Landstede - Opleidingen

Commercie (23064) BBL 2022-2023 Harderwijk, Westeinde 33

 1. Voorwoord Landschap

  Welkom in het landschap Handel & Commercie.

 2. Het Landschap

  Hoe goed producten en diensten ook zijn, ze verkopen zich natuurlijk niet vanzelf. In het Landschap Handel & Commercie leer je hoe het wél werkt. Of je nu zelf het contact met de klant wilt, liever achter de schermen werkt of zelf een onderneming wilt beginnen: je vindt er altijd een opleiding die past bij jouw wensen en commerciële talent. En omdat elk soort organisatie klanten heeft, kun je met de opleidingen in dit Landschap alle kanten op.

  Bij Landstede MBO gebruiken we andere namen voor de verschillende domeinen, zoals deze door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de MBO Raad zijn vastgesteld. Wij noemen deze domeinen: Landschappen. Het Landschap Handel & Commercie is er daar één van. Hierin vind je opleidingen die raakvlakken met elkaar hebben. Een soort interessegebied dus.

 3. Leren in het Landschap

  Commerciële beroepen
  Als bedrijf ben je zuinig op je klanten. Niet voor niets is het onderhouden van de contacten met klanten een aparte functie, vaak van de commercieel medewerker of junior accountmanager. Natuurlijk tellen de verkoopcijfers, maar je bent meer dan een verkoper. Jij kent een vaste groep klanten door en door en blinkt uit in goede service en je kennis van de producten of diensten. Soms werk je vooral telefonisch, soms ben je altijd onderweg. Jij bent voor je klanten een betrokken en persoonlijk adviseur, voor wie de lange termijn telt.

  Retail
  Zoek je een commerciële baan waar het gaat om persoonlijk contact met de klant en waarin je direct resultaat ziet van je werk? Kies dan voor de retail. In een winkel of bij een groothandel denk je na over welke producten je verkoopt en hoe je ze het beste presenteert. Dat doe je samen met je collega’s, je leidinggevende of de leverancier. Wil je zelf het klantcontact? Stuur je liever andere verkopers aan? Of wil je een eigen onderneming starten? Het kan allemaal met één van de vele opleidingen in dit dynamische vakgebied.

  Marketing & Communicatie
  Of je nu voor een energieleverancier werkt, een museum of een goed doel: je wilt dat zoveel mogelijk mensen je merk, product of dienst kennen. En heb je eenmaal een klant, dan wil je ook dat hij terugkomt. Je moet dus weten wat je klant wil, bijvoorbeeld door marktonderzoek. Vervolgens ontwikkel je een goed plan en een sterke campagne. Daar zet je allerlei middelen voor in, van een advertentie, een website tot misschien wel een opvallend evenement. De kunst is te zorgen dat alles op elkaar aansluit. Wat marketing en communicatie zo boeiend maakt? De veelzijdigheid! Soms ben je adviserend bezig, dan juist weer heel praktisch.

  Vakman-Ondernemer
  Je hebt een vakdiploma behaald en nu wil je een eigen bedrijf beginnen? Deze eenjarige opleiding Vakman-Ondernemer leert je welke stappen je dan moet ondernemen. Sterker nog: je gaat die stappen ook echt zetten. Want vanaf het eerste moment ga je aan de slag met jouw onderneming. Je krijgt les, begeleiding en advies van vakkundige docenten en ondernemers. Tijdens deze opleiding kom je in contact met succesvolle bedrijven en doe je uitdagende praktijkopdrachten. Kortom: alle ingrediënten voor een vliegende start.

 4. Welkom

  Welkom

  Je hebt gekozen voor een opleiding uit het kwalificatiedossier Commercie. In dit dossier zijn verschillende uitstromen te vinden die bij ons worden aangeboden:

  -Commercieel medewerker
  -Vestigingsmanager Groothandel

  Als Junior commercieel  heb je een veelzijdige baan met veel zelfstandigheid, waarin je je commerciële, creatieve en overtuigingstalent kunt laten zien! Je houdt je bezig met het vinden van zakelijke kansen in de markt.

  Als Vestigingsmanager Groothandel heb je een veelzijdige baan met veel verantwoordelijkheid, waarin je je commerciële, creatieve en leidinggevende talent kunt laten zien! Je houdt je bezig met het vinden van zakelijke kansen in de markt, het aansturen van je medewerkers, het samenstellen van het assortiment, het bestellen en met name het onderhouden van het klantcontact en je zakelijke netwerk.

