Landstede - Opleidingen

Voertuigen en mobiele werktuigen (23273) BOL 2022-2023 Harderwijk, Sypel 2

  1. Voorwoord Landschap

    Welkom in het Landschap Techniek & Innovatie!

    Hier vind je bijna al onze technische opleidingen. Van het bewerken van metaal, het aanleggen van elektriciteit, het repareren van auto’s tot het ontwerpen van compleet computergestuurde machines - en alles wat daar tussen zit. Een Landschap met uitstekende baankansen, want Nederland zit te springen om goed opgeleide technici!

  2. Het Landschap

    Metaalbewerking
    Om te beginnen kun je in dit Landschap leren hoe je metaal kunt bewerken. Dit kan een precisieonderdeel voor een machine zijn, maar ook een complete scheepsboeg. Na de opleidingen in de richting Metaalbewerking kun je allerlei soorten metaal snijden, buigen, lassen en noem maar op. We leren je omgaan met traditionele én met computergestuurde machines.

    Installatietechniek
    Je ziet het misschien niet, maar ze zitten overal in de grond en in gebouwen: leidingen voor water, gas, ventilatie, riolering, verwarming, brandblussystemen en duurzame energie. Het uitdenken van deze systemen is vaak behoorlijk uitdagend. En dat geldt ook voor de aanleg ervan!

    Elektrotechniek
    Installeer je liever verlichting, wandcontactdozen, datanetwerken, brandmeldsystemen of bijvoorbeeld beveiligingsnetwerken in woningen of grote gebouwen? Dan kies je elektrotechniek. Hier komen elektrotechniek, elektronica én ICT vaak samen: uitdagend en altijd in ontwikkeling!

    Mechatronica
    Machines nemen steeds vaker het werk van mensen over. Wil jij slimme en veelzijdige apparaten en machines ontwerpen, bouwen of onderhouden? Kies dan voor mechatronica. In dit veelzijdige en superuitdagende vakgebied komen onder andere elektrotechniek, werktuigbouwkunde en ICT samen.

    Autotechniek
    Als autotechnicus zorg jij dat de wereld in beweging blijft. Je houdt personenvoertuigen in topconditie. Dit begint bij het goed onderhouden van de auto's. Als er dan toch wat defect raakt, word jij voorbereid om elk probleem op te lossen. Dit varieert van eenvoudige reparaties tot de meest complexe diagnoses aan zowel mechanische als elektronische systemen.

    Dit Landschap is geschikt voor jou als je technisch inzicht hebt, precies bent en over een flinke dosis doorzettingsvermogen beschikt. Niemand kan zich nog een wereld voorstellen zonder elektriciteit, leidingwater, riolering, telefonie, machines of auto’s. Zo ver hoeft het gelukkig ook nooit te komen, dankzij de beroepen die je kunt uitoefenen na de opleidingen in dit Landschap.

    Bij Landstede MBO gebruiken we andere namen voor de verschillende domeinen, zoals deze door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de MBO Raad zijn vastgesteld. Wij noemen deze domeinen: Landschappen. Het Landschap Techniek & Innovatie is er daar één van. Hierin vind je opleidingen die raakvlakken met elkaar hebben. Een soort interessegebied dus.

  3. Leren in het Landschap

    Techniek is veelzijdiger dan je denkt

    Er zijn heel veel verschillende functies binnen deze sector. Zo kun je aan de slag in de productie, maar je kunt je ook verdiepen in het ontwerpen. In beide gevallen komt je creativiteit je heel goed van pas. Je wordt getraind in technische vaardigheden, leidinggeven, uitvoeren en samenwerken. Techniek is dus meer dan alleen technische dingen doen.

    Breed kennismaken, daarna specialiseren
    De meeste studenten die aan een opleiding binnen dit Landschap beginnen, willen ‘iets met techniek’ doen, maar weten nog niet precies wát. Bij Landstede MBO laten we je eerst breed kennismaken met de mogelijkheden. Gaandeweg kies je steeds meer een specialisatie. Het voordeel is dat je daardoor zeker weet dat je een goede keuze maakt. Bovendien krijg je daardoor een extra brede technische basiskennis.

    Extra certificaten halen?
    Bij ons kun je je diploma aanvullen door naast je opleiding ook extra cursussen te volgen. Zo kun je extra certificaten halen en je bijscholen. Veel certificaten staan hoog aangeschreven binnen de technische markt en geven je extra mogelijkheden op de arbeidsmarkt. 

