Vakspecifieke examens
Voor de examinering wordt gebruik gemaakt van de examenmaterialen van de SVPB (www.svpb.nl). Dit is een extern examenbureau.
Je diploma bestaat uit twee onderdelen:
1) Mbo 2 diploma Beveiliger
2) SVPB diploma Particuliere Beveiliging (conform kwalificatiedossier S-BB)
Voor niveau 3 komt daar nog bij:
1) Mbo 3 diploma Beveiliger N3
2) SVPB certificaat (conform kwalificatiedossier S-BB)
Je ontvangt de diploma’s als is voldaan aan de onderdelen die staan in het examenplan, het inleveren van je urenstaat en het resultaat van de BPV.
Omtrent de procedures van examinering word je gedurende de opleiding door je coach en vakdocenten geïnformeerd. Landstede hanteert daarin het handboek examinering.
Algemene examens
De examens Nederlands, rekenen, LLB en keuzedeel worden op school geëxamineerd. Na afname van een examen heeft de docent 10 werkdagen de tijd om dit examen na te kijken. Dit geldt niet voor de centrale examens (CE). Deze examens worden landelijk nagekeken. De uitslag van deze examens zijn niet binnen 10 werkdagen verwerkt. Je resultaat wordt in het digitale systeem e-TO gezet, daarvan krijg je een melding in je Landstede mail. Een aantal examens kun je inzien nadat je deze gemaakt hebt. Je krijgt alleen de opdrachten en je eigen gemaakte werk te zien. Er moet iemand van het examenbureau bij aanwezig zijn en verder mag er niemand bij zijn.
Bij de SVPB krijg je direct na het maken van je examens jouw voorlopige uitslag. Wanneer de uitslag onvoldoende is, heb je de mogelijkheid om het SVPB-examen in te zien, maar alleen nadat je dit hebt besproken met je coach.
De beoordelingen van je examens worden vastgelegd in e-TO. Je vindt deze in 'de kluis' in je studiedashboard. Alle stukken die horen bij de examens uit je examenplan, dus uitgevoerde Proeven van Bekwaamheid, toetsen en dergelijke, worden door het examenbureau bewaard. Zie hiervoor het examenreglement.
Voor een vastgestelde datum is het belangrijk dat jouw examendossier compleet/op orde is om te kunnen diplomeren.
Afwezigheid examens
Bij afwezigheid meld je je voorafgaand aan het examen bij het examenbureau af. Zie verder ‘Recht op herkansing en overmacht’.
Recht op een herkansing en overmacht
Wettelijk heb je recht op een tweede gelegenheid voor ieder examen. Deze tweede gelegenheid wordt op een redelijke termijn opnieuw aangeboden. Een reden tot tweede gelegenheid kan zijn dat je de eerste gelegenheid onverhoopt afwezig was of dat je een hoger examenresultaat wilt behalen.
Bij uitzondering, bijvoorbeeld in een overmacht situatie waardoor je niet aanwezig kon zijn bij het examen, kun je in aanmerking komen voor behoud van een examengelegenheid, Je dient hiervoor een schriftelijk verzoek in bij het examenbureau. Je voorziet dit verzoek van argumenten en bewijsmateriaal. Het examenbureau legt jouw verzoek voor aan de examencommissie.
Examendeelnemer
Een student die een examen na twee gelegenheden het examen niet heeft behaald, kan zich, mits voldaan aan de criteria van examendeelnemer, na afloop van de opleiding inschrijven als examendeelnemer. De student heeft daarmee geen recht op onderwijs, BPV of begeleiding en betaalt een bedrag voor elk nog af te leggen examen.
Je betaalt een inschrijfgeld van 150 euro en een bedrag per examen dat je nog moet maken om het diploma te behalen, voor meer informatie over bedragen kun je terecht bij je coach
Examenprotocol studenten
De schoolexamens worden afgenomen in aanwezigheid van een of meerdere surveillanten.
Het examenprotocol is bindend. Dat wil zeggen dat wie zich daar niet aan houdt, zich moet melden bij het examenbureau. Vervolgens wordt contact opgenomen met de examencoördinator van het team, wat in het uiterste geval kan leiden tot nietigverklaring of uitsluiting van het examen.
Het protocol
- Je betreedt de examenruimte zonder tas, jas, pet, mobiele telefoon, horloge. Alleen datgene wat je nodig hebt om het examen te kunnen maken, heb je bij je (op tafel): een pen en je pasje.
- Je neemt plaats achter de tafel die jou is toegewezen.
- Je legt je Landstede-pas of een geldig legitimatiebewijs (paspoort, identiteitsbewijs, rijbewijs) zichtbaar op de tafel.
