Landstede - Opleidingen

Retail operationeel (23324) BOL 2022-2023 Raalte, Zwolsestraat 63a

  1. Voorwoord Landschap

    Welkom in het landschap Handel & Commercie.

  2. Het Landschap

    Hoe goed producten en diensten ook zijn, ze verkopen zich natuurlijk niet vanzelf. In het Landschap Handel & Commercie leer je hoe het wél werkt. Of je nu zelf het contact met de klant wilt, liever achter de schermen werkt of zelf een onderneming wilt beginnen: je vindt er altijd een opleiding die past bij jouw wensen en commerciële talent. En omdat elk soort organisatie klanten heeft, kun je met de opleidingen in dit Landschap alle kanten op.

    Bij Landstede MBO gebruiken we andere namen voor de verschillende domeinen, zoals deze door het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap en de MBO Raad zijn vastgesteld. Wij noemen deze domeinen: Landschappen. Het Landschap Handel & Commercie is er daar één van. Hierin vind je opleidingen die raakvlakken met elkaar hebben. Een soort interessegebied dus.

  3. Leren in het Landschap

    Commerciële beroepen
    Als bedrijf ben je zuinig op je klanten. Niet voor niets is het onderhouden van de contacten met klanten een aparte functie, vaak van de commercieel medewerker of junior accountmanager. Natuurlijk tellen de verkoopcijfers, maar je bent meer dan een verkoper. Jij kent een vaste groep klanten door en door en blinkt uit in goede service en je kennis van de producten of diensten. Soms werk je vooral telefonisch, soms ben je altijd onderweg. Jij bent voor je klanten een betrokken en persoonlijk adviseur, voor wie de lange termijn telt.

    Retail
    Zoek je een commerciële baan waar het gaat om persoonlijk contact met de klant en waarin je direct resultaat ziet van je werk? Kies dan voor de retail. In een winkel of bij een groothandel denk je na over welke producten je verkoopt en hoe je ze het beste presenteert. Dat doe je samen met je collega’s, je leidinggevende of de leverancier. Wil je zelf het klantcontact? Stuur je liever andere verkopers aan? Of wil je een eigen onderneming starten? Het kan allemaal met één van de vele opleidingen in dit dynamische vakgebied.

    Marketing & Communicatie
    Of je nu voor een energieleverancier werkt, een museum of een goed doel: je wilt dat zoveel mogelijk mensen je merk, product of dienst kennen. En heb je eenmaal een klant, dan wil je ook dat hij terugkomt. Je moet dus weten wat je klant wil, bijvoorbeeld door marktonderzoek. Vervolgens ontwikkel je een goed plan en een sterke campagne. Daar zet je allerlei middelen voor in, van een advertentie, een website tot misschien wel een opvallend evenement. De kunst is te zorgen dat alles op elkaar aansluit. Wat marketing en communicatie zo boeiend maakt? De veelzijdigheid! Soms ben je adviserend bezig, dan juist weer heel praktisch.

    Vakman-Ondernemer
    Je hebt een vakdiploma behaald en nu wil je een eigen bedrijf beginnen? Deze eenjarige opleiding Vakman-Ondernemer leert je welke stappen je dan moet ondernemen. Sterker nog: je gaat die stappen ook echt zetten. Want vanaf het eerste moment ga je aan de slag met jouw onderneming. Je krijgt les, begeleiding en advies van vakkundige docenten en ondernemers. Tijdens deze opleiding kom je in contact met succesvolle bedrijven en doe je uitdagende praktijkopdrachten. Kortom: alle ingrediënten voor een vliegende start.

  4. Welkom

  5. Visie op de opleiding

    Onze onderwijsvisie is : 

    Er zijn voor de student  

    De ontwikkeling van de student staat voorop. Door middel van een positieve insteek willen we de student helpen zijn/haar niveau te halen. Studenten leren leren, ontdekken wie ze zijn en wat ze kunnen. We helpen studenten zelf de regie te pakken over hun toekomst.  

