Landstede - Opleidingen

Bediening (23081) BOL 2022-2023 Zwolle, Rechterland 1

  1. Voorwoord Landschap

    Welkom in het Landschap Vrij & Gastvrij!

  2. Het Landschap

    Ben jij iemand die wil dat mensen plezier hebben en zorgeloos genieten? Die mensen actief wil maken, een lekkere maaltijd wil serveren, hen wil informeren of begeleiden? In het Landschap Vrij & Gastvrij vind jij jouw opleiding door te kiezen voor facilitaire dienstverlening, horeca, recreatie, toerisme of luchtvaartdienstverlening.

    Landschap
    Bij Landstede MBO gebruiken we andere namen voor de verschillende domeinen, zoals deze door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de MBO Raad zijn vastgesteld. Wij noemen deze domeinen: Landschappen. Het Landschap Vrij & Gastvrij is er daar één van. Hierin vind je opleidingen die raakvlakken met elkaar hebben. Een soort interessegebied dus.

  3. Leren in het Landschap

    Landstede Restaurants
    In Harderwijk en Zwolle beschikken we over eigen restaurants, gerund door studenten. Je bent samen met je medestudenten verantwoordelijk voor de hele gang van zaken in het restaurant. Denk hierbij aan koken, bedienen en afwassen. Ook promotie, bestellingen, reserveringen, facilitaire planning en financiële zaken komen aan de orde. Zo leer je direct in en van de praktijk!

    Hotel Lumen
    Hotel Lumen is een hotel met 125 luxe kamers en suites. Het is gevestigd in het PEC Zwolle stadion. Hier word je regelmatig ingezet achter de receptie, in de lounge of in het restaurant. Je wordt begeleid door professionals uit het bedrijfsleven en door coaches van Landstede MBO. Daarmee zorgen we ervoor dat theorie en praktijk naadloos op elkaar aansluiten, zodat jij na het behalen van je diploma meer kans hebt op een baan!

    Het Luchthavenplein: een ultieme vorm van praktijkleren
    De opleiding Luchtvaartdienstverlener beschikt over een unieke praktijklesruimte die uit drie lokalen bestaat: een KLM-Boeing 747-400 met businessclass- en economyclass-ruimtes, een pantry, toiletten en bagageruimtes in het vliegtuig, een vertrekhalruimte met incheckbalie en ruimte voor beveiligingscontroles en servicedesks, een nog te bouwen baristobar en andere luchthaven-gerelateerde zaken. Met dit nieuwe en moderne luchthavenplein bieden we prachtig praktijkonderwijs waar het bedrijfsleven een grote rol in speelt. Lessen volgen en examen doen in en rondom een echte Boeing 747-400, dat is een ervaring die je niet wilt missen!

    Samenwerking met het bedrijfsleven
    Landstede MBO heeft uiteenlopende partners waar je leerwerkervaring kunt opdoen. Denk aan gerenommeerde theaters en restaurants, conferentiecentra, wellness- en beautyoorden, campings, reisbureaus en interessante (top)sportorganisaties. Maar ook bekende pretparken en evenementencentra behoren tot het netwerk. Verder hebben we de meest uiteenlopende stagebedrijven in binnen- en buitenland.

    Derde leerweg
    Mbo-opleidingen kunnen ook aangeboden worden in de derde leerweg (OVO=overig onderwijs). De opleiding is op dezelfde wijze vormgegeven als andere mbo-opleidingen. Het verschil is dat de derde leerweg geen wettelijk vastgestelde urennorm of studieduur kent en de student de opleiding zelf moet betalen (particulier onderwijs). Veelal wordt deze opleiding gevolgd door volwassenen. Ook Vrij & Gastvrij biedt deze mogelijkheid aan. Neem voor meer informatie contact met ons op: 0800-0245666 of info@landstede.nl

  4. Welkom

    Welkom

    Leuk dat je gekozen hebt voor onze opleiding! In de landschapsgids in de OER heb je al kunnen lezen waarvoor we opleiden. In deze opleidingsgids krijg je meer gedetailleerde informatie over jouw opleiding op de locatie waar jij deze gaat volgen. Ook voor je ouder(s) of verzorger(s) is deze informatie interessant zodat zij weten voor welke studierichting jij gaat. 