 5. Visie op de opleiding

  Landstede gaat voor waarde(n)vol leren, leven en werken. Onze visie is: “Het geven van ruimte aan de student om je talenten in een persoonlijke leerroute te vergroten naar een duurzame en waardevolle toekomst”. Deze visie is voor ons het kompas in alles wat we doen in ons werk. Van daaruit zijn we overtuigd dat iedere student zich kan ontwikkelen tot de professional die je graag wilt zijn.

  Bij Landstede willen we je:

  laten groeien in vertrouwen in eigen capaciteiten en acties. Hierdoor stimuleren wij je om de eigen competenties te benutten en verder te ontwikkelen gedurende je hele leven.

  in verbinding laten zijn met anderen. Hierdoor leer je van betekenis te zijn voor en met anderen.

  leren zelfstandig keuzen te maken vanuit je eigen interesses en waarden. Hierdoor groei je in zelfsturing.

 6. Talentvol Ontwikkelen in de opleiding

  Landstede gaat voor waarde(n)vol leren, leven en werken. Onze visie is: “Het geven van ruimte aan de student om je talenten in een persoonlijke leerroute te vergroten naar een duurzame en waardevolle toekomst”. Deze visie is voor ons het kompas in alles wat we doen in ons werk. Van daaruit zijn we overtuigd dat iedere student zich kan ontwikkelen tot de professional die je graag wilt zijn.

  Bij Landstede willen we je:

  laten groeien in vertrouwen in eigen capaciteiten en acties. Hierdoor stimuleren wij je om de eigen competenties te benutten en verder te ontwikkelen gedurende je hele leven.

  in verbinding laten zijn met anderen. Hierdoor leer je van betekenis te zijn voor en met anderen.

  leren zelfstandig keuzen te maken vanuit je eigen interesses en waarden. Hierdoor groei je in zelfsturing.

 7. Individueel leren en leren in groepen

  Leren en ontwikkelen is voor iedereen persoonlijk en doet iedereen op zijn of haar eigen manier. In een opleiding bij ons bieden we iedereen ook die ruimte. Voor de een betekent dit een strak schema, door ons opgesteld, voor ander een vrijwel geheel door zichzelf opgestelde leerroute. Wij leren jou om individueel te werken, zo oefen je om zelfstandig te werken. Immers in elk beroep of werksituatie, komt individueel werk voor.

  Naast het individueel leren komt ook teamwork en groepswerk duidelijk naar voren in de beroepen en daarmee ook in de opleiding, omdat: 

  • samenwerken een belangrijke bekwaamheid is. In heel veel beroepen wordt namelijk het werk in teams uitgevoerd. Sommige bedrijven werken zelfs alleen maar met teams, bijvoorbeeld met projectteams. 
  • als je samenwerkt, je moet communiceren. Wanneer je met anderen praat, hoor je dingen die je al kende, of waarvan je juist nog weinig wist. Je werkt tijdens je opleiding daarom regelmatig samen, zodat je van en met elkaar kunt leren. Wij proberen dat te stimuleren door goede opdrachten te krijgen van echte opdrachtgevers. Je gaat dus echte successen ervaren en echte fouten maken. Van die fouten leer je het meest. We zullen je in alles uitdagen om buiten je “bubble van comfort” te stappen, want daar vindt ontwikkeling plaats. Het vertrekpunt is altijd wel: voel je je veilig genoeg om die stap met elkaar te zetten?

 8. Overzicht van de opleiding

  Overzicht van de opleiding

  Jouw opleiding is wettelijk vastgelegd als een 3-jarige MBO opleiding niveau 4. Tijdens de opleiding kun jij je op verschillende onderdelen verdiepen, verbreden of eventueel de duur van je opleiding aanpassen.

  De vereisten van jouw opleiding zijn opgenomen in een wettelijk kwalificatiedossier. Hierin is vastgelegd welk resultaat en gedrag van jou wordt verwacht.

