Landstede - Opleidingen

Veiligheid en vakmanschap (23240) BOL 2022-2023 Harderwijk, Mecklenburglaan 3

  1. Voorwoord Landschap

    Welkom in het landschap Veilig & Beschermd
    Door veiligheid en goede dienstverlening zullen de mensen zich meer op hun gemak voelen. Landstede MBO biedt Veiligheids- en Defensieopleidingen aan. Tijdens jouw opleiding leer je hoe je een flinke bijdrage kunt leveren aan een veilige woon-, werk- en leefomgeving. Je leert bij ons zowel in groepjes als individueel, door middel van workshops en colleges, via theorie- en praktijkopdrachten. De praktijk zoeken we zoveel mogelijk op, zodat je een goed beeld krijgt van de beroepen binnen de beveiliging, handhavende organisaties, Defensie, politie en Koninklijke Marechaussee

  2. Het Landschap

    Veiligheid & Vakmanschap (VeVa)
    Binnen de richting VeVa leer je hoe je moet samenwerken en hoe je een opdracht tot een goed einde brengt. Ondertussen laat Defensie je zien wat de mogelijkheden zijn als je kiest voor het beroep van militair. Je gaat dan ook regelmatig naar de Koninklijke Marine of Koninklijke Landmacht voor praktijklessen. Als militair word je wereldwijd ingezet, bijvoorbeeld bij bondgenootschappelijke verdediging, crisisbeheersingsoperaties en rampenbestrijding.

    Beveiliging en Handhaver Toezicht & Veiligheid
    Particuliere beveiligers en coördinatoren zijn vaak in het zogenoemde 'Private Domein' werkzaam, handhavers vaak in het 'Publieke Domein'. Je ziet hen allen steeds vaker in het straatbeeld en zij nemen steeds meer taken van de politie over. Bijvoorbeeld als beveiliger bij de receptie van een ziekenhuis, bij festivals of als veiligheidsfunctionaris die fouilleert op Schiphol. Een beveiliger voert werkzaamheden uit binnen bijvoorbeeld de gevangenis, is toezichthouder bij een bedrijvencomplex of surveilleert bij grotere winkels.

    Landschap
    Bij Landstede MBO gebruiken we andere namen voor de verschillende domeinen, zoals deze door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de MBO Raad zijn vastgesteld. Wij noemen deze domeinen: Landschappen. Het Landschap Veilig & Beschermd is er daar één van. Hierin vind je opleidingen die raakvlakken met elkaar hebben. Een soort interessegebied dus.

  3. Leren in het Landschap

    Activiteiten in de praktijk
    Binnen dit Landschap maak je kennis met beveiligers, politie, handhavers/toezichthouders en Defensiemedewerkers. Zij zijn verantwoordelijk voor het behouden of verkrijgen van een veilige omgeving. Met hen organiseren we het hele jaar door verschillende activiteiten. Deze variëren van ontruimingsoefeningen in een voetbalstadion en het beveiligen van evenementen tot een honden- of marinierstraining. Deze gezamenlijke activiteiten bieden jou de perfecte kans om kennis te maken met meerdere veiligheidsberoepen!

    Locatie Kranenburg
    Kies je voor een Defensie-, beveiligingsopleiding of de opleiding Handhaver Toezicht & Veiligheid in Harderwijk, dan volg je die op het voormalig Landmacht kazerneterrein Kranenburg. Dit is vlakbij het station en onze locatie aan het Westeinde. Kranenburg bevat veel faciliteiten, zoals een eigen beveiligingsdienst, een sporthal, fitness, klimtoren, hindernisbaan, appèlplaats en een technische praktijkruimte (werkplaats) met militaire voertuigen. Ook hebben we een oefenpraktijkomgeving voor zorg en een praktijkexamencentrum in de vorm van een echte winkelstraat. We maken gebruik van virtual en mixed reality ondersteuning bij de lessen. Hierdoor proef en beleef je de juiste sfeer tijdens jouw opleiding.

    Locatie Ossenkamp 8
    Kies je voor een beveiligingsopleiding of de opleiding Handhaver Toezicht & Veiligheid (eventueel met KMar-arrangement) in Zwolle, dan volg je deze aan de Ossenkamp 8 in Zwolle. We maken naast deze locatie gebruik van verschillende locaties in de (nabije) omgeving, waar je specifieke vaardigheden, behorend bij het beroep, leert.

    Officiële samenwerkingspartners
    Het Landschap Veilig & Beschermd werkt nauw samen met de Koninklijke Marine (Korps Mariniers), Koninklijke Landmacht, Koninklijke Luchtmacht, Koninklijke Marechaussee, Landelijk Opleidings- en Kenniscentrum Marechaussee, gemeenten, bedrijven en instellingen. Door de (jarenlange) samenwerking met deze instanties is er een goede afstemming tussen de opleidingen en het werkveld. Dit biedt ook mogelijkheden om in te kunnen spelen op de markt, wat voordelen voor jou als student oplevert. Daarnaast bieden deze instanties uitdagende stageplaatsen en oefenruimtes waar we gebruik van maken tijdens de opleiding. Het Landschap kent ook een eigen Veiligheidsacademie waarbinnen 21 bedrijven samenwerken om het beroepsonderwijs up-to-date te houden en zo realistisch mogelijk aan te kunnen bieden.

    Leren in de praktijk
    Bij Landstede MBO leer je in, aan en van de praktijk, onder meer bij diverse partners. Hier werk je aan opdrachten van echte opdrachtgevers onder begeleiding van professionals. Je beweegt je in interessante leeromgevingen (ook buiten school) en kunt daardoor de theorie meteen toepassen in het werkveld.

  4. Welkom

    Welkom

    Welkom bij Landstede, bij de opleidingen "Aankomend medewerker grondoptreden" en "Aankomend onderofficier grondoptreden" binnen het team Landstede Veiligheid & Vakmanschap Bedrijfsautotechniek en Grondoptreden. 

    In deze opleidingsgids vind je allerlei informatie over je opleiding. Ook voor je ouders/verzorgers zijn deze gidsen interessant. Laat ze lezen, dan weten ze waar jij voor gaat. Mocht je naar aanleiding van deze gidsen nog vragen hebben dan kun je altijd bij je coach terecht.

    Wij wensen je een heel prettige  en vooral een  leerzame schooltijd toe.