    Werken met échte opdrachten
    Wij vinden het belangrijk dat je datgene wat je leert ook echt gaat gebruiken. Je voert bij ons dan ook regelmatig opdrachten uit voor bedrijven. Op basis van hun vragen ga je een technisch product ontwerpen, maken en uiteindelijk presenteren. Dit doe je in groepsverband, zodat je ook leert samenwerken.

    Door naar het hbo
    Na een niveau 4-opleiding in dit Landschap kun je doorstromen naar het hoger beroepsonderwijs (hbo). Veel techniekstudenten doen dat. Als jij dat ook wilt, krijg je van ons extra ondersteuning. We geven extra aandacht aan theorievakken en zorgen zo dat je een grotere kans van slagen hebt op het hbo.

  4. Welkom

    Welkom

    Hartelijk welkom bij Landstede en bij de opleiding Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen en Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen.

    In deze gids vind je allerlei informatie over de door jou gekozen opleiding, de voorzieningen waar je gebruik van kunt maken, en welke regels Landstede hanteert om jou en je medestudenten succesvol door deze opleiding te leiden.  

    Wij wensen je een heel prettige en vooral ook leerzame periode op onze locatie toe. 

    Succes met je studie! 

  5. Visie op de opleiding

    De opleiding Voertuigen en mobiele werktuigen heeft oog en respect voor ieder persoon en wil studenten alle mogelijkheden bieden hun talenten te ontwikkelen, waarmee ze worden voorbereid op ‘Succesvol meedoen in de samenleving’. 

    Om aan te sluiten op de arbeidsmarkt moet talent aansluiten op de vraag van het werkveld. Dit doen wij in samenwerking met onze regionale contacten, waarmee wij een brug willen slaan tussen onderwijs, omgeving en samenleving. 

    Door gevarieerd onderwijs en de nieuwste technieken aan te bieden, geven wij onze studenten alle kansen om zich te ontwikkelen tot ‘beginnend beroepsbeoefenaar’. Hiermee willen wij invulling geven aan onze maatschappelijke opdracht. 

  6. Talentvol Ontwikkelen in de opleiding

    Bij Landstede kennen we een eigentijdse manier van leren. Dit noemen we Talentvol ontwikkelen. Samen met jou bekijken we je leertempo, je manier van leren en wat je leert. Dat stemmen we waar mogelijk af op jouw wensen en mogelijkheden, eigenlijk op jouw talenten. Dus ook: langer of korter studeren. Hierover maak je samen met je coach afspraken. Je werkt zowel in groepjes als individueel. De ene keer doe je een workshop, de andere keer volg je een instructie. Je krijgt theorie en voert praktijkopdrachten uit.  

  7. Individueel leren en leren in groepen

    Tijdens realistische praktijkopdrachten werk je zowel individueel als samen met je collega studenten. Op deze manier leer je hoe het er in het bedrijfsleven aan toe gaat. Wij bootsen de werkwijze van het bedrijfsleven zo realistisch mogelijk na. Je leert elkaar ondersteunen waar nodig.

  8. Overzicht van de opleiding

    Overzicht van de opleiding

    De opleiding 

    De beginnende beroepsbeoefenaar heeft een professionele beroepshouding, waarbij hij zorgvuldig, veilig en milieubewust werken hoog in het vaandel heeft staan. Hij heeft een groot verantwoordelijkheidsgevoel met betrekking tot zijn werk en de klant. De beginnende beroepsbeoefenaar wil kwaliteit leveren, werkt kosten- en tijdsbewust. Kenmerkend voor de beroepen is dat de beginnende beroepsbeoefenaar zelfstandig en in teamverband moet kunnen functioneren. Dit vraagt communicatief vermogen. 

    Het kwalificatiedossier voor het middelbaar beroepsonderwijs geeft weer wat de beginnend beroepsbeoefenaar moet kennen en kunnen aan het einde van de mbo-opleiding. 

    Opbouw dossier 

    De beroepsopleiding in het mbo is gebaseerd op een kwalificatie en één of meer keuzedelen.  Keuzedelen hebben tot doel om bovenop de kwalificatie een verdieping of verbreding te leveren bij de toerusting voor de arbeidsmarkt of een extra voorbereiding voor een vervolgopleiding. 

