Landstede - Opleidingen

Mediamaken (23237) BOL 2022-2023 Harderwijk, Westeinde 33

  1. Voorwoord Landschap

    Welkom in het Landschap Vormgeving & Entertainment!

    Hier draait het vooral om creativiteit. Je voelt je er thuis als je zelf op het podium wilt staan, de techniek wilt verzorgen om anderen te laten stralen, foto’s, films, websites of drukwerk wilt maken of activiteiten voor andere mensen wilt organiseren.

  2. Het Landschap

    In dit Landschap vind je opleidingen in verschillende richtingen. Beeld, geluid, vormgeving, musical, event, media en journalistiek zijn de ingrediënten in dit Landschap. Samen met jouw talent leer je verrassende en boeiende evenementen te organiseren of creatieve producten te ontwerpen en te bouwen. Creativiteit, enthousiasme, flexibiliteit en improvisatie komen hier goed van pas. Afhankelijk van de richting die je kiest, kan ook de nodige technische kennis nodig zijn.

    Ga voor gedrukt of digitaal
    Ga jij voor mooie en opvallende posters, advertenties en brochures? Ga je liever voor digitaal design? Of wil je beide? In dit Landschap kun je met je grafische talent verschillende kanten op!

    Pakkende inhoud via de juiste media
    Mooie communicatiemiddelen hebben alleen nut als ze ook de juiste boodschap hebben en bij de juiste doelgroepen terecht komen. In dit Landschap kun je leren meedenken over het inzetten van de beste media. Ook leer je goede inhoud te maken voor bijvoorbeeld websites, social media en blogs.

    Leg beelden vast
    Op televisie, internet en in reclame zie je beelden die worden gemaakt door fotografen en audiovisuele (AV) specialisten. Ben jij iemand die goed is in het maken of aanpassen van beelden, zodat ze nóg krachtiger worden? Door te kiezen voor dit Landschap weet je straks alles van foto- en beeldbewerking.

    Sta achter of óp het podium
    Zie jij jezelf op het podium om te acteren, zingen, dansen of muziek te maken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Ervaren en bevlogen docenten helpen je verder te groeien. Ben je liever achter de schermen bezig, in de organisatie of de technische ondersteuning bij een evenement? Ook dan vind je in dit Landschap de juiste voorbereiding.

    Organiseer evenementen en festivals
    Nederland krijgt steeds meer festivals en evenementen voor muziek, film, theater en noem maar op. Ben jij iemand met goede ideeën op dat gebied die toevallig ook een kei is in organiseren? Wij leren je hoe je een festival, feest of evenement tot een succes maakt.

    Landschap
    Bij Landstede MBO gebruiken we andere namen voor de verschillende domeinen, zoals deze door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de MBO Raad zijn vastgesteld. Wij noemen deze domeinen: Landschappen. Het Landschap Vormgeving & Entertainment is er daar één van. Hierin vind je opleidingen die raakvlakken met elkaar hebben. Een soort interessegebied dus.

  3. Leren in het Landschap

    Persoonlijke begeleiding
    Jezelf en elkaar goed leren kennen: dat vinden we belangrijk bij Vormgeving & Entertainment. Daarom krijg je veel persoonlijke begeleiding van vakdocenten met veel praktijkervaring. We bekijken en bespreken je werk regelmatig. We zijn kritisch en daardoor soms confronterend. Maar we willen hetzelfde als jij: jouw toekomstwensen realiseren. Wij helpen je om je talent verder te ontwikkelen en veel ervaring op te doen. Op die manier sta je straks extra stevig in je schoenen. Je krijgt les van vakdocenten die weten waar ze het over hebben en die vaak zelf ook nog in de praktijk werkzaam zijn.

    Volop ruimte voor je eigen ideeën
    Heb je zelf ideeën voor een evenement, theaterproductie, website of ander project? Dan staan we daar natuurlijk ook voor open! We helpen je graag op weg bij het uitvoeren van je ideeën. Bij ons krijg je alle ruimte om te laten zien wie je bent. Bovendien ontdek je zo het beste waar jouw kracht ligt. Met de juiste kennis en tips helpen wij je nóg beter te worden.

    Veel praktijk
    In het Landschap Vormgeving & Entertainment mag je veel oefenen en ervaren. Soms doe je dat met schoolopdrachten. Maar je gaat ook regelmatig aan de slag met opdrachten van echte klanten. Op die manier leer je met opdrachtgevers om te gaan en leer je hoe belangrijk het is om rekening te houden met bijvoorbeeld deadlines, budgetten en promotie.