    Succes met je opleiding.

    Team VeVa Bedrijfsautotechniek/Grondoptreden

    Directie: Miluska Broekhuis  mbroekhuis@landstede.nl

  5. Visie op de opleiding

    De opleidingen bij VeVa Grondoptreden staan voor kwalitatief hoogwaardig innovatief onderwijs dat zij samen met haar partners ontwikkeld en aanbiedt, waarbij de student centraal staat. Het team vertaald de zelfevaluatie naar doelen en acties waarbij vak-competenties, vaardigheden, talentvol en een leven lang ontwikkelen extra aan bod komen.

    Ons onderwijs is zodanig ingericht dat het onderwijs boeiend en uitdagend is en aansluit bij het werkveld. Dit borgen wij door samen met onze partners een realistische praktijk-/leeromgeving te creëren. Door deze unieke leeromgeving is het mogelijk om samen met jou je grenzen te verleggen, je kennis te laten maken met nieuwe ontwikkelingen en de nieuwste technieken.

    De arbeidsmarkt is voor ons leidend. Inspringen op de vraag vanuit de arbeidsmarkt en als onderwijsinstelling het onderwijsaanbod hierop afstemmen zien wij als een pré voor het vormgeven van effectief onderwijs. Een nauwe samenwerking met de arbeidsmarkt is daarom wenselijk en willen wij verder ontwikkelen. Als onderwijsinstelling hebben wij niet alle kennis in huis. Ontwikkelingen op de arbeidsmarkt veranderen continu. Op de hoogte zijn van deze veranderingen (door middel van nauw contact met het werkveld) en hierop inspringen is belangrijk.  

    Zoals hierboven beschreven is de arbeidsmarkt leidend voor de input van de opleiding. De student zien wij echter als leidend voor de vorm en werkwijze van het onderwijs. Door gepersonaliseerd onderwijs aan te gaan bieden wil het team de aansluiting vinden bij de visie van het ROC; Talentvol ontwikkelen. Het uitgangspunt bij Talentvol Ontwikkelen is dat studenten verschillend zijn en zich ook verschillend ontwikkelen qua tempo, stijl en niveau. Studenten worden geholpen meer eigenaar en regisseur te worden van het eigen leerproces (Geertsma, 2011).

    In de loop van de opleiding maken ze in toenemende mate zelfstandige keuzes en bepalen daarmee hun leerproces. Bij het begin van het leertraject trainen ze ‘hoe te leren’, in de loop van het traject maken ze volop gebruik van deze leercompetentie of leervaardigheden en verwachten wij van de studenten dat zij zelfstandigheid ontwikkelen en doen hier ook een beroep op. De rol van de docent zal hierom meer veranderen naar coach.

    Waar we, tijdens jouw opleiding, met jou aan willen werken:

    Vakbekwaamheid

    Persoonsvorming

    Samenwerking / Teamvorming

    Zelfstandigheid

    Verantwoordelijkheid bewustzijn

    Resultaatgericht

    Communicatie

    Proactief

    Intrinsieke motivatie

    We verwachten een actieve rol van de student in het verwerven van kennis, inzicht en vaardigheden en in werkhouding (21ste-eeuwse vaardigheden).

    Het uiteindelijke doel van de opleiding is om je optimaal voor te bereiden op een toekomst in het Veiligheidsdomein en in de burgermaatschappij.

  6. Talentvol Ontwikkelen in de opleiding

    Bij Talentvol ontwikkelen staat de persoonlijke leerontwikkeling centraal. We houden hierbij rekening met persoonseigen kenmerken, leervoorkeuren, leertempo, capaciteit, begeleidingsbehoefte en belangstelling. De pedagogisch relatie is cruciaal voor het leren binnen Talentvol Ontwikkelen. We steken dan ook veel tijd in het opbouwen van deze relatie en richten ons op begeleiden, uitdagen, uitnodigen, stimuleren en confronteren. Bij Talentvol Ontwikkelen is de beroepspraktijk het uitgangspunt van het onderwijs.. Jouw motivatie om te leren is cruciaal. Door onze begeleiding en contextrijke leeromgevingen binnen en buiten de school stimuleren we de motivatie. Binnen Talentvol Ontwikkelen leer je zelf verantwoordelijkheid te nemen voor jouw leerproces. 

  7. Individueel leren en leren in groepen

    Als student ga je alleen of samen met een groep leerlingen werken aan verschillende opdrachten. Je wordt hierin begeleid, deze begeleider heeft aandacht voor het prces van leren, het proces van de uitvoering en het product. 
    Tijdens het werken aan de opdrachten kijk jij naar jouw eigen leerproces. Waarbij jij aandacht hebt voor zelfredzaamheid, teamroutine, vakvaardigheid, vakkennis, het proces en het product. 

  8. Overzicht van de opleiding

    Overzicht van de opleiding

    De opleiding Aankomend medewerker grondoptreden duurt 1,5 jaar en de opleiding Aankomend onderofficier grondoptreden duurt 2,5 jaar. De opleiding bestaat uit lessen binnen en buiten de school. De lesweken zijn van maandag tot en met vrijdag en starten ’s ochtends met een appél om 08:30 uur. In het eerste leerjaar zijn er 7 stageweken, in het tweede leerjaar zijn er voor niveau 2 nog 3 stageweken en voor de studenten niveau 3 10 stageweken. In het derde jaar van de studenten niveau 3 zijn er 3 stageweken. 

    Om bij Defensie te kunnen werken, dien je over een goede fysieke en mentale conditie te beschikken. Er wordt gedurende de hele opleiding daarom veel aandacht besteed aan je fysieke conditie en je mentale weerbaarheid. Vanaf het begin zal je veel sporten waarbij we rekening houden met je fysieke belastbaarheid, aangezien iedereen in de leeftijd van 16-24 jaar een verschillende fysieke groei doormaakt. Wij adviseren dan ook om buiten schooltijd niet te sporten omdat de kans op uitval groot is. Fysiek fit zijn is geen momentopname, maar het heeft een structureel karakter. Daarom kijken we gedurende de gehele opleiding of je inzetbaar bent.

    Met vorming bedoelen we dat er veel aandacht zal worden besteed aan je beroepshouding op het gebied van discipline, initiatief nemen, samenwerken in teamverband, zelfstandigheid en verantwoordelijkheid. Dit zijn belangrijke aspecten die je tijdens de rest van je opleiding verder uitbouwt.