     

    Dit kwalificatiedossier bevat de kwalificatie-eisen voor één of meerdere mbo-beroepen en bestaat uit: 

    1. Het basisdeel (B), dat gevormd wordt door:  

    1. De beroepsspecifieke onderdelen: Dit betreft gemeenschappelijke kerntaken en werkprocessen voor het gehele kwalificatie - dossier. 

    1. De generieke onderdelen: De generieke onderdelen zijn door de landelijke overheid geformuleerd. Het betreft de onderdelen: Nederlandse taal; rekenen; loopbaan en burgerschap; en voor zover het niveau 4 betreft: Engels. 

    1. Het profieldeel (P). Profielen bestaan uit kerntaken (K) en werkprocessen (W) waarop de kwalificaties in dit kwalificatiedossier van elkaar verschillen. 

    Keuzedeel:  

    Tijdens jouw opleiding ga jij een keuze maken in de keuzedelen waarin jij je verder wilt ontwikkelen. 

    Voor de opleiding niveau 2 moet je 480 uren aan keuzedelen volgen. Dit kunnen 2 keuzedelen van 240 uren zijn of 1 keuze deel van 480 uren. Voor de opleiding niveau 3 geldt dat je 720 uren aan keuzedelen volgt, niveau 4 kent een keuzedeelverplichting van 960 uur. 

    Welke keuzedelen jij wilt gaan volgen, ga je in overleg met je coach bepalen. 

  9. Startprogramma

    Bij de start van je opleiding wordt jou een introductieprogramma aangeboden. Naast kennismaking met je medestudenten zullen we jou de benodigde informatie geven over je opleiding. Je leert de werkplaats en elkaar kennen door nuttige en leuke activiteiten. Na het introductieprogramma ben je bekend met de werkwijze van de opleiding en heb je kennis gemaakt met je coach en docenten.

  10. Planning onderwijsprogramma

    Planning onderwijsprogramma

    Versneld mbo 
    Hoe lang jouw opleiding duurt, hangt af van hoe snel je leert. Je kunt een opleiding bij Landstede MBO verkorten wanneer je sneller het gewenste niveau hebt bereikt. Heb je een havo-diploma? Of zit je in het eerste jaar van het hbo, maar wil je overstappen naar een mbo-opleiding? Informeer dan bij de desbetreffende opleiding of het Landschap naar de mogelijkheden om versneld jouw mbo-diploma te halen! 

    BOL of BBL                                                                                                                        
    BBL staat voor beroepsbegeleidende leerweg. Daarbij heb je een betaalde baan. Je werkt minimaal 24 uur per week in een erkend leerbedrijf en je gaat gemiddeld één dag per week naar school. 

    BOL staat voor beroepsopleidende leerweg (is school + stage) Bij Landstede MBO noemen we stage ook wel beroepspraktijkvorming (BPV). Je loopt 1 of 2 dagen in de week stage, afhankelijk van het leerjaar waarin je zit.

  11. Herontwerptool

    In de herontwerptool vind je een overzicht van het aantal les- en BPV-uren dat in een opleiding gegeven wordt. Je kunt deze vinden door op de volgende link te klikken:

    Basis technicus voertuigen en mobiele werktuigen (niveau 2, autotechnicus): Ontwerp - Educator

    Allround technicus voertuigen en mobiele werktuigen (niveau 3, eerste autotechnicus): Ontwerp - Educator

  12. Vakanties

    Vakanties 

    Herfstvakantie 

    24 oktober t/m 28 oktober 2022

    Kerstvakantie 

    26 december 2022 t/m 6 januari 2023

    Voorjaarsvakantie 

    27 februari t/m 3 maart 2023

    Meivakantie 

    24 april t/m 5 mei 2023

    Zomervakantie 

    17 juli t/m 25 augustus 2023

  13. Digitale leeromgeving

    Om voor jou leren eenvoudig en uitdagend te maken, gebruik je naast de theorieboeken ook een digitale lesmethode.

    Om je schoolprestaties inzichtelijk te maken, gebruiken wij het systeem e-TO (Elektronisch Talentvol Ontwikkelen). In Microsoft Teams heb je toegang tot een digitale ruimte waarin je alleen of samen met anderen aan opdrachten kunt werken. Met Microsoft Teams kun je ook op afstand contact houden met je coach en docenten. In de praktijk werk je met echte werkplaats software.

    Tijdens het startprogramma krijg je informatie over hoe in te loggen en te werken met e-TO, Microsoft Teams, digitale lesmethode en werkplaats software.