  Het kwalificatiedossier voor jouw opleiding is als volgt opgedeeld:

  Basisdeel

  In het basisdeel komt het volgende aan de orde:

  • Nederlands
  • Engels
  • Rekenen
  • Loopbaan en burgerschap
  • Vakgebied kerntaak 1 – Onderzoekt de markt en doet voorstellen voor commercieel beleid
  • Vakgebied kerntaak 2 – Voert het verkooptraject uit
  • Vakgebied kerntaak 3 – Zorgt voor relatiebeheer en klantenservice


  Profieldeel  
  Het profieldeel van de opleiding Vestigingsmanager is:

  • Profieldeel kerntaak 1 – Geeft het vestigingsbeleid vorm
  • Profieldeel kerntaak 2 – Runt de vestiging
    
  • Keuzedelen
  • Binnen het mbo onderwijs ga jij je ook verdiepen of verbreden op één of meerdere onderdelen naar keuze. Het is verplicht om een keuzdeel te kiezen. Tijdens de startperiode op school wordt uitgelegd wanneer en welke keuze voor jouw opleiding mogelijk is. Hierbij moet je denken aan andere taal, het volgen van een specifiek vakgebied of een voorbereiding op het hbo. Dit maakt het mogelijk dat jij je op een bepaalde manier onderscheidt en specialiseert. Daarmee vergroot jij je kansen op de arbeidsmarkt of als je verder studeert na je mbo-opleiding.
   Het keuzedeel bedraagt 15% van je opleidingstijd. De andere 85% is gereserveerd voor het Basis- en Profieldeel.

 9. Startprogramma

  Je begint met een (verkorte) startperiode. In die periode leer je het beroep, jezelf, elkaar en je opleiding beter kennen. Alles staat in het teken van de V van Vorming. Misschien ken je het beroep dat je gekozen hebt al goed, omdat iemand bij jou in de familie of een bekende dat beroep hebben. Soms weet je al welke werkzaamheden typisch voor dat beroep zijn. Maar misschien heb je helemaal nog niet zo'n duidelijk idee van dat beroep. In de startperiode ga je op allerlei manieren aan de slag met het beroep, jezelf, elkaar en de opleiding. Op deze manier werk je aan het beroepsbeeld, opleidingsbeeld en zelfbeeld. De begeleiding is erop gericht dat jij leert hoe je kunt leren en kunt denken. Daardoor kun je jouw eigen leerproces steeds beter sturen. En dat is belangrijk, want na je opleiding moet jij zelf verder kunnen leren. Op deze manier werk je aan het opleidingsbeeld. Als je zo met het beroep en de opleiding bezig bent, leer je ook veel over jezelf. Op deze manier werk je aan je zelfbeeld.

 10. Planning onderwijsprogramma

  Planning onderwijsprogramma

  Samen met jou bepalen we leertempo wat bij jou past. Wel hebben we vastgelegd hoeveel tijd er in de week wordt besteed aan het werken aan LWP’s, het volgen van TWIXX-en de tijd voor coaching. Je leert ook buiten je opleiding en/of schoollocatie: in een andere leeromgeving, in een project met studenten uit andere opleidingen, in een andere beroepsomgeving, enzovoorts. Wij stellen eisen aan jouw leren, maar jij kan en mag zelf keuzes maken. Daarvoor gebruik je het aanbod dat per periode door jouw opleiding geboden wordt.

  Een periode is (meestal) 10 weken. Voorafgaand aan iedere periode ontvang je een onderwijsplanning. De LWP’s vind je terug in je ILP.

 11. Vakanties

  De vakantieplanning vind je op in het jaarrooster die je aan het begin van het jaar ontvangt.

 12. Digitale leeromgeving

  Om voor jou leren makkelijker te maken, zijn vrijwel alle LWP’ s en TWIXX, readers, opdrachten, enzovoort, online te vinden. Het systeem wat wij hiervoor gebruiken heet e-TO. Je hebt een eigen digitale ruimte waarin je alleen of samen met anderen aan je LWP’ s werkt en waar je feedback vraagt aan andere studenten, je LWP-begeleider, of je coach. Alles wat belangrijk is voor jouw leerproces staat erin: notities, een leermeter (waarmee je kunt zien hoever je bent), je behaalde resultaten, examens en nog veel meer. Tijdens het startprogramma krijg je informatie hoe in te loggen en te werken met e-TO.

 13. Trajectlijn

  Om voor jou leren makkelijker te maken, zijn vrijwel alle LWP’ s en TWIXX, readers, opdrachten, enzovoort, online te vinden. Het systeem wat wij hiervoor gebruiken heet e-TO. Je hebt een eigen digitale ruimte waarin je alleen of samen met anderen aan je LWP’ s werkt en waar je feedback vraagt aan andere studenten, je LWP-begeleider, of je coach. Alles wat belangrijk is voor jouw leerproces staat erin: notities, een leermeter (waarmee je kunt zien hoever je bent), je behaalde resultaten, examens en nog veel meer. Tijdens het startprogramma krijg je informatie hoe in te loggen en te werken met e-TO.