    Door een persoonlijke benadering en aanpak willen we vorm geven aan gepersonaliseerd leren waarbij voorop staat wat de student wil bereiken in zijn of haar toekomst.   We leiden niet alleen op voor een diploma maar juist voor het vervolg daarop. Doorstroom in het mbo of duurzame participatie op de arbeidsmarkt.  Daarmee hebben we oog voor de jongeren of jong volwassene als geheel. Er is ruimte voor de ontwikkeling van de student. We sluiten geduldig aan bij de ontwikkeling en het tempo van de student.   

  6. Talentvol Ontwikkelen in de opleiding

    Je leert op school en in de praktijk. Dat doe je in een leeromgeving die je uitdaagt en nieuwsgierig maakt. Waar het om gaat is dat je kennis en vaardigheden leert en ervaringen opdoet. Kennis en ervaringen die je nodig hebt voor je toekomstige beroep, je vervolgopleiding en natuurlijk ook als burger in de maatschappij. We bereiden je voor op een leven lang nieuwe dingen leren.  

    Leren van en met elkaar 

    Je leert alleen en ook samen met anderen: in grote en kleine groepen en binnen en buiten de school. Door met medestudenten aan opdrachten of projecten te werken: door deze zogenaamde LeerWerkPrestraties leer je samenwerken en goed communiceren.  

    De praktijk is het uitgangspunt 

    Bij Startcollege en Landstede mbo leer je door veel in de praktijk te doen: de praktijk staat centraal. Tijdens stages doe je veel ervaring op in de praktijk. Daardoor ontdek je wat je nog nodig hebt aan kennis en ervaring als je bij dat bedrijf of organisatie zou gaan werken. Dat wat jij nog niet weet of kunt, worden jouw leer- en ontwikkeldoelen. Daarover ga je in gesprek met je begeleiders in de praktijk en op school. Samen met hen onderzoek je hoe jij de gewenste kennis en ervaring op kunt doen.  

    Jouw persoonlijke leerontwikkeling staat centraal! 

    Iedere student is uniek en ontwikkelt zich dus op zijn eigen manier. Bij ons gaat het om jou en hoe jij je ontwikkelt. Jouw talenten en wat jij nodig hebt, zijn het utigangspunt bij het leren. Wij willen je: 

    • Opleiden tot een zelfbewust persoon zodat jij je kunt onderscheiden van anderen.  

    • De kennis en vaardigheden meegeven die jij voor je beroep nodig hebt zodat je deze kunt toepassen in de praktijk.  

    • Begeleiden bij het ontdekken wie je bent en wat je wilt in de maatschappij en in je werk.Pagina-einde

  7. Individueel leren en leren in groepen

  8. Overzicht van de opleiding

    Overzicht van de opleiding

    Het kwalificatiedossier voor het middelbaar beroepsonderwijs geeft weer wat de beginnend beroepsbeoefenaar moet kennen en kunnen aan het einde van de mbo-opleiding.  

    Opbouw dossier  

    Dit kwalificatiedossier bevat de kwalificatie-eisen voor één of meerdere mbo-beroepen en bestaat uit:  

    1. Het basisdeel (B), dat gevormd wordt door:  

    a. De beroepsspecifieke onderdelen. Dit betreft gemeenschappelijke kerntaken en werkprocessen voor het gehele kwalificatie - dossier.  

    b. De generieke onderdelen.  

    De generieke onderdelen zijn door de landelijke overheid geformuleerd. Het betreft de onderdelen:  

    • Nederlandse taal;  

    • rekenen;  

    • loopbaan en burgerschap; 

    Het profieldeel (P). Profielen bestaan uit kerntaken (K) en werkprocessen (W) waarop de kwalificaties in dit kwalificatiedossier van elkaar verschillen.  

