Landstede - Opleidingen

AV-productie (23294) BOL 2022-2023 Zwolle, Stadionplein 12

 1. Voorwoord Landschap

  Welkom in het Landschap Vormgeving & Entertainment!

  Hier draait het vooral om creativiteit. Je voelt je er thuis als je zelf op het podium wilt staan, de techniek wilt verzorgen om anderen te laten stralen, foto’s, films, websites of drukwerk wilt maken of activiteiten voor andere mensen wilt organiseren.

 2. Het Landschap

  In dit Landschap vind je opleidingen in verschillende richtingen. Beeld, geluid, vormgeving, musical, event, media en journalistiek zijn de ingrediënten in dit Landschap. Samen met jouw talent leer je verrassende en boeiende evenementen te organiseren of creatieve producten te ontwerpen en te bouwen. Creativiteit, enthousiasme, flexibiliteit en improvisatie komen hier goed van pas. Afhankelijk van de richting die je kiest, kan ook de nodige technische kennis nodig zijn.

  Ga voor gedrukt of digitaal
  Ga jij voor mooie en opvallende posters, advertenties en brochures? Ga je liever voor digitaal design? Of wil je beide? In dit Landschap kun je met je grafische talent verschillende kanten op!

  Pakkende inhoud via de juiste media
  Mooie communicatiemiddelen hebben alleen nut als ze ook de juiste boodschap hebben en bij de juiste doelgroepen terecht komen. In dit Landschap kun je leren meedenken over het inzetten van de beste media. Ook leer je goede inhoud te maken voor bijvoorbeeld websites, social media en blogs.

  Leg beelden vast
  Op televisie, internet en in reclame zie je beelden die worden gemaakt door fotografen en audiovisuele (AV) specialisten. Ben jij iemand die goed is in het maken of aanpassen van beelden, zodat ze nóg krachtiger worden? Door te kiezen voor dit Landschap weet je straks alles van foto- en beeldbewerking.

  Sta achter of óp het podium
  Zie jij jezelf op het podium om te acteren, zingen, dansen of muziek te maken? Dan ben je bij ons aan het juiste adres. Ervaren en bevlogen docenten helpen je verder te groeien. Ben je liever achter de schermen bezig, in de organisatie of de technische ondersteuning bij een evenement? Ook dan vind je in dit Landschap de juiste voorbereiding.

  Organiseer evenementen en festivals
  Nederland krijgt steeds meer festivals en evenementen voor muziek, film, theater en noem maar op. Ben jij iemand met goede ideeën op dat gebied die toevallig ook een kei is in organiseren? Wij leren je hoe je een festival, feest of evenement tot een succes maakt.

  Landschap
  Bij Landstede MBO gebruiken we andere namen voor de verschillende domeinen, zoals deze door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de MBO Raad zijn vastgesteld. Wij noemen deze domeinen: Landschappen. Het Landschap Vormgeving & Entertainment is er daar één van. Hierin vind je opleidingen die raakvlakken met elkaar hebben. Een soort interessegebied dus.

 3. Leren in het Landschap

  Persoonlijke begeleiding
  Jezelf en elkaar goed leren kennen: dat vinden we belangrijk bij Vormgeving & Entertainment. Daarom krijg je veel persoonlijke begeleiding van vakdocenten met veel praktijkervaring. We bekijken en bespreken je werk regelmatig. We zijn kritisch en daardoor soms confronterend. Maar we willen hetzelfde als jij: jouw toekomstwensen realiseren. Wij helpen je om je talent verder te ontwikkelen en veel ervaring op te doen. Op die manier sta je straks extra stevig in je schoenen. Je krijgt les van vakdocenten die weten waar ze het over hebben en die vaak zelf ook nog in de praktijk werkzaam zijn.