 14. LWP

  Op school volg je verschillende vakgebieden die te maken hebben met jouw opleiding. Naast de opdrachten vanuit de verschillende vakgebieden werk je ook aan grotere prestaties die te maken hebben met veelal meer dan één vakgebied. Daarbij werk je bijvoorbeeld aan een echte of gesimuleerde opdracht uit de praktijk. Naast de verschillende vakgebieden besteed je daarbij vaak ook aandacht aan bijvoorbeeld Nederlands, je verslaglegging en de samenwerking met anderen.

  Zo’n grotere prestatie noemen we een LeerWerkPrestatie (afgekort LWP).

 15. TWIXX/lesactiviteiten

  Om een LWP goed te kunnen maken heb je natuurlijk informatie nodig. Deze informatie kun je jezelf op verschillende manieren eigen maken, namelijk door:

  • Leren van Theorie tijdens een hoorcollege of zelfstudie
  • Oefenen tijdens een Workshop
  • Interactie met de docent, student of iemand uit de praktijk

  Deze verschillende manieren worden gebruikt om de informatie over te brengen. We noemen deze werkwijze afgekort Twixx.

 16. Individueel leerplan (ILP)

  Ons onderwijs sluit aan op de wereld van het beroep, vervolgopleiding, vakmanschap en diploma’s. Hierin kijken we samen met jou hoe  we dat het beste vorm kunnen gaan geven.

  Dat gebeurt op de volgende 4 manieren: 

  • het wat (de inhoud van het leren); 
  • het hoe (de manier of vorm van het leren, of de plaats van het leren); 
  • het wanneer (de timing van het leren). 
  • In welk tempo (de snelheid van het leren)

  Samen met jou maken we een plan van aanpak: een individueel leerplan (ILP). In de start van de opleiding kan het zo zijn dat wij meer de regie in handen hebben, maar in de loop van het leertraject geven we steeds meer de teugels aan jou.

 17. Feedback tijdens de LWP

  Je hebt een eigen digitale ruimte waarin je alleen of samen met anderen aan je LWP’ s werkt en waar je feedback vraagt aan andere studenten, je LWP-begeleider, of je coach. Feedback wordt door de opleiding gegeven in verschillende vormen in je leerproces. Je ontvangt:

  -Mondelinge feedback

  -Schriftelijke feedback

  -Beoordelingen op gemaakt werk

 18. Coach

  Alle feedback is gericht op jouw ontwikkeling; beter worden in je werkzaamheden. Ook in het geven en ontvangen van feedback word je getraind. Dat is tegenwoordig een zeer belangrijke vaardigheid.

  Een coach is er voor jou. Wie jij bent en hoe jouw schoolloopbaan eruit ziet is het uitgangspunt. Tijdens je studie moet en mag je nadenken over wat jij wilt en wat bij je past. Maar dat valt niet mee. Want hoe kom je er achter wat je allemaal kunt leren? En vooral: wat is voor jou belangrijk om te leren? Daarvoor heb je een coach. Je coach helpt je in jouw ontwikkeling en bij het maken van plannen en keuzes voor jouw (leer)loopbaan. Je coach helpt je om overzicht te krijgen en te houden tijdens je opleiding. Hij stimuleert je om het beste uit jezelf te halen. Zijn er blokkades om in de leerstand te komen? De coach zal er voor je zijn. Je kunt jezelf uitdagen, bijvoorbeeld door jezelf een hoog leertempo op te leggen, een ander kiest bijvoorbeeld een breed pakket. Wij begeleiden je intensief. De inzet is om tijdens je opleiding dezelfde coach te houden.

 19. Leermetergesprek/Leerloopbaangesprek

  Ten minste wee keer per (school)jaar voer je een leermetergesprek met je coach. Samen met de coach bespreek je dan je ontwikkeling, leerpunten, planning en studievoortgang. Deze gesprekken worden vastgelegd in e-TO en zijn dus ook voor jou inzichtelijk.

  Bindend Studieadvies (BSA)

  Je krijgt in het eerste studiejaar een bindend studieadvies (BSA). Dit advies wordt tussen negen en twaalf maanden na de start van je opleiding gegeven. Dit advies kan positief of negatief zijn. Het BSA is besproken door je docenten en wordt dus door al je docenten onderschreven. Het (positief of negatief) bindend studieadvies wordt door je coach gegeven tijdens een voortgangsgesprek.