    Gegevens Schooldirectie: Tom Valk (directeur)  

    Gegevens Teamleider: Ben Baar (teamleider Vrij & Gastvrij) 

    Tel.nr: 088 8508428 Natasja Schuijt (managementassistente) 

    Locatie opleiding: Rechterland 1 

  5. Visie op de opleiding

    Vanuit Christelijke inspiratie laat Landstede Groep zich leiden door vijf waarden: 

    Ontwikkelen, ontmoeting zoeken, persoonsvorming, grenzen verleggen, betrokken zijn. 

    Missie & visie Team Horeca 

    We willen studenten opleiden die hun eigen leerweg, vooral vanuit een intrinsieke motivatie, bepalen en die vakmensen willen worden voor de regionale Horecabranche in de volle breedte. Onze studenten zijn in staat om hun kwaliteiten te benoemen en in te zetten en zijn ook in staat om hun vak uit te oefenen in een context waarin er wordt samengewerkt met andere disciplines. 

    Dit willen we bereiken door ons onderwijs aan te bieden op een contextrijke en inspirerende locatie, waarbij we enerzijds in staat zijn onze gastvrije functie goed uit te oefenen en anderzijds ook de verbinding kunnen leggen met andere branches en studenten. We willen daarbij onze kleinschaligheid, vakkundigheid en persoonlijke benadering inzetten om de studenten zo goed mogelijk te begeleiden in hun proces naar het vakmanschap in de branche en hun functioneren in de maatschappij. 

  6. Talentvol Ontwikkelen in de opleiding

    Alles wat er in en om de schoolse omgeving gebeurt, staat helemaal in het teken van de talentenontwikkeling van de student. Vanuit dit oogpunt gebruiken wij in het leerproces zoveel mogelijk de input van zowel het individu als de klas als geheel. Hierdoor is de student het middelpunt van de belangstelling. 

    Parallel aan de talentontwikkeling loopt een planmatige ontwikkeling van de student in de lessencyclus. Hierbij willen wij er zeker van zijn dat een student door de periodes heen alle verschillende vaardigheden en competenties heeft geoefend en kennis heeft verworven. Zodoende is de benodigde basis geborgd. 

    Respect 

    Een basis (voor)waarde voor de talentontwikkeling en de praktische uitvoering van het vak door de studenten in het (leer)bedrijf en op school. We gaan respectvol om met elkaar en met de omgeving. Hierdoor hopen wij dan ook wederzijds respect te ontvangen van alle betrokken partijen en de juiste houding bij studenten te stimuleren. 

    We gaan respectvol om met elkaar, respecteren de verschillende culturen, geaardheid en we zijn maatschappelijk betrokken. We laten de student zijn wie hij/zij is! 

    Ontmoeting 

    De ontmoeting tussen alle betrokkenen in het leerproces van de student is een essentie van het onderwijs binnen ons team. In deze ontmoeting krijgt de student erkenning en een groeiend positief zelfbeeld. Een ander aspect van ontmoeting is dat wij in ruime mate aandacht schenken aan de integratie tussen de verschillende vakgebieden en niveaus. 

    Zingeving 

    Doormiddel van LLB-lessen over cultuur en het stilstaan bij de achtergrond van de belangrijkste (feest)dagen in onze samenleving komen wij samen met de studenten tot zingeving. 

    Volgende vragen kunnen daarbij centraal staan: Wat is het doel van jouw leven? Hoe ga je om met elkaar? Wie ben je? Waar ga je voor? Wat is ethiek? Wat zijn jouw normen en waarden? En wat zijn de normen en waarden van Landstede? 

    Op teamniveau leven wij het motto “Uit werkplezier ontstaat werkplezier” na. Hieruit komt tevreden personeel naar voren. Deze voelbare tevredenheid werkt door op studenten. Zingeving in optima forma. 

    Verantwoordelijkheid 

    De verantwoordelijkheid hebben wij in eerste instantie voor de student. Het bestaat uit het bieden van een veilige leerwerkplek. Hiervoor maken wij heldere afspraken met alle betrokken partijen en met elkaar. 

    We zullen ons bewust moeten zijn dat we eerlijk naar elkaar en onszelf blijven. Ook hebben wij de verantwoordelijkheid om ervoor te zorgen dat wij als team gemotiveerd blijven. 