  4. Welkom

    Welkom

    Landstede MBO heeft de opleidingen ingedeeld in Landschappen. Landschappen zijn gevormd op interesse- en vakgebied. De opleiding Allround Mediamaker valt binnen het landschap Vormgeving & Entertainment. Dit landschap biedt opleidingen aan in Zwolle en Harderwijk. Allround Mediamaker wordt alleen in Harderwijk aangeboden. Als student binnen het boeiende landschap Vormgeving & Entertainment ben je creatief, handig en kun je goed samenwerken. Naast Allround Mediamaker biedt V&E ook Medewerker Sign, Allround Signmaker, Signspecialist en Mediavormgeving in Harderwijk aan. 

  5. Visie op de opleiding

    Wij stimuleren studenten een zelfstandige leerhouding aan te nemen. Dit doen we in een inspirerende werkomgeving. De beroepspraktijk en de veranderingen hierin staan centraal. Wij gebruiken de MBO Scrum methode. Door middel van een projectmatige aanpak, coaching en begeleiding maakt de student kennis met zijn of haar talenten. 

  6. Talentvol Ontwikkelen in de opleiding

    MBO Scrum helpt om studenten te leren samenwerken, plannen, presenteren, zelfstandig te worden en verantwoordelijkheid te nemen. Kortom: een professionele beroepshouding. 

    De student is onderdeel van het scrumteam. De teams worden ingedeeld naar ondersteuningsbehoeften.

  7. Individueel leren en leren in groepen

    Je leert van en met elkaar in je scrumteam. Een individueel leerplan is ook mogelijk. Binnen MBOScrum is er veel ruimte om te exelleren en je eigen tempo te bepalen.  

  8. Overzicht van de opleiding

    Overzicht van de opleiding

    In het kwalificatiedossier van de opleiding Allround Mediamaker staat beschreven waaraan je moet voldoen aan het einde van de opleiding. Deze bestaat uit een basisdeel en twee kerntaken die een onderverdeling in werkprocessen hebben. Aan de hand van deze kerntaken en werkprocessen krijg je een beeld van de inhoud van de opleiding. De kwalificatie Allround Mediamaker bestaat uit 2 kerntaken met daaronder in totaal 7 werkprocessen:

    Kerntaak B1 K1:  Verricht voorbereidende werkzaamheden voor een media-uiting

    Werkproces B1 K1 W1: Organiseert (eigen) werkzaamheden en werkplek

    Werkproces B1 K1 W2: Bespreekt de ingekaderde opdracht

    Werkproces B1 K1 W3: Maakt een voorstel voor de media-uiting

    Kerntaak B1 K2:  Realiseert media-uiting

    Werkproces B1 K2 W1: Verzamelt en controleert bestanden en content

    Werkproces B1 K2 W2: Bewerkt en maakt bestanden en content

    Werkproces B1 K2 W3: Maakt de media-uiting op

    Werkproces B1 K2 W4: Rondt zijn opdracht af

    Voor het Profieldeel zijn er voor deze opleiding geen extra kerntaken en werkprocessen.

    Generieke deel

    In de algemene studiegids van Landstede staat beschreven hoe we binnen Landstede met de generieke vakken omgaan en welke niveaus van toepassing zijn. Als aanvulling daarop: de lessen Nederlands, rekenen en Engels worden waar mogelijk geïntegreerd in de Leer Werk Prestaties, afgekort LWP. Wanneer je bijvoorbeeld de LWP de Ouderavond doet, krijg je voor Nederlands de lessen hoe je daarvoor een mooie uitnodiging schrijft zonder spelfouten.

    Daarnaast zul je ook apart lessen en toetsen krijgen op deze vakgebieden, zodat je zeker weet dat je je vaardigheden op het juiste niveau afrondt. Voor Nederlands en rekenen is dat niveau 2F.

    Keuzedelen

    Naast je basisiopleiding en je generieke delen, kies je ook nog een aantal keuzedelen. Hoeveel dat er zijn hangt af van de duur van een bepaald keuzedeel. In ieder geval besteedt je 720 studiebelastingsuren aan keuzedelen. Daarmee kun je zelf je opleiding en diploma een eigen invulling geven en je goed voorbereiden op datgene wat je na je studie bij ons wilt gaan doen. In de loop van het eerste jaar krijg je uitgebreide informatie over welke keuzedelen wij aanbieden en wat en hoe je mag kiezen.

    Klik op deze link als je het kwalificatiedossier wil inzien. 

  9. Startprogramma

    We beginnen met een startweek waarin je kennismaakt met je groepsgenoten, docenten en MBOScrum. 

  10. Planning onderwijsprogramma

    Planning onderwijsprogramma

    Je werkt met een vast rooster per schooljaar. Ieder schooljaar bestaat uit 4 periodes. De periodes bestaan uit 10 lesweken. Per studiejaar houden we ons aan de 1000 uren norm. 