  14. Trajectlijn

  15. LWP

    Gedurende de opleiding krijg je LWP's (Leer Werk Prestaties). Een LWP bestaat uit diverse werkplaatsopdrachten. De werkplaatsopdrachten bereiden jou voor op het examen en het werken in de autowerkplaats. Aan het einde van de LWP kijk je met jouw coach terug op hoe jij je LWP hebt doorlopen. Hierover ontvang je dan feedback.

  16. TWIXX/lesactiviteiten

    Om de LWP's met succes te kunnen afronden krijg je werkplaatsopdrachten (TWIXX-en). Dit kunnen theorielessen, instructies, vaardigheidstrainingen of workshops zijn. 

  17. Individueel leerplan (ILP)

    Samen met je coach maak je een individueel leerplan (ILP). Dit ILP beschrijft:

    • Wat je gaat leren – de LWP’s
    • Hoe je gaat leren – de TWIXX
    • Wanneer één en ander wordt uitgevoerd - tijdspad

  18. Feedback tijdens de LWP

  19. Coach

    Om ervoor te zorgen dat jij je opleiding succesvol afrondt, word je binnen de opleiding intensief begeleid. De begeleiding bij Landstede gebeurt grotendeels door de coach. De coach houdt in de gaten of jij lekker in je vel zit en of jij het leuk vindt op school. Heb jij problemen met het leren dan kun je bij hem terecht. Gaat het persoonlijk niet zo fijn met je, dan is hij de aangewezen persoon om naar toe te stappen. De coach zal jou regelmatig persoonlijk spreken om te informeren hoe het met jou en jouw opleiding gaat.

    De coach is altijd jouw eerste aanspreekpunt. Indien nodig helpt hij jou om extra ondersteuning te krijgen bij bijvoorbeeld het Studiecentrum of het Student Advies en Begeleiding (SAB). Bij het Studiecentrum kun je terecht voor bijlessen. Bij het SAB voor andere vragen.

  20. Leermetergesprek/Leerloopbaangesprek

    Minimaal 1 x per periode heb je met je coach een voortgangsgesprek. Tijdens dit gesprek wordt gekeken naar jouw ontwikkeling aan de hand van de feedback die je hebt ontvangen aan het einde van een periode. Dit voortgangsgesprek geeft inzicht in jouw voortgang en maakt het mogelijk om leerdoelen voor de volgende periode vast te stellen. Deze leerdoelen stel je op en bespreek met je coach en vormen het uitgangspunt voor de nieuwe periode.

  21. Contact school, ouders/verzorgers en studenten

    Landstede en de opleiding hebben op verschillende manieren contact met jou en je ouders of voogd; jij als student bent voor ons echter het eerste aanspreekpunt. Wij verwachten van jou dat jij de voortgang op school met je ouders/voogd bespreekt. Als wij dit noodzakelijk vinden, nemen wij contact op met je ouders/voogd (en na toestemming van jou als je ouder bent dan 16 jaar). Dit doen we bijvoorbeeld als er zorg ontstaat over de voortgang van jouw studie/opleiding.

    In het eerste jaar van de opleiding houden wij ouderavonden om jouw ouder/voogd nader kennis te laten maken met de opleiding. Ook worden er in dit eerste jaar iedere periode voortgangsgesprekken met  je gehouden; de resultaten en jouw ontwikkelpunten worden naar jou en je ouders/voogd  teruggekoppeld.

    Uiteraard staat het je ouders ook vrij om contact met de opleiding op te nemen; dit kan op ieder moment in het jaar. Dit contact verloopt in de eerste plaats via jouw coach.

  22. Aanwezigheid, verzuim, ziekte en afmelden, verlof aanvragen

    Landstede verwacht dat je deelneemt aan alle les-, buitenschoolse- en BPV-activiteiten. Daarbij wordt jouw aan- en afwezigheid geregistreerd. Bij registratie van afwezigheid wordt onderscheid gemaakt tussen geoorloofd en ongeoorloofd verzuim.

    Je kunt zelf in Eduarte (aanwezigheidsregistratie) een absentiemelding aanmaken in verband met ziekte (op de dag zelf voor 08.30 uur) of een bezoek aan een arts of andere medische zorg (2 dagen van tevoren, bij spoed op de dag zelf voor 08.30 uur). Ook kun je in Eduarte verlof aanvragen voor bijvoorbeeld het bijwonen van een bruiloft of het doen van een rijexamen.