  Volop ruimte voor je eigen ideeën
  Heb je zelf ideeën voor een evenement, theaterproductie, website of ander project? Dan staan we daar natuurlijk ook voor open! We helpen je graag op weg bij het uitvoeren van je ideeën. Bij ons krijg je alle ruimte om te laten zien wie je bent. Bovendien ontdek je zo het beste waar jouw kracht ligt. Met de juiste kennis en tips helpen wij je nóg beter te worden.

  Veel praktijk
  In het Landschap Vormgeving & Entertainment mag je veel oefenen en ervaren. Soms doe je dat met schoolopdrachten. Maar je gaat ook regelmatig aan de slag met opdrachten van echte klanten. Op die manier leer je met opdrachtgevers om te gaan en leer je hoe belangrijk het is om rekening te houden met bijvoorbeeld deadlines, budgetten en promotie.

 4. Welkom

  Welkom

  Leuk dat je hebt gekozen voor onze opleiding! In de landschapsgids in de OER heb je al kunnen lezen waar we voor opleiden. In deze opleidingsgids krijg je meer gedetailleerde informatie over jouw opleiding op de locatie waar jij deze gaat volgen. Ook voor je ouders is deze informatie interessant, zodat zij weten voor welke studierichting jij gaat.
   

  Gegevens Schooldirectie:                     (directeur)

  Gegevens Teamleider:                         dhr. S. Lanjouw (teamleider E&A)

  Tel.nr:                                                   088- 850 8111 mw. L. Bieleman (managementassistente)

  Locatie opleiding:                                 Stadionplein 12

 5. Visie op de opleiding

  Visie team EenA  (Event & Audiovisueel)
  Vanuit onze veilige leeromgeving willen we studenten opleiden tot creatief denkende, autonome beroepsbeoefenaars, die op alle niveaus kunnen samenwerken. 

  In de JOB-monitor gaven studenten aan zich zeer veilig te voelen bij ons op de opleidingen. Veiliger dan landelijk gemiddeld op andere scholen voor MBO. Dit is voor ons van cruciaal belang omdat leren/ontwikkelen begint bij veilig voelen. Vanuit deze veiligheid streven wij er naar de creativiteit van onze studenten te stimuleren middels authentieke praktijkopdrachten in samenwerking met mede-opleidingen en externe partijen. Ons team is deze weg reeds ingeslagen. Door dit te beschrijven in onze visie verliezen we dit niet uit het oog en realiseren we ons kritisch te blijven kijken naar onze inspanningen en de resultaten daarvan. 

  Landstede Groep laat zich leiden door vijf waarden:

  • Ieders talent ontwikkelen
  • Elkaar ontmoeten
  • Ieders eigenheid respecteren
  • Aandacht geven aan zingevingsvragen
  • Verantwoordelijkheid nemen voor jezelf, de ander, de samenleving en de aarde

  Ons team herkent zich in deze visie en waarden in ons “teamportret” en in hetgeen we trots op zijn, onderstrepen hoe we daar vorm aan geven en waar we er mee naar toe willen. 


   

 6. Talentvol Ontwikkelen in de opleiding

  We willen je de opleiding bieden die het best bij jou past en waarin jij al je talenten kunt ontwikkelen. Ons onderwijs heet Talentvol Ontwikkelen.

  Talent moet ontdekt kunnen worden en de ruimte krijgen om te groeien. Landstede noemt dat Talentvol Ontwikkelen. Het betekent dat je op zoek gaat naar wat je talenten zijn. Wie ben jij, waar ben je goed in, wat kan en wil jij daar mee en op welke manier? De opleiding helpt je bij het ontwikkelen van je talent, door grenzen te verleggen, elkaar te ontmoeten en door te werken aan een brede persoonlijke ontwikkeling.

 7. Individueel leren en leren in groepen

  Tijdens de opleiding leer je alleen, zelfstandig, aan groepsopdrachten en in groepen. Je werkt aan theorie- en praktijkopdrachten aan de hand van een individueel leerplan (ILP). Het ILP maakt een belangrijk onderdeel uit van de Landstede-visie Talentvol Ontwikkelen. Elke student heeft een coach die je begeleidt tijdens je opleiding.