    Een schooldag is van 9.00 tot 16.00 uur. 

    Het lesrooster wordt verzonden aan iedere klas via teams. 

  11. Vakanties

    Voor schooljaar 2022 - 2023 gelden er de volgende vakanties: 

    • Herfstvakantie: 22-10-'22 t/m 30-10-'22
    • Kerstvakantie: 24-12-'22 t/m 08-01-'23
    • Voorjaarsvakantie: 25-02-'23 t/m 05-03-'23
    • Meivakantie: 29-04-'23 t/m 07-05-'23
    • Zomervakantie: 17-07-'23 t/m 28-08-'23 

    Overige vrije dagen: 

    • Paasweekend van 07-04-'23 t/m 10-04-'23
    • Hemelvaartsweekend: 18-05-'23 en 19-05-'23
    • 2e pinksterdag: 29-05-'23

  12. Digitale leeromgeving

    We werken met OneNote (onderdeel van Office 365), daarin staan de opdrachten voor iedere periode. 

    We werken met e-TO, (elektronisch Talentvol ontwikkelen) de digitale leeromgeving van Landstede. Daar kun je de overkoepelende opdrachten per periode vinden, beoordelingen van de BPV (stages) en wordt je studievoortgang bijgehouden middels de leermetergesprekken. 

  13. Trajectlijn

    Deze kan je vinden in e-TO. 

  14. LWP

    Het onderwijs op Landstede wordt vormgegeven in LeerWerkPrestaties (LWP's). Een LWP bestaat uit TWIXX'en. TWIXX'en zijn alle theorielessen, workshops, instructies; zeg maar alles wat te maken heeft met je lessen. Bij V&E in Harderwijk staat een overkoepelende LWP in ETO. De specifieke TWIXX'en bieden wij aan via OneNote. Tijdens de introductieweek zul je hiermee kennismaken.

  15. TWIXX/lesactiviteiten

    Per week zijn er verschillende instructiemomenten. Sommigen zijn verplicht en voor de anderen kun je je inschrijven. Daarnaast kunnen er door het scrumteam ook instructiemomenten aangevraagd worden bij verschillende docenten. 

  16. Individueel leerplan (ILP)

    Het is mogelijk om een individueel leerplan te schrijven wanneer de student afwijkt van het reguliere lesprogramma. Dit kan verschillende redenen hebben. 

  17. Feedback tijdens de LWP

    Tijdens het werken aan de opdrachten krijgt zowel de individuele student als het scrumteam feedback van de begeleidende docenten. Daarnaast is er één keer per twee weken een evaluatiemoment met het scrumteam en de procescoach. 

  18. Coach

    Tijdens de opleiding heb je een coach. De coach is jouw aanspreekpunt bij vragen over de opleiding en studievoortgang. Met je coach heb je leermetergesprekken, waarin je samen bespreekt wat je voortgang is en leerdoelen bedenkt. 

    Vooral tijdens fase 1 van de opleiding helpt je coach je wegwijs te worden in de opleiding en het werken met Talentvol Ontwikkelen. Je kunt bij hem of haar terecht met al je vragen. Soms zijn er coach- activiteiten in de coachgroep, maar daarnaast zul je ook regelmatig een individueel gesprek hebben. In fase 2 van de opleiding zal de coach jou helpen bij het maken van keuzes in je loopbaantraject. Tijdens de afstudeerfase zal de coach ook een belangrijke rol spelen.

    Gedurende je hele opleiding zijn er diverse vakspecialisten die jou begeleiden in het proces vakman/vakvrouw te worden. Ook van deze vakspecialisten krijg je feedback die jou helpen in jouw ontwikkeling.

    Jouw coach heeft o.a. de volgende taken. 
    -          het introduceren van de student in de opleiding;
    -          het aanleren van beroepsvaardigheden;
    -          het bespreken van de beroepsvaardigheden met elke student afzonderlijk
    -          het bijhouden, bespreken en adviseren van de ontwikkeling van de student.  

    Soms loopt het in je studie niet helemaal naar wens. Je coach zal samen met jou kijken welke oplossing dan het beste is. Het SAB (Student, Advies en Begeleiding) kan daarin een steun zijn.

  19. Leermetergesprek/Leerloopbaangesprek

    Een keer per half jaar krijg je een leermetergesprek met je coach. Voordat het leermetergesprek plaats vindt heb je door middel van 'rubric' ook jezelf beoordeeld. Deze uitslag neem je mee bij het gesprek. Samen met je coach bespreek je nieuwe leerdoelen.

  20. Contact school, ouders/verzorgers en studenten

    In het eerste leerjaar organiseren we een ouderavond. Deze wordt mede door de studenten georganiseerd.