    Hiervoor willen wij gastdocenten inschakelen, zelf op de hoogte blijven van de ontwikkelingen in het werkveld en in gesprek blijven met elkaar. Daardoor leren wij van en met elkaar. En worden wij de lerende organisatie die wij willen zijn. Deze attitude zal uitstralen op studenten en zodoende hopen wij een krachtig voorbeeld te zijn. 

    Groei – Ontwikkeling - Waardering – Respect - Passie voor het vak - Passie voor het onderwijs 

    Talentvol Ontwikkeling in de opleiding  

    We willen je de opleiding bieden die het best bij jou past en waarin jij al je talenten kunt ontwikkelen. Ons onderwijs heet Talentvol Ontwikkelen. 
     
    Talent moet ontdekt kunnen worden en de ruimte krijgen om te groeien. Landstede noemt dat Talentvol Ontwikkelen. Het betekent dat je op zoek gaat naar wat je talenten zijn. Wie ben jij, waar ben je goed in, wat kan en wil jij daar mee en op welke manier? De opleiding helpt je bij het ontwikkelen van je talent, door grenzen te verleggen, elkaar te ontmoeten en door te werken aan een brede persoonlijke ontwikkeling. 

  7. Individueel leren en leren in groepen

    Tijdens de opleiding leer je zelfstandig en in groepen. Je werkt aan theorie- en praktijkopdrachten aan de hand van een individueel leerplan (ILP). Het ILP maakt een belangrijk onderdeel uit van de Landstede-visie Talentvol Ontwikkelen. Elke student heeft een coach die je begeleidt tijdens je opleiding. 

  8. Overzicht van de opleiding

    Overzicht van de opleiding

    De opleiding bestaat uit een aantal periodes. Per jaar zijn er vier periodes die ongeveer even  lang zijn. 
    Een opleiding bestaat uit een Basisdeel en bij niveau 3 en 4 ook uit een Profieldeel. Voor alle niveaus zijn er keuzedelen.  
    niveau 2 duurt 2 jaar en bestaat uit het Basisdeel 
    niveau 3 is een 3 jarige opleiding. Deze bestaat uit het Basisdeel plus Profieldeel P2 
    niveau 4 is een 3 jarige opleiding. Deze bestaat uit het Basisdeel plus Profieldeel P4 

    Basisdeel: 

    B1-K1:  Werkt in de bediening 

    • W1:  Voert voorbereidende werkzaamheden uit 

    • W2:  Neemt reserveringen aan 

    • W3:  Ontvangt gasten 

    • W4:  Adviseert gasten en neemt de bestelling op 

    • W5:  Maakt dranken serveer gereed 

    • W6:  Serveert de bestelling en ruimt af 

    • W7:  Creëert en onderhoudt de sfeer 

    • W8:  Rekent de bestelling(en) af en neemt afscheid 

    • W9:  Voert afrondende werkzaamheden uit 

    • W10:  Werkt met de kassa 

    B1-K2:  Bewaakt de voorraad 

    • W1:  Controleert de voorraad 

    • W2:  Ontvangt en controleert de bestelling 

    • W3:  Pakt de bestelling uit en slaat deze op 

    Profieldelen

    P2:  Zelfstandig werkend gastheer/-vrouw 

    P2-K1:  Bestelt en beheert de voorraad 

    • W1:  Bestelt de voorraad 

    • W2:  Reclameert foute levering bij de leverancier 

    • W3:  Beheert de opslag van de voorraad 

    P2-K2:  Doet voorstellen voor de samenstelling van de menu- en drankenkaart 

    • W1:  Verzamelt informatie 

    • W2:  Doet voorstellen voor de menukaart 

    P2-K3:  Geeft leiding en voert beheerstaken uit 

    • W1:  Bewaakt het sociaal-hygiënisch beleid 

    • W2:  Instrueert en begeleidt lerende medewerkers 

    • W3:  Voert informele en ondersteunt bij formele gesprekken met lerende medewerkers 

    P4:  Leidinggevende bediening 

    P4-K1:  Bestelt en beheert de voorraad 

    • W1:  Vraagt offertes op en selecteert leveranciers 

    • W2:  Bestelt de voorraad 

    • W3:  Reclameert foute levering bij de leverancier 

    • W4:  Beheert de opslag van de voorraad 

    P4-K2:  Doet voorstellen voor de samenstelling van de menu- en drankenkaart 

    • W1:  Verzamelt informatie 

    • W2:  Stelt de menukaart op 

    • W3:  Selecteert dranken 

    • W4:  Levert een bijdrage aan de ontwikkeling van het gastvrijheidsconcept en bewaakt deze 

