. 

  Studenten kunnen zichzelf afmelden bij ziekte of artsbezoek via het studentportaal. Ook verlof kan aangevraagd worden via dit portaal. 

 22. Korte beschrijving van de examinering

  In het laatste jaar van de opleiding laat je in de Proeve van bekwaamheid zien dat je klaar bent om als beginnend beroepsbeoefenaar aan de slag te gaan. Dit is een examen in de vorm van een grote LWP. Het afnemen van de Proeve van bekwaamheid gebeurt zoveel op school als in de praktijk. 

  In ieder leerjaar zijn er informatiebijeenkomsten over examinering waar je wordt geïnformeerd over de actuele examenregels en –afspraken. Met vragen kun je bij je coach of de persoon die verantwoordelijk is voor examinering terecht. Ook kun je informatie vinden op de examen-website: www.veharderwijk.nl/examens 

  Basis voor (onderwijs en) de examinering zijn het Kwalificatiedossier en Kwalificatie-eisen Loopbaan en Burgerschap in het mbo. Aan het einde van je opleiding toetsen we of jij de kerntaken beheerst en dus recht hebt op een diploma. Dit gebeurt bijvoorbeeld door een Proeve van bekwaamheid. Daarnaast zijn er examens voor Landstede Loopbaan en Burgerschap, Nederlands, Engels, Rekenen en je keuzedelen.

  In het examenplan van jouw opleiding vind je het overzicht van de examens die je moet behalen om een diploma te krijgen.

 23. Praktijkleren, BPV, Internationale BPV en andere vormen

  Praktijkleren: tijdens de opleiding zullen er regelmatig opdrachten uit de praktijk langskomen. Je werkt met een echte klant. Dit wordt rustig opgebouwd door de leerjaren heen. 

  BPV: In de onderstaande schema's zie je wanneer je op school bent en wanneer je stage loopt. 

  Internationale BPV: je kunt ook in het buitenland stagelopen. Wanneer je dit wilt doen neem jij tijdens je opleiding contact op met de BPV coördinator. 

 24. Begeleiding vanuit school en op de BPV plaats

  Alle informatie over begeleiding tijdens de BPV door zowel de BPV begeleider als de praktijkopleider kun je vinden op de BPV website: www.veharderwijk.nl/BPV

 25. Specifieke voorzieningen en of vereisten

  Op de afdeling hebben we machines en materialen waarvan je gebruik kunt maken. We raden je aan een eigen laptop te hebben.

  Je zal een werktoolkit moeten aanschaffen. Dat is een heuptasje met gereedschappen welke je nodig hebt voor het uitvoerende werk. Deze kun je bestellen via de MBO webshop. 

  Voor de generiek vakken zijn er licenties nodig. Zie verder het schoolkosten formulier.

 26. Studieinformatiepunt (STIP), opleidingsadministratie

  Er zijn binnen Landstede verschillende punten waar de student zaken moet regelen. Je coach zal je informeren bij wie je moet zijn. 

 27. Vertrouwenspersoon

  Er zijn drie vertrouwenspersonen aanwezig bij Landstede Harderwijk dit zijn Marloes Oldehinkel, Corona Sweere en Wilma Jager. In de algemene informatiegids staat hier meer over geschreven.

 28. Specifieke afspraken en regels

  De regels die gelden in de klas hebben wij geprint en geplakt aan de wand hangen.

  Daarnaast hanteren wij de algemene regels vanuit Landstede. Vanaf 1 augustus 2019 is een belangrijke nieuwe regel de rookvrije school en rookvrij schoolplein.

 29. Geen examenplan beschikbaar
 30. Geen schoolkosten beschikbaar