    De beroepsopleiding in het mbo is gebaseerd op een kwalificatie en één of meer keuzedelen (D). Keuzedelen hebben tot doel om bovenop de kwalificatie een verdieping of verbreding te leveren bij de toerusting voor de arbeidsmarkt of een extra voorbereiding voor een vervolgopleiding. De beschikbare keuzedelen voor dit kwalificatiedossier zijn te vinden op www.s-bb.nl/keuzedelen. Op deze website staat ook een overzicht met alle keuzedelen gekoppeld aan kwalificaties. Hieronder is het plaatje zoals jouw opleiding is opgebouwd. 

     

    Taal en rekenen  

    De generieke kwalificatie-eisen voor taal en rekenen zijn benoemd in het basisdeel. Als sprake is van beroepsspecifieke taal- en rekeneisen is dit aangegeven in de kolom ‘vakkennis en vaardigheden’. Daarnaast kan in de kolom ‘gedrag’ een extra verduidelijking aangegeven zijn hoe deze beroepsspecifieke taal- en rekeneisen worden ingezet in een werkproces.  

    Overzicht van het Profieldeel

    Pagina-einde 

  9. Startprogramma

    In het begin van jouw opleiding besteden we, naast de vakken die hierboven staan, vooral aandacht aan de volgende drie onderdelen: Zelfbeeld, beroepsbeeld en opleidingsbeeld.

    Zelfbeeld

    Wie ben je? Wat maakt wie je bent? Waar ben je goed in? Wat kan je minder goed? We gaan met het thema solliciteren aan de slag: hoe presenteer je jezelf? Waar ligt je interesse? We leggen samen de basis om het hele schooljaar verder na te denken over deze onderwerpen.

    Beroepsbeeld

    We beginnen met oriënteren op het werkveld, welke mogelijkheden zijn er voor je? Wat is het beroep waar je later in zou willen werken? Welke BPVplekken (Beroeps Praktijk Vorming) zou je hierbij kunnen zoeken, om je zo goed mogelijk voor te bereiden? Samen met je coach en BPV coördinator ga je aan de slag om een goede plek te zoeken.

    Opleidingsbeeld

    In de eerste periode wordt je uitgelegd hoe het schooljaar eruit ziet en waar je examens in moet doen voor je diploma. Het hele jaar werken we aan de voorbereiding en passen we samen met jou het programma aan, om je zo goed mogelijk voor te bereiden op JOUW toekomst.

  10. Planning onderwijsprogramma

    Planning onderwijsprogramma

    Iedereen leert op zijn eigen manier. Wij bieden daarom allerlei verschillende werkvormen aan. Leren kan zowel in groepjes als individueel, door workshops en colleges, via theorie en praktijkopdrachten. De studieduur kan verschillen. Afhankelijk van je tempo kun je de studie in minder of meer tijd afronden. Tijdens jouw studie krijg je vakken als Nederlands, moderne vreemde talen, rekenen en Leren Loopbaan en Burgerschap, maar ook beroepsgerichte lessen die horen bij de kerntaken (zie kwalificatiedossier).  

    Als je kiest voor de BOL-opleiding heb je twee dagen per week beroepspraktijkvorming (BPV = stage). Kies je voor de BBL-opleiding dan werk je vier dagen en kom je één dag per week naar school. Welke dagen dit zijn, hoor je aan het begin van de opleiding. 

    Persoonlijke begeleiding 

    We beginnen je opleidingstraject met een uitgebreid gesprek en we maken duidelijke afspraken die we vastleggen in een ‘persoonlijk ontwikkelingsplan’ (POP). Ook maken we voor elke periode een heldere planning. Tijdens de opleiding kijken we natuurlijk voortdurend of de afspraken, de manier van leren, het tempo en het doel nog kloppen. Als het nodig is stellen we het plan bij. Je krijgt gedurende je opleidingstraject een vaste coach met wie je nauw contact houdt. 

    Beroepsgericht leren 

    In elk beroepenveld heb je allerlei competenties (vaardigheden, houding en gedrag) nodig. Bij ons ga jij je daarin bekwamen. Dit doe je vooral in de praktijk. Je bekijkt bij elke competentie welke (praktische) kennis je daarvoor nodig hebt. Zo kun je op het juiste moment de juiste dingen doen en weet je ook waarom. 