 8. Overzicht van de opleiding

  Overzicht van de opleiding

  Als student aan één van onze AV-Productie-opleidingen houd jij je bezig met audiovisuele producties. Denk hierbij aan beeld, licht of geluid. Jij kijkt anders naar beelden en je zoekt graag naar manieren om beeld krachtiger te maken door dingen toe te voegen of weg te laten. Bij het behalen van het diploma ben jij klaar om als Fotograaf of AV-Specialist het vakgebied in te gaan.
   

  Je bent 5 dagen in de week bezig met je opleiding. De meeste tijd op school, maar het kan ook zijn dat je opdrachten in de praktijk uitvoert. Videoproducties of fotoreportages kunnen niet altijd op school plaats vinden en daar zal je weleens voor op pad zijn. De praktijkopdrachten kunnen onder schooltijd plaatsvinden, maar ook in het weekend, in de avonduren, of op feestdagen. Elke student volgt een individueel traject, maar over het algemeen geldt :  In het tweede en derde leerjaar ben je een half jaar op BPV en in het vierde leerjaar ben je ook een deel met je BPV bezig. In de herontwerptool verderop in deze opleidingsgids kun je precies zien wanneer je op school bent, wanneer je op BPV bent en wanneer je examen doet.
   

  De volgende 2 opleidingen die wij aanbieden vallen onder AV-Productie:

  AV-Specialist

  Overal om je heen zie je beelden die worden gemaakt door AV-specialisten. Als AV-specialist kijk je anders naar beelden en zoek je naar manieren om een beeld krachtiger te maken door dingen toe te voegen of juist weg te laten. Je houdt je bezig met het maken van audiovisuele producties. Dit werk doe je meestal bij audiovisuele productiebedrijven die producties voor uitzendingen via televisie, radio en internet maken en bij audiovisuele dienstverlenende bedrijven die werken voor hotels, congrescentra en tijdens evenementen. Je werkt hierbij meestal in teamverband en volgens projectmatige aanpak. Wil je liever als freelancer aan het werk? Ook dat is mogelijk.


  Fotograaf

  Als fotograaf werk je als zelfstandig ondernemer of binnen fotografiebedrijven zoals fotostudio’s en fotospeciaalzaken. Afhankelijk van de opdracht en je specialisatie werk je in de studio of op locatie. Om de ideeën van de opdrachtgever zo goed mogelijk te vertalen naar beelden moet je je goed kunnen verplaatsen in andere mensen. Je bent creatief en heb artistieke ideeën, die je direct kunt omzetten in het juiste beeld. Ook ben je sociaal ingesteld en kun je goed omgaan met klanten. In dit beroep ligt het er een belangrijk accent op de digitale bewerking van foto’s en de toepassingen in multimediale producten en op internet. Je besteedt als fotograaf een groot deel van je tijd aan de digitale nabewerking.

  In het kwalificatiedossier van AV-Productie staat beschreven waaraan je moet voldoen voor de verschillende opleidingen aan het einde van de opleiding om je diploma te bemachtigen. Dat staat omschreven in kerntaken die een onderverdeling in werkprocessen hebben. Aan de hand van deze kerntaken en werkprocessen krijg je een beeld van de inhoud van de opleiding. In het eerste deel van de opleiding volgen de fotografen en AV-ers hetzelfde programma. Door stagekeuze en specialistische lessen in de tweede fase (profieldeel) ontwikkel je je richting je eigen specialisme.