    Ook volg je de vakken Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap. Deze lessen worden door vakdocenten gegeven. Voor al deze algemeen vormende vakken (AVO-vakken) geldt dat geprobeerd wordt lessen te laten aansluiten bij het beroepsbeeld van Defensie of bijvoorbeeld bij de sportlessen.

    Tijdens de opleiding organiseren we ook enkele buitenschoolse activiteiten (oefeningen). Tijdens deze oefeningen trainen we ook de mentale weerbaarheid, daarnaast is dit een mooie gelegenheid om aangeleerde stof in de praktijk te brengen.

    Als aankomend medewerker/onderofficier ben je, als aanstaand vertegenwoordiger van de Nederlandse staat herkenbaar aan jouw uniform. Dat vereist een professionele beroepshouding waarbij tenue, uiterlijk voorkomen en gedrag maatgevend zijn. Je gedraagt je conform de gedragscode Defensie en de binnen de krijgsmacht geldende normen en waarden, zoals integriteit.

    Je kunt werken binnen een militaire hiërarchie. Je vindt het geen probleem langere tijd van huis te zijn en bent bereid om buiten de reguliere werktijden werkzaamheden te verrichten als de omstandigheden of werkzaamheden daarom vragen. Je voert ook onder verzwaarde omstandigheden je werkzaamheden uit. Dit vereist flexibiliteit, improviserend vermogen en doorzettingsvermogen.

    Je hebt de mentaliteit om door te gaan waar anderen stoppen. Je werkt in teamverband en zelfstandig, waarbij je het belang van het team boven dat van jezelf stelt. Je bent fysiek en mentaal fit en hebt de wil om te leren. Je blijft waakzaam en alert, ook tijdens monotone en routinematige werkzaamheden.

    Je opleiding bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel.

    1.Het basisdeel (B), wordt gevormd door:

    1. Beroeps specifieke onderdelen. In het basisdeel zijn de kerntaken (K) en werkprocessen                  (W) beschreven die voor alle opleidingen in het kwalificatiedossier gelijk zijn.

    B1-K1:  Zorgt voor zijn/haar inzetbaarheid als militair

         B1-K1-W1:  Verblijft en oefent op een militaire locatie

         B1-K1-W2:  Traint en onderhoud zijn/haar inzetbaarheid

         B1-K1-W3:  Maakt en houdt zijn/haar uitrusting en materiaal inzetgereed

    B1-K2:  Draagt bij aan de veiligheid en beveiliging van de (militaire) locatie

         B1-K2-W1:  Voert beveiligingstaken uit

         B1-K2-W2:  Treedt op bij incidenten en calamiteiten

    1. De generieke onderdelen. De generieke onderdelen zijn door het Ministerie van Onderwijs geformuleerd en bestaan uit de onderdelen:

    · Nederlandse taal;

    · rekenen;

    · loopbaan en burgerschap.

    2. Het profieldeel (P)

    In het profieldeel staan kerntaken (K) en werkprocessen (W) beschreven die specifiek voor jouw opleiding zijn.

    P1  Aankomend medewerker grondoptreden (niveau 2)

    P1-K1:  Treedt op in de operationele omgeving

         P1-K1-W1:  Verblijft in de operationele omgeving

         P1-K1-W2:  Verplaatst in de operationele omgeving

         P1-K1-W3:  Draagt bij aan het verzamelen van informatie in de operationele omgeving

    P3  Aankomend onderofficier grondoptreden (niveau 3)

    P3-K1:  Geeft leiding

         P3-K1-W1:  Ontwikkelt een plan voor een teamopdracht en geeft dit uit

         P3-K1-W2:  Bereidt zijn/haar team voor op de uitvoering van de opdracht

         P3-K1-W3:  Stuurt zijn/haar team aan

         P3-K1-W4:  Rondt de uitvoering van de opdracht af

    P3-K2:  Traint met zijn/haar team

         P3-K2-W1:  Bereidt instructie en/of training voor

         P3-K2-W2:  Geeft instructie en/of training aan zijn/haar team

         P3-K2-W3:  Begeleidt het team en teamleden

         P3-K2-W4:  Voert gesprekken met teamleden

         P3-K2-W5:  Evalueert de resultaten van instructie en/of training

    P3-K3:  Treedt op in de operationele omgeving

         P3-K3-W1:  Verblijft in de operationele omgeving

         P3-K3-W2:  Verplaatst in de operationele omgeving

         P3-K3-W3:  Draagt bij aan het verzamelen van informatie in de operationele omgeving

    3. Het keuzedeel (D)

    Keuzedelen zijn nieuw in het mbo. Ook een keuzedeel bestaat uit één of meerdere kerntaken (K) met werkprocessen (W). Een keuzedeel vergroot je arbeidsmarktkansen of maakt doorstroom naar een vervolgstudie makkelijker. Het vormt als het ware een ‘plus’ op je opleiding. Iedere student besteedt circa 15% van de opleidingstijd aan keuzedelen.

    Keuzedelen kunnen een verschillend doel hebben en zijn op verschillende manieren van toegevoegde waarde voor je opleiding:

    • verdiepend als het keuzedeel dieper ingaat op onderdelen van je opleiding;
    • verbredend als je je opleiding en jouw marktwaarde ermee kan verbreden;
    • doorstroom-bevorderend als het keuzedeel gericht is op doorstroom binnen het mbo.

    keuzedelen voor deze opleiding:

    • Verdieping Blijvend fit, Veilig en Gezond werken  
    • Outdoor activiteiten
    • Arbo, kwaliteitszorg en hulpverlening
    • Internationaal bewustzijn en culturele diversiteit

    Wanneer kunnen de keuzedelen gedaan worden?

    Voor de niveau 2 opleiding geldt dat er 1 keuzedeel gedaan wordt in het eerste leerjaar en 1 in het tweede leerjaar.

    voor de niveau 3 opleiding geldt dat er 1 keuzedeel gedaan wordt in het eerste leerjaar, 1 in het tweede leerjaar en 1 in het derde leerjaar.

     

    Hoe komt de keuze tot stand binnen de opleiding?

    Aan het begin van de opleiding is er en presentatie over de inhoud van de keuzedelen. Na de presentatie heb je een week de tijd om te bedenken welke keuzedelen je gaat volgen eventueel kan je hiervoor de ondersteuning van je coach vragen. De voorkeuren geef je aan op een daarvoor bestemd formulier.