    • W5:  Signaleert en beoordeelt trends en ontwikkelingen 

    P4-K3:  Geeft leiding en voert beheerstaken uit 

    • W1:  Bewaakt het sociaal hygiënisch beleid 

    • W2:  Maakt een operationeel plan 

    • W3:  Plant en verdeelt de werkzaamheden 

    • W4:  Begroot financiën 

    • W5:  Bewaakt financiën 

    • W6:  Stuurt medewerkers aan 

    • P4-K3-W7:  Voert intern formele gesprekken 

    Keuzedelen:  

    Naast je Basisdeel, Profieldeel en je Generieke deel, kies je ook nog een aantal Keuzedelen. Hoeveel dat er zijn, hangt af van de duur van een bepaald Keuzedeel. In ieder geval besteed je 480/720 studiebelastingsuren aan Keuzedelen. Daarmee kun je zelf je opleiding en diploma verdiepen en verbreden en je zo goed voorbereiden op datgene wat je na je studie wilt gaan doen. In het begin van het eerste jaar krijg je uitgebreide informatie over welke Keuzedelen wij aanbieden en wat en hoe je mag kiezen. 
     
    Het volgen en examineren van het Keuzedeel is verplicht. Het aanbod Keuzedelen wordt per cursusjaar vastgesteld, tussentijds kunnen er Keuzedelen worden toegevoegd. Dit heeft te maken met het doel van Keuzedelen. Bij te weinig deelnemers mag de school beslissen een andere Keuzedeel aan te bieden. Vanaf cohort 2020 tellen de resultaten van je Keuzedelen mee voor het behalen van je diploma. 

    Generieke deel  

    In de algemene studiegids van Landstede staat al beschreven hoe we binnen Landstede met de generieke vakken omgaan en welke niveaus van toepassing zijn. Als aanvulling daarop: de lessen Nederlands, rekenen en Engels worden waar mogelijk geïntegreerd in de Leer Werk Prestaties (zie hieronder). 
    Daarnaast zal je ook apart lessen en toetsen krijgen op deze vakgebieden, zodat je zeker weet dat je je vaardigheden op het juiste niveau afrondt. Het rekenexamen gaat vanaf 1 augustus 2022 meetellen voor de diplomering van studenten van cohort 2022 e.v. Studenten moeten dan voor rekenen minimaal een 5 halen, op voorwaarde dat zij voor Nederlands (en voor niveau 4 ook voor Engels) een 6 halen. 

    Niveau 2 

    Niveau 3 

    Niveau 4 

    Rekenen 

    MBO 2 

    MBO 3 

    MBO 4 

    Nederlands 

    2 F 

    2 F 

    3 F 

    Niveau 2 

    Niveau 3 

    Niveau 4 

    Generiek 

    Branche 

    Generiek 

    Branche 

    Generiek 

    Branche 

    Engels 

    Lezen  

    B1 

    Luisteren 

    B1 

    Spreken  

    A2 

    A2 

    B1 

    Gesprekken  

    A1 

    A2 

    A2 

    B1 

    Schrijven  

    A2 

    Duits  

    Lezen  

    Luisteren 

    Spreken  

    A2 

    Gesprekken  

    A1 

    A2 

    Schrijven  

    Landstede Loopbaan en Burgerschap 

    We werken op school ook aan je persoonlijke groei, je loopbaan en aan burgerschap door het maken van opdrachten en het uitvoeren van projecten tijdens je opleiding. Je leert niet alleen voor een beroep maar je woont ook in een buurt, dorp of stad. Daarom werk je tijdens je opleiding aan dit ‘burgerschap’. 
     
    Op school bereiden we je ook voor op jouw loopbaan. We helpen je bijvoorbeeld bij het maken van keuzes. We kijken samen naar wie je bent, wat je kan en wat je wilt. We onderzoeken samen waar je enthousiast van wordt, welke talenten je hebt (ontdekt) en wat dit betekent voor je toekomstige werk en/of een vervolgstudie en wie je daarbij kan helpen. 
     