  De kwalificatie AV-Productie bestaat voor de opleidingen Fotografie en AV-Specialist uit de volgende kerntaken en werkprocessen:

  Basisdeel

  B1-K1   Realiseert de AV-productie

  B1-K1-W1        Bereidt de opnames voor de AV-productie voor B1-K1-W2              Maakt opnames voor de AV-productie

  B1-K1-W3        Bewerkt de AV-bestanden

  B1-K1-W4        Levert de AV-(deel)productie op

  B1-K1-W5        Werkt samen ten behoeve van de AV-productie

  B1-K2 Positioneert en profileert zich in de markt

  B1-K2-W1        Maakt een persoonlijk AV-portfolio

  B1-K2-W2        Participeert in het relevante AV-netwerk

  Profieldeel

  P3-K1   Ontwikkelt het fotografieconcept

  (alleen voor opleiding Fotograaf)

  P3-K1-W1       Bepaalt doelgroep, doel en strategie van de fotografieproductie

  P3-K1-W2       Maakt het fotografieconcept

  P4-K1 Ontwikkelt (een deel van) het AV- concept of levert er een bijdrage aan

  (alleen voor opleiding AV specialist)

  P4-K1-W1       Bepaalt doelgroep, doel en strategie van de AV- productie

  P4-K1-W2        Maakt het AV-(deel)concept of levert input

  Generieke deel

  In de algemene studiegids van Landstede staat al beschreven hoe we binnen Landstede met de generieke vakken omgaan en welke niveaus van toepassing zijn. Als aanvulling daarop: de lessen Nederlands, rekenen en Engels worden waar mogelijk geïntegreerd in de Leer Werk Prestaties (zie hieronder).

  Daarnaast zal je ook apart lessen en toetsen krijgen op deze vakgebieden, zodat je zeker weet dat je je vaardigheden op het juiste niveau afrondt. Voor Nederlands en rekenen is dat niveau 4 voor Engels B1 voor lezen en luisteren en A2 voor Schrijven, Spreken en Gesprekken voeren.

  Keuzedelen

  Naast je basisopleiding en je generieke delen, kies je ook nog een aantal Keuzedelen. Hoeveel dat er zijn hangt af van de duur van een bepaald Keuzedeel. In ieder geval besteed je 720 studiebelastingsuren aan Keuzedelen. Daarmee kun je zelf je opleiding en diploma verdiepen en verbreden en je zo goed voorbereiden op datgene wat je na je studie wilt gaan doen. In de loop van het eerste jaar krijg je uitgebreide informatie over welke Keuzedelen wij aanbieden en wat en hoe je mag kiezen.

  Het volgen en examineren van het Keuzedeel is verplicht. Het aanbod keuzedelen wordt per cursusjaar vastgesteld, tussentijds kunnen er Keuzedelen worden toegevoegd. Dit heeft te maken met het doel van keuzedelen. Bij te weinig deelnemers mag de school beslissen een ander Keuzedeel aan te bieden. In de loop van het eerste jaar krijg je meer uitleg over welke Keuzedelen aangeboden worden en hoe en wat je kunt kiezen.

  Landstede Loopbaan en Burgerschap

  We werken op school ook aan je persoonlijke groei, je loopbaan en aan burgerschap door het maken van opdrachten en het uitvoeren van projecten tijdens je opleiding. Je leert niet alleen voor een beroep maar je woont ook in een buurt, dorp of stad. Daarom werk je tijdens je opleiding aan dit ‘burgerschap’. 

  Op school bereiden we je ook voor op jouw loopbaan  We helpen je bv bij het maken van keuzes. We kijken samen naar wie je bent, wat je kan en wat je wilt. We onderzoeken samen waar je enthousiast van wordt, welke talenten je hebt (ontdekt) en wat dit betekent voor je toekomstige werk en/of een vervolgstudie en wie je daarbij kan helpen. 
   

  Van alle activiteiten die je in het kader van Landstede, Loopbaan en Burgerschap uitvoert moet je bewijzen verzamelen en die vervolgens in je (digitale) portfolio bewaren. Die resultaten tellen mee voor je studievoortgang. Je Landstede, Loopbaan en Burgerschap portfolio is een verplicht onderdeel van elke Landstede MBO opleiding.
   

 9. Startprogramma

  Het eerste jaar van je opleiding start je met introductiedagen. Tijdens deze dagen maak je kennis met je klas en met je coach. Je krijgt praktische informatie over je opleiding, leert op creatieve wijze je school en nieuwe docenten kennen én je neemt deel aan de mbo Bruisdag, speciaal voor álle nieuwe mbo studenten in Zwolle.