  9. Startprogramma

    Tijdens de eerste weken van je opleiding ga je bezig met het kennismaken met jouw toekomstig beroep, de school, Defensie en de manier van werken binnen dit beroepsveld en opleiding. Ook maak jij op verschillende manieren kennis met jouw coachklas. De daarop volgende weken op school begin je in de startersfase, waarin je je orienteert op wat er in het werkveld gebeurt. In deze fase ga jij werken aan jouw zelfbeeld, opleidings- en beroepsbeeld. Je leert door naar jezelf te kijken, naar welke sterke en minder sterke kanten je hebt (competenties), wat je wilt versterken en ontwikkelen.

    In het beroepskwalificerende deel van de opleiding ga jij aan de gang met allerlei basiskennis en vaardigheden, die noodzakelijk zijn voor jouw vak. Deze kennis en vaardigheden ga jij gedurende jouw opleiding verder toepassen, uitdiepen en verbreen. Uiteraard wordt jij intensief begeleidt door jouw coach en de verschillende docenten.

  10. Planning onderwijsprogramma

    Planning onderwijsprogramma

    Je werkt met een vast rooster per schooljaar. Ieder schooljaar bestaat uit 4 periodes. De periodes bestaan uit 10 lesweken. Per studiejaar houden we ons aan de 1000 uren norm. 

    Een schooldag is van 08.30 tot uiterlijk 17.00 uur. 

    Bijzondere activiteiten zoals bivak met afwijkende tijden

  11. Vakanties

    Schooljaar 2022-2023

    • Herfstvakantie, 24 oktober - 28 oktober (Grop cohort 20 en 21 hebben deze week stage, zij hebben herfstvakantie van 17 tot en met 21 oktober)
    • Kerstvakantie, 26 december - 6 januari 
    • Voorjaarsvakantie, 27 februari - 3 maart 
    • Goede vrijdag, 7 april
    • 2e Paasdag, 10 april 
    • Meivakantie, 24 april - 5 mei (Grop cohort 21 en 22 moeten in de week van 24 april stagelopen, zij hebben van 1 mei tot en met 12 mei vakantie)
    • Hemelvaartsweekend, 18 en 19 mei
    • 2e Pinksterdag, 29 juni
    • Zomervakantie, 17 juli - 27 augustus

  12. Digitale leeromgeving

    Tijdens je opleiding werk je veel in de digitale leeromgeving. Als basis werken wij vanuit Microsoft Teams, van hieruit wordt je doorgelinkt naar onder andere  'e-TO' (elektronisch Talentvol Ontwikkelen, Stichting Praktijleren en de digitale omgeving behorende bij de keuzedelen

    Op www.landstede.net vind je onder het tabblad ‘informatie’ nog meer informatie die belangrijk is voor je studie. Je vindt hier:

    • Algemene informatie over een beroepsopleiding bij ROC Landstede over: o Onderwijs en examens                                                                                                                                                                                             o Rechten en plichten o Informatie over docenten                                                                                                                                                      o Kennisbank                                                                                                                                                                                                               o Overige praktische zaken
    • Examenreglement en Begrippenlijst bij het examenreglement · Informatie over vertrouwenscontactpersonen
    • Link naar je email
    • Link naar e-TO

    Aan het begin van je opleiding krijg je uitleg over het gebruik van www.landstede.net. Je hoort dan ook hoe je kunt inloggen.

    Landstede account Elke student krijgt in het begin van het jaar een eigen studenten account. Deze wordt aan het begin van het schooljaar verstrekt door je coach. Met je account kan je in de digitale omgeving van Landstede inloggen. Je kan hier onder andere je Landstede-email bekijken en je voorgang inzien.

    E-mail Elke student krijgt een e-mailadres van ROC Landstede. Mail van school ontvang je altijd op dit adres dus check regelmatig je mail. Je ontvangt in het begin van het schooljaar informatie hoe je bij de schoolmail kunt komen. Ook vanuit www.landstede.net heb je direct toegang tot je schoolmail.

  13. Trajectlijn

    Elke opleiding heeft twee delen die bij elkaar horen:

    - een deel gericht op het beroep.
    - een deel "loopbaan en burgerschap" (LB). Dit laatste onderdeel is voor alle opleidingen ongeveer hetzelfde.

    Zowel het opleidingsdeel voor het beroep als de LB hebben we opgedeeld in kleinere delen die wij trajectlijnen noemen. Een trajectlijn geeft een leerroute aan.
    Een trajectlijn kent verschillende fasen. Een fase in de trajectlijn beschrijft wat je moet kunnen laten zien op een bepaald moment in jouw opleiding. De beschrijving van de trajectlijnen voor jouw opleiding staat in e-TO. Die inhoud ligt vast in het kwalificatiedossier.
    Opleiding VeVa Grop bestaat uit een trajectlijn, welke beschreven is in 3 fasen.

    Startersfase: Jij begint in de startersfase waarin jij je oriënteert wat er in de bedrijfsautotechniekwereld gebeurt. Verdere omschrijving van deze fase staat onder het startprogramma beschreven.

    Gevorderde fase: Na de startersfase kom je in de gevorderde fase. Naast het basisdeel, waar je nog mee bezig bent, ga je je ook verdiepen in civiele stage. Er is een extra verdiepingsslag in het beroepsbeeld, zelfbeeld en opleidingsbeeld. Je gaat experimenteren met het geleerde uit de periode die achter je ligt. Na de gevorderde fase start je met examinering in de praktijk, wanneer je hebt aangetoont dat je op voldoende niveau zit.

    Beroepsbekwaam: Na de gevorderde fase kom je in de fase waarin je beroepsbekwaam gaat worden. Alles wat je hebt geleerd pak je bij elkaar en ga je met elkaar verbinden. Je gaat zelfstandig plannen, uitvoeren en evalueren. Je sluit de opleidng af wanneer jij alle examens hebt behaald. Dit betreft zowel de generieke examens als de beroepsgerichte examens. 

    Er zit een opbouw in de complexiteit van de kennis, vaardigheden en beroepshouding. Je gaat van begeleid naar geleid en uiteindelijk naar zelfstandig leren. Je hebt in het laatste jaar ook meer verantwoordelijkheden. . Jij zorgt steeds meer voor je eigen leerproces en het formuleren van leervragen.