  11. Vakanties

    Schooljaar 2022/2023

    Zomervakantie 
    Regio Noord en Midden (Harderwijk): maandag 18 juli 2022 t/m vrijdag 26 augustus 2022

    Herfstvakantie
    Regio Noord: maandag 17 oktober 2022 t/m vrijdag 21 oktober 2022
    Regio Midden: maandag 24 oktober 2022 t/m vrijdag 28 oktober 2022

    Kerstvakantie
    Regio Noord en Midden: maandag 26 december 2022 t/m vrijdag 06 januari 2023

    Voorjaarsvakantie
    Regio Noord en Midden: maandag 27 februari 2023 t/m vrijdag 3 maart 2023

    Meivakantie 
    Regio Noord en Midden: maandag 24 april 2023 t/m vrijdag 05 mei 2023

    Zomervakantie
    Regio Noord: maandag 24 juli 2023 t/m vrijdag 01 september 2023
    Regio Midden: maandag 17 juli 2023 t/m vrijdag 25 augustus 2023

  12. Digitale leeromgeving

    Alles wat je nodig hebt om te leren vind je in je persoonlijke, digitale leeromgeving. Je hebt daar de werkplaats waar je jouw opdrachten en projecten vindt en waar je ze uitvoert. Er is ook een kluis voor het examendeel. Verder kun je in deze digitale leeromgeving alle begeleidende informatie vinden die je voor je leren en je ontwikkeling nodig hebt. We noemen deze digitale leeromgeving e-TO ( elektronisch Talentvol Ontwikkelen).  

  13. Trajectlijn

  14. LWP

    Op school en in de praktijk werk je aan LWP’s. LWP’s zijn levensechte opdrachten die gaan over je toekomstige beroep of leven. Activiteiten waarbij je tegelijk leert en werkt. Bij de start van je opleiding van de LWP’s eenvoudig en zijn er minder eisen. Aan het eind van de opleiding gaan we ervan uit dat je klaar bent voor je beroep. Dan worden de opdrachten ingewikkelder. Je moet aan meer eisen voldoen en je hebt meer verantwoordelijkheden. Te denken valt aan opdrachten zoals een eigen etalage maken en het opzetten van een marketingplan.

  15. TWIXX/lesactiviteiten

    Bij het werken aan LWP’s ontdek je dingen die je nog niet weet of kunt. Daarvoor zijn er TWIXX. TWIXX zijn ondersteunende leeractiviteiten. TWIXX is een afkorting voor trainingen, workshops, instructies en XX zoals hoorcolleges en excursies naar bijvoorbeeld bedrijven. Zo blijft het leren afwisselend en wordt het niet voorspelbaar. De kennis en ervaring die je via TWIXX opdoet, gebruik je bij je LWP’s. Ook pas je de opgedane kennis in de praktijk toe. Te denken valt aan opdrachten zoals een analyse maken van de black friday actie en gastelssen die vertellen hoe het allemaal in de praktijk gaat. 

  16. Individueel leerplan (ILP)

  17. Feedback tijdens de LWP

  18. Coach

    Tijdens je opleiding moet je nadenken over wat jij wilt en wat bij je past. Dat is niet altijd makkelijk. Daarom heb je bij Landstede een coach. Bij je coach kun je terecht met vragen over je opleiding, maar hij begeleidt jou ook in je ontwikkeling tijdens je studie. Je coach helpt je bij het maken van plannen en keuzes voor jouw (leer)loopbaan en helpt je om overzicht te krijgen en te houden tijdens je opleiding. Je coach daagt je uit en stimuleert je om jezelf te ontwikkelen. Tijdens de opleiding is jouw coach altijd het eerste aanspreekpunt voor jou, maar ook voor je ouders/verzorgers.