- Ben je niet in het bezit van een legitimatiebewijs, dan kun je niet deelnemen aan het examen.
- Bij elke examenzitting legt de surveillant schriftelijk vast of je er bent.
- Je neemt het examen in ontvangst van de surveillant en volgt eventuele instructies op met betrekking tot het gebruik van hulpmiddelen.
- Je maakt het examen binnen de daarvoor beschikbare tijd zonder hardop te denken en/of te overleggen met anderen; het uitwisselen van hulpmiddelen is verboden.
- Wanneer je klaar bent, lever je je werk, aantekeningen en de examenopgaven in bij de surveillant, de surveillant geeft aan wanneer je mag vertrekken.
- Het verlaten de ruimte tijdens het examen is alleen toegestaan onder begeleiding van een surveillant.
- In bijzondere situaties, bijvoorbeeld insuline spuiten, hiervoor toestemming van de examencommissie en is dat bekend bij het examenbureau
Algemene regels
- Je respecteert te allen tijde de dienstdoende surveillanten en volgt hun aanwijzingen zonder commentaar op.
- Je gedraagt je zoals dat tijdens examens behoort en bezorgt niemand overlast.
- Je levert een bijdrage aan een zorgvuldige procedure door stipt op tijd aanwezig te zijn en alles bij je te hebben wat je voor het examen nodig hebt.
- Je hebt je voldoende voorbereid op het examen waardoor het niet nodig is dat je allerlei vragen stelt. Bedenk in dit verband dat surveillanten je inhoudelijk absoluut niet van dienst mogen zijn.
Regels met betrekking tot begin en eind van het examen
- Wie te laat is, heeft het recht om na aanvang van het examen nog te worden toegelaten, mits dit binnen de termijn is die de opleiding heeft vastgesteld.
- Wie te laat is, krijgt daarover een aantekening in de presentielijst.
- Wie te laat is, heeft geen recht op extra tijd.
- Gedurende het eerste halfuur van een examen mag niemand het examenlokaal verlaten.
- De in het examenrooster aangegeven begin- en eindtijd van een examen is bindend.
- Verlenging van de examentijd is alleen toegestaan met toestemming van de DEC.
Fraude, plagiaat en onregelmatigheden examen
Als er fraude, plagiaat of een onregelmatigheid wordt geconstateerd bij een examen, maakt de student het examen af. De surveillant maakt intussen een aantekening op het proces-verbaal van het examen. De surveillant maakt een ‘protocol van onregelmatigheid’ op en stuurt dit via examenbureau naar de examencommissie (DEC).
De DEC neemt maatregelen, bijvoorbeeld ongeldigheidverklaring van de uitslag van het betreffende examen of uitsluiting van (verdere) deelname aan examinering. Voordat een dergelijke maatregel wordt opgelegd, wordt de student gehoord. De student kan zich daarbij laten bijstaan door een meerderjarige. Als de student minderjarig is, neemt de student een wettelijke vertegenwoordiger mee. Alle betrokken partijen worden van de maatregel schriftelijk in kennis gesteld.
Bij onregelmatigheid moet je denken aan:
-
- spieken
- niet opvolgen van instructies van surveillanten;
- het gebruik van niet-toegestane hulpmiddelen;
- telefoon opnemen of bekijken tijdens het examen;
- het meenemen van het kladpapier uit de examenruimte
Verder beoordeelt de examencommissie of gedragingen, handelingen en dergelijke als onregelmatigheid gelden.
Als bij een praktijkexamen fraude, plagiaat of een onregelmatigheid wordt geconstateerd, meldt de coach dit bij de DEC. De procedure verloopt op dezelfde wijze als hierboven.
Bezwaar maken
Als je het niet eens bent met een uitslag, een genomen maatregel of beslissing kun je binnen tien werkdagen nadat je hiervan op de hoogte bent gesteld een schriftelijk bezwaarschrift indienen bij de Decentrale Examencommissie (DEC). Als je het vervolgens niet eens bent met de beslissing van de DEC, kun je binnen tien dagen na deze beslissing in beroep gaan bij de Commissie van Beroep van Landstede. (zie de algemene gids) Het examenbureau fungeert als postadres voor deze bezwaarschriften.
Examencommissie
Elke opleiding heeft een decentrale examencommissie (DEC), die verantwoordelijk is voor de diplomering binnen het landschap. .
Het examenbureau
Het examenbureau is verantwoordelijk voor het plannen, de afname en de verwerking van de schoolexamens.
Contactgegevens examenbureau: examenbureaudiensten@landstede.nl
Contactgegevens examencoördinator team Veilig&Beschermd: ddoorn@landstede.nl