  14. LWP

    LWP ’s

    Gedurende de opleiding krijg je opdrachten. Dit is een totaalopdracht die, afhankelijk van jouw inzet en vooropleiding, een aantal weken duurt. Binnen  jouw opleiding werk je een aantal opdrachten uit die jou helpen te ontwikkelen tot een beroepsbekwame medewerker. Aan het einde van de opdracht kijk je met jouw coach terug op hoe jij je opdracht hebt doorlopen. Hierover ontvang je dan feedback die je dan meeneemt naar de volgende opdracht.

  15. TWIXX/lesactiviteiten

    Om deze opdrachten met succes te kunnen afronden krijg je theorielessen, instructies, vaardigheidstrainingen of workshops.

    Om een opdracht goed te kunnen maken heb je natuurlijk informatie nodig. Deze informatie kun je jezelf op verschillende manieren eigen maken, namelijk door:

    • Leren van Theorie tijdens een hoorcollege of zelfstudie
    • Oefenen tijdens een Workshop
    • Interactie met de docent, student of iemand uit de praktijk

    Deze verschillende manieren worden gebruikt om de informatie over te brengen. We noemen deze werkwijze afgekort Twixx

  16. Individueel leerplan (ILP)

    Om jou te ondersteunen bij het vormgeven van je leerproces, maken we een individueel leerplan (ILP). Dit ILP staat in de digitale leeromgeving e-TO. Dit ILP bespreek je met jouw coach

  17. Feedback tijdens de LWP

    Tijdens het werken aan een opdracht verzamel je feedback van je docent en mede-studenten. Op die manier krijg je inzicht hoe jij je kunt ontwikkelen

  18. Coach

    Om ervoor te zorgen dat jij je opleiding succesvol afrondt, word je binnen de opleiding intensief begeleid. De begeleiding gebeurt grotendeels door twee personen:

    • De burgercoach: hij houdt in de gaten of jij lekker in je vel zit en of jij het leuk vindt op school. Heb jij problemen met het leren dan kun je bij hem terecht. Gaat het persoonlijk niet zo fijn met je, dan is hij de aangewezen persoon om naar toe te stappen. De coach zal jou regelmatig persoonlijk spreken om te informeren hoe het met jou en jouw opleiding gaat. Ook is hij een coach voor jouw (leer)loopbaan. Jouw loopbaan is dus het uitgangspunt. Tijdens je studie moet je nadenken over wat jij wilt en wat bij je past. Maar dat valt niet mee. Want hoe kom je er achter wat je allemaal kunt leren? En vooral: wat is voor jou belangrijk om te leren? Daarvoor heb je een coach. Je coach helpt je in jouw ontwikkeling en bij het maken van plannen en keuzes voor jouw (leer)loopbaan. Je coach helpt je om overzicht te krijgen en te houden tijdens je opleiding. Hij stimuleert je om het beste uit jezelf te halen. Je kunt jezelf uitdagen, bijvoorbeeld door jezelf een hoog leertempo op te leggen, een ander kiest bijvoorbeeld een breed pakket. Wij begeleiden je dus heel intensief. Vaak houd je tijdens je opleiding dezelfde coach.

    • De militaire coach: Deze coach helpt jou bij het vormen van het juiste beroepsbeeld, maar helpt jou ook met verschillende vormingsaspecten. 

    Elk jaar zijn er studentenbesprekingen. Hieruit volgt een advies met betrekking tot je te volgen leerloopbaan. In de beginfase van de opleiding krijg je hier verdere uitleg over. Halverwege het eerste leerjaar krijg je een advies waarin aan wordt gegeven of de studie bij jou past. 

  19. Leermetergesprek/Leerloopbaangesprek

    Je bespreekt jouw ontwikkeling tijdens voortgangsgesprek met je coach (minimaal 2x per jaar). TIjdens dit gesprek ga je kijken waar je staat in je leerproces. Op die manier wordt zichtbaar waar je staat in je leerproces: starter, gevorderd en beroepsbekwaam.

  20. Contact school, ouders/verzorgers en studenten

    Tijdens je opleiding zijn er meerdere informatieavonden voor ouders/verzorgers. Eén vindt voor de start van de opleiding al plaats. In het eerste leerjaar is er een ouderavond, georganiseerd door de leerlingen zelf. De opvolgende jaren zijn er 10 minutengesprekken, waarbij er aangemeld kan worden. Ouders/verzorgers kunnen bij vragen ten alle tijde contact opnemen met de coach. Zo nodig kan er een gesprek gepland worden.

    Mocht het zo zijn dat je ontevreden of het ergens mee oneens bent, dan horen wij dat graag. We nemen het oplossen van klachten serieus en wij willen daar ook graag van leren. Hiervoor hebben wij als Landstede het "Reglement Klachtenbehandeling Landstede Groep" opgesteld. Hierin is vastgelegd hoe wij daarbij te werk gaan.

  21. Aanwezigheid, verzuim, ziekte en afmelden, verlof aanvragen

    In de algemene informatiegids heb je al kunnen lezen wat hier onder verstaan wordt en wat de wettelijke regels en het Landstede beleid is. 

    Via het Connect/ Eduarte studentenportaal kun je een absentie- of een verlofaanvraag doen. Bij ziekte of afwezigheid breng je altijd je coach voor 8.30 uur op de hoogte. Tijdens de startersfase van je opleiding zal je coach hier verder uitleg over geven.  

    Wil je alvast de handleiding doornemen? Klik op onderstaande  link:

    Eduarte studentenportaal

  22. Korte beschrijving van de examinering

    Tijdens de opleiding zul je verschillende examens gaan afronden. In het examenplan staat welke examens je moet afronden om uiteindelijk je diploma te kunnen behalen. Dit examenplan vind je in de kluis van je studiedashbord in e-TO. Hier word tijdens je opleiding uitleg over worden gegeven. Tijdens de opleiding heb je op deze wijze overzichtelijk naar welke examens je toewerkt.