 10. Planning onderwijsprogramma

  Planning onderwijsprogramma

  De duur van de opleiding is 4 jaar. Per leerjaar worden 1000 klokuren onderwijs aangeboden. Deze uren zijn verdeeld over school, BPV (stage of werk) en opdrachten waar je thuis aan moet werken. Het schooljaar is verdeeld in 4 perioden van ongeveer 8 á 9 weken en wordt afgesloten met de projectweek en/of bufferweek.

  Onderwijs kan aangeboden worden tussen 8.30 en 17.00 uur.

  In het 2e, 3een 4eleerjaar loop je je BPV (stage). De BPV in het laatste jaar van je opleiding is een afsluitende stage waarna je mag gaan afstuderen d.m.v. de Proeve van bekwaamheid. 

 11. Vakanties

  Het vakantierooster kun je inzien via Connect. In de stageperioden kunnen je vakanties afwijken van de reguliere geplande vakanties.

 12. Digitale leeromgeving

  In je digitale leeromgeving wordt alles over je ontwikkeling door zowel jezelf als je coach tijdens de opleiding bijgehouden. Wij noemen deze digitale leeromgeving e-TO. Deze afkorting staat voor: Elektronisch Talentvol Ontwikkelen. In deze digitale leeromgeving kun je alles vinden over je Individuele leerplan, de kluis met examens en de notities van coachings- en begeleidingsgesprekken.

  Je krijgt een Landstede e-mailadres. We werken alleen via het studentenportaal en via je Landstede-e-mailadres. Via het studentenportaal kun je softwarematige programma’s en oplossingen vinden en alle informatie omtrent examinering. Hier kun je dus alles vinden wat je nodig hebt voor je opleiding.

  Tijdens je coachles krijg je uitleg over hoe je hiermee kunt werken. Belangrijk is dat je een goedwerkende laptop hebt.

 13. Trajectlijn

  In de trajectlijn staat alles beschreven in de verschillende fases van je opleiding over wat je moet weten aan kennis en vaardigheden. Tijdens de leermetergesprekken met je coach, bekijk je met je coach in welke fase je van je opleiding zit: starter, gevorderd of beroepsbekwaam. De trajectlijnen geven je inzicht in je opleiding en worden gebruikt om te kijken hoe ver je bent met jouw ontwikkeling in je opleiding.

   

 14. LWP

  Gedurende de opleiding krijg je LWP’s (Leer Werk Prestaties). Een LWP is een omschrijving van een uitgebreide opdracht die je uit gaat voeren. Binnen jouw opleiding werk je een aantal LWP’s uit die jou helpen te ontwikkelen tot een beginnend beroepsbeoefenaar. Een LWP heeft altijd een afronding, meestal in de vorm van een presentatie. 

  Voordat je met een LWP start, formuleer je voor jezelf een persoonlijk- en een vaktechnisch leerdoel om tijdens de LWP periode aan te werkenGedurende de LWP reflecteer je op je eigen handelen. Dit doe je door tijdens het werken aan de LWP continu te beschrijven wat je doet en hier bewijsmateriaal bij te verzamelen. Daarnaast ontvang je feedback van de LWP-begeleider(s) en deze wordt vastgelegd in e-TO. Je kijkt vervolgens terug op hoe jij jouw LWP hebt doorlopen. Je ontvangt feedback op je proces en je product, die verwerkt wordt in E-TO, de digitale leeromgeving van Landstede. 

   

 15. TWIXX/lesactiviteiten

  Een TWIXX is onderdeel van een LWP en is een afkorting voor alles wat je nodig hebt om een LWP goed af te ronden: Training Workshop Instructie XX=alle overige lesactiviteiten.