  Krijg je een positief studieadvies? Dan verwachten wij dat je je opleiding succesvol kunt afronden. Dit betekent dat je je studie kan voortzetten!

  Laat je weinig of geen ontwikkeling binnen je opleiding zien? Dan ga je met je coach in gesprek en maak je afspraken wat jij en wij kunnen doen, zodat je je opleiding succesvol kunt voortzetten. Deze afspraken worden opgenomen in een schriftelijke overeenkomst (‘waarschuwing’). In deze waarschuwing staat een datum waarop jij en je coach opnieuw kijken naar je ontwikkeling binnen de opleiding en of de afspraken in de waarschuwing zijn nagekomen. Je krijgt voldoende tijd om een positieve ontwikkeling te laten zien. Mocht er geen verbetering optreden, dan krijg je een negatief bindend studieadvies. Dit houdt in dat het docententeam vindt dat de opleiding niet aansluit bij jouw mogelijkheden. We gaan na een negatief bindend studieadvies samen met jou kijken naar een opleiding die beter aansluit bij wat jij wilt en wat bij je past.

 20. Contact school, ouders/verzorgers en studenten

  Betrokkenheid van ouders of verzorgers is belangrijk. Uit onderzoek blijkt dat die betrokkenheid helpt om studie-uitval te voorkomen. Wij verwachten daarom van je ouders/verzorgers een ondersteunende rol bij jouw leren en schoolgaan. Dat is ook de reden waarom wij je ouders of verzorgers informeren over je studievoortgang en andere belangrijke zaken. Een meerderjarige student die niet wil dat wij ouders/verzorgers informeren, kan dit aangeven op het opleidingsblad van de onderwijsovereenkomst.

 21. Aanwezigheid, verzuim, ziekte en afmelden, verlof aanvragen

  We streven naar het succesvol afronden van de opleiding en willen je daarbij, waar nodig, ondersteunen. Je bent als student medeverantwoordelijk voor je gedrag op school en het bijwonen van het onderwijs. Om jou zo goed mogelijk te kunnen begeleiden registreren wij jouw aan- en afwezigheid in een digitaal programma. Verzuim betekent dat je niet aanwezig bent op school tijdens de contactmomenten: LWP’s, coaching en TWIXX, die je moet volgen en/of je bent afwezig op je stage/leerbedrijf. Dit kan een geldige reden hebben, ziekte of je moet naar een arts. Meld dit voor de aanvang van jouw schooldag bij je opleiding. Je bent dan geoorloofd afwezig. Plan afspraken bij een arts en de tandarts bij voorkeur niet onder schooltijd. Ook kan het zo zijn dat jij om een bijzondere reden vrij van school wil zijn, je vraagt dan verlof aan bij je loopbaancoach. Met toestemming ben je geoorloofd vrij. In alle andere gevallen (met uitzondering van calamiteiten) ben je ongeoorloofd afwezig.

 22. Korte beschrijving van de examinering

  Tijdens je opleiding doorloop je een leerproces. Dit leerproces evalueer je regelmatig met je coach in de leermetergesprekken en met de vakdocenten in de TWIXX-en. Als je in de gesprekken met je coach op basis van je studievoortgang tot de conclusie komt dat je klaar bent voor de afsluiting van een deel van je opleiding, dan maak je een afspraak voor een Proeve van Bekwaamheid (PvB), een theorie-examen of een mondeling examen. Examens vraag je zelf aan.

  Basis voor de examinering is het kwalificatiedossier, de kwalificatie-eisen Loopbaan en Burgerschap en de keuzedelen. Daarnaast moet je aan de generieke kwalificatie- eisen van Nederlands, rekenen en eventueel één of meerdere moderne vreemde talen voldoen.  Aan het einde van je opleiding checken we of jij de kerntaken van je beroep beheerst, alle onderdelen voor de generieke vakken geëxamineerd hebt en voor Loopbaan en Burgerschap je portfolio op orde hebt en het eindgesprek hebt gevoerd. Ook de keuzedelen maken onderdeel uit van de examinering. Aan het einde van de opleiding checken wij of alle onderdelen in de kluis van jouw studie dashboard (E-to) zijn ingevuld, en voldoen aan de zak-/slaagregeling van je opleiding. Als dat zo is, heb je recht op een diploma!