    In het examenplan zie je dat de volgende examens afgerond moeten worden tijdens de opleiding

    • Beroepsgerichte examens
    • Examens Nederlands (lezen, luisteren, schrijven en spreken)
    • Examens Engels  (lezen, luisteren, schrijven en spreken)
    • Examen rekenen
    • Loopbaan en Burgerschap (LoB) portfolio
    • Keuzedelen

    Tijdens je opleiding werk je samen met jouw coach en de vakdocenten toe naar deze examens. De beroepsgerichte examens zullen zowel in de BPV als op onze school worden afgenomen. De examens van de generieke vakken (Nederlands, Engels, rekenen en LoB) zullen op school worden afgenomen. De plaats van examens van de keuzedelen is afhankelijk van het gekozen keuzedeel.

    Beroepsgerichte examens 

    Tijdens je opleiding krijg je voorlichting over het voorbereiden, aanvragen, uitvoeren en het inleveren van dit examenmateriaal. Voor ieder examen heb je recht op twee kansen. Bij een eerste onvoldoende beoordeling volgt een gesprek met je coach en bespreek je samen hoe jij je gaat voorbereiden op de tweede gelegenheid. Voor de tweede gelegenheid vraag je een nieuw examen en beoordelingsformulieren aan. Deze worden voorzien van het stempel ‘Herkansing’. 

    Examens Nederlands, rekenen, Loopbaan en Burgerschap (LoB) 

    Bij de examens van de generieke vakken spreken we van instellingsexamens en centrale examens (CE).

    Nederlands, schrijven, spreken en gesprek voeren, en LoB zijn instellingsexamens. Dit betekent dat de examens worden vastgesteld door school. Bij  VeVa-Bat/Grop worden deze examens via TOA afgenomen. De afname loopt via de vakdocenten.

    Rekenen en Nederlands (onderdeel lezen en luisteren) zijn centrale examens, oftewel landelijke examens. Deze worden op door de overheid bepaalde momenten in het jaar afgenomen. De data staan in de examenkrant. De vakdocenten informeren jou over de niveaus en de afname van de genoemde examens.

    Aangepaste examenmogelijkheden Nederlands en rekenen

    Het kan zijn dat de normale examenfaciliteiten niet voldoende omdat je een beperking hebt, bijvoorbeeld dyslectie. In dat geval kan je extra faciliteiten - zoals extra tijd of extra hulpmiddelen – aanvragen bij de examencommissie (DEC) via het examenbureau.

    Examens keuzedelen 

    Afname van deze examens is erg afhankelijk van het gekozen keuzedeel.

  23. Werkwijze en procedure

    De examencommissie 

    Elke opleiding heeft een decentrale examencommissie (DEC), die verantwoordelijk is voor de examinering binnen het landschap. 

    Taken van de decentrale examencommissie zijn o.a.: 

    • zicht houden op de kwaliteit van de afname en de beoordeling van examens; 
    • het verstrekken van diploma’s, certificaten en instellingsverklaringen;  
    • het verlenen van vrijstellingen van examinering; 
    • het beslissen over verzoeken tot aangepaste examinering, ER-dossiers (ernstige rekenproblemen) en alternatieve keuzedelen; 
    • het behandelen van klachten, fraude en onregelmatigheden. 

    Examenbureau

    Het examenbureau neemt een belangrijke plaats in bij alles rondom examinering. Het examenbureau is verantwoordelijk voor de aanvraag, de uitvoering en de verwerking van examens. Zo worden examens via het examenbureau aangevraagd, examenmateriaal wordt hier bewaard en voor inzage van examens kun je hier terecht. Voor meer uitleg over de taken van het examenbureau, maar ook jouw rechten en plichten als student verwijzen wij je naar de examenkrant die bij de start van ieder schooljaar wordt uitgegeven. Als het goed is ontvang je de examenkrant via jouw coach en anders kun je deze altijd opvragen bij het examenbureau. Lees deze examenkrant goed door en stel vragen wanneer je iets niet begrijpt.

    Per locatie is er een examenbureau. Het examenbureau is verantwoordelijk voor het plannen, de afname en de verwerking van de centrale examens Nederlands, Engels en rekenen.  

    Taken van het examenbureau zijn o.a.: 

    • publiceren van examenresultaten in e-TO; 
    • opstellen of laten opstellen van examenroosters; 
    • verspreiden van examenroosters onder belanghebbenden; 
    • regelen van examenruimtes; 
    • regelen en instrueren en begeleiden  van surveillanten; 
    • aanvragen indienen bij de examencommissie: bijvoorbeeld examentijdverlenging voor studenten die korter dan zes jaar in Nederland verblijven, vrijstellingen, alternatieve keuzedelen of deelname aan ER-examens; 
    • melden van onregelmatigheden en/of klachten tijdens examinering bij de examencommissie; 
    • inzage geven in beoordeelde examens aan studenten; 
    • verwerken van verzoeken, aanvragen en klachten van studenten in e-TO; 
    • archiveren van o.a. examens, urenstaten BPV, voldoende voor de BPV en processen-verbaal diplomering; 
    • vernietigen van examens na afloop van de bewaartermijn; 
    • uitgeven van de examenkrant

    Contactgegevens examenbureau: 

    Harderwijk:       examenbureauharderwijk@landstede.nl 

    Instellingsexamens en centrale examens (CE) 

    Nederlands en Engels schrijven, spreken en gesprekken voeren en loopbaan en burgerschap zijn instellingsexamens, de afname loopt via de vakdocenten. Rekenen, Nederlands en Engels lezen en luisteren zijn centrale oftewel landelijke examens. Deze examens vinden op bepaalde momenten plaats.  

    De coach en de vakdocenten informeren jou over de niveaus en de afname van de genoemde examens. 

    Afwezigheid examens 

    Bij afwezigheid meld je je voorafgaand aan het examen bij het examenbureau af. Zie verder ‘Recht op herkansing en overmacht’. 

    Aangepaste examenmogelijkheden Nederlands, rekenen en Engels 

    Het kan zijn dat de normale examenfaciliteiten niet voldoende zijn voor studenten met een beperking.  In dat geval kan de student extra faciliteiten - zoals extra tijd of extra hulpmiddelen – aanvragen bij het SAB. De aanvraag voor extra faciliteiten dient het SAB via e-TO in bij de DEC. 

    Recht op inzage Nederlands, rekenen en Engels 

    Je hebt recht op inzage van de examens Nederlands, Engels en rekenen. Vraag aan de resultaatverantwoordelijke wat hiervoor de procedure is. 