    Van alle activiteiten die je in het kader van Landstede, Loopbaan en Burgerschap uitvoert moet je bewijzen verzamelen en die vervolgens in je (digitale) portfolio bewaren. Die resultaten tellen mee voor je studievoortgang. Tijdens je opleiding krijg je uitleg. 

    Vrije invulling evenementen en projecten 

    Tijdens je opleiding is het de bedoeling dat je gaat participeren in verschillende evenementen, projecten en wedstrijden. Voorbeelden hiervan kunnen zijn dat je gaat ondersteunen/deelnemen aan bij open dagen, beurzen, bevrijdingsfestival, Skills etc. De invulling voor deze participatie mag je zelf (of in samenspraak met je coach) kiezen.  

  9. Startprogramma

    Het eerste jaar van je opleiding start je met introductiedagen. Tijdens deze dagen maak je kennis met je klas en met je coach. Je krijgt praktische informatie over je opleiding, leert op creatieve wijze je school en nieuwe docenten kennen én je neemt deel aan de mbo Bruisdag, speciaal voor álle nieuwe mbo-ers in Zwolle. Gedurende de eerste periode van je opleiding volg je een startprogramma waarin je kennismaakt met het werkveld. 

  10. Planning onderwijsprogramma

    Planning onderwijsprogramma

    Per leerjaar worden 1000 klokuren onderwijs aangeboden. Deze uren zijn verdeeld over school, BPV (stage) en opdrachten waar je thuis aan moet werken. Het schooljaar is verdeeld in 4 perioden van ongeveer 8 á 9 weken en wordt afgesloten met 2 projectweken. 

    Pagina-einde 

    Per periode krijg je een nieuw rooster. 

    In het 1e, 2e & (bij niv. 3/4) 3e jaar loop je 1 periode BPV (stage) per schooljaar. 

  11. Vakanties

    Het vakantierooster kun je inzien via Connect. In de BPV-periodes kunnen je vakanties afwijken van de reguliere geplande vakanties.  

  12. Digitale leeromgeving

    In je digitale leeromgeving wordt alles over je ontwikkeling door zowel jezelf als je coach tijdens de opleiding bijgehouden. Wij noemen deze digitale leeromgeving e-TO. Deze afkorting staat voor; Elektronisch Talentvol Ontwikkelen. In deze digitale leeromgeving kun je alles vinden over je individuele leerplan, de kluis met examens, de notities van coachings- en begeleidingsgesprekken. 

    Je krijgt een Landstede e-mailadres. We werken alleen via het studentenportaal en via je Landstede-e-mailadres. Via het studentenportaal kun je softwarematige programma’s en oplossingen vinden en alle informatie omtrent examinering. Hier kun je dus alles vinden wat je nodig hebt voor je opleiding. 

    Tijdens je coachles krijg je uitleg over hoe je hiermee kunt werken. Belangrijk is dat je een goedwerkende laptop met MS-Office pakket hebt. 

  13. Trajectlijn

    n de trajectlijn staat alles beschreven in de verschillende fases van je opleiding over wat je moet weten aan kennis en vaardigheden. Tijdens de leermetergesprekken met je coach, bekijk je met je coach in welke fase je van je opleiding zit: beginners, gevorderd of beroep bekwaam. De trajectlijnen geven je inzicht in je opleiding en worden gebruikt om te kijken hoe ver je bent met leren in je opleiding. 

  14. LWP

    Gedurende de opleiding krijg je LWP’s (Leer Werk-Prestaties). Een LWP is een omschrijving van een uitgebreide opdracht die je uit gaat voeren. Binnen jouw opleiding werk je een aantal LWP’s uit die jou helpen te ontwikkelen tot een beginnend beroepsbeoefenaar. Een LWP heeft altijd een afronding.  
     
    Gedurende de LWP reflecteer je op je eigen handelen. Daarnaast ontvang je dan feedback van de LWP-begeleider en deze wordt vastgelegd in e-TO. Je kijkt vervolgens terug op hoe jij jouw LWP hebt doorlopen. Hierover ontvang je dan feedback op je proces en je product, dat verwerkt wordt in E-TO, de digitale leeromgeving van Landstede. Je reflecteert in e-TO zelf op deze feedback door een verslag hierover te schrijven. 