  Op elke locatie bevindt zich een Examenbureau. Aan het begin van je opleiding worden de werkwijze en procedures rondom het aanvragen van examens en inzage hiervan uitgelegd. Ook tijdens je opleiding komen we hier regelmatig op terug.

  De examenstukken, dus uitgevoerde Proeven van Bekwaamheid, theorie-examens en dergelijke, worden op het Examenbureau bewaard in jouw examendossier (tot een jaar na het behalen van je diploma). Je kunt voor het einde van die termijn een verzoek indienen bij het Examenbureau voor teruggave van de examenstukken. Doe je dat niet, dan worden de examenstukken vernietigd.

 23. Werkwijze en procedure

  Tijdens je opleiding doorloop je een leerproces. Dit leerproces evalueer je regelmatig met je coach in de leermetergesprekken en met de vakdocenten in de TWIXX-en. Als je in de gesprekken met je coach op basis van je studievoortgang tot de conclusie komt dat je klaar bent voor de afsluiting van een deel van je opleiding, dan maak je een afspraak voor een Proeve van Bekwaamheid (PvB), een theorie-examen of een mondeling examen. Examens vraag je zelf aan.

  Basis voor de examinering is het kwalificatiedossier, de kwalificatie-eisen Loopbaan en Burgerschap en de keuzedelen. Daarnaast moet je aan de generieke kwalificatie- eisen van Nederlands, rekenen en eventueel één of meerdere moderne vreemde talen voldoen.  Aan het einde van je opleiding checken we of jij de kerntaken van je beroep beheerst, alle onderdelen voor de generieke vakken geëxamineerd hebt en voor Loopbaan en Burgerschap je portfolio op orde hebt en het eindgesprek hebt gevoerd. Ook de keuzedelen maken onderdeel uit van de examinering. Aan het einde van de opleiding checken wij of alle onderdelen in de kluis van jouw studie dashboard (E-to) zijn ingevuld, en voldoen aan de zak-/slaagregeling van je opleiding. Als dat zo is, heb je recht op een diploma!

  Op elke locatie bevindt zich een Examenbureau. Aan het begin van je opleiding worden de werkwijze en procedures rondom het aanvragen van examens en inzage hiervan uitgelegd. Ook tijdens je opleiding komen we hier regelmatig op terug.

  De examenstukken, dus uitgevoerde Proeven van Bekwaamheid, theorie-examens en dergelijke, worden op het Examenbureau bewaard in jouw examendossier (tot een jaar na het behalen van je diploma). Je kunt voor het einde van die termijn een verzoek indienen bij het Examenbureau voor teruggave van de examenstukken. Doe je dat niet, dan worden de examenstukken vernietigd.

  Werkwijze en procedure:

  Het examenbureau neemt een belangrijke plaats in bij alles rondom examinering. Het examenbureau op jouw locatie is verantwoordelijk voor de aanvraag, de uitvoering en de verwerking van examens. Zo worden examens via het examenbureau aangevraagd, examenmateriaal wordt hier bewaard en voor inzage van examens kun je hier terecht. Iedere locatie heeft zijn eigen examenbureau.

  Contactgegevens examenbureau

  Landstede Harderwijk       examenbureauharderwijk@landstede.nl

  Afwezigheid examens

  Bij afwezigheid meld je je bij de examencoördinator af. Zie verder hieronder ‘Recht op een herkansing en overmacht’.

  BPV

  De BPV is een ontwikkelproces dat je aan het einde met een voldoende moet afsluiten. De eindbeoordeling met de urenverantwoording en een kopie van je BPV overeenkomst (BPVO) zijn een onderdeel van jouw examendossier.

  Recht op inzage

  Je hebt recht op inzage van de examens. Je dient je verzoek je verzoek binnen 10 werkdagen bij het examenbureau in. Voor inzage in de centrale examens heb je een speciaal formulier nodig dat je bij het team kan opvragen.

  Recht op een herkansing en overmacht

  Wettelijk heb je recht op een herkansing voor ieder examenmoment. Landstede spreekt dan van een examen in tweede gelegenheid. De tweede gelegenheid wordt op een redelijke termijn aangeboden. Een reden tot herkansing/tweede gelegenheid kan zijn dat je de eerste gelegenheid ziek was of dat je een hoger examenresultaat wilt behalen.

  Bij uitzondering, bijvoorbeeld in een overmacht situatie waardoor je het examen niet kon maken, kun je in aanmerking komen voor een extra gelegenheid, eigenlijk een derde kans. Je dient hiervoor een schriftelijk verzoek in bij de examencoördinator uit het opleidingsteam. Je voorziet dit verzoek van argumenten en bewijsmateriaal. De coördinator legt jouw verzoek voor aan de examencommissie.