   

 16. Individueel leerplan (ILP)

  Bij de start van je opleiding doe je een nulmeting voor alle vakken. Zo wordt gekeken op welk niveau je je bevindt per vak. Vervolgens wordt samen met jou een individuele leerroute gekozen, een individueel leerplan. Dit individuele leerplan kan tijdens de opleiding op elk moment bijgesteld worden. 

 17. Feedback tijdens de LWP

  Tijdens je LWP krijg je feedback van LWP begeleiders. Dit kan bijvoorbeeld tijdens het bespreken van je concept met een opdrachtgever of op een ander moment in het proces. Deze feedback gebruik je onder andere om nieuwe leerdoelen op te stellen voor de volgende LWP periode.

 18. Coach

  Tijdens de opleiding heb je een coach. De coach is jouw aanspreekpunt bij vragen over de opleiding en studievoortgang. Je coach begeleidt je ook in jouw persoonlijke ontwikkeling en helpt je bij je studieloopbaan.

  De coach is altijd je eerste aanspreekpunt voor (hulp)vragen en opmerkingen. 

  Extra begeleiding – SAB (Student Advies Bureau) 

  Soms loopt het in je studie niet helemaal naar wens. Samen met jou zal de coach kijken welke oplossing dan voor jou het beste is. Een studentadviseur van het SAB (Student Advies en Begeleiding) kan daarin ook een steun zijn op het gebied van psychische problemen of loopbaanadvies. Ook is er extra begeleiding mogelijk op het gebied van studievaardigheden, beroepsvaardigheden en/of sociale vaardigheden. Dit vindt plaats in het Studiecentrum.

 19. Leermetergesprek/Leerloopbaangesprek

  Minimaal twee keer per jaar heb je een leermetergesprek. Je kijkt dan terug op de voorgaande periode en kijkt samen met de coach of je jezelf verder hebt ontwikkeld.  Wanneer je duidelijk ontwikkeling hebt doorgemaakt, kan je leermeter een stukje worden opgeschoven. Samen met de coach bespreek je verder je leerdoelen, planning en studievoortgang. Coachgesprekken worden vastgelegd in e-TO en zijn voor jou dus inzichtelijk.

 20. Contact school, ouders/verzorgers en studenten

  Jouw coach is voor jou en je ouders het eerste aanspreekpunt. Er worden diverse oudercontactmomenten georganiseerd om het contact daar waar nodig te onderhouden. 

  De docenten communiceren via de Landstede e-mail, Microsoft Teams en/of via Eduarte en niet via een WhatsApp groep.

 21. Aanwezigheid, verzuim, ziekte en afmelden, verlof aanvragen

  Voor studenten boven de achttien:
  Via het studentenportaal kun je je via de tegel EduArte afmelden, ziekmelden, speciaal verlof aanvragen en meer zaken regelen.

  Voor studenten onder de achttien:
  Je ouders ontvangen aan de start van het schooljaar inloggegevens voor EduArte. Hiermee kunnen zij je ziekmelden, speciaal verlof aanvragen en meer zaken regelen. 

 22. Korte beschrijving van de examinering

  Aan het eind van de opleiding laat je in de Proeve van bekwaamheid zien dat je klaar bent om als beginnend beroepsbeoefenaar aan de slag te gaan. Dit is een examen in de vorm van een grote LWP. Het afnemen van de Proeve van bekwaamheid gebeurt zoveel mogelijk in de praktijk. Niet alle onderdelen die geëxamineerd moeten worden kunnen in de praktijk plaatsvinden en er zullen dus ook examens op school zijn, bijvoorbeeld voor de talen.


  Examens die officieel meetellen voor het behalen van je diploma noemen we summatief. Daarnaast zal je tijdens de opleiding wel vaker toetsen moeten maken die belangrijk zijn om te kijken of je bepaalde stof of vaardigheden beheerst. Deze noemen we formatief. 
   