  15. TWIXX/lesactiviteiten

    Een TWIXX is onderdeel van een LWP en is een afkorting voor alles wat je nodig hebt om een LWP goed af te ronden: Training; Workshop; Instructie & XX staan voor alle overige lesactiviteiten. 

  16. Individueel leerplan (ILP)

    In e-TO staat een tabblad genaamd Individueel Leer-Plan. In dit ILP staan de LWP’s per periode waaraan je gaat werken. 

  17. Feedback tijdens de LWP

    Tijdens je opleiding kun je feedback vragen en/of ontvangen op je gemaakt werk. Deze feedback is van wezenlijk belang voor jou ontwikkeling in het vak en opleiding. Je kunt deze feedback vergaren door je gemaakte werk aan te bieden aan de begeleidende docenten. Daarnaast zijn er ook bepaalde uren op je rooster waarbij je feedback kunt vragen/krijgen. 

  18. Coach

    Tijdens de opleiding heb je een coach. De coach is jouw aanspreekpunt bij vragen over de opleiding en studievoortgang. Je coach begeleidt je ook in jouw persoonlijke ontwikkeling en helpt je bij je studieloopbaan. 

    De coach is altijd je eerste aanspreekpunt voor (hulp)vragen en opmerkingen.  

    Het kan zijn dat je soms wat extra ondersteuning nodig hebt. Dit kan met behulp van ons studiecentrum. Hier kun je hulp vragen met betrekking tot huiswerk, talen en plannen. 

    Extra begeleiding – SAB (Student Advies Bureau)  

    Soms loopt het in je studie niet helemaal naar wens. Samen met jou zal de coach kijken welke oplossing dan voor jou het beste is. Een studentadviseur van het SAB (Student Advies en Begeleiding) kan daarin ook een steun zijn op het gebied van psychische problemen of loopbaanadvies. Ook is er extra begeleiding mogelijk op het gebied van studievaardigheden, beroepsvaardigheden en/of sociale vaardigheden. Dit vindt plaats in het Studiecentrum. 

  19. Leermetergesprek/Leerloopbaangesprek

    Tijdens je opleiding heb je meerdere leermetergesprekken. Je kijkt dan terug op de voorgaande periode. Samen met de coach bespreek je dan je ontwikkeling, leerpunten, planning en studievoortgang. Al deze gesprekken worden vastgelegd in e-TO en zijn voor jou dus inzichtelijk. Zelf ben je verantwoordelijk voor je voortgang en je gaat zelf dus ook je ontwikkeling in e-TO aangeven. 

  20. Contact school, ouders/verzorgers en studenten

    Jouw coach is voor jou en je ouders het eerste aanspreekpunt. Er worden diverse oudercontactmomenten georganiseerd om het contact daar waar nodig te onderhouden.  

    De docenten communiceren met jullie via de Landstede mail, via EduArte en/of Microsoft Teams. Wij werken niet via een WhatsApp groep i.v.m. de privacywetgeving. 

  21. Aanwezigheid, verzuim, ziekte en afmelden, verlof aanvragen

    Via het studentenportaal kun je je via de tegel EduArte afmelden, ziekmelden, speciaal verlof aanvragen en meer zaken regelen als je boven de 18 bent. Voor de minderjarigen zijn het je ouders/verzorgers die je moeten afmelden. Ook is daar je aanwezigheid te controleren. 

  22. Korte beschrijving van de examinering

    De coach, docent en student bepalen samen, volgens de onderwijsvisie van Landstede, het moment waarop de student gaat examineren. Dit gebeurt volgens de ingevulde leermeter. Voor de generieke vakken zijn voorwaarden omschreven – deze voorwaarden worden aan de start van het eerste schooljaar met je gedeeld door coach/generieke docenten. 
     
    Basis voor de examinering is het Kwalificatiedossier, de kwalificatie-eisen Loopbaan en Burgerschap en de Keuzedelen. Daarnaast moet je aan de generieke kwalificatie-eisen van Nederlands, Rekenen en evt. een of meerdere moderne vreemde talen voldoen. Aan het einde van je opleiding checken we of jij de kerntaken van je beroep beheerst, alle onderdelen voor de generieke vakken geëxamineerd hebt en voor Loopbaan en Burgerschap je portfolio op orde hebt. Ook de Keuzedelen maken onderdeel uit van de examinering.  
     