    Recht op een herkansing en overmacht 

    Wettelijk heb je recht op een tweede gelegenheid voor ieder examenmoment. Deze tweede gelegenheid wordt op een redelijke termijn opnieuw aangeboden. Een reden tot tweede gelegenheid kan zijn dat je een onvoldoende had, ziek was of dat je een hoger examenresultaat wilt behalen. 

    Let op! In geval van een herkansing wordt altijd een volledig examen of exameneenheid afgenomen; met andere woorden: een praktijkexamen of een centraal examen kan niet in delen worden herkanst. 

    Finale gelegenheid

    Als student heb je de mogelijkheid om één finale gelegenheid aan te vragen bij de examencommissie. Dit kan alleen wanneer je herkanst voor een onvoldoende resultaat en wanneer alle overige examens (inclusief LB) die onderdeel zijn van de zak-/slaagregeling met een voldoende zijn afgesloten.

    Examendeelnemer 

    Als je examens twee keer hebt gedaan en je hebt een onvoldoende gehaald, waardoor je niet slaagt, kun je de onvoldoende examens als examendeelnemer nog een keer doen. Hieraan zijn kosten verbonden. De termijn van examendeelnemer is voor maximaal 6 maanden en dit kun je maximaal twee keren aanvragen.

  24. Praktijkleren, BPV, Internationale BPV en andere vormen

    BPV

    Voor het leren van een beroep is leren in de praktijk erg belangrijk. Al vanaf het eerste jaar  (vanaf december) maak je kennis met de praktijk van het beroep waarvoor je leert, want je gaat stagelopen bij Defensie. Je bent dan de gehele week bij Defensie, van maandag tot en met vrijdag (Mariniers tot en met dodnerdag). Tijdens de weken op school ben je vijf dagen per week op school. Tijdens de BPV word je begeleid door iemand van het leerbedrijf en komen er Landstede-collegas op stagebezoek. Op het bedrijf werk je als een echte werknemer mee. Je werkt samen met andere collega’s.

    Door de werkzaamheden die je doet, werk je net als op school aan je ontwikkeling. Je beschrijft welke opdrachten en taken je uitvoert en je houdt dit bij in de speciaal hiervoor ontwikkelde app. Ook maak je urenverantwoordingen, waarin je beschrijft wat je precies hebt gedaan, hoeveel uur je hiermee bezig was. Je bespreekt met je praktijkbegeleider wat en hoe je het gedaan hebt. Daarnaast vinden we een goede beroepshouding erg belangrijk. Dat zal dus tijdens de gesprekken zeker aan de orde komen. Denk aan discipline, samenwerken en doorzettingsvermogen.

    Een BPV sluit je af met een beoordelingsgesprek. Onderwerpen van beoordeling zijn: beroepshouding, BPV-opdrachten en de BPV-uren. Om de BPV goed te kunnen afronden moet je voldoen aan de gestelde BPV-uren, deze zijn vooraf kenbaar gemaakt middels een BPVO (Beroepspraktijkvorming overeenkomst).

  25. Begeleiding vanuit school en op de BPV plaats

    Tijdens de BPV (= stage) wordt je zowel vanuit school als vanuit de BPV-lokatie begeleid. Op school zal je coach je begeleiden bij de voorbereiding op de BPV. Tijdens de BPV wordt je begeleid door een militair instructeur. Er zal tijdens de weken dat jij op BPV bent geregeld een docent of militair instructeur van Landstede een bezoek langs brengen. Op dit soort momenten kan je altijd in gesprek gaan met de desbetreffende persoon. Daarnaast kan er contact plaatsvinden via de mail en/of de telefoon met de coach.

    De stage mag je nooit zelf beëindigen. Wanneer er problemen zijn, leg je contact met het kader van je BPV lokatie. Hij/zij zal samen met jou kijken wat er nodig is en welke acties ondernomen kunnen worden. Wanneer jij de stage beëindigt zonder overleg wordt er gekeken of en hoe je je opleiding kan vervolgen.

  26. Organisatie van de BPV

    De BPV is een belangrijk onderdeel van de opleiding. Ongeveer één keer per maand heb je een BPV-week op een kazerne/militaire locatie. Tijdens de BPV ben je gedurende de hele week aanwezig op een militaire locatie in Nederland. De kazerne en locatie zijn afhankelijk van de keuze die jij maakt. Er zijn namelijk verschillende uitstroomrichtingen. In het begin van je opleiding kan je een voorkeuze maken voor de verschillende uitstroomrichtingen. Dit zijn of bij de KL(Pantserinfanterie/Luchtmobiele Brigade) of bij de KM (Korps Mariniers). Specifieke informatie m.b.t. je BPV kan je vinden op de site van Stichting Praktijkleren www.stichtingpraktijkleren.nl . Ook hiervoor krijg je in het begin van het schooljaar een account met inloggegevens. Alleen in gevallen van hoge uitzondering en met een bijzonder verlof aanvraag wordt je in samenspraak met school in de gelegenheid gesteld om tussentijds naar huis te gaan. Tijdens de BPV word je begeleid door een militaire instructeur van Defensie. De plek waar je BPV loopt is door Stichting Samenwerking Beroepsonderwijs Bedrijfsleven (SBB) een erkend leerbedrijf.

  27. Specifieke voorzieningen en of vereisten

    Voor het beoefenen van je vak is het belangrijk te voldoen aan bepaalde vereisten. Dit noemen we ook wel beroepshouding. Jij hebt gekozen voor een beroepsopleiding. Daarmee is het belangrijk tijdens deze opleiding een professionele beroepshouding te laten zien.

    Naast de beroepshouding die is beschreven in het kwalificatiedossier hebben wij als school ook onze verwachtingen voor een prettig schoolklimaat. Deze verwachtingen worden tijdens de startperiode met jou gecommuniceerd. In het algemeen verwachten wij van een ieder dat hij of zij zich tijdens de opleiding professioneel, respectvol en begripvol gedraagt tegenover andere studenten, docenten of ieder ander, en daarbij de verwachtingen of huisregels die geldig zijn op de opleiding naleeft. Zo werken wij met zijn allen in een veilige en prettige leer- en werkomgeving.

    Iedere student wordt geacht op de hoogte te zijn van de inhoud van:

    • Landstede en Menso Alting studiegids
    • Opleidingsgids
    • Examenreglement (onderdeel opleidingsgids)
    • Locatiegids
    • Examenplan
    • BPV gids

    Deze inhouden zijn in e-TO te vinden, ook zal er in je coachles veel aandacht worden besteed aan de inhouden. 