    Als je afwezig bent zonder opgaaf van reden zal er in eerste instantie door jouw coach met jou en je ouders/voogd contact worden opgenomen. Je overtreedt dan namelijk de leerplichtwet. De school is wettelijk verplicht jouw verzuim (meer dan 16 klokuur in 4 weken) te melden bij de afdeling Leerplicht/RMC van jouw gemeente.

  23. Korte beschrijving van de examinering

    Basis voor de examinering is het Kwalificatiedossier van de opleiding. Aan het einde van je opleiding toetsen we of jij de kerntaken beheerst en dus recht hebt op een diploma. Dit gebeurt bijvoorbeeld door één of meerdere proeven van bekwaamheid (PvB). Daarnaast zijn er examens voor Nederlands, Rekenen, eventueel Engels en voor de door jou gekozen keuzedelen.

    In het examenplan van jouw opleiding vind je het overzicht van de examens die je moet behalen om een diploma te krijgen.

    Examinering Beroepsbekwaamheid

    Het is belangrijk dat de examens jouw werkzaamheden in de garage simuleren. Daarom beoordeelt jouw leermeester je op verschillende aspecten binnen het werkveld. Vervolgens laat je in een Proeve van Bekwaamheid zien of je de benodigde beroepscompetenties voldoende beheerst. De examens plannen we in wanneer jij en je leermeester aangeven dat je er klaar voor bent. Zo kun jij de opleiding op jouw eigen tempo doorlopen!

  24. Werkwijze en procedure

    Werkwijze

    Met de Proeve van Bekwaamheid (PvB) kun je laten zien dat je beroepsbekwaam bent voor jouw vakgebied. De PvB voer je uit in een gesimuleerde omgeving.

    Procedure

    Jouw opleiding bestaat uit meerdere kerntaken. Kerntaken sluit je af met een PvB. Via je coach ontvang je de deelnemersversie van het examen (voor zover deze vooraf ingezien mag worden). De coach legt je uit hoe jij jezelf kunt voorbereiden op de PVB en hoe je de PvB met succes af kunt ronden. In de aanloop naar een PVB werk je aan de ontwikkeling van jouw kerntaken door het uitvoeren van LWP’s, het volgen van TWIXX-en en het lopen van BPV. Zodra jij je voldoende ontwikkeld hebt op een kerntaak, overleg je met je coach en vraag je een examen aan.

    Naast een PvB kan het zijn dat er nog andere examens gedaan moeten worden voor het behalen van je diploma.

    Recht op Inzage Examens

    Je hebt het recht op inzage in het examenwerk om te kijken of de correctie goed is gebeurd. Dat geldt voor alle examens met uitzondering van de centraal ontwikkelde examens van CITO. Je hebt hier 10 werkdagen, na bekendmaking van het resultaat, de tijd voor. Wanneer je het niet eens bent met de beoordeling/het besluit, kun je een schriftelijk bezwaarschrift indienen bij de examencommissie (DEC3). In het examenreglement staat dit beschreven.

    Archivering examendossier

    Voor iedere student is er een eigen examendossier waarin alle examinerende producten worden gearchiveerd. Jouw examendossier is in beheer bij het examenbureau. Het gaat om alle examenonderdelen die voorkomen in het examenplan, aangevuld met de BPV-onderdelen.

    De volgende bewijsstukken worden door de opleiding bewaard na het behalen van het diploma:

    1. Examenopbrengsten: beoordelingen, akkoordformulieren, uitslagformulieren van alle proeven van bekwaamheid.
    2. Onderliggende bewijsstukken van de PvB's (met andere woorden alle gemaakte opdrachten die beoordeeld zijn voor het voldoen aan de proeven van bekwaamheid). Er zijn situaties denkbaar dat bepaalde examenwerkstukken niet opgeslagen kunnen worden. Als alternatief valt dan te denken aan foto’s, videoregistraties of een uitgebreid beoordelingsprotocol dat voldoende inzicht geeft in wat het examenresultaat was en wat de beoordeling inhield. Jouw opleiding legt dit voor aan de Examencommissie DEC3
    3. Van het portfolio LLB worden alleen de beoordelingsformulieren van het verzamelportfolio in het examendossier bewaard.
    4. De BPV-beoordeling(en) en urenverantwoordingsformulieren (ondertekend door het BPV-bedrijf).
    De resultaten van taal- en rekenexamens worden niet in het examendossier gearchiveerd, maar in TOA en/of bij CITO.