  Een zestal van de formatieve toetsen dien je met een voldoende af te ronden alvorens je toestemming krijgt om de proeve (het summatieve examen) af te leggen. Dat zijn:

  • Cameratechniek basis (een toets).
  • Geënsceneerde fotoserie (een praktijkopdracht alleen voor fotografen).
  • Korte film (een praktijkopdracht alleen voor AV’ers).
  • Five (werkstuk over AV’ers of fotografen die je inspireren).
  • Auteursrecht (een toets).
  • UTVT (een praktijkopdracht waarmee je bewijst over de nodige cameravaardigheden te beschikken).

  Een ander belangrijk onderdeel van onze opleiding is de leermeter. Alle onderdelen van de leermeter dienen op beroepsbekwaam te staan alvorens je toestemming krijgt tot het afleggen van de proeve. De leermeter schuift naar beroepsbekwaam wanneer een werkproces vijf keer bewezen is. Je coach bespreekt de leermeter minstens tweemaal per jaar met je.
   

  In ieder leerjaar zijn er informatiebijeenkomsten over examinering waar je wordt geïnformeerd over de actuele examenregels en -afspraken. Met vragen kun je bij je coach of de persoon die verantwoordelijk is voor examinering terecht. Op het moment dat je zover bent dat je coach en de vakspecialisten zien dat je kunt afstuderen zal je coach de examengids met je doornemen.
   

  Basis voor (onderwijs en) de examinering zijn het Kwalificatiedossier en Kwalificatie-eisen Loopbaan en Burgerschap in het mbo. Aan het einde van je opleiding toetsen we of jij de kerntaken beheerst en dus recht hebt op een diploma. Dit gebeurt bijvoorbeeld door een PvB. Daarnaast zijn er examens voor Nederlands, Rekenen, Engels en je keuzedelen. Landstede Loopbaan en Burgerschap wordt geëxamineerd door middel van een ingeleverd portfolio.

  Alle studenten hebben vanaf de start van de opleiding het recht om zowel centrale examens als generieke examens op ieder moment in de opleiding te maken. De coach en student bepalen samen, volgens de onderwijsvisie van Landstede, het moment waarop de student gaat examineren.
  Dit gebeurt volgens de ingevulde leermeter. Voor de generieke vakken zijn voorwaarden omschreven – deze voorwaarden worden aan de start van het eerste schooljaar met je gedeeld door coach/generieke docenten. Aan die voorwaarden moet voldaan zijn en de docent van het betreffende vak heeft de leermeter verschoven naar ‘gevorderd’ voor de student aan het examen kan beginnen.

  In het examenplan van jouw opleiding vind je het overzicht van de examens die je moet behalen om een diploma te krijgen.
   

 23. Werkwijze en procedure

  De examenstukken, Proeve van Bekwaamheid, toetsen en dergelijke, worden door het Examenbureau bewaard in jouw diplomadossier (tot 18 maanden na het behalen van je diploma). Je kunt voor het einde van die termijn een verzoek indienen bij het Examenbureau voor teruggave van de examenstukken. Doe je dat niet, dan worden de examenstukken vernietigd.

 24. Praktijkleren, BPV, Internationale BPV en andere vormen

  Voor het leren van een beroep is leren in de praktijk erg belangrijk. Al in het eerste jaar maak je kennis met de praktijk van het beroep waarvoor je leert. Je wordt voorbereid op de BPV (beroepspraktijkvorming) die je aan het begin van het tweede leerjaar start. In het eerste leerjaar ga je je oriënteren op de mogelijkheden die er zijn en ga je bijvoorbeeld oefenen met het schrijven van een sollicitatiebrief of het voeren van een sollicitatiegesprek. Je gaat ook zoeken naar een geschikte BPV-plek. Je ontvangt het BPV-boek waarin precies beschreven staat hoe het allemaal in z’n werk gaat en wat er van je verwacht wordt in de BPV.

  Op het bedrijf draai je als bijna echte werknemer mee. Je werkt in een team met collega’s en doet waar mogelijk mee aan werkoverleg etc. Dat betekent dat je meedraait in de bedrijfscultuur en dat je je houdt aan de in dat bedrijf geldende regels en afspraken bij, bijvoorbeeld, het aanvragen van vakantie en vrije dagen. Je leert op die manier de echte praktijk goed kennen. 