    Daarnaast wordt er van je verwacht dat je zorgt dat je altijd aanwezig bent op school. Je aanwezigheid wordt bijgehouden in Eduarte. Er zijn natuurlijk altijd bijzonderheden waardoor je niet naar school kunt komen bijvoorbeeld bij ziekte of bij bijzondere feestlijke gebeurtenissen.Dat geef je dan tijdig door.

    Binnen de opleiding krijg je te maken met de volgende specifieke zaken:

    1. Schoolkosten :Voor de specificatie van alle kosten verwijzen wij naar het schoolkosten formulier.  
    2. VOG : Voor je BPV heb je een VOG (verklaring omtrent gedrag nodig)

  28. Studieinformatiepunt (STIP), opleidingsadministratie

    Het Studieinformatiepunt is (bijna) elke dag aanwezig op Landstede locatie Westeinde. Je vindt het STIP op de begane grond, vanaf de hoofdingang links de gang in na de docentenkantine. 

    Een onderdeel van STIP is Student Advies & Begeleiding (SAB). Op onze schoollocatie is het aanspreekpunt hiervoor dhr. Kolloff

    Wat biedt het SAB?

    Loopbaanadvies

    Wanneer een student na een gesprek met zijn/haar coach en/of een gesprek in het Studiecentrum niet weet welke opleiding hij/zij wil gaan doen dan kan de coach de student bij SAB aanmelden voor Loopbaanadvies.

    Psychosociale begeleiding

    Hierbij valt te denken aan problemen op het gebied van: sociale vaardigheden, motivatie, nemen van initiatief, depressiviteit, eetproblemen, assertiviteit, faalangst, loverboys, verslaving, tienermoeders, schulden, mishandeling, pesten/gepest worden, verlieservaring en agressief gedrag

    Empowerment training

    Deze training is bedoeld voor studenten van Landstede die meer zelfvertrouwen willen krijgen (bijvoorbeeld op stage) en daardoor gemakkelijker initiatief durven nemen en contact durven maken. Empowerment is een ander woord voor zelfvertrouwen en zelfsturing. Dit is iets wat je kunt ontwikkelen.

    Leren & Gedrag

    Ondersteuning en advies op het gebied van leren en gedrag. Denk hierbij aan Dyslexie, ADHD en ASS.

    Plusvoorziening

    De Plusvoorziening is een tijdelijk, intensief, onderwijstraject (max. 10 weken) voor overbelaste jongeren met multi-problematiek die van invloed is op de studievoortgang. Onderwijs, hulpverlening en welzijn werken samen, zodat de student kan werken aan zichzelf om uiteindelijk weer volledig terug te keren naar de opleiding en (alsnog) zijn/haar diploma kan halen.

    Maatje op Maat

    Maatje op Maat heeft als doel de uitval onder studenten te beperken door ze een steuntje in de rug te bieden. Geïnspireerd door het Afrikaanse gezegde: ’It takes a village to raise a child’ beweegt Maatje op Maatje zich buiten de school, in de samenleving. De praktijk heeft namelijk uitgewezen dat de meeste problemen of belemmeringen voor een succesvolle loopbaan vaak buiten de school liggen, in de privésfeer, de omgeving van de student.


    De ondersteuning van Student Advies & Begeleiding kent veel verschillende vormen en kan zowel individueel of in groepen zijn. De ondersteuning van Student Advies & Begeleiding is aanvullend op de begeleiding die je vanuit de opleiding krijgt. 

    Wanneer je ondersteuning wil vanuit Student Advies & Begeleiding of een training wilt volgen, dan kun je dat aangeven bij jouw coach. Jouw coach kan je aanmelden.

    Afspraak maken?
    Voor het maken van een afspraak kun je telefonisch contact opnemen met Student Advies & Begeleiding of je kan even langslopen bij het STIP: studentadviesenbegeleiding-harderwijk@landstedegroep.nl

    De opleidingsadministratie zit in het kantoor van het opleidingsteam. Mocht je vragen hebben, loop dan even langs bij onze administratie; mevr. van de Woestijne

  29. Vertrouwenspersoon

    Landstede is een veilige school voor iedereen

    ...en wat kan een vertrouwenspersoon voor jou betekenen?

    • Lastig gevallen worden...
    • Discriminerende opmerkingen...
    • Ongewenste aanrakingen...
    • Pesten...
    • Ongewenste (digitale) aandacht...
    • Intimidatie...
    • Agressief gedrag en bedreigingen...

    Herken je dit?
    Wij noemen dit ongewenst gedrag.

    Een veilige plek voor iedereen
    Landstede keurt ongewenst gedrag af. Dit betekent dat klachten serieus behandeld worden en dat de school zo nodig optreedt. Wanneer je een klacht hebt, kan een vertrouwenspersoon je helpen.

    Op de locatie hangt op verschillende plekken een poster met daarop hoe je in contact kunt komen met de vertrouwenspersoon. 

  30. Specifieke afspraken en regels

    Binnen VeVa-opleidingen worden speciale huisregels/gedragsregels gehanteerd omdat je gaat werken/stagelopen in het veiligheidsdomein. De coach informeert je hierover bij de start van de opleiding. Het is vanzelfsprekend dat jij je houdt aan deze regels. 

    Klik op onderstaand plaatje om deze regels in te zien.

    https://teams.microsoft.com/l/file/F252F47B-87D8-4A62-9DD2-BF523E5D80F9?tenantId=e8e5eb49-74bd-45b9-905a-1193cb5a9913&fileType=docx&objectUrl=https%3A%2F%2Fstudentlandstede.sharepoint.com%2Fsites%2FTeamVeVaBatGrop%2FGedeelde%20documenten%2FGeneral%2FAlgemeen%2FReaders%20gedragsregels%20VeVa%20%20schooljaar%202020.docx&baseUrl=https%3A%2F%2Fstudentlandstede.sharepoint.com%2Fsites%2FTeamVeVaBatGrop&serviceName=teams&threadId=19:8a9da2d6995045c3985e33ef1ba7ade2@thread.tacv2&groupId=7ebb7d72-c0cc-430c-a05a-fd27be33c207

  31. Geen examenplan beschikbaar