  25. Praktijkleren, BPV, Internationale BPV en andere vormen

    Voor het leren van een beroep is leren in de praktijk erg belangrijk. Al vanaf het eerste jaar maak je kennis met de praktijk van het beroep waarvoor je leert.

    Door de werkzaamheden die je doet, werk je net als op school aan je ontwikkeling. Je beschrijft welke opdrachten en taken je uitvoert en je kijkt welke LWP's en Twixx-en daarbij horen. Je bespreekt met je praktijkbegeleider / leermeester wat en hoe je het gedaan hebt. Daarnaast vinden we een goede beroepshouding erg belangrijk. Dat zal dus tijdens de gesprekken zeker aan de orde komen.

    Voordat je op BPV gaat, word je hierop voorbereid. Je zoekt naar een erkend bedrijf. Deze vind je op www.stagemarkt.nl of op de site van de Samenwerkingsorganisatie Beroepsonderwijs en Bedrijfsleven (SBB) www.s-bb.nl. Wanneer je zelf een adres hebt gevonden, wordt bekeken of het adres een erkende BPV-plek is. Als het betreffende bedrijf / instelling nog niet erkend is, wordt er een aanvraag ingediend. Je hoort dan zo snel mogelijk of je hier je BPV kunt doen.

    Specifieke situatie: Indien je een buitenlandse stage hebt gevonden, bespreek je dit eerst met je coach. Hij verwijst je door naar de coördinator internationalisering.

    Je kunt alleen op BPV bij een erkend leerbedrijf! Je levert op tijd de gegevens van het bedrijf aan (minimaal 15 dagen voor aanvang van de BPV) zodat er op school een beroepspraktijkvorming-overeenkomst (BPVO) gemaakt kan worden. Deze kan dus alleen worden opgemaakt als het leerbedrijf erkend is. De BPVO ontvang je via e-mail en deze kun je digitaal ondertekenen met een muis of een touchscreen. Nadat jij deze hebt ondertekend, wordt de BPVO automatisch doorgestuurd naar de contactpersoon van het BPV-bedrijf. Zodra de BPVO ook door het bedrijf digitaal is ondertekend, ontvang jij hiervan een melding. Pas wanneer alle partijen hebben ondertekend en alle exemplaren op school zijn ingeleverd, kun je starten met de BPV.

    Zonder deze beroepspraktijkovereenkomst kun je niet op BPV, ben je niet verzekerd en tellen de uren niet mee als BPV-uren.

  26. Begeleiding vanuit school en op de BPV plaats

    Om ervoor te zorgen dat je op je BPV (stage) ook goed wordt begeleid, krijg je tijdens de opleiding een tweetal contactpersonen toegewezen. De BPV-begeleider/coach vanuit school en de Praktijkopleider/ leermeester vanuit het bedrijf.

    BPV-begeleider: BPV-begeleider bewaakt jouw rol binnen een LWP en de cijfers die jij haalt. Krijg je een LWP niet op tijd af of haal je onvoldoende cijfers, dan zal hij jou hierop aanspreken. BPV-begeleider onderhoudt de contacten met de praktijkopleider in het leerwerkbedrijf.

    De praktijkopleider: de praktijkopleider/leermeester begeleidt jouw werkzaamheden in het leerwerkbedrijf en onderhoudt het contact met de BPV-begeleider op jouw school/opleidingslocatie.

  27. Organisatie van de BPV

  28. Specifieke voorzieningen en of vereisten

    Afhankelijk van de opleiding gelden aanvullende eisen voor bijvoorbeeld veiligheid, werkkleding, aanschaf gereedschappen, laptop of software. Deze aanvullende vereisten worden vóór de start van de opleiding aan jou kenbaar gemaakt.

  29. Studieinformatiepunt (STIP), opleidingsadministratie

    Elke opleiding heeft een “eigen” administratie waar je terecht kunt met allerlei praktische vragen. De administratie is te vinden in ruimte G051 (achter de receptie) en is dagelijks geopend tussen 9.00 – 16.00 uur. Telefonisch is de administratie bereikbaar via de receptie: 088—8507800.

  30. Vertrouwenspersoon

    Je kunt in de algemene informatiegids lezen wat de vertrouwenspersoon voor je kan betekenen.

  31. Specifieke afspraken en regels

  32. Geen examenplan beschikbaar