    De student is zelf verantwoordelijk voor het bijhouden van eigen voortgang. Enkele voorbeelden hiervan zijn het inschrijven voor examens, het onderbouwen van de leermeter, inleveren van de BPV-uren, etc.  
     
    Aan het einde van de opleiding checken wij of alle onderdelen in de kluis van jouw studie dashboard (Eto) zijn ingevuld en voldoen aan de zak-/slaagregeling van je opleiding. Als dat zo is, heb je recht op een diploma! 

  23. Werkwijze en procedure

    De examenstukken, Proeven van Bekwaamheid, toetsen en dergelijke, worden door het Examenbureau bewaard in jouw diplomadossier (tot 18 maanden na het behalen van je diploma). Je kunt voor het einde van die termijn een verzoek indienen bij het Examenbureau voor teruggave van de examenstukken. Doe je dat niet, dan worden de examenstukken vernietigd. 

    Voor een groot deel van jouw examens wordt er gewerkt met een online omgeving. Dit is de website examenwerk.praktijkbeoordelen.nl. Tijdens je BPV werk je ook met deze online omgeving, maar dan in het ontwikkelingsgerichte deel.  

  24. Praktijkleren, BPV, Internationale BPV en andere vormen

    Voor het leren van een beroep is leren in de praktijk erg belangrijk. Al in het eerste jaar maak je kennis met de praktijk van het beroep waarvoor je leert. Je wordt voorbereid op de BPV (beroepspraktijkvorming) die je in je eerste leerjaar start. In het eerste leerjaar ga jij je oriënteren op de mogelijkheden die er zijn en ga je bijvoorbeeld oefenen met het schrijven van een sollicitatiebrief of het voeren van een sollicitatiegesprek. Je gaat dan zoeken naar een geschikte BPV-plek. 
     
    Je ontvangt in die periode BPV-opdrachten waarin precies beschreven staat hoe het allemaal in z’n werk gaat en wat er van je verwacht wordt in de BPV. Tijdens de BPV word je begeleid door iemand van het BPV-bedrijf (de praktijkbegeleider) en iemand van school. Je begeleider van school bezoekt je op je BPV-bedrijf. Er zijn ook terugkomdagen. Je bent dan een dag op school om bijv. je ervaringen met je medestudenten te delen. Op het bedrijf draai je als ‘bijna echte’ werknemer mee. Je werkt in een team met collega’s en doet waar mogelijk mee aan werkoverleg etc. Dat betekent dat je meedraait in de bedrijfscultuur en dat jij je houdt aan de in dat bedrijf geldende regels en afspraken, bijvoorbeeld het aanvragen van vakantie en vrije dagen. Je leert op die manier de echte praktijk goed kennen.  

    Vanaf de tweede leerjaar is het mogelijk om je stage te doen in het buitenland, dit is altijd een bijzondere en zeer leerzame periode. In overleg met de BPV-coördinator helpt hij je een juiste land en bedrijf te vinden welke geschikt voor je zijn. Dit noemen we Internationale BPV. Voor het deelnemen aan een IBPV moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden kun je vinden op Connect 

  25. Begeleiding vanuit school en op de BPV plaats

    Door de werkzaamheden die je doet, werk je net als op school ook aan je trajectlijnen. Je beschrijft welke opdrachten en taken je uitvoert en je kijkt welke trajectlijnen daarbij horen. Je bespreekt met je praktijkbegeleider wat en hoe je het gedaan hebt. Daarnaast vinden we een goede beroepshouding erg belangrijk. Dat zal dus tijdens de gesprekken zeker aan de orde komen. Er vinden tussen jou en je praktijkbegeleider regelmatig gesprekken plaats waarin besproken wordt hoe het gaat en wat je leerpunten zijn. Aan het eind van de BPV is er een gesprek met de praktijkbegeleider en de begeleider van school, afhankelijk van de stagelocatie is dat door middel van een bezoek of een video call. Ook wordt er een digitaal begeleidingssysteem gebruikt om de voortgang te meten. 