    Halverwege je studie is er een informatieavond waarin de examinering wordt uitgelegd.

  21. Aanwezigheid, verzuim, ziekte en afmelden, verlof aanvragen

    Iedere ochtend wordt er de aanwezigheid geregistreerd door één docent. Dit wordt verwerkt in het elektronisch systeem van Landstede. Bij veelvuldig ongeoorloofd verzuim melden wij de student bij Leerplicht of RMC. 

    Studenten kunnen zichzelf afmelden bij ziekte of artsbezoek via het studentportaal. Ook verlof kan aangevraagd worden via dit portaal. 

  22. Korte beschrijving van de examinering

    In het laatste jaar van de opleiding laat je in de Proeve van bekwaamheid zien dat je klaar bent om als beginnend beroepsbeoefenaar aan de slag te gaan. Dit is een examen in de vorm van een grote LWP. Het afnemen van de Proeve van bekwaamheid gebeurt zoveel op school als in de praktijk. 

    In ieder leerjaar zijn er informatiebijeenkomsten over examinering waar je wordt geïnformeerd over de actuele examenregels en –afspraken. Met vragen kun je bij je coach of de persoon die verantwoordelijk is voor examinering terecht. Ook kun je informatie vinden op de examen-website: www.veharderwijk.nl/examens 

    Basis voor (onderwijs en) de examinering zijn het Kwalificatiedossier en Kwalificatie-eisen Loopbaan en Burgerschap in het mbo. Aan het einde van je opleiding toetsen we of jij de kerntaken beheerst en dus recht hebt op een diploma. Dit gebeurt bijvoorbeeld door een Proeve van bekwaamheid. Daarnaast zijn er examens voor Landstede Loopbaan en Burgerschap, Nederlands, Engels, Rekenen en je keuzedelen.

    In het examenplan van jouw opleiding vind je het overzicht van de examens die je moet behalen om een diploma te krijgen.

  23. Praktijkleren, BPV, Internationale BPV en andere vormen

    Praktijkleren: tijdens de opleiding zullen er regelmatig opdrachten uit de praktijk langskomen. Je werkt met een echte klant. Dit wordt rustig opgebouwd door de leerjaren heen. 

    BPV: In de onderstaande schema's zie je wanneer je op school bent en wanneer je stage loopt. 

    Internationale BPV: je kunt ook in het buitenland stagelopen. Wanneer je dit wilt doen neem jij tijdens je opleiding contact op met de BPV coördinator. 

  24. Begeleiding vanuit school en op de BPV plaats

    Alle informatie over begeleiding tijdens de BPV door zowel de BPV begeleider als de praktijkopleider kun je vinden op de BPV website: www.veharderwijk.nl/BPV

  25. Specifieke voorzieningen en of vereisten

    Wij raden nieuwe studenten (van alle opleidingen) sterk aan om voor het begin van hun opleiding een notebook aan te schaffen. Tijdens de opleiding werken studenten gemiddeld 75% van de tijd op een computer. 

    Microsoft Office 365
    Tijdens de opleiding zullen studenten onder andere werken met de programma's van Microsoft Office. Aan het begin van de opleiding wordt deze software gratis beschikbaar gesteld aan alle Landstede-studenten. Studenten krijgen kosteloos de beschikking over de Office-suite met Live-account en de daarbij behorende faciliteiten zoals Outlook, OneDrive, Word, Excel, PowerPoint en OneNote.

    In de introductieweek krijg je meer informatie over de installatie van dit pakket.

    Adobe Creative Cloud (CC)
    Zoals aangegeven bij de informatie over de aanschaf van een notebook zul je tijdens de opleiding veelvuldig gebruik maken van de Adobe CC software. Deze software moet je zelf aanschaffen. 

    Ook voor de generieke vakken zijn er licenties nodig. Zie verder het schoolkosten formulier.

  26. Studieinformatiepunt (STIP), opleidingsadministratie

    Er zijn binnen Landstede verschillende punten waar de student zaken moet regelen. Je coach zal je informeren bij wie je moet zijn. 

  27. Vertrouwenspersoon

    Er zijn drie vertrouwenspersonen aanwezig bij Landstede Harderwijk dit zijn Marloes Oldehinkel, Corona Sweere en Wilma Jager. In de algemene informatiegids staat hier meer over geschreven.

  28. Specifieke afspraken en regels

    De regels die gelden in de klas hebben wij geprint en geplakt aan de wand hangen.

    Daarnaast hanteren wij de algemene regels vanuit Landstede. Vanaf 1 augustus 2019 is een belangrijke nieuwe regel de rookvrije school en rookvrij schoolplein.

  29. Geen examenplan beschikbaar
  30. Geen schoolkosten beschikbaar