  Let op! In geval van een herkansing wordt altijd een volledig examen afgenomen; met andere woorden:  een praktijkexamen of een centraal examen kan niet in delen worden herkanst.

  Examendeelnemer

  Een kandidaat die de examinering ook in tweede/derde gelegenheid niet heeft behaald kan zich, mits voldaan aan de criteria van examendeelnemer, na afloop van de opleiding inschrijven bij Landstede als examendeelnemer. Dit betekent dat de student een Landstede account heeft. De student heeft geen recht op onderwijs en begeleiding en betaalt een bedrag voor elk af te leggen examen. Informatie daarover kun je verkrijgen bij de administratie.

  De kosten voor het inschrijven (eenmalig) als examendeelnemer is zijn: € 150,-.

  De kosten voor het maken een schriftelijke examen zijn € 50,- per examen.

  Bezwaar maken

  Als je het niet eens bent met een uitslag, een genomen maatregel of beslissing kun je binnen 10 werkdagen nadat je hiervan op de hoogte bent gesteld een schriftelijk bezwaarschrift indienen bij de Examencommissie (DEC). Als je het vervolgens niet eens bent met de beslissing van de DEC, kun je binnen 3 dagen na deze beslissing in beroep gaan bij de Commissie van Beroep van Landstede. Het examenbureau fungeert als postadres voor deze bezwaarschriften.

  Bewaren examendossier

  Het examenmateriaal wordt bij door het examenbureau bewaard in jouw examendossier, tot een jaar na het behalen van jouw diploma. Je kunt voor het einde van die termijn een verzoek indienen bij het Examenbureau voor teruggave van de examenstukken. Doe je dat niet, dan worden de examenstukken vernietigd.

 24. Praktijkleren, BPV, Internationale BPV en andere vormen

  Tijdens de opleiding vindt er een combinatie plaats van leren op school en leren in de praktijk. De BBL opleiding bestaat uit leren en werken: 1 dag naar school en 4 dagen in een leerbedrijf. Dit leerbedrijf kies je zelf; sterker nog: het is een voorwaarde om de opleiding te kunnen starten en doorlopen.

 25. Begeleiding vanuit school en op de BPV plaats

  Je wordt als student op school en in je leerbedrijf gevolgd. Je krijgt een praktijkbegeleider toegewezen. Behalve dat er telefonisch- en mailcontact mogelijk is tussen praktijkbegeleider (school) en praktijkopleider (bedrijf), zullen er gesprekken zijn tussen jou, je begeleider en de opleider. Tijdens die contactmomenten wordt er samen met jou en de praktijkbegeleider gesproken over de door jou opgestelde leerdoelen. Op schooldagen wordt aandacht besteed aan de voortgang van de opleiding en is er gelegenheid voor het onderling uitwisselen van werkervaringen. Schooldagen kunnen bestaan uit lessen en gesprekken fysiek in het schoolgebouw, maar ook uit online contact. In de introductieweek leggen we uit hoe dit werkt.

 26. Organisatie van de BPV

  De BPV-coördinator heeft zicht op stageplaatsen en helpt je bij het vinden van een stageplek. Hierin neem je zelf initiatief. Je wordt begeleid naar en voorbereid op je stageperiode.

 27. Specifieke voorzieningen en of vereisten

  Voor het uitoefenen van je beroep is het belangrijk te voldoen aan bepaalde vereisten. Dit noemen we ook wel beroepshouding. Jij hebt gekozen voor een beroepsopleiding. Daarmee is het belangrijk tijdens deze opleiding een professionele beroepshouding te laten zien.

  Naast de beroepshouding die is beschreven in het kwalificatiedossier hebben wij als school ook onze verwachtingen voor een prettig schoolklimaat. Deze verwachtingen worden tijdens de startperiode met jou gecommuniceerd. In het algemeen verwachten wij van een ieder dat hij of zij zich tijdens de opleiding professioneel, respectvol en begripvol gedraagt tegenover andere studenten, docenten of ieder ander, en daarbij de verwachtingen of huisregels die geldig zijn op de opleiding naleeft. Zo werken wij met zijn allen in een veilige en prettige leer- en werkomgeving.