    Bij Landstede zit je in een coachgroep. Dit is eigenlijk je ‘basisgroep’. Met deze coachgroep krijg je coachlessen. Tijdens deze lessen bespreekt de coach met jou en je medestudenten bijvoorbeeld de volgende onderwerpen:

      • alles wat met de klas te maken heeft
      • studieresultaten
      • verzuim
      • studiemoeilijkheden
      • gezamenlijke activiteiten
      • studie-informatie

    Soms heb je tijdens je studie extra begeleiding nodig. Deze begeleiding kun je vragen via je coach. Je coach meldt je dan aan. Je ouder(s)/verzorger(s) worden, indien nodig en toegestaan, betrokken bij de afspraken over extra begeleiding of ondersteuning.

    Er is extra begeleiding voor studievaardigheden, beroepsvaardigheden (ook richting BPV/stage), sociale vaardigheden, taal en rekenen en loopbaanbegeleiding. Extra begeleiding wordt gegeven door je coach en/of in het Studiecentrum van de locatie waar je je opleiding volgt. Je spreekt samen met je coach af welke extra begeleiding je nodig hebt.

    Als je hulp nodig hebt bij vragen over leren en gedrag, psychosociale problemen of gericht loopbaanadvies, dan kun je terecht bij een studentadviseur van het SAB (Student Advies en Begeleiding) op de locatie waar je je opleiding volgt. Ook deze extra begeleiding kun je aanvragen in overleg met je coach.

  19. Leermetergesprek/Leerloopbaangesprek

  20. Contact school, ouders/verzorgers en studenten

  21. Aanwezigheid, verzuim, ziekte en afmelden, verlof aanvragen

  22. Korte beschrijving van de examinering

  23. Werkwijze en procedure

  24. Praktijkleren, BPV, Internationale BPV en andere vormen

  25. Begeleiding vanuit school en op de BPV plaats

  26. Organisatie van de BPV

  27. Specifieke voorzieningen en of vereisten

  28. Studieinformatiepunt (STIP), opleidingsadministratie

    Studie Informatie Punt (STIP)
    Het STIP vind je in de centrale hal van de school en is bedoeld als een loket waar je terecht kunt met alle vragen die betrekking hebben op de school en op je persoonlijk welbevinden.
    Het STIP is voortdurend bezet door een medewerker die vragen kan beantwoorden en die je kan doorverwijzen naar elke functionaris binnen en buiten de school. Enkele voorbeelden waarvoor je bij het STIP terecht kunt:
    • studiefinanciering;
    • schoolgeld, schoolkostenbijdrage;
    • inschrijvingsduur;
    • onderwijs-/praktijkovereenkomsten;
    • ziekmeldingen ed.;
    Het STIP is ma.di. en do. geopend van 08.00-17.00 uur. Wo. en vr. van 8.00 uur tot 16.30 uur
    Het mailadres van STIP: STIPSalland@landstede.nl.

  29. Vertrouwenspersoon

    Op onze school in Raalte zijn door het bevoegde gezag twee vertrouwenspersonen aangewezen. De vertrouwenspersoon wil deelnemers begeleiden bij persoonlijke problemen binnen of buiten de school, waarover een deelnemer niet kan of wil praten met de coach. Ook is het mogelijk dat een probleem van een deelnemer zodanig is, dat de coach de vertrouwenspersoon te hulp roept. De vertrouwenspersoon zal de hem of haar voorgelegde problemen altijd vertrouwelijk behandelen. Deze problemen kunnen van allerlei aard zijn: zowel pestgedrag, seksuele intimidatie, incest of suïcide.
    De vertrouwenspersoon probeert de deelnemer te helpen bij het helder krijgen van het probleem en het oplossen ervan. De vertrouwenspersoon verwijst zo nodig door naar gespecialiseerde hulpverleningsinstanties. 

  30. Specifieke afspraken en regels

    Bij de opleiding gelden dezelfde regels en afspraken als in de rest van de school.

    In het algemeen geldt: gebruik je gezond verstand om te bepalen welk gedrag 'normaal' is. Op deze manier hoeven we geen lange opsomming van regels en afspraken te maken en heeft iedereen baat bij prettige omgangsvormen.

  31. Geen examenplan beschikbaar
  32. Geen schoolkosten beschikbaar