  26. Organisatie van de BPV

    Je wordt van tevoren goed voorbereid voor je BPV. Je gaat op zoek naar een bedrijf en gaat solliciteren, hierbij is uiteraard begeleiding van school en wordt dit op school al voorbereid. Zo weet je precies hoe het allemaal in z’n werk gaat en wat er van je verwacht wordt in de BPV. Tijdens de BPV word je begeleid door iemand van het BPV-bedrijf (de praktijkbegeleider) en iemand van school. Je begeleider van school bezoekt je op je BPV-bedrijf. Er zijn ook terugkomdagen. Je bent dan een dag op school om bijv. je ervaringen met je medestudenten te delen. Op het bedrijf draai je als bijna echte werknemer mee. Je werkt in een team met collega’s en doet waar mogelijk mee aan werkoverleg etc. Dat betekent dat je meedraait in de bedrijfscultuur en dat je je houdt aan de in dat bedrijf geldende regels en afspraken, bij bijvoorbeeld het aanvragen van vakantie en vrije dagen. Je leert op die manier de echte praktijk goed kennen.  
    Ook wordt er een digitaal begeleidingssysteem gebruikt om de voortgang te meten. 

    In het onderstaande tabel zijn de verdeling van de stageperiode tijdens je opleiding. 

    Stageperiode  

      

    Periode  

    Aantal weken 

    Leerjaar 1 

    Periode 3 

    +/-10 

    Leerjaar 2 

    Periode 2 

    +/-10 

    Leerjaar 3 

    Periode 1 

    Om aan je BPV-periode te mogen starten wordt er voorafgaand aan jou stageperiode een afspraak ingepland door je coach. Tijdens dit gesprek wordt er gekeken naar jouw kennis, houding, vaardigheden en voortgang. Jouw aanwezigheid, houding, actieve deelname aan je opleiding en voortgang zijn bepalend voor deelname aan de BPV. 

  27. Specifieke voorzieningen en of vereisten

    Voor het beoefenen van je vak is het belangrijk te voldoen aan bepaalde vereisten. Dit noemen we ook wel beroepshouding. Jij hebt gekozen voor een beroepsopleiding. Daarmee is het belangrijk tijdens deze opleiding een professionele beroepshouding te laten zien. 

    Naast de beroepshouding die is beschreven in het kwalificatiedossier hebben wij als opleidingsteam ook onze verwachtingen voor een prettig schoolklimaat. Deze verwachtingen worden tijdens de startperiode met jou gecommuniceerd. In het algemeen verwachten wij van een ieder dat hij of zij zich tijdens de opleiding professioneel, respectvol en begripvol gedraagt tegenover andere studenten, docenten of ieder ander, en daarbij de verwachtingen of huisregels die geldig zijn op de opleiding naleeft. Zo werken wij met ons allen in een veilige en prettige leer- en werkomgeving. 

  28. Studieinformatiepunt (STIP), opleidingsadministratie

    De administratie voor jouw opleiding is te vinden aan het Rechterland 1, op de eerste etage bij het STIP 

    Op dit moment is de contactpersoon: Mevr. Hetty Beens 

    Email: hbeens@landstede.nl 

  29. Vertrouwenspersoon

    Je kunt in de algemene informatiegids lezen wat onze vertrouwenspersoon voor je kan betekenen.  

    Op de locaties hangen foto’s van de vertrouwenspersonen. Je kunt ook altijd vragen bij het STIP of bij je coach wie dit is.   

    Voor onze opleiding is/zijn de vertrouwensperso(o)n(en) op dit moment: 

  30. Specifieke afspraken en regels

    Om een beroep te kunnen uitoefenen, is toch een aantal regels nodig om zo effectief mogelijk te werk gaan.  Het is toch erg belangrijk om regels te hebben en deze na te komen. Omdat wij jullie opleiden voor de toekomst hebben we ook een aantal regels op een rij gezet die wij erg belangrijk vinden: 

    • Elke student moet een kluis huren aan het begin van het schooljaar (vraag aan je coach); 

    • Tijdens elke praktijkles dien jij je volledige vakkleding aan te hebben die je aan het begin van je opleiding hebt aangeschaft. Daarnaast dien je alle attributen die je nodig hebt om je vak uit te oefenen bij je te hebben; 

    • In alle lessen heb je het juiste boek bij je, op verzoek van je docent. Iedere student heeft sowieso een digitaal account; 

    • Elke dag heb je jouw laptop inclusief oplader bij je tijdens de theoretisch vakken; 

    • In de verschillende praktijkruimtes moet je voldoen aan specifieke regels; zie deze via de link SPECIFIEKE REGELS 

  31. Geen schoolkosten beschikbaar