 28. Studieinformatiepunt (STIP), opleidingsadministratie

  De medewerkers van de studentadministratie kunnen je op weg helpen bij het vinden van antwoorden op vragen die te maken hebben met inschrijvingen, aanmeldingen, DUO vragen en overige administratieve vragen. Op iedere locatie is een medewerker studentadministratie aanwezig.

 29. Vertrouwenspersoon

  Landstede is een school waarin de christelijke waarden uitgangspunt zijn voor de manier waarop we met elkaar omgaan. We streven naar een school waar iedereen zich veilig voelt.

  Toch kan het zijn dat je je niet veilig voelt op school of op je stage, misschien heb je een nare ervaring gehad. Je kunt dan altijd terecht bij je coach. Wil je hier liever met iemand anders over praten? Of wil je een klacht indienen? Neem dan contact op met de vertrouwenspersoon. De vertrouwenspersoon biedt een luisterend oor en kijkt samen met je naar mogelijke oplossingen. Ook helpt de vertrouwenspersoon bij de begeleiding van een eventuele klachtenprocedure.

  De vertrouwenspersonen zijn:

  Wilma Jansen, wjansen@landstede.nl, 06-34320943

  Corona Sweere-Gebbink, csweere@landstede.nl, 06-43420829

  Marloes Oldehinkel, moldehinkel@landstede.nl, 06-22921960

 30. Specifieke afspraken en regels

  Om ervoor te zorgen dat we op school prettig met elkaar kunnen samenwerken (studenten met docenten en studenten onderling) gelden er een aantal regels. Zo weten we waar we aan toe zijn en wat wel en niet toelaatbaar is.

  We verwachten op school van jou een professionele houding

  • Kom op tijd.
  • Zorg voor een actieve houding tijdens de lessen.
  • Houd je aan gemaakte afspraken.
  • Communiceer tijdig en duidelijk met je coach over evt. absentie.

  Gebruik van lokalen:

  • Laat het lokaal na de les (en de kantine na de pauze) netjes achter.
  • Eten en drinken is niet toegestaan in de lokalen, water drinken wel.
  • In de pauzes worden de lokalen afgesloten.
  • Eventueel gebruik van andere lokalen alleen na afstemming met de verantwoordelijke docent voor de betreffende les.

  Gebruik van laptop, telefoon e.d.:

  • Doe in de les je telefoon uit en berg deze op in je tas.
  • Wanneer de docent dat vraagt houd je je laptop dicht of opgeborgen in de tas.
  • Video en spelletjes op de pc's zijn niet toegestaan.
  • Muziek luisteren mag, alleen via je laptop en na toestemming van de docent. Zorg dus voor oordopjes die op je laptop passen en een playlist op een website. Zorg dat je tijdens het luisteren naar de muziek nog wel kunt horen wat de docent tegen jou of tegen de klas zegt.

  Bij examinering:

  • Geen mobiel bij je (deze staat uit en ligt in je kluis).
  • Horloges zijn niet toegestaan ivm mogelijk gebruik van smartwatches
  • Je hebt je Landstedepas en/of een geldig legitimatiebewijs bij je.
  • Als je een rekenmachine mag gebruiken, gebruik je de rekenmachine die op je boekenlijst staat.
  • Als je een woordenboek mag gebruiken, worden die verstrekt bij het examen. Je neemt niet je eigen woordenboek mee.
  • Als je een wettenbundel of Kleine Gids mag gebruiken, neem je die zelf mee (alleen JAD en HRM).

  Verder:

  • Respecteer zowel je docent als je medestudenten.
  • Plaats je tas op de grond, voor overzicht en een nette werkomgeving.
  • In en om de school wordt Nederlands gesproken.
  • Tijdens jouw opleiding wordt een professionele beroepshouding verwacht, denk hierbij aan taalgebruik, kledingkeuze etc.
  • Bij het binnenkomen en verlaten van de school, wordt gebruik gemaakt van de hoofdingang. Het gebruik van nooduitgangen is alleen toegestaan in nood!

  Neem altijd mee naar school (zonder deze materialen heb je geen toegang tot de les):

  • Laptop en oplader
  • Boeken voor de desbetreffende lessen
  • (Agenda)
  • Landstedepas en inloggegevens
  • Goed werkende oordopjes of een koptelefoon, passend op je laptop
  • Een pen die het goed doet
  • Papier om notities op te kunnen maken
  • Rekenmachine, indien noodzakelijk (telefoon is niet toegestaan als rekenmachine)

 31. Geen examenplan beschikbaar
 32. Geen schoolkosten beschikbaar