  Door de werkzaamheden die je doet, werk je net als op school ook aan je trajectlijnen. Je beschrijft welke opdrachten en taken je uitvoert en je kijkt welke trajectlijnen daarbij horen. Je bespreekt met je praktijkbegeleider wat en hoe je het gedaan hebt. Daarnaast vinden we een goede beroepshouding erg belangrijk. Dat zal dus tijdens de gesprekken zeker aan de orde komen. Er vinden tussen jou en je praktijkbegeleider regelmatig gesprekken plaats waarin besproken wordt hoe het gaat en wat je leerpunten zijn. Aan het eind van de BPV is er een beoordeling in een gesprek met de praktijkbegeleider en de begeleider van school.

  Je kunt je BeroepsPraktijkVorming (stage) ook in het buitenland doen. Dit noemen we Internationale BPV. Voor het deelnemen aan een IBPV moet je wel aan bepaalde voorwaarden voldoen. Deze voorwaarden kun je vinden op Connect.

 25. Begeleiding vanuit school en op de BPV plaats

  Tijdens de BPV word je begeleid door iemand van het BPV-bedrijf (de praktijkbegeleider) en iemand van school. Je begeleider van school bezoekt je op je BPV-bedrijf. Er zijn ook terugkomdagen. Je bent dan een dag op school om bijv. je ervaringen met je medestudenten te delen.

 26. Organisatie van de BPV

  Ruim voordat je op BPV gaat, krijg je op school lessen aangeboden rondom de BPV. In deze lessen leer je meer over het maken van een eigen portfolio, sollicitatiebrief, en C.V. Als je extra hulp nodig hebt met het zoeken van een BPV plek dan proberen wij je hierbij te ondersteunen. Verder krijg je duidelijke uitleg over de stage-uren, het BPV verslag en de rol van jouw BPV begeleider. 

 27. Specifieke voorzieningen en of vereisten

  Zie voor de specificaties en kosten het schoolkostenformulier voor details.
   

 28. Studieinformatiepunt (STIP), opleidingsadministratie

  De opleidingsadministratie, ook wel STIP genoemd vind je op de 2e etage Je kunt hier terecht voor bijvoorbeeld vragen rondom inschrijving van de opleiding, BPV en wijziging van contactgegevens, enz. Contactpersoon voor jouw opleiding is:

  Tiny Knotters- Wagenvoord:                 tknotters@landstede.nl

 29. Vertrouwenspersoon

  Je kunt in de algemene informatiegids lezen wat onze vertrouwenspersoon voor je kan betekenen. 

  Op de locaties hangen foto’s van de vertrouwenspersonen. Je kunt ook altijd vragen bij het STIP wie de vertrouwenspersonen zijn. 

  Voor onze opleiding is/ zijn de vertrouwenspers(o)on(en) op dit moment:
  - Jeanette Hendriks

  - Mariëlle Koster

 30. Specifieke afspraken en regels

  Voor het beoefenen van je vak is het belangrijk te voldoen aan bepaalde vereisten. Dit noemen we ook wel beroepshouding. Jij hebt gekozen voor een beroepsopleiding. Daarmee is het belangrijk tijdens deze opleiding een professionele beroepshouding te laten zien.

  Naast de beroepshouding die is beschreven in het kwalificatiedossier hebben wij als school ook onze verwachtingen voor een prettig schoolklimaat. Deze verwachtingen worden tijdens de startperiode met jou gecommuniceerd. In het algemeen verwachten wij van een ieder dat hij of zij zich tijdens de opleiding professioneel, respectvol en begripvol gedraagt tegenover andere studenten, docenten of ieder ander en daarbij de verwachtingen of huisregels die geldig zijn op de opleiding naleeft. Zo werken wij met zijn allen in een veilige en prettige leer- en werkomgeving.

 31. Geen examenplan beschikbaar